Jump to content

Moto Zajednica

Shaolin Manastir

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 371 postova
  • Lokacija: Krusevac
  • Motocikl: Afrika

Kineske tradicionalane borilacke vestine su razvili budisticki monasi u manastiru Shaolin. Shaolin manastir je izgradjen 495.god. od strane cara Ksiao Vena, u znak postovanja prema monahu Bhadri koji je dosao iz zapadnih regiona da propoveda Budizam u Kini. Posle vise od 30 godina, Bodidarma, indijski monah, doso je u manastir Shaolin, gde je osnovao i propovedao Zen Budizam (Zen - meditacija). Bodidarma je verovao da covek moze da dozivi prosvecenje i duhovno oslobodjene ako duzi vremenski period sedi i meditira ispred zida, oslobodjen od svih svetovnih misli. Nakon instituisnja Bodidarminog Zen Budizma, monasi su jos vise vremena posvetili meditacijama. Ubrzo je Bodidarma primetio dugo sedenje lose utice na zdravlje monaha. Cirkulacija im se usporavla, telo im je slabilo i postajali su podlozniji bolestima. DA bi sprecio nezeljene posledice dugog sedenja u meditaciji Bodidarma je ustanovio pokrete tela koje su vratile monasima telesnu snagu i izdrzljivost. Usavrsavanjem tih pokreta nastao je Shaolion boks. Nekoliko monaha koji su se po vestini i snazi izdvajali, oformili su grupu zastitnika Shaolin manastira. Njihovi pokreti su bili ostri i iznenadni, kao tigar koji napada svoju zrtvu ili orao koji se obrusio na svoj plen. Bilo da su se kretali napred ili nazad njihovi koraci su bili precizni i izbalansirani. Ako su stajali u mestu njihove noge su bile kao betosnki stubovi koji su duboko zabijeni u zemlju.

 

 

Shao_Lin_Si_1.jpg

 

Shao_Lin_Si_4.jpg

 

Shao_Lin_Si_5.jpg

 

Shaolin manastir, je uvek insterensatna tema, kako za dokumentarne tako i za akcione filmove. Tako da i dan danas obicni monasi cesto preuzimaju ulogu glumaca i izvode svoje borilacke forme pred kamerama.

 

Shao_Lin_Si_6.jpg

 

Shao_Lin_Si_7.jpg

 

Shao_Lin_Si_8.jpg

 

Shao_Lin_Si_9.jpg

 

Shao_Lin_Si_10.jpg

 

Na ulazu u manastir, sa obe strane vratiju, nalaze se zastitinici hrama.

 

Shao_Lin_Si_11.jpg

 

Shao_Lin_Si_12.jpg

 

Shao_Lin_Si_13.jpg

 

Shao_Lin_Si_14.jpg

 

Shao_Lin_Si_15.jpg

 

Shao_Lin_Si_16.jpg

 

Shao_Lin_Si_17.jpg

 

Shao_Lin_Si_18.jpg

 

Shao_Lin_Si_19.jpg

 

Shao_Lin_Si_20.jpg

 

Shao_Lin_Si_21.jpg

 

Shao_Lin_Si_22.jpg

 

Shao_Lin_Si_23.jpg

 

Shao_Lin_Si_24.jpg

 

Shao_Lin_Si_25.jpg

 

Shao_Lin_Si_26.jpg

 

Shao_Lin_Si_27.jpg

 

Shao_Lin_Si_28.jpg

 

Shao_Lin_Si_29.jpg

 

Shao_Lin_Si_30.jpg

 

Shao_Lin_Si_31.jpg

 

Shao_Lin_Si_32.jpg

 

Shao_Lin_Si_33.jpg

 

Trpezarija u kojoj su monasi nekada jeli. Sada imaju mnogo bolju, kvalitetniju trpezariju.

Shao_Lin_Si_34.jpg

 

Hala "Hiljadu Bogova" Na kamnom poplocanom podu, vide se ulegnuca na pravilnim razmacima, koja su naslatala kao posledica treninga monaha. Ova prostirija je sada proglasena spomenikom i ulaz u nju je zabranjen.

Shao_Lin_Si_35.jpg

 

Shao_Lin_Si_36.jpg

 

"SumaPagoda"

Shao_Lin_Si_37.jpg

 

Kada neko postane monah i kada se izvrsi njegova inicijacija, monah moze izabrati da utisne ove oznake na svojoj glavi ili ne. Utiskivanje ovih tacaka je jako bolan proces i monasi koji prihvataju te oznake podnoese veliku zrvtu i patnju. Ta zrtva i patnja ih cisti od previse zadovoljsta iz prethodnog, svetovnog, zivota ili je cak poistovecivanje sa patnjom nekih ljudi kojima su oni sami neku vrstu bola izazvali i naneli.

Shao_Lin_Si_38.jpg

 

Trenutno jedini stranac monah u Shaolin manastiru. Francuz Michael pre dve godine dosao je u Shaolin, postao monah i njegov zivot je sada ispunjen svakodnevnim treninzima i izucavanju Zena i budisticke filozofije. Postali smo odlicni prijatelji posle jedne veceri provedene uz puno Kineske rakije. :)

Shao_Lin_Si_39.jpg

 

Shao_Lin_Si_40.jpg

 

Jedna od vezbi koje monasi svakodnevno rade.

Shao_Lin_Si_41.jpg

 

Shao_Lin_Si_42.jpg

 

Shao_Lin_Si_43.jpg

 

Shaolin manastir ima svoju grupu koja svakodnevno, dva tri ili vise puta utoku dana demonstrira Shaolin Kung Fu

Shao_Lin_Si_44.jpg

 

Shao_Lin_Si_45.jpg

 

Shao_Lin_Si_46.jpg

 

Shao_Lin_Si_47.jpg

 

Shao_Lin_Si_48.jpg

 

Shao_Lin_Si_49.jpg

 

Shao_Lin_Si_50.jpg

 

Na stotine mladih decaka i devojcica, uzdrasta 10, 11 godina roditelji su poslali u privatne Shaolin Kung Fu skole oko samog manastira koje su u vlasnistvu monaha. Svakog dana ova deca se bude u 5:30 gde dan zapocinju jednosatovnim treningom. Posle dorucka nastavljaju sa ucenjem kung-fua i redovnom nastavom. Oni najbolji od njih ce imati tu srecu da postanu Shaolin monasi. Sto u danasnjoj Kini predstavlja veliki uspeh i srecu kako duhovnu tako i materijalnu. Kada sam pitao jednog decaka "Zasto hoces da postanes Shaolin monah?" Odgovorio je "Zato sto monasi imaju mnogo para i voze dobre automobile."

Shao_Lin_Si_51.jpg

 

Shao_Lin_Si_52.jpg

 

Shao_Lin_Si_53.jpg

 

Shao_Lin_Si_54.jpg

 

Shao_Lin_Si_55.jpg

  • Podržavam 33

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1010 postova
  • Lokacija: Soko Banja
  • Motocikl: Transalp `1998 & Transalp 1999

Svaka cast majstore za slike i za tekst .

 

Koji ti je ovo aparat ekstra su ti slike evo gledam ih vec 2 sata .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 371 postova
  • Lokacija: Krusevac
  • Motocikl: Afrika

:) hvala vam...

 

U pravu si Milena, zaista je vredelo...

 

Drazo, Canon 7d, sa objektivima CAnon 10-22mm, Canon 50mm 1.8, Canon 70-200 f4.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 792 postova
  • Lokacija: Svuda po malo
  • Motocikl: Lep

Kao sto vec rekoh, odlicno! :)

Nego nisam video sve slike, ugasen mi je face vec neko vreme, ali vec vidim nove radove u ovom stilu :)

 

btw Jesi li stigao?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduro maniac, 1751 postova
  • Lokacija: Beograd/Krupanj
  • Motocikl: Yamaha XT 600 E 3TB

Uh svaka cast na slikama :) Jedno glupo pitanje, jel taj manastir otvoren za bas sve turiste, ili mora nekako da se najavi da se dolazi?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Кад год се спомene Шаолин манастир ја морам да поменем Марка Јовановића, нашег борца који је на кунг-фу турниру стигао до спектакуларног финала. Многи нису чули за њега, а једноставно не заслужује да се не спомене! :)

_________________________________________________________________________________________

 

Legenda o velikom belom borcu iz Srbije

 

Marko Jovanović se borio na najfamoznijem svetskom turniru najboljih boraca planete, gde se ide samo po pozivu. U finalu se suočio sa živim bogom borilačkih veština Guo Zivejom, neporaženim majstorom Šaolina

 

1.jpg

 

Provincija Henan, Kina. Sat vremena leta od Pekinga i još nekoliko vožnje automobilom do planinskog masiva Songšan, a onda korak po korak kroz nepoznato, do jedne od najživljih legendi današnjice - manastira Šaolin.

Marko Jovanović, još klinac te 2001, tek zaokružio dvadesetu, nepuna dva meseca se pripremao za ono što niko nije verovao da će postići i što mu više niko ne može oduzeti - finalni meč na najčuvenijem i najfamoznijem turniru najboljih boraca planete - Svetsko prvenstvo u sanda borbama i vu-šu formama (katama, sa i bez oružja), na koje se dolazi isključivo po pozivu šaolinskih majstora i koje je doskora bilo potpuna nepoznanica za zapadni svet.

 

- Recimo da je film „Krvavi sport" sa Van Damom pravljen po tom turniru, uz svu holivudizaciju, naravno. Međutim, ono po čemu jeste jedinstven, mističan i svakako najprestižniji jeste činjenica da se na njega dolazi isključivo po ličnom pozivu šaolinskih majstora, da je zaista smotra najvećih majstora svih borilačkih veština, ali i da mnogo vrhunskih boraca nikada ne dočeka, odnosno, zasluži taj poziv - napominje Marko, polako nas uvodeći u priču o nečemu za šta se ovde gotovo i nije znalo - legendi o velikom belom borcu!

 

- U borilačkim veštinama sam već 23 godine, tačnije od svoje šeste, ali sam se tek u kjokušinđucuu (našoj autohtonoj borilačkoj veštini o kojoj smo pisali u pretprošlom Magazinu) u potpunosti pronašao i ostvario. Upravo zahvaljujući njemu i velikom majstoru Draganu Filipoviću, rodonačelniku tehnike koja je priznata u Šaolinu i uvrštena u njihova učenja, Saša Karić i ja smo zavredeli poziv na turnir - razgovor prekidamo kad god neko od učenika priđe da pozdravi njega, nosioca crnog pojasa drugi dan, i Marka Blagojevića, trenutno najvećeg majstora kjokušinđucua kod nas... Poštovanje koje im ukazuju graniči se sa idolopoklonstvom, ne bez razloga...

- Dakle, u Šaolin smo stigli nekih mesec dana pre samog turnira. Zapravo, i to je deo turnira, pripremni period tokom kojeg vas stavljaju na probe i ubacuju u izuzetno surove borbe da biste doslovno videli da li ste u stanju da preživite sve to. Poziv znači da vas smatraju vrhunskim borcem, ali to tamo morate više puta da potvrdite pre samog početka takmičenja - odmičemo sve dalje u priču, koja je silom neprilika i nebrige čekala punih devet godina da bude ispričana, iako je ovaj momak zadužio Srbiju koliko i ostali zaslužni sportisti koje je država uzdigla na pijedestale.

- Kako čitava provincija Henan živi od Šaolina i za Šaolin i s obzirom na to da sanda borci imaju status živih božanstava, zaista smo imali tretman kakav državnici imaju tokom službenih poseta. Da biste lakše shvatili, nisu svi majstori i sanda borci, tako da one koji se ne libe da uđu u borbu, u kojoj možete i da stradate, bezgranično poštuju. Tretman prema nama je bio još bolji, s obzirom na to da naš veliki učitelj Dragan Filipović u Šaolinu uživa naklonost starešine kao da mu je sin. Mi smo doslovno bili gosti vlade Republike Kine, dok smo se u rođenoj državi dovijali kako da dođemo do novca za put - kao i u svakoj priči o uspehu, ni u ovoj ne izostaje poglavlje o „proroku nepriznatom u svojem selu".

- No, na stranu sve to, stigli smo kako smo stigli, ušli u njihov opak ritam treninga, koji podrazumeva ustajanje u četiri sata i celodnevno vežbanje, koji vas toliko iscrpi da bukvalno nemate snage ni da zaspite od bolova u telu - priseća se.

A onda su došle borbe, ono čemu je majstor iz Beograda posvetio život. Ta prva, u kojoj proveravaju da li ste uopšte dostojni da nastavite dalje, a zatim i zvanične.

 

- Na moju nesreću ili, pak, sreću, od 40 ekipa iz čitavog sveta zapali su mi samo Kinezi, najveći šaolinski majstori. Kako je takmičenje odmicalo, ispadali su Amerikanci, Francuzi, Španci, Rusi... majstori najraznovrsnijih tehnika, od boksa do karatea, i onda je došlo to veliko finale između mene i živog boga borilačkih veština Guo Ziveja, neporaženog šaolinskog majstora od 190 centimetara visine i više od 100 kila suvih mišića, savršeno uklopljenih u neprevaziđenu tehniku - još jedanput zastajemo, iz pijeteta prema delu priče o kojem bi u Americi, recimo, već bila snimljena tri filma, nebrojeno serija i urađeno nekoliko stripova.

Samim plasmanom u finale sanda borbi (potpuni kontakt, svi udarci, sve tehnike, a od zaštitne opreme samo rukavice od 10 unci) Marko je postao legenda Šaolina, kao prvi neazijac koji je „preživeo" šest krvničkih borbi i ušao u meč za medalju, kojom se dotad niko osim Kineza nije okitio.

Najavljujući borbu svih borbi, kineska štampa je pisala o čudu iz Srbije koje je u polufinalnom meču deklasiralo protivnika, koji je na kraju smogao još samo toliko snage da izjavi: „Ne vredi, mnogo je jak!"

 

3.jpg

 

- Znao sam koga imam naspram sebe i respektovao sam ga kao vrhunskog majstora i velikog borca, ali se nisam uplašio. To je ono što nas umnogome razlikuje od ostalih nacija i zbog čega nas u svetu borilačkih veština izuzetno cene i zaziru od nas - ta fanatična upornost da uđemo u meč bez obzira na moguće posledice, i da ga nikad, ali nikad ne predamo. Dakle, sudija je dao znak za početak prve runde, prva tri minuta pakla u hali u kojoj je nekoliko hiljada navijača stojeći skandiralo Guovo ime... Već u prvim minutima strahovitim udarcem smrvio mi je nosnu kost, krv je liptala po meni, jedva da sam išta nazirao, ali mi nije padalo na pamet da odustanem od borbe. Pokušali su tamponiranjem da zaustave krvarenje, sudije su četiri puta pokušale da prekinu meč, ali nisam dozvolio, jer za razliku od ostalih turnira, ovde je reč borca presudna. Meč se nastavlja ukoliko izjavim da sam spreman da idem dalje isključivo na svoju odgovornost. Bio sam spreman i nastavio dalje. Nisam stigao do Šaolina da bih predao borbu - to što je Marko tog trenutka učinio okrenulo je publiku na njegovu stranu. Videvši da je „veliki beli borac" zaista dostojan zvanja šaolinskog majstora, svi do jednog su ustali i počeli da aplaudiraju okrvavljenom mladiću koji ne da nije posustao, već je kidisao na legendarnog šampiona, osećajući da će njihova borba biti proglašena za jednu od najboljih svih vremena.

 

- Krenuo sam odlučnije nego ikad i čak tri puta ga u te tri runde bacao u nokdaun. Publika je bila u delirijumu, činilo se da je sve gotovo, ali borac kakav je Guo iznova se vraćao u meč. Jasno je bilo da niko tu nikoga neće moći da nokautira i da će šampion biti odlučen na poene, kako je i bilo. Naposletku, on je zadržao titulu neporaženog, ali je moje srebro ušlo u istoriju kao prvo koje je napustilo Kinu. Do današnjeg dana nijednom belom borcu to nije pošlo za rukom, ali se ja iskreno nadam da će jedan ponoviti, ako ne i nadmašiti taj uspeh - ja, ukoliko nađemo sredstava da odemo na sledeći šampionat - neveselo zaključuje veliki šampion o čijem se uspehu, nažalost, malo zna.

Na pomen imena Marka Jovanovića i danas se klanjaju na obroncima mističnog masiva Songšan. U njegovoj zemlji jedva da iko zna o kakvoj je veličini reč i kakav je uspeh postigao. Te 2001. na aerodromu su ga dočekali samo prijatelji, porodica i članovi kluba. Srbija je dremala, zamolivši da je probude samo u slučaju nužde.

 

Mihailo Medenica

  • Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Веве био тамо, а ја само "преписао" од новинара Михаила Меденице! Али познајем Марка Шаолина! И то је нешто! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 310 postova
  • Lokacija: Bar
  • Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100

veve bravo za putopis i izvrsne fotke. SpaVedobro je što si napisao ovu priču jer zaista mnogi a i ja među njima nisu imali nikakvih saznanja o ovom borcu.još jednom Bravo!!! :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3121 postova
  • Lokacija: Svilajnac
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Hvala vam prijatelji... :)

 

@PICASOO MZ

uh bas si me zbunio sada.. al mislis na moje fotografije iz Shaolina?

...pa naravno! Gre'ota bi bilo da ljudi ne vide i njih!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja