Jump to content

Moto Zajednica

Uspeshno projektovan i ugradjen HHO sistem

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 154 postova
  • Lokacija: kocani MKD-Sandhurst UK
  • Motocikl: suzuki gsx,svasta

Ja sam odavno napravio hho generator prema uputima ovde i na netu,ali nikad ga nisam testirao niti ugradio.ugradnjom plina se zna koja je usteda,pa zato i vozim na plin.

Kao sto je napisao kolega Vodonicar,i ja mislim,da bi bilo ustede na konkretnom motoru ,treba da se pazi na mnogo stvari,cela nauka,a ne cisto nagadjanje,kao sto svi nesto pokusavaju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 98 postova

Sokobgd, cenu ne mogu da ti kažem dok ne vidim auto a za sve što pišeš te razumem, ne bi hteo da kupiš mačku u džaku, ne bi ni ja. Od svih uredjaja koje sam ugradio recimo da je dobra četvrtina otišla kao poklon, donacija jer nikada nisam uzimao novac unapred ili sav novac. Nego bože moj, neka im je slava, ne znam ko to sada servisira jer mislim da ste svi upućeni da povremeno treba rasturiti generator zbog prljanja vode ( otprilike na 5ooo km ). Dao bog za sve rešenja pa i za to. Daš koliko mene košta izrada a drugi deo kad vidiš na čemu si, da li imaš sa tim matematiku, s tim što ne dobijaš full hemijski odradjene ploče i zaprljaće se voda posle 5ooo km sigurno pa ako znaš sam da odradiš servis, svaka čast. Imam generatore koji posle 5o sati rada imaju bistru i providnu vodu kao da je sipana pre 1o min, to je full pripremljen i kondicioniran uredjaj, tako da možeš sam da uradiš servis za 15 minuta. Raskopčaš creva, na jedno povežeš crevo sa slavine i pustiš da šiba voda kroz uredjaj, da ispira 2-3 min, zatvoriš donje crevo, puniš razblaženim rastvorom HCL, posle 5 min ispustiš i to i ispiranje 2,3 puta destilovanom vodom i miran si narednih 5ooo km. Sve u svemu maximum pola sata posla i trošak od 1oo-15o din.

Cenu za moje uredjaje ne mogu nikako da ti kažem jer ne radim serijski i po šablonu, već se za odgovarajući motor i režim rada pravi odgovarajuću uredjaj. Ne pravim isto za taksistu koji vozi 1o h dnevno i za penzionera koji vozi 1o min dnevno. Dize, benzinac, plin, euro4 motori, sve su to različiti režimi rada koji zahtevaju drugačiji pristup. Uporediću to recimo sa nameštajem, možda je glupo, forma ideale radi serije koje su jeftine jer po šablonu nemaš mnogo otpada, rashoda, pravih par komada dnevno, imaš uigrani tempo i to sve piči, a retko ko za sebe nadje što mu po toj meri odgovara. Majstor koji radi po meri dodje, uzme svaku meru, lepo sve ukroji, svaki ugao, sve lepo iskorišćeno, po želji, taj jedan proizvod nikako ne može da košta isto koliko i serijski napravljen. Za uštedu takodje ne mogu da preciziram koliko % dok ne vidim motor, nije isto kod motora sa 1oo ooo i sa 8oo ooo predjenih km. Cena takodje zavisi od ccm motora, nije isto 12oo i 35oo ccm. Za velike kubikaže ne pravim jedan veliki uredjaj na više ampera, već set od 2, 3, 4 manjih koji zasebno rade na manje ampera jer sam pisao o tome da je gas na velikim amperima užas. I naravno da je svima nama cilj da zaradimo jer je previše uloženo u razvoj te tehnologije, ne bacam storine eura na inox, elektroniku i slobodno vreme jer nemam šta pametnije da radim. Ali pre svega je cilj zadovoljna mušterija koja će da preporuči dalje jer preporuka je najbolja reklama. Nadam se da se razumemo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 98 postova

Šeme za PWM iz prethodnih postova, NE. Bacanje para. Evo vam šeme za najbolji PWM ikada napravljen za hho generatore. Opseg rada o-3o V , o-3o A. Do 1o A bez kulera, preko 1o A sa kulerom ( može mali 4o x 4o mm sa starih Athlon procesora ).

post-26123-0-65091100-1347292516_thumb.jpg

 

dioda fr 6o2 se kod nas nalazi kao P 6oo Si ispravljačka dioda 1ooo V 6 A

1N4742 je zener dioda na 12 V

najbolji tranzistori su N-chanel MOSFet IRF32o5

 

pcb izgleda ovako

post-26123-0-29011800-1347292568_thumb.jpg

 

 

vodove gre idu jake ilaz/izlaz struje podebljati kao na slici, ili nalemiti komade bakarne žice ( pun presek 1mm )

post-26123-0-44437000-1347292656_thumb.jpg

 

 

i gotov PWM izgleda ovako

post-26123-0-92432500-1347292740_thumb.jpg

 

 

 

Kod uvodnica na generatoru, PG 7, PG 9 ili PG 11, lepkovi i bilo koje improvizacije, nikako ! Metalne, bakarne, mesingane uvodnice, nikako ! Isključivo plastika pp, pe ili abs, dihtovanje samo narezivanje loze i gumice, ND guma ili silikonske. Svaka improvizacija vam se pre ili kasnije obija o glavu, iz iskustva ovo kažem. Elektrode samo 316 L i 3o4 L, razlika je samo u ceni ako se ploče uredno pripreme, obruse, odmaste... Konfiguracija 3n, 4n, 5n, 6n je vaša stvar izbora, kod 3n generatora je najveći napon izmedju 2 elektrode te zahteva izuzetnu cirkulaciju i više setova ćelija (preko 25 ploča po generatoru) kako se ne bi grejao na duge staze ali i daje strašan plin uz dosta CO2 koji neutrališe lambda sonde kod novijih euro motora sa katalizatorima. 4n je po mom mišljenu najbolja konfiguracija koja takodje zahteva dobru cirkulaciju ali treba pronaći odgovarajući set za odredjeni tip motora. 4n je brza konfiguracija, bez PWM-a podizanje generatora je za svega 2-3 minuta. 5n i 6n su letnje varijante, zimi ispod -8 nema elektrolize i sa 2o% NaOH rastvora i do pola sata. HHO zahteva veliko poštovanje, ništa na brzinu i neuredno.

Sad imate osnovne informacije za izradu jednog dobrog, stabilnog i trajnog generatora sa profi elektronikom pa navalite. Rupe na pločama skup sport pa prema tome oprezno, bitno je : gore samo jedna za izlaz plina, ako je izlaz crevo unutarnji fi 8mm ide rupa 9 mm, uvek za 1mm šira od creva. Donje rupe na pločama odredjuju cirkulaciju i potopljenost, to eksperimentišite pa što nije valjalo kod prethodnog, kod sledećeg će biti bolje.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 33 postova
  • Lokacija: Novi Itebej
  • Motocikl: Honda VT 500C

Nažalost koliko vidim ova tema je otišla u off.

Niko ne postavlja svoja iskustva i saznanja nego se nadmudruju ko pravi bolji generator.

Uglavnom ko prati ovu temu,pokušava da "napravi" svoj generator a ne da kupi.

I ja sam u fazi sklapanja ali ovi poslednji postovi su me malko zbunili.

Nisam hemičar ali dosad je rečeno da je NaOH najbolji za elektrolit,a sad se pojavljuje KOH.

Šta je bolje???

 

U svakom slučaju pratim temu pa da vidim šta će biti......

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 312 postova

Dobro je neko napisao:tema je za ''treće oko''...

 

Nije neko nego ja ;)

 

Cela tema je cirkus. Malo, malo pa se pojave neki vrhunski strucnjaci koji tvrdnjama (da ne upotrebim tezu rec) o osnovnim stvarima pokazuju svoje (ne)znanje.

Npr. unapred najavljeni dolazak misterioznog strucnjaka Vujanovica. On nikako ne preporucuje stavljanje veceg akumulatora da se ne osteti alternator. Jednom porukom sam ga motivisao da se jos vise uplete i pokaze svoju strucnost. Pametnom dosta. Ali na drugoj strani, tonom docenta elektroteh. fakulteta diskutuje o PWM-u, provodnosti, elektrolitima....

Sad imamo jos jednog docenta, ovaj put iz oblasti hemije.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 98 postova

Poštovani štamparE,

 

vidim da nisi sve pročitao kako treba, napomenuo sam da ne omalovažavam nikog niti bilo čiji rad samo me pogadja to što neko napravi prvi generator i sa 5 ampera dobija 1 Lpm čistog plina. Čemu sve to ? Objavite prave rezultate, niko ovde nije ovca.

Tvoj pwm ne vredjam, ali tvrdim da je ovaj kog sam ja "izreklamirao" najtrajniji i najviše se upotrebljava kod hho generatora. Da, video si da se prodaje u hho kitovima, a zašto ? I jeste iz aparata za CO2 zavarivanje, što dalje znači da nije pravljen da traje mesec dana nego da radi godinama, a ne reguliše napon već jačinu struje, napon je uvek konstantan i isti ulaz/izlaz.

Kuler ili hladnjak, isto je to pošto smo nesvesno amerikanizovani, ali u elektronici hladnjak znači aluminiumski deo koji se montira na tranzistore a kuler je ventilator kao kod računara koji hladi ceo sklop.

Tvoj komentar za hexavalent chromium iliti šestovalentni hrom me zabrinuo. Vidim da si baš zelen u celoj priči. Ne vredjam, samo vas upozoravam na potencijalne greške i opasnosti. A ti gospodine ako ne veruješ da hrom oksidira pod uticajem čistog kiseonika a da u odredjenim okolnostima i povišenim temperaturama prelazi u Cr (VI). Evo šta kaže medicina i nauka za Cr (VI)

" Eksperimentalna istraživanja na životinjama su pokazala da je hrom (VI) kancerogen, ukoliko se u organizam unosi inhalacijom. U epidemiološkoj studiji, nađena je veza između inhalacije Cr(VI) i raka pluća. Jedinjenje Cr(VI) su aktivna u širokom rangu in vitro i in vivo genotoksičnih testova, dok Cr(III) nisu. Šestovalentni hrom ima štetan uticaj na jetru, bubrege i respiratorne organe uz krvarenje, dermatitis i rane kože pri hroničnoj i subhroničnoj izloženosti. "

A ti druže ako ne veruješ u sve to, ti se igraj sa hromom i živi u zabludi kako je lekovit. Full hemijski odradjene ploče će za tebe da ostane doživotna misterija kod izrade hho generatora, bar od mene to nećeš da saznaš, jer imam iza sebe više obrušenih ploča nego sto imaš kose na glavi. A ako nekad budeš saznao šta znači taj pojam, seti se mog texta.

Za stotine eura i za sklop koji je pravljen u prošlom veku... sve što je iz prošlog veka, to je i valjalo, i nisu stotine, hiljade eura sam uložio u razvoj dobrog generatora, 3 godine sam u ovome i imam savršen generator 4n konfiguracije koji radi 12 h kontinualno do temperature 45 C.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 98 postova

Jos da ostavis cenu i kontakt telefon pa da kompletiras izlaganje.

 

Raspitivao sam se kod nekoliko "Proka-pronalazaca" i od svih sam dobio odokativne procene ustede tj. efekta ugradnje uredjaja. Ali kod cene nijedan nije bio odokativan samo sto nakon placanja nema vise garancije da ce to da radi ili da mogu da dobijem pare nazad ukoliko efekta na potrosnju nema ili je zanemariv. Izbrojis pare i pomolis se da ce nesto da se desi.

 

Kad sam im ponudio da dovezem auto da mi to ugrade, da vozim 2 nedelje pa tek onda da platim ili da mi skinu uredjaj ako ne radi - svi su se nesto silno uvredili! Kako to moze tako, pa ne radi niko tako..... a za eventualne stetne efekte po motor i pismenu garanciju nisam stigao ni da pitam.

Cega se plase, zasto je iskljucivi cilj prvo uzeti kesh pa tek onda nesto raditi, zasto nema konkretnog odgovora koliko to cudo moze da ustedi..... prodaja magle, ovaj put i bukvalno.

 

 

:D :D :D

 

Još nešto vrlo indikativno,svi pljuju po uređaju koji pravi neko drugi(konkurencija) a njihov je obavezno najbolji...ušteda 40% itd...

 

Dobro je neko napisao:tema je za ''treće oko''...

 

I to oko uštede sam lepo objasnio Sokobgd-u, ali vidim da si čitao izmedju redova, kako tebi odgovara. Ničiji generator nisam pljuvao niti je moj najbolji, učio sam od boljih tako da smatram da su bolji od mene. Cenim svačiji rad, ali rad, a ne tipove koji samo sede i sakupljaju informacije i samo traže a neće dupetom da mrdnu da nešto naprave, probaju, pa ako ne valja uvide grešku pa će sledeće da bude bolje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 98 postova

Izučio jesam vala, i teorijski i praktično, a ti svoje internet teorije sačuvaj za sebe a pokaži mi praktično šta si napravio do sad, kako radi i kakve rezultate imaš. Za PWM ako ga hvališ, daj ljudima šemu neka rade i prave za sebe. Ako je bolje od onoga što ja pravim, skidam kapu i imaš moje veliko poštovanje. Svaki generator koji sam napravio i prodao nije otišao direktno sa stola u auto bez 15 h rada, pa u svoj auto, vožnja par dana 1oo km pa tek onda mušteriji. Najbolji rezultat koji sam ikada ostario je sa 2 x 19 ploča vertikalni generator, radna struja 5 A na 1.8 tddi intercooler motoru 44% ili sa 7.6 l gradske vožnje na 4.3 l , to se dogodilo tih 1oo km i nikada više, a da me pitaš zašto, ne znam. Sada je 5.1 l i to je okruglo 33% šime sam prezadovoljan. Kod benzinaca koje sam radio je prosek 25 % sve zavisi ot tipa motora kao i kod TNG. U sve ovo možeš lično da se uveriš, vrata su mi otvorena i svako je dobrodošao.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

Ili kad bi neko od ovih pronalazača mogao da mi napravi sistem za grejanje na HHO...zamisli generator HHO gasa umesto kotla za CG...ne treba ti ugalj,drva,briketi,pelet... :neznam:

 

Struju uzmeš iz mreže i proizvedeš gas koji daje više kcal nego što potroši struje.... :stabre:Možda bi tako mogao i šporet na plin da se prepravi ??

ovo bi bio dibidus dokaz da ideja funkcioniše..mada, ja bih da verujem još malo..a na kraju ću morati i da probam. :neznam:

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 209 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: versys 650

Ајд само једну реч да кажем, ХХО котлови за грејање постоје и производе се серијски.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

није драж у куповини, већ да систем ради и да може свако да га направи.себи и пријатељима који су мање вешти.

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

мало је онда необично да топлане не користе те HHO котлове, не би било потребе за увозом гаса, мазута.., а држава би уштедела девизе...а ни швабе не би онда увозиле гас из Русије, и они би онда смањили одлив девиза у братску Русију...а Украјина онда неби приходовала од пролаза гаса кроз своје водове...а онда би и Руси прешли на HHO, a гас би онда био џаба, а и пала би и цена нафте па би онда поново могли да арчимо нафту и деривате :lol:

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BMWbmwBMWbmw, 90 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K100

taman se pojavi neko ko otkloni malo tame sa HHO problematike, a onda dođe @štampar i sve zamrači :D

 

Ništa ne zamračujem,(nisam ''zamračivao'' ni kad se prodavao ''univerzalni modifikator'' ili magnet koji usmerava i postrojava molekule benzina pa smanjuje potrošnju)... nego razmišljam ovako:

 

Ako ta jedna ćelija HHO generatora ili kako već tu skalameriju nazivaju ''uštedi'' 30 % goriva šta bi bilo kad bi se stavile tri ćelije?

 

Valjda bi tad potrošnja goriva bila smanjena na nekih 10%??E to bi me zanimalo...zamisli automobil koji troši svega JEDAN litar goriva umesto 10....

 

Ako treba ugradio bih u Yuga i još dva alternatora i koji akumulator da ima dovoljno struje..

 

Valjda to nije nerealno?

 

Ili kad bi neko od ovih pronalazača mogao da mi napravi sistem za grejanje na HHO...zamisli generator HHO gasa umesto kotla za CG...ne treba ti ugalj,drva,briketi,pelet... :neznam:

 

Struju uzmeš iz mreže i proizvedeš gas koji daje više kcal nego što potroši struje.... :stabre:

 

Možda bi tako mogao i šporet na plin da se prepravi ??

 

Pretvoriš energiju iz jednog oblika u drugi i umesto da izgubiš jedan deo što se događalo do sada ti DOBIJEŠ ENERGIJU...?... :care:

 

Pa to čekam već mnogo godina da neko napravi...eto ga sad na dohvat ruke...nije ni skupo...nismo znali da je cela stvar u gasovima,...

 

Jedino što prodavci i proizvođači neće da mi garantuju da to stvarno može...

 

 

 

 

I tri hho uredjaja bi radila kao jedan, ne sagori oko 40% goriva, hho potpomaze da sagori sto vise od tih 40 %... Pisalo se o tome ranije u postovima...

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 209 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: versys 650

Добро, мајку му, Штампар, ако не можеш да помогнеш, немој да тролујеш.

Већ је било тема по разноразним форумима где су такви ликови растерали оне који се окупљају око идеје која њима, понављам ЊИМА делује као добра. Ако је поента да то исто постигнеш, па реци брате. У том случају, ја први више овде једну реч нећу написати.

Разумем ја и године и огромну количину негативног и позитивног искуства, ал немој да си дете. И то што понекад не препознам твој сарказам, немој да ми узимаш за зло.

Овде се пре свега окупљају ентузијасти који би нешто сами да направе, а не да зараде паре, мада има и таквих. Мени је ово иза последње рупе на свирали као извор зараде. Ако ћеш искрено, бавим се развојем софтвера и имам посла преко главе, новца нешто мање :) , све у своје време.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 193 postova
  • Lokacija: opste teme
  • Motocikl: sve o nozevima

evo za sve vernike i nevernike. vozim se na hho 40000km. mogu vam reci da ustede ima i da je auto zivlji. u pitanju je ford fiesta 1,6d. probao sam vise verzija dry-cel. zadrzao verziju 16 plo. evo slika agregata koji je presao oko 30000km. na hho. stim sto je zadnjih 3000km. presao na bio dizel i cisto ulje ziv. porekla. ono sto je najvaznije ne treba da vijate kolicinu gasa oko kojeg se mnogi spore oko sastava istog. evo ovom prilikom ustupam na testiranje jedan gen. sa 11plo. post-13892-0-14681000-1347628935_thumb.jpg nesto se fotke nekace.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1740 postova
  • Lokacija: JAGODINA
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Moje konstruktivno rešenje za motore do 5oo ccm, 18 ploča 35 x 6o. Dimenzije cele ćelije 6o x 8o x 6o. Radna struja, ne preko 2 ampera !

 

kad vidim ovu paklicu cigareta pomislio bih da je uredjaj iz 80-tih ... de li je samo nadje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 76 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: Tricikl

ovaj srednji na probu. da napomenem da se najefikasnije pokazao na starim dizelima.

 

Ja sam ugradio drugaru u keca i presao 760 km sa 36 litara benzina a i ja u mojim kolima ga imam tojota hi luks dizel ekstra stvar samo sto su kod nas ljudi skeoticni neki bi ugradili ali da neko ugradi pre njih,neki veruju ali ne veruju aima i kontrasa koji pljuju po tome. Kao i pre tridesetak godina kad je poceo plin pa ljudi govorili da nece bombu ukolima a danas se kunu u plin.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova

Neko me ovde prozvao iako nikada ni jednom rečju nisam nikog pomenuo u negativnom kontekstu, smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje. To što ja neznam da akumulator većeg kapaciteta ne može štetiti alternatoru i nije tako presudno za ovu temu, ali se pitam zašto onda proizvođači akumulatora ne prave jednu vrstu akumulatora za sve tipove vozila i šta bi sa alternatorom koji je fabrički predviđen za određeni tip akumulatora a mi mu dodamo isti većeg kapaciteta? No ne želim polemisati o nečem što nije u mom domenu, da me dotični gospodin ničim izazvan nije prozvao ne bi se ni javio. Što se tiče ovih što troluju temu ima ih svugde i pojave se odjednom kao da su plaćeni za to, a ni jedan ama baš ni jedan nikada ništa u životu nije uradio već se obavezno pozivaju na zakone o održanju energije, po njima to je nepromenljivo za svagda i podsećaju me na inkviziciju. Koliko znam nikada ni jedan teoretičar nije ništa epohalno uradio za dobrobit čovečanstva osim možda "svetog" Anštajna,a entuzijasti i praktičari poput Tesle su zadužili čovečanstvo tako da me se ne dotiču puno komentari ovih teoretičara. Neko reče da bi u koliko postoji kotao na HHO svi prešli na tu vrstu energije, e nije to baš tako jednostavno pitam se šta bi se desilo sa naftnim industrijama koje gospodare svetom, i za informaciju vas nevernih Toma postoji mnogo načina kako doći do jeftinije energije od postojeće, ali to se ne dopada svetskim moćnicima, razvojem IT tehnologije malo su im pomršeni računi jer informacije cure na sve strane.

Što se tiče grejanja na vodonik veoma ga je lako napraviti i nije potrebna nikakva energija da se isti dobije,hemijskom reakcijom 1kg aluminijuma i NAOH dobiju se znatne količine vodonika, ne praskavca ili HHO nego vodonika koji se ponaša kao svaki drugi gas bez opasnosti od eksplozije istog kao što je slučaj sa HHO. E sad pitanje je koliko je isplativo koristiti aluminijum kod nas pošto je dosta skup, sa 5 kg aluminijuma dnevno može se grejati jedno domaćinstvo. Takav reaktor sam lično pravio i veoma lako ga je kontrolisati. Postoji problem što se kao nusproizvod dobije glinica od koje se inače dobija aluminijum, a ista prlja reaktor, čak je BMW eksperimentisao sa takvim načinom dobijanja vodonika i sa 1kg aluminijuma vozilo je prešlo 500 km samo na vodonik bez dodatnog goriva, navodno nije prihvaćeno zbog toga što nema rešenja kako izdvojiti tu glinicu što čisto sumnjam.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja