Jump to content

Moto Zajednica

Keeway Outlook- iskustvo (izmenjen naziv)

Recommended Posts

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Kada je jednocilindras u pitanju i normalno je da imas utisak da vise ocitava nego sto se vrti, jer na dva obrtaja radilice postoji svega jedan takt.

Inace, skok sa 4 na 6 000 je sasvim normalan (pretpostavljam da je 4 000 minimum da bi krenuo iz mesta), jer je prenos na skuterima generalno tako podesen da se vozi u opsegu obrtaja gde dobro raspolazu obrtnim momentom, odnosno postoji kompromis izmedju potrosnje i povlacenja.

 

Uglavnom, ne znam koliko je iobrtomer skren, ali verovatno ne laze u toj meri u kojoj ti se cini.

 

Vezano za kocnicu, kada prodje razrada verovatno ces ispitati performanse agregata. O istom troski ispitaj i performanse kocnica, pa ako se ni  tad ne izgubi skripanje jedino ti ostaje da menjas plocice, ako nastavi da nervira.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Slazem se sa blackbite-om, 4-6k je sasvim normalno za jednocilindrasa, nizi obrtaji se tesko izvlace i sa menjacem (moj motor sa 650 ccm postaje upotrbljiv na 3000, obrtaje ispod zaboravi). Ler mi je malo sumnjiv tih 2000, trebao bi da bude ~1500, ili ste podesili malo jaci, ili stvarno laze. Smanji ler gas do granice kada se gasi kada naglo dodas, onda malo pojacaj i to je nekih 1400 obrtaja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Obratljka baždarena do 12.000 a fabrički podatak maksimalne snage na 7.500. Ler na 1.500 +/100. sad pokazuje nešto ispod 2.000, možda 1.700 al mi stvarno deluje da je ispod hiljadu, jednostavno se ljuljka motor, ma mogu mu prebrojavam taktove.  Nisam ja od juče u mehanici al ajd da vam verujem. Premeriću more kod drugara tačnost.

 

Što se tiče kočnica, diskovi su na oba točka al samo škripi prednji, ma ko da ide na metal, da nema gurtne. Ajd to manje više, nek škripuće, nego mi je niža ručica u odnosu na zadnju i malko žvakastija, mekša, jednostavno mi se ne sviđa i ne koči kako bi hteo. Baš osećam znatno bolje kočenje kad dodam zadnju. Sad vežbam da kočim samo prednjom kočnicom, (da izbijem refleks stečen kod Frija koji ima doboš pozadi i bez obzira na stisak, kočeći je prednji točak),  i fali mi sila. Sačekaću još malo da ulegnu pločice jer na desnoj se videlo da nije kočila celom površinom, malo smo ošmirglali gurtnu pa mora da se upaše ponovo. Najmanji problem da uzmem druge pločice. Ja volim kočnicu u bradu, mislim na auto, tako da i sad hoću na najmanji dodir da koči. Sad u rukavici, malte ne poluga mi dođe do prstiju. Pošto razrađujem mašinu, danas bio po kofere u Banovcima, verovatno ću sa još jednim Kivejašom ići kod Ratka u Obrenovac tokom nedelje pa ću ga smoriti uz Coca Colu iz srvisnog frižidera ( nema piva inače).

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Ja sam go težak jutros 134 kila, sa odećom opremom celom to sigurno bude 150, plus supruga, ha, krije, al jedno 70 plus kofer i đakonije pa je to teret preko predviđenog

Ti sa mnom lepo na bicikl dok se ne vratis na 90 kg, a dotle ti busim gume, i onako moras da uzmes neki pirelli!!!! Za agregat se ne brinem, ali ram na keewayu me malo vise plasi, jos ako Tanja nemirno sedi..... :) :)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Bazdarena je samo za ukras, toliko nece izvrteti, pa sve i da mu skines zadnji tocak.

 

Sa druge strane, potencijalna snaga agregata je verovatno negde oko 8.500 do 9.000, ali je na 7500 ogranicen prenosom, pa su dali taj podatak.

 

Ako si primetio uglavnom su skuteri kilovat - dva slabiji po specifikaciji u odnosu na motore iste kubikaze, upravo je to razlog, a nesto lakse rolnice omogucavaju vece iskoriscenje uz bolje ubrzanje i vecu maksimalnu brzinu, kao i znatno lakse savladavanje uspona i vecih opterecenja. Uglavnom, mozes to posmatrati kao neki vid blokade, s'tim da ne treba preterivati, i ici na maksimum jer otezava odrzavanje brzine, sto ne smeta na 50ccm, ali na 150ccm ipak ne treba vaditi 100% snage, vec se zadovoljiti sa 85-90%, ako uzmemo da fabricki ostvaruje 70-80% mogucnosti.

 

Elem, da ne duzim sada, o tome cemo kad predjes jedno 2 000km.  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Na skuter mogu sede i tanje od Tanje, haha. Gume ne menjam jer ne jurcam skuterom a ni ne znam da obaram, mislim motor, tako da bajs niks.

 

Hondin motor, kom ovaj odgovara ko kopija naravno, ima preko 15,5 konja na 8.500 obrtaja. Da, Honda ima 153 kubika a ovaj 150,1 al nije to razlog za 2 i više konja. Sasvim je moguće da je prenos ograničavač na neki način. No to me trenutno ne opterećuje. Juče sdam posle 400 km pređenih natego motor na semaforu pun gas do 60,  i baš dobro ubrzava. Inače se oseća pemanentno bolji rad kako kilometri odmiču.

 

Trenutno bih da dovedem kočnicu u top formu a i čekam lep dan da padne prvo pranje skutera, nabavio sam specijalnu moto kozmetiku, al o tome u posebnoj temi.

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Jako mi je cudno sto te zeza prednja kocnica, da li je Ratko pokusao da je ozraci, mozda je i losa tecnost. Ne moze nikako da koci losije nego zadnja. To sto skripi je samo do plocica, meni to ne smeta ni najmanje ako koci, ali ja bi promenio tecnost da sam na tvom mestu i video kako funkcionisu kocioni klipovi i mehanizam na rucici. To nije neka nauka, mozemo i zajedno ako hoces, rasturao sam par kocnica, a imam elfovo ulje dot5.1 (kompatibilno sa 3 i 4) koje mi je pravilo razliku kada sam ga stavio u sym-a i klea.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ozračeno više puta, nema vazduha. Prednja škripi, zadnja ne a iste pločice. Ulje je DOT 3. Sad, deluje da sve radi, sve podmazano. Mislili smo da će šmrglanje da pomogne da bolje legnu al evo nije. No videćemo ponovo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pa evo nakon pređenih 2.000 km da napišem svoje utiske. Slike vetrobrana nisam spremio jer imam zamerki i ako počnem da cepidlačim neće da valja.

 

Prvo i osnovno, čitajte uputstvo za rukovanje. Zašto, zato što u njemu piše kad se menja ulje a u servisnoj knjižici se navodi prvi servis na 1.000km. U uputstvu piše zamena ulja na 300 što i uradih al ne pročitah odmah, treba i ulje u diferencijalu što sam i učinio naknadno. Zanimljivo da je ulje u motoru bilo ko novo a u reduktoru skroz sivo. Sipo Motul. Inače, ulje u motoru sam zamenio i na 1.000, isto bilo čisto i sad ću na 2.500. Verovatno Bel Ray jer sam siguran da je oriđinale.

 

Ko što sam rekao, problem postoji sa prednjom kočnicom. Zamenio sam ulje u prednjoj i bilo je ko koka kola braon a u zadnjoj providno. U istom trenutku su zamenjene i pločice, nije bilo više škripe, bolje osetno kočio i ručica visoka neposredno po ozračivanju al se popnovo vraćala na niže. Ponovo sam radio istu operaciju, stavljao fabričke pločice jer je leva nakon 500 pređenih bila 2 mm tanja od desne. Opet isto, bude visoka pa opet padne. Naručio sam samostalno pločice od nekog prodavca i dobio pogrešnu desnu plolčicu. Inače oprez sa delovima. Ima dosta divljaka. Pomenute pločice su navodno bile NHC al bez ikakve oznake, samo obična kartonska kutija sa nadodatom nalepnicom trgovačke šifre. Potražio sam gde mogu naći nešto sigurnije i nađem kod Motoghosta SBS koje sigurno jesu original, imaju ugraviranu šifru na metalu plus dodatno ofarbano, blister pakovanje i reklamna nalepnica pride. Pločice su keramičke, takozvani organik i jesu za skuter i ulicu. Sa njima motor koči odlično, daje osećaj sihronog doziranja. Koštale 1.580 din. Međutim i dalje to nije to tako da sa prvim lepim danima ću tražiti dalje, hoću da mi bude višlja od leve zadnje.

 

Bio sam na kursu dobre vožnje u Zrenjaninu i naučio da teram motor a ne on mene. Tad sam uvežbavao oštro kočenje i uspevam namerno da blago odignem zadnji. Sa SBS pločicama motor zaista jako efikasno koči tako da se u svakom momentu osećam sigurno ma koliko jurcao čak i kad nas je dvoje na motoru. Tad sam saznao i za Kaunterstiring i počeo da ga primenjujem.

 

Prva ozbiljna tura je bila sada na trke u Kraljevu, 350 km u jednom danu po lokalnim seoskim putevima, jako lepo ali zahtevno i za motor i mene. Pošto je ispred išao Mojsa sa Pegazom, morao sam baš oštro da vozim i kočim, da napinjem u krivinama. Zahvaljujući tom itinereru jako dobro sam počeo da vladam motorom. Pre puta sam napeo opruge za 2 kruga i mnogo bolje se motor ponaša, ne samo što ne štosuje sa dvoje. Skuter jako dobro leži, ko pegla kako reče Prža, nekadašnji trkač. Ne ljulja ni u dugim krivinama, sluša kontrastiring munjevito čak i kad treba da se domota u dugim podavalskim harnadlama. Ne reguje na neravnine po putu i ne odbacuje se u stranu. Osetio sam pravi grip obarajući ga pri kraju puta. Ni u jednu rupu nisam upao a sve zahvaljujući dobroj upravljivosti pored odličnog kočenja. Nema naglog propadanja prednje viljuške niti povratnog izbačaja kad se naglo otpuste ručice. Inače ja kočim kako treba, sa oba točka. Prednja viljuška je bila malo tvrda al sad je sve kako treba nakon natezanja zadnjih. Isto se ponaša i u dvoje i sa desetak kila u koferu.

 

Motor je jako dobro izbalansiran i uspem da se zadržim u mestu sekund. Nakon toliko pređenih kilometara neutreniram, samo malecki bol ispod lakta, verovatno zbog stiskanja gasa, sutra sve nestalo. Nije bilo traga umora niti da ruke bride ili trnu prsti što znači da motor nema vibracije. Doduše, kad pustim volan na 60 ima neko ljuljkanje, sad dal je zbog vetrobrana ili gume ne znam. Čim pridržim volan sa po jednim prstom, sve je mirno i ništa ne osećam. Da, malo stražnjica žuljkala al nije joj lako sa 130 kg opterećenja. Znači putovanje je jako udobno, opušteno bez ikakvog zamora. I supruzi je mnogo komforno da se vozi.

 

Vetrobran je odličan, do nekih 80 se ne oseća a preko toga kad upadne u firung oće malo da se ljuljka, greška Ivana u izradi i malo kao motor se zanese. Obilazio sam bus sa 98, toliko maksimalno ide i nisam ni jednog trenutka osetio ništa nestabilno iako je firung bio prisutan, motor to blago savladava.

 

Agregat nije bučan iako je išao stalno pun gas, nije brujalo u glavi. Jako dobro puni čak i preko tih 80, pa se sa malo veštog zaleta može obilaziti automobil a već za kamione treba malo vremena. Kad bi se svi pridržavali ograničenja od 80, savršem motor.

 

Da ne zaboravim, motor se meni ne greje, dođe do predposlednje crte i tu je. Pri oštroj vožnji na putu ne pali ventilator. U njemu je fabrički antifriz. Problem kod tih motora je što im je prelivni sud ispod najviše tačke hladnjaka pa ga je teško ozračiti što može da uzrokuje grejanje. Navodno je motor i proizišo od vazdušnjaka koji je samo ogrnut vodom tako da se mora grejati al će zato i dugo trajati jer su cilindri tvrdi.

 

Šta ima još? Na nosače vizira Ivan je ugradio izbačena mesta za retrovizore i sad mogu da prtođu. Mogli su još napolje al ja držim šake tik uz plastike pa bi mi smetalo. Motor izduvava topao vazduh i pored heblova tako da jako lepo greje ruke. Kad je hladam pali na dodir a kad je vruć traži malo gasa. Svetla odlična za neverovati. Mana, instrumenti neupotrebljivi noću ko da nema skazaljki. Ima li ko rešenje?

 

Na motoru se ništa nije odvrtalo što se dešava sa Kinezima. Ništa ne lupa nit škripi nit se negde boja ljušti nit rđaju šrafovi a stalno ga perem jakom beskontaktnom penom i peračom pod pritiskom.  Da, hoće da se zamagli sat posle pranja i treba mu vreme da se izgubi. Fabrički pritisak od 2,8 bara je mnogo pa se pridržavam ko za Hondu SH 150, 2 i 2,2 .

 

Prosečna potrošnja za 1.836 km je 3,26. Najniža na putu za Zr, 65-70 plus 3 sata muštranja po poligonu, 2,78 l/100. Najviša grad, 3,51, dvoje gužva. Od 13 točenja 3 su bila po 3,4 i jedno to najviše a ostala oko proseka. Sumnjam na merku. Sad na putu za Kraljevo, non stop otvoren pun gas, 3,26l.

 

Subjektivno sam više nego zadovoljan. Nekoliko puta sam ga mazao voskom pa glanco da sija, uzimao specijalne kozmetike i to govori o mom vrednovanju Outlooka i uživanju koji mi pruža. Lak mi je za manipulaciju i provlačenje po gradu. Na semaforu uvek sam najbrži čak i uz brdo.  Svako sedanje na njega me raduje i baš opušteno zadovoljan ga vozim sa neverovatnim osećanjem sigurnosti i bezbednosti, a i ponosa da priznam. Ne priliči možda mojim godinama, al tako je.

 

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pa prvi ozbiljan prikaz, mora dugačko i detaljno.

 

zvucis kao Alvirovici  :) :) :)

 

Al me uvredi, ko da mi nisi drug. A ti me i usmeri na ovaj skuter pa sad čitaj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Djunta, svaka cast.  :)

 

Unapred se radujem prikazu nakon predjenih 10 000km.  ;)

 

P.S. Nije mi poznat izraz "firung". Pretpostavljam da mislis na ona strujanja kad krene da "samara" levo-desno?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Firung je trkaći izraz, u repu, zavetrini, kad se neko sledi, pa kad se izađe dođe do udara vrtloga koji pravi onaj ispred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Al me uvredi, ko da mi nisi drug. A ti me i usmeri na ovaj skuter pa sad čitaj.

Salim se, detaljan opis i vidi se da si zadovoljan sto znaci da sam te sa pravom ubedjivao da kupis keeway-a. A kocnicu prednju cemo da sredimo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Al me uvredi, ko da mi nisi drug. A ti me i usmeri na ovaj skuter pa sad čitaj.

Salim se, detaljan opis i vidi se da si zadovoljan sto znaci da sam te sa pravom ubedjivao da kupis keeway-a. A kocnicu prednju cemo da sredimo.

 

Pokušavam da dam obrazloženo mišljenja a ne ono, meni se sviđa ili ne, a zašto, pa zato. Jesi me stvarno dobro ubedio i sad ja iznosim iskustvene zaključke.

 

Motor koči odlično i svi koji su ga probali su zadovoljni, čak i oni koji se bave mehanikom. No ja hoću da mi prednja bude višlja od zadnje i Bog. Ovo je za večinu nevažno skroz al ja ne bi bio ja kad ne bi težio nečem +.

 

Danas sipo gorivo posle povratka iz Kraljeva na 2.206 km. Lakša bila vožnja malo i odmah potrošnja 3,10.

 

Probo ga drugar danas a vozao ga ganc novog i stvarno je osetio da bolje ide sad. Kaže da mu malo poskoči kad ga obori, a on baš cepa,  moguće jer nisu kineski amortizeri preterano tvrdi inače. Meni ne smeta, e sad kad budem i ja naučio da ga skroz oborim, a fali mi još malo, možda će. I on je primetio osetno poboljšanje  kočnice i nema zamerku ko ja, mada misli da je mekše kočio sa onim divljacima ili pak ove malko treba da se zagreju.

 

Nego ima jednu anomaliju i danas smo sezezali i skidali i vizir i kofer, bezuspešno. Bukvalno nikakvih vibracija nema na kormanu, motor ide pravo ko strela i pod ozbiljnim teretom. Međutim, kad se pusti na nekih 60, igra korman levo desno. (Ovo sam primetio u Aranđelovcu, prvi put pustio obe ruke.) Čim se takne, jednim prstom ništa, i ništa ne može da se oseti. Ventili su mesingani i krivi i  veliki i vrlo je moguće da oni prave debalans. Upozoren sam da takvi ventili umeju da puknu. Vidim da niko ne balansira točkove a sigurno bi trebalo. Čim pre ću zameniti ventile i izbalansirati oba točka. Neki savet, iskustvo?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Ne mogu ventili da prave debalans na fabricki balansiranima gumama, a balansiranje kod lesanovica je oko 500 din ako se ne varam, 1500 su mi uzeli za prednji tocak, skidanje, krpljenje, balansiranje, vracanje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Ne znam za kineski motor koji dolazi sa balansiranim tockovima. Valjda zato sto ni brzine nisu visoke u toj meri da pravi problem, pa je moguce da je to to sto se oseti kada pustis volan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ma sigurno nije balansiran. Ajd livena felna i može da bude uravnotežena al kod guma je debalans skoro uvek izražen. I ovaj ventil je baš prevelik uz to mesingani pa je mnogo težak. A štos je što se upšte vobling ne oseti pod rukom ni najmanje, tek se vidi okom kad se pusti. Čito sam negde da može da bude nejednaka napunjenost viljušaka al bi to moralo valjda da se oseti u nekim sitacijama kao neka nestabilnost. Od nedelje menjam ventil i balansiram.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Izbnalansirao točkove:

 

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=56770.0

 

Sad je motor miran al ima tendenciju da na 60 počne usporeno da zvrčka i ako ga pustim pojača se. Ali je generalno drugi motor.

 

Okrenuo sam preko 3 k. Pojavio se prvi kvar, pukla kilometar sajla, bila suva nepodmazana a bužir ko da je malo dugačak. Podmazo mašću sajlu a bužir nalio uljem pa ako pukne ponovo, skratiću sve. Sajla kod Bobana 270 Din.

 

Posle stavljanja SBS pločica imao sam dobar utisak no i dalje se to meni ne sviđa. Svi koji su probali kočnicu kažu da je to dobro a ja i dalje tvrdim da to nije što hoću. U međuvremenu sam ja počeo znatno slobodnije i brže da teram i očekujem trkaće kočenje. Zamenio sam mesta kleštima, na zadnjim pločicama su stavljeni limčići na obe pločice koji osim povećanja debljine ničemu ne služe. Stavili smo ih napred, isto. Onda mi je Seba stavio 2 šajbnice između ručice i klipa, sad je taman kako hoću, tek da ima zazor al i dalje ne zaustavlja po mojoj želji. Očigledno pločice nisu dobre i imam utisak da su bolje kočile kad su bile nove a i kad se opere disk. Vratiću originalne pa tražim dalje.

 

Menjao sam ulje na 2,5 k kako kaže servisna kljižica. Pošto nisam bio zadovoljan Motulom, ima tema o falširanju, sipao sam Q8 moto ulje 15w50, polusintetiku i dodao malo grafita, molibdendisulfata, popularno LM-a koje godinama koristim sa dobrim iskustvom a nema ga u uljima koje imaju JASO MA zbog upotrebe u agregate sa mokrim lamelama.Za CVT treba Jaso MB al ga nema.  Motor je odmah dobio puniji zvuk i ne prašti kad ga odvrćem. Drugo ulje, original, gušće plus grafit, verovatno sve daje rezultat. Predhodni Motul je skuter trošio za 1,5 k . Ulje 1 litar košta 590 Din. Dobio sam bočicu moto ulja za reduktor sa dodacima koje bolje podnosi udare zupčanika. Prvo ulje sam menjao na 400 km, bilo sivo i sad ovo na 2,5 k opet sivo, Motul, uopšte mi nije jasno zašto. Sledećom zamenom ulja u agregatu, menjaću opet u reduktoru. Moram da kažem da Q8 je ulje koje se koristi i u F1, moj drugar, šampion Jovica Milovanović  godinama koristi u trkaćim autima svojih siniova Mirka i Nemanje koje sponzoriše Kuvajt Petroleum, kao i u svojim motorciklima i privatnim autima. Imaju moto ulja mineralna 10w40, polusint 15w50 i pun sint, Racing 15w50. Na sajtu se za moj skuter našla preporuka ulja što ne nađoh naokolo.

 

http://www.q8oils.com/?domain=de

 

Sa prvim vrućinama motor je počeo češće da pali ventilator što se meni ne sviđa. Zamenio sam fabrički antifriz i sipao svoju, blažu mešavinu jer prejaka koncentracija može pogoršati hlađenje. Izvadio termostat i lepo ozračio sistem. Motor i dalje dostiže istu temperaturu a možda nešto brže se podhlađuje. Proveravao sam rad termostata sa termometrom, radi al ne kao što je recimo kod Honde SH 150 čija je kopija. Otvara na nekih 75 a pun otvor i hod na 85, a kod Honde na 85-94. Takođe, u povratku, kasnije zatvara nego što je počeo sa puštanjem protoka. Nema nikakvu oznaku na sebi. Termo prekidač ventilatora pali na 98 što je po meni mnogo, nema podatako na koliko podhlađuje. Pitao sam servisera i još nekolkio Outlokaša, svima se dešava isto. Ja ću metuti prekidač sa nižom temperaturom i 5° podhlađivanjem i naći ću termostat sličnih performansi jer vožnja bez njega je loša za motor.

 

Pala je prva ozbiljna tura u dvoje, Kosmaj ne računam. Išli smo sa 4 jaka motora i ja sa suprugom, oko 220 kila tereta na Taru uz Debelo Brdo. Motor se odlično ponaša u krivinama. Počeo sam skoro do kraja da ga obaram bez problema. U dugim krivinama se lepo drži i ako treba da se domota, odnosno obori još, sluša odmah. Grebe uz brdo, pobegnu ostali al čim se malo više iskrivuda pristižem ih. Nizbrdo smo jednaki. Na magistrali motor gubi dah posle 90 ali se može obilaziti sa manjim zaletom.  Voženjem stalno pod punim gasom i teretom je uzrokovalo povećanu potrošnju na 3,8  što je litar više u odnosu na put ka Zrenjaninu sa 65-70 na sat. Pri penjanju upali ventilator al ga i ugasi pa opet što znači da kontroliše temperaturu. Osto sam bez goriva u Bajnoj Bašti i u rezervoar staje oko 6,6 litara umesto deklarisanih 7,1. Motor se samo ugasio bez ikakvih predhodnih štucanja.

 

Vrlo sam zadovoljan motorom a i svi su iznenađeni performansama na putu. Da se vozimo sami, van grupe, najnormalnija vožnja sa uživanjem. Ovako, ovi jači malo obilaze u makaze i cepaju u brdu al ne mogu uteći. Supruga koja nije baš mala takođe je sa zadovoljstvom putovala. Jedan dan, 404 km.

 

Da, kad mi je pukla sajla ja sam premerio korman a i vidi se da plastika ne leži lepo na zglobu  gas sajlu, izbušio novu rupu za fiksiranje i pomerio je ka inutra za nekih 7 mm, sad je simetrično i lepo leži oklop. Fantaziro sam sa pomeranjem ručica kočnice na dole, ne valja i najbolja anatomija je sa fabričkim setapom.

 

Čekam lepo vreme i nove kilometre a biće put do mora verovatno. Samo još da namunjim bremzu po svom ćefu, pa malo na Adu Huju i ako metem Pirelije u ha. 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Posle Tare bila je vožnja sa suprugom do Kampa Toma, 15 km nizvodno od Golupca. Pre vožnje na nekih 3,5 k je doliveno malo ulja i to je bio kraj potrošnje.

 

Skinuo sam SBS pločice i vratio original od prve ugradnje i motor definitivno koči bolje nego sa SBS-om, odnosno sasvim dobro. Voleo bi još malo jače prednji al većini će ovo biti i dovoljno dobro i sigurno a da ne prokliza. Pošto je leto, redovno se vozim sa suprugom, malo više otvaram gas i potrošnja je oko 3,6. Zabeležio sam malu potrošnju po gradu al vozeći  lagano, 3,17. Po ravnom od Požarevca i blagim krivinama bez problema se držim jačih motora iako natovaren sa 2 bočne bisage i punim koferom jer smo išli na višednevni boravak. Motor mi sve više odgovara, sve bolje leži u krivinama čak i popd punim teretom i ne primećujem ikakva uvijanja rama.

 

Pri povratku sam imao pucanje pogonskog remena koji je loš i nisam verovao da se treba menjati na prvom servisu:

 

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=57346.0

 

Motor je sad prešao 4,9 k. Od 3,5 do danas nije bilo potrošnje ulja iako je vožen do Golubca pod punim opterećenjem i gasom. To znači da je agregatu trebalo daleko više da legne od predviđenih 1,5 k i sad mi je jasno što je plan razrade napisan decidirano sa ograničenom brzinom. Kao što mi je rečeno, motor je jako tesan, tvrdi cilindri i karike jer potiču od vazdušnog pretka. Motor se sad umerenije zagreva i brže hladi tako da nemam primedbi ko sa početka.

 

Urađen je danas veliki servis direktno u Keeway-u jer su mi se našli od pomoći kad sam imao defekt. Zamenjeno ulje, sad sipao Bel Ray 20w50, dobio ga na poklon a i  nije bilo Q8, jeste malko gušće i motor radi malo prigušenije. Prepodešeni ventili, malko se povećo zazor i ja to ne bi diro al ajd. Zazori na ladno su malko čudni, 0,10 meko i 0,10 još mekše, znači 0,12 i 0,14. Otvaran karburator, čist ko suza za divno čudo, dizne za vazduh i gorivo isto, jedino bilo nešto u venturiju, izduvano, podešen karburator i sad šapuće i mirno radi na leru. Izduvan filter za vazduh, inače  ja mažem kućište tovatnom mašću i na taj način mu produžavam vek jer se fina prašina lepi i ne ide u motor.

 

Moram da pohvalim servis, ljubazni, predusretljivi i jedna lepa atmosfera, 3 mehaničara i 4. koji je zadužen za delove, te vođa servisa, trkač Miloš Milovanović. Servis je sad u sastavu Mass Company što je još jedan garant kvaliteta kako servisa tako i samih motora.

 

Već sam se uveliko uvozao i sprego sa skuterom. Subjektivno sam izuzetno zadovoljan, sa radošću ga vozim, imam osećaj da potpuno vladam njim, sluša svaku moju komandu što mi uliva izuzetno poverenje i bez straha se nosim i sa brzinom i saobraćajnim nedaćama, znači jako opušteno i bezbedno. Siguran sam da ću svaku sitaciju prevazići a i ne doživljavam ništa strašno u saobraćaju verovatno jer sa lakoćom sve Kewway odrađuje. Posle trimovanja variomata skuter zaista munjevito startuje, bolje od jednog drugarevog a nešto više on prešao. Lično, meni performansa sasvim zadovoljava kriterijum, čak i u dvoje na putu al me pajtosi stalno nagovaraju na nešto jače, kao da mogu da idem sa njima u Rumuniju do Grofa Drkule, a ja kad krenem prvi, sa mukom me drže ako ima krivina. U servisu kažu da generalno nemaju reklamcija ni na njega ni na bilo koji motor. I ako budem menjao, ići ću na nov model, Beneli Caffe Nero 250 IE. Inače probao Beverlija 125, ima jači motor al se vuče ko crevo u odnosu na Outlook. Takođe je pozicija skroz kako netreba, ruke visoko ko na čoperu, korman pre blizu i butine idu u vis umesto blago napred ko na Outlooku, isto ko i ruke. Outlook dozvoljava da zauzmem sportski stav, da polegnem napred i da sa lakoćom radim kontrastiring i izbacim diskretno koleno. Po meni, Bev je samo izvikan i precenjen i definitivno sam ga izbriso ko neku opciju, tim pre što nisam pozer.

 

Da, auspuh je počeo da tandrče, odvari se pregrada zbog lošeg goriva, ne priznaju garanciju al se lako privari unutra. Ovih dana pristupam detaljnom tjunovanju variomata prema Malossi kaišu i očekujem još bolje performanse.

 

Inače, ima gomila Outlooka sa već pređenih dvadesetak k, naj dalje je otišao sa 34, svi bez problema.

 

Da dodam, supruga čim se ne vozi par dana insistira na vožnji što znači da se dopada i odgovara i nežnijim polovinama. Da podsetim, oboje smo početnici u ovome. Hteli smo da idemo na more al zbog drugih obaveza nismo. Al biće bar još jedna duga tura ovog leta.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Posle čišćenja karburatora u servisu potrošnja malko niža, 3,3-3,4 u dvoje po gradu al u glavnom na 6000 obrtaja, režim maksimalnog obrtnog momenta. Išao u Orašac pre neki dan sa drugarom, oko 220 kila žive vage, skuter ide 100, sasvim normalno vuče regonalnim putem i obilazi relativno lako od 80-90. Da, sređen auspuh, ima tehnološku grešku. Izduvna cev nije zavarena baš pun krug na pregradi koja i sama malko radi i usled vibracija verovatno pusti var. Otvoren lonac po varu zadnje komore, zavarena cevka lepo plus pecnuta pregrada na 3 mesta i sve ponovo spakovano i tom prilikom ofarban debelo ceo auspuh. Kod mnogih Kiveja se ovo javlja i sad bi trebalo da bude kako treba. Auspuih je pozamašno težak, bilo mi malo čudno al prvo što se motor uopšte ne čuje, ima debelu oplatnu perforacijiu recimo, drugo, služi verovatno da izbalansira težini variomata. Da, izduvna grana nema dihtung za razliku od Libertija i Frija, znači da je precizna obrada i ima prohromske šrafove jer obični zarđaju vrlo brzo.

 

Skuter perem bezkontaktnim sredstvom u peračem pod pritiskom jednom nedeljno i ne brišem ga, sam se osuši bez ikakvih fleka. Sredstvo je  agresivno po definiciji namenme međutim nigde se ne javlja ni najmanja korozija ili problem na laku ili bruniranim šrafovima. Na prednjem točku je jedan hromiran šraf zarđao na jednom mestu i tako stoji i sad, nije došlo do povećanja rđe, očigledno je mehanički šraf ogreban i skinut tu sloj hroma koji ne otpada dalje. Definitivno motor ima kvalitetnu obradu.

 

Pošto je motor malo tresao kad polazio od početka, a bilo već kraj rada kad je servisiran, svrnem prošle nedelje, skinemo kvačilo i samo malo podmazali paknove, biksne i klizne površine nekim Motul sprejom i Torque Driver  površine mašću i motor evo već nekoliko stotina polazi ko puter i mnogo lepo menja prenos. Definitivno je teško izlaženje paknova centrifugalnog kvačila pravilo te trzaje, zavate pa neće dok ne porastu obrtaji i centrifugalna sila ne savlada otpor. To je verovatno uzrokovalo pucanje kaiša, to trzanje, odnosno kidanje te prekomerno udaranje rolnica. Ploče variomata su sad ko staklo, verovatno je kaiš od kombajna useko kanale jer nije bio adekvatnog ugla. Savet, podmazujte kuplung, ne gurtne naravno. Zvono kvačila bez riseva i balansirano.

 

Interesantno je da sad skuter podigne turu, ubrzava, onda ja zatvorim gas i on nastavi da ide istom brzinom uz nešto niže obrtaje, ko da ima čuveni "overdrive" prenos, odvrnem, on odmah zadiže  i ubrzava.

 

Hteo sam da metem led diode umesto sijalica i enigma je da se priđe zadnjoj lampi. Momci rekoše, donesi diode i piće pa ćemo da naučimo kako se menjaju, nisu nikad skidali. Ovo je bitno jer ukazuje da ni jedan motor nije imao karambol, znači da je bezbedan za vožnju ne samo u mojim rukama. Inče Miloš Milovanović, šampion, vozi sa Mišelinima, City Grip, kaže leži ko strela. Jedva čekam da dokrajčim ove gume i mećem Mišose.

 

Ne stižem da se pozabavim variomatom. Sad sam video da ni pozadi kaiš ne ide do kraja dole, znači ne postiže maksimalnu brzinu. Možda ni ne bi mogao zbog snage, al dok se ne proba ne može se znati. Povećanje hoda zadnjih ploča nije baš jednostavno, moguće je al traži picanski rad. Biće i toga.

 

Sad sam se navikao na miran prigušen rad sa nešto gušćim uljem i bez klepetuše iz auspuha. Motor baš mekano radi i uvek baš rado i jedako podiže turu. Hteo sam da ga prodam, imao 2 kupca al su me obojica otkačila na moje zadovoljstvo. Mislim da ću ga ostaviti za grad a uzeti "veliki" motor za put. Doduše, najavljen je model 250 kubika pa videćemo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Evo kraja sezone a skuter je i dalje u perfektnom stanju. Bila tura do Petnice iznad Valjeva, vožnja Ibarskom, lako dostiže stotku a na laganoj nizbrdici 110. Pojavio se ponovo isti kvar, pukla sajla brzinomera, znači nije stvar do podmazivanja jer je ova sad baš nauljena. Najverovatnije je malo presavijen bužir ko što smo zaključili pa ću sad malko da ga skratim i novu sajlu, 200 dindži. Skuter generalno opran i izvoskiran tečnim voskom. Biće valjda još neki krug. Da, pukao i levi retrovizor, svega sedam dana kako sam kupio desni. Više ne kupujem fabričke, našao odličan u Guevari od Cagive, em velik em se uklapa u dizajn. Zadnja guma dobra a prednja malo otišla po bokovima, verovatno zbog mog stila vožnje ili pak je pritisk bio nešto niži mada sam lično kontrolisao obe. Probao sam malo vožnju po Adi Huji, uspeo da očešem prvi fuzaster i skuter dobro leži i u tom ekstremnom nagibu. Neutralan je, nit ide preko nosa nit zadnji proklizava i isto se ponaša na putu u dugim brzim krivinama. Šteta što nema opcije sa jačim agregatom, mada u solo vožnji, bez velikih motora i po gradu ama baš ništa mu ne fali. Ne troši ni gram ulja, zamenio antifriz od prve ugradnje, nije ga falilo. Radna temperatura je i sad po ladnom ista ko leti, jedino nema uključivanja ventilatora u gradu. Očigledno je to tako dobro a i agregat se razradio do kraja. Šta ima još. Boja se nigde nije otrla čak nema rupica iza prednjeg točka. Crne plastike su sve i dalje crne, jedino malo na levom podu se malko nazire da je tu bila noga. Sedište i dalje zategnuto i bez tragova sedenja. Nema tragova popuštanja bruniranja i hromiranja po šrafovima. Nigde ništa ne škripi, žvaće ili lupa u oklopima nit je nešto negde zevnulo ili iskrivilo. Motor ne ljulja što znači da su amortizeri u dobroj kondiciji, čak je i visina opruge ostala podešena na istom zubu sa početka sezone.Jednostavno skuter je ko da je juče kupljen. Doduše, garažiran je al sam gledao jesenas crnog koji je dve godine stalno na otvorenom, čak i po snegu, isto deluje kad sam ga lepo oprao drugaru i provozao po makadamu, ništa ne odstupa od mog iako je duplo više vožen.Uz svu hvalu samog motorića, moram da pohvalim ponovo jako dobru snabdevenost delovima i odličnu servisnu službu što je jako važno. O predusretljivosti svih ljudi sam već govorio, uključujući i sevis u Obrenovcu. Pošto sam zagovornik velikog točka, smatram da je ovo za preporuku i jako dobar izbor, velik za udobno dvoje, stabilan, malo troši, dobro ide nakon optimizovanja prenossa, jeftino održavanje i sigurnost u snabdevenost rezervnim delovima i brzu uslugu u servisnoj mreži. I cena je veoma prihvatljiva, možda bude neki van sezonski popust ako ih ima uopšte na stanju. Načelno, sad se kupuje motorcikl. Inače, Keeway je sad u sistemu Mass Company što je samo garant da je već i da će biti dobro. Ja bih sad možda uzimao moćan skuter, Hondu SH 300, al u zvaničnom distributeru, zastupniku, ne postoji ni oficijelna cena a kamoli rolnica ili nešto više. Verovatno ću čekati Beneli 250 IE koji je sad u vlasništvu Keewaya i Mass će ga obezbediti tokom zime, testirati i tek onda pustiti u prodaju na sajmu sledeće godine. Mislim da će ovo biti za ovu sezonu sve od prikaza osim ako stignem još da utrimujem CVT prenos.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 208 postova
  • Lokacija: Дорћол
  • Motocikl: Honda Dylan 150cc

занимљиво, него нигде непише колико је коштао нов :zbunjen: јер сад на неком попусту нуде га у Масс-у за 1300 еур... али сви сиви и 2008 годиште :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja