Jump to content

Moto Zajednica

Jedan dan u Srbiji, Srbija u jednom danu

Recommended Posts

  • Integrisan, 8122 postova

 

U poslednje vreme vozio sam puno dugih tura u danu. Svega je tu bilo po malo – i Bosne (malo više ;) ) i istočne i južne Srbije i Rumunije i Hrvatske i Slovenije itd. Što bi se reklo moderno – ceo region ;). Svaki vikend je bio dobrano iznad 1000km (al’ ko broji ;) ).

 

Ipak, prethodnog vikenda vozio sam možda ultimativnu dnevnu turu, koja svakako zaslužuje svoj putopis.

 

Plan je bio ambiciozan. Startovati u Beogradu, a onda u jednom danu voziti najpre pored Ibra, možda najboljim putem za vožnju motora u Srbiji (Kraljevo-Raška), posetiti Novi Pazar, onda putevima mojih predaka preći Peštersku visoravan, izaći na Zlatar, pa potom i na Zlatibor. Sa Zlatibora na Taru i tu se sa drugarima (koji su bili na svojoj turi) naći na Zaovinskom jezeru (kupanje, dabome), pa preko Valjeva kući u Beograd na spavanje...

 

I tako, na motoru sam bio već u 6:05h ;). U Beogradu Sunce se tek rađa. Ko voli filmove Stefana Arsenijevića (jedan od nas iz blokova  ;) ), zna odakle ideja za sledeći kadar. Jbg, u međuvremenu izgrađeni GTC malo kvari sliku, ali ipak:

 

40qxW_p7175490.jpg

 

... moj omiljeni kadar rodnog grada (Novi Beograd) u svitanje.

 

Ibarski put, bez obzira na neradni dan i rano jutro, je bio standardno pun. Do Ćelija čovek je više u levoj, nego svojoj traci ;).

 

Ipak, negde već od Ljiga trasa je prazna i uživanje počinje.

 

Veoma brzo ;) dolazim do prvog stajanja. Maglič, stoji ponosan na steni iznad Ibra, negde iza Kraljeva na putu za Rašku:

 

QWAug_p7175495.jpg

 

Priroda je predivna, a izmučeni Ibar je oduvek upečatljiv:

 

wWG2f_p7175501.jpg

 

Kao što rekoh, put Kraljevo-Raška je možda i najlepši put za vožnju motora u Srbiji. Jedina mana je što ima svega 67km ;). Fantastičan put. Iz razumljivih razloga :) nema fotografija iz vožnje.

 

Na kraju ove deonice je Raška. Mali i lep podkopaonički gradić:

 

0p7Cr_p7175505.jpg

 

b7ric_p7175506.jpg

 

Jcy8t_p7175512.jpg

 

Kada vas put nanese, zastanite u Raškoj. Vredi svaki minut.

 

Kafica, još je rano, kratak odmor i pravac obližnji Novi Pazar. Novi Pazar je centar tog regiona, najveći grad u jugozapadnoj Srbiji, opština ima preko 120.000 stanovnika, a grad je živ, mešavina orijenta i haosa tranzicionog Zapada. Ipak, jutro je sporo i ležerno. Dolazim u centar grada:

 

mBUC0_p7175518.jpg

 

UZtNr_p7175524.jpg

 

Izborna atmosfera je još sveža ;):

 

Mohup_p7175527.jpg

 

Nisam stajao ni 5 minuta, slikajući, prilazi mi kolega i želi dobrodošlicu. Razgledamo još malo grad:

 

TgCMI_p7175534.jpg

 

GPOD9_p7175537.jpg

 

M4DUk_p7175540.jpg

 

Iako je još jutro i ni najmanje nisam gladan, biti u Pazaru a ne probati ovo je greh:

 

bFPec_p7175536.jpg

 

Inače, sve lokacije za ćevape su dobre, ali ja nekako uvek završim „Kod Jonuza“. Za mene, pazarski ćevapi su daleko najbolji u Srbiji (i šire ;))...

 

No, vreme je da krenem na Pešter...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

Pešterska visoravan je, za one koji nisu bili, jedan od najlepših lokaliteta Srbije. Nalazi se na velikoj visini (oko 1200 mnv) pa je temperatura za vrelih julskih dana, veoma, veoma prijatna. Osim toga, postoji legenda u mojoj porodici da su se naši preci, početkom 19. veka, doselili u Šumadiju (Kragujevac) upravo sa Peštera. Istina ili ne, tek za mene Pešter oduvek ima neku emotivnu privlačnost, još više pojačanu činjenicom da sam tamo premalo odlazio.

 

I eto me kako hitam od Pazara veoma lošim putem, ali dobrog raspoloženja. Kako sam ispred Raške već preskočio posetu Studenici, preskačem ovoga puta i posetu Sopoćanima – preduga je vožnja u ovom danu. Pešter počinje da se otvara i pogled da puca:

 

sYJfD_p7175551.jpg

 

4w4DU_p7175546.jpg

 

Na sreću, kraj pazarske opštine i početak opštine Sjenica predstavlja i kraj lošeg, a početak odličnog novog puta. Samo penjanje na peštersko polje, iako vodi serijom neverovatnih serpentina, usled novog puta predstavlja pravo uživanje.

 

A kada stignete gore, vrućina prestaje, a ushićenje počinje. Pogledajte:

 

404.jpg

 

dEUED_p7175556.jpg

 

Put je pust i fenomenalan:

 

S8EQh_p7175570.jpg

 

eX3PO_p7175576.jpg

 

Ozbiljno sam razmišljao da se okrenem i vratim još koji put gore-dole ;). Zaista prelepo, a fotografije mogu da dočaraju možda samo 10% ambijenta. Vožnjom zbog koje se i seda na motor, dolazim do Sjenice:

 

zt0DB_p7175581.jpg

 

404.jpg

 

Mali, siromašan gradić. Vidi se da su zime ovde samotne i surove.

 

Obećavam sebi da ću dolaziti na Pešter češće. Žena ima familiju u obližnjoj Ivanjici, pa eto i povoda...

 

Bilo kako bilo, od Sjenice, pored sjeničkog jezera polako krećem ka Zlataru i Zlatiboru. Jezero se ne vidi sa puta, ali znam da je tu. Sjajno raspoložen, slikam okolo ;):

 

0CSaE_p7175592.jpg

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

 

Penjanje na Zlatar vodi korektnim, ali opasnim putem. Put je neopterećen i vuče u brzu vožnju, a peska u krivinama i na putu ima veoma mnogo. Pogledajte kako to izgleda:

 

Kb4ec_p7175596.jpg

 

404.jpg

 

I to, budući da sam fotografisao sam u vožnji, najozbiljnije situacije nisam ni snimio. Ako vas ovuda put nanese – povećajte koncentraciju!

 

That being said ;), ovakvim predelima prosto je nemoguće voziti sasvim lagano:

 

mmPCM_p7175602.jpg

 

Zlatar, a mnogi ga zovu mini-Zlatibor ;), je ništa manje lep od poznatijeg brata:

 

y38d3_p7175603.jpg

 

njsmQ_p7175606.jpg

 

Hoteli pri vrhu Zlatara su najbolji znak da ubrzo pristižem u Novu Varoš. Odmoran sam i odlučujem da ne stajem.

 

Na deonici Nova Varoš – Kokin brod put je u kompletnoj rekonstrukciji. Makadam, radovi, prašina na sve strane:

 

dKpYA_p7175611.jpg

 

Putari saobraćaj puštaju naizmenično, tako da vam pauza od 15-ak minuta na Suncu i neizdrživoj vrućini, u prašini od kamiona iz suprotnog smera, ne gine. Mislim, za one koji mogu to da izdrže ;). Za ostale: živeli motori!

 

Sve u svemu - odvratna deonica.

 

Jedino dobro u njoj je što se na kraju radova nalazi Zlatarsko jezero. Jezero, tako prečesto ispražnjeno i devastirano, ovoga puta je puno i prelepo! Kupanje je u punom jeku:

 

xKGrk_p7175617.jpg

 

vQ65x_p7175615.jpg

 

U trenutku odlučujem da se ne kupam, iako bi mi posle upravo preživljenih oblaka prašine kupanje baš prijalo. Bolje da požurim na Zaovine i tako tamo produžim dogovoreno i planirano kupanje sa drugarima.

 

Odmah nakon Zlatarskog jezera počinje penjanje na Zlatibor. Novi put je savršen, a predeli predivni:

 

CsitZ_p7175623.jpg

 

TwqzN_p7175622.jpg

 

Da nije ovako kratak, a i za nijansu više opterećen, ovaj put svakako bi bio uporediv sa mojim all-arround srpskim favoritom, putem Kraljevo-Raška.

 

Penjanje na plininu opet donosi olakšanje. Kao da je neko uključio klima uređaj ;). Na Vodicama stajem da uslikam lepotu:

 

JTNAn_p7175637.jpg

 

A tamo, njih dve beogradske frajlice, upravo izašle iz autobusa, pa krenule makadamom u pustahiju. Scena kao iz „Ko to tamo peva“ ;):

 

WjsTS_p7175627.jpg

 

U dva skoka do Partizanskih/Kraljevih (ko kako voli) Voda, tankovanje i pauza...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Dobro poznati putevi...stvarno jedni od najboljih za uzivanje na motoru!!!

Fenomenalan osecaj svaki put bez izuzetka!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

Dobro poznati putevi...stvarno jedni od najboljih za uzivanje na motoru!!!

Fenomenalan osecaj svaki put bez izuzetka!

 

Znam... tebi ponekad toliko zavidim ;).

 

No, da nastavim...

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

 

Motor napojen, vozač osvežen (hvaljen bio uticaj globalizacije i velike klimatizovane pumpe sa hladnim napicima ;)) – krećemo na Taru!

 

Put je savršen i bio je relativno prazan, svakako manje opterećen od proseka za ovu deonicu. Kada bih sada ovde naveo za koliko sam prešao deonicu od centra Zlatibora do Kremne i onda uspon do Kaluđerskih Bara na Tari, neko bi mi reko da lažem ;). Zato ću da ćutim, ali fotki iz vožnje nema... ;)

 

Prva fotografija je sa puta Kaluđerske Bare – Mitrovac. Iz nekog razloga, uz put na Predov Krst, ova kozja staza od deonice je moj omiljeni put na Tari:

 

vb8Ng_p7175642.jpg

 

Posle 20-ak km truckanja i izbegavanja poludelih vozača iz suprotnog smera u krivinama na jednotračnom putu, dolazi se na Mitrovac:

 

GHTYI_p7175644.jpg

 

Odavde je svega nekih 13-14km do najlepšeg jezera na Tari – Zaovinskog jezera.

 

Na jezeru je bio dogovor da se nađem sa Petrom i Ivanom. No, kako sam stigao nekih 2h pre plana (malo brža vožnja), ne nalazim ih na plaži, pa rešavam da krenem ka Predovom Krstu putem oko jezera. Baš u blizini mesta gde asfalt prelazi u makadam, pruža se najlepši pogled na jezero:

 

uHQ6G_p7175664.jpg

 

A tu je i umetnik ;):

 

3Syvb_p7175666.jpg

 

Jezero je ovih dana u najlošijem stanju od kada ga poznajem – voda je ispumpana i nivo je pao nekih 10-ak metara. Očigledno da su postojala vršna opterećenja u elektroenergetskom sistemu koje je valjalo peglati...

 

Elem, vozio sam gore, vozio sam dole, a mojih drugara još nema na jezeru. Na telefon se ne javljaju – šta da radim, jbg mrzelo me da se kupam sam, ‘ajde na Perućac.

 

I tako na putu, negde iznad sela Zaovine u jednoj krivini naletim na njih. Petar i Ivana u novoj opremi, nisam ih ni poznao – poznao sam u magnovenju samo oznaku Plave grupe sa Relija ;).

 

Susret na putu, uvek sam to najviše voleo:

 

8bqkO_p7175670.jpg

 

A, evo i nas dvojice i Petrove lepe nove opreme (pojačanje za Rev’it tim;)):

 

9FP8G_p7175673.jpg

 

Što reče Ivana – nije bajkerska fotka, ne vide se motori ;), al’ ulete 1/6 točka Transalpa...

 

I tako, priča, druženje, zezanje... Neki od nas na Mokru Goru, a neki lagano kući. Ima još da se vozi, a već sam prešao preko 500km.

 

Put sa planine na Perućac je oduvek poznat po fantastičnom prizoru na Drinu. Levo je Bosna, a desno Srbija. Fenomenalno:

 

yrIHN_p7175675.jpg

 

Nedugo zatim, dolazim i do Jezera Perućac i jedne od najimpresivnijih brana u Srbiji. Jezero je još pre samo mesec dana bilo potpuno zatrpano smećem iz deponije koja se izlila. Sada je očišćeno, puno i ponovo u elementu:

 

TN42W_p7175687.jpg

 

Ipak, još neko vreme ne bih se kupao tamo ;).

 

Inače, tog vikenda od Perućca do Rogačice bila je u toku čuvena „Drinska regata“. Stotine čamaca, hiljade dobro rapoloženih ljudi i vesela atmosfera. Bajina Bašta je puna, a svuda uz put, od Perućca do Rogačice su ovakvi prizori:

 

GELe8_p7175694.jpg

 

panld_p7175693.jpg

 

Veselo raspoloženje, ali veoma oprezna vožnja...

 

Penjanje na Debelo Brdo, označilo je kraj gužve na putu i gužve pored puta, ali je zato sam asfalt postao očekivano loš.

 

Debelo Brdo – eh, šta reći: mnogi mrze tu deonicu, naročito kada su umorni kao što sam ja u tom trenutku počeo pomalo da bivam. Neopsporno je izazovna, jer predstavlja stalnu smenu izuzetno dobrog puta, koji vuče na brzu vožnju i krivinarenje, i izuzetno loših deonica sa nezgodnim serpentinama, a na momente čak opasnim detaljima (setite se čuvenog klizišta koje godinama ima duboki makadam celom širinom puta, odmah nakon brze krivine!).

 

No, ja Debelo Brdo volim, i to naročito u smiraj dana, kada Sunce počne da u zlatno boji sve te prizore:

 

tcEP7_p7175701.jpg

 

rIJCK_p7175697.jpg

 

A kada počne ovakva deonica, svaki kilometar je pravo uživanje:

 

404.jpg

 

G2YkL_p7175712.jpg

 

Kako sam se dobro zaleteo sa Debelog Brda, dok sam se zaustavio ;) pauza je bila umesto u planiranom Valjevu, tačno ispred Lazarevca:

 

FpiCi_p7175715.jpg

 

Ovde sam naterao sebe na malo duži odmor (kao, vikend+Ibarska+umor=potencijalni problemi) i naručio kući palačinke ;).

 

I tako, u zoru krenuo, a u smiraj dana evo me opet pred Beogradom. Sunce tek što je palo za horizont:

 

CE41e_p7175717.jpg

 

Sve u svemu – sjajna dnevna tura. Svašta za videti, svašta za voziti. Krivina toliko da pri kraju dana pomalo i prestane želja (al’ kad’ bi se zezali ;)). Ni metar auto-puta, 752km ukupno. Četiri planine, plus Pešter, četiri velika jezera, dve velike reke i sijaset zanimljivih i lepih gradova i mesta. I zanimljive klope (što tradicionalno uglavnom ostavljam van putopisa ;)).

 

I najvažnije - mnogo lepih puteva u jednom danu...

 

7PyVM_p7175724.jpg

 

Vidimo se negde na putu!

 

 

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bona Fides, 1310 postova
  • Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Nista lepse od dobrog putopisa! Bravo Stanimire!

 

Ako Lalajko tako kaze tek ja nema sta tu da dodam  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1159 postova
  • Lokacija: turija
  • Motocikl: Kawasaki Z750

Stvarno predivan  odvozan krug po Srbi,koji si stvarno lepo docarao slikama i recima,a ona slika sa one dve ,sto bi ti reko frajle pocetila me je na serijal " S asvim jednostavan zivot" sa Anom Mihajlovski i Marijanom Micic u glavnim ulogama.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 137 postova
  • Lokacija: Loznica
  • Motocikl: Yamaha XS360 (1977) , BMW F650GS (2001)

Svaka cast, fenomenalno si odradio ovaj putopis, fotke su super, opisi su odlicni, sta reci nego HVALA !!! Naucio sam dosta kako na pravi nacin osmisliti i isplanirati rutu, a zatim i kako to predstaviti drugima, tako da i ostali prozive bar delic tvog putovanja. Pozdrav i zelim ti jos mnogo, mnogo dobrih kilometara.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

Kako je samo cista ona nova Revit oprema... ;D

 

:D

 

Znajuci Petra i ono sto mu se dogadja - nece dugo ;)... (moram malo da ga prozivam ;D)

 

No, sada rev'it tim Srbija (sekcija Dakar/Off track) broji bar tri clana: Doktor, Severian i BrmBrm ;)

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Brmbrm, 448 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: KTM Life Race

Manijak ostaje manijak, ali svaka cast za fotke... ;) I oduvek si bio jako literarno nadaren... ;)

 

Kako je samo cista ona nova Revit oprema... ;D

 

:D

 

Znajuci Petra i ono sto mu se dogadja - nece dugo ;)... (moram malo da ga prozivam ;D)

 

No, sada rev'it tim Srbija (sekcija Dakar/Off track) broji bar tri clana: Doktor, Severian i BrmBrm ;)

 

 

 

Sto se tice opreme to joj je bilo krstenje... Sada se vec nadju neke tackice ;)

 

A i Doktora videh na Ibarskoj... Vracao se kuci iz stete...  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1159 postova
  • Lokacija: turija
  • Motocikl: Kawasaki Z750

Kako je samo cista ona nova Revit oprema... ;D

 

:D

 

Znajuci Petra i ono sto mu se dogadja - nece dugo ;)... (moram malo da ga prozivam ;D)

 

No, sada rev'it tim Srbija (sekcija Dakar/Off track) broji bar tri clana: Doktor, Severian i BrmBrm ;)

No,sada rev'it tim Srbija broji bar cetiri clana:Doktor,Severian,Motoras i BrmBrm,a pogledajte kako ovaj per i odrzava opremu :D

 

jcv-06057-.jpg

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 957 postova
  • Lokacija: Kopaonik-Raska
  • Motocikl: Varadero PGM-Fi

E ovaj putopis nisam citao do sada,prelepo,Pester lep kao i uvek,Zlatar takodje,svake godine na skup na Zlatiboru tuda prolazim :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja