Jump to content

Moto Zajednica

Gde Dunav ljubi nebo: kroz Rumuniju i Srbiju

Recommended Posts

  • Integrisan, 8143 postova

Oduvek sam voleo reke. Naročito dve na kojima sam odrastao: Savu i Dunav. Kasnije, kada je došla i ljubav prema motorima, logično je bilo da vožnja pored ove dve reke za mene bude uvek i iznova izvor velikog zadovoljstva. Mislim da ne postoji još mnogo puta/nasipa/staze/brega uz Savu i Dunav kroz Srem, Posavinu, Banat i istočnu Srbiju a da ga nisam prešpartao motorom.

 

Dunavsku magistralu prošle godine prošao sam, da ne preteram, ali bar 5-6 puta. I svaki put gledao sam povremeno na drugu, rumunsku stranu, pravio u glavi plan za jednu pravu, kompletnu vožnju niz Dunav. Vožnju sa obe, srpske i rumunske, strane: od Moldove Veche do Turn Severina, pa onda od Kladova do Rama. Svaki put mi je nedostajao osećaj kompletnosti, nervirale su me granice i njihova suštinska besmislenost. Radoznalost je bila pobeđena odbijanjem da popunjavam formulare i drndam se oko pribavljanja rumunske vize (mada je prava istina da me je vremenom i godinama sve više vređao sam vizni režim i da sam, osim u poslovne svrhe, imao sve veću inerciju u pribavljanju viza).

 

I onda je svetla budućnost stigla, makar po pitanju viznog detanta ;). Preduslovi su dakle bili tu, Dunav (ravnodušan prema nama) uvek prisutan, dobro društvo na okupu, čak su i vremenske prilike sarađivale.

 

Plan je napravljen: zatvoriti krug, voziti Đerdap onako kako je oduvek trebalo, niz i uz Dunav – na dve obale, kroz Rumuniju i Srbiju! I dodati usputne lepote (Banat, obronke Karpata, Deliblatsku peščaru...).

 

Planirana ruta:

Beograd-Pančevo-Vršac-Moravita-Jamu Mare-Oravita-Moldova Veche-Đerdapska klisura-Orsova-Turn Severin,

 

Pa onda nazad:

Turn Severin-Kladovo-Golo brdo-Đerdapska klisura-Donji Milanovac-Golubac-Veliko Gradište-Srebrno jezero-Ram-prelazak Dunava skelom (!)-Banatska Palanka-Izbište-Deliblatska peščara (ali kroz sredinu!)-Deliblato-Pančevo-Beograd

 

 

8XNT2_rutayd.jpg

 

Dva dana i 650km opuštene vožnje na jednom od definitivno najlepših moto putnih pravaca u okruženju.

 

Termin: 1. i 2. maj 2010.

 

Učesnici: Ivana, BrmBrm, Violeta, Severian.

 

Pa da krenemo!

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Polazak se odužio. Planiran za 8h, pomeran na 9h, krenuli smo u 10.30h :D. Nervozu zbog kašnjenja, Violeti i meni u momentu rasteruje dobro raspoloženje naših saputnika i legendarna Brmbrmova opuštenost, jedini lek za moju još legendarniju plahovitost ;).

 

Evo je ekipa u dobrom raspoloženju, na mestu sastanka i startu vožnje (ELP pumpa na pančevačkom putu):

 

OvquI_dsc09550x.jpg

 

ue3iG_p5013869.jpg

 

Put do Vršca, kroz Banat, savršen. Neopterećen, temperatura idealna, mi željni vožnje. Na motorima imamo komunikaciju i lako usaglašavamo tempo. Ja volim tu ravnicu, koja polako, iza Alibunara, prelazi u valovitost Deliblatske peščare, a onda vas odjednom pozdravi Vršački breg. Budimo se, dakle:

 

Zb8IP_p5013880.jpg

 

iR9qF_p5013878.jpg

 

2sXE1_dsc09563j.jpg

 

T6zc8_dsc09570g.jpg

 

Uk8Ej_dsc09581u.jpg

 

LcJQ5_p5013887.jpg

 

Bombardovani stotinama najrazličitijih insekata, koji se rasprskavaju u svim bojama spektra ;), stižemo u Vršac:

 

6BNIc_dsc09593q.jpg

 

6Iqvh_dsc09599p.jpg

 

Nema stajanja, kasno smo krenuli i hitamo odmah ka granici!

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Na granici velika gužva. Procenjujemo da se čeka preko 1h, pa odlučujemo da polako obiđemo kolonu ::). Niko se ne ljuti, naprotiv – dva automobila se sklanjaju da oslobode mesto, a naši policajci otvaraju poseban šalter da mi prođemo! Na rumunskoj strani gužve nema i mi srećni, za 10 minuta i bez skidanja kaciga, ulazimo u Rumuniju. Živeli motori (!):

 

w6d7l_dsc09605.jpg

 

Da li sam naveo razloge jutrošnjeg kašnjenja? Pa, bili su to pokušaji da osposobim moj Garmin Vista stari GPS da pročita NT karte Rumunije. Zakasnio jesam, ali uspeo u tome nisam, tako da navigacija bez GPS-a, ali i bez papirne karte, daje našem putu prizvuk avanture već u Moraviti, nekih 5km posle granice. Ipak, uspevamo da pogodimo sva prava skretanja i uhvatimo lokalni put (u lošem stanju) ka Oraviti:

 

uwNzL_p5013893.jpg

 

Prvu pauzu od kretanja pravimo u nekom selu iza mesta Jamu Mare. Prljavo selo, sa prelepim centralnim parkićem:

 

W74l4_p5013904.jpg

 

GnZbj_p5013907.jpg

 

vw8Xk_p5013898.jpg

 

Posledica prolaska kroz Banat i lokalni dijapazon insekata – pogledajte motore za oko 120km ;):

 

dIqwQ_p5013905.jpg

 

Nastavljamo. U daljini se već vide obronci Karpata. Tamo idemo! Iza Oravite, kroz Nacionalni park izaćićemo na Dunav, negde u visini Velikog Gradišta.

 

KDPMk_p5013921.jpg

 

LZDwW_dsc09621z.jpg

 

Put je na momente katastrofalan, a na momente dobar. Za enduro motore, ipak nema problema:

 

eoFHb_p5013934.jpg

 

UpFUL_p5013941.jpg

 

Prelepi drvored najavljuje dolazak u Oravitu, što ujedno znači i opraštanje od Banata.

 

gVS1E_p5013950.jpg

 

 

Doviđenja Banatu i pozdrav drugoj etapi puta!

 

Vreme je za tankovanje i pauzu...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

U Rumuniji pumpe su moderne, sa svim sadržajima na koje smo i mi navikli. Prisutno je nekoliko velikih lanaca, a najveći domaći lanac je Rompetrol (koji prodaje i OMV benzin). Cena benzina je nešto veća nego u Srbiji (oko 115din/l za 98 oktana benzin), ali računajte na oko 5-10% manju potrošnju, usled evropskog kvaliteta goriva

 

Evo nas na Rompetrol pumpi u Oraviti. Globalizacija ima i neke pozitivne efekte ;) (npr. ujednačen izgled i sadržaj pumpi), pa se eto nekad i u rumunskoj provinciji osetite kao kod kuće:

 

1pZR8_p5013957.jpg

 

Izlazak iz Oravite, ukoliko želite lokalnim putem kroz Nacionalni park da izbijete na Dunav, nije obeležen, niti logičan. Raspitujemo se za pravac ka Moldovi Veche i posle malo muke i grešaka, ljubazni stanovnici nas upućuju (pantomimom  :D) na pravi put.

 

Prestižemo još jednu grupu od 3 motora i neko vreme sa uživanjem vozimo zajedno:

 

HudcQ_p5013970.jpg

 

zZ5xX_p5013995.jpg

 

Rumunski bajkeri su sjajni. Voze u smaknutoj koloni, na pumpama prilaze i lako uspostavljamo kontakt, vole Srbe ;), a na putu smo sreli više desetina motora i baš ni jedan nije propustio da pozdravi ili vrati pozdrav. Pravo uživanje!

 

Kvalitet puta se popravlja. Ulazimo u nacionalni park, brdovit teren, a predeli postaju sve lepši:

 

Bzoq1_dsc09637az.jpg

 

vG1eZ_dsc09643at.jpg

 

UijPX_dsc09647k.jpg

 

I onda, posle 20-ak km krivudavog i zanimljivog puta kroz četinarsku šumu, počinje spust i iza jedne krivine puca vidik na njega - plav, velik i lenj, usporen Đerdapskom klisurom u koju će uskoro ući i dodatno sa dve brane iza – Dunav, moćan i pitom u isto vreme! Zaista je, kako pesma kaže, „Oj Dunave naše more“.

 

hsrEW_dsc09658v.jpg

 

H68e3_dsc09665p.jpg

 

Pozdravljamo se sa našim rumunskim prijateljima, sa kojima smo opet neko vreme zajedno vozili. Jedino na motoru ljudi mogu da se sprijatelje, a da ne razmene ni reč niti stisak ruke, čak i da ne zastanu!

 

e0Iug_dsc09664ag.jpg

 

Mi smo očarani prizorom i usporavamo, kako bi slika što duže trajala, a uspomene dobro arhivirale i ono što fotoaparati i naše (ne)umeće sa njima nisu kadri...

 

Dunav i ulaz i Đerdapsku klisuru sa rumunske strane kao da nam kažu: Dobrodošli!

 

Nastaviće se...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Lepa tura, za pravo uživanje!

 

I meni se prošle godine, dok smo vozili po Djerdapu, motala po glavi ideja da bi bilo lepo vratiti se rumunskom stranom... No zbog viza to nije bilo moguće. Ove godine, ništa nas neće sprečiti ;)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 923 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3

Sta bre bice dalje... Daj oma i sad. Taman sam se primio i pitao kako ste prosli ovih dana. Fenomenalno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Nastavljamo dalje. Trenutno smo negde u visini Golupca. Vreme je predivno i raspoloženje je na visini.

 

8yvgz_dsc09672k.jpg

 

2McS2_dsc09683d.jpg

 

Koristimo prvu priliku da izađemo na samu obalu Dunave. Inače, Dunav je ovde najširi na celokupnom svom toku. Širok je oko 7km (po rečima lokalnih stanovnika). To je naravno posledica delimično Đerdapske klisure u kojoj se Dunav sužava na momente i na 200m, a delimično i dve izgrađene brane nizvodno (Đerdap 1 i Đerdap 2). Bilo kako bilo, impresivan je:

 

2nRRk_dsc09703m.jpg

 

s5iem_dsc09706.jpg

 

Hitamo u klisuru, jer postaje vruće. Naravno, ulaz u klisuru obeležen je Golubačkom tvrđavom. Prvi put gledam poznat prizor sa rumunske strane. Ushićen sam!

 

tiT6K_p5014025.jpg

 

Ifw6w_dsc09724e.jpg

 

Inače, Golubačka tvrđava-grad (XIV vek) služila je kao kontrola plovnog saobraćaja kroz Đerdapsku klisuru, na čijem samom ulazu se nalazi. Zanimljivo, ne zna se ko ju je izgradio (prvi put se pominje u ugarskim spisima oko 1335. godine). Kroz istoriju su je kontrolisali Srbi, Mađari, Turci (najduže) i Austrijanci. Tvrđava ima 10 kula, a ulaz u klisuru kontrolisan je artiljerijom i verigama (lanac) koje su bile razvučene između Donjeg grada i stene u Dunavu (danas sa rumunske strane). Ovo je jedna od najlepših srednjevekovnih tvrđava u Srbiji, a prema njoj se odnosimo katastrofalno: izgradnjom HE Đerdap 1 nivo Dunava je podignut i potopljen je deo Donjeg grada, kroz čije dve glavne kapije je provučen i glavni magistralni put! Ostatak tvrđave je relativno zapušten.

 

Ushićen i pomalo tužan, uvek se tako osećam kada prođem pored Golubačkog grada...

 

Nalazimo se na ulazu u klisuru. Dunav se ovde sužava sa 7km na 300m. Osećate snagu koja nastaje:

 

2WIdR_dsc09734s.jpg

 

Početak klisure je ujedno i početak deonice od više destina kilometara fenomenalnog puta. Tačnije, ovo je jedna od najlepših deonica koje sam vozio u životu. Nov asfalt, dugačke i brze krivine, fantastični predeli. Nije čudo da ovaj put spada u TOP 5 puteva za vožnju kroz Rumuniju. Pogledajte:

 

LMxHW_p5014063.jpg

 

ZAiwI_dsc09757x.jpg

 

oCskY_p5014068.jpg

 

E2PW9_p5014071.jpg

 

ObItj_p5014073.jpg

 

Peeeeglamo :D. Ne želim da se ikada završi ovaj put. Savršenstvo. Nirvana.

 

Ipak, udaljavamo se jedan od drugog i posle nekog vremena stajemo pored Dunava na kraći odmor...

 

Nastaviće se...

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Magistrala uz Dunav obiluje mestima za odmor. Odmorišta su solidno uređena, sve od reda sa sjajnim pogledom i (uglavnom) debelim hladom ;). Mi stajemo na jednom, nasumično odabranom mestu. Obratite pažnju na rumunsku porodicu u pozadini:

 

ems4H_p5014078.jpg

 

XTsyl_p5014085.jpg

 

Tumnt_p5014087.jpg

 

Prisutni Rumuni porodično su došli na piknik. Osluškuju i čuju da pričamo na srpskom (ili su nam samo videli tablice :D). U trenutku otac me poziva i insistira da se pridružimo na ručku (svo četvoro!). Zahvalili smo se na pozivu – bukvalno smo jedva uspeli da objasnimo da nismo gladni, toliko je insistirao. Gostoprimstvo i prijateljstvo – to je ono što nas je pratilo celim putem kroz Rumuniju. Bilo mi je drago zbog toga.

 

Spomenuo sam da su nam motori opremljeni komunikacijom (PMR stanice). Sjajna stvar, dok radi ;). Još negde po ulasku u Rumuniju, najpre malo po malo, a onda sasvim komunikacija na Brmbrmovom motoru je otkazala. Evo nas kako pokušavamo da osposobimo prokletinju :D:

 

WNNU2_p5014090.jpg

 

Ispostavlja se da 2.5mm konektor ne leži dobro u stanici i da ga treba zameniti. Glupost koja nas je lišila koordinacije do kraja puta. Naravoučenije: nigde bez lemilice ;) (ima ovde već jedan takav)...

 

Još malo uživamo i poziramo:

 

ImPMr_dsc09791m.jpg

 

iNgJe_p5014096.jpg

 

Krećemo dalje. Nirvana se nastavlja. Pogledajte jedan srećno uhvaćeni kadar i zamislite kako izgleda kada kilometrima vozite kroz ovakvu fotografiju:

 

sUFbD_dsc09797d.jpg

 

Put iz snova i uživanje koje traje:

 

tVo74_dsc09798t.jpg

 

R8jLa_p5014097.jpg

 

uK2YQ_p5014100.jpg

 

5v3vw_dsc09828x.jpg

 

tsgKy_dsc09833.jpg

 

I tako, dolazimo naspram Lepenskog Vira. Još jedan sjajan pogled (loše fotografisan, doduše ;)), koji je usled položaja puta nemoguće videti sa srpske strane. Naspram nas nalazi se arheološki lokalitet „Lepenski Vir“:

 

oIp0q_dsc09824o.jpg

 

Lepenski vir (dobio ime po dunavskom viru) verovatno je najzanačajnije arheološko nalazište u Srbiji i jedno od najznačajnijih u okruženju. Otkriveno je sredinom ’60-ih godina 20. veka, a iskopavanjima je rukovodio čuveni pokojni akademik prof. dr Dragoslav Srejović (koga sam poznavao, budući da je bio školski drug mog oca). O Lepenskom viru dalo bi se pričati dugo i široko, ali ovde ćemo samo reći da je kultura Lepenskog Vira bila jedna od najkompleksnijih kultura praistorije. Sam lokalitet obuhvata u stvari 7 praistorijskih naselja (lokaliteta) sa oko 150 (!) objekata, a broj pronađenih artafekata meri se hiljadama. Zanimljivo je da je početkom ’70-ih godina prošlog veka nalazište izmešteno 30-ak mera više, kako bi se izbeglo potapanje usled izgradnje HE Đerdap. Trenutno (maj 2010. god.) Muzej ne radi, budući da je još uvek u rekonstrukciji.

 

Blizina Donjeg Milanovca označava i kraj savršene deonice puta kroz Rumuniju. Bilo je lepo dok je trajalo – vraćamo se u uobičajene balkanske drumske uslove...

 

 

Nastaviće se...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12239 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

...što pre, za sad je bilo odlično! :D

 

A bez plinske lemilice nigde... ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Brmbrm, 448 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: KTM Life Race

Iako sam ucestvovao u ovoj turi, sa nestrpljenjem ocekujem nastavak. :) Bravo za pisanije!!!

 

Sto se tice tehnickih detalja, to ocekujte na kraju putopisa.... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12239 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Iako sam ucestvovao u ovoj turi, sa nestrpljenjem ocekujem nastavak. :) Bravo za pisanije!!!

 

Sto se tice tehnickih detalja, to ocekujte na kraju putopisa.... ;)

 

..već imam nekoliko saveta, ali neću da kvarim stvarno jedan od lepših putopisa u poslednje vreme :D

 

'ajde komšo nastavljaj :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

I tako, bilo je malo ovoga:

 

SIJyc_dsc09836t.jpg

 

Pa, opet malo ovoga:

 

ZxtHo_dsc09840a.jpg

 

7zwmE_p5014159.jpg

 

EtCzx_p5014163.jpg

 

Nadovezano sa nekoliko kilometara ovoga (obratite pažnju na drugoj fotografiji kako Brmbrm disciplinovano pokazuje rupe ;)):

 

zD5mS_dsc09847g.jpg

 

4BOcQ_p5014123.jpg

 

A, sve vreme bilo je ovoga (ah!)

 

XKwjP_dsc09853h.jpg

 

tWTnl_dsc09885p.jpg

 

Deonice sjajnog puta, koje zamenjuju deonice puta u izgradnji definitivno prestaju. Dalje nas ruta vodi starim asfaltom, u prilično lošem stanju:

 

YfHfj_p5014219.jpg

 

Ništa zato. Transalp i Strom živahno prihvataju promenu, a lokacija do koje dolazimo predstavlja svakako jednu od najzanimljivijih tačaka puta.

 

Zašto?

 

Stigli smo dakle u podnožje čuvenog vidikovca na Golom brdu! To je ona tačka/odmorište na desnoj, srpskoj, obali Dunava na kojoj nastaju sve one čuvene fotografije "Železnih vrata" - izlaza iz poslednjeg klanca Đerdapske klisure. Tačka koja označava jedan od najlepših prizora Evrope, koji ako niste uslikali kao i da niste bili na ovoj turi. Naravno, kasnije u toku putopisa videćete i naše verzije fotografija sa ovog mesta (uz neizbežno poziranje ;)). U ovom trenutku, ushićeno pristižem na lokaciju. Kada god sam bio na Golom Brdu želeo sam da prošetam rumunskom stranom, a sada sam upravo tu.

 

Na ovom mestu nalaze se:

 

IY6RF_dsc09892x.jpg

 

Manastir Mraconia: to je onaj prelepi manastir koji ste, siguran sam, uvek i iznova pokušavali da fotografišete sa Golog Brda. To je upravo onaj čuveni manastir iz spota kojim je Srbija promovisala svoj turizam na CNN-u, pa je pukla bruka kada je primećeno da ta kuća i nije u Srbiji ;). Eto ga pred nama, kako dostojanstveno pozira.

 

Na istom mestu – još jedan prizor koji smo oduvek pokušavali da fotografišemo sa Golog Brda, a Sunce i nedostatak foto filtera su nam samo povremeno to dozvoljavali. Statua lica Decabelus-a, kralja Dačije (važna istorijska kota rumunskog identiteta):

 

eqbEy_p5014238.jpg

 

Statua je napravljena nedavno – izrada je trajala od 1994-2004. godine i predstavlja fascinantno kič svedočanstvo novoprobuđenog rumunskog nacionalnog identiteta (da ne kažem nacionalizma), sa sve neizbežnim ogromnim kič potpisom finansijera (Iosif Constantin Drăgan). Na ovom mestu završava se i planinski put, na kome je upravo bio u toku moto-reli! Sjajan prizor i objašnjenje za više desetina hard enduro motora koje smo povremeno sretali uz put.

 

Mnogo važnije, na desnoj obali Dunava, na srpskoj strani, tačno ispod vidikovca na Golom brdu, nalazi se „Trajanova tabla“ (čuvena „Tabula Traiana“) memorijalna ploča nastala u slavu završetka Trajanovog vojnog puta. U neposrednoj blizini nalazio se i Trajanov most preko Dunava, koji je uništio rimski imperator Aurelian u III veku n.e. prilikom povlačenja iz Dačije (odatle i ideja da bude isklesano ono lice preko puta ;)).Sredinom 19. veka u Dunavu su još bili vidljivi stubovi mosta, a početkom 20. veka dva stuba su ukljonjena budući da su ometala plovidbu na uskom izlazu iz klanca. Trajanovu tablu moguće je videti jedino sa vode i nalazi se u podnožju stene na donjoj fotografiji. Sama fotografija prikazuje već pomenuti čuveni vidikovac na Golom brdu:

 

mn44k_p5014255.jpg

 

Zanimljiva inverzija magičnog mesta.

 

Odmaramo i hvatamo energiju. Ljudi oduvek uživaju u Dunavu:

 

L8z7k_p5014229.jpg

 

Evo je i moja lepša polovina, zamišljena dok se mi pripremamo da nastavimo put. U pozadini je majka Srbija ;):

 

Xmgvd_p5014251.jpg

 

Pred nama je poslednja deonica puta za danas. Ne želimo da se završi...

 

 

Nastaviće se...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Dodajemo tempo.

 

I sami smo iznenađeni koliko brzo napredujemo. Uvozali smo se i sada je to već nastupanje u ritmu za uživanje.

 

Pristižemo u Oršavu (Orsova). Oršava je mali lučki grad, veličine Kladova, u neposrednoj blizini Đerdapske klisure („Železnih vrata“ - izlaza iz klanca Dunava, koji smo opisali malopre). Oršava se nalazi na obodu velikog zaliva Dunava, budući da je izlaz iz klisure, a blizina HE Đerdap 1, uslovila formiranje akumulacionog jezera. Put vodi oko zaliva, pa je ulazak u Oršavu sa istoka. Ovo je, udruženo sa jakim popodnevnim Suncem, uslovilo da nemamo ni jednu uspelu fotografiju mesta! Ništa zato, nešto mora da ostane i za sledeći put.

 

Nastavljamo dalje. Česti radovi na putu i propuštanje saobraćaja alternativno traku po traku čine nas pomalo nervoznim. Pretičemo kolone bezočno ;).

 

I onda, pred nama puca fascinantan prizor - brana HE Đerdap 1:

 

2TcIR_p5014276.jpg

 

Hidroelektrana Đerdap (branska Đerdap I i rečno-protočna Đerdap II) proizvodi oko 20% struje u Srbiji. Inženjerski je neosporno monumentalan projekat, iako je ekološki veoma diskutabilna (promenila je sve karakteristike našeg toka Dunava i ugrozila Đerdapsku klisuru, a uticaj na mikroklimu je veoma veliki). Ipak, prizoru možete samo da se divite.

 

Mi smo rezervisali smeštaj u neposrednoj blizini brane, nekih 500m nizvodno od nje, u motelu „Continental“. Korektan, mali i čist motel sa veoma dobro čuvanim parkingom, na nekih 12km od krajnje tačke našeg puta niz Dunav – Drobeta Turnu Severina. Više o raspoloživom smeštaju u okolini moći ćete da pročitate u poslednjem nastavku ovog putopisa.

 

Iz drugog pokušaja :D pronalazimo motel:

 

K8sWQ_p5024307.jpg

 

Pogled iz sobe na branu je sjajan. Ukroćeni Dunav:

 

arIAR_p5024298.jpg

 

Savršeni engleski i izuzetna ljubaznost na recepciji čine da se smeštamo u sobe za 10 minuta. Tuširanje, kratak odmor i spremni smo za Turnu Severin (u stvari, na srpskom – Severin)!

 

Drobeta Turnu Severin je daleko najveći grad u okolini (uključujući i Srbiju). Ima preko 100.000 stanovnika i važan je privredni i lučki centar regiona. Odakle ovako komplikovano ime?

 

Elem, grad je nastao još u rimsko doba i u to vreme je nazvan Drobeta (Drobetae). Grad je bio (zbog čuvenog Trajanovog mosta) veoma važan centar i u III veku n.e. je dobio i status rimske kolonije – veoma važan status u to doba, budući da je stanovništvu garantovao ista prava kao građanima Rima. Grad je pod rimskom upravom bio sve do VI veka n.e. (bez obzira na, više puta pomenuto, povlačenje rimske uprave iz Dačije).

 

Kasnije, u toku XIII veka grad pada pod upravu Mađara i dobija ime Severin, po obližnjoj kuli/zamku. Da ne dužim previše, Rumuni sebe vide kao naslednike autohtonog stanovništva iz rimskog carstva, što udruženo sa opšte poznatom "ljubavlju" prema mađarskoj manjini, dovodi do toga da su i gradu ponovo nadovezali staro ime Drobeta.

 

Tek, grad sa dva imena predstavlja lokaciju kojoj, u već ranu noć, hitamo da utolimo glad i radoznalost ;).

 

Centar grada je lep i moderan. Sa nekoliko kafića i restorana:

 

WeZgN_dsc09904m.jpg

 

3EBSP_p5014288.jpg

 

cftV7_p5014295.jpg

 

Ipak, ni prelep park pored Dunava, ni zadovoljstvo predivno provedenim danom ne mogu da pobede iznenađenje: osim u centru u gradu jednostavno ne postoji ulična rasveta! Nasleđe je to, bez sumnje, komunističkih vremena nemaštine i, bez obzira što je progres sveprisutan, kompletna javna rasveta jednostavno nije mogla da bude izgrađena.

 

Malo je reći da je grad noću sablastan. Na žalost, ovo je očigledno nemoguće prikazati fotografijama.

 

Umorni i siti, a neki od nas, koji su moto jaknu pametno ostavili u motelu ::), i promrzli - vraćamo se do brane Đerdapa, u motel.

 

Dugo lepše nisam spavao...

 

 

Nastaviće se...

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 398 postova
  • Lokacija: Bački Petrovac
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Ove na camcu sa crvenim prslucima smo i mi sreli... ;D Oni izglea svaki dan tako  ;)

Sjajna tura,prelepo! Sa nase strane Dunava uopste ne izgleda tako sredjno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Severian ide u Severin.   ;D

 

Da, zezali su me na tu temu celim putem ;D.

 

Mada, nema veze sa Turnu Severinom - severian je lik iz SF tetralogije Džina Volfa. Bio mi je zanimljiv lik, tako da sam pre jedno 20+ godina uzeo taj nick na Sezamu i tako to ostalo... :D

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Jutro.

 

Dogovor je bio: u 9:45h spremni kod motora! Krenuli smo u 11:15h :D. Ipak, velika prednost smeštaja koji smo izabrali bila je blizina graničnog prelaza. Nepunih 500m.

 

Granica između Srbije i Rumunije ide sredinom toka Dunava, a sam granični prelaz nalazi se na brani HE Đerdap 1, pri čemu se brana koristi i kao prelaz preko reke. Budući da su srpski i rumunski prelaz svaki sa svoje strane, brana je ujedno i „ničija zemlja“.

 

Na granici opet gužva. Naravno, lagano, elegantno ::) zaobilazimo kolonu i stižemo na rumunski prelaz. Pasoška kontrola, ne skidamo kacige i kada sam već pomislio da krenem pojavljuje se rumunski policajac i počinje da ćaska. Te koliko motor „ide“, te gleda jaknu i protektore, biva impresioniran komunikacijom (koja je, nekim čudom, od jutros ponovo proradila. No, pokazaće se – ne zadugo ;)). Moli me da uključim motor i da on proba malo da turira. Sve to traje, smejemo se svi zajedno, a ljudi iza kuvaju i nervozno nas straljaju pogledima.

 

Tek, evo nas kako prelazimo branu, zverajući na sve strane u pokušaju da upijemo trenutak i sačuvamo ga u uspomenama što je više moguće. Za inženjera elektrotehnike (pa makar i računara ;)) prelazak ovog inženjerskog landmark-a je veliki doživljaj:

 

eIMiI_dsc09908e.jpg

 

Ri1jL_p5024312.jpg

 

Inače, trenutno su cigarete značajno jeftinije u Srbiji nego u Rumuniji, tako da ih Rumuni primetno švercuju. Zaustave stare Dačije na sred brane i onda se pretovaruju, raspakuju pakovanja i štekaju paklice po kolima. Violeta se pita kako su tako hladnokrvni kada ih carinici gledaju, a mene nervira sveprisutno smeće od ambalaže.

 

Prelazimo u Srbiju. Violeti, po prvi put, traže da skine kacigu. Valjda je bila sumnjiva... ;)

 

Posle kratke posete Karatašu (videti poslednji nastavak putopisa – odeljak o smeštaju) dajemo gas i hitamo ka desetak kilometara udaljenom Kladovu. Već je prošlo podne.

 

Iznenada u slušalicama čujem poznat glas kako me doziva. Šta je sad? I kako radio veza opet funkcioniše, kada je upravo i sasvim simbolično ;), po prelasku u Srbiju prestala da radi?

 

Bio je to Kochamatori! Na vikendu sa svojom šarmantnom suprugom, sedeći u dvorištu pored puta za Kladovo,video nas je kako prolazimo. Skočio čovek, dohvatio svoju radio stanicu i počeo da doziva na nezvaničnoj, ali ništa manje standardnoj, BJB frekvenciji. Mi smo već odmakli preko 1.5km, no prijem je bio savršen. Živele PMR radio stanice i standardizacija!

 

Vraćamo se da se pozdravimo (što bi rekli u Zapadnoj Srbiji – da se pitamo ;)):

 

y9NaO_p5024328.jpg

 

Sada već jurimo ka Kladovu, na mini promotivnu vožnju (osim meni, za sva tri preostala saputnika biće ovo prva poseta ovom lepom gradiću).

 

Kladovo je lep lučki i turistički gradić na obali Dunava, sa svojih destak hiljada stanovnika. Oduvek sam voleo to mesto. Nekako mi je, valjda zbog bučnih i šarenih kafića u centru i promenade pored Dunava, veselo i živo. Sušta suprotnost velikom susedu preko reke - Severinu.

 

Pokazujem svojim saputnicima najpre tvrđavu „Fetislam“ (na kojoj i BJB reli provodi jedno veče), a onda i grad:

 

XqzQL_dsc09911z.jpg

 

Js1qa_dsc09914x.jpg

 

JzKQe_dsc09916p.jpg

 

3oyCh_p5024363.jpg

 

HBzy9_dsc09920q.jpg

 

1XIoO_p5024378.jpg

 

cn33h_p5024382.jpg

 

Kafa, razgovor, polako se budimo.

 

Kasno je, postalo je vruće, a mi smo se tek zagrejali. Vreme je za put!

 

 

Nastaviće se...

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja