Jump to content

Moto Zajednica

Organizacija Track Day-a iliti Moto Hepeninga u USA

Recommended Posts

  • Drug član, 1140 postova
  • Lokacija: Chicago, IL USA
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Posto se sve vise pise o voznji na stazi i organizovanim Slobodnim Danima ili Hepeninzima zelim da vam predocim kako je to organizovano u USA. 

 

Postoji naravno vise organizacija koje se bave organizovanjem ovakvih dogadjaja tako da sve one koje to zanima informacije mogu potraziti na Sportbike Track Time aka STT web stranici http://www.sportbiketracktime.com/ ili na North East Sport Bike Association aka NESBA stranici http://www.nesba.com/.

 

Organizacija je svuda slicna, ali posto sam clan STT-ja, ovde cu pisati samo o njihovoj organizaciji. Godisnja clanarina je obavezna i ona iznosi $30 dolara.  Za tih tridestak dolara se dobije jedna majica, nekoliko prisivki, nekoliko cool nalepnica, pristup web starnici za rezervacije i jos kojekave sitnjarije. 

Organizator ili vlasnik staze (kako se vec dogovore) obezbedjuje Hitnu Pomoc, Slep Sluzbu i Corner radnike (mahace zastavicama).

Organizator je obavezan da obezbedi dovoljan broj kontrolnih vozaca (instruktora, redara) za sve klase.  Kontrolni vozac moze biti samo u jednoj klasi tj nemoze da bude redar u dve klase, mada mogu da se vozaju kada god hoce osim kada su obavezni da rade.  Kontrolni vozaci nose zute prsluke sa brojevima tako da svaka grupa u okviru klase ima svog instruktora.  Svi redari su redom trkaci sa dugogodisnjim iskustvom.  Naravno postoji i kontrolni vozac za instruktore (zeleni prsluk) koji kontrolise njihov rad. 

Rec kontronih vozaca je zadnja, ako on kaze da ides u boks onda ides u boks, nema ljtis, ako te iskljuce sa staze zbog ludorija takodje nema ljutis.  Sigurnost je svima najvaznija pa tek onda zabava.  Ovo nije trkacki trening. ;D

 

Svi vozaci su podeljeni u tri klase:  Novice (pocetnici), Intermidiate (Srednjasi) i Advanced (Eksperti, uglavnom trkaci).

 

Novice:  Pocetnici ili vozaci koji vec imaju isustva ali zele da se jos vise usavrsavaju u relativnom najbezbednijoj klasi.  Vozaci su podeljeni u grupe od 3~5 na jednog instruktora.  Uopste nije spora grupa jer ste podeljeni u grupe po brzini i iskustvu.  Pre svakog izlaska na stazu, obavezna je teoretska obuka u ucionici.  Preticanje je dozvoljeno samo na pravcima i to na 1.5 do 2m od motora koji se pretice.  Do rucka se vozi iskljucivo sa instruktorom u grupi i vezba se ono sto je dogovarano u ucionici.  Nakon rucka si sam i mozes da radis sta hoces ali si i dalje pod budnom paznjom instruktora.   Takodje mozes da zatrazis 1 na 1 rad sa instruktorom.

 

Intermidiate: Srednjasi ili vozaci koji imaju malo vise iskustva ili ekspertski vozaci koji nezele da svoj motor homologizuju za trkanje.  Preticanje je dozvoljeno svuda ali mora biti sa vanjske strane.  Takodje mozes da zatrazis 1 na 1 rad sa instruktorom.

 

Advanced: Ekspeti, u ovoj klasi je dozvoljen voziti samo motore koji su homologizovani za trke.  Srafovi kocionih klesta, ispusta za ulje, filtera, cepa za ulje, pa cak i prednje i zadnje osovine moraju biti sigurnosnom zicom vezati protiv samo odvrtanja.  Preticanje dozvoljeno gde god hoces.   

 

Sto se tice organizacije dana to ovako izgleda.

 

 

7:00 AM - Otvaranje

 

Ulazak na stazu i potpisivanje formulara da si upoznat sa opasnostima i da sve radis na svoju odgovornost.

 

7:15 AM – Otvaranje Michelin servisa

 

7:30 AM to 8:30 AM – Registracija i Tehnicka Inspekcija

 

Svaki motor i vozac moraju da prodju tehnicku inspekciju.  Proverava se obavezna oprema, kao i stanje guma, kocnica, lanca, gasa, svetala (moraju biti iskljucena, i naravno sva stakle moraju biti izlepljena trakom).  Nakon toga se dobija nalepnica sa klsom za koju si registrovan, ona mora biti vidno izlozena na prednjoj masci.  Ukoliko padnete na stazi, mozete se vratiti ponovo na stazu samo ako ponovo prodjete tehnicki pregled.

 

8:30 AM – Mandatni sastanak svih vozaca.

 

Predstavljanje redara i skretanje paznje na opasnosti na stazi, itd.  Posle ovog kratkog sastanka Novice grupa se odvaja i ide u ucionicu na teoretsku nastavu i upoznavanje sa instrultorima.

 

9:00 AM – Hepening pocinje

 

Prvi na stazu izlazi Intermidiate klasa, pa onda Advanced pa Novice.  Smena je svakih 20 minuta.

 

12:00 PM – Rucak

 

Staza je zatvorena za vreme rucka.  Po zakonu poslodavac je obavezan da obezbedi veme za rucak ukoli se radi vise od 5.25 sati.   ???

 

1:00 PM – Specijalna Sesija (ne svuda i ne uvek)

 

15-to minutna sesija za one koje zele da provozaju suvozaca na stazi.  Obavezna oprema je identicna za vozaca i suvozaca.

 

5:00 PM – Kraj dana

 

Vreme za rostilj, pivo i sredjivanje utisaka ili popravku motora i odlazak kuci. 8)

 

Nakon svea ovoga si prevezao izmedju 160-200 milja na stazi.  

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • The Doctor, 1108 postova
  • Lokacija: Kačarevo
  • Motocikl: BMW K1200 GT, Yamaha FZS 1000 Fazer, BMW K1, R1

Pa kod nass neće obaveznu opremu da nose a kamoli tehnički pregled i štatijaznam :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Chicago USA
  • Motocikl: '01 R6 (prodana) '04 R1 (prodana) '08 Aprilia RSV1000R (prodana) '07 BMW R1200GS ADV '06 Yamaha R1

Svaka cast RSVMillenian, sve u minut si tacan 0takoje.gif Bas sam vozio Road America stazu prije dvadesetak dana sa STT.

Super organizacija i jos bolji provod.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja