Jump to content

Moto Zajednica

Reed ventil prepravka na MZ-u

Recommended Posts

  • Drug član, 2681 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Posto je na forumu krenula prica o ugradnji ovog ventila na MZ vozila u cilju objedinjavanja teme molim sve koji nesto znaju o ovome a narocito one koji su te prepravke vec izvodili da nastave temu sa fotografijama i objasnjenjima.

 

Ukratko za one koji nisu upuceni," reed " ventil je membrana koja se postavlja izmedju karburatora i cilindra (slika 1. i sematski prikaz 2)i sluzi da se gorivo koje ulazi u cilindar u procesu odvijanja dva takta ne vraca u suprotnom pravcu kao i da regulise kolicinu goriva i rasprsivanje istog. Necu dalje ulaziti u objasnjavanje jer mislim da je ovo dovoljno znati o toj varijanti usisavanja goriva. One koje interesuje vise informacija ,mogu potraziti na netu .

Boljitak koji se dobija ovom prepravkom su povecana snaga motora sto i nije neka pozeljna varijanta za vecinu forumasa jer direktno utice na trajnost svih sklopova motora. Ono sto je bitnije kao boljitak je kultivisaniji rad u rezimu praznog hoda (u leru )motor se smiruje i radi kao da je 4T. Sledeci bonus je bolji poteg u nizim obrtajima i smanjena potrosnja. Napominjem jos jednom da sam pomenuo pozitivne karatkeristike u rezimu koriscenja koji vecina forumasa upraznjava a to je "normalna" voznja. Izbegavam sve varijante koje se odnose na povecanje snage i brzine motora.

 

Slika 3 i 4 prikazuje obradu cilindra koja mora da se odradi da bi se pomenuti ventil namontirao

Slika 5 i 6 prikazuje sam reed ventil kojih ima vise vrsta kao da se listici prave od raznih materijala.

post-3484-0-61818300-1299408463_thumb.jpg

post-3484-0-67877400-1299408475_thumb.jpg

post-3484-0-06640800-1299408540_thumb.jpg

post-3484-0-93006900-1299409078_thumb.jpg

post-3484-0-92341400-1299409140_thumb.jpg

post-3484-0-50099800-1299409165_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Ugradnja` Reed` ventila i naknadno optimiziranje rada agregata uopste Nije Naivan i Jeftin zahvat!!! Kod ugradnje `Reed` ventila na masinu od MZ ETZ250 mora Strogo se voditi racuna o sledecem :

 

Kada se pri `honovanju` (razbusivanju ) cilindra koji se sprema za ugradnju Reed ventila mora se ispostovati tolerancija klip - cilindar zazora od 0,06-0,08 mm umesto standardnih 0,04mm !!! Ovo je vazno zbog toga sto se ugradnjom ''jednosmernog'' Reed ventila snaga i obrtni momenat povecavaju znacajno(33-35 Ks) tako da je sam klip Znacajno i mnogo vise mehanicki i pogotovu termicki opterecen !!! samim tim jeste i sirenje (dilatacija) klipa povecana !!!

Cak i kod standardnog Simetricnog razvoda MZ ETZ250 agregata fabrika jeste napomenula mogucnost da se u odredjenim (termickim) uslovima desi da klip ''zalepi'' za cilindar odnosno da motor ''blokira'',ali su isto tako i napomenuli da se u vecini slucajeva to ''blokiranje'' klipa moze relativno uspesno,brzo i jeftino sanirati ,to je opisano u fabrickom MZ manualu .

Na klipu sa donje bocne strane mora da postoji otvor istog oblika kao sto je i usisni otvor na samom cilindru,takav otvor na klipu ima visestruku namenu,prva je da motor postane Asimetricnog razvoda,t.j. faza usisa se znacajno pomera `na ranije` i samo punjenje kartera svezom smesom jeste mnogo vece,tako da je direktna posledica toga i povecanje snage motora i obrtnog momenta! iglicasti lezaj male pesnice se tada i mnogo bolje maze zbog direktnog obstrujavanja ulja iz sveze usisane smese.Cak je samim tim i hladjenje klipa tada nesto malo pobolsano ali ne i znacajno !

Kada se uspesno Reed ventil ugradi na cilindar od ETZ 250 sledeca stvar od Izuzetne vaznosti jeste Pravilan izbor glavnog siska(dizne) u BVF30 N2 karburatoru !!! Evo i zbog cega :

Ostavljanjem standardnog siska(dizne)promera #125 (Fi- 0,125mm ) na standardnom BVF Karb-u motor ce sa preko pola dodatog`gasa`radti konstantno u rezimu osiromasene smese,u takvom rezimu rada motora temperatura koja se razvija u kompresionoj komori dostizace Abnormalno velike vrednosti !!! Samim tim se drasticno povecava termicko opterecenje klipa i time izaziva prekomerna dilatacija klipa !!!

Tada lakocom dolazi do `blokiranja` klipa u cilindru sa cesto katastrofalnim posledicama gde zna da se klip pokida na pola !!!

Tako da cesto zna strada i sam cilindar motora trajno !!!

Povecana temperatura sagorevanja izazvana "linovanjem" osiromasenom smesom kao posledica ostavljanja standardnog siska #125 sa novougradjenim `Reed` ventilom lako se da prepoznati po izgledu lica svecice -takvo lice svecice zna da bude izuzetno svetlo zute cak i zelenkaste povrsinske boje,keramicki izolator sa unutrasnje strane svecice zna cak i da se raspadne od izuzetno visoke temperature!!!

Znaci glavni sisak Ne Sme biti ispod # 180 ,ako zatreba moze cak biti i veceg promera !

Isto jako vazno : Umesto jednog zaptivaca glave motora podmetnuti tri standardna komada jedan prako drugog iz sledeceg razloga:

Ugradnjom` Reed`ventila povecava se Efektivna kompresija motora zbog poboljsanog punjenja svezom smesom dobijenom sada novonastalim Asimetricnim razvodom motora,znaci da se Staticka kompresija koja je odredjena debljinom lima zaptivke glave motora mora smanjiti odnosno mora se povecati debljina same zaptivke. Ovo je znacajno iz razloga da bi se sklop Radilice motora mehanicki rasteretio i omogucio normalan i dugotrajan vek tom sklopu.

Ovo sto sam napisao jeste isprobano negde sredinom 80` na mom MZ ETZ250 motorciklu sa ugradnjom Reed ventila od Yamahe RD 350 .

Taj se ETZ 250 motorcikl ponasao odlicno,imao je izuzetno malu potrosnju kada je vozen umereno ,bio je pun snage jos od `ler`gasa sto je bila posledica linearnijeg razvoja snage motora i povecanog obrtnog momenta,sam je rad motora je bio izuzetno kultivisanog karaktera i podsecao me ponekada na 4taktni motor od 350-400ccm.

Ovaj motorcikl nikada nije koriscen za bilo kakve trke ! Zao mi je sto sam ga prodao !

 

Poz Svima 0takoje.gif

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

Ja sam moj motor sa fraterima vozio na trkama i nebi se slozio da bas ima 50% snage vise vec se ponasao kao dvotaktni japanac vukao je ravnomerno i svaku sledecu brzinu punio do kraja bez rupe u snazi i bez prevelikog skoka snage na visokim obrtajima ali treba dobro paziti da montazom ventila se ne smanji presek usisa jer se onda dobije kontra efekat I jos jedna stvar da ventili budu dovoljno elasticni da motor ima dovoljno smese pri malim obrtajima da nebude da sve super ali nije to to Prednost ventila je ta da deo smese kada klip krene iz gmt prema dmt ne izadje iz kartera dok se usisni kanal ne zatvori nego da ostane u motoru .Mislim da ventili od rd350 su pemali jer oni hrane jedan cilindar od 175 cmm Kad bi pogledali jednocilindrase od 250 cmm oni imaju cak i osam prozora na ventilu i usis je direktno u komoru radilice. Sto se tice MZ trbalo bi da usisa smesu ispod klipa jer konstrukcija bloka je takva da nije bas izvodljivo bez ogromnih zahvata Meni je padalo na pamet da se urade sa svake strane cilindra na protocnim kanalima po jedan ventil sa svojim karburatorom onda bi mogla dva manj i dva karbiratora npr. od 24mm to bi bilo 50mm sto mislim da bi bilo doosta. I jos nesto netreba zaboraviti da precnik auspuha treba da prati usisno grlo ako je 30mm auspuh 90mm ali o auspuhu cemo posebno diskutovati.:takoje:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Za Bobana(Gugu): Istini na volju : Nisam imao prilike tamo nekada dalekih 80` da odem sa tim mojim MZ ETZ 250 na Dinamometar radi merenja, pa da tacno utvrdim koliki je dobitak snage postignut .

Sve jedno mozda je pomenutih 50% dobijene snage navise ipak samo moj subjektivni utisak , ali da se taj MZ vozio i ponasao lepo-zaista jeste ,jer je drasticno svojim radom odskakao od standardnih MZ ETZ250 ! Mnogo je Bolje potezao i bio je mnogo brzi ! O dobijenoj `elasticnosti` motora da ne pricam-zaista nesto posebno dobro.

 

Inace sam kod pomenutog Yamaha RD350 Reed ventila bio zamenio standardne jezicke(flapere) sa tanjim celicnim jeziccima,imalo je to drasticnog uticaja na rad motora.Ali me je uvek brinula mogucnost da se usled zamora materijala tih tankih( flapera) jezicaka neki ne odlomi i uleti u prostor kartera,bilo bi ......BANG !!!

 

Razumem te u potpunosti kada pominjes ideju o dva zasebna kanala sa dva zasebna Reed ventila i karburatora i kakav bi se efekat time dobio , ja sam opet razmisljao o ugradnji razvodnog roto diska postavljenog sa strane umesto alternatora,ipak sam odustao od takve ideje i modifikacije jer nisam spremao motorcikl za trke,vec da mi motorcikl bude sto zgodniji za svakodnevnu upotrebu .

 

Poz 0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

Jos su nemci dalekih tridesetih videli da je roto disk pravo resenje ali komplikovano za serisku proizvodnju njegova prednost je ta da nema efekta nezatvaranja na velikim obrtajima vec je nepogresiv to jest kako ga uzupcis tako radi Po meni je mana fratera ta da bi radio dobro na malim obrtajima trebaju lamelice da budu izuzetno tanke a opet tanke grese (ne zatvaraju) dobro pri velikim obrtajima tako da treba se odluciti zasta ce motor sluziti (trke ili svakodnevna upotreba):takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Imao sam priliku 90-tih da na Nemackom '' No Speed Limit '' autoputu provozam modifikovanog Suzukija RG500 gama (125 KS) ,taj je imao cetiri racing razvodna roto diska za svaki cilindar(motor) po jedan zasebno - To je bio `Najludji` i najbrzi motorcikl kojeg sam u svom zivotu vozio !!!

 

Uh, odoh u `of topik` skroz

 

Poz 0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Jos su nemci dalekih tridesetih videli da je roto disk pravo resenje ali komplikovano za serisku proizvodnju njegova prednost je ta da nema efekta nezatvaranja na velikim obrtajima vec je nepogresiv to jest kako ga uzupcis tako radi Po meni je mana fratera ta da bi radio dobro na malim obrtajima trebaju lamelice da budu izuzetno tanke a opet tanke grese (ne zatvaraju) dobro pri velikim obrtajima tako da treba se odluciti zasta ce motor sluziti (trke ili svakodnevna upotreba):takoje:

 

Da se ipak vratim na temu (topik) :

 

Ovo sto si napomenuo i tice se ponasanja i debljine (flapera)jezicaka Reed ventila 100% stoji , Sve je ipak stvar konkretnog Kompromisa i sve zavisi od zahteva ili namene - Drumski ili Race Agregat ?

 

Pitanje : Imas li kakvog iskustva sa modernim kompozitnim'' flaperima'' ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2681 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Drago mi je da ste vas dvojca izneli svoja iskustva i time doprineli temi. Narocito je dobro da ste sami kanalisali dve razlicite dimenzije ugradnje reed ventila, one za normalnu voznju i trkacku varijantu. Kao sto sam napomenuo, mislim da na ovom delu foruma , ljudi su vise zainteresovani za normalnu , umerenu eksploataciju u saobracaju i da su za njih bitniji efekti ravnomernije isporuke snage i koliko-toliko smanjena potrosnja u tom rezimu. :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

Nisam stigao da odgovorim ali moji frateri su od neke vrste tankog pertineksa valjda su se nekome obistinili vasi najveci strahovi da lamelica pukne i napravi pravi karambol u motoru (i sav trud ode u propast) ovako klip sazvace lamelu i ne napravi toliku stetu Jedno pitanje kakvo je vase iskustvo sa petim prelivom na MZ Neko je spomiljao da ima da se kupi kit sa pet preliva za MZ ETZ 26 ks da li ima neko sliku tih preliva i dali je to novi odlivak cilindra ili je stari doradjen :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Pa imas u nemackoj da kupis kit : Cilindar , klip, karike, glava i bolcna klipa. Cilindar je sa pet kanala i ima dve verzije: prva gde ti motor dobije 25 KS. i druga gde ti motor dobije 28 KS. Prva slabija verzija kosta 461 evro, a druga jaca kosta 564 evra. Problem je sto obe verzije dizu kubikazu na 300 i vise ccm. Ranije su imali i slicne konjaze na 250 ccm, al sad ne prave izgleda !

 

http://rzt.de/index.php?page=shop.browse&category_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=29

 

http://rzt.de/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1437&category_id=53&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=29

 

http://rzt.de/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1438&category_id=53&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=29

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

BRAVO ZA VELICINU ja sam na mom napravio peti ali je problem treca karika koliko vidim ovo ja 300cmm i ima dve pa mu se moze napraviti rupa na klipu ja sam kanal izvukao iz kartera i malo su veci kanali za sad dobro radi videcemo jos

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 50 postova

evo procitao sam prethodne odgovore, pa da pomognem ako mogu...

vidim da spominjete usisne lamelice (reed listice)... oni se danas prave od karbonata ili nekih slicnih materijala, tako da nema opasnosti po cilindar ako se odlomi deo lamelice jer ga klip jednostavno sazvaka, ili se spali taj deo...

licno nemam iskustva sa MZ-om, ali se bavim/zanimam tuningom skutera, ranije tomosa..ali 2-t masina je svugde.. evo skoro sam radio jedan skuter, 180ccm... usis ima na blok... na taj usis idu lamelice debljine 0,30mm za serijski motor (oko 7000rpm)... za turpijani cilindar, sto sam ja radio, preporucuje se 0,35mm debljina lamelica...(od 8000 pa na vise..mozda do 10000, preko tih obrtaja se ne ide)... tj. sa povecanjem obrtaja povecava se i debljina listica...

ja mislim da bi debljina od 0,30 za MZ bila dovoljna...

i ne slazem se da za MZ ne bi bio doboljan usisni blok od RD350... npr. taj skuter ima zaista mali blok usisa (blok iste velicine koriste skuteri od 50ccm) i opet odradjuje posao do 28mm karba... ako je ide na veci karburator, onda je potrebna pepravka za veci usis...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2681 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Kevlar je relativno nov materijal u industriji kada je serijska proizvodnja u pitanju. Pre toga su membrane pravljene od raznih materijala. Pomenuti materijal: Pertinax (cita se,pertineks).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

Moji ventili su od aprilije future 125 cmm za karburator 28mm lamelice meni najvise lice na pertineks ili je to neka staklo plastika koja nece tako lako da prsne A oko debljine iz mog licnog iskustva sto tanje to vise snage pri malim obrtajima MZu treba dosta smese da bi nahranio velik precnik klipa sa relativno malim protocnim kanalima a kada se one ne otvore dovoljno zbog debljine onda nema ni snage0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2681 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Kevlar je relativno nov materijal u industriji kada je serijska proizvodnja u pitanju. Pre toga su membrane pravljene od raznih materijala. Pomenuti materijal: Pertinax (cita se,pertineks).

 

Kevlar je ''nov'' tridesetak godina,kacige od kevlara se prodavale u SRN možda čak i od 79-e...koristile su se i čelične membranice(Tomos automatic)..

Moj drugar koji je vozio trke (klasa 50 i 80 ccm) doneo je ventil iz Italije 1985-e godine i membranica je bila od kevlara...nije bilo skupo...

Pertinaks znam šta je...zato i mislim da nije dobro rešenje ali ko zna,mogao je neko i od toga da je napravi...

 

Za pravilnu i ispravnu komunikaciju treba precizno citati postove a ne vaditi segmente i iznositi samo svoje vidjenje. Ako procitas celu moju recenicu iz koje si izvadio dve reci i jedan veznik ukapiraces da pominjem serijsku industrijsku proizvodnju. Nadam se da svi znamo sta znaci taj termin.

Auto i moto trke su predhodnici svih inovativnih tehnickih dostignuca koja kasnije nalaze primenu u serijskoj proizvodnji. Mislim da je prvi 2T motor sa reed ventilom primenjen 1980 i neke (prve ili druge) ,koliko se secam. Ako znamo da se poslednjih,nesto manje od 10 godina polako vodi kampanja zamene 2T masina sa 4T , prvo na trkama a polako i u mas produkciji, mislim da se radi o kratkom vremenskom periodu u industrijskom ciklusu.

Pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Nije bas trkacki motor, ali Tomos automatik NT - kaisar je imao usisne lamele fabricki, a kolko znam, seriski se proizvodio jos od 1973 godine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: st banovci
  • Motocikl: mz

Ljudi nemojte se svadjati dal je od levkara pertineksa ili metala tu smo svi da razgovaramo na ovu temu da vidimo dali vredi se muciti i ugraditi ih ili ne Moje misljenje ako se motor nece frizirati onda bi trebako da sve ostane fabricki jer na tim karekteristikama motora je radila armija inzinjera i ko zna koliko su cilindara i klipova spalili ili bacili dok nisu dosli da ovih karakteristika.0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Jedan dosta Radikalan pristup ugradnje ,` Reed Ventila ` u blok od ETZ 250 gde se izbegava `punjenje` blok-a kroz usisni kanal (nema ga uopste ! ) nego se ` punjenje vrsi direktno u blok (prostor radilice ) .

 

Poz Svima 0takoje.gif

post-15933-0-24462100-1300137522_thumb.jpg

post-15933-0-91572400-1300137559_thumb.jpg

post-15933-0-71553000-1300137592_thumb.jpg

post-15933-0-02288500-1300137624_thumb.jpg

post-15933-0-76988200-1300137649_thumb.jpg

post-15933-0-26686100-1300137684_thumb.jpg

post-15933-0-67785000-1300137887_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Jedan dosta Radikalan pristup ugradnje ,` Reed Ventila ` u blok od ETZ 250 gde se izbegava `punjenje` blok-a kroz usisni kanal (nema ga uopste ! ) nego se ` punjenje vrsi direktno u blok (prostor radilice ) .

 

 

Ko god da je ovo radio - bas se potrudio. Ocigledno da je ulozio dosta truda i rada u ovo, jedino je steta sto nema teksta, pa se ne zna da li je to sve uspelo 100 % ( da li je dobio vecu snagu, brzinu ili nije ). Takodje - kako vidim , zbog ovog " spustanja " gornjeg zida menjackog kucista - izbacena je ona limena kadica koja sakuplja ulje i podmazuje podjednako zupcanike i snopove menjaca , pa se ne zna da li je mozda naknadno tu bilo problema ( sa menjacem ) .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 120 postova

Ovu modifikaciju jeste uradio neki lik iz Poljske , evo tog lika na tom MZ u `akciji` na ` Tubu ` .

 

Sad sta je sve dodato ili pak oduzeto kod te ETZ 250 ` kreacije` - ne bih da spekulisem jer zaista ne znam .

 

Poz

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja