Jump to content

Moto Zajednica

Na koje se to klase djele motocikli?

Recommended Posts

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Pokušaću na ovo pitanje ovdje da odgovorim. Evo kako ja to vidim podjelu motora.

 

BICIKLO SA MOTOROM

 

Naš zakon o bezbjednosti saobraćaja kaže: ,,bicikl sa motorom je vozilo na motorni pogon sa dva ili tri točka čija zapremina motora nije veća od 50 kubika i ne može razviti brzinu veću od 50 km/h.''

U tu kategoriju spadaju i skuteri i sportske jurilice i enduro. Bez obzira na orjentaciju svima će u saobraćajnoj dozvoli pisati biciklo sa motorom, osim ako se ne skinu blokade. U slučaju skidanja blokade ta vozila se registruju kao motocikli. Inaće, ova vozila se trajno registruju, odnosno nije potrebno svake godine produžavati registraciju. Takođe za ova vozila nije potrebno polagati za ,,A'' kategoriju. Može se naći raznoraznih modela, od onih koji liće na prave motocikle, koji su ipak namjenjeni uzraztu od 16 do 18 godina, jer bi se teško mogao smjestiti na njih, do raznoraznih skutera. Koliko ima različitih koncepcija bicikla sa motorom evo fotki nekih tzv. pedesetica.

 

Aprilia RS 50

ApriliaRS50.jpg

 

Peugeot XPS

PeugeotXPS.jpg

 

Tomos APN

TomosAPN.jpg

 

Yamaha TZR

YamahaTZR.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

SKUTERI

 

Skuteri su zapravo najrasprostranjenija vrsta dvotočkaša. Šta su zapravo skuteri? Definicija jednostavno ne postoji, ali uobičajno je da skuteri nazivaju motocikli koji oblikom podsjećaju na Piaggio Vespu. Znači, oplate koje štite od vjertra, položaj sjedanje takav da su noge i stopala ispred ostatka tijela. Danas skoro svi skuteri imaju prenos variomatom, odnosno za voznju je dovoljno samo dodavat i oduzimat gas. Najveća mana većine skutera su mali tačkovi što bitno utiče na stabilnost, odnosno nestabilnost vozila. Za probijanje kroz gradske gužve ne postoji bolje prevozno sredstvo. Ovdje Piaggio uglavnom odredjuje tempo. No i skuteri imaju neke svoje podklase.

 

Standardni skuteri

 

To su skuteri koji imaju motore od 50 do 250 kubika, male točkove od 10 do 13 cola i dizajnirani da budu praktični. Tipični skuteri ove vrste su

 

Piaggio Fly

PiaggioFly.jpg

 

Aprilia Leonardo

ApriliaLeonardo.jpg

 

PGO Ligero

PGOLigero.jpg

 

Yamaha Cygnus

YamahaCygnus.jpg

 

 

Sport

 

Važi isto što i za predhodnu klasu skutera, s tim da su dizajnirani sa više pažnje, vrlo često na uštrb praktičnosti. Preformanse skoro iste kao i predhodna klasa, ali zbog dizajna i poneke dodatne komponente uglavnom skuplji. Tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio Skiper

PiaggioSkiper.jpg

 

Gilera Runner

GileraRunner.jpg

 

Honda Dylan

HondaDylan.jpg

 

Kymco Bet&Win

KymcoBetWin.jpg

 

 

Makadam

 

Ovi skuteri se prave samo u zapremini motora od 50 kubika. Znači spadaju pod klasu bicikla sa motorom. Karakteristično je to što imaju montirane gume tzv. Balonke. Nisu za terensku vožnju, samo tako izgledaju. Tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio Typhoon

PiaggioTyphoon.gif

 

Peugeot Trekker

PeugeotTrekker.jpg

 

Yamaha BW's

YamahaBWs.jpg

 

PGO Big Max

PGOBigMax.jpg

 

 

 

 

Naked

 

Zapravo i nisu naked, ali su izuzetno siromašni oplatama. Najmlađa klasa i još uvjek je u povoju tako da još nema puno modela. Tipični skuteri ove vrste, zapravo sva tri modela koja se nude danas su:

 

Peugeot serija Ludix (ima puno modela ove serije)

PeugeotLudix.gif

 

Tomos Yungste'r

TomosYoungster.jpg

 

Yamaha Slider

YamahaSlider.jpg

 

 

Retro

 

Važi sve kao za standardne skutere s tim što je ovdje maksimalna pažnja posvećena dizajnu. Za mnoge ovo je klasa skutera sa najviše stila. Pošto slika govori više od hiljadu rijeći evo ih tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio Vespa

PiaggioVespa.jpg

 

Aprilia Habana

ApriliaHabana.jpg

 

SYM Mio

SYMMio.jpg

 

 

 

 

Veliki točkovi

 

Glavna mana skutera su zapravo mali točkovi. Zbog malih točkova su izuzetno nestabilni i, pogotovo na lošim podlogama, lako se gubi kontrola nad vozilom. Početkom devedesetih Aprilia je predstavila liniju Scarabeo. Razlikovao se od svih ostalih skutera po tome što je imao velike točkove. Kubikaže su od 50 do 500 kubika. Točkovi su najčešće 15 ili 16 cola. U pojedinim slučajevima zadnji točak je 14 cola. Zbog sigurnosti vrlo brzo su postali najpopularnija vrsta skutera. Tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio Beverly

PiaggioBeverly.jpg

 

Aprilia Scarabeo (od nje je sve počelo)

ApriliaScarabeo.jpg

 

Kymco People

KymcoPeople.jpg

 

Peugeot Looxor

PeugeotLooxor.jpg

 

 

 

 

Maxi

 

Kao što i ime asocira, to su veliki skuteri. Jedino što ih povezuje sa klasičnim skuterima je položaj sjedenja. Zbog velikih dimenzija izgubili su onu praktičnu komponentu za probijanje kroz gradske gužve. Ovi skuteri su zapravo negdje na polovini između klasičnih skutera i GT (putnih), a tu su i cijenom, tako da imaju svojih kupaca. Kubikaža im varira od 50 do 400 kubika. Tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio X8

PiaggioX8.jpg

 

Yamaha X-max

YamahaX-max.jpg

 

Honda Pantheon

HondaPantheon.jpg

 

Kymco Grand Dink

KymcoGrandDink.jpg

 

 

GT skuteri

 

Ovo nema nikakve dodirne tačke sa izvornim skuterom. Ogromni su, udobni i paprenih cijena. Mnogi ih zovu putujuće fotelje. Kubikaže im variraju od 125 do čak 800 kubika. Imaju takvu opremu da bi im i prosječni automobil pozavidio, sa njima se slobodno može ići na duži put, umor se na njima ne osjeća. Ipak za grad uopšte nisu praktični. Zbog svih ovih osobina izgubili su na okretnosti. Tipični skuteri ove vrste:

 

Piaggio X9

PiaggioX9.jpg

 

Suzuki Burgman

SuzukiBurgman.jpg

 

Honda Silver Wing

HondaSilverWing.jpg

 

Gilera GP800 (najveći ekstrem sa 840 kubika i 75 KS)

GileraGP800.jpg

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

MOPED

 

Dok nisu skuteri prevladali mopedi su bili ono sto je pokretalo ljude u urbanim sredinma. Mopeda je sve manje i manje, mada se pojedini modeli još ne daju. Evo nekih mopeda koji se danas proizvode:

 

Honda ANF

HondaANF.jpg

 

Tomos Streetmate

TomosStreetmate.jpg

 

Sachs Madass

SachsMadass.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

NAKED

 

Naked su zapravo svi motori koji nemaju oklope na sebi. Vidi se mašina i ostali sklopovi. Jedini ofarbani dio su rezervoar i blatobrani. Zato su oku dostupni i agregat i elementi prenosa, i vješanje... zapravo ovu klasu je možda i najteže dizajnirati. Iako su svi motori klase nejked goli znaju se i te kako razlikovati po karakteru i položaju tjela. Kod nekih je opušten položaj tjela: kičma pravo, zadnjica i stopala u istoj liniji sa kičmom i ruke koje prosto padaju na volan. Dok su suprotnost oni koji imaju nizak volan zbog cega je kičma savijena prema naprijed, odnosno tijela polegnutog preko rezervoara, često su i stopala povučena nazad. Ovaj prvi položaj je tzv. turistički položaj, a ovaj drugi je sportski položaj. Ovo znači i da kod nakeda ima podklase. Ove prve nazivamo običnim, a druge sportskim nakedima. Interesatno je da neki proizvođači znaju da dodaju tzv. Poluoklop, odnosno vjetrobran i tu im se ne zaustavi prepravka, već znaju da podignu položaj volana i stave udobnije sjedište. Na taj način osim bolje zaštite od vjetra, vozač ima i udobniji položaj pa se ti motori mogu bez problema koristiti za putovanja.

 

i sport i turizam

 

Evo nekih primjera trasformacija. Isti motor, ovir, prenos, a samo zbog položaja vozača drugačiji karakter:

 

Yamaha FZ6 i Yamaha FZ6 Fazer

Yamaha_FZ6.jpgyamahafz6fazer.jpg

 

Kawasaki Z750 i Kawasaki Z750S

KawasakiZ750.jpgKawasakiZ750S.jpg

 

 

 

 

Sport i samo sport

 

Tipičan neudoban sportski položaj. Sportski motor koji nema aerodinamične oplate. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Aprilia Tuono

ApriliaTuono.jpg

 

MV Agusta Brutale

MVAgustaBrutale.jpg

 

KTM Super Duke

KTMSuperDuke.jpg

 

Triumph Speed Triple

TriumphSpeedTriple.jpg

 

 

 

 

Opušteno

 

Ono zbog čega se nakedi i najviše kupuju, zbog opuštenog uživanja. Osim uživanja u klasičnim linijama pružaju i dovoljno zabave u vožnji. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Yamaha XJR 1300

YamahaXJR1300.jpg

 

Suzuki Bandit

SuzukiBandit.jpg

 

Moto Guzzi Breva

MotoGuzziBreva.jpg

 

Kawasaki ER6-n

KawasakiER6-n.jpg

 

BMW R 1200 R

BMWR1200R.jpg

 

 

 

 

Retro

 

Kao i sve klase i ovu je zahvatila retromanija. Tu se nema šta puno objašnjavati, izgled starog motora spakovanog u modernu tehnologiju. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Ducati GT 1000

DucatiGT1000.jpg

 

Triumph Boneville

TriumphBoneville.jpg

 

Voxan Black Magic

VoxanBlackMagic.jpg

 

Norton 961 SS

Norton961SS.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

SPORTSKI

 

Sportski motori su zapravo klasa motora koja najčeće pokazuje presti neke fabrike. Projektovani su za pistu, pa u uslovima redovnog saobraćaja brzo zamaraju vozača i neudobni su. Racionalni razlog za kupovinu ne postoji osim ako vikendom ne proetate do najblie piste i date sebi oduka. Opet postavljam sledeće pitanje: Ko kupuje motocikl zbog racionalnih razloga? Iz ovoga isključujem skutere, jer se oni uglavnom kupuju iz racionalnih razloga. Kubikaa ovih motora uglavnom je određena klasama u superbajku. Najćeće kubikae su 125, 600 i 1000. Kubikae od 500 i 750, ako mogu tako da se izrazim su u izumiranju. Poto se djele po kubikai tako ću ih i podjeliti.

 

Stovadesetpetice

 

Ulazak u klasu sportskih motora. Ako imaju dvotaktne maine znaju biti i te kako agresivne. Četvorotaktne maine su smirenije. Čak duplo slabije, ali su trajnije i troe daleko manje goriva i jeftinije su za odravanje. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Aprilia RS 125

ApriliaRS125.jpg

 

Cagiva Mito 125

CagivaMito125.jpg

 

Honda CBR 125 R

HondaCBR125R.jpg

 

Sachs XTC 125

SachsXTC125.jpg

 

 

 

 

estotice

 

Ova klasa vrlo popularna. Nudi dosta ekstremne preformase iz male kubikae. Zbog male teine dosta su okretni. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Yamaha YZF R6

YamahaYZFR6.gif

 

Triumph Daytona 675 Triple

TriumphDaytona675Triple.jpg

 

Honda CBR 600 RR

HondaCBR600RR.jpg

 

Suzuki GSX 600 R

SuzukiGSX600R.jpg

 

 

 

 

Litarska klasa

 

Ovo su modeli koji slue za pokazivanje prestia neke fabrike. U njima je spakovana uglavnom sva tehnologija koju posjeduju neke fabrike. Japanci forsiraju četri cilindra, evropljani dva, sa izuzetkom Britankog Triumpha koji ima tri cilindra. Četri cilindra nude veću krajnju snagu, a dva bolju okretnost i ubrzanje u krivini. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Aprilia RSV Mille

ApriliaRSVMille.jpg

 

Kawasaki ZX-10 R Njinja

KawasakiZX-10RNjinja.gif

 

Ducati 1098

Ducati1098.jpg

 

MV Agusta F4 1000

MVAgustaF41000.jpg

 

 

 

Za obaranje brzinskih rekorda

 

Ovo su sportski motori koji imaju veliku kubikau, nisu naročito okretni ali svojom cjenom pokazuju status vlasnika. Ne postoje trkačke izvedbe pa nisu ograničeni kubikaom. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Suzuki Hayabusa

SuzukiHayabusa.jpg

 

BMW K 1200 S

BMWK1200S.jpg

 

Kawasaki ZX-12R Njinja

KawasakiZX-12RNjinja.jpg

 

Benelli Tornado 1130

BenelliTornado1130.jpg

 

 

Kao što sam reko klasa petstotina kubika i sedamstopedeset je pred izumiranjem

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

KROS

 

Da na ovom mjestu razbijemu jednu zabludu. ta su to kros motori? Kros motori su namenjeni teškim terenima. Što više blata, neravnog terena, divljine... To im je prirodno stanište. Kros motori su takmičarski motori i ne mogu se registrovati. Ne poseduju svjetla, žmigavce i još po neki dodatak koji je zakon propisao za sva motorna vozila. Osim za takmičenja koriste se i za zabavu, alu uvjek daleko od puteva, pogotovo asvaltiranih. Na asvaltu bi čak i bili opasni. Kada se na kros motocikle doda oprema da se mogu registrovati onda se ti motocikli zovu drugačije. U manjim kubikažama dominiraju dvotaktni, dok u većim četvorotaktni agregati. Zavisno od klase u kojoj se takmiče imaju odgovarajuću kubikažu. Nabrojaću ih nekoliko bez ikakvog reda:

 

KTM SX-F

KTMSX-F.jpg

 

Honda CRF 250 R

HondaCRF250R.jpg

 

Yamaha YZ 450 F

YamahaYZ450F.jpg

 

Tomos MC 80 Senior

TomosMC80Senior.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

ENDURO

 

Veliki točkovi i dug hod vešanja su glavne karakteristike enduro motora. Takođe tu je i uspravan položaj i širok volan da bi se imala što bolja kontrola nad motorom na neravnim dionicama. Enduro motore smo podjelili u tri kategorije. U ovoj klasi je za sada neprikosnoven lider KTM.

 

Hard enduro

 

kada se na kros motore dodaju svjetla, žmigavci, odgovarajući izduv i ostala oprema da se mogu registrovati dobili smo hard enduro motore. Koriste ih rekreativci koji vole blato, neravan teren, divljinu... Takodje ne podnose asvalt. Dosta su ekstremni. Tipični predstavnici ove filozofije:

 

KTM EXC (250 400 450 525)

KTMEXC.jpg

 

Yamaha WR 450 F (postoji i verzija sa pogonom na oba točka)

YamahaWR450F.jpg

 

Kawasaki KLX 450 R

KawasakiKLX450R.jpg

 

Aprilia RXV (jedini dvocilindraš)

ApriliaRXV.jpg

 

 

 

 

Soft enduro

 

Za razliku od hard modela sa soft modelima se može bez problema voziti i asvaltom. Zbog toga se ne mogu voziti ekstremnim terenima, ali za prosječnog vozača dovoljno. Može asvaltom da dođe do neke poljane, blatnog terena, suvog korita rijeke i onda sebi da priužti malo zabave vožnje po makadamu. Sasvim dovoljno terenskog karaktera, jer više prosječan vozač ne bi znao ni iskoristiti. Tipični predstavnici ove klase:

 

Yamaha XT 660 R

YamahaXT660R.jpg

 

MZ Baghira

MZBaghira.jpg

 

Suzuki DR-Z 400 S

SuzukiDR-Z400S.jpg

 

KTM LC4 640 Enduro

KTMLC4640Enduro.jpg

 

 

 

 

Putni enduro

 

Uz veliki točak i dugi hod vešanja uz enduro položaj tjela (udoban) dodate su oplate za zaštitu od vjetra i još ponešto opreme da bi putovanje bilo udobno. Stvoreni za duga putavanja, a zbog enduro porjekla ne smetaju im loši putevi. Vrlo popularna klasa kod svjetskih putnika. Tipični predstavnici ove klase:

 

BMW R 1200 GS

BMWR1200GS.jpg

 

Honda Transalp

HondaTransalp.jpg

 

KTM 990 Adventure

KTM990Adventure.jpg

 

Aprilia Pegaso 650 Trail

ApriliaPegaso650Trail.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

PUTNI MOTORI

 

Da se nadovežem na predhodni post. To su motori čija je glavna namjena da se napravi što više kilometara. Udobni su, imaju dobru zaštitu od vjetra i gomilu opreme. Na tim motorima dodaci poput grijanih ručki, ABS-a, GPS-a, muzičkog sistema, putnih kofera se podrazumjevaju. U ovoj klasi glavnu riječ vode BMW i Honda. Glomazni su i nepraktični za gradsku vožnju. Otvoren put je njihovo stanište. Opet se mogu podjeliti na više podklasa. Putni enduro smo opisali. Ostale podklase su

 

Putovanje putovanje i samo putovanje

 

Idealni za prevaljivanje ogromnih rastojanja tamo gdje ima asvalta. Tipični predstavnici ove klase:

 

BMW R 1200 RT

BMWR1200RT.jpg

 

Honda Pan European

HondaPanEuropean.jpg

 

Moto Guzzi Norge 1200

MotoGuzziNorge1200.jpg

 

Kawasaki 1400 GTR

Kawasaki1400GTR.jpg

 

 

 

 

Sportsko-Turistički

 

Imaju dosta sportskog šarma, ali su za razliku od sportista udobniji. Isto važi kao i za gore navedene, samo što se te asvaltne dionice mogu proći dosta brzo. Tipični predstavnici ove klase:

 

BMW R 1200 ST

BMWR1200ST.jpg

 

Honda CBR 1100 XX

HondaCBR1100XX.jpg

 

Yamaha FJR 1300

YamahaFJR1300.jpg

 

Kawasaki ZZR 1400

KawasakiZZR1400.jpg

 

 

 

Luksuzni

 

Kome nije dosta udobnosti nego uz to želi sav mogući luksuz koji pruža moto industrija, a pri tome ima gomilu novca kupiće nešto iz ove klase. Tipični predstavnici ove klase su:

 

BMW K 1200 LT

BMWK1200LT.jpg

 

Honda Gold Wing

HondaGoldWing.jpg

 

Harley Davidson Electra Glide

HarleyDavidsonElectraGlide.jpg

 

 

 

 

Custom

 

Ova klasa koketira sa custom klasom uglavnom samo izgledom. Ima sve ostale elemente putnog motora. Tipični predstavnici ove klase su:

 

BMW R 1200 CL

BMWR1200CL.jpg

 

Harley Davidson Road King

HarleyDavidsonRoadKing.jpg

 

Kawasaki VN 1600 Classic Tourer

KawasakiVN1600ClassicTourer.jpg

 

Moto Guzzi California EV Touring

MotoGuzziCaliforniaEVTouring.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

CUSTOM

 

Custom, za mnoge najljepši motori. Kada se kaže custom nekako se skoro uvjek prvo pomisli na Harley Davidson. Za sve je tipičan položaj tjela, noge naprijed. Nisu baš udobni, kratak hod vešanja, na ovim našim putevima svaku rupu će te osjetiti na kičmi, ali... Za mnoge je je ta klasa vrhunac stila. Interesatno je da ljudi koji uopšte ne voze motocikl i nemaju veze sa motociklima okrenuće se za ovakvim motociklima. Vrsta motocikla koja definitivno privlači pažnju. Opet se custom motocikli djele na raznorazne kategorije. Toliko je tih kategorija i mješavina stilova da se i dobri poznavaci mogu zbuniti. Ja ću ih probati podjeliti na dvije klase, a opet i ta podjela neće biti precizna.

 

Standard

 

Ovi customi imaju klasičan stil. Velike blatobrane preko prednjeg točka. Zadnji blatobran koji prati liniju zadnjeg točka i debele gume. Kubikae mogu da varariraju od 125 do preko 2000. Zagrieni ljubitelji ove klase ne priznaju ništa ispod hiljadu kubika. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Harley Davidson Fat Boy

HarleyDavidsonFatBoy.jpg

 

Kawasaki VN 900 Classic

KawasakiVN900Classic.jpg

 

Honda VT 750 Shadow

HondaVT750Shadow.jpg

 

BMW R 1200 C

BMWR1200C.jpg

 

 

 

 

Sport

 

Oni imaju mali blatobran na prednjem točku i užu gumu od ovih gore. Prednja viljuška zna da ima i veći ugao. Zadnji blatobran ne prati liniju točka već je zakrivljen prema gore. Istrumenti često znaju biti siromašniji nego kod gornjih modela. Oni su i najčešće osnova za raznorazne prerade. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Harley Davidson Night Train

HarleyDavidsonNightTrain.jpg

 

Kawasaki VN 900 Custom

KawasakiVN900Custom.jpg

 

Hyosung GV 650 Aquila

HyosungGV650Aquila.jpg

 

Suzuki VZ 800 Maruder

SuzukiVZ800Maruder.jpg

 

 

 

Ostalo

 

Power, samo za one koji imaju puno para. Svojom koncepcijom customi su neudobni ako asvalt niji savršen. Zbog položaja tjela nema potrebe za velikom snagom. No, to ne sprečava pojedine proizvođače da u motor custom tipa ugrade agregat od preko 100 KS koji uglavnom služe radi prestiža. Čak i na pisti ih je nemoguće iskoristiti. Tipičan primjer je Harley Davidson V-Rod.

HarleyDavidsonV-Rod.jpg

Osim toga, tu su sve moguće verzije, prerade i slično.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

SUPERMOTO

 

Da bi se shvatila ova klasa treba se znati kako je nastala. U Francuskoj, tačnije u Parizu lokalni ,,streetfighteri'' su tražili idealan motor za trkanje po pariškim parkinzima. Klasični sportski nakedi i sportski motori nisu imali okretnost skutera pa nisu mogli da se iskoriste punim potencijalom. Sjetili su se da uzmu enduro motore koji zbog položaja vozača pružaju fantastičnu kontrolu. Uz dugi hod vešanja lako preskači šahtove, šine i ostale gradske prepreke. Prepravke su se sastojale u tome što bi stavili manje točkove da bi dobili na okretnosti. Na te felne su montirane cestovne gume. Vješanje bi se postavili malo tvrđe i montirali bi mnogo jače kočnice. Na taj način dobijen je izuzetno okretan motor koji pruža ogromnu količinu zabave. U gradskoj gužvi čak zna biti okretniji i od skutera. Van grada, tamo gdje su krivine, pogotovo serpentine, neuhvatljiv je čak i od tri puta jačih sportskih motora. KTM je prvi primjetio potencijal te novoformirane klase i 1998 godine na tržište izbacuje svoj prvi serijski supermoto. Evropljani u toj klasi vode glavnu riječ, japanci debelo zaostaju, no polako i oni počinju praviti motore u supermoto klase. U zavisnosti da li je osnova hard enduro ili soft enduro supermoto se djeli na soft i hard. Inaće ova klasa po broju prodatih primjeraka najbrže raste jer nijedna druga klasa ne pruža toliko zabave u vožnji.

 

Hard

 

Ovdje kao i kod endura dominiraju u manjim kubikažama dvotaktne mašine. Tipični predstavnici ove klase su:

 

Husqvarna SM 610 R (ovaj model je izloen u Magnus Moto)

HusqvarnaSM610R.jpg

 

Aprilia SVX

ApriliaSVX.jpg

 

Husaberg FS 550 E

HusabergFS550E.jpg

 

 

Soft

 

Za razliku od hard modela kod kojih je sve ekstremno podeeno pa prosječan vozač ih ne može 100% iskoristiti, ovdje mogu da se zabave i prosječni vozači. Tipični prestavnici ove klase su:

 

KTM SM 690

KTMSM690.jpg

 

Ducati Hypermotard 1100

DucatiHypermotard1100.jpg

 

MZ Baghira Super-moto

MZBaghiraSuper-moto.jpg

 

Yamaha XT 660 X

YamahaXT660X.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

ALLROUDER

 

iako ime asocira na sve podloge oni su ipak namjenjeni vie asvaltnim podlogama. Ali mogu da podnesu razne vrste asvaltne podloge, grubi asvalt, autoput, grad itd. Do ove klase proizvođači su došli na dva načina. Jedni tako što su na putni enduro dodavali supermoto elemente, odnosno sve više ih prilagođavali cestovnoj upotrebi. U tome je pionir Yamaha TDM 900. Ili su razvijali soft supermoto verziju kojoj su dodavali putne elemente kao što je recimo slučaj sa Ducati Multistradom. Dakle, tipični predstavnici ove klase su:

 

Ducati Multistrada

DucatiMultistrada.jpg

 

Yamaha TDM 900

YamahaTDM900.jpg

 

Triumph Tiger 1050

TriumphTiger1050.jpg

 

Suzuki V-Strom

SuzukiV-Strom.jpg

 

Aprilia Pegaso Strada

ApriliaPegasoStrada.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

OSTALI DVOTOČKAŠI

 

Isto kao i kod automobila pojedini proizvođači se trude da naprave nove klase. Poneke uspiju kao što je supermoto, a neke završe kao prolazna moda. Neke fabrike izbace modele kojima niko neće da konkuriše iako se oni dobro prodaju. Nekada je postojala klasa (pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka) koja se zvala Scrambler. Danas neki proizvođači pokušavaju da ožive tu klasu pa nude modele kao što su:

Derbi Mulhacen 659

DerbiMulhacen659.jpg

Triumph Scrambler

TriumphScrambler.jpg

ili prosto prave neke modele koje je teško svrstati u neku klasu, prije svega što imaju neobičan položaj tjela, ali kažu da imaju stila:

Moto Guzzi Griso

MotoGuzziGriso.jpg

Yamaha MT-01

YamahaMT-01.jpg

Prolazna moda ili je na vidiku nova klasa? Vidjećemo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

To bi bile ugrubo sve klase dvotočkača.

Onako kako ih ja vidim i kako sam ih podjelio.

 

No naš zakon poznaje vozila na tri i četiri točka koja se mogu registrovati kao motocikli.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

ATV i QUAD VOZILA

 

ATV i Quad vozila su vozila sa tri ili četiri točka. Imaju uglavnom motociklističke motore, interesatno iako imaju pogon na zadnja dva točka nemaju diferencijal. Pružaju dosta zabave, ali oprez, na asvaltu znaju biti vrlo nestabilni, upravo zbog nedostatka diferencijala. Djelimo ih opet na radne i sportske.

 

Neki radni:

 

Piaggio Trackmaster

PiaggioTrackmaster.gif

 

Polaris Sawtooth

PolarisSawtooth.jpg

 

Kymco MXU

KymcoMXU.jpg

 

Suzuki LT-A

SuzukiLT-A.jpg

 

 

Sportski:

 

 

Suzuki LT-R

SuzukiLT-R.jpg

 

Yamaha YFZ

YamahaYFZ.jpg

 

Kawasaki KVF

KawasakiKVF.jpg

 

Honda TRX

HondaTRX.jpg

 

Neki ekstremni radni modeli imaju i pogon na sva četiri točka. Oprez, ako im je težina preko 400 kg po našem zakonu ne možete ih registrovati.

 

 

 

 

Ovdje možemo svrstati bagije i sva slična vozila do maksimalno 4 točka i 400 kg težine. Tako kaže zakon (bar ovaj koji važi u Crnoj Gori).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

:shock: kralju ...

 

Jedino shto bih mozda te luksuzne kategorisao u Grand Touring u shta bih swakako swrstao i pan european .. a hayabusa i onaj bmw ispod - sport touring ..

 

ali opet kazem :shock: :shock: :shock: kralju !!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Gde se svrstavaju chopperi? Da li se chopperom moze nazvati bilo koja radikalnija prerada (ne mislim na promenu fara, zmigavaca i ostale sminke?) ili se choperima nazivaju motori za izbacenom, produzenom prednjom viljuskom i ostalo sto ide uz to...

TJ znam sta se definitivno moze nazvati chopperom ali da li se jos neke prerade mogu nazvati chopperima ili se znacenje promenilo vremenom?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1249 postova
  • Lokacija: underlittleforest
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

zaboravio si neshto o auto industriji, avio industriji, vojnoj industriji hehehehe ako koga josh shta zanima neka kaze, brate svaka cast!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a zasluzio si sam sebe da castis mjestom voditelja u sopstvenom radiju

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1480 postova
  • Lokacija: Bratunac, Earth
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Svaka cast! Ovo si lijepo slozio, posluzice sigurno novajlijama koji ulaze u svijet motora. I komentari su super. Samo jedna mala ispravka: motori do 50 ccm mogu da se voze vec sa 14 god uz potvrdu o polozenom poznavanju saobracajnih propisa. Tako je barem bilo, ako se nesto nije promjenilo u ZOPS-u.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator
Ima li neka da sam preskoèio? :lol:

 

Gde je mooooja Hoooonda? :jecaj:

 

Inaèe, bravo za tekst, bravo za trud, stvarno zanimljiv i veoma kvalitetan post.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja