Jump to content

Moto Zajednica

Sta poneti na duzu turu

Recommended Posts

  • MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Evo sad sam nasao u kompu ovo,verovatno sa motori.hr foruma,mislim da treba da se nadje ovde..

 

1.Motor:

-1 litar ulja za motor

-komplet za krpljenje guma

-sprej za gume

-kniping šaraf debljine 4mm (radi čuda u kombinaciji sa sprejem,kad ti tehnika krpljenja gume zakaže)

-rezervni osigurači

-rezervna prednja žarulja

-komplet prve pomoči

-dodatni lanac za vezivanje motora

-AMSJ osiguranje za motor za inostranstvo

-start kablovi za motor

-koplet alata za motor (ključevi 8,10,11,13,17.....križni i obični šrafciger,ključ za svečice,klješta,izolir trak,ispitivač 12V,....)

 

2.Lična oprema:

-osiguranje za inostranstvo (lekarsko i životno)

-pasoš ,zelena karta,prometna dozvola,nalepnica države (SLO,BIH,SCG,....)

-lična,novac,autokarta,izrađena približna ruta putovanja

-telefonski brojevi ambasada u inostranstvu,automoto saveza,osiguravajučih društava,policije,itd....

-fotoaparat sa rezervnim baterijama

-punjač za mobitel i mobitel

-pribor za jelo sa raznoraznim otvaračima za konzerve

-komplet za ličnu higijenu

-najnužniji lekovi (protiv bolova,temperature,upala,UJEDA RAZNIH INSEKATA,žgaravice), krema za sunčanje

-tablice čokolade i plastična flašica sa 1/2 litara vode

-kišno odelo

-windstoper majica,podkapa,sunčane naočale

-vlažne maramice za čiščenje vizira na kacigi

-štoviše majica i čarapa,sredstvo za pranje tekstila

-kompletna motoristična oprema

-šatorsko krilo

-vreča za spavanje

-rezervni ključevi koje dajem saputniku ili kolegi motoristu,ako ide samnom

 

3.Pregled motora:

-ulje u motoru

-ulje u kardanu

-ulje u menjaču

-kontrola isprljanosti vazdušnog filtera i svečica (po potrebi menjanje)

-kontrola stanja guma i pritiska u njima

-provera kočionih obloga,ulja za kočenje

-vizuelna provera motora oko puštanja ulja na semerinzima

-provera zračnosti ležajeva u prednjem križu i zadnjoj vilici

-provera svih signalizacija

-provera nivoa kiseline u akumulatoru i stanje klema na akumulatoru

 

dopunite spisak,pa ovo moze da se stavi u sticky.. :)

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Voznja u grupi

 

Pod pojmom „vožnje u skupini“ misli se prvenstveno na vožnju motociklima u organiziranoj koloni, kako to najcešce prakticiraju motociklisticki klubovi, ili druge skupine koje imaju potrebu organiziranog grupnog kretanja po prometnicama.

 

Glede ove tematike, najcešce se može zakljuciti kako „svi sve znaju“, sudeci po glasnoci koja vlada za stolovima i forumima dok se razgovara o kretanju u koloni.

 

No, praksa je pokazala da, pogotovo u Hrvatskoj, o pravilima kretanja u skupini, kao i razlozima zbog kojih ta pravila postoje, malo tko zna više od par logickih tumacenja. Razloge za to treba tražiti i u opcenito niskoj prometnoj kulturi u Hrvatskoj, u cemu i sami motociklisti cesto i ekstremno sudjeluju, te neznanju zbog neinteresa i nepostojanja strucnih tijela i literature koja bi rješavala te nedostatke.

 

Zato bih rekao da, ma kako god iskusni bili, proucite pravila kretanja u skupinama, u cilju izbjegavanja mogucih prometnih nezgoda, te kako ne bi, zbog prisustva kolone motocikala u kojoj ste i vi, dolazilo baš zbog vas do prometnih zastoja ili ometanja prometa.

 

Uglavnom, možemo reci da vožnja motocikala u organiziranoj koloni služi da neki clanovi ne zaostanu, i to iz bilo kojeg razloga (ne poznaje put – grad – jezik – zemlju; zatvori mu se semafor; dogodi mu se kvar; itd…). Takoder, kolona samim svojim prisustvom na prometnici, zbog svoje velicine, daje veci znacaj svakom pojedincu, a onda i samom klubu, organizaciji, manifestaciji itd… Neosporno, lijepo ju je vidjeti!! Zbog potenciranja prirodnog principa da smo „zajedno jaci“, barem zbog velicine kolone, i izgledamo jaci. Samim tim veca je i zaštita pojedinacnih motociklista, zbog vece uocljivosti cijele kolone motocikala od pojedinacnog „nastupa“ na prometnici.

 

Prva pravila vožnje u koloni uopce napisali su, prije podosta desetljeca, clanovi MC Shades Of Gray iz SAD-a, da bi se ona vremenom, te sa prilagodbama zakonskim normama, uoblicila od strane MC Blue Knightsa. Tako sam i ova pravila prikazao i kroz prizmu hrvatskog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se imalo kompletniju sliku za sigurnije i poželjnije ponašanje u prometu.

 

Vožnja u koloni! To je, vjerovali ili ne, velika stvar! Ako malo pogledamo na brojnost, dinamiku i još neke druge fizikalne velicine, možemo zakljuciti da je kolona motocikala vrlo dinamicno tijelo, puno dinamicnije od kolone automobila ili bilo koje druge kolone motornih vozila. Tu dinamicnost cini neprestano gibanje samog motocikla, ne samo po pravcu naprijed – nazad, vec i lijevo – desno, zbog specificne nestabilnosti motocikla (zbog cega baš i volimo motore!!). Da fiziku naginjanja u zavoju i ostale tehnike vožnje (a pogotovo brzine) i ne spominjem posebno! Razmak se, po svim prostornim dimenzijama, u koloni motocikala neprestano mijenja, i to iz sekunde u sekundu, pa i djelica sekunde! Taj razmak ovisi o puno faktora, o kojih možemo spomenuti samo najuocljivije: stanje prometnice, vremenski uvjeti, intenzitet ostalog prometa na istoj prometnici, doba dana, umor vozaca… Na to se mogu nadovezivati i potrebe brzine kretanja te skupine (jesu li u žurbi ili ne), meduovisnost clanova skupine ovisno o njihovom položaju u klubu ili skupini, mogucim performansama najslabijeg motocikla ili najlošijeg vozaca u skupini, da li je neki motocikl u kvaru itd…

 

Stoga, kada se vozite u skupini, potrebno je voditi racuna o mnogim gore spomenutim stvarima, jer postajete djelicem tog dinamicnog tijela, i svaki pokret ili manevar koji izvedete utjecu ne samo na vas, nego i na sve ostale u koloni. Zbog toga se može reci i da je za vožnju u koloni potrebna jedna veca doza pameti, strpljenja, kolegijalnosti i pribranosti od neke solo-vožnje, a svijest i maksimalna pažnja o tome što se dogada oko tebe potrebna je cijelo vrijeme. Uglavnom, potrebno je biti koncentriran na radnje koje odreduje i izvodi voda skupine. Ili, kako se voda skupine i zove službeno u motociklistickom svijetu – Road Captain.

 

Pa, da pocnemo sa tim pravilima…

 

Prije pocetka vožnje, mada je to najcešce vec ranije dogovoreno i poznato, Road Captain (ili organizator) ce svima reci odredište (tocan naziv i adresu), te itinerer i plan puta. Itinerer ukljucuje dionice kojima cemo se kretati do cilja putovanja. Plan puta ukljucuje planirana zaustavljanja zbog tankiranja i zbog pauzi za predah i okrijepu (koja se najcešce povežu sa tankiranjem), te koliko vremena ce se kolona zadržavati na nekom mjestu. Road Captain treba voditi racuna o kolicini goriva i stajanja prilagoditi onom motociklu kojem tank najkrace traje, obzirom na kapacitet goriva i potrošnju, mada tank u praksi najcešce izdrži puno duže nego što vozaci imaju volje za voziti izmedu pauzi. Poželjno je i da Road Captain, a još bolje svi clanovi, imaju popis ostalih clanova sa osnovnim podacima i brojevima mobilnih telefona, zlu ne trebalo.

 

Svako zaustavljanje na benzinskoj crpki treba, bez obzira na stanje goriva u tankovima, iskoristiti za nadopunu rezervoara gorivom, osim ako nismo sigurni da imamo definitivno dovoljno goriva za još najmanje dvije planirane stanke zbog tankanja! To stoga jer postoje mnoge dionice, i u Hrvatskoj i u inozemstvu, gdje su crpke dosta rijetke, a i lako se dogodi da neka neplanirano ne radi.

 

Obveze vozaca su doci na pocetak ture sa napunjenim spremnicima goriva, a ne da se plan puta od pocetka mora podredivati nekom nemarnom i zaboravnom vozacu! U praksi, takve stvari Road Captain ne bi nikada trebao tolerirati! To je izražavanje nepoštovanja prema svima ostalima koji su se pravovremeno spremili za put, pa se takav zaboravni ostavlja da sustiže skupinu nakon tankiranja i ulazi na zacelje skupine po dolasku do nje. Isto tako, poželjno je - i zbog discipline u grupi, i zbog veceg osjecaja pripadnosti i zajedništva – da se ne toleriraju niti promjene plana puta glede vremena trajanja pauzi i odmora, zbog toga jer je netko odlucio u zadnji trenutak zapaliti cigaretu, ili se sjetio nakon svega još i narucivati kavu, ili da mu treba WC na duže vrijeme nakon što pola sata ili sat vremena sjedi pokraj njega… Deja Vu! Iliti, sve je to vec videno i doživljeno… Disciplina znaci respect, znaci poštovanje grupe sa kojom se putuje… I zato osobne želje nikada ne mogu i ne smiju biti iznad pravila i poretka skupine!

 

A sada o samoj vožnji…

 

Poredak u skupini izgleda ovako: Road Captain se vozi naprijed, na celu kolone, i na sredini prometne trake u kojoj se kolona nalazi. Odmah iza njega, ali bocno (najcešce vanjski, lijevi bok) vozi se jedan od starijih dužnosnika kluba, ili suorganizatora puta i kolone. Iza njega se voze „Membersi“, ili punopravni clanovi kluba, a nakon punopravnih clanova dolazi „Sergeant At Arms“ (Narednik-oružar), koji je isto stariji dužnosnik kluba, a potreban je ako je kolona duža, i služi kao veza izmedu Road Captaina na celu i Assistant Captaina na kraju kolone. Poslije Membersa, ili Sergeant At Armsa prije njih (ukoliko ga ima u koloni), nalaze se „Prospectsi“, iliti pripravnici (vježbenici) za punopravno clanstvo u klubu. Iza Membersa i Prospectsa voze se gosti (koji, ako su isto hijerarhijski odredeni, mogu na tom dijelu imati svoj hijerarhijski poredak). Kolona završava sa dva starija i iskusnija clana, koji imaju nazive „Assistant Captain“ i „Tail Gunner“, i koji su glavni pomagaci vodi skupine, Road Captainu. Oni zajedno cine „Rear Guards“, iliti „stražnju stražu“. Assistant Captain zatvara kolonu sa stražnje strane vozeci se, kao i Road Captain, po sredini prometne trake u kojoj se nalazi kolona, dok Tail Gunner drži poziciju ispred njega kao i stariji dužnosnik na celu kolone, znaci lijevi vanjski bok.

 

Road Captain odreduje tempo vožnje. Ako se nekome od clanova taj tempo ne svida ili mu ne odgovara, može o tome porazgovarati sa Road Captainom na prvom zaustavljanju, ali do onda mora slijediti i maksimalno se truditi „uloviti“ kolonu i biti u njoj. Ukoliko ima bilo koji opravdan razlog za promjenu tempa, Road Captain ce ga uvažiti i dalje ce se skupina ponašati u skladu sa time.

 

Road Captain ima pravo i može iz kolone iskljuciti svakoga tko ugrožava ostale sudionike u skupini ili opcenito u prometu, te narušava ugled kluba ili skupine!

 

Prva dvojica od punih clanova, ili Membersa, imaju funkciju zatvaranja prometa na križanjima da bi kolona prošla, a potom ce se prikljuciti zacelju kolone i prvom povoljnom prilikom vratiti se na svoja mjesta na celu Membersa.

 

Jedno od prvih pravila, koje se namecu u vožnji u skupini, je „NE SMIJE se voziti „bok uz bok“, iliti jedan pokraj drugoga! Svaki ucesnik u koloni motocikala treba imati samo za sebe CIJELU širinu prometne trake!“ To je potrebito zbog toga što su iznenadne situacije, u kojima je vozacu potrebno prostora za manevar, lako moguce i vrlo ceste! Zamislite samo nagli udarac bocnog vjetra na otvorenoj cesti! Takav udarac lako „premjesti“ cijeli motocikl za metar ili dva po širini prometne trake, i stoga je potreba imanja cistog prostora oko sebe apsolutni prioritet. O pucanju gume, padanju iz bilo kojeg razloga, te drugim mogucim scenarijima, u kojima bi paralelni motocikl bio nevina i nepotrebna kolateralna žrtva bez mogucnosti izvlacenja i manevriranja (zbog drugim motocikala) iz te situacije, ne trebam govoriti.

 

Vozi se u razmaknutom, „cik-cak“ poretku, u dvije kolone. Stara pravila su spominjala jednu do dvije sekunde iza ili ispred motocikla po pravcu kretanja, te sekundu ispred ili iza onog slijedeceg motocikla u nama bocnoj koloni. Obzirom da su današnji motocikli dosta snažniji i brži, te da je današnja gustoca okolnog prometa neusporedivo veca – a time i mogucnost nepredvidljivog lošeg razvoja dogadaja – preporuca se te vremenske razmake ponekad i udvostruciti. Naravno da to ovisi i o samoj brzini kretanja kolone, te vrsti ceste na kojoj se kolona krece. No, pravila nalažu da „u urbanim sredinama se vozi strogo po propisima, poštujuci najviše ogranicenja najvece dopuštene brzine, te da zbog gustoce samog gradskog prometa i gustoca skupine bude najveca!“ . Tom gustocom se postiže i da nam kolonu ne bi presijecali ili komadali nesavjesni vozaci drugih vozila, i mada je preticanje kolone ili njezino presijecanje zabranjeno zakonom, to je cesta pojava.

 

Svatko mora održavati stalnu brzinu i udaljenost od ostalih! Tako se izbjegava tzv. „Slinky-efekt“, iliti nama slikovitije opisan kao „domino-efekt“. Jedan pada, a zbog njegove pogreške i posljedice padom stradavaju na isti nacin i ostali koji nalete na njega. Da bi se to izbjeglo, još jednom podsjecam na potrebu velike koncentracije i pažnje na sve što rade ostali sudionici u koloni, pogotovo dio kolone ispred nas, te sam Road Captain.

 

Kada izlaziš iz kolone, trebaš dati do znanja Rear Guardu da li ti je pomoc potrebna ili ne, kao i da ceš ih sustici i prikljuciti se kada obaviš što trebaš. Ukoliko to ne uciniš, Rear Guard treba zastati pokraj tebe i pomoci ti da obaviš što trebaš u slucaju kvara ili neke druge poteškoce. Ako zaustavljenog vozaca i Rear Guarda nema duže vrijeme, Road Captain ce zaustaviti kolonu na prvom pogodnom i sigurnom odmorištu, te vidjeti o cemu se radi, ili se radio-vezom i mobitelom informirati što je posrijedi. Onda ce Road Captain odluciti što ce se i kako dalje raditi.

 

SIGNALI I ZNAKOVI koje trebaju poznavati svi vozaci u motociklistickoj koloni, te ih i sami prenositi do kraja kolone kako bi reakcija i postupak kolone bio bez iznenadenja i pravovremen:

 

STOP – lijeva ruka je ispružena prema dolje, a dlan je okrenut prema vozacima iza sebe;

 

LIJEVO SKRETANJE – lijeva ruka i otvoren dlan ispruženi u lijevo u visini ramena;

 

DESNO SKRETANJE – lijeva ruka dignuta iznad glave, dlan položen u desnom smjeru;

 

VOŽNJA U JEDNOSTRUKOJ KOLONI – tako se vozi ako su na cesti prepreke, neplanirana mimoilaženja, oštecene ceste ili su most ili prometnica vrlo uski; lijeva ruka se podiže visoko iznad glave sa ispruženim kažiprstom u zrak;

 

ZGUSNUTI POREDAK ILI KOLONU – koristi se kada Road Captain priprema skupinu za izvodenje nekog manevra pri kojemu se kolona zaustavlja i vozi jako sporo; lijeva ruka je podignuta u zrak, šaka je stisnuta i pomice se gore-dolje, kao da „pumpa“;

 

RAZMAKNUTI POREDAK ILI KOLONU – koristi se kada Road Captain priprema skupinu za vožnju po zavojitim brdskim cestama ili na skroz otvorenoj cesti, kako bi bikeri imali dovoljno prostora za polijeganje u zavojima, pa ih upozorava na pojacani razmak izmedu njih zbog sigurnosti; izvodi se lijevom rukom, podignutom visoko iznad glave i sa razmaknuta 4 prsta, te sa mahanjem podlakticom lijevo – desno. Napominjem da je ovo jedno od pomalo zastarjelih pravila, jer su prva pravila vožnje u skupini dozvoljavala gotovo paralelnu vožnju dvaju motocikala, cime je to upozorenje imalo smisla, dok je to danas, zbog krvavih iskustava, napuštena praksa. Zato se i taj signal rijetko koristi, najcešce samo kao obavijest da je cesta podesna za takav sportski stil vožnje, i da ga i sam Road Captain dozvoljava i osobno prakticira i preferira;

 

OPASNOST NA CESTI – usporavanjem, uz upaljena sva 4 žmigavca, prstom se pokazuje rupa na cesti ili drugi predmeti na koje se može naletjeti i stradati;

 

NEDOSTATAK GORIVA – upotrebom dva-tri kratka zvucna signala upozorava se Road Captain da skrene pozornost na tebe, a potom mu se dignutom lijevom rukom i ispruženim kažiprstom pokazuje na svoj rezervoar, cime se daje do znanja da si prešao na rezervu, a Road Captain tada ubacuje prvu slijedecu crpku u plan puta. Na pumpi se utvrduje i da li je taj neplanirani odlazak na tankiranje razultat nemara vozaca ili motocikl negdje gubi gorivo, i Road Captain tada može kazniti vozaca (ako je kriv zbog nemara) sa, npr. zaceljem kolone i vožnjom iza Prospectsa i gostiju;

 

PRESTIGNI ME ILI DOÐI DO MENE – lijeva ruka ispružena u stranu i sa njom se maše naprijed – natrag u smjeru kretanja;

 

UPALI SVJETLO – lijevu ruku podigneš iznad glave i kuckanjem dodiruješ kažiprstom svoju kacigu, aludirajuci na glavu (Head Light);

 

OSTAO TI JE UPALJEN ŽMIGAVAC – lijeva ruka blago podignuta u stranu, zatvaranje i otvaranje šake kao kod pumpanja za davatelje krvi;

 

PROMJENA VOZNE TRAKE – Road Captain podiže lijevu ruku pod kutem od cca 45 stupnjeva, a zatim ju „pumpa“ nekoliko puta, da bi potom iznad glave pokazao na traku u koju se prestrojavamo.

 

Kada se motociklisticka kolona vozi autoputom ili drugom prometnicom sa više prometnih traka u istom smjeru, i pritom mijenja prometne trake, taj manevar ce izvesti na nacin da u planiranu prometnu traku prvo se prestroji ZADNJI DIO KOLONE, a potom ostali, redom od zaleda prema celu kolone. Znaci, prvo u prestrojavanje krecu Rear Guardi (nakon što su propustili sva vozila koja su brža od kolone i koja su imala namjeru preticanja), kako bi blokirali druga, kasnije dolazeca vozila da prekidaju manevre i prestrojavanje kolone, te sprijecili naletavanje nekog bržeg vozila iz lijeve trake na motociklistu u prestrojavanju. Po zauzimanju pozicija Rear Guarda na drugoj traci, krecu i svi ostali ispred njih u promjenu prometne trake.

 

Po napuštanju mjesta za odmor ili benzinske pumpe, tj. pri ukljucivanju u redoviti promet na prometnici, Road Captain ce na podesnom mjestu na izlasku na glavnu prometnicu pricekati da se kolona u potpunosti formira, a zatim ce voziti polagano sve dok ne dobije signal od Assistant Captaina da su svi krenuli i ukljucili se u promet. Nakon toga ce podignuti brzinu kretanja na uobicajenu, ili kako on bude odredio.

 

Ukoliko kolona zastane iz bilo kojeg razloga, ostanite u poretku. Ako je kolonu zaustavila policija, opet ostanite u poretku. Sa policijom ce razgovarati Road Captain i stariji klupski dužnosnik, a ostali u koloni trebaju šutjeti, osim ako policajac nekome osobno ne uputi pitanje.

 

Naravno, glede same pripadnosti klubu, kod svih je osnovno pravilo da je obavezno nošenje klupskih boja na zajednickim vožnjama. Tu dolazi kod svih do punog izražaja jedno od gesla MC Blue Knightsa, „Ride With Pride“. Jer treba biti ponosan na svoj klub, a time i na njegove boje! To je poseban osjecaj ponosa i pripadnosti, jer vrlo cesto pravo clanstvo treba i zaslužiti, služeci pozitivnim odnosom i djelima na cast svojem klubu.

 

Vjerojatno ce mnogi reci da je ovo sve gore prekomplicirano, ali tu uopce nema nekih velikih filozofija. Mnogim tvrdoglavcima je najveca filozofija pregristi vlastitu nedisciplinu i nekakav ponos iskazan na krivom mjestu, pa se pokoriti pravilima koja važe za sve. Ali moramo imati i na pameti da sve to i nije bez vraga; kolona vozila, ma vec i samo ucešce u prometu, nije nimalo jednostavan ili bezopasan zadatak! Taj zadatak mnogi potcjenjuju, što se i ocituje u desecima mrtvih motociklista u prometu svake godine. Baš zato je poštovanje nekih pravila potrebno i zbog vlastite i zbog ukupne sigurnosti. Kolone vozila na velikim susretima mogu sacinjavati desetine, stotine, a nerijetko i tisuce motocikala. Kakvu-takvu sigurnost u tolikoj grupi jamci samo strogo poštovanje pravila, koja uvelike umanjuju opasnosti od masovnih padanja i naleta, te ostalih neželjenih situacija.

 

Uglavnom, ako se još ne vozite u skupini, potrudite se ipak zapamtiti neka od ovih pravila; nikada ne znate kada ce vam zatrebati! Možda sutra, ako vec niste, budete ponosni clan nekog kluba! Ili cete se naci na vožnji kao gosti kod nekog kluba, ici u skupini na izlet, naici na skupinu motociklista na otvorenoj cesti koji ce vam se uciniti dobrim suputnicima, a nedajbože i nužnom pomoci ili pratnjom do prvog servisa… Život je pun iznenadenja!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Miloshe,svaka chast za post...mada je tema oko "pakovanja" vec bila

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=1196.0

 

..al shto da ne josh jedared! ;)

 

A bila je i "zajednichka vozznja" iliti vozznja u grupi ali nikada se nije loshe potsetiti poshto je za takvu vozznju potrebna pre svega disciplina,a ona se tenira..kako? Pa naravno ponavljanjem!

 

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 593 postova
  • Lokacija: Vracar, Singidunum,Legio IIII Flavia Felix

Cekaj....zar ''voznja u grupi'' nije ono kad te ''drugari''  ;D ostave samog u sred noci na Ibarskoj magistrali....ili kad vodja puta (citaj Djura  ::) ) da pun gas prema Beloj Crkvi a gosti odu ka Deliblatu  ;) ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • In memoriam, 884 postova
  • Lokacija: Beograd
Cekaj....zar ''voznja u grupi'' nije ono kad te ''drugari'' ostave samog u sred noci na Ibarskoj magistrali....

Nije... to se zove prakticna edukacija... a i sta ti je falilo, zamisli kako bi novinari rekli:

"jezdio je sam kroz noc sa zenom na sedistu iza sebe..." ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Chek Chek...kako mozzesh da vodja puta chitash kao Djura...  Neshto chudno pishu "voda"!  ;D :finger:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja