Jump to content

Moto Zajednica

Moped - karika koja izumire (ili je veæ izumrla)

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Na poèetku bejaše biciklo. I biciklo bejaše sporo uzbrdo. I drugi guraše biciklo uzbrdo. I drugi se pobuniše. Biciko ostade samo na uzbrdici. Možda bi na ovaj naèin mogla da se zapoèe Biblija motociklizma. Pre nego li je motocikl postao luksuzno vozilo, bilo je obièno prevozno sredstvo. Ipak, ne znam da li da mešamo religiju sa evolucijom, oko toga uvek bude razlièitih mišljenja pa æemo da se bacimo na èisto evolucijski pregled nastanka i nestanka jedne veoma popularne grupe motocikala koji su nastali simbiozom bicikal i motocikla. Radi se o MOtociklu sa PEDalama ili kraæe reèeno, prièamo o kategoriji koja se zove MOPED.

 

Moped je motocikl male snage, uglavnom na dva toèka, koji svojom konstrukcijom dozvoljava upotrebu bez vozaèke dozvole, što je nekada davno, èinilo mopede veoma popularnom kategodijom meðu mlaðarijom. Ukoliko se i pronaðe klasifikacija mopeda po brzini i kubikaži, ona uglavnom varira od 30-50kmh maksimalne brzine i uglavnom do 49cc radne zapremine motora. Poèetak mopedizacije se vezuje za rane pedesete kada su se pojavili prvi bicikli na kojima su ljudi montirali agregate male zapremine na prednji toèak i tako dobijali pomoæ pri pedalanju. Logièan nastavak je prebacivanje tog agregata na "korpu" i pogon zadnjeg toèka. Prenos snage sa agregata na toèak se vršilo preko valjka koji se naslanjao na samu gumu i tako okretao toèak. Što se tièe zakona u razlièitim državama koji se tièu vožnje mopeda, a rekosmo veæ da je jedna od svrhe te kategorije upravo približavanje motora i onim akoji nemaju zakonske uslove za veæe motore, oni se razlikuju od zemlje do zemlje. U Srbiji je dozvoljena vožnja mopeda uz polaganje PSP-a, u Americi, u veæini država se legalna upotreba mopeda zasniva na maksimalnoj brzini od 48Kmh, a kubikaža u nekim državama ide i do 130cc. U Rusiji nije potrebna nikakva dozvola za mopede sve dok idu sporije od 45Kmh. U Grèkoj se mopedi u slengu zovu Patke, Pattakia, i može ih voziti svako ko je stariji od 13 godina.

 

Tjuning? Zbog svoje komplikovane konstrukcije, mopedi su sjajan materijal za prerade, ili kako bi popularno rekli, tjuning. Kažem kompikovane, ironièno, ja sam svoj prvi moped zaradio unoseæi drva kod nekog dede u garažu kada sam bio na raspustu izmeðu 6. i 7. razreda osnovne škole. Motor je bio zaribao, mi smo otvorili makinu, ošmirglali radilicu i klipnjaèu, razradili, spakovali i vozili se celo leto. Svako ko ima malo talenta za mehaniku, može da èaèka te motore, a da ne govorim o onima koji imaju mašte pa on njih prave èopere, preraðuju ih u zanimljive ponekad i smešne motore. Rekli bi ljudi, mladost ludost. Mislim da je najveæa prepreka za uspešan tjuning baš to što od mopeda možeš da napraviš samo... moped.

 

Od Mopeda ne možeš da oèekješ visoke performanse, preterano udobnu vožnju, mene uvek podsete na detinjstvo, nekoga podsete na bicikle, neko im se podsmeva, ali svi zajedno se moramo složiti da su mopedi, bar u onom obliku koji je bio prisutan kod nas, a to je TOMOS paleta, bila inicijalna kapisla za stvaranje kulture motociklizma u našoj SFRJ državi, onda i SRJ i SCG državici, i državièici u kojoj smo sada. Pa Moped je, ne raèunajuæi Policiju, bilo jedino slubeno prevozno sredstvo u državnim institucijama. Sada nam se vraæaju kurirske službe sa lakim motociklima i skuterima, i jednostavno potvrðuju da nam je život uvek bio vezan za motocikle, a da smo mi to, zaslepljeni, uvek negirali. Ne znam zašto su mopedi lagano nestali, bivali zamenjeni automobilima, i drugim prevoznim sredstvima, ali sam siguran da era "mopeda" opet lagano dolazi. Stavio sam navodnike iz prostog razloga što nikada neæemo osetiti romantiène trenutke sedenja na PUCH-u koji ima rezervuar odmah ispod korpe, i samo prednje amortizere, objašnjavajuæi vršnjakinjama da sam sam popravio motor, gledajuæi u njihove oèi i skupljajuæi muda ka ih pitam "da poðemo"... Vremena se menjaju, neki novi klinci æe voziti skutere, muvati curice mirisom dvotaktne mašine, ali kada iz te scene uklonimo vreme i prostor, poneku sliku, dobijemo dva toèka, dvoje ljudi, usne, leptiriæe u stomaku... Ma neka je moped izumreo, njegov duh nikada neæe!

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 355 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC

Pa ti si i malo pisac i to romantièar, jel da? :D Umreh od smeha kada sam procitao pocetak u stilu "...i bi moped...", hahaha!

I još bih da dodam da je moped najjeftinije prevozno sredstvo na svetu, jer troši manje od skutera, isto toliko lošije i ide, ali je to sasvim dovoljno za ravnièarske krajeve gde pedalanje ima smisla :?

 

 

 

Respect za text Najzli, pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
...I biciklo bejaše sporo uzbrdo. I drugi guraše biciklo uzbrdo. I drugi se pobuniše...

Pobunise se Crnogorci! 8) I zato nastade moped 8)

:mrgreen: :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 355 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC

:D Hahahaha :D

 

Duhovit si Zo, nema šta! Mnogo me nasmeješ svaki put, a u subotu sam se smejao sam sa sobom u kacigi kad god sam se setio tvojih izvala... :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1249 postova
  • Lokacija: underlittleforest
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

hah a onda su nam zasmetale pedale kad ostanesh bez goriva i nasta pravi motor heheheheheheheheheheheh mopedi su super , ja obozavam da uzmem od prijatelja moped da se vozikam s vremena na vrijeme pa ga drmnem na opedale i ludilo

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1854 postova
  • Lokacija: NBG
.nikada neæemo osetiti romantiène trenutke sedenja na PUCH-u koji ima rezervuar odmah ispod korpe' date=' i samo prednje amortizere, objašnjavajuæi vršnjakinjama da sam sam popravio motor, gledajuæi u njihove oèi i skupljajuæi muda ka ih pitam "da poðemo"...

 

najzli[/quote']

 

e pogodio si me, svaka ti èast!

 

prvi motor brat i ja (više brat nego ja :D ) sastavili smo kad sam imao osam godina, bio je to PUCH iz 1970. godine, rezervoar u korpi, pedale i naravno kaiš. samo je imao i zadnje amortizere. zaletiš se i povuèeš sajlu koja prespoji centrifugalno kvaèilo i tako pališ. karburator je bio na karteru sa redavalve-om, 50ccm, kasnije malo i natjuniran, stavljen majni zupèanik pozadi i napravljena nožna koènica pozadi jer smo redovno kidali sajle na ruèici. godine su mu došle glave, semering radilice je crkao pa vuèe falš vazduh i ne može da pali više. sada je rasturen i ako mi veruješ baš juèe sam razmišljao kako da nabavim semering (veoma je neobièan) i opet ga stavim na "noge". vozio sam ga nekih 6 godina kada sam prešao na 15slc ali to je neka druga prièa... sa ovim MOPEDOM doživeo sam dosta lepih stvari i sastavni je deo mog detinjstva.

 

hvala ti najzli što si me podsetio...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

I ja sam imao Puch. Æale ga je doneo u delovima iz Nemaèke i sam ga sastavio. Nezaboravna "napravica"...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Sjajno care! Ajmo ove tekstove u posebnu temu... Ono, sticky, bez ostalih postova...

 

U Grèkoj se mopedi u slengu zovu Patke' date=' Pattakia[/quote']

 

Patkica - papaki, ili patka - papi :wink:

 

 

Možete misliti koliko sam se smejao kad sam video na jednoj fasadi znak "iznajmljujemo patke". Ortak pored mene nije mogao u poèetku da skapira zašto se kliberim kao nenormalan :D:D, dok mu ne objasnih da kod nas patka ima sasvim drugo preneseno znaèenje :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 359 postova
  • Lokacija: Stara Pazova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD

Tomos A3,moja prva motorna ljubav!

Ni sam ne verujem koliko sam sa njim prelazio kilometara.Kada sam stavio kilometar sat (dodatna oprema :) ) merio je 1000 km na oko mesec-mesec i po dana,variralo je.Nocne lagane voznje po naselju,mini potrosnja,voznja sa drugarima i mnogo drugih lepih stvari me vezuje upravo za moj moped.Zato je i dan danas on u garazi siguran,a sve ostalo moze da se menja.

Ako je neko gledao epizodu American Choppers-a kada su vozili iznajmljene Tomos moped-e,shvatice koliko je zabavno voziti takav motoric.

Inace jedan od lepsih motorica koje sam video u skorije vreme mi je Sachs Madass.A mozda sam i ja malo sentimetalan prema moped-ima,ali volim,sta cu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Ako je neko gledao epizodu American Choppers-a kada su vozili iznajmljene Tomos moped-e' date='shvatice koliko je zabavno voziti takav motoric.[/quote']

:D:D:D Vec zamisljam seniora na A3, kako li sam tu epizodu propustio :D:D:D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 359 postova
  • Lokacija: Stara Pazova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD

Senior jedini nije vozio.Ovi mladji su se zajebavali.Nisu bas na A3,nego to se sada zove Targa,Sprint ili tako nesto.Imaju cak i pumpu za mesanje ulja!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja