Jump to content

Moto Zajednica

Zimski san.

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Svakog kraja sezone, bar kalendarskog, pojavi se par tema o tome kako bi trebalo pripremiti motor za zimu. U svakoj od tih tema imamo sukobe mišljenja, razne taktike, varijante. Hajde da u ovoj temi objasnimo kako će ko da pripremi svoj motor za zimu, ne ulazeći u to šta je po kome ispravno ili ne. Dakle, svako neka opiše svoje viđenje zimskog sna (koji će se, ako Bog da lepog vremena često prekidati).

 

Ja sam na Africi zamenio ulje i filtere, više što joj je bilo vreme. Držaću je u garaži na ćopavoj jer svakako planiram da joj menjam gume, jedino ću ispod točkova staviti drvo, da ne stoje na betonu.. Gume ću da dopumpam ako su ispustile. Potrošiću ceo jedan WD40 na prskanje ležajeva i delova za koje procenim da treba, podmazaću lanac bahato i pregledati creva, gumice i plastike. U principu, neću ga nešto posebno pripremati za zimu, više ću se truditi d ami bude spreman da ga uzjašem prvom prilikom.

 

VFR će da doživi sličnu sudbinu, uz opasku da će on biti na centralnom štenderu, pošto ga ima, i da ću da mu izbalansiram težinu da gumama ne dodiruje tlo.

 

Prekriću ih ciradom, da se ne bi prašnjavili u garaži.

 

To bi bilo to.

 

Šta ćete Vi uraditi?

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 528 postova
  • Lokacija: Novi Sad

Meni se nekako poklopilo da cu raditi veliki redovni servis (nadam se da ce zadnji lancanik da stigne za vikend).

Dakle stavicu nov lanac i lancanike, zameniti lanac  u masini, konacno namestiti vilu koja je bilo malo uvijena (jos od kad sam  kupio motor), zameniti hladnjak ulja (vandredna stavka), naravno novo ulje i filter, nov filter vazduha iako je onaj sunjderasti sto se nemenja (mozda padnu i k&n-ovi), nastelovati ventile, ocistiti karburaore i podesiti vakum. Sledi temeljno pranje celog motora i podmazivanje svih sklopova onako kako Suzuki to zapoveda. Potom poliranje i konacno spreman za garazu stavicu ga na zadjni stender i ako budem imao para kupicu i prednji i pokriti ga ceradom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Pa evo ovako..nikad motor neshto posebno ne pripremam za zimu jer smatram da nije ni potrebno previshe..logichno! Jedino se trudim da jednom kad udje u "zimsko stanishte" tu i ostane do proleca. A to postignem shto motor odvezem na jedno mesto,akumulator koji obavezno vadim na drugo a kjlucheve od bikea na trece. Ta tri mesta moraju biti udaljena bar po 20 km da mi je muka od same pomisli na neku akciju(kad joj vreme nije:) )

A da,pre nego udje "tamo" operem ga dooobro i natankujem rezervoar do vrha. To je to! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2143 postova

Prosla zima je bila blaga, bez snega i mraza. Ja sam se vozio apsolutno cele zime, osim par dana za Svetog Nikolu kada je padao sneg. U zavisnosti kakva ce biti zima planiram da uradim sledece na Teneri:

 

1. Motor ide u podrum-garazu, gde cu ga polako pregledati, ocistiti delove, ispolirati sta treba, zakrpiti neke slomljene drzace plastike.

2. Vadjenje akumulatora i draznje istog u toplom uz povremeno punjenje pod obavezno.

3. Nemam stender pa ce biti na copavoj-gume na daskama mada su u garazi plocice

4. Skinucu konacno lanac i dobro ga oprati i podmazati.

5. Popravke svih evenyualno uocenih nedostataka.

6. Motor ce da bude pokriven ciradom zbog prasincine.

 

Uz put moze da se popije i neka  rakijica, a za koju nedelju ce biti i rasola.

 

;)

 

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ja sam kasno poceo da se bavim motorima, pa moram puno da nadoknadim. Zato motor i nece u zimski san, ja cu dobiti dobre pantalone, kisno odelo i obucu i vozi se stalno, dok nema leda. Inace, planiram da uradim servis masine (ventili, vakuum, iridijumske svecice) i da kupim novog DID-a sa lancanicima. Nasao sam coveka da mi napravi Crash-barove, verovatno cu montirati i Scottoiler i (ako postoji) veci MRA vizir. Ostale sitnice radim sam: ciscenje kocionih klesta, promenu ulja i filtera, vadjenje i podmazivanje svih sajli... Motor mi je preko zime u garazi sa parnim grejanjem, tako da nema vadjenja akumulatora. Jednostavno, vozice se kad god moze.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest farbach

Cele zime vozim pa nema konzerviranja. Prosle godine sam naucio lekciju od 50 e. Plasticni supcanici u pinjonu km sata se izdrobe kada se vozi po lapavici jedan dan, a po mrazu sledeci.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 584 postova
  • Lokacija: Bijeljina
  • Motocikl: ZX 12 R

Izvadicu akumulator! :) :) :)

Nemoj da mi pristaješ na muke...na jebenoj dvanaestici treba odvrnuti 18 ( osamnaest ) šarafa da izvadiš akumulator. ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ja sam sezonu kasno poceo (25 maja) tako da planiram da i preko zime vozim. Kad bude bas zagudelo rasturicu menjac da ga proverim jer mi je sumnjiv, da zamenim semeringe na istom, da sredim diferencijal i jos neke sitnice i nedostatke koje sam uocio...

Uz dobru opremu se motor moze voziti cele godine...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Izvadicu akumulator! :) :) :)

Nemoj da mi pristaješ na muke...na jebenoj dvanaestici treba odvrnuti 18 ( osamnaest ) šarafa da izvadiš akumulator. ;D
Tako ti i treba kad voziš KAWASAKI!!! :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Najtacniji i najbolji nacin za pripremanje motorcikla za zimski san postoji detaljno opisan u svakom User manualu. Ulje bi trebalo mijenjati poslije zime jer se mogu javiti kondenzati u njemu. Sve provjere i servisi bi se trebali obaviti na pocetku sezone, dakle, na kraju sezone postupite po user manualu, konzervirate motor da prezimi i na pocetku sledece sezone uradite generalnu provjeru i promjene ulja, filtera, antifriza, kocionih tecnosti, crijeva... (zavisi sta kaze servisni interval)... i spremni ste i mirni dobar dio sezone jer je motor utegnut.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3120 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

ja motor vozim stalno, znam i na par stepeni , samo da nije sneg i led da odem do grada, na posao... Motor mi stoji u dvoristu ispod streje, ne kisne, ali mu je malo hladno. Planiram promenu ulja i ako bude bilo potrebe neka zamena necega na prolece. palim ga redovno, nisam nikada skidao akumulator, kada izdrzava u kolima celu zimu sa tolikim opterecenjem, izdrzace i u motoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda CBF 1000

... jedino ću ispod točkova staviti drvo, da ne stoje na betonu..

Ajd znam da je vama glupo pitanje ali zasto da ne stoje na betonu??? Neko pomenu plocice??

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Zrenjanin

evo jos nekog texta na koji sam naleteo...[glow=red,2,300][/glow]Kraj je Jeseni, temperature su oko nula stupnjeva Celzija, a pale su prve pahulje snega. Dakle, vreme je u kojeme se uglavnom ne vozimo motornim dvotočkašima. Ako još niste motocikl ili skuter pripremili za zimski san, to morate odmah učiniti. Naravno, govorimo to zato da bi početak sledeće sezone prošao što bezbolnije, i za vozilo i za vaš džep.

 

Pre svega, važno je dobro oprati vozilo. Ako to ne možete obaviti kod kuće, uputite se u autopraonicu, no budite oprezni. Naime, dovezete li se u praonicu, nije najpametnije odmah navaliti s pranjem. Pričekajte da se ohladi motor kako velika razlika u temperaturi agregata i vode ne bi nanela štetu. Da biste što bolje oprali motor od masnoće i prašine, upotrebite i šampon, nakon čega ga je potrebno dobro isprati. Važno je nakon pranja celi motocikl obrisati, kako nigdje ne bi ostalo vode.

 

Valja provjeriti pritisak u gumama. Nije dobro imati preslabo napumpane gume, a isto tako nije ih pametno ni previše napumpati. Budući da će motocikl duže vreme mirovati, savetujemo da se gume napumpaju 20 posto slabije nego što je potrebno u normalnim uvetima. Kako mnogi nemaju potreban alat, naš je savet da ostali posao prepustite iskusnom mehaničaru. On će proveriti ulje za kočnice i celi kočni sustav. Ako je potrebno nešto menjati, bolje je da se to učini sada nego na početku sledeće sezone jer bi se do tada već moglo zaboraviti što sve treba zameniti ili popraviti. Mehaničar će također proveriti ispravnost svetala. Nadalje, valja proveriti prenos, što ovisi o tome je li riječ o lancu, kardanu ili variomatu. Bude li potrebno, očistite ispušni lonac od čađe i masnoća. Isto tako potrebno je proveriti ulje u menjaču. Preporučujemo da ga zamenite, a ne da samo dolijete. Ne smeju se zaboraviti proveriti amortizeri i žmigavci. To bi bilo sve što je potrebno učiniti kod mehaničara.

 

Motor spremite u suvoj i prozračnoj prostoriju i pokrijte ga starim ćebetom ili plahtom. Savetujemo da s vremena na vreme upalite motor te da ga pustite da radi desetak minuta. Učinite li sve to, na proleće ne bi trebalo biti problema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja