Jump to content

Moto Zajednica

R100 RT

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5341 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

BMW R100RT

 

Marshalls%20R100RT.jpg

 

Dajte svoj komentar iskljucivo ako ste vozili ili posjedovali ovaj motorcikl. Niposto nikakve komentare u stilu "cuo sam", "rekli su mi" i slicno. Odgovorite na sledeca pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima bice istog trenutka obrisan.

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Navesti tacno godiste motocikla koji ste vozili..

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

"Posjedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Sta mi se dopada:

"Odlicne kocnice i dobra zastita od vjetra." ili "Sjajan za duza putovanja, odlican polozaj vozaca, mala potrosnja" ili neko moze napisati i par pasosa ako zeli, tim bolje.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

"Prednja kocnica ima lose doziranje i slaba zastita od vjetra" ili nesto slicno u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vas mali review. Tu sad moze svasta da se napise, da se detaljnije objasne i opisu stvari iz prethodne dvije stavke i da se jos malo prica o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i moze se dati i neka ocjena i recimo preporuka za kupovinu. Takodje, ovdje bi bilo dobro da onaj ko je proveo vise vremena sa motorm napise na sta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o odrzavanju...

 

 

 

Najlakse vam je da uradite copy-paste sadrzaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vas odgovor:


[b]1. Godiste motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vrijeme provedeno na motorciklu:[/b]


[b]3. Sta mi se dopada:[/b]


[b]4. Sta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Još vozim 1982.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

Tri meseca, oko 1500km

 

3. Sta mi se dopada:

Prava limuzina na dva točka. Jak, komotan, udoban, snažne konstrukcije, upravljiv toliko da "sam ide kud ja hoću", stabilan, niskog težišta, odlično savladava i duge i kratke krivine, uvek ima dovoljno snage i ubrzanja, sluša komande i munjevito reaguje, vozač ima odličan položaj u sedištu, pregledan, pouzdan, ne kvari se, održavanje sasvim prihvatljivo po ceni i dostupnosti delova (ako zatrebaju) ali mora biti redovno i potpuno, prihvatljiva potrošnja (čak i posle povećanja akciza), stabilan u radu i voli dug put, ne greje se, jednostavne konstrukcije bez nepotrebnih komplikacija, zbog snage relativno malo oseća suvozača.  Precizan menjač.  Dovoljno prtljažnog prostora u oklopu i koferima. Oklop pruža potpunu zaštitu od čizama do čela kacige. Mogućnost podešavanja provetravanja oklopa i mogućnost grejanja za hladnije mesece. Suvozač ima dovoljno mesta za noge i dobar položaj u sedištu.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Zbog svoje težine, kočenje je malo slabije u odnosu na lakše modele i duži je zaustavni put. Fabrički amortizeri traju nešto kraće i dobro je zameniti ih. Zbog elektronskog paljenja traži dobar i pun akumulator inače odbija da kresne. Teže pali na hladno od manjih modela. Kilavo rešenje zamene sijalice u prednjem faru, što je boljka svih RT oklopa. Relativno uzan štender pa se motor klati ako trpi bočni vetar dok stoji. Neće pasti sigurno ali je neugodno za gledati. Ćopava je ista kao kod modela bez oklopa pa se teže izbacuje jer vam zasmeta oklop. Raspored desnog fuzastera vozača, nožne kočnice i veličina desnog karburatora čine da stalno potkolenicom drljate karburator a nožna kočnica ima dugačak hod. Rešenje je da se naviknete. Klizavo sedište. Veoma osetljiv na oktansku vrednost goriva. Traži da kupujete cockpit sprej  :D

 

 

5. Moj utisak:

R100RT se smatra jednim od najboljih ako ne i najboljim modelom BMW motorcikala a posebno R serije. Pre nego što sam prvi put seo na R100RT rečeno mi je da je manja razlika između R65 i R80RT nego između R80RT i R100RT. I to je sasvim tačno. Stotka je limuzinski motor za duga putovanja i čistu uživanciju u vožnji. Zbog konstrukcije i odnosa težine i snage, stotka se lako vozi i posle par sati vožnje siđete isto odmorni kao i posle 10 minuta vožnje. Precizan menjač i savršeno odmereni stepeni prenosa zahtevaju šaltovanje u tačno određenom opsegu obrtaja motora i brzine kretanja. Na R100RT nema vetra u kosi jer oklop čini da sedite kao u sobi i gledate kroz prozor kuda vozite. U gradu je malko trapaviji od manjih modela ali njegova prava postojbina i nije ulica već drum. Međutim, lakoća upravljanja i vožnju u gradu čini ugodnom i glatkom. Ne možete se zavlačiti između svih kolona ali ako vam to nije cilj, stotka će vas provesti i kroz Slaviju isto tako udobno kao i kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru. R100RT je prava putna limuzina koja vam izmami osmeh već posle par kilometara i svako putovanje pretvori u nezaboravni trenutak jer vas potpuno sigurno preveze i pri tome svojim zvukom otera nervozu i stres. Za razliku od ostalih modela, stotka ima izuzetno ravnomeran i uravnotežen rad motora što takođe doprinosi užitku u vožnji. Ugao prednje viljuške i dužina zadnje viljuške čine da motor sa lakoćom prati željenu putanju bez potrebe za preteranim i neugodnim naginjanjem ili velikim okretanjem guvernale. Vibracije kardana se kod njega ne osećaju pa imate utisak da ima lanac. Dobar prednji far čini noćnu vožnju bezbednom i ugodnom. Poslušnost motora i brzina kojom reaguje na komande omogućava da trenutno da svu svoju snagu koje ima na pretek i tako vas izvuče ili izbavi ili vam prosto da injekciju adrenalina. R100RT voze oni koji vole BMW ali će i od zakletih neprijatelja izvući priznanje i gotovo sigurno će tražiti da obrnu još neki krug.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BMWbmwBMWbmw, 90 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K100

Scuba je napisao sve, samo je bolje srocio nego sto bih ja. Izdvojio bih samo malu anu, a to je uzak korman. Doduse ja sam navikao na sirok. Fijuk pre desetak dana skrcao zupcanik za 4. ali mislim da to nije neka "serijska greska". Takodje, prednje vile su malo tvrdje (u odnosu recimo na R65). Izuzetno stabilan i sa nezanemarljivim ubrzanjem cak i u 5.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Evo, posle dve pune sezone na R100RT potvrdio sam sebi sve što sam napisao u prethodnom postu. Jeste da ima malo uži korman i na to se treba navići u početku. Za ljubitelje šireg kormana, rešenje je u promeni. Uzak korman je uslovljen oklopom jer će širi korman udarati u oklop pri punom desnom ili levom volanu. Na žalost, i ovaj korman ne ostavlja mesta na krajevima osim za prste. No, to je tako.

 

Klizavo sedište je i dalje mana na koju se nisam navikao i već merkam novo sedište. Tvrdoća prednje viljuške se koriguje uljem. Ali to iziskuje zamenu ulja i eksperimentisanje pa mu i to pripisujem u mane. Mada, sa mojom kilažom koja trenutno prevaspitava svaki motor, tvrdoća prednje viljuške se pokazala kao kvalitet (nisam debeo nego sam temeljno građen :D )

 

Za poboljšanje upravljivosti na volanu postoji aftermarket rešenje. U pitanju je ukrućenje prednje viljuške u nivou blatobrana. Biće preko zime gotovo.

 

Potrošnja se nije promenila. Međutim, to je tražilo redovno štelovanje karburatora i paljenja na tačno određenim intervalima. Sve je Švaba precizno rekao. Na 5000km menjaj ulje i šteluj. A može i na kraće. Ali pošto se meni nigde ne žuri, to igranje oko motora sam odavno pretovrio u zabavu i opuštanje.

 

Traži strogo svoje kočione pločice i tada najbolje koči ali ih dobrano troši tako da je jedna promena pločica tokom sezone garantovana. A ako se prelazi veća kilometraža, promena je i češća. Otprilike do 10.000 km sa jednim pločicama je vrlo dobar rezultat. Naročito ako se često voze dvoje.

 

I dalje pali teže kad je ladno iako je štelovan više puta. U manualu piše da tako treba. A ako je Švaba tako rekao, ne treba sumnjati da je to tačno. U međuvremenu je rešen problem sa akumulatorom. Naime, R100RT sam sebi ždere akumulator i to priznaje i BMW. Nije predviđeno da se svaki čas kreše na anlaser u gradskoj vožnji nego je predviđen za duga putovanja. Joška iz Temerina mu je došao glave. Sa promenom reglera, problem je nestao.

 

Snaga varnice opada sa padom napona u akumulatoru i sa kilavom akumulatorom neće baš uvek da upali. I tome je Joška našao rešenje. Sad pali na po ključa. Isto rešenje daju i momci iz BMW kluba u Čikagu mada to nismo znali kad je Joška gledao namrtšeno u motor a onda izjavio "Setio sam se! ineštonamađarskomštonisamrazumeo" :jee:

 

Da ne dužim, sve što je rečeno za stotku važi i dalje. Sve mane su i dalje mane iako je par njih rešeno, svi kvaliteti su i dalje tu i pružaju mi ogromno zadovoljstvo čim sednem na 250 kila gvožđa i plastike i krenem metar i po. Tad stotka gubi težinu i pretvara se u krstaricu. Sve pare koje sam dao na održavanje su ništa u odnosu na užitak tokom vožnje. To je motor koji se zavoli odmah i voli do kraja ili se ne zavoli i prodaje. Niko nije ostao ravnodušan i sišao sa njega bez komentara. Ukupni troškovi redovnog održavanja po sezoni su otprilike 250 evra uz zamenu jedne gume. Kvarova nije bilo osim Halovog senzora i komutatora koji su zamenjeni za 3500 dinara a odgovaraju mu od mnogih kola i kupuju se u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici auto delova. Zamenjen je i vetrobran jer je stari požuteo od vremena i više nije bio tako lep. Čista kozmetika.

 

Na putu je i dalje pouzdan. Vremenom se čovek opusti i odjednom primeti kako ga je oborio u krivini a da nije ni svestan toga. Do duše, ne voli mnogo makadam i blato ali bože moj. Ima dovoljno asfalta za uživanje. Elastičan agregat ga i dalje lepo goni i kad savladate šaltovanje, vožnja postaje pesma leta. Jedina stvarna mana tog modela je pranje i poliranje. Traži vremena. A greota je da bude musav, zar ne? ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 10 postova

Pozdrav vama ljubiteljima Bmw-a.Motori tog nemackog proizvodjaca ili se vole ili ne.Motori su ekstra kvaliteta,vec 100 godina.Na moto skupovima,kada se sretnu dva vlasnika pomenutih motora,mogli bi pricati satima o svojim ljubimcima.Nisam uspeo nigde procitati tako lepo sazet tekst i komentar,u vezi r100rt.Mastam o njemu,i trudim se na neki nacin da se sto vise priblizim tom modelu.Sto finansijski,sto informativno.Jedino fizicki nisam imao kontakt sa njim.Valjda cu imati tu srecu da ga probam jednom negde.....verujem da cu onda odlepiti skroz.Hahaha salu na stranu,najozbiljnije nameravam da kupim r 100 rt,i da se za jedno duze vreme smirim sto se motora tice.Ja sam se posteno navozao do sad sa mojim 25-om coperom.Ali pravi putni motori pocinju od litre.Pozdrav!!!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BMWbmwBMWbmw, 90 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K100

@scuba Fijuk je pre 20-ak dana ubacio akumulator 40ah, mislim Bosh 5000 dinara, mnogo lakse pali... Ne znam koliko ce moci da puni jer nismo isli na neki duzi put.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja