Jump to content

Moto Zajednica

Farbanje kozne jakne?

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 557 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: yamaha r1

Ima li gde da se kupi bela boja za kozne jakne,izbledela mi pa izgleda ruzno, pa sam mislio da prefarbam,ili mozda znte ko to radi?

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1392 postova
  • Lokacija: Beograd

Imas radnju u kralja petra (7mog jula) kad ides od kneza ka dorcolu sa leve strane.ne secam se tacno naziva ali ako ne uspes da nadjes saznacu ti-imam negde njihovu vizitku

tamo sam ja kupio farbu za kozu.prodaje se: crna,braon i bela ali je nikad nisam iskoristio (hteo sam da ofarbam izgrebane delove sedista u kolima) zato sto mi je ortak tapetar rekao da to gde je izgrebano ne moze da se ofarba

i da cu tesko pogoditi boju jer mozda nije bela vec krem pa i da kupis crnu pa miksujes opet ce biti tesko.mislim da ti je najbolje da kupis parce koze (crne da je ne isprljas opet) i odneses kod nekog da ti zameni taj beli deo.

mada te nista ne kosta da pre toga pokusas sa farbom.

bocica je bila od prilike 0.2l i cena nekih 2-3 jevreja :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7031 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Jes da je stara tema, ali, vredi li uopste farbati koznu moto jaknu? Zbog sitnih ostecenja koja stalno trpi tokom voznje (insekti , kamencici...) kako farbane jakne podnose to?  I koliko uopste kosta farbanje komplet jakne?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

 Puno pitanja odjednom. 

1. Ako je jakna cela i u pristojnom stanju - vredi je ofarbati.

2. Sve jakne su farbane, pa čak i one koje su u boji kože. Kako podnose sitna oštećenja nove jakne - tako podnose i stare.

3. - Nemam pojma koliko to košta sad. 

 

  Moje iskustvo: 

 

  Pre tridesetak godina sam radio u Novosadskom preduzeću " Etilen " . Firma se bavila hemiskim čišćenjem, pranjem , peglanjem, pranjem tepiha , farbanjem odeće, tekstila vune, šivenjem. Nažalost više ne postoji . Ja sam radio u transportu, ali sam svakodnevno bio u kontaktu sa radnicima u pogonu i normalno, izlazili smo jedni drugima u susret ( ja njima nešto prevezem, oni meni nešto urade iz njihovog delokruga posla i tako ) . 

  Kad je koža u pitanju, bilo je svega i svačega pa sam i ja naučio po nešto.  Osnovni problem kod hemiskog čišćenja kožnih jakni je bio taj što posle hemiskog čišćenja kožna jagna zna da izgleda " Šareno " .  To je zbog toga što je jakna napravljena iz više komada kože , a ti komadi nisu svi od jedne životinje već od više njih, neke su mlađe, neke starije, sva ta koža se u procesu obrade isto ofarba, ali prilikom hemiskog čišćenja različito reaguje na hemikalije, pa posle toga bude šarena ( neki delovi budu tamniji, neki svetliji. Tehnolozi u nojoj firmi su to rešavali sa farbama kojima su to izjednačavali te stvari, a za završan finiš su imali neke sprejeve kojima su prskali celu jaknu ( sprejevi u raznim bojama kao auto lak ).  Sve te boje i ti sprejevi su bili iz Italije. 

  Nilo je tad ( možda ima i sad ) u farbarama da se kupi boja za kožu u staklenim flašicama ( uglavnom crna i braon ), ali te boje nisu koristili u firmi ( ja sam ih koristio kad negde zaderem cipelu il oderem jaknu - radile su posao ). 

 

  Najbolje da pogledaš u svom mestu po radnjama za hemisko čišćenje da li to neko radi, jer to baš i ne rade svi ( u vreme kad sam radio u Etilenu, samo je još jedna hemiska čistiona radila farbanje kože u N. Sadu ) . 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7031 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Jakna je ok, nego problem je sto je sarena, pa bi hteo da je ofarbam da bude sve crno, pa me zanima, kako ce to drzati, da li ce se provideti kroz nov nanos farbe

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

E to bi trebao da ti pogleda jaknu neko ko se tim profesionalno bavi , pa da može nešto sigurnije da ti kaže. Da moja bivša firma postoji, pa da mi pošalješ jaknu da im odnesem da pogledaju, al sjebaše je biznismeni i menadžeri sa nekim ultra- giga mega diplomama . Jbg -a .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 561 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Integra 700

Nece se provideti nista. Nisam hteo da se javljam u temi ali moram posto imam nekog iskustva, nevezanog za jakne doduse ali vezanog za farbanje koze.

Farba za kozu je uzasno postojana i potpuno neprovidna, tako da kada se nanese boja koze koja je bila ispod nove farbe nestaje.

Ja sam koristio te gorepomenute domace boje za kozu u malenim flasicama i rade posao odlicno. Koristio sam ih za farbanje koznih volana u kolima. Prvi pokusni kunic je bio moj auto a posle sam zaredjao po kolima od ortaka posto su se svi nalozili kad su videli efekat.

Uglavnom, procedura za volan je sledeca:

1. Oprati i odmastiti volan, najbolje nekim ne preterano agresivnim sredstvom da ne bi nagrizlo kozu. Ja sam prao samponom i ispirao naravno vodom. Ujedno kod ovog koraka zbog vode koza malko nabubri pa otvori pore.

2. Osusiti fenom za kosu

3. Blago, blago, tek ovlas osmirglati povrsinu koze nekom finijom gradacijom, 600 ili 800

4. Ponoviti korake 1 i 2 ali sada samo na brzaka da bi se sprali ostatci od smirglanja.

5. Maskirati krep trakom plasticne delove volana gde ne zelite da dospe boja.

6. Staviti plasticne rukavice, uzeti parcence sundjera, natopiti ga bojom i poceti farbanje metodom tapkanja koze natopljenim sundjerom.

7. Osusisti prvi sloj boje fenom.

8. Ponoviti korake 6 i 7

 

I to je to, transformacija je neverovatna. Neko koristi i specijalan clear coat za kozu sto mislim da je odlicno ali ja nisam mogao da ga nabavim.

Jedna napomena, zbog metode tapkanja ce se pod rukom osecati ponegde sitne gromuljice na povrsini volana ali to od trenja ruku i volana nestane posle 2- 3 nedelje.

 

E sad... Ne kazem da ti ovo treba da radis sa svojom jaknom, mozda je bolje da prepustis profesionalcu. Ovo sam samo napisao da vidis ucinkovitost boje za kozu. Ako radi na volanu koji se stalno drzi prljavim i znojavim rukama, zasto ne bi radilo na moto jakni.

Inace moj volan je ostao kao nov sledecih godinu dana do prodaje kola, za dalje ne znam, a kod jednog od ortaka kojem sam radio je volan dan danas bombona a proslo je 3 godine.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4303 postova

Ima li neko iskustvo sa ovom nasom farbom?

meta_image.png
WWW.KUPUJEMPRODAJEM.COM

Preko 3 miliona oglasa, na jednom mestu!


Ili da uzmem neki sprej za kozu? Trebao bih farbati koznu jaknu (obicnu, ne moto), odlucio bih se za prvu opciju jer je malo lakse naneti sundjerom oko zipova itd. nego sprejem.
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja