Jump to content

Moto Zajednica

SR250 1980-1982

Recommended Posts

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Yamaha SR250 1980-1982

 

yamaha-sr250.jpg

 

Dajte svoj komentar isključivo ako ste vozili ili posedovali ovaj motocikl. Nipošto nikakve komentare u stilu "čuo sam", "rekli su mi" i slično. Odgovorite na sledeća pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima biće istog trenutka obrisan.

 

1. Godište motocikla koji ste vozili:

Navesti tačno godište motocikla koji ste vozili..

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

"Posedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Šta mi se dopada:

"Odlične kočnice i dobra zaštita od vetra." ili "Sjajan za duža putovanja, odličan položaj vozača, mala potrošnja" ili neko može napisati i par pasusa ako želi, tim bolje.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

"Prednja kočnica ima loše doziranje i slaba zaštita od vetra" ili nešto slično u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vaš mali review. Tu sad može svašta da se napiše, da se detaljnije objasne i opišu stvari iz prethodne dve stavke i da se još malo priča o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i može se dati i neka ocena i recimo preporuka za kupovinu. Takođe, ovde bi bilo dobro da onaj ko je proveo više vremena sa motorom napiše na šta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o održavanju...

 

Najlakše vam je da uradite copy-paste sadržaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vaš odgovor:


[b]1. Godište motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vreme provedeno na motociklu:[/b]


[b]3. Šta mi se dopada:[/b]


[b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

1. Godište motocikla koji ste vozili:

1982

 

2. Vreme provedeno na motociklu:

Vozim ga već oko godinu dana, nekih 7000km

 

3. Šta mi se dopada:

O tome pod odgovorom na pitanje 5. Od tehničkih detalja potrošnja - 3 do 3.2 litra. Menjač je mekan ko duša, a precizan. Šalta ko kroz puter, ne cima. Izgled i zvuk. I to je to, ostalo je za dva odgovora niže.

 

4. Šta je moglo biti bolje:

Kočnice su doboš, verzije iz sredine 90-ih imaju disk napred, ali su nešto zeznuli kod finiša dizajna, i dodali plastiku. Znači - kočenje nije najbolje, pazi se na rastojanje. Generalno je to mali motor, mislim na gabarite. Ja sam visok 190cm, i noge su malo više savijene, sigurno bi nekom ko je građe prosečnog japanca bolje pasovao. Al budući da ga volem, navikao sam se.

 

5. Moj utisak:

Čim sam ga video i čuo znao sam da je moj. Sve je gvožđe, meni je lep, a zvuk... čekića. Jedan klip, četiri takta, 17ks, izvuče do 115-120 po satu, al retko. Slabotinja, al ga volim. Jednostavan je i odaje mi sveukupno utisak najjednostavnijeg mogućeg motora. Jedino što bih umesto njega mogao da uzmem jesu BMW R25 ili R26. Kad budem uzimao veći ovaj ne prodajem. Vozne karakteristike ne mogu da mu hvalim posebno, ali vozim ga onako kako on traži, jer ga doživljavam kao svoga ata i drugara, ljubav je, kao što rekoh, bila na prvi pogled, pa se prilagođavamo jedan drugom. Ko hoće da se opušteno voza, da ima pouzdan motor, koji sveukupnim utiskom podseća na nešto što ja zamišljam esencijom motora (gvožđe, sedlo, točkovi i ništa više; trpi ko mazga, malo troši, lako se održava), za njega je. Za zahtevnije korisnike nije. Star je, jednostavan, ne izdaje me (pu, pu, da ne ureknem), jednom rečju moj - Putko. I to je to. Izgleda da prirasta za srce, takav je tip.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Od posta gore imala je jedna veca intervencija (zamena vodjice vetila, usisnog ventila, glave i klizaca spanera lanca bregaste). Za sad sam ukupno sa njim presao oko 20.000 km. Kompresija je merena i iznosi kao i fabricka - 8.9, potrosnja je i dalje izmedju 2.9 i 3.2. Inace, kada je ventil 'otisao' (tolerancija na srafu, rece Scuba, bila je 3mm umesto 0.15!), lupalo je kao cekicem o nakovanj, slabije je vukao... i tako presao bjb vikend voznju preko Tare 2011, i jos nesto pride, ukupno oko 700km u razlupanom stanju. Znaci motorce je kao mazga. I kad ne bi trebalo, ono ide dalje. I zato ga i dalje vozim. Pu, pu, da ga ne ureknem, ali cini se tesko unistivim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

27.000 km pod mojom guzicom, i ide i dalje, bez problema od prethodne popravke. Dal je moguće da niko više osim mene ovo ne vozi/nije vozio?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

U međuvremenu je stara dobra SR250 prešla još malo kilometara i stigla do 36-37.000km pod mojom guzicom. Prešla bi sigurno još i više da u međuvremenu nije bila poplava u mom Obrenovcu. Zbog toga i dodajem još jedan svoj post u ovoj temi (ionako sam očigledno jedini na forumu koji vozi ovaj moto).

 

Naime, u maju ove godine ''udavila'' se i moja yamaha. Tri dana je bila pod vodom, a posle još 17-18 dana na istom mestu na suncu i kiši, jer nije bilo moguće prići joj i prešlepati je do majstora. Prekrivena finim muljem zaostalim od izlivanja reka, kanalizacije i svih ostalih g***na koja su tih dana prozujala gradom.

Definitivno se ispostavilo da je voda jedna od retkih slabih tačaka stare SR250. Sve potencijalne vlasnike moram upozoriti da joj uopšte ne prija uloga vodozemca, i da posle toga definitivno nije u voznom stanju.

Peđa je u svojoj novoj MotoLaboratoriji prihatio da obavi reanimaciju, i to je veoma brzo uspešno uradio (hvala mu do neba!). Kada smo motor podigli unazad iz auspuha je izlazila neka smrdljiva žabokrečina, nagnemo je na stranu, isto to klizi iz kormana...

Nakon 10-ak ispiranja mašine uljima i ostalim mazivima, podmazivanja ležajeva, čišćenja anlasera, čišćenja karburatora, ispiranja rezervoara, čišćenja ploča kvačila, zamene svih konektora (nije bio raskačen akumulator, izela ih korozija), revitalizacije akumulatora, podmazivanja sajli i ostaloga što se mrda yamaha je opet upalila (Ko zna šta je Peđa sve radio, ali ono gore mi je priznao :).

I ne samo da je upalila, od reanimacije je prešla skoro 4000km, sa sve sitnim curkanjima ulja (ponegde ponešto otišlo od gumica) i benzina (svirnula slavinica). Ali te sitnice će se menjati preko zime.

Sve u svemu SR250 i pored svih nedaća živahno gazi kroz svoju 32 godinu života i rada. Nakon Peđine intervencije imao sam i jedan, za nju, zamamniji put od oko 700km ukupno. Nije kašljucala, lepo je išla brdovitim pejzažem Šumadije, Toplice, po Pasjači i Vidojevici i nazad. Prosečna potrošnja zanemarljivih 2.8 litara na 100km.

 

Motor je mali i star, ali ima svojih draži. Na svakodnevnom putovanju na Ekrem relaciji (70km tamo-amo) isplativiji je od bilo čega drugog, pa i javnog prevoza sa BusPlus-om.

Na srednjim turama nije baš udobna, pogotovo za nekoga moje visine. Noćna vožnja je veoma stresna, jer je u faru ''balonara'' kao na traktoru. Ali je zato kretanje sa njom na takve vožnje zaista avantura. Naravno, za onoga ko u to uopšte želi da se upušta.

Koči i dalje jezivo sporo. Na bilo šta drugo da sam seo, bivao sam zatečen kakvo je čudo taj disk napred (na Apriliji dorsoduro sam se prosuo posle 500m, ali to su već dva diska napred). Ali sad već znam ćudi svoje stare yamahe, te i vozim u skladu sa njenim mogućnostima i dobro se slažemo. Moj prijatelj rboban je samo povukao ručicu prednje i ostao bez teksta, a posle je zvao moju suprugu par puta da je pita jesam li uspeo da stignem do Kragujevca. Naravno da smo stigli i vratili se, stigli bi i do meseca da se ima kad.

Više puta sam video dilemu ovde na forumu - uzeti SR250 staru 30+ godina ili mladog kineza. Rešavali su je uzimajući kineze, što ja ne bih preporučio. Yamaha SR250 je jedna izdržljiva i nepoderiva mazga koja je s decenijama na drumovima dobila i osoben karakter. Znam da sam uzeo venčanicu, i da će zauvek biti kod mene, jedina dilema koju imam jeste dal je više doživljavam kao ljubimca ili kao iskusnog karakternog saputnika.

 

P.S. slike su fotkane ispred Laboratorije, dovežena je posle poplave i nekoliko kiša koje su je već malko ''plaknule''.

post-9104-0-18741200-1415369565_thumb.jpg

post-9104-0-04506700-1415369582_thumb.jpg

post-9104-0-82538900-1415369595_thumb.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja