Jump to content

Moto Zajednica

Qingqi QM200GY - B, QM200GY - B(A), QM125GY - B(Sprint Pulser)

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 900 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Pozdrav svima

Pre dve nedelje sam obecao sam da cu napisati detaljan opis mog novog motora Qingqi GY200 Cross cim zavrsim period razradjivanja. Posto sam taj period uspesno zavrsio pre 2 dana jer sam presao oko 1.120 km (za samo 15 dana )i odradio 2 obavezna servisa, juce sam konacno imao priliku da testiram krajnje granice ovog motora. Napravio sam 2 test voznje. Prva je bila 35 km off roada a druga oko 75km po putevima sa drugom na gsxr k8. Ali prvo da kazem nekoliko osnovnih podataka o motoru.

 

MARKA: QINGQI

MODEL: QM200GY

ZAPREMINA (ml): 199

POTROŠNJA (L/100km): <3.5

DIMENZIJE (mm): 2120x800x1180

MOTOR: 1-CILINDAR, 4-TAKTA

SNAGA KW/Ks: 11.5 / 15.6

PRENOS: LANAC

NETO TEŽINA: 126

MENJAC: 5 - BRZINA

KOCNICE (P/Z): DISK / DOBOŠ

STARTOVANJE: ELEKTRO

REZERVOAR (Litara): 10.6

GUME (P/Z): 2.75-21" / 4.10-18"

 

Podatke sam skinuo sa sajta ovlascenog uvoznika ali sam ih morao malo izmeniti (tezina, potrosnja) jer nisu bili bas najtacniji. Motor je kupljen u Novom Sadu kod firme "QINGQI MOTORCYCLE CENTER"D.O.O (www.qingqi.co.yu). Cena sa popustom je bila 1300 eura + 30 prevoz do Backe Palanke + 9000 registracija. Da sam imao dovoljno novca sigurno ne bih uzimao kineza ali s obzirom na okolnosti bilo je ili ovo ili da cekam Maj sledece godine pa da uzmem nekog japanca. Prevagnulo je i to sto nemam dovoljno iskustva za 600 cc jer je ipak ovo moj prvi veci motor.

 

Od prvog dana kada sam stavio tablicu na motor vozio sam skoro svaki dan, sto kracih voznji od po 30-40 km sto malo duzih tura od 150-180km. Naravno Kaciga mi je uvek na glavi  :). Prvih 1000 km tj razradjivanje motora sam uradio po PS-u onako kako su mi rekli njihovi serviseri a to je ne preko 80km/h i ne preko 6000 obrtaja. Posto sam se naslusao dosta negativnih prica o kvalitetu kineskih motora prvo sto sam uradio kada sam ga dovezao je to da sam uzeo srafciger i kljuceve u ruke i prekontrolisao sve plastike i spojeve. Na moje cudjenje nijedan sraf nije trebalo dotezati. Izgleda da su momci prilikom sklapanja dobro odradili posao  :D.

 

Motor lepo izgleda (bar meni), okretan je i ima dobro vozne karakteristike za svojih 200cc. Idealan je za pocetnike. Ja sam se relativno brzo navikao na njega. Menjac je precizan a i dosta pomaze displej za brzine na tabli. Instrument tabla je prosta, pregledna a opet ima sve sto je potrebno. Svetlosna signalizacija i svi prekidaci rade dobro od prvog dana.

 

Dosta je startan na semaforima a to su mi potvrdili i svi iskusniji vozaci koji su seli na njega. Zvuk je neka sredina. Znaci nije krestav i piskav kao 50 cc ili neke 125ice a opet nije dubok, pun kao XT600. Udobnost u voznji van asfalta je solidna. Prednje vile dosta dobro upiju sve neravnine na putu. Kocnice su solidne i dobro odrade posao pri naglom kocenju. Imao sam 3 nagla kocenja u gradu ( sa 50km/h na 0) i 2 kocenja na otvorenom putu kada su mi izletali traktori sa sporednih puteva (sa 100 km/h na 50 km/h). Samo mi je jednom zadnji tocak malo blokirao prilikom naglog kocenja (u gradu) ali je klizao ravno u crti tako nije bilo problema. Hladjenje motora je naravno samo vazdusno.

 

Mane su mu sledece:

1. Nedostatak prostora za odlaganje sitnica. Osim standardne, male kutijice za alat kod zadnjeg tocka ispod sedista, nepostoji nista drugo tako da je ugradnja kofera, bisaga, tank torbe obavezna.

2. Zastita od vetra je bukvalno nikakva. Pri brzinama vecim od 100 km/h vetar me samara ko budalu sto zna biti dosta zamorno na voznjama duzim od 50km. To se od ovog tipa motora moze i ocekivati

3. Sediste je neudobno i posle puta od 50 km dupe mi utrne. Pokusacu naci neko resenje za to

4. Nema kurblu vec samo elektronsko paljenje tako da nesmem ni da pomislim kako bih ga upalio u slucaju crkavanja akumulatora negde na putu

5. Zadnja kocnica je dobos a ne disk ali ovo ne mora nuzno biti losa stvar

6. Nalepnice slova QINGQI kod sedista su uradjene od obicnog papira, nisu vodootporne i vec su pocele da se skidaju tako da cu ovih dana ih skinuti skroz i staviti suzukijeve. One na rezervoaru su odlicne i njih necu dirati

 

E sad sto se tice te moje dve test voznje od juce gde sam konacno imao priliku da vidim kranje performanse motora. Off road je bio od nekih 35 km na jednoj prelepoj deonici za koju nisam ni znao do postoji do pre neki dan. 15km severno od Backe Palanke nalazi se kanal (iz sistema DTD) koji ima nasipe sirine 10ak metara sa obe strane. Na nasipu je put kombinacija zemlja pesak dusu dao za cepanje crossa. Pogledajte satelitske snimke na Google Earth za vise informacija. Motor se odlicno ponasao a bas sam ga dobro przio. Gume kramponke rade posao tako da i nije bilo bas puno klizanja iako pesak zna biti zaeban. Njegovih 126 kg se mogu lako obuzdati. Definitivno moja najlepsa voznja do sada.

Taman dodjem kuci sav prasnjav, malo ocistim motor kad zove drug sa GSXR k8 "Ajmo jedan krug izvan grada" i ja sta cu reko ajmo. Taman da testiram maksimalnu brzinu na asfaltu posto to do tada jos nisam imao priliku uraditi. Naravno na otvorenom putu nisam mogao njemu parirati ali sam se dosta dobro drzao. Kod mene sa punim gasom kazaljka je pokazivala nesto malo vise od 110 km/h a on mi kasnije rece da sam isao 115 km/h. Bilo je deonica od po 12-13km gde smo konstantno drzali brzinu preko 100 km/h jer sam bas hteo da vidim kako ce se motor ponasati (hoce li gubiti snagu ili slicno) i bilo je sve u redu. Odradismo nekih 75 km i ja dodjoh mrtav umoran kuci vidno zadovoljan rezultatima. Videcemo kako ce sve to izgledati kada predjem 10.000 km sa njim.

 

Ono sto sam i ocekivao je da ovaj motor nije "picohvatac"  ;D. Zenske cim me cuju da dolazim gledaju gde? sta? ali kad vide cross kineza okrecu glavu tipa nisu zainteresovane. Bajkeri me bas i ne gotive na putevima. Javljao sam se svima na koje sam naisao i za sada mi je samo jedan otpozdravio. Ovom prilikom bih hteo da se zahvalim tom bajkeru na chopperu koga sam sreo negde kod Baca jer je osecaj stvarno fantastican.

 

Planovi za buducnost.

Hteo sam prodati ovaj motor sledece godine i kupiti Yamahu XT 600 ali iskreno da vam kazem sad se nesto dvoumim jer pored off road voznje voleo bih i da obidjem malo Evropu motorom a to je na XT600 nemoguce. Verovatno cu ovog kineza ostaviti za lokal a skupicu neke pare za motor sa nizim sedistem tipa Diversion ili Fazera za duza putovanja. Videcemo jos sta ce buducnost doneti.

 

 

Na kraju hteo bih da se zahvalim svima koji su imali dovoljno volje i zivaca da procitaju moj ceo post.

Ukoliko vam treba vise informacija o motoru ili biste zeleli mozda da dodjete i probate ovaj moj slobodno se obratite.

 

Vidimo se na drumovima

Pozdrav

Bane

Backa Palanka

 

 

 

 

post-1350-12879004578603_thumb.jpg

post-1350-12879004579155_thumb.jpg

post-1350-12879004579704_thumb.jpg

post-1350-12879004580242_thumb.jpg

post-1350-12879004580827_thumb.jpg

post-1350-12879004581366_thumb.jpg

post-1350-12879004581886_thumb.jpg

post-1350-12879004582409_thumb.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 14

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 633 postova
  • Lokacija: New Now City
  • Motocikl: Suzuki SV 650 s k1

Nisi pogreshio druzhe... Ja imam istog,samo supermoto... Evo sad ce 13 iljada i da kucnem u drvo ni da stucne.... pozdrav  ;)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1664 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Samo mi je jednom zadnji tocak malo blokirao prilikom naglog kocenja (u gradu) ali je klizao ravno u crti tako nije bilo problema.

    Text je fenomenalan, pravo predstavljanje svog ljubimca ;)

Citao sam  o blokadi tocka usled kocenja, al ga nikad nisam dozioveo....mozda zato sto vozim skutere iskljucivo ??? pa sam hteo da pitam kako do ovoga dolazi i sta ciniti da se asfalt ne poljubi ;D

    A sto se tice ovih sto ti se nisu javljali, pa to i nisu onda pravi ljubitelji voznje i motora, jer nema vece srece jednog coveka od one koju moze da pretoci i podeli  sa drugima :)

   

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3087 postova
  • Lokacija: The very heart of southern Banat

Бане, имам једну молбу: дај уврни руком предњи блатобран колико оцениш да може и сними то, а сличку окачи овде. Интерсује ме колико је еластична та пластика на ендуро верзији

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 900 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Sto se tice paljenja kad ti je prazan akumulator, ubacis u drugu i gurnes ga par metara ,pustis kvacilo i upalice sigurno !

 

Ovaj fazon sam koristio cesto dok sam vozio APN6 ali nisam bas bio siguran hoce li to upaliti i na ovom motoru jer apenac ima 50 kg a ovaj motor 126 kg pa ga je dosta teze gurati iz druge. Akumulator cu redovno odrzavati pa se nadam da mi ovo i nece trebati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 900 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Бане, имам једну молбу: дај уврни руком предњи блатобран колико оцениш да може и сними то, а сличку окачи овде. Интерсује ме колико је еластична та пластика на ендуро верзији

 

Uradicu to cim malo stane ova kisa pa cu postaviti sliku ovde.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Sto se tice paljenja kad ti je prazan akumulator, ubacis u drugu i gurnes ga par metara ,pustis kvacilo i upalice sigurno !

Ovaj fazon sam koristio cesto dok sam vozio APN6 ali nisam bas bio siguran hoce li to upaliti i na ovom motoru jer apenac ima 50 kg a ovaj motor 126 kg pa ga je dosta teze gurati iz druge. Akumulator cu redovno odrzavati pa se nadam da mi ovo i nece trebati.

 

Nikakav problem, za paljenje se ne sekiraj ni malo. Moze i 600ccm na gurku, ako treba. Lep si tekst napisao, video sam jedan primerak na skupu u Rumi, i izgleda dosta robusnije i ozbiljnije nego na slikama.

 

@ saxi

Treniraj druze, zabodi namerno i isprobaj blokiranje i prednjeg i zadnjeg tocka. Caka je da istog momenta popustis kocnicu kad osetis proklizavanje, pa onda nastavis da kocis. Ako ti zadnji tocak pobegne malo vise u stranu, ne pustaj kocnicu dok se ne zaustavis, da te ne bi motor katapultirao.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1664 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Proklizavanje sam vezbao, a na zadnjem putu sa Golije ekipa je mogla da vidi kako zadnji tocak pokusava da me prestigne ali bezuspesno....srecom :D

ali nikad nisam imao situaciju da mi se tocak zablokira, gore pisanu situaciju sam imao tako sto sam preforsirao brzinu u krivini, a zatim prejako pritisnuo prednju-integralnu kocnicu pa je bilo joj kuku lele ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Proklizavanje sam vezbao, a na zadnjem putu sa Golije ekipa je mogla da vidi kako zadnji tocak pokusava da me prestigne ali bezuspesno....srecom :D

ali nikad nisam imao situaciju da mi se tocak zablokira, gore pisanu situaciju sam imao tako sto sam preforsirao brzinu u krivini, a zatim prejako pritisnuo prednju-integralnu kocnicu pa je bilo joj kuku lele ;D

 

E pa to su vec supermoto fazoni, trebao si gas do panja pa powerslide, i ne bi bilo problem ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1664 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kilo Smor L8

E pa to su vec supermoto fazoni, trebao si gas do panja pa powerslide, i ne bi bilo problem ;D

Pa da znas da je malo falilo da se zapanjim, pravo iz krivine u sumu ;D Izvinjavam se za ovaj off

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 56 postova
  • Lokacija: Backa Palanka

e to je tacno da se u BP retko ko javlja, npr ja vozim isto enduro i ovi "papucari" nece da se jave

tako da sad poz samo moje endurase iz BP;)

a za neka dalja putovanja pa pozdravljacu sve pa kako mi bude ;)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1841 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X

Ja sam do prošle sezone imao isti bajk samo super moto i imam samo reči hvale za tu stvarčicu.Jedino povedi račina o zadnjoj štopaljki koja se ako je od diodica kvari zbog loše štampane ploče i vodi računa pri prelasku po iscrtanim znakovima na putu(kad je vlažno kineske gume se kližu kao po ledu po tim podlogama).

Ostalo je savršeno odnos cena-kvalitet pogođeni savršeno,dan danas žalim što sam ga prodao.Ali je u planu kupovina jednog takvog isključivo i samo za off road divljanje bez registracije i ostalih stvari.

Srećno i lepo se navozao sa njim!!! pozzzz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Qingqi, he, imao i ja jedan, presao 9.500 km sa njim, al' izgleda da sam ja uzeo prve primjerke koji su poceli dolaziti u ovaj dio svjeta (pocetak 2006-te) pa sam generalno imao vise kvarova nego ostali. Tako ispada.

 

Osim ovog mog Qingqija i Viste (QM 250) vozio sam i QM 200 GY (supermoto) i moguti reci da sam se iznenadio kako to ide. Djelovao je i kvalitetnije nego moj QM 125 - 10V.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 234 postova
  • Lokacija: Novi Sad(novo naselje)

lepa rica i predstavljanje motora!svaka cast

 

zapamti jedno : NIJE BITNO STA VOZIS VEC KAKO VOZIS!

 

DZABA nekom sto ima dobar motor kad se ponasa prema njemu lose ,taj nece dugo ni preci il ce nedaj boze ostati bez svog jahaca!

 

bice jos motora,:) :) ;)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 132 postova
  • Lokacija: Beograd>kod Bigz-a

Prelepo napisan text!! Svaka cast! Ja sam razmisljao o ovom modelu ali nigde nisam mogao naci utiske ljudi

koji ga imaju - sad znam iz prve ruke  ;D Hvala ti!!!!

 

Isto mislim da su ti likovi koji ti nisu  odpozdravili potpuno bezveze;

Uzivaj!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 744 postova
  • Lokacija: Lazarevac

Odlican test!!!Dvoumim se  oko Qingqi supermoto ili da ostanem skuterash i uzmem SYM ORBIT 125.Juce sam razgovarao sa deckom koji vozi  SPRINT PULSER 125(bas je bio motorom)on je u nacelu zadovoljan,s tim sto sam video da su posle 2400km poceli da mu rdjaju srafovi,a uhvatila se rdja i zadnjem lancaniku,jos kaze da je upravljiviji po zemlji nego na asfaltu.....Ali sto je bitno svi modeli koje sam pomenuo imaju sasvim korektnu zavrsnu obradu i sasvim zadovoljavajuci kvalitet kako plastike(posebno off road modeli),a tako jeli ovaj,iskreno se nadam i tih tzv. pogonskih agregata.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Odlican test!!!Dvoumim se  oko Qingqi supermoto ili da ostanem skuterash i uzmem SYM ORBIT 125.Juce sam razgovarao sa deckom koji vozi  SPRINT PULSER 125(bas je bio motorom)on je u nacelu zadovoljan,s tim sto sam video da su posle 2400km poceli da mu rdjaju srafovi,a uhvatila se rdja i zadnjem lancaniku,jos kaze da je upravljiviji po zemlji nego na asfaltu.....Ali sto je bitno svi modeli koje sam pomenuo imaju sasvim korektnu zavrsnu obradu i sasvim zadovoljavajuci kvalitet kako plastike(posebno off road modeli),a tako jeli ovaj,iskreno se nadam i tih tzv. pogonskih agregata.

 

Pod jedan: Je*o srafove  ;D

Pod dva: Lanac se podmazuje ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 432 postova
  • Lokacija: novi bgd i zvezdara,united blok 70 kineska četvrt
  • Motocikl: TDM 3vd

Moj drugar ga ima već godinu(pričam za model cross) dana prešao je oko 10000km vozimo se stalno u paru,motor je dosta dobar.

Imao je neke sitnice sa njim tipa promenio  je gumeno crevo koje se raspalo ali sve ostalo je ok čak šta više odlično..

 

Ja sam ga vozio više puta i mogu ti reći da je motor dosta ozbiljan sigurno povlači bez zadrške i jako je startan.

Meni je pokazivao nekih 125kmh max speed ali to uzmi sa rezervom koliko tačno pokazuje neznam,ali jako je siguran i stabilan u krivinama

Eto to je neko moje iskustvo sa njim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1399 postova
  • Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Moj drugar ga ima već godinu(pričam za model cross) dana prešao je oko 10000km vozimo se stalno u paru,motor je dosta dobar.

Imao je neke sitnice sa njim tipa promenio  je gumeno crevo koje se raspalo ali sve ostalo je ok čak šta više odlično..

 

Ja sam ga vozio više puta i mogu ti reći da je motor dosta ozbiljan sigurno povlači bez zadrške i jako je startan.

Meni je pokazivao nekih 125kmh max speed ali to uzmi sa rezervom koliko tačno pokazuje neznam,ali jako je siguran i stabilan u krivinama

Eto to je neko moje iskustvo sa njim.

 

Ne znam za sve modele kako je reseno crevo za dovod goriva ali i na onim starijim Qingqi skuterima je ocajno. Mom drugu je posle 2 godine skroz istrulelo i raspalo se. Preporucujem da ta creva promenite ili bar proverite, mozete i da ponesete neko kao rezervu ako idete na duze putovanje ili bar neku lepljivu traku. Na mom Max-u su ta creva mnogo kvalitetnija i provucena kroz nesto poput opruge tako da nisam imao problema. Na Sprint Basic-u creva nisu provucena kroz tu metalnu zastitu ali su ipak malo kvalitetnija od Qingqi-jevih. Preporucujem da na njega ugradite filter goriva jer fabricki ne postoji a kod nas je gorivo ocajno mada i rezervoar posle par godina oksidira.

P.S. Creva su slicna kao i prelivna creva za dizne za dizel masine. Malo su tanja ali ako uspete da ih navucete nece vam trebati selne jer ce dobro zategnuti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja