Jump to content

Moto Zajednica

Hromiranje aluminijuma u Srbiji

Recommended Posts

  • U prolazu, 2 postova

I još jedno pitanje. Koliko bi bilo hromiranje ovog srca felne, pošto verovatno je nemoguće ispolirati ih.

<script src='http://cdn.bjbikers.com/images/imported/mu/UDIrW_?i=bbsrm15cola.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>RP4fe_bbsrm15cola.jpg</noscript>

 

Pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 529 postova
  • Motocikl: TOMOS

Katastrova!!! fabricki hrom, od ne bas tako matorog motora.

kazu za BMW...... Njemu se obradujes 2 puta.......kad ga kupis i kad ga prodas,,,,,, :Mina:

nego sala na stranu.......kazi mi koliko bi bilo da se zice ponovo hromiraju od Honde CM125 po komadu? posto bi trebao da oba dva tocka raspletem i da zice hromiram ......malo sam se raspitivao i receno je da su bile cinkovane a ne hromirane fabricki .....to je kao procena ljudi koji se bave cinkovanjem........Naravno voleo bi da raj problem trajno saniram jer motor ostaje u porodici sa kolena na koleno pa samim time nama ima vrednost

 

 

hvala

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 102 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: imao nekad

2 felne 17 cola bih hromirao ili polirao, koliko bi to kostalo?

Napravi mi ponudu sa i bez krakova, ima ih 3 inace, u pitanju je cbr 1000?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • -+-, 1005 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha ♥

Svaka cast na radu, imam jedno pitanje cime odrzavati polirani aluminijum? I koliko je podlozan vremenskim uticajima? Posto na zalost nemam novca da platim tvoj rad, bacio sam se u SSM akciju i mozes videti rezultate ovde Klik, ovo je moje prvo poliranje, trebao sam uraditi bolju pripremu, planiram da poliram i felne tj. samo onaj deo koji je i sad sjajan. Mozda neki savet, pogotovo oko pripreme? Hvala unapred!

 

Pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Jeste stara tema ali uvek aktuelna, poslužila mi je vrlo korisno pa da je dopunim svojim iskustvom. Max nije već poduže u poslu ali sve i dalje stoji kao što je navodio, ali postoji uvek ali. Naime, proletos je momak dva puta bezuspešno hromirao točkove nakon dobrog poliranja, odamšćeni, aktivirana podloga, nanet bakar, prepolirano, potom nikl i na kraju hrom, i oba puta je vrlo brzo došlo do ljuspanja i na kraju sve skinuto i izlakirano nekavim bezbojnim lakom za koji mislim da nije za spoljnu upotrebu. Završno stanje je prihvatljivo dobro, žice nisu oslojene kako treba i javiće se korozija, bila mu je žurba i nije hteo po treći put da se radi. Proces sklapanja točka:

 

IMG_20150529_190602_zps2ifvmtge.jpg

 

i završno balansiranje:

 

2015_0615_175212_001_zpseqkglxuh.jpg

 

Isti takav par BMW točkova, ali u grdnom stanju:

 

002_zpstnxfuucf.jpg

 

sanirani ali bez galvanizacije:

 

IMG_20160406_110033_zps3rt1yrbs.jpg

 

Nakon skidanja sloja hroma se samo nazrela kolika može biti  korozija aluminijuma, piting, a tek uklanjanjem  nikla se  pokazalo pravo stanje, jako duboka oštećenja. Opcija je bila da se obruči ispeskiraju i istera praškasti oksid koliko može, hemijski prajmuje, potom zapune sva i dalje mesta pod dubinskom korozijom specijalnom masom ala tečni metal, nanese epoksi zapunjivač preko cele površine i potom izbrusi do bude što više čiste površine aluminijuma, potom opet tretira hemijski jako otrovnim prajmerima i jednostavno prefarba u naj svetliju srebrnu 2K metalik boju. Druga varijanta je bila da se pokuša izbrusiti što više i pokušati da se površina dovede u zdravo stanje sa pripremom za hromiranje, i upravo je konsultacija bila kod Goluba u firmi koja se bavi abrazivima. Posao je prepušten profesionalcu i urađen iznad očekivanja, na sreću je prvo prednji točak rađen, koji je bio bolji, sa zadnjim je malo falilo da dođe od odustajanja. Međutim, ostale su mestimično tačke pitinga kao ubodi iglom i pitanje je da li bi se svi slojevi galvanizacije održali vremenom, pa je doneta odluka da obruči ostanu tako uglačani, završno ogledalo, što je napor više pri poliranju, te da vlasnik jednom godišnje skine točkove i posveti im pažnju nanošenjem neke od zaštitno estetskih pasti. Žice su takođe bile ruinirane ali su izvučene u vrlo dobro stanje estetski. Čitav postupak sa hromiranjem je prilično skup a rezultat ipak neizvestan, prva dva točka, fabrika nije uspela da ih uradi kako treba, a po net pričama, hromirani aluminijum ne traje koliko se očekuje, tako da je upitno kako bi to izgledalo i trajalo bez obzira na čvrsta obećanja potkrpljena zaista validnim tehnološkim objašnjenjima inženjera, jednostavno nisam lično mogao da se usudim da sugerišem išta vlasniku i praktično je izneto negativno iskustvo i mogući rizik prevaglo da se odustane od hromiranja, tim pre što je vlasnik video dva BMW ista obruča od čistog aluminijuma koja i posle ravno 22 godine izgledaju novo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Aktuelna tema o poliranju me podseti na ovu i fotografije stare 4 i 5 godina a koje se ne vide, pa da ih postavim ljudski, a sve stoji u tekstu gornjeg posta, slike su po istom redosledu:

 

001.jpg.c1078f987cf1e2e096a973f9c60019f9.jpg

 

002.JPG.4cf609cddaaa62d428ad5f5f4aa34ede.JPG

 

003.jpg.5307f0397e68e466203e53ee71f5c3e2.jpg

 

004.jpg.5ea576b5e6062a363f70188a2778ba88.jpg

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja