Jump to content

Moto Zajednica

"Konzerviranje" motora

Recommended Posts

  • U prolazu, 30 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Aprilia Tuono

Sezona je skoro baj-baj pa me zanima koji je ispravan postupak konzerviranja motora

tj spremanje za zimski san? Dalje, da li je zaista i koliko neophodno?

Dobro de moze da se desi da zima bude ko prosla pa da bude

voznja i za Novu Godinu i Bozic i Svetog Jovana no hipoteticki ako bude gadna

kako ispravno "konzervirati" masinu?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 139 postova
  • Lokacija: Beograd, Cukaricka padina

Evo jednog clanka (sa sajta motori.co.yu) kako pripremiti motor za zimu.

 

 

Priprema motora za zimu 

Dolazak hladnih dana i kraj sezone motociklističkih skupova opominje da je vreme da Vašeg ljubimca pripremite za neizbežan zimski san.

 

Sledeći saveti će se postarati da Vaš motocikl bez ikakvih posledica dočeka proleće:

 

1. Stabilizujte gorivo

 

Iako se praktikuje da se rezervoar čuva prazan tokom zime kako bi se izbeglo nagomilavanje taloga, teško se može odstraniti gorivo koje je već dospelo u karburator. Najbolja opcija je dodavanje AMSOIL stabilizatora za gorivo, koji će sačuvati gorivo od oksidacije i sprečiti stvaranje taloga koji može biti poguban za pravilno funkcionisanje motora. Koristite uputstvo sa etikete radi određivanja količine stabilizatora koji treba biti dodat, a nakon toga ostavite motor da radi nekoliko minuta kako bi se gorivo iz karburatora zamenilo novim – stabilisanim.

 

2. Promena ulja

 

Pošto je vaš motor sada zagrejan novim gorivom postarajte se da dobije kvalitetno ulje, koje je vrlo važan činilac za postizanje performansi i na njemu ne treba štedeti. Uvek koristite kvalitetno ulje. Preporučuje se korišćenje sintetičkog ulja koje ima veću toleranciju na temperaturne promene. Nakon promene ulja dajte Vašem motociklu vremena da ulje pravilno rasporedi, ostavljajući ga nekoliko minuta da radi pri smanjenom broju obrtaja.

 

3. Baterija

 

Ako ste odlučili da Vaš motor držite na hladnom potrebno je bateriju odvojiti od motocikla i držati je na sobnoj temperaturi, a sa dolaskom proleća napuniti i kontaktne kleme očistiti ukoliko su pokrivene slojem oksida.

 

Upozorenje: Da bi ste izbegli mogućnost od elektro-šoka ili neželjeno startovanje motora, prilikom vađenja baterije uvek prvo odstranite negativni vod (minus). Ukoliko pozitivni vod dođe u dodir sa delom motora koji je naelektrisan negativno može doći do kratkog spoja i oštećenja baterije.

 

4. Podmazivanje i čišćenje

 

Prašina, pesak i vlaga kojima je motocikl izložen mogu da dovedu do pojave korozije, zato je neophodno pravilno čišćenje svih metalnih površina i podmazivanje pokretnih delova kao što su lanac, osovine i prenosnici. Ponosni vlasnici cruiser motora često koriste specijalne paste koje vraćaju sjaj hromiranim površinama ili sredstva za zaštitu predmeta od kože za delove poput sedišta, torbi, itd. . .

 

5. Provera pneumatika

 

Budite uvek sigurni da pritisak u Vašim gumama bude u propisanim vrednostima, što može biti prevereno manometrom. Provera guma takođe treba biti izvršena i u proleće. Ako će Vaš motor provesti zimu na niskim temperaturama, možda treba razmiliti o punjenju guma azotom. Ako je ikako moguće podignite motocikl specijalnim liftom kako bi se smanjio spoljašnji pritisak na pneumatike.

 

6. Zaštitite Vaš motocikl

 

Iako ga držite u zatvorenom motocikl uvek treba biti pokriven, što se najbolje postiže platnenim pokrivačima oni će obezbediti da motor bude zaštićen od prašine. Izbegavajte plastične zaštite koje su uzrok nagomilavanja vlage, njih treba koristiti samo pri zaštiti auspuha i usisnika za vazduh.

 

Pošto ste zaštitili Vaš motocikl probudite ga iz zimskog sna bar jednom mesečno startovanjem motora, tako ćete biti sigurni da je sve u najboljem redu.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ima i boljih saveta na BJBu. Posebno se ne slazem sa 1. Stavkom, rezervoar treba biti pun preko zime da bi se sprecila oksidacija. Da ne prepricam koristi search, priprema motora za zimu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja