Jump to content

Moto Zajednica

DUCATI 1199 2012.

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6300 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Jedan cika koji se zove Troy Bayliss je vec probao ovo cudo na stazi u Mugellu.Bio je za 6 desetih brzi od svog najboljeg vremena sa sampionskim 1198

 

Ko zna malo 'talijanski nek baci oko ovde

http://www.moto.it/news/bayliss-sfiora-record-al-mugello-con-ducati-1199.html

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 269 postova
  • Lokacija: Pozarevac
  • Motocikl: Aprilia Shiver

Nekako mi nije Ducati izduv ovo dole,ali uvek treba da prođe malo vremena da se čovek navikne.Ne može da bude loše,Žabari su to :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad

Na fejsu je procurela navodna slika pokrivenog 1199

 

302999_2487214548122_1485438688_2824819_743672539_n.jpg

 

Ako se novi model zaista nalazi ispod pokrivaca nema ni pogovoru o zakrzljalom i gubavom repu :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

Na fejsu je procurela navodna slika pokrivenog 1199

 

302999_2487214548122_1485438688_2824819_743672539_n.jpg

 

Ako se novi model zaista nalazi ispod pokrivaca nema ni pogovoru o zakrzljalom i gubavom repu :)

Slažem se, ovom modelu je zakržljao prednji deo! :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .............., 92 postova

Ducati-Superquadro-1.jpg

Objavljene informacije vezane za agregat koji ce se nalaziti u Ducatiju 1199 Panigale

S tek nekoliko tjedana od službnog predstavljanja novog Ducati Superbike modela nazvanog 1199 Panigale, talijanska tvrtka objavljuje podatke o novom agregatu imena Superquadro

Tvrtka duge i prilično slavne tradicije upravo predstavljenim agregatom postavlja nove standarde. Odbacivanje kompromisa prilikom razvijanja agregata pomoglo je dostizanju postavljenih ciljeva koji nisu bili skromni. Trebalo je stvoriti novi Superbike agregat koji će oslobađati veću snagu i zaketni moment uz smanjenje ukupne mase vozila te lakoću korištenja. S obzirom da su inženjeri zaposleni na ovom projektu dobili slobodne ruke ne treba čuditi što su uspjeli postići i dulje servisne intervale te zadovoljiti sve planove za novi agregat nazvan Superquadro.

 

Ime agregata dolazi iz činjenice da je provrt znatno veći od hoda cilindra, a tu je i visok stupanj kompresije. Deklarirani podaci od 195 konjskih snaga te 135 Nm zakretnog momenta svakako su bez premca među dvocilindričnim agregatima, a osobine mnogih rednih četverocilindraša će biti dovedene u pitanje.

 

Od prethodnog agregata je preuzeta tek „L“ konfiguracija cilindara s kutom od 90 stupnjeva te dezmodromsko upravljanje ventilima koje je kao svoje remek dijelo osmislio Fabio Taglioni. Svi drugi elementi ovog fantastičnog pogonskog stroja su novi.

 

Za početak je Superquadro proračunat da bude posve opterećeni noseći dio motocikla. Bilo je potrebno puno proračuna kako bi se optimiziralo raspored elemeneta motocikla, raspored masa te naravno čvrstoću. Iako kut između cilindara ostaje 90 stupnjeva, cijeli sklop je nagnut u nazad za dodatnih 6 stupnjeva pa je sada prednji cilindar 21 stupanj iznad horizontale. Ovo je omogućilo idealno hvatište za monokon okvir kakav 1199 Panigale koristi, ali i pomicanje agregata za 32 milimetra prema naprijed, čime se postiže optimalan raspored masa.

 

Cilindri na ovom agregatu više nisu zasebni već su sastavni dio bloka motora koji je ljevan naprednom „Vacural“ tehnologijom koja osigurava idealnu čvrstoću uz idealnu debljinu stjenki odljevka, a time i smanjenje mase. Cilindre sada čine aluminijske „mokre“ košuljice tretirane nikasilom koje se ugrađuju izravno u opisani blok motora. Osim što se ovime izbjegava jedna brtvena točka, glave agregata su izravno pričvršćene na blok, a odvodnja topline iz cilindra je znatno bolja kroz tanku stjenku.

 

Odljevci bloka motora su načinjeni od legure magnezija čime se postiže veća čvrstoća, a ujedno i smanjenje mase. U samom bloku nalazimo novost po pitanju ležajeva radilice. Oni su sada klizni, kao što se koriste na modelu Desmosedici, a ne više valjkasti kao na ostalim Ducati modelima. Ovime se oslobađa prostor za deblju radilicu koja je time i čvršća. Uobičajeno, ovakvi ležaji se podmazuju kroz za to predviđene rupice, izravno iz uljnih kanala, a ulje koje se spušta u karter sada sakuplja vakuumska pumpa nastala na temelju MotoGP tehnologije. Ovakva pumpa održava konstantan vakuum u prostoru ispod klipova čime smanjuje otpore tijekom silazne putanje klipa te olakšava unutarnje „disanje“ agregata.

 

U želji da postignu optimalnu konfiguraciju, inženjeri Ducatija su se odlučili za ekstremne mjere što znači da provrt cilindra iznosi čak 112 milimetara, a hod klipa tek 60,8 milimetara. Proučavajući osobine ovakvog agregata odlučeno je da će imati snagu i zakretni moment koje smo naveli. Ovako veliki provrt omogućuje povećanje broja okretaja pošto za istu zapreminu razultira iznimno kratkim hodom, a tu je i prednost veće površine klipa, što omogućuje ugradnju vrlo velikih ventila. Usisni ventili su narasli s 43,5 na 46,8 mm, a ispušni sa 34,5 na 38,2 milimetra. Veliki promjer klipa donio je i izazove, ali tome su u Ducatiju doskočili korištenjem napredne tehnologije koja omogućuje smanjenje bočne površine klipa, a bez ugorožavnaja pouzdanosti na visokim okretajima.

 

Upravljanje ventilima pri visokim brojevima okretaja prepušteno je dezmodromskom upravljanju koje jednakom efikasnošću i preciznošću ventile zatvara kako ih i otvara. Ovo ujedno omogućuje korištenje strmih profila bregastih osovina, radikalno postavljene kuteve faza, velike ventile, a sve to pri visokim brojevima okretaja.

 

Prilikom izrade Superquadro agregata Ducati je odbacio zupčaste remene za upravljanje bregastim osovinama, a umjesto toga breme ovog posla pada na kombinaciju lanca i zupčanika. Korištena tehnologija omogućuje savršeno precizno podešavanje i kalibraciju faze bregastih osovina. Zanimljivo je kako su bregaste osovine ispušnih ventila opremljene sustavom koji otvara ventile služi kao dekompresor za potrebe lakšeg pokretanja velikog agregata. Ovo omogućuje korištenje manjeg elektro pokretača što jasno govori o tome koliko je smanjenje mase bilo ključno tijekom razvoja ovog agregata.

 

Na koncu, prijenos ugrađen u Superquadro agregat također donosi novosti. Povećana udaljenost između dvaju vratila mjenjačke kutije omogućuje korištenje jačih zupčanika, a novost u ovom segmentu Ducati motocikala je i spojka. Ona je sada višestruka, u uljnoj kupci te je opremljena sustavom koji ju „zaključava“ pod opterećenjem“ odnosno dozvoljava kontrolirano proklizavanje prilikom pojave povratnog momenta. Potonje je zapravo funkcija klizne spojke, danas već uvriježena na sportskim motociklima velike snage. Ako je suditi prema predstavljenom, Superquadro je svakako najjači serijski dvocilindraš na svijetu, a za pretpostaviti je kako će 1199 Panigale kao cjelina biti više nego konkretan izazov konkurenciji.

Izvor: http://www.motopuls.hr

 

post-13555-0-64992600-1318335374_thumb.jpg

post-13555-0-17934100-1318335388_thumb.jpg

post-13555-0-68684800-1318335398_thumb.jpg

post-13555-0-68071400-1318335404_thumb.jpg

post-13555-0-74815000-1318335410_thumb.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ovo na slici je najvjerovatnije S model jer vješanje čine Öhlins NIX30 viljuška na prednjem kraju i zadnji amortizer Öhlins TTX-36. Kako je ovaj model u mnogo čemu prvi, biće i prvi sportski motocikl koji ima u potpunosti podesivo vješanje pomoću elektronike. Skraćenica za tu funkciju je DES (Ducati Electronic Suspension). Cjena S verzije za EU tržište trebala bi da bude 22.990 €, dok će obična (kako ovo neobično zvuči za ovaj model) verzija imati cjenu od 17.990 €. To bi bile neke predpremijerne vijesti o ovom sportaku sa 195 KS i sa težinom od 180 kg (sa svim tečnostima)

 

Ducati1199Panigale.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sto se dizajna tice, umetnicko delo! Da li se meni cini da je prednji tocak veci od nekog standarda? Kao i prednji diskovi?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Predsjednik kompanije Ducati Motor Holding Gabriele Del Torchio je na pres konferenciji povodom premijere ovog modela u Milanu između ostalog rekao: ,,U toku 2011 godine biće prodato oko 42.000 motocikala čime se ostvario promet od oko 480 miliona eura što je povećanje od 20% u odnosu na prošlu godinu. Zato nastavljamo našu misiju da budemo lideri u segmentu sportskih motocikala, kao i da istovremeno budemo prvi u inovacijama i u ostalim segmentima. Sve ovo nas dovodi do 2012 godine koja će biti puna premijera, uključujući i 1199 Panigale koji će redefinisati segment sportskih motocikala. Ovo je najambiciozniji projekat u čitavoj istoriji fabrike Ducati ... a posebno smo ponosni na verziju ,Tricolore' koja nam pruža mogućnost da slavimo godišnjicu (150 godina Italije) sa našom zastavom i potvrdimo ulogu ambasadoro oznake Made in Italy...''

 

Kuma ovog modala je glumica Serena Autieri pa je i premijera ovog modela održana u pozorištu Dal Verme (Theatre Dal Verme) čime su željeli da ukombinuju šarm, ličnost i ljepotu Italije.

 

Direktor kompanije Ducati Motor Holding Claudio Domenicali je ovim povodom iznio detalje o modelu 1199 Panigale: ,,Panigale reprezentuje napredak izgradnje sportskih dvocilindraša u Borgo Panigale. ... Srce ovog motocikla čini najači dvocilindrični desmodromik koji je i osnova novog rama. Taj koncept omogućava da je motocikl težak 164 kg bez tečnosti, čime su reakcije i osjećaji u vožnji dignute na viši nivo skoro kao kod trkačkih modela. Ali 1199 ima i skrivenu dušu: zahvaljujući novoj poziciji sjedenja, novom menađmentu motora sa elektronskim gasom, AS-om i kontrolom proklizavanja u obilju snage se može uživati sigurno...''

 

Iz pres materijala izvučeni zvanični podaci o ovom motociklu su sledeći:

 

Razvijen na trkama - gdje je konkurencija velika - i dizajniran da dostigne najveći nivo performansi, koristeći opcije razvijene u Ducati Corse odjeljenju koje su dostupne u svjetskim šampionatima. Motor koji je sada osnova rama isporučuje 195 KS i treba da pokreće suvu težinu od 164 kg čime je ovo najekstremniji serijski modocikl u odnosu snaga/težina i obrtni moment/težina. Pritiskom na dugme se aktiviraju tri različita vozačka moda koja upravljaju sa sedam sistema: ABS, DCT (Ducati Traction Control), DES (Ducati Electronic Suspension), DQS (Ducati Quick Shift), EBC (Engine Brake Control) i RBW (Ride-By-Wire).

 

Motocikl će biti kupcima dostupan početkom 2012 godine i to u verzijama 1199 Panigale, 1199 Panigale S i 1199 S Tricolore Panigale. Ime je dobio po mjestu odakle stižu ,,najbolji sportski motocikli na svjetu'' mjesto Borgo Panigale u distriktu Bolonja.

 

Međuosovinski razmak je 1.437 mm te je na prednjem kraju 52%, a na zadnjem 48% težine motocikla. Tome je doprineo i izduv ispod motocikla te lagani djelovi pomočnih okvira koje nose sjedište (aluminijum) te nosača usissa vazduha (koji čini prednji dio pomočnog rama) te oplata i instrumenata. Kopmresija u prednjim viljuškama (43mm Öhlins NIX30) se podešava elektronski a prednabijanje ručno. Takođe se elektronski podešava tvrdoća amortizera upravljača, dok je zadnji amortizer (TTX36 Öhlin) potpuno elektronski kontrolisan kod podešavanja kompresije i povrata dok se napon opruge podešava ručno. No, to se odnosi na S verziju, dok obični model ima izokrenutu Marzocchi viljušku prečnika 50 mm koja je testirana u ekstremnim off-road uslovima te zahtjeva manje održavanja naspram dosadašnjih viljuški. Nazad se nalazi Sachs monoamortizer. Kočnice sačinjavaju klješta Brembo M50 načinjena od jednog komada aluminijuma i sadrže četri klipa prečnika 30mm. Diskovi su prečnika 330 mm i uz novi sportski ABS Ducati obećava nove standarde u kočenju. ABS na ovom modelu je Bosch 9ME koji omogućava nekoliko modova rada od toga da djeluje samo na prednjem točku i omogućava djelimično blokiranje zadnjeg točka do toga da nema ni pomisli blokiranju točkova. Ovaj ABS će se nuditi kao dodatna oprema za bazni i S model dok će ga tricolore imati u seriji. Točkove pravi Marchesini dok su na njima montirane gume Pirelli Diablo Supercorsa SP (120/70 ZR17 prednja i 200/55 ZR17 zadnja). Elektronika na ovom modelu zaslužuje posebno poglavlje. DDA (Ducati Data Analyser) je dodatno razvijen, tu su ABS, DES, DTC, DQS, EBC, RBW (u gornjem djelu teksta su značenja ovih skraćenica), te instumenti TFT (Thin Film Transistor). Obrtomjer je tako podešen da crveno polje (naranđasto svjetlo) počinje na 8.000 o/min dok je motor hladan, kasnije se crveno polje diže na 9.000, a kada se dostigne radna temperatura crveno polje zauzima poziciju na vrednosti 10.500 o/min. DDA je sada povezan sa GPS uređajem pa kod mjerenja vremena kruga on sam zaustavlja vrijeme.

 

Praštajte, ako nešto nije precizno jer sam preveo na brzinu frišak materijal

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • .............., 92 postova

Odradicu ja uskoro kompletan text o njemu samo mi dajte koi dan fore da se konsolidujem. U svakom slucaju svaka cast Wulfy.

Postavi taj tekst i ovde na temi ;)

 

Bili bi dobro da detaljnije objasnis ove stvari: ABS, DCT (Ducati Traction Control), DES (Ducati Electronic Suspension), DQS (Ducati Quick Shift), EBC (Engine Brake Control) i RBW (Ride-By-Wire).

 

I posebno vazno bi bilo da objasnis sustinske razlike izmedju osnovnog modela, S verziije i Tricolore verzije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1176 postova
  • Lokacija: Caltavuturo
  • Motocikl: Air cooled flat six

Nema više suvog kvačila, zanimljivo !

 

Evo jednog videa:

 

 

Baš me zanima kako će izgledati kad Termiđoni i gosn Artuković ukrste koplja :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja