Jump to content

Moto Zajednica

Sator, vreca za spavanje i oprema koja ide uz to

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 446 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Na sta treba obratiti paznju pri kupovini opreme za kampovanje?

 

Imam u kuci jednu, nikad koriscenu vrecu za spavanje McKinley, comfort zone: +3 Celzijusa.

Planiram na uzmem sator.

Da li je potrebno imati i letnju vrecu za spavanje ili se moze koristiti ova zimska, samo se ne zakopca?

 

(ako sam sad nesto lupila...  ::)  ;D ;D ;D  )

 

 

 

Citala sam da su vojne vrece i satori ok, ali mnogo teski.

 

Da li se isplati kupovati "firmiranu" opremu ili je i "no name" ok?

 

 

Hvala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Vreća za spavanje ima smisla ako se zakopča. Ako ostane otvorena, sva je prilika da ćes se smrznuti. Za leto je možda bolje imati tanju vreću jer ti neće biti hladno ali ni suviše toplo i nećeš se znojiti. Mnogo je važnije imati dobru podlošku za spavanje. Ako koristiš one poliuretanske, stavi dve ispod sebe. Najbolje je da tu zimsku probaš kod kuće pa vidi kako se osećaš.

 

Što se tiče šatora, kupuješ ga prema onome za šta ti treba i koliko ćeš boraviti u njemu. Firmirana oprema daje neku sigurnost ali i košta više. No name oprema je mačka u džaku ali ne mora nužno biti tigar ljudožder u džaku. Vrlo lako se može desiti da ti no name šator i no name vreća posluže dugi niz kampovanja. Za prespavati noć-dve, svaki dvostruki šator je dobar. Za kampovanje od po par meseci je sasvim druga priča. Dakle, obavezno dvostruki, sa mrežom protiv komaraca na "sobi", ulaz na spoljnjem prekrivaču treba da pravi tendicu kad se otvori, što lakši i manji kad se spakuje. Sve resto je lepo ako ima ali nije nužno za prespavati par noći. Za par noći, no name je solidno rešenje ali vodi računa da ti se ne poveća "apetit" za kampovanje.

 

Vojna vreća je ok ali je malko teža od firmiranih. Vojni šator - zaboravi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Vojne vreće su loše jer su prevelike za nošenje, leti pretople, zimi hladne, slabo dišu i teško se suše... Dobre su jer mogu da se otvore po celoj površini i prostru kao krilo a i jeftine su. Uz njih treba da ide i gumena podloška za kišu, što je retkost.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Vreca. Ja sam se par puta smrzao na kampovanjima u planini sa letnjom vrecom i od tada smatram da je zimska vreca zakon! Ne moram da spavam u vreci, mogu sa njom samo da se pokrijem i otkrivam po potrebi. Lako se rashladiti, ali je strasno kad ne mozes da se zagrejes satima.

 

Podloga. Smatram da je mnogo bolje imati dusek na naduvavanje od bilo kakve podloge - udobnije je i toplije. Od kako sam video dusek Zekezmaja kupljen u Metrou, dimenzija 130x200cm za mene ne postoji drugo (bolje) resenje. Spavanje bolje nego kuci.

 

Sator. Ako finansije dozvoljavaju obavezno firmiran - u nasim uslovima McKinley(Intersport-Merkator) ili Ferino (Gora). Kvalitet ce se videti prilikom prve nocne kisne oluje i tada ce se sav novac dat za njega vratiti. Uvek treba da bude veci za "jedan broj" - mi motoristi smo specijalni po tome sto imamo puno prtljaga za u sator - odela, koferi, tank torbe, kacige i ostalo, sto zauzima mesta bar za jednu ili dve osobe. Pozeljno da spakovan bude sto manji (i laksi) zbog pakovanja na motor Ferino Kalahari je recimo jako mali spakovan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Vreca - imam 3 komada... jedna je bas letnja i iskljucivo je za letnje varijante u predelima gde je 99% sigurno da ce vreme biti zaista letnje. Vec kod ozbiljnije kise, kada malko padne temperatura zna da bude hladnjikavo... Druga je malo jaca... mislim da je konforna nesto slicno kao tvoja i nju koristim za letnje varijante kada idem negde gde se vreme moze malo menjati... Treca je zimska do -15 stepeni, za jesen, prolece, planinu, sever,...

 

Sator... ako planiras sator za varijantu skupova, letnje kampovanje do jedne ili dve noci, onda ti je manje vise svejedno sta ces uzeti, ali ako planiras da kampujes duze i ako postoje sanse za ozbiljnije padavine onda gledaj nesto bolje. Za satore uvek imas naznaceno koja je vodonepropusna moc, t.j. koliko trpi kisu (posebno za pod, i posebno za ostatak satora). Uglavnom sve sto je sa oznakom ispod 1500mm nije za nista iole ozbiljnije. McKinley je generalno dobra marka za satore. Ja imam jedan sa vodonepropusnom moci od 2000mm i dobro se pokazao. Druga stvar koja za vec ozbiljno kampovanje je propusnost vetra i zadrzavanje toplote, ali ako ciljas na tako nesto onda se spremi za veoma ozbiljan novac. Za nas, obicne, kampere/putnike bitna stavka je tezina i jednostavnost i brzina sklapanja i rasklapanja. Izbegavaj varijante sa stubicima (veoma su retki vec sada). Ako je moguce, gledaj da uzmes sator koji ima unutrasnji i spoljasnji deo, posto se mnogo teze stvara kondenzacija, a i za vreme spavanja, pomeranja, tumbanja neces dodirivati spoljasnji deo i samim tim neces ni podstaci probijanje vode kroz platno.

 

Podloske - obavezno poliuretanksa podloska... to je minimum, a postoje i duseci na naduvavanje u louisu (recimo) koji kada se naduvaju debeli su svega 2-4cm i naduvavaju se iz 2-3 daha. Lagani su i pakuju se u veoma mala pakovanja. Preporucujem! Ukoliko prostor nije jako ogranicen, postoje i slicni duseci koji imaju u sebi i poliuretansku podlosku pored vazduha ali oni se rolaju i zauzimaju dosta vise mesta.

 

Ono sto nije lose imati su rezervni kochici za sator i nesto kanapa ili slicno, posto vezice za kochice znaju da pucaju.

 

Dobro je imati i sprej za impregnaciju satorskog plana i 2-3 puta godisnje nasprejati sator da bi se vodonepropusno svojstvo satora zadrzalo i da se ocuva platno.

 

Ukoliko si prinudjena da sator spakujes mokar, prvom mogucom prilikom ga raspakuj i namesti da se prosusi na suncu da ne bi doslo do budjanja i do propadanja platna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 147 postova
  • Lokacija: Bgd Zvezdara
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 250

Nego ljudi kad idete motorima gde bre popakujete: vrecu, sator,dusek... a da ne pitam za carape:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 292 postova
  • Lokacija: Bg

hajde da se prikljuchim temi...naime planira se put u julu do portugala i nazad ...spavanje u shatoru 8 do 10 dana od 35... zasad kupili vrece od 500g letnje  ,shto je normalno jer ce verovatno biti 40 c  ;D ..treba mi savet za shator jer sam u  nedoumici...shto lakshi zbog frke sa velikim prtljagom 35 dana vozznje ;D :D ;D ili makar malo tyezzi zbog komfora ,stvari itd..prochitah sve teme i savete ali otvori se tema ponovo kao da su me pitali...i da da li podloshke ili dusheci...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 178 postova
  • Lokacija: Beograd

Kao prvo vojne vrece po definiciji nista ne valjaju.

1. Stare su najmanje 20g, a ta tanka sinteticka vlakna koja prave izolaciju su izgubila svoja svojsta.

2. U 99% slucajeva neko ih je cuvao zavijene, a to steti strukturi gore pomenutih vlakana. Tj paralelno ih ispegla i spljosti. Vrece treba cuvati otvotene.

 

Moj ti je savet da uzmes neku firmiranu varijantu, komfort -6 do -10, recimo. Ta vreca ti zavrsava sve probleme. Leti ti nece biti vruce, a zimi je ok. 

 

A sto se satora tice  i oni McKinley za 50e ti rade posao. Ako vec nemas za neki ozbiljniji koji su od 300e, pa navise.

 

Podloske - najprakticnije su ti one penaste, ne mogu da se uniste i pruzaju dobru izolaciju. Tu ne podrazumevam one iz Metroa, Tempa... koje su namenjene za plazu. A najudobnije i najbolje su na naduvavanje. Opet to nisu duseci za plazu, nego podloske namenjene kampovanju. Lagane su, udobne i ja sam progledao kad sam je kupio. Jedino sto uvek moras imati set za krpljenje, ako se slucajno probusi.

 

Ovo se sve odnosi na cesca kampovanja. Ako ides jednom godisnje na neki vikend da kampujes, onda ti i jorgan i satorsko krilo od kuce radi posao. Ne treba bacati pare.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

U Intesportu McKinley satori - 50-100eur... bio je bas lep izbor

 

Sator za 3 osobe (moze i 4 komotno) sa predsobljem za odlaganje stvari - oko 4-4.5kg... vodonepropusnost oko 2000mm... radi posao sak i po veoma jakoj kisi...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 446 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Kupili danas u Intersportu sledece:

 

1. jedna velika McKinley tanja vreca za spavanje, comfort zone + 11 C (za njega, vec ima zimsku)

 

2. jedna manja (175 cm dugacka) McKinley zimska vreca za spavanje, comfort zone + 3 C (za mene - ja sam zimogrozljiva)

 

3. sator Mckinley Oregon 3

 

4. tronozac na rasklapanje McKinley

 

5. poliuretanska podloska (jedna, za mene, on vec ima svoju)

 

6. rezervni konopac, rezervni klinovi, i sl.

 

7. dva duseka na naduvavanje (oni za plazu, nije bilo onih za kampovanje, a ovi su super).

 

 

Cijena sitnica: oko 20 tisuca dindzi

 

 

Na ovaj put koji je u planu (departure: Beograd, Srbija; destination: Riga, Latvia via Prag, Berlin, Kopenhagen, Stokholm, Rovaniemi, Helsinki) idemo kolima, a hotel je rezervisan u Rigi i uzecemo hotel u Rovaniemiju, ostalo je sve low cost varijanta.

O tome ce vec biti vise reci i mnogo vise slika nego reci :)  kad bude aktuelno.  ;D 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 242 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 1995, Cagiva Mito 125 1992-na prodaju

Uzela si odlican sator, imam isti  ;D

Za sator samo reci hvale, dvoslojni sator, malo je tezi i duze se postavlja ( doduse to dvoslojni sator ) ali mu ni kisa ni vetar ne mogu nista, uz dobru vrecu i podlogu kampovanja od 7-15 dana nisu neki problem :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 446 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Jeste odlican sator.

 

Prva noc u Pragu je prosla idilicno, ali zato druga (sinoc)... pravi test za kamp opremu.

Em je bilo hladno, em je pljustalo...

 

Srecom, pa u Intersportu nije bilo onih podloski koje se naduvaju uz 3-4 daha, nego bas veliki dusek koji se naduva (imamo meh, pa nije frka), tako da je to ispalo sjajno.

 

Zimske vrece su radile posao, ali je meni kao opstepoznatoj smrzotini trebalo i cebence u koje sam se umotala dodatno, tako da je proslo cool.

 

U sator ni kap kise nije prosla.

 

Za montiranje treba oko 15 minuta, isto toliko za demontazu.

 

U nedostatku misicne mase koristim svoju tezinu da pritisnem vrecu za spavanje kad je rolam, a muz ceka da rasklapamo sator, i pita spolja "Sta radis?", na sta ja odgovaram - "Silujem vrecu za spavanje, jer ako udjes i vidis ovu pozu, sta god drugo da ti kazem, ne bi mi verovao".  ;D

 

Sad smo u Berlinu, ali ne kampujemo, uzeli smo hotel. Prilicno je hladno, a tek smo krenuli ka severu... (isplanirana ruta je: BG - Prag - Berlin - Kopenhagen - Stokholm - Rovaniemi - Helsinki - Talin - Riga - Varsava - BG)  ;D

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 446 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Lalajko, ne vara te osecaj. ;)

 

Btw, ja sam koristila i onu penastu podlosku, pa preko nje dusek na naduvavanje, pa onda vreca u kojoj sam se pre zatvaranja vrece umotala u cebence. (imam hipofunkciju stitne zlezde, pa mi je metabolizan usporen i uvek mi je hladno) 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1015 postova
  • Lokacija: Novi Beograd-blok 63, Herceg Novi-Baosici
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Pozdrav! Evo posto pricate o vrecama da i ja kazem nesto. Video sam ih dosta, raznih ne bi verovali kakve na pr. vrece koristi vojska po svetu. Za jednu takvu sam se i odlucio, "malo" je veca ali integrisan dusek je dovoljan +. Lako se pakuje. Presudite sami!! evo par slika

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 547 postova
  • Lokacija: Stara Pazova
  • Motocikl: BMW F650 GS

Ja sam prosle godine kupio sator i izgleda ok za moje potrebe,e sad nije testiran na kisi al sam ga kod kuce bio rasirio i prskao ga mlazom vode i ostao je suv.Za moje potrebe da prespavam jednu noc kad odem na neki skup sasvim je dovoljan,i imam vojnicku vrecu u kojoj sam spavao polu otkriven jer mi bilo toplo.Bilo je oko 30C taj dan al prepodne je pljustala neka kisa pa je i samim tim zemlja bila malo vlazna.Planiram jos samo da kupim one sundjere za plazu i sto ljudi stavljaju i u kupatila,mislim kad umesto na plocice stanem na to izgleda mi kao dobra izolacija a i jeftino je sto mi s obzirom na moju situaciju bas odgovara.Kakvo je vase misljenje za ove sundjere?

 

Dimenzije satora:

 

Broj Osoba: 2

Dimenzije: 140 x 200 x 100cm

Težina: 1,7 kg

 

 

Šator izrađen od kvalitetnog 190T najlonskog platna. Predviđen je za dve osobe, ventilacioni otvor je zaštićen mrežicom za komarce.

 

post-2352-1287903333921_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 547 postova
  • Lokacija: Stara Pazova
  • Motocikl: BMW F650 GS

Mene je izaso oko 1.700 dinara a u kojoj radnji cu ti poslati na pp jer neznam dal smem da postavim link ka njihovom sajtu.Samo moj je zeleni maskirni sto je po meni cak i bolje jer se slaze sa vrecom. ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 718 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: X8

Problem jednoslojnog satora nije u prodoru vode u sator vec u kondezaciji. Dakle, kada je taj sator zatvoren dok napolju pada kisa, a ti unutra sa devojcicom uzivas, moze doci/ dolazi do kondezacije na unutrasnjoj strani satora. Uvek preporucujem dvoslojni sator. Takodje treba obratiti paznju na oblik satora, da ne bi morali spavati po dijagonali. To je jako bitno ako pada kisa, jer ce se vreca skvasiti u dodiru sa stranicom satora. Uvek gledam situaciju u nepovoljim uslovima (kisa,vetar) jer ako je lepo vreme moze i bez satora.

Podloske su vrlo bitna stvar. Moze bez satora, ali bez podloske je tesko. Duseci za plazu i slicne zajebancije mogu da se koriste ako vam tezina nije problem i ako ce biti korisceni u toplijim krajevima. Duseci su jako udobni. Plastika od koje se izradjuju duseci za plazu puca pri niskim temp (testirano), a ostali nekvalitetni podmetaci nisu dovoljna izolacija od hladnog tla i upijaju vodu.

To je isto kao i kupovina motora: gde hoces da vozis i za koliko para :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ja imam dusek za plazu, ali onaj starinski, radjen od gumiranog platna. Odlican je kao izolacija, naravno ni sitne neravnine ili kamencici se ne osecaju kroz njega. Jedini problem je sto nije bas sirok pa cesto spadam sa njega, pogotovo ako je jace naduvan. Vecinom jutro docekam pored duseka.

 

Sto se vrece tice, Zuza i Joska imaju sjajnu - hladnu noc u Kucajskim planinama zimljiva Zuza ovog puta nije osetila. Kupljena u Louisu za oko 50e. Nadam se da ce Joska okaciti ovde Louis sifru jer je vreca zaista odlicna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja