Jump to content

Moto Zajednica

Tomos T-14

Recommended Posts

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Tomos T-14

 

tomos-14m_3331232_9509216_14369401.jpg

 

Dajte svoj komentar isključivo ako ste vozili ili posedovali ovaj motocikl. Nipošto nikakve komentare u stilu "čuo sam", "rekli su mi" i slično. Odgovorite na sledeća pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima biće istog trenutka obrisan.

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Navesti tačno godište motocikla koji ste vozili..

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

"Posedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Šta mi se dopada:

"Odlične kočnice i dobra zaštita od vetra." ili "Sjajan za duža putovanja, odličan položaj vozača, mala potrošnja" ili neko može napisati i par pasusa ako želi, tim bolje.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

"Prednja kočnica ima loše doziranje i slaba zaštita od vetra" ili nešto slično u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vaš mali review. Tu sad može svašta da se napiše, da se detaljnije objasne i opišu stvari iz prethodne dve stavke i da se još malo priča o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i može se dati i neka ocena i recimo preporuka za kupovinu. Takođe, ovde bi bilo dobro da onaj ko je proveo više vremena sa motorom napiše na šta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o održavanju...

 

Najlakše vam je da uradite copy-paste sadržaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vaš odgovor:


[b]1. Godište motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vreme provedeno na motociklu:[/b]


[b]3. Šta mi se dopada:[/b]


[b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6301 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Znaci ne mogu da verujem sta vidim.Cija god da je,svaka cast.Ovo je prvi motor sa brzinama koji sam samostalno vozio leta 1989 a sprava je bila cini mi se 1981.Ferrari crvena,kao da je iz fabrike izasla.Kupili je dva moja drugara od love koju su zaradili brisuci sofersajbne na pumpi kod Ade za vreme letnjeg raspusta,od jednog matorca na Karaburmi.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Tog istog dana,mislim da smo uspeli da se izredjamo nas jedno 10,na poligonu iznad bazena Kosutnjak.Znaci opste plakanje.Gasenje,paljenje,masenje brzine,padanja zacudo nije bilo.

Od silnog akanja odmah je ispao prigusivac i pukla je sajla kvacila.Znam da smo je gurali nazad,tacnije spustali na ler.Sutradan su se pojavili "stari bajkeri" i naucismo da "moze i bez kvacila".To je bio pocetak njenog kraja.

Kao lokalna kurva,jahana je citavo leto uz dve promene klipa i jedno kompletno rasturanje jer je ruknula klipnjaca.Pokojni majstor Rekalic nam to napravio i odrzao lepo predavanje.

 

3. Šta mi se dopada:

Sve mi se dopada.U to doba retke su bile te "male" sprave,ne racunajuci Tomosov program.Bilo je par likova koji su imali japanske sprave,koje su naravno bile kao avioni.

Al' ovo cudo,prvo u zivotu,najlepse i najbolje je bilo od svega ostalog

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Sve je moglo da bude bolje.Ali naravno nije predvidjeno bezdusno maltretiranje od strane neizivljenih klinaca

 

5. Moj utisak:

Kasnije se naravno naucilo puno toga.Ova sprava je u stanju da lepo i dugo sluzi,ako joj se posveti duzna paznja.Vremena su se promenila.Delovi za Tomos sada stizu sa dalekog istoka i dozvolite mi da kazem,kurcu ne valjaju.Pa posle eventualne havarije,gomila stvari koje se ugrade imaju izuzetno kratak vek i onda se ulazi u zacarani krug,skidaj-stavljaj.

Masina je ista kao i na APN-6 i dok je sve kako je fabrika napravila,uzitak zagarantovan.

Cim pocnu intervencije tipa,peta brzina,veci karburator,kasapljenje auspuha itd,vek joj se bitno skracuje.Al' ko da zaustavi mladost u naponu.Znatizelju i zelju da se bude bar u repu japancima.

Sve u svemu jeftina skola i gomila lepih uspomena.Hvala joj na svemu.Da nije bilo nje,sigurno bi bilo neceg drugog.Bilo je i love i zelje.

Ovako,vrlo rado,pomalo sa setom,uvek cu se secati crvene "cetrnaje",kao prve.One koju smo spalili da bi postali bolji bajkeri.

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Hajde i ja da se upisem :zdravo: . T-14 je magare koje zaista verno sluzi i zavrsava sve zadatke. Moja je bila cini mi se 1983 ili tu negde. Kupio sam je u delovima s namerom da je sredim, prethodni vlasnik je nesto cackao i nije sklopio masinu kako treba pa se nasla kod mene. U odnosu na ovu gore imala je Marcoki (marzocchi) prednju viljusku, ipak znatno bolju od serijske i petu brzinu koju su mislim svi redovno ubacivali.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Vozikao sam je celu jednu sezonu intezivno i na jesen prodao.

 

3. Šta mi se dopada:

Iako je to prakticno motorce kao i Apn 6, dozivljaj voznje je potpuno drugaciji. Rezervoar vece zapremine je poravnat sa sedistem, udobniji je od Apn-a i dvoje tanjih mogu udobno da se smeste. Sta mi se svidja? Jednostavnost i minimalno odrzavanje, ukoliko se vozi normalno to je moglo da traje godinama. Dovoljno snage za svako brdo i dovoljno brzine za ravno. Jedinu intervenciju koju sam imao je ciscenje izduva jer ko zna kakvo ulje korisceno pre mene pa se sve to natalozilo u auspuhu, i oslonac za nege je zamenjen jer sam prethodni odvalio. Delove za sve Tomos-e sam uzimao u tadasnjem Jugobiciklu, nisu bili jeftini za tadasnji moj sredjoskolski budzet ali su bili kvalitetni.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Pa u sustini nista ili sve kako rece pronto@, za taj budzet se dobijalo to, a za vise para bilo je i jacih modela, 15-ica, Sprint ili Elektronik sa vise stranih kvalitetnijih delova.

 

5. Moj utisak:

Fino me je sluzila i lepo je se secam :zdravo: .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 235 postova
  • Lokacija: Beograd - Žarkovo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1975 godište, kupljen nov, jedna od prvih takozvanih cevastih četrnaestica sa Pireli gumama.

Moja četrnaestica je imala veću šolju fara u koju je bio ugrađen kilometar sat.

Servis u garantnom roku sam radio kod tada poznatog "deda Voje" u ul. Cara Uroša koji je do smrti vozio Javu kaliforniju.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Posedovao sam ga tri godine. Na njemu sam položio A kategoriju 1977 godine. Vozio sam ga po svim vremenskim uslovima čak i po snegu. Nas nekoliko smo tih godina, u ponoć za novu godinu, vozili par krugova bez auspuha.

 

3. Šta mi se dopada:

Mala potrošnja, izdržljivost. Razvijao je brzinu od 65 km/h i praktično je bio neuništiv. Imao je kućište menjača kao petnaestica, tako da je imao mesto za petu brzinu. Ja sam naravno ugradio dva zupčanika pete brzine i malo obrusio glavu. Nisam ništa naročito dobio. Išao je nošto brže po ravnom i nizbrdo.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Što se tiče mašine fabričko stanje je bilo izbalansirano taman toliko da večno traje i lepo vuče vozača i suvozača sa po tadašnjih 50-60kg. Prednji amortizeri nisu valjali. Imali su neki plastični klizač koji se vremenom širio i zaglavljivao. Zadnji točak je bio osetljiv - slab, pa su mnogi ugrađivali deblje žice.

 

5. Moj utisak:

To je bio moj prvi motor, koji sam uzeo da bih naučio da vozim. Bio je znatno slabiji od petnaestice, i to mi je u početku odgovaralo. Slatko sam se navozao sa njim. Što se tiče održavanja, bilo je potrebno na otprilike 2.000km očistiti auspuh i to bi bilo sve.

Kada sam kupio veći motor, četrnaestica je dugo stajala u garaži kao maskota.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3125 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

1. Godište motocikla koji ste vozili:

mislim da je bila 85-o godište, model sa pet brzina, kupio sam je 1991 na kraju osmog razreda. Moj prvi motor. Kao i ova sa slike, plava metalik.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Imao sam je do tamo negde 1993/94, bila je zima i prodao sam je totalno razvaljenu.

 

3. Šta mi se dopada:

Sreća za jednog petnaestogodišnjaka, neopisiva radost i usplahirenost duše. Po njoj me u kraju znali svi, koji Marko, Marko motor.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Zadnja felna je kidala žice kao blesava, otišla radilica dva puta, pokojni Rekalić se krstio. Pošto sam sa Banovog brda, nedostatak snage da izvuče do vrha brda u drugoj.

 

5. Moj utisak:

 

Za jednog klinca veći zalogaj, ali sam naučio i kvarove na sred puta, ostavljanja u nedođiji, problemi sa murijom, vožnja bez dozvole, samostalno budženje mašine, širio dizne bušilicom, tanjio glavu šmirglom zalepljenom na prozor...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

1. Nisam siguran koje je godiste bila, valjda 1974 - 1975, model sa plehanim ramom . Ja sam je imao 1978 / 1979.

2. Vozio je jednu sezonu, na njoj polozio za " A " kategoriju.

3. Sve mi se dopadalo na njoj ( ja klinac sa 15 / 16 godina ), mada smo svi sanjali tada petnaesticu i krosa Juniora .

4. U to vreme moglo je da bude bolje samo da se mogla registrovati trajno. Ovako sam se sunjao sa njom sporednim ulicama i izbegavao miliciju dok nisam napunio 16 i polozio za " A " kategoriju .

5. Odlican motoric za pocetnika . Da se nauci voznja, da se nauci malo oko mehanike, struje , skidanje i zamena guma i slicne stvari. Motoric je bio idealan za ludiranje, a posebno pamtim odlaske na reku na kupanje - uterali bi smo ga u vodu, podigli na stender, zaglavili ga da se ne pomera, upalili, ubacili u drugu brzinu i malo povecali gas, a onda se tusirali iza njega sa vodom koju bi podizao zadnji tocak . :D :D :D

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja