Jump to content

Moto Zajednica

Popravka akumulatora sa gorkom soli

Recommended Posts

  • U prolazu, 24 postova
  • Lokacija: bijeljina
  • Motocikl: BMW R1100RT,HONDA CB650 SC

Nisam bas neki strucnjak, ali kako ce celije razvijati gasove ako su napunjene destilovanom vodom? Koliko ja znam, destilovana voda je izolator i neci doci do punjenja ni razvoja gasova

ja sam sve uradio po opisanom postupku tj.prosuo kiselinu,zatim dobro isprao akumulator,nalio destilovanu vodu u dobro ispran akumulator,prikopcao unimer a on pokazuje napon od 11V.Zatim prikopcam i sijalicu 12V H4 i ona svijetli ko luda a napon pao na 10,50V.U akumulatoru je samo destilovana voda i nisam ga kacio na punjac.Izgleda da mi kiselina i ne treba

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 420 postova
  • Lokacija: Beograd - Cacak
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

hajde malo da ozivimo temu posle godinu dana... posto mi je akumulator na samrti a ja i nisam bas nesto u ekstra dobroj finansijskoj situaciji resen sam da pokusam da ga ozivim ne neki od opisanih nacina, pa ako crkne ko ga sisa i tako je bio los, nacice se vec pare za nov... hajde sam ako vas ne mrzi opisite mi detaljno postupak... da li treba dobro da isperem celije, da li da sipam u celije rastvorenu gorku so i ako treba koliko treba da sipam u svaku celiju... valjalo bi i da neko ko je prosle godine "oziveo" akumulator opet napise koji red koliko dugo su vas sluzili akumulatori posle intervencije...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1648 postova
  • Lokacija: Paracin

Ja sam imao otpisan aku i samo krknuo so u celije, bez praznjenja itd. Nista posebno se nije desilo. Ali, ostao da stoji mozda 20 dana i pre nego sto odlucim da ga bacim ja ajd da ga proverim, stavim pretvarac 12/220 i sijalicu 220/60w (jer mi on u stvari i trebao za pumpu za kotao) i ladno radi sat vremena, pre soli radio 10 min, znaci so odradila posao. A koliko je to trajno nisam utvrdio jer ga cale dao u sekundarne sirovine jer nije znao da je oziveo. A verovatno je bolje isposovati proceduru, des voda itd.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2805 postova

iz ovih odgovora se i dalje nevidi da li pre sipanja rastvorene gorke soli treba isprazniti potpuno kiselinu iz celija i onda sipati rastvorenu so u destilovanoj vodi bez kiseline,ili samo malo isprazniti kiselinu pa onda dosuti rastvorenu so pomesanu sa dest vodom,a i niko nepise koliko treba te soli u zavisnosti od jacine akua i zapremine celije akumulatora,i jos nesto mi je palo na pame da li je moguce u slucaju fizicki malih akua kao sto su oni za motor-jer je to jeftino nemora mnogo vode i kiseline prvo dobro oprati aku od djubreta unutra pa dosuti novu kiselinu -pomesanu sa gorkom soli koliko treba pa onda raditi posao pa posle kad se to zavrsi prosuti pa onda sipati cistu kiselinu u osvezen aku-to mi nekako sve deluje logicno ali moze biti da nisam u pravu jer zato u sociologiji postoji zdravorazumki i naucni pogled na svet,zato naucniici dajte savet valda ima ovde neki skolovan

Promenio član sasa ns 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Zaista nemam (iole) vremena ali ajd' par reči:

"zika56" i "spredrag" su (skoro) sve rekli samo treba (detaljno) čitati.

Postupak sa "gorkom solju" je "izmišljen" negde posle II svetskog rata.

"spredrag" je naveo "školski" postupak, doduše treba dodati ono što je rekao zika, a to je višestruki postupak pražnjenja malom strujom i punjenja takođe malom strujom (jednino mi nije jasno zašto dolivati kiselinom kada je već ista napravljena u akumulatoru ... možda posle svega dosuti još jednom destilovanu pa napuniti pošteno akumultor).

Dodatak MgSO4 (obično se kupuje neki od hidrata, hepta ili deka) treba da dodatno utiče na desulfatizaciju ("meku").

Ipak, slaba vajda od toga, a za amatere i poprilično rizično. Uspeh nije zagarantovan, a koliko će se akum. oporaviti je neizvesno (sve i da uspe). Obično je to par nedelja ili nekoliko meseci, maksimalno jednu sezonu (uz mnogo sreće i ako je takav slučaj).

Kako je već navedeno može biti i kratak spoj ćelije pa samo gubite vreme.

 

Inače, treba isprazniti (što je već priča za sebe) akumulator. To već može da ga dokrajči. Dakle ne izvrćite ga nego izvucite kiselinu (već je problem, treba vam nešto kao pipeta, ne koristite "nategu" možete stradati!!).

Isprati destilovanom vodom ... toplom ... naravno!

Dosuti topli rastvor MgSO4 ... toplota nije prijatelj akumulatora i dugoročno ga uništava ali ovde se koristi da bi se izvršila desulfatizacija (mada sam poprilično skeptik) ... uputstva o MgSO4 su vrlo neprecizna (većina na net-u, verovatno ima i onih preciznijih ali ih je teže naći, ono što sam pregledao je poprilično loše) jer to i nije standardni postupak već više "mitološki".

Ne savetujem punjenje ("strujom") dok je vruć (legenda kaže oko 65°C) elektrolit nego tek kada se prohladi (bar na 40, treba da bude malo topliji, elektrolit, jer tako je delotvornije ako uopšte).

Sa MgSO4 se lakše "pokreće" punjenje (jer je elektrolit provodan) ALI može i sa destilovanom vodom (jeste "izolator" ali u tome i jeste štos, mada je bez dobrog punjača teško pokrenuti "punjenje" ... kapnite par kapi (bukvalno) konc. H2SO4 (ako ne koristite MgSO4). Morate imati punjač sa regulatorom struje (napona) inače ništa nećete uraditi.

Neko je već rekao: prvo povećati na max. dok "krene" struja pa smanjiti na min. odnosno podesiti "ampere" na oko 1/50 od kapaciteta (jeste, totalno je nestručno rečeno ali ne može bolje da se objasni). Dakle za oko 50Ah struja punjenja treba biti oko 1A (recimo i za 45Ah i 55Ah) ako se može toliko precizno podesiti. Za motociklističke, dakle struja punjenja treba biti nekoliko desetih delova ampera (početak i kraj za većinu prosečno opremljenih). Takođe treba prazniti sličnom strujom (do 2x većom), pa "sijalička" treba biti "manje snage" (recimo pozicija).

Posle par ciklusa (punjenje-pražnjenje), lično bih izbacio rastovor MgSO4 (sada već u H2SO4) jer će ubrzati korozione procese.

Onda dodati dest. vodu i napuniti akumulator (eventualno nekoliko % rastvora, taman zbog provodljivosti, ali nikako rastvore veće koncentracije).

Pazite da ne preterate sa konc. jer je za anhidrovani MgSO4 rastvorljivost oko 250g/l (dakle, ne ići sa više od 10g/100ml) jer će se isti istaložiti u akumulatoru.

 

Pri svemu ovome KORISTITE ZAŠTITNE NAOČARE I RUKAVICE (mantil takođe, nosite staru odeću jer ćete verovatno ostati "izbušeni k'o švajcarski sir).

 

I na kraju ... tolika pisanija ... toliko posla ... neizvestan rezultat ... ne znam zašto ali čini mi se da to ne vredi (ni probati).

Ipak ako negde vredi to su baš mali uređaji (kao oni na motociklima).

 

Akumatorske baterije su duga priča a preporučujem sajt o tome:

akumulatori-desulfatizatori.blogspot.com

 

Ujedno, ako ste u blizini Subotice možete odneti akumul. kod čoveka (kontaktirajte preko bloga) koji ima opremu (ali pre svega ZNANJE) da izvuče iz akumulatora što se izvući može (što veći akumulator, više vam se isplati intervencija). Naravno ni on ne garantuje mnogo ali ako uspe (produžetak za sezonu ili "sezonu i po" je maksimu što se može očekivati), košta će vas tek deo novog a neuspešno neće naplatiti (u 80% slučajeva neće ni probati "izgubljene slučajeve", tj. ako utvrdi da nije sulfatizacija nego nešto drugo). Kao što reče "zika56" kod malih akumulatorskih baterija se ne isplate neke od popravki jer bi koštalo pola novog ili više (a ne bi bio "kao nov").

 

Nadam se da sam pomogao ... za manje akumulatore (za mopede) ili tačnije rečeno sa manjom cenom (ispod 2000 din.) jer su po pravilu "motociklistički" po Ah 2-3 puta skuplji od automobilskih, ne vredi NI pokušavati. Jednostavno, mnogo posla, relativno opasno (ne mora biti ali ...), uglavnom slaba vajda ... šta dalje da kažem. LIčno sam od ovoga odustao u startu (neću ni pokušavati).

 

P.S.

Varijacije na temu su jednostavnije ali daju i slabije rezultate (izvući malo ell. dopuniti rastvorom ... i slično), tek od toga vajde nema.

 

I na kraju:

Kod Ca-Ca ne vredi (mnogo pokušavati). Punjenje (završno, recimo posle par ciklusa) treba da bude "izjednačavajuće" (više se i ne sećam prevoda za taj izraz) tj. treba da se izvrši malom strujom ali sa naponom od 15V ili više (za klasične Pb-Sb) za šta vam treba posebno dobar punjač (ne inteligentan već dobar). Korišćenje pulsno-reversnih struja, da naravno, ali nije za amatere. Punjači koji imaju opciju "desulfatizacije" nisu mnogo korisni (više je za još uvek dobar a star akumulator, u cilju prevencije, posle je "šarena laža" u 90% slučajeva). Niti je (tako) prosto (treba dosta znati a i imati) i više teško da imam šta reći o ovome (bolje ništa).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja