Jump to content

Moto Zajednica

Najmanji sator?

Recommended Posts

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Recimo, odgovarajuca Flinduka 3 je 4.5Kg sa 2000mm umesto 4000mm vodonepropusnoscu.

 

Sto se grejanja tice, Coleman je blize 4-sezonskim satorima, takav je materijal, a i konstrukcija. Slicno je i sa Quechua 2" za tri osobe koji takodje imam. Gusto platno dobro drzi toplotu. Po mom misljenju, satori za tri osobe su na granici u tom smislu - vec sator za 4 osobe je tesko ugrejati. Ipak, najvise sam se zmrzao u Ferrino Kalahari satoru - on je toliko supalj da kad duva napolju, duva i u satoru. Klasican trosezonac.

 

Najbolji sator na svetu u toj klasi je svakako Hilleberg Nammatj 3GT, ali on kosta 1040 USA$, a od mog Colemana je laksi 300 grama...

 

tente-hilleberg-nammatj-3-gt_02.jpg

 

Bar lici :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Moj Ferrino Prodigy 3 je 2.55kg, spreman za put (2.8kg puno pakovanje). 3000mm. Svojevremeno sam u Iglu športu u Ljubljani gledao neki od 2.1kg... bio mi skup.

 

Oba nisu tunelski, to sam i rekao gore... To ima prednosti (manja težina) i mane (teže zagrejati, ne mogu manji, jer meni jednostavno TREBA šator za 3 osobe da bih se osećao komforno sa opremom unutra, a to volEm :) )

 

edit: da li mislim da ovaj Coleman vredi dodatnih +1kg u odnosu na moj šator, pogotovo što je čak i malo jeftiniji? Apsolutno. Isto bih mislio i da sam backpacker. Odličan posao si napravio.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 369 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Pored Flinduke 3, skoro sam uzeo McKinley Bike 2 na popustu za 4500. Slican koncept kao Ferrino iz prvog posta u temi.
Ranije sam bio skeptik sto se ovog satora tice, ali ispada da je pun pogodak.
Dovoljno je komforan za jednog. Knap je za dvoje. Oko 2kg tezak. Propustljivost 2000mm.
Prvenstveno sam ga uzeo jer se jednostavno namesta.
Zauzima duplo manje od Flinduke.

bike-2_173139_902_f1.jpeg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Lepo je sto su stranice u donjem delu skoro vertikalne! Imao sam problem u Ferrino Syncro 2 satoru - visok sam 192cm, a posto se sa visinom stranice suzavaju, cesao sam glavom o sator celu noc, sto me je nerviralo :) Deluje mi da je ovaj sator i visok, sto je takodje vazno za okretanje i manevrisanje tokom ulaska i izlaska.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • festina lente, 749 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XRV

lalajko dobro ti izgleda Coleman :)
Merkao sam Flinduku 3 ali je ogromna spakovana pa odabrah Keu 3.

Sad, posle par godina, me vec nervira postavljanje drugog sloja zasebno i ponovo gledam satore... :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Imam više šatora za razne namene. Veliki porodični kabast, težak ali vrlo prostran za 5 osoba sa predsobljem, 4 sezonski kupolu za visoku planinu (3,5 kg), i par malih za jednu osobu koje najčešće koristim u zadnje vreme. Imam minimalistički pristup (ostao iz predhodnog života), pa mi je to i dalje za biciklo ili motor ok.

Ono što sam naučio u zadnjih nekoliko decenija boravka u planini je da me jeftina oprema najviše koštala na terenu.

Kao i uvek, pitanje je za šta ti treba.

Primer: ako ideš na pecanje na lokalno jezero gde sve stvari izvadiš iz kola, dobra ti je naj-jeftinija kineska čeona lampa od 200 din. Ona će u dobrim-normalnim uslovima rada raditi vrlo korektno, pa i ako crkne, nećeš biti životno ugrožen, možda samo iznerviran.

Ali, kad podižeš šator na 7.000 metara po mećavi (namerno preterujem, znam da niko od vas to do sada nije radio), gde si daleko izvan tvoje konforne zone, i čeona lampa crkne, ti si mrtav čovek. Bukvalno.

Zato za te uslove kupuješ Petzl ili Black Diamond lampu koja je skuplja od kineske mada isto izgledaju.

E sad, predmetni kvalitet se isto pravi u Kini, samo je završna kontrola mnogo daleko strožija. Tako da vi sada možete preko pretraživača naći kineske proizvode koji isto izgledaju sa 300% razlike u ceni.

Pošto su moje ture zadnih godina prilično turističke, dozvoljavam sebi luksuz da kupujem jeftinu opremu. Tako imate "dobre" kineske šatore na:

 

https://www.ebay.com/itm/High-Quality-Professional-Four-Seasons-Mountain-Tent-for-Single-Person-MT051-/292370216149?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&nma=true&si=nPwTqh8zL6%2FwuxhsxT7Tg74R5B0%3D&orig_cvip=true&rt=nc

 

za jednu osobu koje zadovoljavaju moje potrebe. Dvolojni, 225 cm dužina, mali prostor ali ulaz je sa strane pa nije problem uvući se, težina 1,25 kg. Ako ti vodo-odpornost nije po volji, naprskaš gornje platno silikonskim sprejem pred akciju i miran si.

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Imam neku vreću čiji spoljni sloj je od membrane po principu Goretex-a. Ako ne preti pljusak, tada se ni šator ne razvlači.

Tarp je light varijanta kad kiši.

Što li sam sad ovo napisao???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Flying wolf, 404 postova
  • Lokacija: Shenzhen / Hong Kong
  • Motocikl: R1200GS ; vespa px200e

@@lalajko jako mi se svidja tvoj Coleman. Cena od 145 E koja je ovde na linku je realna? Gledam po sajtovima, tesko ispod 190Eura... Na kineskom Amanzonu sam naso za 170 ako se odlucim da uzmem. 

Interesuje me kako ocenjujes skapanje i rasklapanje koliko je brzo/jednostavno? Da li su slojevi razdvojeni ili spojeni, gledao sam neke youtube klipove ali mi i dalje nije jasno.

Inace mislim da je super kompaktan sto se tice dimenzija, tezina je manje bitna, ne idemo biciklom, 500 grama gore dole...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2463 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

 

Pre 1 sat, Pera Pop je napisao:

Drago mi je zbog tebe, ali verujem da postoje i druge metode.

Ovo je bila šala, ako nisi video smajli na kraju rečenice ;).

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000
4 hours ago, Pera Pop said:

Drago mi je zbog tebe, ali verujem da postoje i druge metode.

Iako se @ZEMZEM našalio taj odgovor nije daleko od istine. Grejanje šatora je obično poslednja mera, a pre nje se primenjuju:

- Odgovarajuća vreća (materijal, punjenje, kroj...),

- Aktivni veš, dodatni aktivni slojevi,

- Kapa na glavi (sa gole glave odlazi i preko 40% telesne toplote u toku noći),

- Pun (sit) stomak!

 

Elem, ako legneš pripit, računaj na proširene krvne sudove i veću termo-labilnost nakon izvesnog vremena. Takođe, ako legneš gladan računaj da tvoj organizam neće imati šta da sagoreva u toku noći kako bi te grejao. Naime, vreća po svojoj konstrukciji i nameni ne treba da te zagreje, već da sačuva toplotu koju je proizvelo tvoje rođeno telo od rasipanja. Imajući to u vidu sit san je majka svake preventive smrzavanja u šatoru. Ako ležeš ekstra izmoren od vožnje (ili bilo čega drugog), preduzmi sve pomenute mere.

To što ćeš upaliti sveću je lepo na trenutak, ali toplotna izolacija šatora je tanka, a ti zaspi sa otvorenim plamenom u šatoru.

Znači sit i zakopčan do guše ;)

 

E da, poslednja odbrana od hipotermije u ekstremnim slučajevima je Astro folija. Folija kao za čokoladu, dovoljne veličine da se čovek umota u nju i sprečava odliv toplote, odnosno reflektuje istu nazad ka telu. Spakovana je malo veća od pakle cigara i uvek je treba imati u opremi (cca 300 RSD).

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Pa pazi, kad već pametujem da napišem kako sam do te pameti i došao:

 

Naime, pre više od decenije, kad sam krenuo sa svojim "outdoor" aktivnostima, popalim ja par drugara da odradimo Staru Planinu po prvi put. Raniji ručak oko 13 časova, pa pravac Topli Do (selo u podnožju sa pirotske strane), a odatle po planu za Selište (selo ka Babinom Zubu na usponu), gde je trebao da se razvuče prolazni kamp. Naravno vojnu topografsku kartu niko nije tumačio kao okviran izvor informacija - ej, vojna karta je to! To što je karta bila matora par decenija na stranu, već što Selište više ne postoji (zaraslo u prašumu) je druga stvar. Sasvim treća stvar je put koji je trebalo proći do lokacije, kao i X prelazaka reke na jedvite jade, preko nekih trulih oblica i to sve po noći! Kamp postavljen u 01:00 i nakon sve te muke, mrtvi od puta i prepreka, uredno smo pokidali (nas četvorica) litru kruške domaće! Ekstaza samozadovoljstva pa spavanjac!

Mučene vojne vreće, vojne podloške, McKinley šatori. Leto, na jesen vuče. Kraj avgusta. Svi "happy".

 

4:30 budimo se u trenutku, na nogama, potpuno promrzli, tresem se k'o dreš. Neko nenormalno svetlo, ma reflektor s Marakane puta 5 i tutnjava!?! Kakav trip! Prva misao "sišle prokletije vanzemaljske, hoće da mi otmu drugare"! A i mene :)

Ja iz šatora, isprepadan, kad ono domorodac sa FAP-om krenuo u krađu drva i pravo na nas. Stao pa se čudi! A FAP reži li reži. Kad nas je prebrojao, znatiželje radi, nastavio indijanac svojim službenim putem, a mi, svi kao jedan, tresli smo se do zore. Boga mi kako nam se zima uvukla u kosti oporavljali smo se i ceo naredni dan. Uspon na Midžor ostavljen je za dan kasnije od planiranog.

 

Suština je da smo polegali nakon 12 sati bez konzumiranja bilo kakve hrane, u vrećama bez kapuljača, bez kapa na glavi. U životu se tako smrzao nisam, iako sam često nakon toga kampovao i po drastično hladnijem vremenu (zima, sneg). Tad i nikad više u prirodi gladan na spavanje, a linije radi kod kuće je kontra :)

 

Usput, od mase iskusnih planinara i alpinista sam čuo da su hipotermiju okusili baš u letnjim uslovima, kad su se najmanje nadali i previše se opustili.

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Flying wolf, 404 postova
  • Lokacija: Shenzhen / Hong Kong
  • Motocikl: R1200GS ; vespa px200e

Quechua quickhiker 3. Deluje dobro. Da li neko ima iskustva sa ovim satorom?

http://tente.quechua.com/en/tent/r-3,a-3455,quickhiker-3.html

Easy transport
Weight: 3.4 kg, meaning 1.13 kg/person. Cover: 11.6 litres. 38cm * 18cm * 17cm

Waterproof
Tested under a shower at 200 Litre water/hour/sqm (tropical rain) and field tests.

`Malo buni ovo 200 L naspram 3000mm i vise o cemu mi pricamo u ovoj temi. Takodje me interesuje kako se cita ovaj test...

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

Ja imam ovaj Hannah Atol više od 10 godina. Veoma sam zadovoljan kvalitetom. Kompaktan je kad se spakuje, ali je jako težak - oko 4,9 kg.

Image result for hannah atol I

 

Prošle godine mi dojadilo da ga vučem na motoru, pa uzmem u Yisk-u neki Kineski. Jednom sam ga koristio, jednostavan je za sklapanje, lak - 1,4 kg, samo ne znam šta će da bude kada padne kiša. U principu koliko para toliko muzike.

Image result for tent "price star" jysk

Ove godine mislim da ću da kupim Mckinley Bike 2. Nije nešto skup i skoro je duplo lakši od mog Atol-a.

 

I da pitam, šta mislite da se dva, tri Zippo hand warmer-a ubace u vreću za spavanje. Koliko je to opasno?

Inače se stavljaju u džepove da greju ruke.

 

Image result for zippo hand warmer

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
On 2/14/2018 at 13:40, dankan je napisao:

@@lalajko jako mi se svidja tvoj Coleman. Cena od 145 E koja je ovde na linku je realna? Gledam po sajtovima, tesko ispod 190Eura... Na kineskom Amanzonu sam naso za 170 ako se odlucim da uzmem. 

Interesuje me kako ocenjujes skapanje i rasklapanje koliko je brzo/jednostavno? Da li su slojevi razdvojeni ili spojeni, gledao sam neke youtube klipove ali mi i dalje nije jasno.

Inace mislim da je super kompaktan sto se tice dimenzija, tezina je manje bitna, ne idemo biciklom, 500 grama gore dole...

I sklapanje i rasklapanje prilicno jednostavno!

 

 

Unutrasnji sloj je inicijalno odvojen od spoljneg, ali je fabrika predvidela mogucnost da se ne odkacinje svaki cas, vec da se pakuju zajedno. Kao sto sam rekao ranije, sator u sezoni drzim u roll bag vreci koja je dosta komotnija od fabricke, tako da ne moram sve da urolam kranje precizno, vec kranje brzo :) Inace, ima odlicne aluminijumske sipke sa kratkim delovima tako da je spakovan sator prilicno malih dimenzija.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Tražite dileru, kada im pišu petorica, naravno da će da naruče. 

 

@mradomir

Ne znam za zippo, ali ja mogu da preporučim skijaške warmer-e za telo. Hemijske. Jeftini su, greju na 25c, samoleplivi, greju oko 6h, zalepis na stomak, ili 2kom i do ujutro milina. Vrh stvar. 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja