Jump to content

Moto Zajednica

XL600V Transalp 1994-1999

Recommended Posts

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Honda XL600V Transalp 1994-1999

 

Honda-XL-600V-Transalp-1997.jpg

 

Dajte svoj komentar isključivo ako ste vozili ili posedovali ovaj motocikl. Nipošto nikakve komentare u stilu "čuo sam", "rekli su mi" i slično. Odgovorite na sledeća pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima biće istog trenutka obrisan.

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Navesti tačno godište motocikla koji ste vozili..

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

"Posedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Šta mi se dopada:

"Odlične kočnice i dobra zaštita od vetra." ili "Sjajan za duža putovanja, odličan položaj vozača, mala potrošnja" ili neko može napisati i par pasusa ako želi, tim bolje.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

"Prednja kočnica ima loše doziranje i slaba zaštita od vetra" ili nešto slično u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vaš mali review. Tu sad može svašta da se napiše, da se detaljnije objasne i opišu stvari iz prethodne dve stavke i da se još malo priča o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i može se dati i neka ocena i recimo preporuka za kupovinu. Takođe, ovde bi bilo dobro da onaj ko je proveo više vremena sa motorom napiše na šta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o održavanju...

 

Najlakše vam je da uradite copy-paste sadržaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vaš odgovor:


[b]1. Godište motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vreme provedeno na motociklu:[/b]


[b]3. Šta mi se dopada:[/b]


[b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 69 postova
  • Lokacija: Kovačica
  • Motocikl: Honda Transalp 1997 crna

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1997.god.

2. Vreme provedeno na motociklu:

Kupio sam ga 2010.god u julu. znači 8 meseci ga posedujem (od toga 4 meseci zime).

3. Šta mi se dopada:

Odličan motor(agregat), položaj vozača je fenomenalan sa ili bez suvozača. Idealan putni enduro. Kočenje dobro, mislim da je bolje od ranijih modela zato što ima dva diska napred. Upravlja se lako mada bi sedište moglo da bude malo niže ali nije mana zato što je dobra preglednost na otvorenom putu.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Slaba zaštita od vetra. vetar udara u grudi(nemam povišen vizir).

 

5. Moj utisak:

Neću tako brzo da menjam ovaj motor. A ako i budem menjao sigurno će to biti samo noviji ali ponovo transalp.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Sir, 147 postova
  • Lokacija: Subotica Srbija
  • Motocikl: Honda Transalp XL 600 iz 95te

1. Godište motocikla koji ste vozili:

 

1995

 

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

 

Od Jula 2010-e vozam ga non stop osim kad je bilo 20 centi snega , nije stajao max nedelju dana u garazi (naravno toploj garazi)

 

 

3. Šta mi se dopada:

 

Tih je , dovoljno jak, mekan menjac, dovoljno visok , okretljiv, stabilan na putu do 160 km/h samga vozio na kratko , jednostavna instrument tabla , odlicno izgleda sa strane, tiho mu radi motor - tj originalan auspuh necu menjati ni na kakve lake sportske:) Obozavam voziti se po asfaltu a moze sici i na zemljani , nisam offas tako da je meni bajk savrsen sa strane univerzalnosti u voznji po raznim materijalima, menjo sam regler i stavio nove gume , lako se skidaju tockovi ,nije ko kod bmw-a :) klasicni pokazivac obrta i brzine (nijesa za digitalce) UDOBAN UDOBAN UDOBAN ko mercedes , jednom oso iz Su za BG nekih 20 tog Dec prosle godine u jednom danu oso i vratio se po podne i dupe ostalo citavo extra komotno za voznju ( a bilo je 400 kusur km) jedino smrzo se malko na temp ispod 0 :lud: , trosi kako ga ganjas , mili po svili brzina 5l/100km , sportski duh 7+l/100km

 

4. Šta je moglo biti bolje:

 

Da je vizir visi bilo bi bolje , kod 120 + na sat se oseca vetar u prsai kacigu , Sve probleme koje sam imao smo resili lako za sada tako da za sada ne vidim neku manu u ovom tipu motora, meni fali pokazivac kolicine goriva,

 

 

5. Moj utisak:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Lokacija: NBGD
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

oGQj3_photo0027small.jpg

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1999

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Za sada oko 4 godine u kontinuitetu

 

3. Šta mi se dopada:

Motor sa odlicnim pouzdanim, izdrzljivim agregatom. Odlican izbor kada imate samo jedan motor a mnogo imteresovanja( putovanja, grad, off itd), jer ovaj motor ce sve to odraditi dobro. Neki ce reci da ni u cemu nije najbolji al je zato za sve bar dobar.

Uz redovno menjanje ulja trajace jako jako dugo.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Prednja viljuska, dosta neznija nego npr na Africi. Bilo bi lepo da ima podesiv zadnji amortizer. I jos jedno 20-30 konja 8)

 

 

5. Moj utisak:

U principu motor za svaku pohvalu! I na nekom narednom (skupljem) motoru cu ga se uvek secati sa osmehom.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 57 postova
  • Lokacija: leskovac
  • Motocikl: honda transalp

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1998

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

2 godine ,29 000 km

 

3. Šta mi se dopada:

agregat,upravljivost,potrosnja

 

4. Šta je moglo biti bolje:

prednje viluske

 

5. Moj utisak:motor za svaku pohvalu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1994. i još ga teram

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

godinu i par meseci, 12.500 km

 

3. Šta mi se dopada:

Karakteristika za gotovo sve Honde je da se čovek vrlo brzo navikne na motor i deluje kao da je celog veka vozio samo taj model. To je slučaj i sa TA. Pre kupovine skutera sam par puta seo na Arakisov TA i već posle par km sam imao utisak da ga vozim oduvek.

 

Dovoljno je visok što vožnju u gradu čini ugodnom. Preglednost je velika što je prednost u gradskoj gužvi. Upravljiv i jednostavan motorčić. Lako se vozi i po gradu i po putu. Pouzdan agregat koji ne zahteva svemirsko odravanje. Dovoljno je redovno menjanje ulja i normalna pažnja i TA će trajati godinama i hijladama km. Menjač je precizan, mekan i relativno tih. Prenosni odnosi su odlični i agregat tako biva veoma elastičan. Teško ga je i ugrejati a kamo li pregrejati što ga leti, po gradu, čini idealnim rešenjem.

 

Ima dovoljno snage da potrči, preskoči, pretekne. Elastičan agregat sa svim kvalitetima V motora. Lako se njime stiže svuda jer je spretan i relativno uzak. Komande su mekane a dugmići logično raspoređeni. Retrovizori (Miki Maus stil) su sasvim korektni i dovoljno istureni da i viši vozači ne gledaju sebi u ramena i laktove. Položaj u sedlu je odličan. Ne tera vas da ležite na rezervoaru a niste ni kao šljivotres da štrčite nataknuti na motor. Položaj ruku je sasvim opušten i to je skuteru veliki plus. Relativno širok rezervoar i sedlo u koje vozač klizne kad sedne na skuter, omogućavaju da ostanete stabilni i u istom položaju prilikom naglih kočenja. Ne morate se odupirati o korman kad kočite, a opet, posle toga nećete pevati u Horu bečkih dečaka :D

 

Ugao prednje viljuške je dobar i vožnja je laka i na asfaltu i van njega. Relativno lak motor i ne umara svojom težinom. Težište jeste malo više ali ne preterano pa nema osećaja da "stalno padate sa njim". Sa druge strane, dovoljno robustan da bez problema trpi "lako ćemo" i "zabole nas patka" politiku Beograd puta i JKP Putevi Srbije. Svoj skuter vozim 95% po Beogradu i još nije pokazao nikakve posledice zbog vožnje po "ulicama" prestonice. Mislim da bi mu bolje bilo u selu Lipovac na južnim obroncima Rudnika. Tamo bar otvoreno kažu da nema asfalta, kao što ga i nema. A realno, njihovi neasfaltirani putevi su glatkiji od mnogih "ulica" prestonice.

 

Suvozač ima dovoljno mesta i ne mora se nužno lepiti vozaču za leđa. Skuter ima dovoljno snage da vozi dvoje plus koferi. Do duše, tada je putna brzina nešto manja i ne treba od njega tražiti previše. Ipak je to mali motor. Trpi svašta i pali, radi, ide. Najviše mi se sviđa što je bučan koliko i kalorifer. Zapravo, TA ima vrlo lep zvuk. Tiho zujanje i šuškanje donosi mir dok se vozite njime.

 

Motorče je za svaku pohvalu. Umerena potrošnja, lako se održava, ne zahteva džak para, pouzdan u eksploataciji. Odličan je kao prvi "ozbiljan" motor, i za one koji žele da se lako vozikaju bez velikog ulaganja i truda.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Prednja viljuška je bolna tačka. Po mom mišljenju bi morala biti kao Afrikina. Stariji modeli imaju jedan disk i to je premalo. Naročito sa suvozačem. Novijima je to popravljeno pa imaju dva diska i to je dovoljno. Mekoća prednje viljuške je veliki minus naročito za teže vozače. Može se ispraviti tvrđim uljem i progresivnim oprugama ali je to dodatno ulaganje. Ne želim reći da TA slabo koči ali je jedan disk nedovoljan za njegovu snagu i brzinu, koji, koliko god bili skromni, dozvoljavaju da se čovek lepo zaleti. Zadnja viljuška je uglavnom ok ali bi štelovanje visine i tvrdoće, dobro došlo.

 

Dešava se da mu zafali snage na putu. Pri preticanju, pomislite da na 130 km/h imate još snage jer ste dotle došli relativno lako i brzo. A kad tamo, šipak... Na 130 km/h je prebrzo za četvrti stepen prenosa a davanje gasa nema neki veliki efekat. Prosto, skuteru fali snage. Na 140 km/h počinje borba čoveka sa mašinom. Skuter nije pravljen za mnogo više od toga. I da budem iskren, od skromnog potrošača na manjim brzinama, TA se na 130 km/h pretvara u žderača goriva i troši preko 6 lit./100 km. Mnogo je kume, za 600 ccm.

 

Skroman "oklop" služi uglavnom da mu nosi žmigavce i far, a gotovo smešan OEM vetrobran služi da postoji i ništa više. Zaštita od vetra je tanka. To se ispravlja višim vetrobranom ali ostaje opstrujavanje iznad izbočina od žmigavaca koje duva direktno na nadlaktice i ramena. Drugi vetrobran je dodatno ulaganje. O nekoj zaštiti kolena nema ni govora. To TA čini skromnim motorom za duga putovanja.

 

Sedište je tanko i relativno neudobno da bi krenuli sa TA na jednomesečno putovanje. Nisam preterano izbirljiv ali bi sedište moglo da bude udobnije. To je još jedno dodatno ulaganje.

 

5. Moj utisak:

Kolko para, tolko i motora. Očigledno je ciljna grupa za TA bila populacija sa skromnim zahtevima. Nit je pravi enduro, nit je putni motor, nit je čisto gradski. "Imam TA" znači imam all-around motorče. Solidan za sve ali se ne ističe nipočemu osim po lakoći vožnje i lakoći održavanja. Skuter je skromna verzija AT. Ukoliko nemate velike zahteve, TA pruža veliko zadovoljstvo. Čini mi se da je za to i pravljen.

 

Meni služi samo kao gradski skuter i realno, zadovoljan sam. Išao sam par puta van grada i nisam se oduševio. Do duše, nisam to ni očekivao. Ako ste svesni njegovih limita, kvaliteta i prednosti ima na pretek. Motorče je za svaku pohvalu i preporuku. Čak i u izvornom, fabričkom izdanju, TA je prava Honda u najboljem smislu tog imena.

 

p.s. skuter u tekstu = TA :D bez uvrede

post-5268-0-91168000-1359417244_thumb.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Non stop u gradu, 188 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Transalp XLV 600

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1994

2. Vreme provedeno na motociklu:
Uskoro ce godinu dana, nije, bukvalno, gasen. Preko 30k kilometara u ovom periodu.

3. Šta mi se dopada:
Apsolutno sve. No, pre svega bih izdvojio upravljivost. To je motor gde se osecate posle par dana kao da ste se rodili na njemu. I u auto skoli sam vozio Hondu i ista prica, iako je drugi motor bio. Sve u svemu, motor je preudoban, lak za voznju u svim uslovima (grad i putovanja, pa cak i lagani off) i mozda sto je najbitnije pouzdan. Pu pu, daleko bilo, ali nikada me nije ostavio zbog kvara, problema sa agregatom i sl. Bilo je sitnih popravki ali prouzrokovane drugim stvarima (los akumulator i sl.).
Jos mi se dopada njegov dizajn, svidja mi se linija i robusnost, sa kojom izgleda da guta sve sto mu se nadje na putu i to mi daje osecaj moci i sigurnosti u odnosu na podlogu. Polozaj sedenja onakav kakav volim, zato je enduro super, izmedju ostalog, vozio sam ga u cugu 6 i po sati, sisao sam kao da sam tek ustao, lagano, nista nije bolelo, utrnulo i sl. Mekan ko dusa, upija sve ove rupe, sine i cari srpskih puteva. Dakle - upravljivost, stabilnost, ogibljenje, dizajn, elasticnost agregata, motor za razne potrebe...

4. Šta je moglo biti bolje:
Prvo, mora se imati u vidu godina proizvodnje. Sa ove distance svasta je moglo, ali, recimo, 1995. gledajuci motor iz prethodne godine sigurno nije bilo puno stvari. Svemu se moze naci mana, a sto su mane trivijalnije ili lako resive time su i nebitne. Mali vizir, lako se menja. Slazem se za jedan disk, ali ok i ovako koci odlicno. Licno, mozda za koju litru veci rezervoar, ali ko vozi po ceo dan ni 50L mu nije dosta :D Eventualno i 6. brzina i to je to.

5. Moj utisak:
Ekonomicnost ovog motocikla je mozda i dalje najbolja na svetu. Tu mislim na ekonomiju svega. Kada se sve pogleda - cena, odrzavanje, delovi, visestruka namena motora, udobnost, pouzdanost, potrosnja, kubikaza (prva ozbiljnija), registracija... dolazi se lako do zakljucka da je ovo jako jako dobar motor koji moze zadovoljiti svakoga, bez mnogo udara po dzepu raznim servisima i sl.
Motor koji se lako voza po gradu, sa tri kofera i saputnicom moze da se lepo putuje, elastican agregat daje mnogo mogucnosti u gradu i na otvorenom. Moze lepo da povuce, ali bitno je da se motor odrzava. Redovno menjanje ulja i provera svega osnovnog, drzi motor uvek u tip top stanju koji tada daje maksimum.
Ovo mi je prvi motor i prosto ne mogu da prestanem da mislim o njemu i vozim ga. Promenio bih ga samo za enduro od 1000cc do 1200cc, dakle, ko zna kad, a mozda ni tad jer sa ovim motorom mozete do kraja.

Ako vam kazem da je moj presao za manje od godinu dana 30,000km bez kvara, uz redovan servis, onda je jasno o kakvoj se masini radi.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 534 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: Suzuki GSF 650 S Bandit

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1997.

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Vec 3. sezona.

 

3. Šta mi se dopada:

Lagan za voznju. Neunistiv motor. Pouzdan. Podjednako povozan I za grad I za putovanja. Evergreen dizajn :)

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Ponekad zafali koji konj vise. Mozda malo veci rezervoar... mada bih bio zadovoljan I sa manjom potrosnjom (onda se ne bih bunio na velicinu rezervoara) :) Bilo bi lepo kad bi imao I pokazivac goriva.

 

5. Moj utisak:

Po meni jedan od najboljih motora ikada. Odnos cena/kvalitet je izuzetan. Lakoca odrzavanja I nekvarljivost omogucuju da se pusti masti na volju koliko daleko zelite da putujete. Steta je samo sto se danas izuzetno tesko mogu naci primerci u dobrom stanju. Ali to je cena krstenice. Da imam dovoljno para da napravim ergelu gvozdenih atova ovaj motor bi sigurno nasao svoje mesto u istoj :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 613 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1999

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

oko 2000km trenutno

 

3. Šta mi se dopada:

Polozaj sedenja, svestranost motora, dovoljno snage i elasticnosti i opet dovoljno lagan za blazi off, potrosnja oko 4l, solidno jede kilometre, ciklistika je iznenadjujuce nepromenjena sa dvoje na motoru.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Izuzetno trom motor, ubrzanje nikakvo pogotovu za preticanje pri nekim brzinama od preko 90, nedostatak obrtnog momenta, nepovoljan za gradsku guzvu zbog toplote od izduvne grane koja je sa desne strane motora.

 

5. Moj utisak:

Ne kudim motor, meni jednostavno nije legao, nemam trun sumnje da bih sa njim mogao na mars ali ne izvlaci mi mi osmeh kao neki prethodnici. Svakako cu ga izvozati do sledece sezone.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 613 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow

@drmilan_ Ja iskreno nisam nesto iznenadjen gledajuci logikom kako ide toliko i trosi, uporedivsi je sa ER-5 koji sam donedavno vozio, cija je potrosnja na otvorenom bila 3.5l, a u odnosu na trandzu pravi zvrk od motora :neznam: merio sam na relaciji beograd-uzice, putna brzina 70-90km/h, juce sam pri prilicno tezoj eksploataciji 80% makadam i dosta uspona rezim prva druga, sa temperaturom preko 2/3 racunajuci i katastrofalne guzve od uzica do bele zemlje zbog radova na putu proveo oko pola sata kreni stani, sa 160 predjenih km nasuo oko 900 din. goriva da dopunim do vrha, sto mu dodje oko 4.5l na 100 ali bas maltretiranja. :stabre:
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 613 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow
4 hours ago, drmilan_ said:

Ja ti se divim, ja i kad milujem trosi 6. Nikad ispod, svaka ti cast

Ja jedino da ti preporucim majstora :lol2:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1006 postova
  • Lokacija: Novi Sad-Sabac
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, Yamaha TMax 500, Qingqi qm 200

Ja sam vozio 2 kom. Potrosnja oko 5l bila je i oko 4.5 kada se vozi lagano u grupi

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja