Jump to content

Moto Zajednica

Kako sam restaurirao BMW R50/5

Recommended Posts

  • Drug član, 2329 postova
  • Lokacija: Wien/Požarevac
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Ovo je odlicno! Samo napred, nismo se umorili od ucenja...

Nego, koliko je kostao "stelt" BMW? Ako ne zelis ovde da napises, posalji mi na PP.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 340 postova
  • Lokacija: NoviBeograd
  • Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000

Au bre Spredrage, pa ja sam znao da si ti masinski hirurg, entuzijasta,

ali Frank-ova nevesta pred udaju je zaista upecatljiva.

Zar nisi video monete svih vrsta kako prave oreol oko mladine vencanice?

Ja bih se okrenuo i pobegao od straha.

You've really chosen the hard way!

No, respekt za ljubav i emocije zarobljene u secanju jednog osnovca!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1740 postova
  • Lokacija: JAGODINA
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

U fantasticno za sad .... Veliko iskustvo i znanje !

 

ovako nesto radim i ja ali polako .. nego ja ne znam ovako dobro da pisem 1zvizduk.gif

 

 

Mada me od Spredrag-a ne cudi ovako nesto jer pored toga sto zna da radi, voli i da pomogne drugima, i je skoro meni ustupio svoje stare delove karba i hvala mu na tome 1care.gif

 

 

 

A ovaj CLYMER manual je pravo blago pa se nadam cu cu imati prilike da bacim oko na njega nekad, a ako nekad pises testament seti se mene i tog manuala 1zvizduk.gif

 

SMO NAPRED !! ocekujemo nastavak

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Zahvaljujem se svima na interesovanju i lepim rečima.

#Doktore, izvini, ali ne ide da da budem cinkaroš pod stare dane.

#PECO, naći će se još toga. Znaš i sam da ova zabava nema kraja.

 

Odložen mi je službeni put, pa evo nastavka. Samo Vas molim ne sudite prestrogo. Kad vidim šta rade drugi, na primer Strašilo, dođe mi da se pokrijem ušima i ćutim zauvek.Nemam neko tehničko obrazovanje, niti veliko znanje. Doduše, imam volje da učim. Nemam garažu, ovo sam radio u nekoj napuštenoj ruševini kod mene na poslu. Alata nije da nemam, ali nije to baš to. Jedino lepo u tome je nužna okrenutost pomoći drugih, dobrih, dragih ljudi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2344 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Procitao sam ovo u jednom dahu. Pravo da ti kazem,dirnula me je i ona prica sa pocetka. Setio sam se svih strendzera na motorima sa auto puta kad idemo na more...

A sto se BMW-a tice,ja ne znam sta bi rekao. Mislim se...Ja sam mislio da je moj BMW bio krs kada sam ga doneo kuci (samo kad se setim izraza lica moje devojke,sadasnje supruge,kad je rekla-"pa lep je..."),a moj je bio ko iz radnje spram ovog tvog "stelta"... Mnogo sam i naucio iz ove price.Hvala ti. Ja kod mene nisam mnogo gde zaviriv'o u masinu. Pozdrav! :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

SKLAPANJE

Pre nego što sam se rešio da ram i pripadajuće delove, osim rezervoara, plastificiram čuo sam i pročitao kotraverzna mišljenja o tome. Nisam imao nikakvih iskustava sa ovim postupkom. Nisam znao nikoga ko se bavi time. Firmu FEROCOLOR iz Leštana sam odabrao slučajno. Glas sa druge strane žice je bio ljubazan i ulivao mi je poverenje. Odabrao sam saten crnu boju. To je sredina između mat i lak sjaja. Mislim da to odgovara originalnom izgledu rama:

PIC_5650.jpg

 

Izgleda da postoje različiti kvaliteti tog “praha”. Ovaj na mom ramu ne slaže se najbolje sa benzinom. Svuda gde je došao u kontakt sa njim matirao je. Mehanički je prilično otporan. Ipak ja sam ceo ram tokom sklapanja držao uvijenog u novine i široki selotejp. Probao sam i onaj fensi srebrni tejp, ali on ostavlja lepak koji se teško skida.

Rezervoar i blatobrane sam odneo našem drugaru Bobanu (vidi: forum.bjbikers.com/index.php?/topic/...farbanje-u-crvenoj-zoni/). Dogovorili smo se oko perla bele sa crnim linijama. Boban je odradio posao stvarno korektno i dao mi je zaista drugarsku cenu. Hvala Bobane!

 

PIC_5852.jpg

 

Sočivo, staklo i rozetnu fara, ručice gasa i kočnice, sajle, bravice, čaure amortizera, sve gumene delove, filtere... ma gomilu svega i svačega, od talasastih šajbni (kojih kod nas iz nepoznatog razloga nema) do auspuha nabavljam u Nemačkoj, kod dve firme: MotorradStemler i Uli’s. Plaćam karticama, a prijatelj preuzima i šalje. Hvala Dragane! Stigao je prvi kontigent:

 

PIC_5718.jpg

 

Na berzi u Kuglašu, preko prijatelja i poznanika nabavljam razne polovne delove, neke i dupliram. Na primer točkove , kilometar sat. Od krupnih stvari nedostaju mi samo kućište fara i originalno sedište. Doduše, kućište sam našao, ali nisam svestan njegove vrednosti i činjenice da se teško nalazi bilo gde. Novo se već davno ne može da kupi. Propala fabrika koja ga je proizvodila. I tako, što zbog nekog glupog nesporazuma, što zbog inata, ne htedoh da dam 100 evra za njega. Fali mi i originalno sedište, ali za početak poslužiće i ovo koje sada imam, od nekog mlađeg modela je.

I...počelo je. Na brdu, iznad grada, čitavi dan se biju tri bojne...i brigada . Ooo,ne, opet sam prezupčio.

Počinjem sklapanje. To je isto što i rasklapanje, samo obrnuto. Malo poliram dekli lanca bregaste

 

PIC_5666.jpg

 

Menjam semeringe i dihtung , pa ga šrafim na blok. Dodajem gumeni dihtung oko kućišta platina

 

PIC_5736.jpg

 

Zamenjujem platinsku dugmad

 

PIC_5739.jpg

 

… oprugice tegića na centrifugalnom regulatoru paljenja

 

PIC_5740.jpg

 

Nanosim i specijalnu bošovu mast koja se koristi pri montaži regulatora paljenja na bregastu osovinu. Nisam sigaran da je neophodno, ali da nisam odradio stalno bi me proganjao neki Švaba koji čuči u meni.

 

PIC_5744.jpg

 

Oko ove masti baš sam se bio iznervirao. Poslao sam ljutiti mejl Ministarstvu finansija. Naime, dve tubice masti, ove i jedne druge, isto specijalne namene, naručim iz Engleske. Sa poštarinom su koštale oko 16-17 evra, u svakom slučaju ispod 20, što je bio limit za uvoz bez carine u to vreme. Ali u pošti 2 naplate mi carinu. Nije toliko stvar u parama,mada ih malo ko ima za bacanje, nego taj osećaj nemoći pred tom činovničko-birokratskom arogancijom i bahatošću što te vodi u eksplozivnu frustraciju >:( . I sve ja to njima lepo objasnim , usput malo opletem i po familiji i po dahijama i po kadijama na dve pisane strane. Nisu me udostojili odgovora. A nisu se ni potresli, ama ich.

Montiram alternator, kondenzator I diodnu ploču:

 

PIC_5923.jpg

 

I prelazim na zadnji kraj. Uz pomoć „specijalne BMW alatke br.1“a koju mi je prijatelj Vlada istokario od bukovine (jbg nismo vični obradi metala) ubacujem semering radilice. Hvala Vlado!

 

PIC_5702.jpg

 

Pri prvom paljenju mašine isti je procureo posle dva minuta rada. Stvarno je bio đubre. Najviše mrzim to ponovljeno rasklapanje i sklapanje. Kada sam kasnije te godine radio generalnu stavio sam novi tip semeringa, onaj bez opruge. Zamenjena i dihtung gumica na poklopcu uljne pumpe. Šrafovi su pre uvrtanja namazani plavim loktajtom, znam,preterano :lud: :

 

PIC_5699.jpg

 

Montiram zamajac na radilicu, šrafove stežem kilo ključem. Na zamajac vraćam set kvačila sa novom lamelom i heavy duty potisnom pločom. Pri tome mi pomažu oznake kojima sam pri demontaži obeležio međusobni položaj pojedinih delova, nadajući se da je sklop od ranije izbalansiran. Za centriranje lamele unutar korpe koristim bukovu alatku br.2:

 

PIC_5707.jpg

 

U međuvremenu spazim kućište fara na e-bayu, početna cena 50$. Prodavac iz Kalifornije. Ja nemam Paypal račun, nemam iskustva u licitiranju...Kontaktiram Nikolu Računicu, tadašnjeg urednika foruma Garaža. Nikola živi u Vankuveru. Ne poznajemo se, ali on mi izlazi u susret. Hvala ti Nikola još jednom. Ko ne zna ko je Nikola Računica neka potraži na googlu, ili ovde u spisku članova. Nekoliko nedelja kasnije oko Nove godine, oko ponoći, završava se licitacija i stiže poruka: „ Peđa, naš je!“ URA! Eto, na žalost takvi ljudi polako napuštaju ovaj forum...Na kraju je far koštao mnogo, mnogo više od onih 100evra koje iz kaprica nisam hteo da dam. Ne kajem se zbog toga, ne kukam da bih utišao svoj tvrdičluk, niti se hvalim da bih namirio svoju sujetu, samo ilustrujem kako se troškovi u ovakvom preduzeću teško mogu predvideti, a vrlo se lako otmu kontroli.

Privremeno posao prebacujem na ram i prvo montiram centralni štender i njegove opruge.

 

PIC_5694.jpg

 

A odmah zatim i ćopavu. Ovu sam nešto kasnije zamenio originalnom.

 

PIC_5697.jpg

 

A sve to da bih mogao da vratim mašinu u ram. Ubacujem i starter

 

PIC_5715.jpg

 

Za to vreme veliki "barba" Barbulj je navario nedostajuće parče kućišta menjača, onog dela na koji se kači poluga kvačila. Menjam filc na potisnoj šipci i ubacujem je u kućište menjača:

 

PIC_5725.jpg

 

A onda sve po redu

 

PIC_5726.jpg

PIC_5728.jpg

 

Sledi poluga kvačila sa povratnom oprugom i gumenom manžetnom

 

PIC_5729.jpg

 

Iz one druge engleske tube istiskujem Optimol T i mažem fine zupce na lameli

 

PIC_5730.jpg

 

I ulaznoj osovini menjača

 

PIC_5731.jpg

 

To je nautičarima poznata vodootporna bela mast. Ona ovde mislim ne podmazuje ništa- nema trenja. Sprečava prodor vlage u ovaj finozupčasti spoj velike kontaktne površi. Ako to zapekne…kuku-lele.

I menjač zauzima svoje mesto

 

PIC_5733.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 28

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2344 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Kad gedam ove fotke,sve u meni neki djavo ne da mira,pa mi kaze,idi u garazu i pocni da rasklapas... Mislim se u kakvom su stanju te silne opruge na mom motoru?

Pa rotori,statori,lageri,ventili... :stabre: Stalno to meni nesto zuji,lupka,krcka :neznam:

A lepo mi rekao Krkelja (SM) jos pre deset godina-"ako radi i ide-nista ne diraj!" :takoje:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Nemanja Stojanović, 1069 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750X RH09

Znamo se 22 godine, i nikada ne bih rekao da mogu još ovoliko da saznam o tebi, i to - preko foruma.

 

nastavi da pišeš. :takoje:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

#skitlles: To je jedna od tajni lepog življenja, uvek biti otvoren da svakodnevicu vidiš na novi način, da ništa i nikoga ne uzimaš zdravo za gotovo. Lepota je svuda oko nas, samo treba "podesiti dioptriju". Sačuvaj i neguj taj dar, ti ga imaš.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1740 postova
  • Lokacija: JAGODINA
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

javi kad zavrsis sa komplet pisanjem imam gomilu pitanja o ovom remk delu i radu 1zdravo.gif

 

cisto da ne prekidam temu sa pitanjima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja