Jump to content

Moto Zajednica

Sator, vreca za spavanje i oprema koja ide uz to

Recommended Posts

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Ako im se to 195 odnosi na ukupnu dužinu vreće, onda ti je to malo. Ako je za ljude do 195, onda ok. Svakako će ti izaći u susret i dozvoliti da probaš vreću na licu mesta. Ja bez probe ne bih ni kupio. Proveri na licu mesta, ja letnju imam iz Intesporta i dovoljno je duga (210 ili 215).

 

S obzirom da ti ne treba za ispod 15C napolju (znači najniža noćna, odnosno jutarnja temperatura), gledaj da vreća bude ženski konforna u tom rasponu.

Šta to znači "ženski" i zašto?

 

EN13537-Temperature-Ratings-for-the-NEMO-Nocture-30-sleeping-bag.jpg

 

Na prethodnoj slici vidiš kako se obično obeležavaju temperaturna svojstva vreće. Gornji limit ne postoji (ili ako postoji nebitan je) jer vreću uvek možeš da raskopčaš. Onda ide gornja granica komfora (Comfort na slici) i ona je u testiranju izmerena kao najniža temperatura na kojoj ženska osoba može komforno da spava (razlikuje se metabolizam u odnosu na muškarce). Zatim ide donja granica komfora (Lower Limit na slici) i ona je isto što i gornja, ali prema muškom metabolizmu. Na kraju tu je ekstremna granica (extreme), koja označava na kojoj temperaturi imaš šanse da preživiš ako se zadesiš u konkretnoj vreći. Tu spavanja od hladnoće nema, ali se nadamo da ćeš biti živ ujutru kada te pokupi spasilačka ekipa ;)

 

E sad, kao i sa izduvnim gasovima, svi proizvođači šminkaju rezultate u testnim uslovima, tako da se ja uvek držim "ženskog" komfora pri izboru i ne boli me glava kako ću da spavam.

 

U Intersportu, za ono što ti tražiš, uzeo bih vreću baždarenu na +5 (muški) i to je to. Kapuljače koje mogu da se pritegnu oko lica na "mumija" vrećama sprečavaju odliv toplote preko glave (oko 40% verovao ili ne), pa je korisno izabrati taj tip.

Još jedan hint: Ako slučajno natrčiš na povoljnu vreću na oglasima znaj da prodavci najčešće navode da je vreća baždarena do temperatura koje su ekstremni limit, što je potpuna prevara. U primeru sa prethodne slike to bi zvučalo kao "ekstra vreća za spavanje do -22C". Potpuna prevara za one koji nisu upućeni u problematiku.

 

Pozz!

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1817 postova
  • Lokacija: Beograd

Pretpostavio sam da treba da gledam najvišu temperaturu kao donju granicu u kojoj planiram da je koristim.

Shvatam da će bilo koja da mi radi posao, samo da može da se pere u mašini normalno, a što se temperature tiče, tu gde planiram da je koristim mislim da nikad ne bude 15 stepeni.

 

Ako u budućnosti budem kupovao nešto za ozbiljnije kampovanje, ovo su dobre smernice.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Bergen, Norway
  • Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998

Na svim mojim vrecama naglaseno pise da se ne peru. Imam dve mamutove confort compact i neku north face (ili nesto drugo north).

Ja ih ujutru posle svakog koriscenja ostavim pola sata na suncu (ako ga ima) da se "ozrace" jer valjda UV ubija dobar deo bakterija. Takodje ih provetrim par sati posle kampovanja, a i gledam da se istusiram pre nego udjem u vrecu. 

E sad... nikako mi ne deluje ok da se vreca uopste ne pere, al kazu da izgubi dobar deo izolacionih sposobnosti jer se vlakna unutra zgrupisu i da je najbolje da se ne pere.

Supruga i ja ne delimo nase vrece sa drugima, a ovu trecu smo prali i nju zajmimo tako prijateljima kad idu sa nama.

Ima da se kupi i posteljina za vrecu, imamo jednu al je nikad nismo koristili jer su nam vrece previse vruce. Gledam na googlu da na nasim vrecama stoji

  • T-Max: 22°C (EN13537) 
  • T-Comfort: 1°C (EN13537)
  • T-Limit: -5°C  (EN13537)
  • T-Ekstrem: -22°C (EN13537

i na sve preko 7C u satoru ja moram da se otkopcam jer mi bude previse toplo u vreci (a ako samo izvucem ruku iz vrece smrzne mi se ruka jer je napolju jelte 7C, pa moram da uvucem ruku u duksericu). 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: crf1000

Super, par osnovnih stvari o šatorima i vrećama, uz reči hvale za brendove koje oni zastupaju. Uz dužno poštovanje prema Dojteru i Volfskinu.

Pobrojati vodeće proizvođače šatora i vreća na svetu, a ne pobrojati Mountain Hardware, Marmot, Mammut, Millet, Northface i još X takvih brendova je kao pričati o najboljim biciklima uz nabrajanje Capriollo, Polar, Fokus...

 

Imaš boljih i detaljnijih tekstova na forumu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja