Jump to content

Moto Zajednica

MIG/MAG za kućnu upotrebu?

Recommended Posts

  • Drug član, 1176 postova
  • Lokacija: Caltavuturo
  • Motocikl: Air cooled flat six

Nakon što mi je dosadilo da od komše zajmim njegov VarStroj reših da kupim sebi jedan.

 

Mogu slobodno da kažem da sam početnik, nije da nikad nisam vario :takoje: ali...

 

Siguran sam da ovde ima dobrih varioca pa reko možda imate neki savet za mene.

 

Šta, gde, kako i za koliko?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Member Title, 254 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: S1000RR

Samo izbegni VarStroj prilikom kupovine jer kazu da se u poslednje vreme puno kvare... Ja kupio pre oko 2 godine Co2 Merkle i radi fantasticno. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: sta na'vatam

Kako stoji situacija sa bocama co2 ili argona? Pre neki dan sam pokusao da kupim za drugara patronu (oko 2 litre zapremine a pise da je 110 litara gasnog miksa co2/argon ) i nisam se snasao po Novom Sadu...nude boce od 60 do 80 eura od 3 litre i punjenje od 10-15 eura za iste i to samo CO2 ili samo Argon...tih jednokratnih patrona ili nema ili ja ne znam gde da ih kupim? U Engleskoj je ta patrona oko 12e

jednokratna patrona

6000660.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision

Evo jedne temo o varenju i aparatima

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/34732-aparati-za-zavarivanje-tipovi-i-iskustva/page__hl__co2

Za boce otidji do prvog servisa protivpozarnih uredjaja, oni obicno prodaju i pune boce. Koliko se secam mislim da sam platio 50e punu bocu od 5l.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 157 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Husqvarna SMR510

Ja imam Varmig 1400 i isto sam kao i ti pozajmljivao i na kraju se smorio te kupih sebi aparat. Kupio sam ga u merkuru pre oko 3 god i jos uvek radi bez greske. Struja mu je 30-140 A . mislim da je to za kucnu upotrebu puna kapa. Bocu sam kupio preko oglasa jer ne ide uz aparat i cini mi se da je bila 50e puna(CO2). Ako te jos nesto intresuje pitaj.

 

pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6294 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

A ja imam Varmig 1700. Uzeo sam ga od nekog lika iz Subotice koji to nezvanicno valja i kod koga je cena bila niza 100e nego u ovlascenim prodavnicama.

 

U pocetku sam imao problema sa guzvanjem zice, dok nisam provalio zasto se to desava, kad sam malo prepravio taj deo aparata, vise mi nikad nije guzvao zicu. Posle nekih godinu dana koriscenja i 5 kg potrosene zice su mi crkle diode i to 6 od 12 komada. Kod Varmiga taj diodni deo je uradjen jadno, a diode su nekvalitetne. Onda sam izbacio kompletan diodni sklop i ubacio druge robustne diode od 250A sa sve ogromnim hladnjakom, koje na tom aparatu nikad ne mogu da crknu (aparat je 170A). Ta prepravka me je kostala 50e, ali ne zalim jer tek posle toga aparat vari pa ubija, bez problema busi lim od 4 mm, a vari dosta deblji.

 

Letos sam vario veliki metalni rezervoar, 4 mm lim, kada je aparat skoro neprestano przio vise od pola sata na maksimalnoj amperazi. Rucica se usijala, pocela je da se topi izolacija klesta za masu, ali aparat nije ukljucio zastitu. Tada je za mene potvrdio upotrebljivost i za ozbiljnije stvari, ne samo za kucno peckanje.

 

 

Mozda sam samo uboo los primerak ili su iz nekog drugog razloga crkle te diode, ali znam puno ljudi kojima Varmig godinama radi bez problema. Kod njih je velika prednost sto se lako nalaze rezervni delovi jer su dosta zastupljeni na nasem podrucju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 24 postova
  • Lokacija: bg
  • Motocikl: Yamaha thundercat 98

Ja imam stari dobri koncar star 20 god. Obican elektrolucni aparat koji je za kucnu upotrebu sasvim dovoljan. Amperaza od 50 do 140A. Pravio sam sa njim nosac kofera za Thundercat, mozete ga videti u temi Homemade nosac kofera za Thundercat...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Već dve pune godine Iskravar mig 210L radi besprekorno svaki dan. Do sad je sprženo oko 45kg žice i jedini problem je bio pre mesec dana sa mikro prekidačem na ručici. To je rešeno zamenom celog creva sa ručicom. Dešavalo se da prži po pola sata i više u cugu i ne pali blokadu. Zavarivao je materijal od 0.75mm debljine do 10mm. Što je deblji materijal samo treba biti strpljiviji i sve će odraditi.

 

A neko je pomenuo mali Končar. Jedan takav je kupljen pre 22 godine i ne zna se prava tonaža elektroda koje je spržio. Jedina preinaka je mali ventilator iz napajanja za komp koji je montiran ubrzo po kupovini. Jedini problem je bio sa grebenastim prekidačem ali je ugrađen kvalitetniji i već 15 godina tako radi bez ikakvih problema. To je jedan od najslađih uređaja koje sam kupio jer je bio jeftin a ispostavilo se da je neuništiv.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1359 postova

ja kupio varmig1600 pre 8 godina , pa onda ucio da varim . rekose mi kad sam uzimao da ja nevarim sa argonom ili polapola gasom nego samo sa co2 , tad su mi rekli da je to zbog mog zdravlja kao osobe koje vare sa argonom nemogu da imaju decu. bocu kupi po mom savetu novu u vatrogasnoj stanici , ako nemaju mogu da nabave za nekoliko dana . nemoj nikad da je menjas samo nosi na punjenje . ako hoces polovnu mozes lakse je raditi zamenu ali znaj da ima dosta boca koje su matore kod nas a jos vise onih kojima su bruseni pa prekucani datumi . sa obzirom da se radi ciscenje boca za gas i ove ce stici brzo na red . e da pazi ako budes kupovao u vatrogasnoj stanici bocu da ima CE zig da je u evropskom standardu . sad boca koja je za gasenje vatre i ova za aparat jeste ista ali ima razlika . boce za gasenje vatre imaju sondu , cevku plasticnu koja skuplja tecni deo i izbacuje a kod ovih za varenje ta cev mora da se izvadi moze u vatrogasnoj stanici jer kod njih treba gasni deo iz boce . ja kad sam kupovao novu bocu bila razlika 20e + punjenje , pa nisam hteo polovnu . argon ili pola pola gas ti treba za varenje prohromskom zicom , neznam zasto jednom sam vario prohrom ovom zicom i jos drzi samo rdja ali se nevidi . samog aparata sto se tice ija sam spalio jednom diodnu plocu pa sam uzeo sa vise dioda a rekose mi da je to zato sto sam vario na velikoj razdaljini od mesta gde sam dao masu , i jeste vario sam skoz dijagonalno neki ram . skoro sam menjao celo crevo sa pistoljem ono staro sam istopio bukvalno , koliko sam zice potrosio neznam ni ja ali znam da sam ga bar 20 puta otplatio . ako uzimas gledaj slovenacke aparate zbog delova imas osim varmiga i varstorj iskru . ako hoces sa elektrodama nemogu ti pomoci koliko sam pokusavao nisam ukapirao puno , stalno mi lepi elektroda .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja