Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin: Alu koferi i nosaci kofera u samogradnji

Recommended Posts

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Znate kako je... na putu nikad dosta mesta, a sve vam treba! Pa onda sitnice kupljene putem, pa hrana, pa garderoba... Neko vreme sam pokusavao da se organizujem sa Louis 70 bisagama, ali ni to nije dovoljno. Zato sam poceo da razmisljam o cvrstim koferima, plasticnim ili alu. Plasticni su mi se u prvo vreme cinili bolji, kao gotovo resenje. Onda sam negde citao Danetov tekst o koferima, prednostima i manama i shvatio da je za mene i moje pojmove najbolje resenje alu kofer. Alu kofer je dosta cvrsci, izdrzljiviji u slucaju pada, mislim da obezbedjuje pravu vodonepropusnost i prakticniji je za upotrebu.

 

XC3jl_0105000200i01.jpg

 

Opet svrljanje Internetom, pregled desetina sajtova, foruma, citanje iskustava, razgovor sa ljudima koji vec poseduju kofere (hvala Matijak!!). Kao i mnogo puta ranije, resenje se zove Toratech - poznatom po kvalitetnoj opremi, ali i cenama ne bas pristupacnim srpskom dzepu. Touratech je na sve mislio, to covek uvidi kad napravi neki put sa koferima na motoru. Pocev od jednostavnih i jakih nosaca, preko sistema kacenja kofera na te nosace, pa sve do dodatne opreme - sve odaje utisak da je neko tu opremu projktovao na osnovu iskustava sa puta.

 

Pogledajte samo ovaj stocic, dobijen spajanjem dva kofera plasticnom plocom!

 

ZV2CM_0105002200i01.jpg

 

Ili mesto za alat?

 

1KeUS_toolsu.jpg

 

Dodatno mesto za postavljanje prtljaga?

 

WAjZF_0105512950i01.jpg

 

Hocete brzo da izvadite stvari i odnesete u hotelsku sobu? Tu su torbe za kofere!

 

gmaCE_1ks40x.jpg

 

 

Sve ovo ne mozete raditi sa plasticnim koferima. Naravno, sve ima svoju cenu, pa ne cudi da ovakvo Touratech resenje kosta oko 700e za dva kofera i nosace. Hm... nije bas jeftino. Plasticni koferi kostaju nesto manje, i za odgovarajuce Givi resenje, potrebno je oko 400e. Ali kao sto rekoh, meni se svidjaju alu koferi. Sta sad?

 

Nekako u to vreme nailazim na sajt jednog Italijana koji je napravio kofere u garazi. Clanak me je jako zainteresovao, a stvar se dalje razvijala otvaranjem teme o alu koferima i nosacima na nasem forumu. Crv je poceo da rije, i posle nekog vremena resio sam da krenem u izradu kofera - na nacin kako je to radio Italijan, ali po sistemu koji je razvio Touratech.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Priprema

 

Ja nisam bas vrstan majstor, pa je prave radove izvodio moj komsija Aca, a ja sam iz sve snage smetao, zapitkivao i fotografisao. Aci ovom prilikom odajem veliko priznanje na strpljenju i volji kojom je sve ovo uradio. U mnogo slucajeva mi se cinilo da smo u slepoj uluci, ali je Aca zahvaljujuci svom znanju, lako pronalazio izlaz. Zato preporucujem svakom ko se uputi u ovaj posao, da ima pored sebe svog majstor Acu.

 

Osnovni materijal sam pronasao u firmi Jeep Commerce. Cinili su ga aluminijumska ploca debljine 2mm, besavna celicna cev promera 18mm i debljine zida 2mm i aluminijumski vinkl dimenzija 3x3cm. Kompletan spisak materijala sa adresama i brojevima telefona je u poslednjoj poruci o samogradnji. Firma Jeep Commerce vrsi i usluzno secenje profesionalnim masinama, pa odamh obavite i taj deo posla kod njih.

 

Podjimo prvo od dimenzija u kojima Touratech radi kofere za motocikl Honda Africa.

 

Bocni koferi:                                   Top case:

 

41 litar :  44 x 26,5 x 38 cm           50 litara: 51 x 38 x 30 cm

35 litara: 44 x 22,5 x 38 cm           33 litra : 36 x 32 x 30 cm

 

Posto je na Africi izduv sa desne strane, odgovarajuci kofer je nesto uzi (4cm). Time se dobija lepsi izgled motocikla sa montiranim koferima jer su krajnje tacke kofera podjednako udaljene od ose motocikla. Sledeci crtez odstampajte i dajte ga coveku na masini za secenje lima, oni dalje znaju sta i kako!

 

IQRIL_kakoseci.jpg

 

Prvi red naravno predstavlja bocne delove kofera, drugi red su dna i poklopci kofera i na kraju, u trecem redu su prednje i zadnje stranice. Alu vinklovi i celicna cev se kupuju u duzini od 6 metara, pa ih slobodno presecite na pola radi lakseg transporta. Kad ste vec u Jeep-u kupite i pakovanje nitni, trebace vam par stotina komada.

 

Dopuna: Verovatno cu uskoro raditi novu verziju kofera. Ovog puta, telo kofera necu sklapati iz delova uz pomoc alu vinklova vec ce biti iseceno iz jednog komada. Dno ce se uvlaciti unutar tela i sa njim spajati nitnama. Poklopcu ce coskovi biti zavareni. Poklopac je u obe dimenzije siri od tela za 5mm.

 

SBrbU_novi.jpg

 

Uz poruku je prikacena zip arhiva sa Corel crtezom za one koji zele da ga modifikuju.

Secenje nova verzija.zip

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sad kad je materijal pripremljen, mozemo da krenemo u prvu fazu posla, za koju sam ja bio vise zainteresovan, a to su ...

 

Nosaci kofera

 

Pre svega vazna napomena: pre bilo kakvih radova apratom za varenje na motoru, obavezno otkacite akumulator!!!!

 

Kao sto rekoh, Touratech koristi cevi precnika 18mm. Prvi i osnovni deo je sam ram na koji se postavlja kofer. Majstor Aca je sam projektovao i napravio spravicu za savijanje cevi. Morate je imati ili znati nekog ko je ima! :) Posto se izmeri potrebna duzina, cev se puni finim peskom i zapertlava na oba kraja.

 

p3oRE_0105103000i01.jpg

By lalajko1

 

Dimenzije rama su 350 mm x 245 mm. Precnik krivine na coskovima je 60mm. Prvi posao je odrediti tacan polozaj ovog rama u odnosu na motor. Za ovo sam morao da pozovem Matijaka u pomoc - potrebne su mi fotografije motora sa vec postavljenim nosacima prema kojima bi smo odredili polozaj. Matijak mi je poslao dovoljno fotografija, a one koje smo koristili su ove, videcete ih na fotografijama da smo ih odstampali.

 

QcL9x_img6847i.th.jpg 0FdGa_img6845o.th.jpg kWNXJ_img6848h.th.jpg

 

Najpre smo jednu od nosecih cevi (vidi se pored noseceg rama na sedistu) savili pod nekim predvidjenim uglom, zatim stegom ili cekicem spljostili kraj cevi i kroz takav zavrsetak probusili rupu za zavrtanj.  Zatim smo uz pomoc te cevi postavili nosac kofera u neki priblizni polozaj.

 

Vj4a6_picture0411024x768.jpg

 

aFDcV_picture0461024x768.jpg

 

RMNR4_picture0431024x768.jpg

 

phujQ_picture0491024x768.jpg

 

Postavio sam vise fotografija da bi neko ko se upusti u posao mogao lakse da odredi polozaj nosaca. Kasnije ne cu biti ovako detaljan. Sledeci korak je prednji drzac. Kao sto vidite na slici, ide pod poslednji zavrtanj nosaca fuzastera. Prethodno, pripremiti kraj cevi, i montirati ga pod nosac. Ceo postupak je prilicno spor, jer morate vise puta postavljati bocnu plastiku i proveravati da li je nosac kofera negde dodiruje. Takodje, cev ne treba da dodiruje ni izduvni lonac.

 

MGLS7_picture0661024x768.jpg

 

liNXb_picture0531024x768.jpg

 

gEx4o_picture0561024x768.jpg

 

Kao sto vidite, ova cev je izvedena iz dva dela koji su na licu mesta zaheftani, a kasnije detaljno zavareni. Potom dodati posledni deo i spojiti sa nosecim ramom pod odgovarajucim uglom.

 

lB6Or_picture0581024x768.jpg

 

Zavrsena dva kraka nosaca:

 

8Oc94_picture0591024x768.jpg

 

Kod poslednjeg, treceg, kraka smo napravili jednu izmenu u odnosu na Touratech. Naime, na ramu Afike postoji kruzni otvor, precnika oko 2cm. Aca je jednu navrtku M8 prvo zavario na veliku podlosku, pa zatim tu podlosku postavio preko otvora na ramu Afrike. Time je dobio mesto za pricvrscivanje nosaca za koje je potreban samo zavrtanj.

 

e8jdj_picture0171024x7682.jpg

 

Na slici je taj deo preprskan belom bojom (uzeo sam pogresan sprej :) ) i vidi se zavrtanj postavljen na svoje mesto. Kasniije je napravljena cev koja se pricvrscuje na ovo mesto, a drugi kraj je zavaren za noseci ram. Postupak je identican za levi nosac kofera, s tim da smo i tu napravili izmenu u odnosu na Touratech. Izmena se svodi na to da smo napravili sliku u ogledalu desnog nosaca, sto se mesta kacenja tice. Touratech je tu malo zakomplikovao posao da olaksa otvaranje kasetice na levoj zadnjoj plastici Afrike 650. Sa nasim resenjem se ta kasetica otvara 80% ali se zato nosac znatno lakse pravi.

 

Potom, ceo nosac kofera se skida i ide na detaljno varenje i obradu mesta vara brusilicom. Nosaci se zatim ponovo vracaju na motor i kompletno pricvrscuju zavrtnjevima jer je potrebno jos odrediti polozaj zubica za koje se vari vezna sipka. Vezna sipka je u stvari flah sirine 3cm i debljine 5mm. To je veoma pipav posao jer se vezna sipka na sredini (ispod registarske tablice) spaja za konstrukciju repa motora.

 

Zatim sam oba nosaca kofera odneo u radionicu za peskiranje, a odatle na plastificiranje u crnu boju. Time su nosaci bili gotovi.

 

Desni nosac:

 

bFaPe_picture0081024x7682.jpg

 

404.jpg

 

Obratite paznju na drugu sliku, vidi se polukruzni dodatak koji ojacava spoj noseceg rama sa cevkom koja ide pod zadnji fuzaster.

 

Levi nosac:

 

NH86v_picture0121024x7682.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sklapanje kofera

 

RR6P7_picture0191024x768f.jpg

 

Dakle, imate pred sobom aluminijumske ploce i vinklove. Prvo sto treba uraditi je da se aluminijumski vinklovi izrezu na potrebne mere. Malo matematike i geometrije nije na odmet, pazljivo sve izmerite i isecite. Uzmite u obzir da na vrhu kofera dolazi ukrasna aluminijumska lajsna 30x10mm, pa za toliko skratite vertikalne ivice kofera. Za secenje pod uglom koristite sablone za secenje lajsni, kao recimo ova:

 

4w93z_manualmitersaw2974899.jpg

By lalajko1

 

Potom obelezite kirnerom mesta busenja rupa za nitne, a onda izbusite i rupe. Koriscene su nitne promera 4mm dok je burgija promera 4.2mm. Posle busenja rupa radi se takozvano frezenkovanje - nesto vecom burgijom se uoblici rupica gde ce kasnije leci nitna.

 

CzJzw_picture0291024x768.jpg

 

wTRw4_picture0281024x768.jpg

 

Tako na kraju lajsne izgledaju ovako... Obratite paznju da su obelezene. Odgovarajuci brojevi se nalaze i na plocama stranica kofera.

 

ce0ea_picture0261024x768.jpg

 

Obelezite i izbusite rupe na limovima za stranice kofera. Ovde krecete u najinteresantniji deo posla - sklapanje kofera. Odaberite odgovarajuci vinkl i stranicu. Pre spajanja delova, ja sam na unutrasnju stranu vinkla namazao Wurth K+D lepkom.

 

wurthlepak.gif

 

BSS57_picture0861024x768.jpg

 

On obezbedjuje potpunu vodonepropusnost, otpornost na toplotu do nekih 150 stepeni, otporan je na vibracije i potpuno neutralan. Zatim namestite delove na svoje mesto i stegnite stegom... Svaku nitnu pre nitovanja namazite lepkom!

 

PdJ65_picture0811024x768.jpg

 

cntQL_picture0801024x768.jpg

 

R2FsG_picture0921024x768.jpg

 

cOmkl_picture0951024x768.jpg

 

Polako sklapajuci elemente, vec dolazimo do nekakvog konacnog oblika stranice, radimo vertikalne ivice.

 

oAiu8_picture0851024x768.jpg

 

Na kraju, sve dodirne ivice lajsni premazite i zapunite lepkom! Ovo izgleda grubo, ali ce coskove posle svega pokriti metalni coskovi za zvucne kutije.

 

l6k1b_picture1041024x768.jpg

 

Dolazimo do lajsne koja se nalazi na vrhu kofera. Masjtor Aca je uradio iz jednog komada, postupkom koji se zove gerovanje. Vade se trouglasti komadi na odredjenim mestima tako da se lajsna savija u pravougaonik dimenzija kofera. Evo jednog otpadnog dela na kome se vide probna gerovanja i savijanja:

 

sER8q_picture0071024x768g.jpg

 

Naravno, posle par proba ispalo je savrseno. Lajsna se takodje maze lepkom i postavlja na svoje mesto:

 

R3sYE_picture0051024x768.jpg

 

8CgFv_picture0061024x768.jpg

 

Posle postavljanja lajsne, na nju treba postaviti keder gumu. Poklopac kofera lezi na njoj i obezbedjuje dopunsku vodonepropusnost, a i sprecava zveckanje poklopca. Ovim je postupak sklapanja tela kofera zavrsen. Posle jednodnevnog susenja lepka, kofere smo proverili tako sto smo ih napunili vodom. Nisu pustili ni kap.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Poklopac

 

Prvobitno, plan je bio da poklopac bude iz jednog dela, kako je i Italijan radio. Medjutim, nisam se setio pre secenja lima u Jeep-u da moram da ostavim vece dimenzije dela lima za poklopac za oko 7cm po stranici (2 prepusta preko ivica po 3cm, plus rezerva, naime dobro je da poklopac bude veci za po 1cm od kofera u svim pravcima). Ono sto sam sa postojecim materijalom mogao da uradim je da iskoristim vinklove za pravljenje rama koji bih zapunio ostakom lima.

 

Ram je pravljen isto kao i zavrsna lajsna na koferu - gerovanjem i savijanjem...

 

Tc59m_picture0171024x768.jpg

 

LgBJj_picture0181024x768.jpg

 

QUN6S_picture0191024x7682.jpg

 

Potom standardan postupak obelezavanja rupa kirnerom, busenja, frezenkovanja, mazanja lepkom i nitovanja!

 

qC6Ji_picture0021024x7682.jpg

 

NdOuZ_picture0011024x7682.jpg

 

Vazna napomena: vodite racuna da linija nitni ne ide linijom kojom ce se poklopac oslanjati na kofer! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sistem kacenja kofera

 

Ako ste pogledali uvodni film, videcete (negde na polovini) kako je Touratech predvideo sistem kacenja kofera na nosace. Obzirom da su ovaj sistem brojni putnici oko sveta testirali u praksi i nisu imali zamaerki, nije bilo razloga da ga ja modifikujem :) Nadam se da je sistem postavljanja u nosac kofera jasan, lepo se vidi na snimku. Nabacite donje plastike na nosac, stisnete kofer uz nosac i na kraju kroz gornje plastike gurnete metalne plocice sa navojem. Na ovaj navoj sa unutrasnje strane kofera ide prvo velika navrtka koja rasporedjuje tezinu na vecu povrsinu, i na kraju osiguravajuca navrtka.

 

Ukoliko vas mrzi da ovo pravite, mozete kupiti od Touratecha gotove adaptere po ceni od 40e :

http://www.touratech...roducts_id=1394

 

Evo kako to izgleda:

 

N0ikv_0105300200i015364003.jpg

 

E sad, ako nemate 40e viska, ceka vas sledeci posao :) Kao prvo donje crteze odnesite kod dobrog plasticara.

 

dimenzije.gif

 

Dimenzije sam izvukao iz Touratech PDF dokumenta. Mudro su precutali trecu dimenziju, debljinu ovih plastika. Zato sam malo modifikovao jos jedan njihov crtez...

 

gornjiadapteri.gif

 

...tako da se debljina vidi. Plasticar moze da vam napravi i veliku navrtku koju je Touratech pravio od aluminijuma - sasvim lepo funkcionise i plasticna. Na kraju, neki bravar vam mora napraviti ove metalne plocice za koje varite sipku sa navojem.

 

Donje plastike i metalna plocica sa navojem. Na drugoj slici se vidi jedna od gornjih plocica sa urezanim zlebom u koji treba da sedne metalna plocica.

 

5ESZM_picture0231024x768.jpg

 

404.jpg

 

Kasnije ce tokom ugradnje to izgledati ovako:

 

iIVSv_picture0271024x7682.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Zavrsni radovi

 

1. Prvi u nizu tih radova je postavljanje plasticnih drzaca na stranice kofera. Za pocetak napravite aluminijumsku okruglu plocu precnika 60mm. Prema crtezu plastika, odaberite gde ce biti rupe za zavrtnje. Ovo ce biti sablon za busenje rupa na stranicama kofera. Zatim naslonite kofer na nosac i pazljivo odaberite polozaj u kom bi trebao da bude. Zatim metalnom iglom prodjite duz metalnog noseceg rama i obelezite njegovu unutrasnuju ivicu na koferu.

 

Sada kofer mozete skinuti i postaviti ga na cvrstu podlogu. Napravljeni sablon postavite u svaki od coskova vodeci racuna o orijentaciji plastika i obelezite po cetiri rupe za zavrtnje u svakom cosku.

 

a7euC_picture0311024x768.jpg

 

zI8lw_picture0301024x768.jpg

 

Uz pomoc istog sablona izbusite rupe za zavrtnjeve u nosecim plastikama. Posle ovoga sledi mukotrpno uvijanje 32 jaka holsrafa koja ce pricvrstiti te plastike za zidove kofera. Mokotrpno za onoga ko nema kao majstor Aca aku busilicu sa savitljivim nastavkom koji zavija zavrtnjeve i pod uglom :) Kada ovo zavrsite vec je vreme da probate kako koferi stoje na nosacima! :)

 

5bTww_picture0361024x768.jpg

 

2. Poklopce kofera je naravno potrebno pricvrstiti za telo kofera sto se radi zakackama. Zakacke sam nabavio u trznom centru Uradi sam za 280 dinara za par. Postupak ugradnje nisam snimao, ali je krajnje jednostavan - prvo se postave (zanituju) hvataljke na poklopcu, pa se zatim obeleze rupe na telu kofera drzeci zakacku zatvorenom. Potom standardno - busenje, nitovanje, kraj.

 

3. Isti ti poklopci su sjajno mesto za drzanje satora sa jedne i vreca za spavanje i podloga sa druge strane motora. Da bi ih pricvrstili potrebne su vam kukice za kacenje. Ja sam nameravao da kupim nesto za tu namenu, ali me je majstor Aca preduhitrio i od viska aluminijuma napravio kukice koje se kace sa strane poklopca, kao sto se vidi na slici.

 

ddiX0_picture0371024x768.jpg

 

4. Jos jedan posao koji je sada trebalo uraditi je postavljanje metalnih zastitinih coskova, ali ja ih do danas nisam nabavio.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Troskovnik

 


    Aluminijumska ploca debljine 2mm, dimenzija 200x100cm                    1 komad       3500    3500 din  (Jeep)
    Aluminijumski vinkl, 30x30mm duzina 6m                                              2 komada       600    1200 din  (Jeep)
    Besavna celicna cev, 18mm precnik, 2mm debljine, 6 metara duzine   1 komad        1200    1200 din  (Jeep)
    Wurth K+D lepak                                                                                  1 komad          900      900 din (Vise lokacija, Wurth dileri)
    Ukrasna alu lajsna 30x10mm                                                                2 komada        420    840 din (Jeep)
    Nitne 4mm                                                                                         400 komada        400     400 din (Jeep, Uradi sam, Merkur))
    Zakacke za zatvaranje poklopca                                                           2 seta             280     560 din (Uradi sam, Merkur)
    Jaki holsrafovi 20mm duzine                                                                 32 komada         ~5    ~200 din  (Uradi sam, Merkur)
    Keder guma                                                                                            3m                ~100    ~300 din (prodavnice auto delova)
    Peskiranje                                                                                                                                500 din
    Plastificiranje                                                                                                                           500 din

Telefoni i adrese:

 

Jeep Commerce, Beograd, Viline vode bb i Pančevački put 64a

http://www.jeepcommerce.co.yu/

011 / 20 78 531

011 / 20 78 532

011 / 20 78 533

011 / 20 78 534

011 / 20 78 535

 

Uradi sam, Beograd, Omladinskih Brigada 19

http://www.uradi-sam.co.rs/centri.html

011 / 22 71 516

 

Merkur, Beograd, Partizanske avijacije 4

http://www.merkur.eu/srb/index.html

011 / 205 72 11

011 / 205 72 01

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Mislim da ce mi ova tema biti od koristi, jer i sam planiram da pravim nesto slicno tokom zime.

 

Lalajko, svaka cast na koferima. :)

 

 

EDIT:

 

Primecujem da je aluminijumska ploca ravno 1x2m, da li je neophodno uzimati okrugle mere, ili ne, ili je pak stvar u sirini, a duzina moze biti proizvoljna. Zanima me jer bi u mom slucaju koferi bili manjih razmera (20 do 30l po komadu verovatno).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2265 postova
  • Lokacija: Stara Pazova

Ploce se prodaju kao 200x100cm. Mislim da nema drugih dimenzija.

 

Hvala.

Jos jedno pitanjce: Posto bi zapremina u mom slucaju bila mnogo manja, a samim tim i manje tovarenje i veca strukturalna cvrstina, da li mislis da bi bio dovoljan lim od 1.5mm, zbog lakseg rada i eventualne razlike u ceni, ako nije zanemarljiva.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

A taman sam nameravao da dojasem do tebe da pogledam te legendarne kofere, pa da malo iskrivinarimo  ;D Sad nemam izgovor  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Bravo! Plastike za ćoškove imaš u Mitros Music-u u Admirala Geprata. Mogu da pogledam u ponedeljak pa da ti javim, samo moraš da me podsetiš.

 

Pitanja:

 

Da li planiraš da ih farbaš?

Da li je postojala opcija da ti u Jeep-u saviju bočne strane od jednog komada lima, izbegavajući spajanje na stranicama?

Da li alu nastavci na koferima za kačenje prtljaga mogu da ogrebu guzu suvozačići tj. da li mogu da joj smetaju u vožnji i/ili silaženjau penjanju?

Jesi li nalepio neke gume na spojeve poklopca i kutije? Da li ima vibracija ili bilo kakvih zvukova?

 

Predlažem lepljenje reflektujućin nalepnica kao gabaritnih "svetala".

Predlažem rupu na dnu, sa sistemom da voda ne može da uđe, a da  može da izađe, za svaki slučaj.

 

Lalajko, svaka čast i tebi i majstor Aci.

 

najzli

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3121 postova
  • Lokacija: Svilajnac
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Jes' da nisam iz te price (za sada  :)) da mi trebaju koferi, ali moram priznati da je ovo jedan od najlepsih (u pravom smislu te reci) postova koje sam procitao u poslednje vreme, ne samo na BJB-u vec uopste na NET-u...

Svaka cast prezimenjace  ;) !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pitanja:

 

Da li planiraš da ih farbaš?

Da li je postojala opcija da ti u Jeep-u saviju bočne strane od jednog komada lima, izbegavajući spajanje na stranicama?

Da li alu nastavci na koferima za kačenje prtljaga mogu da ogrebu guzu suvozačići tj. da li mogu da joj smetaju u vožnji i/ili silaženjau penjanju?

Jesi li nalepio neke gume na spojeve poklopca i kutije? Da li ima vibracija ili bilo kakvih zvukova?

 

Predlažem lepljenje reflektujućin nalepnica kao gabaritnih "svetala".

Predlažem rupu na dnu, sa sistemom da voda ne može da uđe, a da  može da izađe, za svaki slučaj.

 

1. Ne planiram da ih farbam

2. Naravno da je postojala ta opcija i ja je svima preporucujem - do tog saznanja sam dosao posle celokupnog posla. Sem jednostavnijeg sklapanja, mislim da je takav kofer i jaci jer u slucaju udaraca, ako "zine" cosak kofera tesko da mogu da ga popravim. Onaj iz jednog dela se izlupa cekicem i nastavlja se dalje. Sem toga, kofer iz jednog dela bi bio znacajno laksi.

3. Alu nastavci ni najmanje ne smetaju ni u kom slucaju

4. Ovo sam zaboravio da dodam u tekst. Editovacu ga kasnije. Dakle, na lajsnu na vrhu kofera (30x10) sam naglavio diht gumu (keder), ista kao ona koja se stavlja na ivice vizira. Na njoj lezi poklopac i ne zvecka. Voda i bez te gume nema sanse jer je prepust poklopca preko kofera 3cm.

5. Da, postavicu reflektujuce trake na kofer cim ih pronadjem. To je i Matijak uradio.

6. Rupa na dnu... hm. Koliko sam do sada testirao (par jakih kisa) ni kap nije uspela da udje, pa za sada ne razmisljam o busenju rupa.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Jos da dodam ovo: na spisku se nalazi dovoljno materijala za izgradnju i jednog top-case-a. Potrebna vam je jos jedna polovina table aluminijuma, pa ako imate nekog, kupite celu i podelite. Sve ostalo bi trebalo da je tu.

 

Q34Cb_01050004001lg.jpg

By lalajko1

 

Cim nadjem "zrtvu" nastavljam sa poslom jer zelim aluminijumski top-case!

 

0bH2Q_topcase50l.jpg

By lalajko1

 

U tekstu se nalaze dimenzije Touratech top-case-a, a primenicu isti sistem kacenja kao na bocnim koferima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Hvala na tekstu, to sam cekao! Ja jedino moram da uhvatim vremena i odem do Temerina i pogledam one vojne kofere, nisu ni oni losi. Koliko su te izasle one plasticne "loptice" kod plasticara?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Hvala na tekstu, to sam cekao! Ja jedino moram da uhvatim vremena i odem do Temerina i pogledam one vojne kofere, nisu ni oni losi. Koliko su te izasle one plasticne "loptice" kod plasticara?

 

Hm... to mi je Aca napravio, imao je on te plastike viska, pa samo obradjene na strugu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 830 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Da li se mogu ponovo uplodovati slike nosaca, jer ih ja ne vidim. Kupio sam vojne kofere, pa bi sad radio nosace. Cime su savijane cevi? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja