Jump to content

Moto Zajednica

Californication

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

OPŠTA INFORMACIJA

 

Ceo program se održao 14. i 15. maja na moto pisti Kalojanovo, 140 kilometara od Sofije. Pista je duga oko 1.700 metara i ima sedam levih i šest desnih zavoja.

 

8Th9X_001zqym.jpg

 

U 7h ujutro, svi smo bili na stazi. Počinju pripreme motora i vozača. Kurs je za dva dana prošlo tačno 59 bajkera.

 

EXiLd_002al.jpg

 

Ekipa koja se sakupila je bila šarolika. Kao što se može pretpostaviti, najviše je bilo R-ova, od onih “uličnih“, sa registracijom, pa do specijalno pripremljenih samo za pistu. Jedan “učenik“ od 55 godina je vozio supermoto. Na kursu su učestvovale tri devojke (Kawasaki ZXR, Honda CBR 125 i Suzuki Gladius). Novi V-Max, sa svojih 200 KS i sa iskusnim bajkerom za kormanom, prašio je kao lud. Pojavio se i apsolutni početnik na BMW K1200R i pošteno se namučio. Vlasnik firme Zed Moto, koji je organizovao celu feštu je vozio egzotičnog Benelli-ja. Što se tiče moje kamile (tako u Bugarskoj zovu BMW R1200GSA), to je bio jedini boxer motor i apsolutno najviši i najkabastiji od svih.

 

dqhZr_003syh.jpg

 

JLc6H_004dc.jpg

 

Kada je reč o bajkerskom iskustvu učesnika CSS-a, i ono je bilo različito. Moj prijatelj Marčev vozi već 27 godina ali je bilo i onih kojima se obraćao sa ”vi iskusniji bajkeri...” On je prošle godine već prošao prvi nivo ali je rešio da ga ponovi pre drugog.

 

Objektivno pogledano, kurs nije za one koji su juče kupili motor i rešili da prve korake naprave na ovom mestu. Ipak je potrebno da imaš neku kilometražu u točkovima i da nemaš početnički strah od motora i brzine. Sa druge strane, oni iskusniji su takodje imali težak zadatak jer su morali da rade na korekciji postojećih navika.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Pripreme motora

 

Dok su se učesnici registrovali, instruktori i tehničko osoblje su pregledali sve motore i tamo gde je imalo nešto da se stegne ili opravi, opravljano je na licu mesta.

 

tBk20_005zp.jpg

 

Pritisak u gumama je podešen na niže nivoe - prednja na 2 a zadnja na 1,8. Zadnja je bila mekša da bi bolje ležala na podlozi a i zato što se očekivao topao dan. Najviša temperatura tokom dana je bila oko 27 stepeni i na mom motoru je u tom trenutku kompjuter pokazivao pritisak u zadnjoj od 2.

 

Prelepljeni su brzinomer i ogledala. Ovo se radi samo sa jednim ciljem, da ne odvlače pažnju vozačima i da se sva koncentracija usmeri samo na put ispred sebe. Jasno, ovo je moguće raditi samo u kontrolisanim uslovima – na pisti.

 

TXtBm_006hkm.jpg

 

Pripreme bajkera

 

54xxh_007fq.jpg

 

Osim (naravno) A kategorije i lekarskog uverenja, svi su morali da budu u kožnim odelima. To nam je bilo čudno jer ipak postoji vrhunska tekstilna oprema. Odgovor na pitanje zašto koža, dobili smo veoma brzo. Lik sa R-om je već na prvoj vežbi overio asfalt i desetak metara klizao po asfaltu i travi. Motor je morao da ode na popravku ali je vozač odmah stao na noge. Koža je bila izderana ali se nije raspala, što bi se sigurno desilo sa tekstilom. Jedini problem je to što je u koži bilo strašno toplo i što smo izgledali kao kosmonauti.

 

780o8_009cv.jpg

 

AMYZU_010zgb.jpg

 

Iako je rečeno da treba imati full-face kacigu, nije bilo problema da se vozi i sa flip-up.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Trebalo bi da razmisliš i o karijeri pisca, svaka čast na stilu :takoje: Čekamo dalje :Mina:

 

Uzgred, ko je vozio ovog FZ1?

 

UAP6u_005zp.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

U subotu su održani 1. i 3. nivo a u nedelju 2. i 4.

 

Svaki nivo je podeljen u pet tematskih sesija koje uključuju teorijski i praktični deo.

 

Teorijski deo je, u odnosu na prošlu godinu, bio nešto slabiji. Direktor CSS-a za Evropu i čovek koji je prošle godine bacio na teme sve učesnike - Andy, nije došao ove godine iz, na žalost, opravdanih razloga – u martu je doživeo moždani udar. Njegov zamenik Gary, iako se mnogo trudio, po rečima onih koji su bili prošle godine, nije bio toliko zabavan. Mi koji smo prvi put prisustvovali, nismo imali primedbi.

 

IcBYV_011cx.jpg

 

owHl8_012smk.jpg

 

U svakom slučaju, tokom teorijskog dela, obradjuju se odredjene teme i vrši se priprema za vežbe na pisti. Dogovara se signalizacija sa instruktorima.

 

JGMSv_013jx.jpg

 

Praktični deo se vrši pod supervizijom instruktora bajkera. Ima ih petoro, svi su Englezi i imaju impresivne biografije. Osim što su dobri vozači, imaju izuzetne pedagoške kvalitete.

 

K3slQ_014xbo.jpg

 

Pre ulaska na stazu, prodju od jednog do drugog i proveravaju da li znaš kako se zove vežba i šta treba da radiš.

 

IperA_015mt.jpg

 

Ne možeš da se opustiš ni za trenutak. Ukoliko si malo rasejan, brzo te vrate na pune obrtaje.

 

GYZwE_016aw.jpg

 

Kakvi su to likovi - lete po pisti kao osice. Dok na pravoj liniji bajkeri sa r-ovima zalegnu i gas do daske, instruktori ih pretiču kao da ovi stoje. Objasne ti nešto i nestanu u daljini onako kako su se pojavili.

 

aGBCx_017hg.jpg

 

Svaki od instruktora odgovara za tri do četiri učenika. Pošto nemaš ogledala, ne znaš kad se zalepio iza tebe i gleda šta radiš. Ukoliko nešto radiš pogrešno ili ugrožavaš druge, ladno te izvuku sa staze i ... ribanje.

 

RLIpi_018dx.jpg

 

Posle svake sesije na stazi (15-tak krugova), sastaješ se sa svojim instruktorom i individualno diskutuješ šta si i kako radio.

 

o0rcw_019pm.jpg

 

ZUr1L_020jc.jpg

 

Posle vožnje, pravac učionica na teoriju, pa opet na stazu... i tako pet puta u toku dana.

 

Sada ću pokušati da prepričam kakve su su bile lekcije i vežbe. Ne treba računati da ću moći od reči do reči sve da ponovim. Nisam vodio beleške, pa ću pisati po sećanju i na osnovu nekoliko fotografija koje sam napravio. Na žalost, nisu bili baš srećni da video kamerom snimam lekcije pa sam to ispoštovao.

 

Oni koji prate forum, imaju prijatelje profesionalce, čitaju knjige ili gledaju filmove o tehnikama vožnje neće čuti ništa novo. Ono što je korisno na ovom kursu je to što teoriju direktno primenjuješ u praksi i što vrhunski profesionalci prate šta radiš, gde grešiš i daju ti odmah povratnu informaciju.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 31

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

KAKO STABILIZOVATI MOTOR

 

Ovo je osnovna tema celog prvog nivoa obuke CSS-a.

 

Kao što sam napisao u prvom pasusu, motor je konstruisan tako da se krece pravo. Osnovni izvor problema je u čoveku koji upravlja motorom. Nepravilna vožnja dovodi do onoga što se zove reakcija preživljavanja (survival reaction). To je instinktivna reakcija u situaciji kada se osetimo ugroženim - pri velikoj brzini, kada guma prokliza, kada ulazimo u krivinu suviše oštro ili široko... U takvim situacijama najčešće naglo kočimo, oduzimamo gas, zamrznemo, stežemo korman ili vizuelno fiksiramo problematična situacija... Dakle, radimo sve ono što dodatno remeti balans već disbalansiranog motora.

 

Svako može da vozi motor na ravnom, pravom i suvom putu. Problem nastaje u svim ostalim situacijama a najčešće, u krivinama. Neki voze po krivinama tako što smanje brzinu ali pri maloj brzini motor takodje postaje nestabilan (a i gubi se fun). Sa druge strane, ima onih koji skreću većim brzinama ali nepravilno i često se izlažu riziku – ponovo zbog nestabilnosti motora.

 

Ceo prvi nivo je posvećen tome da se nauči pravilna tehnika vožnje tako da motor ostane stabilan i pod kontrolom vozača bez obzira na situaciju. Dakle, umesto reakcije preživljavanja, pravilna vožnja.

 

 

Prva sesija

 

Ako treba sve da se uopšti, pravilna vožnja podrazumeva poštovanje elementarnih zakona fizike: inercija, centrifugalne sile, trenje... Svako nepoštovanje ovih zakona pravi motor nestabilnim i može da dovede do bliskog susreta sa zelenom travicom ili asfaltom.

 

Osnovni faktori koji utiču na stabilnost motora su

1. brzina

2. podloga

3. vuča

4. nagnutost motora

5. ugao linije po kojem se motor kreće

6. ...

 

Prevelika ili premala brzina, loša podloga, gubitak snage motora, prevelika nagnutost ili oštar ugao zavoja, dovode motor u stanje nestabilnosti. U takvim situacijama obično dolazi do smanjenja kontakta izmedju podloge i guma.

 

Idealan raspored opterećenja izmedju prednjeg i zadnjeg točka je 60:40 u korist zadnjeg. Zadnji točak je pogonski i trpi veće opterećenje. Zato je obično zadnja guma šira i veća da bi bolje ležala na podlozi i bolje pokretala motor.

 

Kada se prilikom ulaska u krivinu naglo koči, usled inercije, težište se prenosi napred, na prednji točak. Opterećenje na zadnjem točku se smanji i on nema dovoljan kontakt sa podlogom. Kada se još i malo obori motor u krivini, čak i pri niskim brzinama, guma ima tendenciju da prokliza.

 

Suprotno tome, kada je brzina prevelika, potrebno je dosta oboriti motor jer on ima tendenciju da produži napred, umesto da skrene. Opet nestabilnost. Oboriti motor nije nešto rezervisano samo za frajere. Naprotiv, to je jedini način da se skrene pri većim brzinama. Ipak, pravilo je sledeće: Ukoliko možeš za isto vreme da prodješ zavoj a da si manje nagnut, uradi tako. Zašto? Uvek postoji šansa da se u krivini pojavi nešto što treba da se izbegne (rizla, rupa, kamen, drugi vozač...). Kada si nagnut do maksimuma, nemaš prostora za dodatne manevre i korekcije putanje. Jedino možeš motor da spustiš na zemlju ili da se zakucaš u prepreku.

 

Pravilno je, pri približavanju krivini, smanjiti brzinu (gas ili kočnica) i pripremiti se za ulazak u krivinu. Opterećenje se tada premešta napred. U trenutku kada se počne sa ulaženjem u krivinu, ne treba kočiti već treba lagano dodavati gas. Time se opterećenje prebacuje na zadnju gumu (ka 60:40) i ona pravi bolji kontakt sa podlogom i dobija snagu da izgura nagnuti motor ka izlasku iz krivine. Sa povećanjem opterećenja na zadnu gumu i kako se približavamo izlasku iz krivine, može se dati veći gas jer je motor već postao stabilan.

 

Prva praktična vežba se zove KONTROLA GASA.

 

Kao što je rečeno, kontrolišući gas mi premeštamo težinu sa prednje na zadnju gumu i obrnuto.

 

Zadatak je da u jednoj brzini (trećoj ili četvrtoj) i bez kočnica prodjemo sve krivine na pisti. Vozimo 15-tak krugova.

 

PFnIn_021vfh.jpg

 

Kada se instruktor pojavi ispred nas i kad da znak da ga pratimo, on levom rukom pokazuje u kom trenutku i koliko treba da dajemo gas. Većina je imala problem da se sinhronizuje sa instruktorom. Ja sam, na primer, u početku kasnio. Dakle, naginjem motor i ulazim u krivinu ali se još nekoliko metara krećem pod inercijom. Očigledno me je strah da dodam gas da ne ispravim krivinu. Drugi su suprotno ovom, pre skretanja dodavali gas ali je rezultat bio preveliki luk i opasnost da izlete. Posle nekoliko krugova, polako počinješ da kapiraš. Dakle, oduzimaš gas pre krivine, u trenutku kada počinješ da skrećeš dodaješ prvo lagano a posle sve jače gas i na izlasku iz krivine, ka pravcu, daješ pun gas.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 24

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Druga sesija

 

Počelo je Gary-jevim pitanjem: Ko je od vas video velike X-ove na pisti? Odgovor: ?!? Kakve X-ove?

 

Tako počinje duga sesija – PRAVILNA LINIJA PROLASKA KROZ KRIVINU

 

Na asfaltu je bilo postavljanjo ukupno 13 žutih znakova X. Niko ih nije video a to su najbolja mesta za ulazak u krivinu (Turning Points). Dakle, od 28-moro ljudi, niko ni blizu (osim onih koji ponovo prolaze ovaj nivo).

 

Većina nas je imala svoj pristup ulaska u krivinu: iz sredine, sa strane, rano, kasno... Neko lovi unutrašnju srtanu krivine, neko spoljašnju.

 

YHRsW_022xb.jpg

 

Ideja je naći takvu polaznu tačku za ulazak u krivinu da (1) putanja bude što ispravljenija i da se pravi po mogućnosti, (2) samo jedna intervencija volanom. Važno je i da ta linija omogućava da se tokom skretanja (3) dodaje gas.

 

wVU8f_023at.jpg

 

Moguće je, na primer, pun krug razbiti u nekoliko skretanja. (Kako da se odredi pravilna tačke u toku vožnje u zavisnosti od oštrine krivine – kazaću vam kad prodjem drugi nivo ☹ )

 

Druga praktična vežba se zove ULAZAK U KRIVINU NA PRAVILNOM MESTU

 

Zadatak je proći kroz sve X-ove. Vozi se u jednoj brzini i opet bez kočnica.

 

AdDL0_024gq.jpg

 

Pošto se ide relativno brzo, tu već počinje haos. Ko ubode, ko ne ubode X. Iskusniji vozači su imali dosta problema i najviše su se bunili: suviše je sa strane, nije na logičnom mestu... U svakom slučaju, da bi uboli X i posle toga prošli kroz krivinu, većina je u početku morala da dosta uspori. Posle nekoliko krugova, i prateći tačnu liniju instruktora, shvataš da polazak iz te tačke omogućuje da odmah počneš da daješ gas. To jest, idealno mesto za ulazak u krivinu i idealna linija su oni koji daju ti mogućnost da odmah daješ gas i time težište počneš da prebacuješ na zadnju gumu.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 26

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Treća sesija

 

Do sada je sve jasno. Nije svako mesto dobro za početak ulaska u krivinu. Shvatili smo da je to mesto mnogo bliža samoj krivini nego što je većina od nas mislila i da se nalazi na spoljnoj strani. Ovo ima valiki značaj i kod obične vožnje. Vozeći bliže spoljnoj ivici krivine, imaš bolju vidljivost: kakva je krivina i ima li neke prepreke u njoj. Na osnovu tih informacija se bira optimalna linija skretanja.

 

E sad, da li je moguće još više podići brzinu prolaska kroz krivinu a da se ne naruši stabilnost?

 

vEqQ2_025uso.jpg

 

Tu dolazimo do onoga što svi jako volimo, couner-steering. Tu čarobnu tehniku svi koristimo ali mnogi nisu svesni da se to tako zove. U jednoj rečenici, kada želiš da skreneš desno, odguravaš od sebe desnu stranu volana a kada želiš u levo, levu. Logično. Praveći taj pokret, motor se naginje na stranu na koju želiš da ideš. Ako hoćeš u levo, de facto, okrećeš korman na desnu stranu i obrnuto. Ovo može da zbuni one koji voze bicikl ali je nama motoristima, naravno, sve kristalno jasno. Jel da?

 

To je tema treće sesije - BRZ PROLAZAK KROZ KROZ KRIVINU

 

pxvZQ_026vka.jpg

 

U svakodnevnoj vožnji često dolazimo u situaciju da treba naglo da promenimo pravac. Tu pomaže couner-steering. Kod prolaska kroz krivinu, takodje možemo koristiti ovu tehniku. Upravo je to način kako treba skretati na pisti ako želimo da što manje izgubimo u brzini i da napravimo što kraći put skretanja.

 

Dakle, sledeća praktična vežba se zove BRZO SKRETANJE (Quik Turn)

 

Zadatak je da se na x-ovima (idealna mesta za ulazak u krivinu) napravi relativno jak counter-steering i tako udje u krivinu. Ovaj put instruktori su ležerniji – dozvoljeno je da koristimo dve brzine i kočnicu.

 

NyQ3x_027ef.jpg

 

Šta reći? Po završetku ove vežbe, nije bilo nekoga ko nije razvukao kez po licu. Prosto je neverovatno koliko se podigla brzina svakog od nas i kako smo lako sekli krivine. Meni se na ovoj vežbi prvi put vrh leve čizme oderao o asfalt. Instruktor me je obišao i nekoliko puta mi pokazao znak :takoje: :takoje: :takoje: . Hteo sam da crknem od sreće.

 

4aKQr_028fe.jpg

 

"Čudan" raspored X-ova odjednom postaje jasan.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 20

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Četvrta sesija

 

“Kada odete u penziju i svojim unucima budete pričali da ste pohadjali California Superbike School, voleo bih da se sećate makar samo jedne reči: Relax.”

 

Ovo je tema četvrte sesije - RELAX.

 

Znam da sam dosadan ali ponovići. Motor je konstruisan tako da omogući optimalno kretanje i da na najbolji način reaguje na situaciju. Vešanje, na primer, ima funkciju da reaguje na karakteristike podloge (rupe, džombe) i da omogući da guma što više bude u kontaktu sa podlogom. Kada se pravilno obori u krivini, pojačava se pritisak na gumu i ona se (kao balon) većom površinom prilepi uz podlogu. Kada zadnja guma prokliza, prednji točak počinje da je prati da bi održao pravac. Itd., itd... Problem nastaje kada vozač pokušava da se suprotstavi zakonima fizike kojima se motor pokorava. Prvo, motor je jači od čoveka (jedna konjska sila, 15, 50 ili preko 100 KS je jače od čoveka). Drugo, vreme za reakciju se meri milisekundama. Zato važi pravilo, veruj motoru, vozi opušteno, ne steži korman.

 

Pri većim brzinama, točkovi se lako kreću levo desno (vibriraju) da bi korigovali različite sile i održali pravac. Snažno držanje volana je pogrešno jer se suprotstavlja tim vibracijama i pravi motor nestabilnim. Dizanje i spuštanje amortizera tokom vožnje po neravnom terenu je normalna situacija. Pokušaj da se telom to koriguje, destabilizuje motor. Osim toga, stegnutost na motoru dovodi do brzog umora i bolova u rukama, ledjima, nogama, vratu...

 

U kritičnoj situaciji koju sam naveo u prvom pasusu (točkovi idu cik-cak), najbolja reakcija je da se pusti volan i da se motoru dozvoli da sam odradi svoj posao – da se smiri. Pokušaj kontre ili stezanja kormana, destabilizuje motor i on još više podivlja. (Ovo sam lično doživeo prošle godine vozeći Intrudera po kiši, na nizbrdici i u krivinama. Dao sam malo jači gas u jednom zavoju. Zadnja guma je provrtela, počela da proklizava a sa njom i prednja. Ceo motor je počeo nekontrolisano da ide cik-cak. Pustio sam za trenutak volan i motor se vratio u normalu.)

 

Kod R-ova je telo nagnuto napred i oslonjeno na volan. Dodatno čvrsto držanje volana još više umara ruke. Potrebno je iskoristiti svaku situaciju i opustiti ruke: naslanjanjem na rezervoar ili kontrolom motora kolenima.

 

Na stazi smo. Radi se isto što i na prošloj vežbi ali se korman drži veoma lako i kolenima se prave korekcije. Da bi se videlo da si opustio ruke treba da lagano mašeš laktovima. To je zaista bilo smešno, dvadeset ljudi koji lome krivine i mašu kao da hoće da polete.

 

Kada se gleda sa strane, izgleda lako a u stvari nije. Nekako instinktivna potreba je da se stegne volan kad počneš da manevrišeš. Onda pored tebe proleti instruktor, izgrdi te što ne mašeš rukama i ti ponovo mašeš. Šta ćeš... Poenta cele priče nije da napraviš wow i da od tog trenutka počneš da voziš opušteno. To je nešto što treba stalno vežbati.

 

Sa dodatnih petnaest krugova, postajemo sve brži i sigurniji. Ja sve češće grebem čizmom po asfaltu. Osmeh ne silazi sa lica.

 

Lq1Yc_030yl.jpg

 

gM71n_029hv.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 13

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Peta sesija

Ova, poslednja, sesija zaokružuje prvi deo treninga i polako pravi uvod ka drugom nivou. Gary nam je saopštio rezuate. U 80% slučajeva, pravilno smo prošli kroz idealnu tačku za ulazak u krivinu i relativno dobro prošli kroz istu. Šta još može da se popravi?

 

Odgovor je: Proći što bliže apex-u. Šta je WTF apex? Apex je tačka na sredini putanje skretanja kada si najbliži unutrašnjoj ivici krivine. Svako udaljavanje od apex-a, produžava putanju i uvećava ugao skretanja. Samo u 50% slučajeva smo prošli kroz pravilno mesto.

 

YVzqg_l1010158.jpg

 

Kako pronaći i proći kroz to mesto (apex)? Za ovo se koristi tehnika 2 Step (Dva koraka).

 

Šta smo radili do sada? Približavaš se x-u i gledaš da ga pogodiš. Obično malo usporiš. Kada dodješ do x-a i napraviš counter-steering, usmeravaš se ka krivini. Problem je što je tada apex već dosta blizu i ako ne gledaš u njega nećaš ga ni pogoditi.

 

Tehnika 2 Steps izgleda ovako.

 

1.korak – lociraš Turn Point (x) i usmeriš motor ka njemu.

 

2.korak – pre nego što stigneš do x-a, dižeš glavu i tražiš pogledom apex. Perifernim vidom ti i dalje pratiš x i spremaš se za counter-steering ali pogledom već definišeš sledeću tačku putanje – apex. Dakle, pogledom tražiš mesto kroz koje želiš da prodješ. U trenutku kada oboriš motor ti već gledaš u sledeći cilj i motor se kreće baš u tom pravcu.

 

Verovali ili ne, to radi. Radi!!!! Ovu vežbu radimo bez ikakvih restrikcija – koliko brzina hoćemo a možemo da koristimo i kočnicu. Instruktori prvo voze ispred i pokazuju kako treba a potom iza. Ako ne okreneš glavu pre counter-stearinga, reaguju. U praksi se uveravaš u ono što svi znaju a to je da motor ide tamo gde ga vodi pogled.

 

8eDSN_031prs.jpg

 

Ovo su poslednjih petnaestak krugova na stazi. Fascinantno je kakva razlika postoji izmedju početka dana i ovoga što sada radimo. Krećemo se neuporedivo brže ali ne postoji osećaj da si bilo kog trenutka u opasnosti. Svi pravilno naginju motor, krivine se seku po optimalnoj liniji, vozi se opuštenije...

 

roNG6_032brc.jpg

 

Poslednji krug i ulazak u boks. Svi smo mrtvi umorni. Dvanaest sati smo na stazi, prešli smo preko 150 kilometara u punoj koncentraciji, kuvali se na suncu u kožnim odelima ali smo neverovatno mnogo napredovali.

 

M7Gns_033ri.jpg

 

Sedmoro ljudi koji su nameravali da prodju samo prvi nivo, upisuju se i na drugi. To radi i moj drug Arsa. Ja na žalost nisam medju njima.

 

Uz obavezno pivo, sledi dodela diploma.

 

7Wr8K_034svt.jpg

 

Da ne brinete, čak je i R-ovac, koji je zbog svoje samouverenosti izleteo sa staze i uništio motor, dobio diplomu. Organizatori su mu dali drugi mašinu pa je vozio ceo kurs.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

I na kraju, kakvi su moji utisci?

 

Ako teba da kažem u jednoj rečenici, ovo je NAJKORISNIJA stvar koju sam uradio za sebe od kada sam seo na motor. Za prethodne tri godine sam prešao oko 25.000 kilometara. Mogao sam da prodjem još 250.000 ali ako nema ko da mi dobro objasni, pokaže i radi sa mnom, ne bih napredovao ni 10-ti deo ovoga koliko sam ovde naučio za jedan dan. Californi Superbike School je škola, veoma ozbiljna škola. Nije slučajno što postoji od 1976. i što radi na tri kontinenta. Školu čine njeni učenici. Ako oni smatraju da ima smisla potrošiti novac za ovako nešto, onda je i škola uspešna. Uz to nije ni obavezna – ko hoće ide, ko neće ne mora.

 

Jedno od većih iznenadjenja za mene ali i za mnoge oko mene je ponašanje mog GSA. Moram priznati da sam sumnjao da ovaj motor može da se vozi po pisti. Visok, težak, kabast... Prošle godine sam i odustao od kursa jer sam vozio Intrudera 1800. Zato je prvo što sam uradio bilo da odem kod instruktora i da ih pitam "A šta treba da radim ja sa GS-om?" Kada su mi odgovorili da vrsa motora nije važna, pomislio sam da me lade. Ispostavilo se da su u pravu. Ovo nije kurs brze već pravilne vožnje. To što, kada pravilno voziš, možeš da budeš i brži je druga stvar.

 

Da bi dokazali da motor nije važan, instruktori su drugog dana priredili mali šou. Devojka koja je vozila CBR 125 je zbog umora, odustala od poslednje sesije koja je bila skoro slobodna. Jedan od instruktora, Spidy, seo je na njen motor. Mali, tanki točkovi i 125 kubika, nisu ga sprečili da celu ekipu zatvori za dva kruga. Još je i stao da ih sačeka.

 

Ova demonstracija je imala još jedan važan cilj - da nas spusti na zemlju. "Nemojte misliti da ste posle jednog ili dva dana postali Rosi. Ovo je samo osnova. Potrebno je još mnogo toga da naučite da biste postali stvarno dobri. ... a i kada se nauči, samo vežba, vežba, vežba, vežba..."

 

Da li posle ove škole bolje vozim motor?

 

Moj "mentor" Marčev smatra da sam jako mnogo napredovao. Ja to ne mogu da kažem, jer bi zvučalo neskromno (zato citiram Marčeva koji je uvek u pravu 8) ).

 

Posle ovog kursa se osećam mnogo slobodnije na svom motoru i imam mnogo veće poverenje u njega. Postao sam sigurniji i u sebe. Ne siguran, nego sigurniji.

 

Osim toga, prihvatajući neke osnovne principe pravilne vožnje, pojavljuju se nova pitanja. Zbog toga i imam nameru da završim sva četiri nivoa.

 

Kada sam uveče otišao u sobu, bilo mi je žao što se sve završilo i što nisam mogao da ostanem još jedan dan.

  • Sviđa mi se 5
  • Podržavam 29

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Dok sam sutradan pio jutarnju kafu, đaci su već bili na pisti. Umesto da se vratim auto putem, krenuo sam starim i krivudavim Podbalkanskim putem. Idealan za vožnju. Dok vežbam ono što sam naučio, kroz glavu mi prolaze sve slike ovog izuzetnog dogadjaja.

 

Neša (BMW R1200GSA), Marčev (Suzuki Bandit 1250 GT) i Arsa (Kawasaki Versys) na putu ka školici. Napojiti konje.

 

uS1Rp_036crq.jpg

 

Hotel Saraj u kome smo bili smešteni.

 

m3hNB_037cq.jpg

 

Spolja gladac a iznutra...

 

VhqDH_038mt.jpg

 

U hotelu nije bila jedna već dve romske svadbe. Šokirani Britanac kaže: "Nadam se da muzika prestaje u 11h." Оф корс.

 

ycjZh_039kt.jpg

 

Uzbudjenje pred odlazak na pistu.

 

m0ihs_040imn.jpg

 

Od piste do improvizovane učionice ima oko 100 metara...

 

3dwwu_041kw.jpg

 

... ali Marčev nikada ne ide pešaka.

 

x9k88_042dpy.jpg

 

Trebalo je da dodjem prošle godine Intruderom...

 

wspzq_043fa.jpg

 

Šta ja tražim medju ovima...

 

p7B6i_044xo.jpg

 

OCoRN_045l.jpg

 

Izvinte, jel to treba tako da se čuje ili vam se nešto pokvarilo?

 

9tDGg_046w.jpg

 

Dva dana razgovarati samo o motorima... i samo sa sjajnim ljudima...

 

JzgkZ_049ot.jpg

 

8PNbp_050og.jpg

 

Priceless...

 

The End

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 67 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki GPz 550 uni-trak, Bt 50s

Svaka cast :takoje: ... Mnogo dobro napisano i objasnjeno! Samo jedno pitanje: "To radi i moj drug Arsa. Ja na žalost nisam medju njima." , dali je to Aleksandar Kostic? Broj motora na trkama mu je 47 ako se ne varam, vozi kawu, sivi motor...? :stabre:

 

Nadam se da mislimo na istog lika :zvizduk:

 

Pozdrav :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja