Jump to content

Moto Zajednica

Kom obojci, kom obronci :)

Recommended Posts

  • witch, 476 postova
  • Lokacija: Beograd

"Život bez radosti, pokreta i novine i nije život, nego golo postojanje, robovanje životu " - Ivo Andrić

 

Dugo već postoji želja u meni da posetim Mostar.Stalno smo prolazili "tuda" negde, ali nekako, put nas nije navodio kroz Mostar. Kažu da za neke gradove jednostavno treba da budeš spreman, da dođe taj dan kad će ti čula biti potpuno otvorena da upiju sve što taj grad nudi. Tako je bilo i sad.Iako smo se već dogovorili oko puta , rute, deo ljudi je u zadnji momenat odustao zbog porodično - poslovnih obaveza. Ostajemo Daki i ja (sigurni), Peca i Bandolerosi pod znakom pitanja.

Daki mi predlaže da odložimo put i da isplaniramo neki drugi, međutim ne! To je to, došao je taj momenat i želim da idem na ovaj put!Sad sam spremna , nema odustajanja!

 

Planirana je sledeća ruta: 1 dan. Beograd- Užice-Mokra Gora-Višegrad-Sarajevo-Mostar- Trebinje- Herceg Novi (predviđeno je spavanje u šatorima, ali još uvek ne znamo gde :lol: )

2 dan. Herceg Novi - Nikšić - Prijepolje - Zlatibor- Beograd

 

Ok, malo heavy, ali šta je tu je!!

 

Deo puta već dobro znamo, put od Beograda do Sarajeva, a od Sarajeva , preko Mostara do Trebinja, nismo nikad prošli. Tu u pomoć pristiže kolega sa foruma, Mostarac, čujemo se, i ubrzo na pp stiže detaljno objašnjenje rute.

Mostarac, hvala puno, jako nam je značilo i žao mi je što se nismo videli, ali neki drugi put :zdravo:

 

Pakujemo se i polazimo u subotu u 8 h, pa dobro u 8 i 15, :lol:

 

Put do Užica vodi Ibarskom magistralom. O njoj sam već ranije iznela svoje mišljenje, i nije se promenilo <_<

Od Čačka do Užica uživamo u vožnji Ovčarsko - Kablarskom klisurom.

Mala pauza pred granicu, kafica i opuštanje. Na granici sa BiH strane nas dočekuje sledeća scena:mladi carinski radnik, sedi na klimavoj stolici na 40 stepeni C. Klati se na toj istoj stolici, i žmirkajući počinje proveru.

ON :"Pasoše, lične karte, imaš?"

MI :"Naravno !"

ON :" Zeleni karton, imaš?"

MI :"Da!"

ON :" U redu je, prolazte!"

MI :" Ima još dva motora iza nas, oni su sa nama"

ON: " E, videćemo kakve će oni biti sreće !" :lol: :lol:

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • witch, 476 postova
  • Lokacija: Beograd

http://www.youtube.com/watch?v=1-8po-ftZHI&feature=related

 

Bezbroj puta bila, bezbroj puta prolazila i "odala" ali Višegrad i na Drini ćuprija (most Mehmed -paše Sokolovića), me uvek ostave bez daha!! Ćuprija , kao da nije izgrađena ljudskom rukom, jednostavno, kao da je vekovima pružala ruke sa jedne na drugu stranu obale i u jednom momentu se spojila u neviđenom skladu. Smaragdnozelena boja Drine, prosto mami da je pipneš i osetiš. Dolazili smo u iskušenje da zaronimo u njen hladan mir, ali put pred nama je dug i naravno čeka nas Mostar !!

Sledi deo puta koji stvarno volim,za vozače je jako nezgodno, i vozi se obazrivo, a meni kao suvozaču je divno. Prolazimo kroz bezbroj tunela( kažem bezbroj jer sam pokušavala da ih izbrojim, ali se u jednom momentu zanesem i pobrkam, da li sam neki izbrojala ili ne :lol: ). Ako neko zna broj, slobodno neka kaže, bila bih mu zahvalna :takoje:

A sada potpuno uživanje!Smenjuju se svetlost i tama, kroz pojedine tunele koji imaju otvore nazire se Drina, Višegradsko jezero, obronci planina. Kao bivši free climber imam želju da osvojim neki uspon, u isto vreme bi plivala po Drini ali i uživam što se vozim :moto3: Prosto ne znam šta bih pre!!

Ostaviću prostora Bandolerosima da popune ovaj deo slikama,( kad stignu), pa nastavak sledi...

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • witch, 476 postova
  • Lokacija: Beograd

Dok Bandolerosi biraju fotke, nastavljamo dalje..

 

Gledajući kartu, nešto nam je bilo interesantno da ka Sarajevu prođemo putem preko Pala, znači ne klasičnim putem kojim smo do sad išli, preko Romanije. U Ustiprači stajemo i pitamo za put posetioce " lokalne biblioteke". Računam, rano je, nisu valjda "pročitali" dosta knjiga, pa će znati da nas upute. Od njih dobijamo sledeći odgovor :"Pa mooože, ali ima jedan deo makadama gde ja tu ni pjehe ne bi odo!!"

Dobro, idemo utabanim stazama, ipak nemamo luksuz da toliko eksperimentišemo, a i savladala nas glad, što smo bliže Sarajevu, čujemo zov "deset upola s lukom" :lol:

Romanija ko Romanija, prelazili smo je toliko puta, da motor sam zna put.

Parkiramo motore na Baščaršiji i ja se presvlačim uz konstataciju da moram da promenim outfit, na šta Peca odgovara" pa više ti out, nego fit!" :lol: No nećemo mu zameriti, ipak je vrućina učinila svoje !

Na Baščaršijiu glavnim ulicama turisti iz raznih zemalja, sve je živo i vrvi od ljudi. Iz nekih sokaka čujemo ekavicu i klasično raspredanje kako smo ušli u krivinu, koliko može da "razvije" i slično. Zavirujem u sokak, da vidim šta se dešava, kad tamo motoristi iz svih delova Srbije! Došli na moto skup u Istočnom Sarajevu :moto3: Juče smo saznali usput, da je na moto skupu bilo 900 motora, a od toga 700 iz Srbije!!!

Svraćamo kod "Želje", ljubazno osoblje nam odmah prilazi i za vrlo kratko vreme bivamo usluženi. Meni đavo ne da mira, pa moram malo da procunjam po čaršiji.Smenjuju se ljudi, jezici, stilovi oblačenja, prodavci nude suvenire...nailazi grupa mladih devojaka obučena u tradicionalnu muslimansku nošnju, svaka im čast na izdržljivosti.

Kupujem staklenu kuglu, suvenir iz Sarajeva, i razgovaram sa prodavcem. Isto kako smo mi oduševljeni Sarajevom, tako i oni Beogradom, ali splavovima :( :(

Neću da prepričavam naše uživanje u klopi, jer će ovo da se pretvori u jedopis :D a i malo imam obzira prema našim drugarima što su ostali kući :P

Moram da napomenem da smo na početku putovanja odlučili da ovo bude "natenane" tura, dakle bez presije, kad stignemo stigli!!Tako smo sebi dali oduška i meračili kod "Želje " ::)

Dalje iz Sarajeva idemo ka Mostaru. Predivan put, asfalt odličan, a priroda raskošna!

Počinje da se nazire Neretva koja je iste boje kao i Drina, pa majku mu, čime to farbaju reke u Bosni pa su sve iste boje :D U jednom momentu Daki kaže " Pa mi smo ovaj most već videli!! "

Donekle je u pravu, radi se o mostu na Neretvi u Konjicu, koji je sličan onom u Višegradu.Ćuprija na Neretvi u Konjicu spada u red najljepših mostova iz turskog perioda zajedno sa mostarskim Starim mostom, Ćuprijom na Drini u Višegradu i Arslanagića mostom u Trebinju. Nažalost jedino Ćuprija na Neretvi u Konjicu nije obnovljena!!

 

”Bio je to najljepši ukras moga rodnog grada uz koji sam imao sreću provesti dio svoga djetinjstva. Bio je to divan kameni most na šest lukova. Sagrađen je u doba Osmanlija dobrotom Haseći Ali-age prije više od tri vijeka. Nije šala tri vijeka, tri stoljeća, trista godina, eh koliko li je to mjeseci, dana, sati, minuta, koliko ljudskih života”, govorio je Zuko Džumhur o Ćupriji na Neretvi u Konjicu.

 

I zaista je prelep!!

Eh, za ovaj put do Mostara, moram da sačekam slike Bandolerosa, to se rečima ne može opisati, može, ali bi trajalo dugo !!

A Mostar..... Mostar zaslužuje posebno poglavlje....

post-6484-0-46607500-1340011346_thumb.jpg

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Bosna, a bogami i Hercegovina su fenomenalne moto destinacije! Pored toga sto ima sta da se vidi i obidje, klopa je fenoemalna i jeftina! :takoje:

Naravno, dobrih puteva za voznju ima u izobilju!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

imao sam predosjecaj da ce danas osvanuti neki dobar putopis ( kako je krenuo i tko je bio biti ce dobar ) da rasturi monotoniju podforuma putopisi. valjda ce Bandolerosi odraditi danas taj dio sa slikama i tekstom. još da dobijemo Španjolsku cjeli dan je ispunjen.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 817 postova
  • Lokacija: Montenegro - PG
  • Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v

Poslao sam Bandolerosima juče poruku oko kampovanja 1neznam.gif

Pobrkao sam termin i mislio da krećete sledećeg vikenda , i baš sam htio da se upoznamo. Imali ste broj telefona negdje na forumu, i mogli ste pozvati kad ste bili u Cg 0zbunjen.gif

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bandolerosi, 816 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

Dragi naši "saborci" sa ovog fantastičnog putovanja Nataša, Daki i Peco ZDRAVO! :moto3::D Divno je bilo družiti se...voziti...kupati...tražiti kamp :lol: .....a onda i kampovati....sa vama ova dva dana!!! Pošto nam je ovo bilo prvo duže putovanje otkad imamo TDM- a mogu reći samo da nam je TDM kao "bombona" i otvorio nam je neke nove vidike što se tiče vožnje i uživanja u istoj! :takoje:

 

Slika će biti....oooo i to puno :lol: ...da malo i dočaramo lepote ovih predela kroz kroje smo prošli.

 

@ Mikeli.pg hvala ti druže puno na informacijama za kampovanje u Herceg Novom....bio si apsolutno u pravu nije baš izvodljivo...a kako smo se snašli...videćeš iz putopisa kada dođe red na taj deo! Samo znaj da smo se super smestili..a gde....otom potom. ;) Nismo ti se javljali jer smo stigli oko ponoći u HN jer kao što reče Nataša....i pre nego što smo krenuli dogovor je bio da idemo bez ikakve presije o vremenu stizanja. Tako da smo u Sarajevu ostali čitava 2,5 sata...u Mostaru odprilike isto toliko....i tako.... :) U svakom slučaju sledeći put kada budemo imali malo više vremena obavezno se viđamo! :takoje:

 

E daaa....što se samog naslova teme tiče...u jednom momentu negde na Durmitoru gde smo stali da bi ručkali u prirodi, pošto je hedonizam "srednje ime" ovog putopisa i morao je biti potpun :aha: ....stiže Deniju sms i pitanje gde smo i dokle smo stigli od jednog od naših drugara koji nije mogao krenuti sa nama ovaj put....Na to se svi pogledamo u fazonu.... pa gde smo :stabre: ....pošto tačno gde smo...nemamo pojma :neznam:......na to će Peca: " Pa napiši mu negde na obroncima...." i onda u svom stilu izbaci još jednu od svojih mnogobrojnih narodnih umotvorina sa ovog putovanja: " Kom obojci, kom obronci".. :lol::lol:....i putopis dobi naziv! :takoje:

 

Nastavak naravno sledi.... :aha::zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bandolerosi, 816 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

Tako mi i treba kad nisam krenuo sa Vama 1hmm.gif

Paaaaa, mislili smo na tebe.... ponekad :lol: :lol: :lol:

 

Mislili smo naravno na sve vas "Hanimunce" :zdravo: ....ali pošto smo kroz Nevesinje, Trebinje.......... i ceo taj kraj prošli po mraku i mogli da uživamo samo u prelepom zvezdanom nebu a ne u krajoliku :D ....onda što kaže Daki taj deo moramo sledeći put obići danju! :takoje: I eto i prilike i destinacije a kao ;) i razloga ( zar nama uopšte treba razlog da bi se vozili zajedno osim uživanja :neznam: ) za zajedničku vožnju! :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bandolerosi, 816 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

A kada budete bili u Višegradu....običaj je da preko mosta hodate ovako i nikako drugačije :lol: ....sreća, sreća, radoooost!!! :D

 

DSCF2091.jpg

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBF1000FA

Super 0takoje.gif.

Bas mi je drago da ste uspeli da se organizujete i malo "protegnete" nove masine kroz predivne predele.

Bas sam se pitao kud se dedoste, kada vas ne videh u subotu 0zbunjen.gif

 

1zdravo.gif

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7030 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

a bas mi se citao neki ex-yu putopis, ovo mi doslo ko naruceno :aha::takoje:

kad procitah Andricev citat sa pocetka kontam da je cika imao bajkerskih afiniteta :D

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • witch, 476 postova
  • Lokacija: Beograd

MOSTAR !!

 

Iz dnevnika turskog putopisca Evlije Čelebije..

 

 

Mostar znaci varos s mostom. Prema pricanju latinskih istoricara, u ovome je seheru u starinsko doba bio most preko rijeke Neretve s jedne strane na drugu, i to na jakom gvozdenom lancu u debljini covjecijeg stegna, i od toga mu je ostalo tako ime.

Veliki mostarski most - I ovaj je most sagradio stari neimar (kodzamimar) Sinan, sin Abdulmennan- agin, a po Sulejman- hanovoj naredbi. On izgleda kao luk duge koji se uzdize do Kumove Slame i pruza s jedne litice na drugu. Ispod sredine mosta tece rijeka. Kako se sa obje strane toga mosta nalaze tvrdjave, to nije moguce preci s jedne na drugu stranu grada drugim putem osim preko tog mosta. Eto neka se zna da sam ja, bijedni i jadni rab (bozji), Evlija, dosada presao i vidio sesnaest carevina, ali tako visok most nisam vidio. On je prebacen s jedne na drugu stijenu, koje se dizu do neba. Duzina toga mosta od jedne do druge kapije, sto se nalaze na unutrasnjoj strani dviju tvrdjava, koje leze na oba kraja mosta - iznosi ravnih stotinu koraka, a sirok je petnaest stopa.

 

 

Ulazimo u Mostar i pratimo putokaze za Stari most.Gledamo gde da se parkiramo, a meštani koji sede na nekom zidiću, veselo nam mašu i viču " Ovamo, ovamo!!"

DSCF2389.jpg

Parkiramo motore i krećemo u obilazak. Moram da napomenem da smo sve stvari ostavili na motoru, a neki i ključeve u motoru :lol: , nekako to nam je bilo normalno.

Krećemo sokacima, i kao da smo vremenskom mašinom prebačeni u ono vreme...

DSCF2399.jpg

DSCF2400.jpg

 

Neizbežna slika..

DSCF2403.jpg

DSCF2404.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • witch, 476 postova
  • Lokacija: Beograd

Onda svako u svojim mislima..

DSCF2406.jpg

DSCF2407.jpg

DSCF2411.jpg

DSCF2412.jpg

 

i sokacima..

DSCF2414.jpg

DSCF2415.jpg

DSCF2423.jpg

DSCF2428.jpg

 

Na tren, zatvoriš oči i osetiš miris jasmina, šuštanje šalvara i klepet nanula po mostarskoj kaldrmi.Čuje se žamor ljudi, trgovaca koji nude najfinije ćilime i kikot devojaka koji stidljivo sklanjaju pogled od mostarskih momaka....

 

Mislim da ne postoji čovek koji ne zna reči Šantićeve pesme ..

 

..."Sinoć, kad se vratih iz topla hamama,

Prođoh pokraj bašte staroga imama;

Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,

S ibrikom u ruci stajaše Emina... "

I dalje pod utiskom, krenuli smo da pronađemo mesto gde ćemo da odmorimo. To je bio težak zadatak, s obzirom da je svuda prelepo.

 

U jednom mometu shvatih da sam izgubila Dakija iz vida, naravno da sledi: " Pa gde da se izgubi onoliki čovek!!" Počinjemo da ga dozivamo, kad iz jednog prolaza promalja se njegova raščupana glava : "E , ljudi, dođite da vidite kakav je dobar kafić u pećini !!! "

 

Ma ajde :staa2:

Kad ono...

DSCF2441.jpg

DSCF2451.jpg

DSCF2450.jpg

DSCF2455.jpg

DSCF2460.jpg

DSCF2462.jpg

DSCF2468.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bandolerosi, 816 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

Hej Dane mi ne možemo da se omašimo čak i kad se ne dogovaramo da se vidimo! E to je prava stvar! :takoje: Sledeći put zajedno! :aha:

 

Jeste išli na skup ili samo na vožnju?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja