Jump to content

Moto Zajednica

Gume za enduro motore HAIDENAU K60 (odmila ih zovemo AjdeSad)

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Namontirao konačno obe gume i obe bacaju 1hmm.gif

Zadnju smo nekako i doveli u pristojno stanje (bar na oko) dok smo se sa prednjom otelili. Vulkanizer je vrteo glavom kad je video kako baca. Namestio ali je to po meni bilo neupotrebljivo za vožnju. Sinoć sam sa Đuntom pokušavao jedno 1,5-2 sata da je namontiram da legne što bolje (svuda isti razmak između linije na gumi i felne) i ispalo je bolje ali ne kako bih i voleo i kako bi trebalo. Večeras ih montiram pa ću videti kako će se ponašati u vožnji. Možda će sve leći bolje posle par stotina km, jbm li ga :neznam:

 

 

Ma iskoči ona ali je razmak između crte na gumi i oboda felne nejednak, podmazivana baš dobro nego baca i to je bilo baš izraženo aksijalno (gore-dole) i radijalno (u stranu). Vrteli je na felni, lupali, zagrevali ali i dalje je problem izražen mada čini mi se nešto manje (gledali kod Đunte na stalku). Videću večeras kada je ponovo odnesem na balansiranje šta će mi reći. Inače felnu je Đunta centrirao i obzirom na godine ne može se reći da je loša.

 

DSC00545_zps6e6bd189.jpg

DSC00544_zps1141f34d.jpg

DSC00543_zps66a80725.jpg

DSC00542_zps880c2a52.jpg

 

 

Da li ste dobro očistili felnu sa unutrašnje strane?

 

Čime ste je podmazivali?

 

Gde se nalaze dve crvene tačke u osnosu na felnu?

 

A gde treba da glede te dve crvene tacke?

 

Na najnižu tačku na felni.

 

40c9b880.jpg

 

 

a sutra kad ti ne daj boze pocepa guma iznutra bice krivac verovatno djunta sto je nije strucno(profi) montirao, ili ti koji je nisi vozio kako treba...

 

Gume je prvo Mrva sam namontirao koristeći sudo deterdzet, međutim to nije valjalo nikako. Potom je odneo u odličnu vulkanizersku radnju gde su se ljudi svojski trudili i namestili zadnju kolko tolko da ajd, može da prođe zbog hitnosti puta, međutim prednja nije bila za vožnju i onda je bilo zezanja. Guma je malo zagrejana, podmazano sve obilato američkom pastom za profi montažu guma, jako dugo je kliska, sprečava koroziju felne i nije ni toksična ni agresivna na materijale ili ruke. Inače sam video vulkanizere koji koriste svinjsku mast, hidraulično ulje, pitaj baba kuranu šta sve im ne pada na pamet, oprez. Obrći, okreći, lupkaj, štipaj... stalno na istim mestima neće kontrolna kružnica da izađe jednako svuda, al je namestismo bolje nego vulkanizer. Danas na uličnoj probi, motor nema anomaliju pri malim brzinama. Pre našeg nameštanja, guma je po visini imala lučno kratku grbu, nakon našeg rada se više nego prepolovila pa predpostavljam da će se nakon vožnje formirati kako treba jer to govori iskustvo. Posle povratka ćemo ponovo da prepakujemo gume.

 

Jeste ovo enduro guma sa dosta velikim šarama, praktično gumena masa bez potporne armature koja vitoperi geometriju al u eksploataciji u većini slučajeva se sve normalizuje. Dalje, radi uštede na prostoru pri transportu, gume se pakuju u takozvane grozdove, uvlače se više komada jedna u drugu i čine privremenu deformaciju koja nestane kad je guma neko vreme na bandašu. Takođe duže nepravilno skladištenje plus izloženost visokim temperaturama pravi isto prolazno vitoperenje. Svoju zadnju Mišelinku, skroz taze, nisam mogao 2 puta da navučem tjubeles bok, nakon 3 dana boravka na felni, nameštala se malte ne rukom. Dalje, većina guma ima žrtveno sabirno jako tanko predivo, ko ženska čarapa koje vrlo brzo popuca, pa uz sve prolazne anomalije, uvek se valja odvozati gumu malo pa potom balansirati i prekontrolisati.

 

Svaka felna bi trebala da ima obeleženu najnižu tačku a guma najvišu, koja je u većini slučajeva i najteža, ( najdalji poluprečnik mase) al to nije apsolutno. Jedna tačka, crvena, ređe narandžasta, označava visinski pik a ako postoji još jedna tačka, uglavnom bela, to je najteže mesto jer zbog propusta u konfekcioniranju slojeva pri izradi gume, debalans može pasti bilo gde. Netačno je uvreženo montiranje isključivo na ventil već se moraju tražiti referetne tačke, bilo kao obeležene, bilo da se pretraže. Naravno, to nije uobičajeno i ako neko se trudi da uradi pedantno, traži mesto da dobije manji teg što je ne bitno u odnosu na pravilniji krug. Moto obruč žičane felne se radi iz štangle koja se rola u krug, vari pa potom se varno mesto brusi, polira...spoj je skoro uvek nasuprot ventila, vide se tragovi obrade, rukom mahom, i to mesto redovno biva najniže i najlakše, al opet nije postulat. Takođe tu se javljaju odstupanja od geometrije i do šezdesetak cm jer se površina jednostavno pretretira i vrlo pažljivo se mora sagledavati pri podešavanju točka. I još jedna preporuka, ako je moguće, treba izbegavati da najviša i najniža tačka budu pod 180° jer pri nekoj brzini upadne u rezonancu, odnosno točak počne da skakuće sam od sebe ne vezano od balansiranja. Balansiranje uravnotežava mase po prečniku i neutrališe dinamički udar, vibraciju, ali naravno ne eliminiše nepravilnost oblika. Praktično, ne okrugao točak ne mora da vibrira, al to nije potvrda da je kružan i ispravan. Mrvi je vulkanizer jurio manji teg i dobio sa 100, 10 grama, al to nije rezultat prostog okretanja već boljeg naleganja gume. Međutim, otero je najvišu tačku gume suprotno najnižoj na bandašu i umesto da neutrališe skok, sad je on preko mm.

 

@Aco- Felna se dotera u što bolju geometriju i zabeleže mere komparaterom

 

8756be26.jpg

 

potom se izmontira guma i reperima utvrdi da li prati geometriju felne ili ima neki svoj oblik, pa potom okreće ne bi li se dobilo nešto jer ni guma ni felna nisu idealne. Po meni, ako je sve kako treba, njihanje levo desno uglavnom ne postoji al po visini je prisutno stalno. Nađe se najviše mesto na gumi iako nije obeleženo ko kod Mišelina, odnosno oni tvrde da su njihove gume dovoljno uniformne tako da se montiraju bilo kako, što jeste u nekoj toleranciji tačno, ali ipak postoji mali skok, smatra se da točak ne vidi 0,5 mm. Međutim, ako sama guma im tih neobeleženih 0,5 i felna zanemarivo isto ne utisnuto 0,5, to da 1 mm što je već granična tolerancija, da ne govorim o većim odstupanjima. Praktično, može se skok skroz neutralisati ili udvostručiti iako pojedinačno su zanemarivi.

 

SLIKA-0145_zps641c5b0f.jpg

 

Poređenja Anake i K 60, odnosno Skaut, nisu uopšte primerene jer se radi o gumama različite namene. Hajdesad je izrazito guma za ozbiljan of vrlo visokih performansi koje diktiraju konstrukciju gume kakva jeste i tu se moraju zanemariti problemi o kojima pričamo. Anake je odlična brzinska turing guma i eto za neki kratki makadamčić. Naravno, moja privrženost Mišosima je dugogodišnja al kad bi terao gde i Vi, skoro sigurno bi bio izbor Hajdenau.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

 

Mnogo ti se buse gume na tako laganim terenima 1nanana.gif

 

Zadnja je imala ekser koji je prošao kroz najdeblji deo gume, a to može da znači da je odavno tu.

Prednja je stradala zbog nižeg pritiska od propisanog.

Kad se vozi sa nižim pritiskom, a po takvom terenu se tako lakše vozi, treba računati na mogućnost rasecanja gume.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Za đuntinu sistematičnost :care: :care: :care:

 

...Jeste ovo enduro guma sa dosta velikim šarama, praktično gumena masa bez potporne armature koja vitoperi geometriju al u eksploataciji u većini slučajeva se sve normalizuje...

Tačno tako. Ta velika šara može da izazove privid da guma baca levo-desno i ako se gleda da li baca na boku gume rezultat će biti drugačiji. I tačno je da gumu treba malo voziti da bi se normalizovala.

 

...radi uštede na prostoru pri transportu, gume se pakuju u takozvane grozdove, uvlače se više komada jedna u drugu...

to bi bilo ovo:

k60150scout02.png

 

 

U ovom slučaju nisu na taj način transportovane, transport je bio na paleti.

 

Na najnižu tačku na felni.

Montirao sam više, po tipu, različitih Heidenau guma i svaki put sam ventil poklopio sa crvenim tačkicama i nije bilo potrebe za dodavanjem tegova. I kod mene na mom motoru nema tegova i ne trese ni pri max. brzini.

 

Na drugoj slici se vidi da je zalepljeno 50-60gr. na jednu stranu felne. Tu gumu je trebalo zarotirati na felni i ponovo pogedati balans, sigurno bi bilo manje tegova.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

@Bane-ovo što si dao na slici je čak odlično pakovanje, najgore je kad se na jednu gumu poprečno navuku još neki komad ili čak 2, onda su sve izvitoperene dodatno, mnogo više nego ko kad su bočno naslagane jedna na drugu i trpe samo pritisak od neke nagomilane težine.

 

Mrvine felne su premerene i na njegove oči na stalku i obeležena najniža tačka, okretane kod vulkanizera ko što sam naveo, traženje manjeg tega jer se niko ne bavi takozvanom uniformnošću, oblikom gume. Kad se taj točak mete na trn na stalku, tačno se vidi da na crvenoj tački guma je najviša jer prosto kači a trn a kad se okrene za 180° nasuprot pojavi se zazor od tih nekih mm i kako se okreće i u levu i u desnu stranu on se polako smanjuje dok ne dođe na crveni marker i tu kači. Nravno, teg izbalansira mase i nema karakterističnih vibracija na kormanu a ljuljanje koje postoji usled odstupanja od kružnog oblika je praktično neosetljivo pri manjim ekscentrima, jajatosti...a i guma jednostavno odmah počne sama sebe da zaokrugljuje, ta ispupčena mesta se pojačano troše i vremenom izgube. Otuda recimo da posle nekog vremena se jave vibracije a stoji teg, nije došlo do udara i može se desiti da na kontrolnom balansranju se teg pokaže skroz suvišan. Grub primer je da posle destina hiljada km na nekim mestima se pojavi skroz plitka šara a naokolo još ima dosta mesa.

 

Prednja Mrvina guma je kod vulkanizera nakon više okreta uvek imala pedesetak grama a i nakon našeg okretanja i balansiranja kod Joce, opet je dobila tu istu balans gramažu i to na istom mestu na gumi, ne felni, a hop se umanjio sa nekih vulkanizerskih 3 na oko 1 mm.

 

a0783bfc.jpg

 

Debalans jeste primaran a i korisnici vole da vide što manji teg a u suštini je potpuno sve jedno dal je 2,5 gr,( najmanji teg) ili sto, bitno je da postoji uravnoteženje. Guma ima deformaciju sa povećanjem brzine i uopšte nema okrugao oblik, plus naležući otisak je ravan pa se u praksi hop zanemaruje al ne znači da ga nema, relitivo je okrugla samo u vazduhu. U većini slučajeva je taj hop ujedno i najteži a po teoriji je ventil rupa najlakša, jednostavno fali parče materiala, pa je otuda logika da se pasuje jedno na drugo. Međutim, felna može da bude nepravilna od netačnog rada, udarca i onda sve ide nekom drugom kombinatorikom koja je krajnje ne uobičajena, samo u svojoj režiji, a mnoge se toleriše, polovna stvar, ko te pita. O vulkanizerima neću da pričam, kod mene u kraju čovek maže gumu i te kako domaćinski, ATF uljem, kao ne nagriza gumu, a ima moto prihvatnike. Drugi mi je pri demontaži gume iskrivio felnu i još se on na mene ljutio što je primio posao, tako da njihovo umeće nije ni za šta, a kad bi nekom spomenuo ovo o čemu pričam, garant bi dobio pajserom.

 

Kod enduro motora je mnogo toga moguće zanemariti, vozi se po rupama, manje su brzine, sve se malte ne pokrivi, mekana vešanja a najbitnije je da guma dobro gripuje i da čuva glavu.

 

Mišelini zaista nemaju ikakvo obeležje, odnosno vrlo, vrlo retko. Moj par je takođe bio čist al je hop postojao i baš sam okretao gumu više puta na felni i uvek je skok bio na istom mestu i naravno namestio na najbolju okruglost. Zanimljivo je da recimo umesto dvadesetak grama sam zato morao da zalepim iznad 30. I preporuka, obeležiti ispod tega gramažu pa nakon lepljena flomasterom opcrtati mesto tega, jer u slučaju da otpadne u vožnji može se intervento zalepiti teg i ublažiti trešenje.

 

obeleje_zps4de359d1.jpg

oeleje2_zps5ef1131f.jpg

 

I napominjem da sam nekadašnji gumarac i dok nam kupac iz Nemačke nije vratio celu kompoziciju, nismo obraćali pažnju na uniformnost, samo na debalas i to beležili. Otvorio čova kontejner, metuo gumu na mašinu i postavio dasku, jedna guma kači, pa 3., pa sedma...ćao, ćoskaste su, curik ceo voz.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zbunjen, 888 postova
  • Lokacija: Banjaluka, Republika Srpska
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

 

Na ventil ;-)

 

I moj se vulkanizer mucio da je navuce kako treba ali je uspeo na kraju i ok je ispalo

 

Neka me neko ispravi ako grijesim, ali zar te dvije crvene tacke ne bi trebale oznacavati najtezi dio gume, te samim tim trebale biti na 180 stepeni od ventila?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Ne označavaju svi isto, kod Heidenau su 2 tacke blago teška tačka a 1 je teška. A kako je Đunta objasnio nije bitno koliko tegova ima već da se dobije točak što približniji pravom krugu.

 

http://www.lavauto.rs/aktivnosti/korisni-saveti/168-balansiranje-tockova-je-samo-deo-resenja.html

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Al' ste ga bre iskomplikovali... Đunto, alal' ti ćufte u paradajz sosu, kako te samo nije mrzelo :D

 

Ja sam na AT monirao treći set K60 Scout. Eno ih na 50%...

Niti jednom nije pridavana nikakva specijalna pažnja prilikom montaže (izuzev što su tačke kod ventila), niti su točkovi ikada bili balansirani. Guma je prilikom sve tri montaže bez ikakvih problema iskočila podjednako sa svih strana, baš kako treba.

 

Neće AT baš mnogo preko 180 km/h, ali ja ni pri toj brzini nisam osetio NIKAKAV PROBLEM sa podrhtavanjem, treskanjem, ovim-onim, čime god.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

U Srbiji je sve okruglo pa na ćoše, znači može i ovako i onako i sve može i ne može i sve valja i ne valja, svako sve tumači kako mu se ćefne i svi se kunu o svoje kao najbolje a država se zna gde je, nešto se tu ne podudara jedno s drugim.

 

Ukucate u Gugle "mounting point tyres" i odma izađe prvi link proizviđača guma a verovatno ima na sijaset.

 

http://www.yokohamat...match_mounting/

 

Da ispravim sebe

 

Jedna tačka, crvena, ređe narandžasta, označava visinski pik a ako postoji još jedna tačka, uglavnom bela,to je najteže mesto

 

- treba najlakše i bude žuto, ređe belo, interesuje me samo okruglost pa sam potisnuo težinsku tačku.

 

Potpuno sam indiferentan prema marci iz ove teme, čisto je izneto iskustvo korisnika, Mrve, a ja dodao neko pojašnjenje sa svog stanovišta, na šta imam pravo ma kakvo bilo, kao što i Afrikanac iznosi svoje a ja mu ga ne sporim. Guma je bila kod dva profi vulkanizera, dva puta balansirana, tri puta preokretana svojeručno i dobijeno šta je dobijeno apsolutno tačno, izmereno a ne po zapažanju a i vidi se golim okom kako guma ljulja i kontrolna kružnica ne izlazi podjednako svuda u krug. I ja sam motor probao i nisam imao zamerke a Mrva odvezo do Zagreba isto bez primedbe.

 

Iako znam za uniformnost točka, nikad nisam obraćao pažnju na to jer jednostavno nije moguće nit uobičajeno, sve dok mi vulkanizer kod koga svi idemo nije na moje oči okačio bandaš, stavio rim prečnik na 15 mesto 17 cola, toliko o njihovom "umeću" i pouzdanosti. Muka naterala i otuda saznanje i praksa, stalak, osovina i use u se.

 

Al' ste ga bre iskomplikovali... Đunto, alal' ti ćufte u paradajz sosu, kako te samo nije mrzelo :D

 

Prihvatio sam da pomognem Mrvi a kad je tako imam dodatnu odgovornost. Naučio sam ga nešto, da pije bozu i spokojnog ispratio na put.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Prihvatio sam da pomognem Mrvi a kad je tako imam dodatnu odgovornost. Naučio sam ga nešto, da pije bozu i spokojnog ispratio na put.

 

Jes' vala opasno se navukoh na bozu :moto3:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Prihvatio sam da pomognem Mrvi a kad je tako imam dodatnu odgovornost. Naučio sam ga nešto, da pije bozu i spokojnog ispratio na put.

 

Jes' vala opasno se navukoh na bozu :moto3:

 

Raščivijavaš i ti sve do detalja i pedantno, ne znam te, jel si takav il uz bozu bilo još nešto :oda2:.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Pa sad, da ne otkrivamo baš sve detalje :zvizduk:

No da ne offujemo previše, pređoh 400km juče po autoputu bez problema. Brzina uglavnom 110-130 km/h, probao do 160 čisto da vidim kako se ponaša.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Peter, tvoje žbice su OK koliko vidim, za sada izdržavaju :moto3:. Da je sreća pa sam mogao da pazarim komplet novih ali preskupo za naše uslove a i postojeće nisu bile originalne tako da ne bih ni znao šta da naručim tj za koji model motora. Hteo sam da pišem u svojoj temi opširnije kad nađem vremena ali ajde kad si se javio ovde da te pohvalim kao vrlo korektnog i zahvalnog za saradnju :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Fala Maestru dr.mr. spec.dipl.ing. đuntologije Đunti :care:

 

na opširnom objašnjenju.. i što i moju felnu vraća iz mrtvih..

 

Usled netačnog merača pritiska na kineskom kompresorčicu.. umesto na željenih 1.5 -1.6 guma mi je bila na 1.1. ili 1.2 recimo..

 

Golija, kamenčina i dobro vrat nisam slomio jer pri velikoj brzini i jakom udaru guma je pukla i momentalno me odnela u stranu..sreća bez pada..

 

Dve pukotine smo našli na unutrašnjoj.. Miša(f) je imala rezervnu i za 15-naestak min smo nastavili vožnju.. gumu smo relativno lako montirali i demontirali sa fabričkim alatom..

Ovo mi je 3 set ajdesada..

 

A u slučaju Mrve.. mislim da je moguća i fabrička greška.. odnosno da je guma sa nekim defektom izašla iz fabrike.. na stotine hiljada komada mora i neka da zajebe..

mada ne liči na Švabe..

 

p.s. mali tip za one kojima pukne guma negde u 3 lepe.. a naravno jedini alat koji imate niste ni poneli..ili se savio i pukao usled lošeg kvaliteta kineza..

Koristite ćopavu ako nemate bolje.. stare gume su prilično tvrdoglave da se skinu i stave..

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5392 postova
  • Lokacija: Južna Čukarica / Beograd
  • Motocikl: HTZ 750

igrom slučaja sam imao malo vežbanja sa pajserima i menjanjem guma (na početku je malo falilo glavu da izgubum ili makar prvi red zuba a sada sam na varijanti da se pošteno iznojim ali ide n(i dalje ne kapiram kako na klipovima promene gumu a da se ne oznoje)). Hajdi jeste tvrđa i žilavija na bokovima ali uz lubrikaciju (sapun, feri, šampon, WD40) i malo tehnike sa pajserima lepo legne. Realno sam najlakše stavljap gume sa čepovima (tolko su meke), pa Anakee pa ostale putne pa Hajdi.

 

Međutim Hajdi i dalje ostaju moj glavni izbor gume zbog puteva i načina na koji vozim. Trudim se da bude dosta offroada u sezoni (koliko finansije dozvole) a takođe vozim i kada je hladnije. Hajdi su više zimske gume što se odmah primeti po kočenju leti i zimi... leti vrištiko prase pred klanje (karakteristično "nnnneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" ) dok se zimi žive ne čuju ;) Još jednom, odlična kompromisna guma sa vrlo dobrim performansama (nisam rekao odličnim jel je guma za mešovitu vožnju). Nije za poređenje sa Anakee kao ni sa čepovima, ali ako je poredite sa sličnim dualsport gumama ubedljivo je bolja (tipa Bridgestone - ne znam naziv, Dunlop Trailmax i sl.)

 

Do sada nisam imao nekih gafova sa gumom, mada planiram do Đunte na zimu da mi pogleda felne i da me gađa sa tom bozom sa rečenicom koju dobijam od svih majstora "pa da li si ti normalan?" :neznam:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Vlajko:

i što i moju felnu vraća iz mrtvih

 

Zamalo Topalovići da je preotmu a onda ni Bili ne bi pomogo .:moto3:

 

Vlajka zamalo da otmu u Sirogojnu jel mu točak :strikanje: , pa da unaprede proizvodnju pred sezonu. Ti se tipičan enduro vozač koji smatra da je svako ljuljane i trešaenje normalno pa ko te pita za gumu.Na ovo naše jadno tržište mnogo toga od roba je fake često da ni sami ne znamo. Ni moj Anake nije savršen tj. ima hop uvek na istom mestu al uz postavku na dobro mesto se gotovo anuliro. Hajdesad je tipčna debelomasivna guma i normalno je da se joguni ko što sam već objašnjavao. Leći će kad se Mrva vrati s puta, neće nam biti teško da je premerimo, ispustimo, namažemo pastom i vidimo jel će da legne tačno. Potom, stavljena je zadnja šire veličine i to može da pravi vitoperenje jer jednostavno je kruta zbog svoje namene i zato je uopšte ne treba porediti (ili nagrđivati) sa Anakeom ili Trajalmaksom.

 

Popsy:

planiram da mi pogleda felne i da me gađa sa tom bozom sa rečenicom koju dobijam od svih majstora "pa da li si ti normalan?" :neznam:

 

Ni ja nisam mnogo toga znao do nedavno pa nisam ništa bolji, sve je ovo normalno.

 

Tebi je naloženo da se ne vatš ništa dvodelnog il sa šraf, tako da za tebe imam rešenje, jedino po boji bi možda više pasovo na Vlajkovog Zelenka.:jee:. I nema se misli ni o gumi, ni o žbici, ni o kuglageru, malo mrsa od pečenja mesto kolomaza i teraj. A boza, pa će delimo ko gulaš.

 

toaksapaocima_zps1037b156.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3485 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Došlo je zaista krajnje vreme da zamenim moje gume na TA (Conti Trail Attack) sa kojima sam prešao blizu 20.000km (iako su počele da se pojavljuju pukotine na njima već nakon par meseci, odnosno oko 5.000km). Sada su pukotine već u širini od 4-5mm i gume su deformisane, ali još uvek su u funkciji (zbog finansijskih razloga).

Ne mogu da se odlučim između Anakee II i Haidenau K60?

Dakle treba mi guma koja će dobro da drži na suvom i mokrom asfaltu, da traje duuuugo (uz pristojno natovaren motor) i da može da "proguta" povremeno i malo blata, snega, bljuzgavice (vozim celu godinu, bez zimske pauze).

Vlajko troši već treći set K60! Koliko bi ove gume mogle da izdrže u uslovima "normalne-umerene" vožnje (95% asfalta).

Vidim i Đunta se umešao u priču (a to je već vrlo ozbiljna situacija) pa me veoma interesuje i njegovo mišljenje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Došlo je zaista krajnje vreme da zamenim moje gume na TA (Conti Trail Attack) sa kojima sam prešao blizu 20.000km (iako su počele da se pojavljuju pukotine na njima već nakon par meseci, odnosno oko 5.000km). Sada su pukotine već u širini od 4-5mm i gume su deformisane, ali još uvek su u funkciji (zbog finansijskih razloga).

Ne mogu da se odlučim između Anakee II i Haidenau K60?

Dakle treba mi guma koja će dobro da drži na suvom i mokrom asfaltu, da traje duuuugo (uz pristojno natovaren motor) i da može da "proguta" povremeno i malo blata, snega, bljuzgavice (vozim celu godinu, bez zimske pauze).

Vlajko troši već treći set K60! Koliko bi ove gume mogle da izdrže u uslovima "normalne-umerene" vožnje (95% asfalta).

Vidim i Đunta se umešao u priču (a to je već vrlo ozbiljna situacija) pa me veoma interesuje i njegovo mišljenje.

 

Da razjasnimo nešto, bespredmetno je pričati o gumama i problemima prilikom montaže, balansiranju, ivicama itd. a stavljaju se i voze na bandše koji su uđevrečeni, ukockani, xirani... i sa žicama koje su ko raštimovana tambura.

 

Da mi Bane ne zameri, lično sam od uvek privržen Mišelinu i kad je u pitanju brza vožnja, ne bitno 2 il 4 točka, nikad nisam nit ću imati dilemu.

 

@Žile-moraš da definišeš većinski prioritet jer nema gume za sve uslove. Konti, Dunlop nemoj ni da pominješ a kamoli predomišljaš. Haidesad je po iskustvima i domaćim i svetskim odlična guma prvenstveno za of ali sa komfornom mogućnošću da se voza i po asfaltu, doveze do destinacije bez dodatnog para guma, vozaju je masovno i na BMW-ima po gudurama, znači nema zamerki ni sa suvim kvačilom koje nešto više kida gumu pri puštanju kuplunga. Ako ćeš više da teraš asfalt, 90/10, onda ti je bolji izbor Anakee 2 koji prelazi zavidnu kilometražu na teškim motorima, po vlažnom ima skoro jednake performanse ko i po suvom i to superiornije od konkurenata. Probao sam malo ofa, makadama i trave, ide odlično al ja nisam referentan. Vrda malo levo desno al uvek jednako, ko da je između 2 šine i kad se navikne, vozi Miško. Blato i sneg nem pojma još. Po suvom letos, pod punim opterećenjem ne mrda do dna, niti proklizava kad se zadiže prednji.

 

K 76 ima na oko isti karakter šare ko Anake al nešto širi kanali ala Turans, sigurno nešto bolje zavata blato. Bane će najbolje da napravi paralelu i da kaže više o ostalim karakteristikama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST :-)

Da, da za nju pitam...i usput da pitam, mislim pratim ja temu o gumama i znam da nema idealne univerzalne, ali šta bi bilo najbliže po tebi @Bane, tome, a za XTZ750? Dodajem da je odnos asfalt/off oko 70/30 u korist asfalta, ali ne bih voleo da se blamiram ni van terena :-)

Dobio sam pp, hvala na informacijama...i hvala unapred na odgovoru.

 

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Popsy:

Do sada nisam imao nekih gafova sa gumom, mada planiram do Đunte na zimu da mi pogleda felne i da me gađa sa tom bozom sa rečenicom koju dobijam od svih majstora "pa da li si ti normalan?" :neznam:

 

Nije išlo ko boza al će nadam se da se voza sa lakoćom.

 

DSC00593_zps61cb3508.jpg

 

Guma se lako namontirala sa malim pajserčićima i duvana kompresorčićem na 3,5 bara. Predpostavljam da je guma poprimila oblik krivog točka za pređenu hiljadarku, okretana više puta i uvek na istim mestima pokazuje odstupanje, obrni okreni, nađoh mesto da bude prihvatljivo za Vlajka. Videćemo da li će se sada na relativno pravom točku povratiti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja