Jump to content

Moto Zajednica

MZ ETZ250 / ETZ250A

Recommended Posts

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

MZ ETZ250 / ETZ250A

 

MZ_ETZ250.JPG

 

Dajte svoj komentar isključivo ako ste vozili ili posedovali ovaj motocikl. Nipošto nikakve komentare u stilu "čuo sam", "rekli su mi" i slično. Odgovorite na sledeća pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima biće istog trenutka obrisan.

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Navesti tačno godište motocikla koji ste vozili..

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

"Posedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Šta mi se dopada:

"Odlične kočnice i dobra zaštita od vetra." ili "Sjajan za duža putovanja, odličan položaj vozača, mala potrošnja" ili neko može napisati i par pasusa ako želi, tim bolje.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

"Prednja kočnica ima loše doziranje i slaba zaštita od vetra" ili nešto slično u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vaš mali review. Tu sad može svašta da se napiše, da se detaljnije objasne i opišu stvari iz prethodne dve stavke i da se još malo priča o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i može se dati i neka ocena i recimo preporuka za kupovinu. Takođe, ovde bi bilo dobro da onaj ko je proveo više vremena sa motorom napiše na šta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o održavanju...

 

Najlakše vam je da uradite copy-paste sadržaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vaš odgovor:


[b]1. Godište motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vreme provedeno na motociklu:[/b]


[b]3. Šta mi se dopada:[/b]


[b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Mislim da je bio 1986 ili 87.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Sezone 1993 i 94.

 

3. Šta mi se dopada:

Svidelo mi se sto posle nekih prethodnih motora imam nesto sto ne pusta ulje, ne razbacuje matice u voznji i ne trazi prljanje ruku pri svakodnevnoj upotrebi :zvizduk: . Moj je bio u istoj ovoj boji, sa diskom napred, zakrivljenim nosacem cajgera i velikom korpom pozadi. Bio je dobar za zavrsavanje poslova u lokalu, dovoljno brz, jak za brdo, relatvno tih. Lezanje na putu mu je bolje sa suvozacem, zastitu od vetra nema i brza voznja od oko 120km/h je prilicno zamorna na duze.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Pa vec krajem 80tih je postao estetski van trenda, devojcice su ipak vec tada vise gledale ove na japancima :zdravo: ali nista se narocito nije promenilo ni sa novijim 251 modelom. Suvozacice se redovno opeku na auspuh ali svaka skola se placa :takoje: . Da su me pitali tih godina sta mu fali rekao bih 6-ta brzina.

 

5. Moj utisak:

Dobar motorcic za vikendicu. Kada se ode na vikend ili odmor na selo uzivanje je potpuno. Ne smeta mu ni los put ni makadam, za rezervu treba imati samo jednu svecicu i kariku lanca. Moze on i vise ali je po dansnjim kriterijuma vec oldtimer u kojem treba uzivati s vremena na vreme, pre nego ga cimati svakodnevno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4879 postova
  • Lokacija: Beograd - Karaburma
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Menjao sam ih. Razlike u godištu nisu suviše bitne kod ETZ modela.

 

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Sa kraćim pauzama od 86. ili 87. godine do danas

 

3. Šta mi se dopada:

Jednostavan je i jeftin motor. Ko je spreman da čačka retko će viđati majstora jer većina stvari može da se uradi samostalno. Delovi su izuzetno jeftini, neznam da li postoji motor kome karike koštaju 1 evro. Izuzetno je pogodan za sve dorade i ima dosta fabričkih delova koji omogućavaju da se od "konfekcijskog" napravi motor po želji i meri. Prednji lančanici od 15 do 21 zuba uz standardni zadnji daju prenos za sve potrebe. Cevasti ram je čvrst i siguran onoliko koliko je to na motoru te klase moguće. Ima dovoljno prostora za vozača i putnika a fabrički propisana težina ukupnog opterećenja od 160 kg. može da se prekorači ukoliko vozač može da se nosi sa teretom. Koči dobro, naročito modeli sa prednjom disk kočnicom. Leži lepo ali to najviše zavisi od guma koje obično i nisu neke jer na jeftin motor retko ko stavlja skupe gume. Lanac i lančanici su zatvoreni pa je održavanje jednostavno jer se ne prljaju a lako se tovare mašću koja ostaje u zatvorenom sistemu.

Gledano po odnosu uloženo/dobijeno stvara se osećaj zadovoljstva kakav ne postoji.

 

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Ako se pogleda vreme u kome je motor projektovan onda ništa nije moglo da bude bolje nego što jeste. Ipak, za današnje potrebe, najviše nedostaje alanser jer kurblanje nisu baš svi savladali bez obzira na vreme provedeno sa ovim motorom.

Mešač ulja je bio vanstandardna dodatna oprema i trebalo ga je ugrađivati fabrički.

Elektronsko paljenje. Na jednom cilindru 2T mašine dosta toga zavisi od varnice.

Najidealnije bi bilo kada bi imao još nekih 5 ks preko ovih 21. To bi omogućavalo veću putnu brzinu autoputevima koja je sada 90-100-110 u zavisnosti od tereta i uspona. Za vreme u kome je projektovan to je bilo dovoljno ali da se povećanjem snage napravilo da kontinuirano ide 120-130 onda bi to bilo idealno.

 

5. Moj utisak:

U kući uvek treba imati MZ-a pa posle birati i drugi motor ako mogućnosti to dozvoljavaju. U vreme kada je pravljen ove gužve u saobraćaju su bile nezamislive ali se MZ jako dobro snašao pa ima punu primenljivost u svakodnevnoj vožnji.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 779 postova
  • Lokacija: Barajevo
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1100 ,Suzuki GSX 600F

1. Godište motocikla koji ste vozili:Prvi motor mi je bio MZ-ETZ 250 1985 godiste.Vozio sam svasta ali sad opet imam MZ-a 87 godiste,ovo mi je treci i svi su bili ETZ 250.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:Ovaj sto ga imam trenutno je u mom vlasnistvu godinu i po

3. Šta mi se dopada:

Motor je odllican za to godiste,vreme ga je mozda pregazilo ali cim se vozi i dalje znaci da vredi.Nije zahtevan za odrzavanje,znaci redovan servis,dobro 2T ulje za mesavinu i moze godinama da se vozi,samo paljenje mora da bude precizno nastelovano.Ima lep i jedinstven zvuk sa fabrickim auspuhom,vozio sam i sa rezonantnim ali po meni je bolji fabricki.Sto se tice ubrzanja zna da potegne i to dosta dobro samo kad je ustelovan.Vozio sam ga skoro 130 km/h ali bi mogao i vise samo da sam imao veci pravac.Hoce na startu da cimne ipak je to 2T motor a jedan cilindar,ako mu das jaci gas na startu u pustis naglo kvacilo bez problema na zadnji,ovo se meni desilo par puta.Trecom sam ga vozio maksimalno 100 ali to nije toliko vazno.Najbitni je to da kada se lepo sredi i usteluje moze dugo da se vozi bez problema.Potrosnju sam mu merio letos i sa pola litra je presao 10-tak km,sto je sasvim u redi,ali sam ga vozio uglavnom cetvrom i petom nekih 60-70 km/h.Delovi su vise nego povoljni,samo su za kineske skutere od 50 ccm i tomosa jeftiniji delovi.Koci dobro,za tu brzinu i vise nego dobro.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Samo da je kvacilo drugacije reseno.Mada i ovako mu ne fali nista kada se montira kako treba.

 

5. Moj utisak:Za male pare mozete da imate motor i da se vozikate,odlican za pocetnike kao i za starije,dobar za putovanja,uz normalnu voznji i potrosnja je normalna od oko 5 litara,moze i manje a moze i dosta vise sve zavisi kako ga vozite.Ima dosta prostora za prepravke,pa mozete da ga prepravite u koji god hocete model.Idealan za nase uslove.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja