Jump to content

Moto Zajednica

MOSTOVI

Recommended Posts

  • Drug član, 1020 postova
  • Lokacija: Sopot
  • Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12

Firenca,vrlo interesantan most,

na njemu su stanovi,ljudi zive iznad mosta a ne kao kod nas ispod! :neznam:

 

 

1B06169C-8216-7B45-85F1-F434953BA202_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 586 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: ADV T☆34

RIO ANTIRIO

Most koji spaja severnu Grčku sa Peloponezom, zvanični naziv CHARILAOS TRIKOUPIS BRIDGE, dužina 2880m, otvoren 07.avgusta 2004.godine

 

zzyLR_rioyc.jpg

 

Prva ideja o izgradnji mosta koji bi premostio Korintski zaliv, rodila se još 1889.godine u grčkom parlamentu, kada je ideju u javnosti prezentovao tadašnji grčki premijer Harilaos Trikupis, po kome most i nosi zvanično ime. Od ideje do realizacije je proteklo 115 godina. Sedam godina nakon radjanja ideje o mostu koji bi povezivao mesta Rio na Peloponezu i Antirio na severu Grčke, obnovljene su Olimpijske igre (Atina 1896.g). Simbolika koja je jako bitna Grcima za otvaranje mosta, vezana je za Olimpijske igre 2004.godine gde je Atina opet bila domaćin. Četiri dana nakon otvaranja mosta, preko njega je prešla olimpijska baklja.

 

Ono što posebno fascinira vezano za ovaj most, je svojevrsna geografsko graditeljska simbioza koja ovom kraju Grčke daje jedno neobično obeležje. Korintski zaliv, odavno nije zaliv, jer je 1893.godine, prokopan 6,3km dugački korintski kanal koji je 700km skratio plovni put oko Peloponeza koji je te davne godine postao ostrvo. Most Rio Antirio, podjednako čudo graditeljstva, poput kanala s kraja XIX veka, Peloponezu je vratio status poluostrva, vraćajući mu stotinak km ka zapadu, vezu sa kopnom.

 

iY1U3_rio1w.jpg

 

Rio-antirio je najduži viseći most na svetu, pionirski dizajniran zbog dubine vode, jakih vetorova i tektonskih pomeranja koje pamti novija istorija Grčke. Ukupna dužina mu je 2880metara sa rasponom od 2250 m (Golden gejt u San Francisku ima 1966 m i druge je viseće tehnologije) na četiri stuba, može da izdrži zemljotres od sedam stepeni Rihtera i ubrzanje od 0,5G za 1sec, a stubovi mogu izdržati razmicanje do dva metra bez posledica.

 

Sam prelazak preko mosta je dosta fascinantan zbog velikog luka, tako da je osećaj uspinjanja do središnje tačke mosta pomalo adrenalinski prilikom prvog prelaska. Brzina je ograničena na 40km/h, koja se u principu ne poštuje, ali nije bitno veća, pogotovo turistima koji žele da zadovoljstvo prelaska kolima, koje su platili 12evra potraje što duže, sa što više fotki naravno... Koliko se sećam, za motoriste je cena drastično manja, 1,8evra i za sada nema popusta za BJB zajednicu. :hej:

 

Fotke su ispodprosečne, napravljene su ranom zorom u julu 2011.godine, a na forumu ima jako lepih fotki KTM ekipe iz Slovenije sa samog mosta, koje nisam uspeo da nadjem da ih pridodam ovom postu. I da završim, ko želi da "na tenane" opservira most, za jako male pare mu se pruža prilika da lokalnim trajektom iz Patre opservira ovu velegradjevinu. Trajekt je ostao u funkciji pre svega zbog lokalaca koji rade na jednoj a žive na drugoj strani obale pa im je dnevni trošak mostarine jako velik...

 

:zdravo: :zdravo: :zdravo:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1826 postova
  • Lokacija: DE

Szabadsag hid ili Most Slobode na Dunavu. (Budimpešta, Mađarska). Povezuje Budim i Peštu. Sagrađen je u periodu 1894 -1896 po projektu arhitekte Janosa Feketehazy. Most je otvoren u prisustvu cara Franz Josepha, a poslednju srebrenu zakovicu u čeličnu konstrukciju ubacio je car lično. Iako radikalno drugačije strukture, most imitira izgled visećih lančanih mostova. Viskok je 333.6m i 20.1m širok, sa 4 noseća stuba na kojima se nalaze bronzane statue Turula, ptice iz Mađarske mitologije.

mostslobode.jpg

 

PS: Sve pohvale za temu!

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 586 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: ADV T☆34

Mostovi okruga Banatskog: ORLOVAT - železničko drumski most

Većina mostova na Tisi i Tamišu predstavljaju stare austrougarske "ćuprije" sa čeličnim lukovima koje su građene krajem XIX i početkom XX veka.

 

Most na Tamišu kod Orlovata, rodnog mesta Uroša Predića, sagrađen je 1984. i predstavlja bastion starovremenskog dvonamenskog, železničko drumskog mosta, koji je popoločan drvenim talpama. Geografski je specifičan i po tome što spaja južni i srednji Banat, a sa aspekta istorije ovaj most se nalazio na vojnoj banatskoj granici i predstavljao je tačke trvenja različitih vojnih interesa.

 

Orlovat su osnovali Srbi iz Sent Andreje 1471.godine, a za ovo mesto presudna je bila bitka 1848.godine kada je u vreme Mađarske revolucije na Tamišu izvojevana pobeda Srba nad Mađarima. Srpsku vojsku predvodio je Stevan Knićanin. Rezultat ove bitke uticao je da 1872.godine bude ukinuta vojna granica i Orlovat, jedno od retkih mesta u Banatu koje nikada nije menjalo ime, dobije civilnu upravu. Mirnodopsko vreme, uticalo je da mesto dobije most, pom. 1894. godine.

 

Inače, u Orlovatu se vino ne pije na čaše, nego na sate, pa ako ima interesenata za koji minut posvećivanja čarobnom napitku, kao i obilasku viševekovne pravoslavne crkve, poslednji put rekonstruisane 1927.godine po nacrtu Dragiše Brašovana a oslikane rukom Uroša Predića, spreman sam da Vam upriličim ugođaj.

 

20130305_144350.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1292 postova
  • Lokacija: Lazarevo
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10

A da vidiš kakav je ugođaj proći motorom tuda. Nikad ne znaš kad ćeš pasti, koliko se nestabilno osećaš, dok prolaziš mostom... :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 586 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: ADV T☆34

Arslanagića most na reci Trebišnjici, Trebinje

 

DSCN31321280x768_zpse15ec073.jpg

 

 

Perovića (Arslanagića) most

 

Most je kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima izgradio Mehmed-paša Sokolović 1574. godine, za vreme turske okupacije. Kada su Turci 1687. godine potisnuti iz Herceg Novog, mnoge turske porodice su se iz ovog grada doselile u Trebinje. Među njima je bio i izvesni Arslan-aga. On je dobio posede istočno od Trebinja: na Zupcima, Necvjeću i Jasenu, te pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjici. Po njemu se, od tada, most naziva Arslanagića most. Izgradnjom hidroenergetskog sistema na Trebišnjici Arslanagića most se našao 1965. godine pod vodom akumulacionog jezera. Po zahtevu Zavoda za zaštitu spomenika kulture most je demontiran i prenesen nizvodno 1966. godine prilikom pražnjenja akumulacije. Nova lokacija Arslanagića mosta je između naselja Gradina (na desnoj obali reke) i naselja Police (na levoj obali). Od 1993. most se naziva i Perovića most.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Kameni most u Ivanjici preko reke Moravice. Vazi za najveci jednolucni most na Balkanu. Sagradjen 1906. godine po sistemu klinova, kao pomocno vezivno sredstvo koriscena jaja. Most se i dan danas koristi za saobracaj. Mislim da ce u buducnosti veliki problem za most biti prelazak teskih kamiona, iako je to zabranjeno. Boraca za ocuvanje spomenika nemamo, a opstina i policija ne rade nista po tom pitanju :(

 

most-moravica.jpg

 

 

Dodacu kasnije jos neku sliku

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 586 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: ADV T☆34

12-L.jpg

Golden Gejt

Ovako izgleda skoro svaki put kad odem u San Francisko 1hmm.gif

Most je izgrađen 1937. godine, nakon 5 godina borbe sa lobijem od 170 trajekt prevoznika. Ukupna dužina mosta (uključujući prilaze) je 2737 m. Udaljenost između dva tornja (glavni luk) je 1.280 metara, dok je visina od vode 67 metara. Dva tornja se uzdižu na visinu od 227 metara. Prečnik glavnih nosećih sajli je 91 centimetar. Most je lociran na geografskim koordinatama 37°49′11″N, 122°28′43″W. Ima šest traka za motorna vozila i dve staze za pešake i bicikliste. Dnevno mostom prođe preko sto hiljada vozila.

 

Most Golden Gate je bio najveći viseći most na svetu nakon izgradnje 1937. godine, te je odmah postao simbol San Francisca. Danas je osmi najveći viseći most na svetu, a drugi u SAD-u, nakon Verazano mosta u Nju Jorku.

 

Kao klinac, divio sam se ovom mostu čitajući knjigu "100 čuda sveta". Ono što me tada fasciniralo je da ekipa koja održava sajle na mostu (debljina 91cm), dve godine provede farbajući iste, a onda kreću ispočetka. Petnaest puta ofarbaš most i ideš u penziju...

 

 

Bane, hvala za fotku, ovo nam je prva ćuprija "s one strane sveta" :takoje:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja