Jump to content

Moto Zajednica

Californication

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Hvala tebi kolega na podsećanju na ovu temu. Ne mogu da verujem da je prošlo već 7 godina. Definitivno, vreme je za rekapitulaciju.

 

Počeću sa zaključkom pre nego što se bacim na detalje. Iz mog ugla, CSS je i dalje najkorisnija stvar koju sam sebi priuštio vezano za ovaj naš hobi.

 

Završio sam samo prva 2 nivoa CSS-a i njih sam opisao na forumu. Preostala dva nivoa nisam upisao iz određenih objektivnih i subjektivnih razloga.

 

Objektivni razlozi:

U oktobru 2014-te sam se skršio na nekom lokalnom putu. Iako sam jeftino prošao (slomljeni ključna kost, dva rebra i palac na nozi) nisam ispunjavao zdravstvene uslove da izađem na pistu i pohađam preostale nivoe CSS. Najveći problem mi je bila (i ostala) titanijumska šipka u ramenu. Pošto se ovo metalno govno nalazi preterano blizu aorte, padanje ni u kom slučaju nije poželjno (mogu da se zakoljem).

 ddQiBx.jpg

 

Subjektivni razlozi:

Posle ovog pada sam spustio loptu. Shvatio sam da pista nije za mene iako su kvantitet i kvalitet adrenalina neverovatni. Realno pogledano, em sam mator em imam i previše adrenalina na poslu. Zato i nisam išao na poslednja dva nivoa CSS jer su oni maksimalno sportski orijentisani. Oni treba da naprave razliku na stazi. Shvatio sam da mi oni nisu neophodni za ono na šta želim da potrošim svoje slobodno vreme - na moto putovanja.

 

Kakva je korist od CSS u svakodnevnom moto životu? Zahvaljujući CSS naučio sam da vozim motor a ne samo da se vozam. I jedno i drugo sam radio pa mogu da uporedim. Posle CSS kursa promenio sam način vožnje: uvećao prosečnu brzinu, ozbiljnije obaram u krivini, vodim računa o izboru mesta za ulazak u krivinu, glatko doziram gas, opuštenije kontrolišem korman...  

 

Nekima vožnja ide od ruke zbog urođenog talenta, neki su posle mnogo kilometara sami otkrili najbolji način za sebe... a nekima kao što sam ja, pomoć profesionalaca (CSS, iskusne kolege ili drugi kursevi) pravi shortcut ka većem zadovoljstvu,opuštenijoj i sigurnijoj vožnji. Bolje je znati više (o upravljanju motora) i koristiti samo deo tog znanja (u svakodnevnoj vožnji) nego znati malo a ponašati se kao da znaš sve.

 

Mnogi će reći, taman si kobajagi naučio da voziš motor pa si se slomio. Oko ovoga se sve vrti. Nije greška u naučenoj tehnici nego u glavi. Pitanje je samo kako se nešto dozira i tu je bila moja greška. Kada sam pao, vozio sam kao na stazi: prebrzo, samouvereno, obarao na max i i nisam razmišljao o preprekama koje mogu da se pojave na seoskom putu. Na moto stazi nećeš naleteti na gomilu peska u sred krivine. U takvim situacijama ni master iz CSS ne pomaže. Pomažu manja brzina i opreznost.

 

Poslednje dve sezone vozim mnogo opuštenije. Malo više egzibicija sebi dozvoljavam samo na retkim mestima gde sam (skoro) siguran da se neće pojaviti faktori koji ne zavise od mene. Ako uspem da se nekako organizujem sa vremenom i da povadim gvožđe iz ramena, sigurno ću otići ponovo na 2. nivo... a možda i na 3. :-)

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 934 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000

Odlicna stvar,ja i dan danas,poslije deset godina posjedovanja vozacke dozvole i voznje motora,mislim da nisam toliko dobar,vec prosjecan,i da ima puno prostora za usavrsavanje,a jedno od tih usavrsavanja su i ovakvi kursevi,mada je to ozbiljan izdatak za prosjecnog balkanca.. ali kad ti neko ko zna, vozi iza ledja,pa ti poslije objasni sta i kako treba,i gdje grijesis,to je neprocjenjivo!!    Svaka cast za podjeljena iskustva sa nama!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nocni cuvar, 2581 postova
  • Lokacija: White City / White Water
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Sve je to Panda lepo opisao, kao i obicno.  Moja preporuka je da ako se odlucite za kurs idete u Grcku na Serres jer je staza daleko bolja nego ova u Bugarskoj. Cena je ista i zaista nije preterana za ono sta dobijete. Po meni kursevi 1 i 2 su obavezni, trojka zanimljiva a cetvorka nista posebno. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1574 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Jes vala, davno beše  :)

 

5amCRvqNYqQYfLHiEmYD-ACfhXBri8gATOJzcZlsGwnDtwRYId9dJF6yflKDQ73virQKSje6sgEwshPrGUiZSHfEQcxh9huehRFo7A5hKyh9VjQlqOQAKzzhO4CAI_DlhZo9ILomP3Rhtc4ipk6ayZOAIQxAfoTZYu16BWUiM66L97L7qzH12e-66Vi_DcGvplgQhwQ428FqWA6GTwkDjpZF94yvLiSxyy9UNhXEyIPHsh2BVfwGERMGbiBUCmWzN-_RxnS3mASJyVyQCevkFK7Dtb5yf-vQYFCj5sZcJJ0v_VCy0TkCNVRgVVEGHsdEGBc1lshPDoxajrgqw1MJlNG14f8r2Ap4CCsQ07ykPTrryUJPSs0lnopU8_ilL0gLvKu4qwjS2guWl3er5KCKJtg0kAE1RPLW5-0rozeZfeDG4LFZRljKmOOhwBUJXIWi4u7wPglncIoTgJECd_7YP66QsuOJCFotAXLQZg_nZ7LO8M5kQLtc7UUM25iD9bNDkkSgNi6xjVLdB80CMzT5VtJaJY7xqilk_gCN2w-cyNDzmYPwibkXF2iWadITc4MdtNjEYzwwCGPW2RXkyrCqyhaZuOTno7Z0=w1318-h984-no

 

 

Serres jeste mnogo bolja staza, samo je (bar onda) staza u Kalojanovu bila mnogo jeftinija. Ne znam kako je danas sa cenama, ali samo da potvrdim ono što Panda reče, da je to jedna od najkorisnijih stvari koju možete (trebate) sebi priuštiti.

 

Moj utisak je da je 4 stepen zanimljiviji (korisniji) od trećeg. U svakom slučaju, sjajno iskustvo.

 

P.S. Vadi gvožđuriju iz ramena da ne pištiš više po aerodromima  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nocni cuvar, 2581 postova
  • Lokacija: White City / White Water
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Mala je razlika u ceni. Serres je bio cini mi se 280 eura po kursu. Prednost Bugarske su  bolji instruktori, sve Englezi koji zaista odlicno  rade svoj posao i sve po PS-u. Instruktori Grci su za nijansu losiji ali je opustenija atmosfera na stazi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 165 postova
  • Lokacija: Nis
  • Motocikl: Honda CN250 Helix, Kawasaki Versys 650

kakvi su ovo sitni holsrafi, tacno se vidi da te bugari sastavljali :) vadi cim mozes, meni je smetalo i nisam mogo da napravim pune pokrete nogom i na svaku promenu vremena sam imao bolove, cim sam izvadio kao da nikad nisam ni lomio nogu, sve super i evo godinu i jace kako sam izvadio bolove nisam imao niti jednom. inace srpska medicina je die beste, ovo sitno se ne racuna, samo srafovi preko 10cm :) 

11949438_10204152015232432_5724416217401454256_n.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Ha ha... kakva prijatna družina bivših CSS-ovaca se ovde okupila. 

 

Sada sam proverio cene. Serres je 295 Evra na dan/nivo a Kaloyanovo 250 ako se rezerviše do kraja februara i 275 od 1 marta. Ne znam da li još uvek daju popust za učesnike iz Srbije. 

 

Serres

http://www.superbikeschool.gr/schedule/?lang=en

Bugarska

http://zedmoto.com/bg/detail/id/626/cid/18

 

Nisam bio ali sam čitao da su renovirali i uvećali stazu u Kaloyanovu. Sada izgleda ovako.

 

pista_drakon.png

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K1300S, APRILIA RSV1000R, YAMAHA R1

Sa velikim zakašnjenjem i još većim interesovanjem sam pročitao ovaj thread. Često sam pre želeo ovako nešto što bi moju sportsku vožnju unapredilo, valjda čovek prirodno uvek teži napretku. Maestralno pripovedanje povuklo me da krenem na ovaj kurs ali onda sam se zapitao da li je to zaista potrebno nekom ko 99+% vrmena u vožnji provodi na javnim putevima u veoma nekontrolisanim uslovima? Da li dodatna sigurnost koju ovakva školica donosi zapravo doprinosi sigurnosti u drumskoj vožnji ili je naprotiv umanjuje? Bilo bi korisno čuti mišljenje @Furious Panda, postoji li i ta druga strana - Je li možda bolje sumnjati u sebe i mašinu pa i dalje u krivine ulaziti nesto sporije i opreznije pa makar i manje stručno iki jednostavno koristi ovo na pisti a van nje zaboravi sve to? (nesporno je da je za pistu ovakva i još profesionalnija obuka neophodna).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Jeste da pitanje nije meni upućeno ali dozvolicu sebi da odgovorim sa moje tacke gledišta. Nadam se da nećeš zameriti jer iako nisam konkretne kurseve pohadjao, jesam druge, i za motor i za auto.

A svakako je korisna stvar, svaka tehnika koju tu naučiš ćeš moći primeniti i u saobraćaju. Na tebi je da primenis na pravi način i da to bude h okviru bezbednog a svakako će ti to doneti sigurnost + opuštenost sto će zajedno rezultirati u veći užitak tokom vožnje. Redovno se čuju komentari kako neke bole zglobovi, ramena, ledja posle vožnje. Na stranu medicinski nedostatci odredjenima, takvi simptomi najčešće ukazuju na napetost i zgrcenost u vožnji. A ovakvi kursevi su melem da sediš i voziš opušteno jer ćeš samouvereno ulaziti u krivinu, na vreme ćeš je proceniti, na pravi način i dok budes je rezao jednom stranom gume ćeš pomisliti da si možda ma vreme krenuo sa kursom da si možda mogao stići i do GP-a da učestvuješ :D
Ali..do tebe je, ogranicenja stoje i dalje na tablama pored puta kao i ostale informacije. To sto tog momenta mozes brze ne znaci da moraš. Hoćeš li uspeti naći dobar kompromis izmedju toga je nešto individualno i nadam se da nećeš morati da to naučiš na tezi način. Kolega panda je koliko se sećam u nekoj prirodnoj okolini sa peskom pored puta a i lišćem ponovio svoj GS. Ako me sećanje služi nije ni TC bio prilagodio uslovima tog momenta. Jel kriv kurs za to? Neke se stvari ne (na)uče u školi već se dožive u praksi i onda 3x bolje udju u lobanju.

Uostalom i sam motor po sebi, za veci deo vožnje dovoljno je i 450ccm ali ako uzmeš neki od 1300ccm ne znaci da moraš da voziš svih 1300 istog momenta. Tako i sa stečenim znanjem/iskustvom isto, ‘stavi to u ranac’ i nosi sa sobom.

Eto, toliko od mene, sa moje tacke gledišta. Znaci, bez razmišljanja ide DA, za upis kursa, bez dvoumljenja.

Poz i srećno.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Mislim da sam već pisao o tome, meni je CSS kurs bio i ostao najbolja investicija u ovaj naš hobi. Ovo je moj lični stav jer, generalno, smatram da je svaka investicija u sopstveno znanje, veštine i usavršavanje nešto najisplativije u životu. Bolje je da nešto znaš nego da ne znaš a pri tom ne znaš da ne znaš.

 

Prva dva nivoa CSS te uče tehniku koja je i te kako primenljiva u svakodnevnoj vožnji. Savan je sve rekao, da ne ponavljam. Treći i četvrti nivo su mnogo više okrenuti stazi pa sam ih preskočio pošto me staza ne interesuje. Osnovna prednost ove škole je koncentracija teorijskog i praktičnog znanja, kredibilitet instruktori, dosta ponavljanja u kontrolisanim uslovima, momentalna povratna informacija ako nešto radiš pogrešno. Na kraju dana jasno vidiš koliko si napredovao. 

 

Naravno, CSS nije jedini sveti gral i kamen mudrosti moto sveta. To je jedna od opcija da naučiš kako bolje da voziš i iskoristiš mogućnosti svog dvotočkaša. Sa druge strane, škole bezbedne vožnje te uče kako sigurnije da voziš. Kombinacija ove dve škole je, po meni, najbolja moguća kombinacija.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K1300S, APRILIA RSV1000R, YAMAHA R1

Hvala na odgovorimq, svakako da je samokontrola presudna bez obzira da li si pro ili početnik jer niko ne moze savladati ulje ili šljunak u oštroj krivini. Razmislicu jos malo o ovome, čini mi se da samo druženje vredi a da ne pominjem učenje itd. Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 934 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000

Pozz,ako hoćete na  kurseve koji su nama pristupačniji,i koji su orijentisani više van staze,za realne situacije u saobraćaju,Mk Bezbednost ih organizuje redovno..  Imate na netu sve informacije,ima i tema na forumu.... Svakako sam pristalica da se završi bilo šta,još ako je preporuka ovako detaljna..,nema šta!!  Svaka škola je dobra,svaka škola se plaća,a korist je nemjerljiva u novcu!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 127 postova
  • Lokacija: Beograd - Vidikovac
  • Motocikl: BMW F 750 GS

E zaista sjajna tema, prave informacije. Čim položim, prva stvar koju ću učiniti za sebe je lokalno kurs bezbedne vožnje i ubrzo zatim rezervacija za ovu obuku u Bugarskoj. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 1835 postova
  • Lokacija: Beograd. Bele Vode
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

I posle 8 godina tekst, a i tema naravno, su vrlo poucni. Treba svako od nas da zna šta može, i šta sme, a za to su potrebni i iskustvo, i vreme provedeno na dva točka, a ovakvi kursevi mogu samo da pomognu.@panda je lepo rekao na početku da iza sebe ima (tada) pređenih 25000 km, i posle kursa je shvatio koliko je naucio... ja imam tek 11000 km iza sebe i znam da ne znam da vozim, tj.i dalje vozim vrlo oprezno. Da ne dužim, nadam se da ću i ja jednoga dana pohađati neki od ovih kurseva, jer, bez obzira na godine, zelim da ucim kako sigurno da vozim. A vožnja dva točka me maksimalno opusta...
Pozz

Poslano sa mog Passport koristeći Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 33 postova
  • Lokacija: Кладово
  • Motocikl: Мотобус

Хвала на одличном опису.

Не мораш више бринути о кључу. Доктори су се побринули.

Сада си заштићена врста - Панда.

ddQiBx.jpg.1d9f338ae1b8f017ea81c27a511f4afa.jpg

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja