Jump to content

Moto Zajednica

Sirija i Jordan 2010.

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Dan 11. Damask - Mrtvo More

 

mapa2.jpg

 

Idemo po nase motore, uzimamo taksi do garaza, za vozikanje po guzvi od bar 10min, izasao nas je oko 100din, smesna cena, eto sta uradi konkurencija. ;)

Srecni odlazimo na parking, dogovorili smo se predhodnog dana na cenu od 20 dolara za oba motora, ali sad su tu opet ova dva kretena od pre neko vece , i nece da nas puste, nema sasne, nedaju se, dzabe mi pokazujemo papiric od motora, na kom pise cena (na arapskom, pa ni mi nemamo pojma sta pise :) ) i na kraju, da ne bi kampovali ovde, nadjemo se na 40 dolara.

Peglamo dalje, brzo izlazimo iz Damaska, i stizemo do Sirijske granice. Izlaska iz Sirije nema dok neplatis 600 funti (10e=560funti), placamo to , i brzo smo na Jordanskoj strani. Oni svima sve zivo pregledaju, svi, ali bas svi auti idu na kanal i vade sve stvari iz gepeka, nema da svercujes. Naravno tu se dosta ceka, pa smo i upoznali neke sirijce. Od njih na pokolon dobijamo paket sa tresnjama, da se nadje..Dobri ljudi , nema sta.

 

Tu placamo opet gomilu stvari, vojnik nas vodi po salterima(dobar decko, nije mu to duznost, ne moram da kazem , da engleski prica tako da smo se sporazumevali i nogama i rukama ;D ) ...i tu opet placamo za 3 dana u Jordanu, morate obavezo reci koliko dana ostajete, oko 50-60 e. Osiguranja, viza , takse, pojma nemam sta, ali vazno da se plati.

 

picturei-phone-653.jpg

 

I evo nas , u Jordanu, cim smo usli slika se menja. Pumpe su novije, priroda vise pustinjska, putevi malo bolji, ali isto klizavi kao i Sirijski.

U Aman nismo ni svracali, ko ce se zavlaciti u tu guzvu, a i posle sudara koji se odigrao 30-40 metara ispred nas, malo smo usporili, i setili se da smo ipak daleko od kuce.

Slika odatle nema, ko se setio da slika, svi pretrcavaju da pomognu, auto je izgubio kontrolu, preleteo na drugu stranu i kombi ga je pokupio, srecom , pa su ostali uspeli da to izbegnu, pa je bilo samo izuljanih kola, jedino je covek u autu bio povredjen.

Drugacijim tempom nastavljamo dalje, kroz Madabu, ka planini Nebo.Planina Nebo je jedno od najsvetijih hriscanskih mesta na Bliskom Istoku, jer je bas na mestu gde smo mi bili , prema verovanju, umro Mojsije, gledajuci u Obecanu zemlju, sadasnji Izrael.

 

picture-1473.jpg

 

picturei-phone-429.jpg

 

Sama planina nije previse visoka, najvisi vrhovi su oko 1000m, ali kako pogled seze ka Mrvom moru, gde je nadmorska visina skoro 400 metara u minus, pogled sa ovog mesta je neverovatan. Odavde mozete osim Mrtvog mora, videti reku Jordan, pa cak i Jerusalim, koji nam je zbog politicke situacije nazalost nedostupan.

 

picturei-phone-114.jpg

 

U samom kompleksu nalazi se crkva koja se renovira, pa nije moguce uci u nju, i mozaici koji su odlicno ocuvani, koji se nalaze u prostorijama pored.

 

picture-1482.jpg

 

picture-1483.jpg

 

picture-1487.jpg

 

picture-1489.jpg

 

picture-1490.jpg

 

Mala guzva ometala nas je da uzivamo u mestu, bas kad smo mi dosli dosao je autobus pun penzionera, ako nista bar smo culi o mestu od njihovog vodica.

 

picture-1479.jpg

 

Svakako dve najpoznatije stvari sa ovog mesta su tabla na kojoj je ucrtana udaljenost od Jerusalima, Vitlejema , Mrtvog mora... I krst izradjen od cevi, oko kog ce obavila zmija.

 

picture-1493.jpg

 

picture-1495.jpg

 

Malo levo od ove slike je Jerusalim, kasnije , njegova svetla videcemo iz naseg kampa. Ne bi ni znali za to ,vec nam je konobar, koji je ratovao u Bosni, rekao tu stvar. Mi mu kazemo, da preko je Izrael , on se u momentu uvredi, namrsti, ne , maj frendovi, preko je Palestina! Ups, greska! :D

 

picture-1496.jpg

 

Ovim putem se mi spustamo ka Mrtvom moru, prolazeci kroz jedan Check Point, gde nam proveravaju pasose.

 

picture-1501.jpg

 

picture-1505.jpg

 

Na ovog momka smo naisli kada smo se spustali, interesantan decko, pokazivao nam je gde je Mrtvo more, vidmo ga, ali pomoc je uvek dobrodosla. ;)

 

picture-1509.jpg

 

 

Spustajuci se ovim putem, osim ovog decka, bas i nismo sretali ljude, izgleda nije tako prometan ovaj put. Ali naletili smo na kamile, joj, sad mi je bas zao sto im nisam prisao da se slikam sa njima, em, sto sam se bojao da ce me udariti, ali manje brige za to, nego su nas vlasnici kamila od gore gledali, ne bas veseleo. ;D

 

picture-1513.jpg

 

picture-1515.jpg

 

picture-1517.jpg

 

picture-1520.jpg

 

picture-1526.jpg

 

Vec blize moru, ima i poneko naselje, prilicno siromasno izgleda, bez drveta, ne znam kako izdrze na vrucinama!

 

STOP

 

picturei-phone-552.jpg

 

picture-1527.jpg

 

Korito reke koja se uliva u more, mislim, kad ima vode...

 

picture-1529.jpg

 

picture-1533.jpg

Mi skoro stigli

 

picture-1538.jpg

 

Jos jedan Check Point, postavljeni su ovde zbog blizine sa Izraelom, dosta vojnika je svuda u okolini, sigurnost na nivou...bar tako oni kazu.

 

picture-1545.jpg

 

picture-1546.jpg

 

Tu smo se bas dobro sprijateljili sa njima, objasnjavali nam da nemoze da kampujemo na moru, zabranjeno je zbog granice, bobs cak dobio i zastavu jordana koja se lepi na uniformu...I meni su obecali, ali nista. :(

Posto ne postoje kampovi i nesto slicno, hoteli skupi do bola, vojska nam nudi da spavamo prekoputa njih, kazu nema brige, ne sme niko da vas dira...Gde sam to vec cuo....Zahvalimo im se, idemo mi potraziti neko bolje mesto, pa ako nista, vracamo se kod njih.

Trazili smo , bezuspesno, nema tu nigde gde da se spava, a da je za normalne pare.

Usput uslikali zalazak sunca

 

picture-1549.jpg

 

picture-1556.jpg

 

picture-1558.jpg

 

Ajmo nazad, pa raspakivanje...Cim smo stali, odma dolaze klinje na magarcima, stoje oko nas , gledaju .... bobs mora da ode da se smiri, na pivo.

Kad se on vraca, kaze pakuj se nasao sam nam kamp, u basti kafica, 10 dinara za nas dvojicu (10e = 8 JD ) , moze ,bar je ogradjeno, i nema ovih klinja.

 

picture-1563.jpg

 

Duzan sam da vam kazem, sto nismo nasli smestaj tamo. Ovako i ne izgleda da je bila frka, ali verujte mi , da jeste, bili smo spremni da spavamo u vrecama , bilo gde, jer je vec padao mrak, ne vozi nam se do planirane Akabe tim putem pola noci. Ima jos oko 250 km do tamo, i nije bas sigurno uz izraelsku granicu, ovaj okupirane Palestine, voziti nocu, mozda i jeste, ali ne zelim da rizikujem.

Dakle, plan je bio da odemo do Akabe iz Damaska taj dan, ali , mi nismo bas zurili iz Damaska, krenuli smo oko pola 12, pa onda koji sat na granici, pa ja izgubio poklopac od kofera, trazio ga, nema veze, ode u zaborav, pa ona saobracajka , i nakupilo se da smo stigli na pola puta od planiranog. ::)

 

Nas "kamp" , nismo bas bili sa gostima, ali na jedno 15m jesmo. :D

 

picture-1566.jpg

 

bobs i njegovo duvanje duseka svako vece kad smo kampovali. Ja moj zaboravio, ali mi i nije trebao, taj dan sam toliko bio umoran, da sam zaspao u stvarima, cim sam usao u sator!

Desno , gore, su svetla Jerusalima. Tako blizu, a tako daleko.

 

picture-1568.jpg

 

picture-1570.jpg

 

I nadmorska visina mesta gde smo spavali !

 

picture-1552.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Sutra izjutra krecem da se provozam do Rtnja, nema me 3 dana, tako da citajte to sto imate, prostudirajte sve lepo, nastavak kad se vratim.  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest Velimlje

 

Ne bi ni znali za to ,vec nam je konobar, koji je ratovao u Bosni, rekao tu stvar.

 

Zbog toga ja sebe nikad ne vidim putujuci na tu stranu ... moje licno misljenje

 

Inace , sa interesovanjem pratim , bar da kroz tvoj putopis upoznam krajeve koje verovatno nikad necu da posetim , ne sto ne mogu , no sto necu

 

I , dozvoli da malo kritikujem ... oduzio si ga , svaka cast , ali sta da radimo ...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

@Velimlje

 

Jesam ga oduzio, ali nemogu da uzemem godisnji i za putopis, a nezelim i da sve zbrzam, vec da lici na nesto, trudim se najvise sto mogu. A svoje slobodne dane, pokusavam da iskoristim sto bolje mogu, kao npr. ovaj vikend, idem malo na Rtanj da se provozam, i druzim, najbolje da ta 3 dana  pisem putopis i zavrsim sve.  ;D

 

A za konobara, sta da se radi, svi su svuda ratovali, i on covek nije rekao nista protiv nas, iako je svestan da nismo muslimani. Meni je interesantno videti neke takve zemlje, nekazem da ne bi voleo Evropu da vidim, ali prvo nesto bar malo egzoticnije , a Evropa ce doci jednom na red.Skroz mi je bezveze sto ne bi posetio te zemlje, niko nam ni jednu ruznu rec nije rekao tokom celog putovanja. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 72 postova

.Skroz mi je bezveze sto ne bi posetio te zemlje, niko nam ni jednu ruznu rec nije rekao tokom celog putovanja. ;)

Niste išli ka Pakistanu.Rakela jedva izvukao živu glavu a i guzicu.

;) ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Dan 12. Mrtvo More - Akaba

 

Karte nema, jer nemam pojma kroz koje smo planine prosli, a kako smo dosli do njih, citajte u nastavku ... ;D

 

Vec u 7h budi nas vrucina, u satoru nemoze da se dise. Kako u Jordanu , imati drvo u dvoristu je naucna fantastika, ni u nasem "kampu" istog nema, pocinjemo pakovanje, ali to ide jako, jako sporo, malo pakujemo , mnogo vise se odmaramo u hladu kafica. Nesto pre 10h sam slikao na mom kineskom brzinomeru da je 41 stepen !  ;D

Tako omamljeni uskacemo u nasu crnu , idealnu za ovo vreme opremu i idemo ka mestu krstenja Isusa Hrista, na svetu reku Jordan.

 

Picture1579.jpg

 

Kao i sve u Jordanu, nista nije za dzabe, pa tako i ulaz u ovo sveto mesto kosta oko 10 evrica. Da bi dosli do reke, platite ulaznicu, popakuju vas u neki dzip od par hiljada kubika i voze do tog mesta.

Haha, kako smo se ovom nemcu smejali kad je na glavu nabacio "palestinku", u fazonu, pogle glupog turistu, smesan je sa time i sl. ... pogodite ko se nakraju smejao, a ko crkavao od sunca. ::)

 

Picture1582.jpg

 

Neki kanal....Haha, e to vam je ljudi sveta reka Jordan, ja ocekivao bar koji metar vise, ono manje od kanala iza moje kuce.  ;D

Rece nam vodic da je rekao u vreme kad se Isus krstio bila 60m siroka, a samo pre 40 godina je bila 20m u sirinu. Preko je naravno Izrael , to znate, a hodanje je dozvoljeno samo po stazama koje su ogradjene, jer je pre ovo sve bilo minirano, pa deminirano, ali ko zna, mozda je koja i ostala. :o

 

Picture1585.jpg

 

Na samom mestu krstenja Isusa reka vise ne tece, ostale samo neke podzemne vode, jer se reka, kao sto sam rekao prilicno smanjila. Ove gradjevine su naknadno izgradjene i tu je vrseno krstenje Hriscana nekoliko vekova kasnije.

 

Picture1599.jpg

 

Picture1594.jpg

 

Ko je zeleo mogao je da se umije u toj vodi, opere ruke i sl. Mogli ste u ovom bokalu ili direktno na reci...Mi naravno, provlacimo se kroz trsku i peremo ruke, malo se umivamo , tek da se kaze da smo i to odradili.  ;)

Vojnici nas prate , gledaju sta radimo, ovi preko isto, nadgledaju, mrste se i tako vec godinama, dokle ni sam Bog ne zna.

 

Picture1609.jpg

 

Picture1615.jpg

 

Ovaj komleks preko je Izrael.

 

Picture1610.jpg

 

A nebo je ovde prelepo, odnosno u celom Jordanu je uvek cudno i zanimljivo, takva klima valjda.

 

Picture1604.jpg

 

Par slicica iz Grcke pravoslavne crkve , stare samo cetiri godine.

 

Picture1618.jpg

 

Picture1624.jpg

 

Napustavsi ovo mesto, nadali smo se da cemo se okupati u Mrtvom moru. Malo udareni od sunca, stizemo do plaze koja ima tuseva, dobar dan, koliko ulaz ... skoro 20e po osobi, haha, da znam da psujem na arapskom rekao bi mu svasta. Bezobrazluk u Jordanu je bez granica , ali nismo uspeli da nadjemo plazu na koju mozemo da udjemo dzabe, a da ima i tuseve. Kako smo prilicno kasnili, treba stici do Petre i Akabe danas, teremo ih sve u tri lepe i idemo dalje. Sad mi sa ove tacke gledista, zao sto se nisam okupao tamo, ali tada, na preko 40 stepeni u crnoj opremi, motorom koji isijava toplotu, i gomilom jordanaca koji bi prodali sve svoje samo za jos koji dinar, nisam tako razmisljao.

Dead Sea Highway je, uh, prelep, gore pomenuto nebo krasi sve, sa leve strane planine bez ijednog drveta, i Mrtvo more sa pogledom na Izrael krase ovaj put i cine ga neverovatno zanimljivim.

 

Picture1629.jpg

 

Picture1636.jpg

 

Negde usput, zaustavlja nas pandur, naravno da vidi motore, bobs mu nije nesto zanimljiv, dolazi on kod mene ... valjda covek toliko zna , pa razlikuje sta je honda , a sta yamaha. ahahaha

Ispritiska on meni prvo sve na navigaciji, ko zna sta mi je sve iskljucio , ja mu slanjam ruku, on trtlja na arapskom i pritiska. Posle vidi dugme na motoru, pa sve zivo pritiska , pomera, srecom pa sam ugasio motor, pa je mogao i da pritiska start dugme , iako ja njemu sklanjao ruke, onako diskretno, on se bas bio uziveo. Na kraju, samo upalio motor, i bobs, ajmo, smorio me ovaj.  ;D ;D ;D

 

 

PanoramaMrtvomore.jpg

 

Picture1641.jpg

 

Lokalci se ovde kupaju na divljim plazama, bez tuseva, kako se posle operu od soli nemam pojma , valjda nose flase sa vodom.

 

Picture1644.jpg

 

Picture1648.jpg

 

Picture1654.jpg

 

Picture1670.jpg

 

Zanimljivo mesto gde je Bobs pazario dinju od nekih klinja.

 

Picture1672.jpg

 

Dok sam ja tocio benzin u makinu , Bobs pita jednog tipa na pumpi sa kamionetom punim dinja posto su, i covek ga casti sa jednom...E , dodje i taj dan da nas jordanci caste, haha, valjda nece biti kise. ;D

Crnac pumpadzija nas je slikao dok jedemo dinju, nudio mi oko 80e za foto aparat, ali nedam ja moj Canon nikome, iako toliko i ne vredi.

 

Picture1679.jpg

 

GPS-su sam rekao da nas odvede najbilizim putem do Petre, i opet, iako smo planirali da idemo sve dobrim polu auto putevima, on nas vodi kroz mozda najlepsi predeo na kom sam vozio. Prvo ide deo pustinje, u daljini dine, sitan beli pesak, kamile, po koja kucica....Onda ide deo gde sa strane puta se redjaju kamencine, neko drvece koje nema lista na sebi, zatim planine. E to je bila avantura, svo vreme smo mislili da smo poglesili put, ali Blueberry ne laze, to je put za Petru. Opet, hvala mu sto nas je dva puta proveo kroz ovako neverovatne predele...Uspon na planinu je u sredjivanju, tj. izgleda samo u planu, jer radnika nema, put je ocajan, a skoro sve lakat krivine su makadam. Usponi su jako strmi, sa strane litice, i sva koncentracija je usmerena ka tome. Malo slika imam iz tog dela jer sam pokusao da stanem, ali tesko da bi onda onako natovaren krenuo sa tog mesta. :o

Pustinjski deo

 

Picture1681.jpg

 

Picture1687.jpg

 

Picture1692.jpg

 

Picture1698.jpg

 

Paznja , kamile na putu!

 

Picture1699.jpg

 

Picture1700.jpg

 

Ovo je vec put kojim se ide ka planinama, gps kaze tu je za Petru, vojska na Check Pointima isto, znaci samo pravo i nema brige. ;D

 

 

Picture1706.jpg

 

Picture1711.jpg

A onak planine, zbog ovakve voznje vredelo je krenuti na ovaj put, skupljati pare mesecima, maltretirati zadnjicu danima.... ;D

 

Picture1714.jpg

 

Picture1718.jpg

 

Picture1720.jpg

 

Picture1721.jpg

 

Panoramapustinje.jpg

 

Na planini je neki nacionalni park, koliko sam ukapirao, dosta ljudi pravi piknike, uziva, ima i drveca, za razliku od ostatka zemlje, ma uzivancija.

 

Picture1727.jpg

 

Picture1729.jpg

 

Picture1734.jpg

 

Picture1737.jpg

 

Picture1738.jpg

 

U nekom seocetu smo jeli neke slatkise iz radnje tu negde vec kod Petre, pa sam tu i slikao ove klinje. Ovaj desno zna engleski ko da je rodjen tamo, a ne na Bliskom Istoku !

 

Picture1741.jpg

 

Standarna stvar kod Jordanaca, samo daj i moj si frend, ugledajte se na komsije sirijce...prvo nas neki tip mami da parkiramo na parking, on to cuva 10e samo za nas, nema sanse, da damo, ne znaju ljudi da smo mi iz Srbije. Ostavljamo ih kod pandura, da to cuvaju, ali nisu smeli da uzmu kacige, boje se, valjda ne da sef....A na ulazi iznenadjenje, znali smo da je skup ulaz, ali 44e je stvarno preterano, ali sta ces, nismo do Petre dosli , pa da ne udjemo.

Ulaz su stavili pa jedno 3-4km od pocetka grada, i postavili konje i kamile da voze turiste, ali opet za oko 20e po osobi. Idemo peske!  :)

Petra je bila trgovacki grad, koji se nalazio na putu karavana robe, nastao jos u 5v p.n.e. imao je velik uticaj u svojoj istoriji, i veliko bogatsvo . Nazalost, u 1v n.e gubi uticaj, kad dolaze Rimljani, a konacno napusten biva oko 600. godine kada su Arapi osvojili ovaj grad. Od odlaska krstasa do 1800tih nijedan Hrsicanin nije krocio na ovo mesto, i tek od onda ovo polako postaje turistica lokacija za sve veci broj turista.

Od skora uvrestena je u nova svetska cuda.

 

Picture1746.jpg

 

Picture1747.jpg

 

Trebalo nam je oko pola sata da dodjemo bas do samog grada Petre, mi u opremi, cizmama, bas zanimljivo . Cak i Bobs, koji "uziva" da seta , hahah, ostaje bez daha!  ;D

 

Picture1752.jpg

 

Setnja je kroz klanac, velike visine, turista dosta , ali srecom ne previse, pa mozete da se uzivite.

 

Picture1763.jpg

 

Picture1764.jpg

 

Picture1774.jpg

 

Konacno stizemo do najpoznatije gradjevine u Petri - Riznice. Uklesana u stene, visoka preko 30m stvarno zaustavlja dah na prvi pogled !

 

Picture1775.jpg

 

Picture1788.jpg

 

Picture1778.jpg

 

Picture1785.jpg

 

Picture1790.jpg

 

Rimski teater, koji moze da primi 6000 ljudi, mesta u kojima su ljudi ziveli, sve je uklesano u stene, zaista impresivno!

 

Picture1806.jpg

 

Picture1807.jpg

 

Picture1809.jpg

 

Picture1815.jpg

 

Picture1820.jpg

 

Za Akabu smo opet isli preko nekih planina, prisustvovali neverovatnom zalasku sunca, i onda delom Desert Highwaya do Akabe, nase najjuznije tacke na ovom putovanju .

 

Picture1847.jpg

 

Picture1848.jpg

 

U Akabi , dok sam cekao da Bobs nadje svoje rukavice, ispale mu negde ... nije ih nasao. ::)

 

Picture1851.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 592 postova
  • Lokacija: BEOGRAD-DORCOL
  • Motocikl: Stalno neki drugi :)

Po ko zna koji put moram da pohvalim majstora koji je sve ovo slikao.FENOMENALNE SLIKE!!!! :o :o :o

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 10 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW F650GS Dakar

Alal vera Djenka na iscrpnom putopisu. Toliko se nacitavam ovih  putopisa po Siriji da cu morati da zajasim mog Dakara i da ga oteram tamo di mu je i mesto. Deder jos!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Dan 13.  Akaba - Wadi Rum - Akaba

 

Prvobitno, planirano je da ovaj dan odemo do Amana, glavnog grada Jordana, a da u Wadi Rum odemo rano ujutro. Ceo plan smo obrisali iz glave kada smo ugledali lepotu Crvenog mora , shvatili da smo prilicno umorni, kao i da ne zelimo samo da "preletimo" kroz Wadi Rum.

Prvo smo se dvoumili da li da idemo rano ujutro do Wadi Ruma, udaljenog oko 80km, ili da idemo uvece, po danu nema sanse, jer su vrucine prevelike.

Picture1858.jpg

 

Picture1859.jpg

 

iGE0A_picture1863.jpg

 

Dogovor pada da idemo uvece, kad se malko ohladi, a ceo dan cemo se odmarati, neki kupali i sl.

Prespavavsi dorucak, do plaze stizemo oko podneva...temperatura je bila preko 40 stepeni.  ;D

Plaza pusta, nekoliko kretena kao ja se kupa i niko vise, tek uvece cu saznati da sam po prvi put pocrvene posteno, jer koza mi je prilicno otporna....

More ... predivno, voda cista, prozirna, prekoputa nas Egipat, Izrael, levo Saudijska Arabija, tek u takvim trenutcima shvatite koliko ste daleko od kuce. Bobs nije poneo kupaci pa je u pantalonama prao noge na plazi... ;D

 

Picture1865.jpg

 

Picture1867.jpg

 

Picture1882.jpg

Evo i jedan podvodni snimak, uz prigodnu muziku.

 

Picture1893.jpg

 

Picture1894.jpg

 

Lepotani... ;)

C3Xoh_picture1880.jpg

 

 

Tek uvece smo skapirali koliki smo mamlazi bili sto smo sedeili na plazi, bez krema na preko 40c...

 

003pL_pictureiphone323.jpg

 

Peglamo do Wadi Ruma, malo se oporavili od "suncanja" , prvo delicem Desert Highwaya...

 

 

E onda nesto malo zanimljivije, od auto bana, asfalt je dobar, ali je su planine okolo skoro pa nestvarne. Bobs se i oprobao u pustinji, malo, cisto da se kaze da se vozio, ja ni sam ne znam sto nisam probao, zalim jos od tog dana kada sam se vratio u Akabu, no , bice prilike da i ja vozim po tim pustinjama.

 

Picture1905.jpg

 

Picture1908.jpg

 

Picture1922.jpg

 

Picture1910.jpg

 

Picture1926.jpg

 

E kad sam ovo uslikao znao sam da sam stigao na pravo mesto...

 

Picture1913.jpg

 

Picture1918.jpg

 

Picture1921.jpg

 

Picture1923.jpg

 

Picture1925.jpg

 

Bobsu najdraza slika, kada je ostavio kratkotrajni trag u pustinji...vetar ce ga ubrzo oduvati, ali ta slika ce ostati vecno u bobsovom pamcenju!

 

mYkO8_pictureiphone121.jpg

 

Picture1917.jpg

 

Kao sto sam rekao, priroda u ovom delu planete je stvarno napravila dobar posao.  ;)

 

Picture1927.jpg

 

Picture1938.jpg

 

Konacno , stigli smo da zadnje tacke nase danasnje voznje - turisticko selo Wadi Rum. Dalje se ne moze motorima, pesak je previse dubok, mi sa ovakvim gumama, tezinom, i (ne)znanjem ne mozemo u pustinju. Istog trena nas salecu bar 3-4 coveka, ajde da te ja vozim i slicno! Onda cenkanje, natezanje, sta ocemo da vidimo, zalazak sunca, dine, samo reci i vozimo te. Sunce je vec zalazilo i nije bilo vremena da pesaka idemo da sve poslikamo i vidimo, pa smo ipak platili po 15e jednom momku da nas vozi. E sad kako oni voze dzipove to je prica za sebe, kreteni ne vidjeni, peglaju kao ludi, trkaju se medjusobno po onom pesku...u pocetku se smejemo, kasnije, je i bilo "alo brate uspori" !  ;D

 

Picture1941.jpg

 

 

Pustinja Wadi Rum, ili kako je takodje poznata Dolina Meseca, je nesto najlepse sto sam ja video u zivotu, bez zezanja. Nalazite se na visoravni od 900m, okruzuju vas planine gde najvisa dostize i 1800 metara. Crveni pesak, retko koja travka ... pogled koji seze u daljinu kao da je nacrtan, stvarno , tesko moze da se opise pustinja u kojoj je slavni Lovrens od Arabije imao svoje prebivaliste(haha, ne znam bas da li je to promenio i u licnoj karti, ali sam siguran da je tu imao "kucu").

 

Picture1953.jpg

 

Picture1955.jpg

 

Picture1959.jpg

 

Picture1963.jpg

 

Sunce je zalazilo, pa sam uslikao i par zalazaka, nije lose ispalo...

 

Picture1945.jpg

 

Ja krecem polako da se penjem u Crvenu dinu, ovaj beduin sto nas je vozio se dere : "Fast , fast !" i tako stalno, kao da ne zakasnim na zalazak sunca. Kako me on deranjem "pali" ja se zaletim i prilicno brzo , popnem na nju....haha, sad mi je smesno, ali tada nisam imao vazduha nekoliko minuta, srucio sam se na neki kamen, kakav zalazak, kakva pustinja, ja sam mislio da umirem!  ;D ;D ;D

Kasljao sam do sutra ujutro, koliko sam ostao bez vazduha i tako zadihan se nagutao peska...preziveo to , jedva, i slikanje nastavlja.

Bobs kao stariji , iskusniji, nije podlegao lozenju beduina, odustaje od dine, i ide da sedne.  :)

Mala dina ,nije velika... :)

 

y4h9B_pictureiphone600.jpg

 

Picture1962.jpg

 

Picture2026.jpg

 

Picture2030.jpg

 

Picture2024.jpg

 

Yp4fg_pictureiphone587.jpg

 

 

Ali zato pogled od gore, i jao, nije vazno se gusim, ali vredelo je svaki dinar, i svaki dah !

 

Picture1972.jpg

 

Picture1984.jpg

 

Picture1989.jpg

 

Picture2020.jpg

 

Picture1990.jpg

 

Picture1992.jpg

 

Picture1993.jpg

 

KCLMP_picture2010e.jpg

 

Picture1999.jpg

 

Picture2003.jpg

 

Ova sitna tackica dole je bobs!  ;D

 

Picture2005.jpg

 

Picture2011.jpg

 

Picture2017.jpg

 

Idemo do beduina , da nam pokaze svoj kamp, nije bas jeftino da se spava kod njega, ali verujem da je dozivljaj neprevazidjen. Ovo je sigurno najveci promasaj naseg puta, jer smo spavali u nekom obicnom apartmanu na moru, to mozemo i kod nas, ali spavanje u pustinji, ispod miliona zvezda , uh, mi vec platili smestaj tamo, stvari nam ostale, da smo samo znali, imali bi jos slika!  ;D ;D ;D

 

Picture1966.jpg

 

Picture2021.jpg

 

Picture1968.jpg

 

Picture1998.jpg

 

Picture2036.jpg

 

Picture2044.jpg

 

Picture2050.jpg

 

Picture2057.jpg

 

Picture2062.jpg

 

Picture2064.jpg

 

Picture2069.jpg

Ja postavio brdo slika usput, nista od kampa... ;D

Kamp je super, spava se na nekim cilimima, i dusecim. Duseke smo skupljali sa njime po pustinji, duvao je neki jak vetar predhodni dan, pa je malo nereda napravio.  ;)

 

5zTzZ_picture2075.jpg

 

Picture2072.jpg

 

Picture2079.jpg

Toyota je napravila preko 250 000km od 1988. po ovim pustinjama, i i dalje pegla ne umorno, nema kad japanac napravi to je... ;)

rkWYw_picture2082.jpg

 

0Oa02_picture2065.jpg

 

Vraca nas beduin nazad u selo, pao mrak, zove nas na veceru, i to smo odbili zbog vremena, a znao sam da scemo se kajati.. ::)

Napunili smo teglice za uspomenu, visak ostavljamo njima !

 

Picture2084.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

 

@ TarGuedil

Alal vera Djenka na iscrpnom putopisu. Toliko se nacitavam ovih  putopisa po Siriji da cu morati da zajasim mog Dakara i da ga oteram tamo di mu je i mesto. Deder jos!

 

Gde u Nemacku? haha, salim se malo....sta cekas, pali masinu i pravac neka pustinja!

 

@ sinke

Po ko zna koji put moram da pohvalim majstora koji je sve ovo slikao.FENOMENALNE SLIKE!!!! 

 

Hvala , hvala, jos da znas sa cime sam ja ovo slikao, tek bi me onda hvalio!  ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 5 postova
  • Lokacija: samobor

Odlično momci!Evo ja se prije par dana vratio sa skoro identične ture,samo sam ja produžio za Irak,vozikao se tamo par dana i onda kroz Al Jaziru za Palmiru.Ekipa iz INE rekla mi je za vas.Tamo sam ostao 3 dana zbog želučanih tegoba-čitaj proljev  :) Uspio sam u Siriji i u istražnom zatvoru završit zbog muvanja po Golanu.Uglavnom 30 dana,11000km,ja solo...pišem neki blog pa kad završim stavim link.

Pozdrav Nesvrstanima,ekipi koja me kraljevski dočekala u Beogradu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 72 postova

Odlično momci!Evo ja se prije par dana vratio sa skoro identične ture,samo sam ja produžio za Irak,vozikao se tamo par dana i onda kroz Al Jaziru za Palmiru.Ekipa iz INE rekla mi je za vas.Tamo sam ostao 3 dana zbog želučanih tegoba-čitaj proljev  :) Uspio sam u Siriji i u istražnom zatvoru završit zbog muvanja po Golanu.Uglavnom 30 dana,11000km,ja solo...pišem neki blog pa kad završim stavim link.

Pozdrav Nesvrstanima,ekipi koja me kraljevski dočekala u Beogradu!

Svaka tebi cast! Kako se pokazao Strom? Sto bi rekao Oroku ,Japanac je to! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5392 postova
  • Lokacija: Južna Čukarica / Beograd
  • Motocikl: HTZ 750

uf... ulepsa mi dan... prelepo, pratim nastavak  ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Dan 14. Akaba - Damask

 

Prodje i druga nedelja putovanja, videli smo ono sto smo hteli, doduse, malo i prebrzo, ali moramo kuci. Od ovog dana, polako se vracamo ka Srbiji,koliko god smesno zvucalo, nedostajala nam je... :)

Da bi ne bi kasnili na granici, na kojoj smo rekli da se vracamo za tri dana, odlucili smo se za najdosadnije resenje, Desert Highway. Svi su nam rekli da nikako ne idemo tim putem, ali cena spavanja do podneva,dan ranije u Akabi , morala je da se plati. Plan je bio King's Highway, mnogo zivopisnija varijanta od ove pustinjske, ali sta da se radi, mozda kad se jednom vratim opet prodjem ovim putevima.... ;)

Picture2123.jpg

 

U pocetku ni Desert Highway nije bio tako los, ali kako smo se odmicali prema Amanu, vetar je sve jace duvao, vozili smo veci deo puta po strani, a priroda je samo pustinja, po koja kuca usput i gomile kamiona.

 

Picture2090.jpg

 

Picture2095.jpg

 

Najzanimljiviji put ovog dana bila je obilaznica, zbog radova na putu jordanskim selima i preko neke planine.

 

 

Picture2098.jpg

 

Picture2104.jpg

 

untitledpanorama2.jpg

 

Picture2109.jpg

 

Picture2110.jpg

 

Picture2111.jpg

 

Picture2112.jpg

 

Vetar je toliko duvao,da kad smo se ovde odmorili , jedno 10min, motor mi se ohladio da sam morao pod sauhom da ga grejem opet. hahha, smesno, ali istinito. ;D

Picture2117.jpg

 

Prvo dolazimo na Jordansku granicu, kasnite 3 sata, od onoga sto ste rekli , idite platite po 10e, pa mozete iz zemlje...hahha , samo da uzmu koji dinar, neka , zemlja im je prelepa, i svima preporucujem da je posete.

E onda smo na Sirijskoj granici, pregledaju nas, mi ocekujemo , brzo prolazimo, e nemoze to tako lako, idite platite ulazak. Posto ulazak ... pa 95 evra ! Dzabe se svadjali,objasnjavali da smo to vec platili , ali to nema veze, svaki ulazak se placa, makar bio na sat vremena, ulaz za motor i nas mora da se plati! Izbise nam neplanirano pare, plan da idemo kuci preko Libana pao je u vodu, jer nemamo novih 100e za samo jedan dan , da vidimo Bejrut. :o

Nema slika, jer smo bili bas iznervirani sto su nam uzeli pare...U Damasku parkiramo ispred ambasade Srbije, i nazad u nas hotel u kom smo odseli prosli put.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja