Jump to content

Moto Zajednica

VFR750F (RC36) 1990–1993

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Honda VFR750F (RC36) 1990–1993

 

vfr750f-5.jpg

 

Dajte svoj komentar iskljucivo ako ste vozili ili posjedovali ovaj motorcikl. Niposto nikakve komentare u stilu "cuo sam", "rekli su mi" i slicno. Odgovorite na sledeca pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima bice istog trenutka obrisan.

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Navesti tacno godiste motocikla koji ste vozili..

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

"Posjedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Sta mi se dopada:

"Odlicne kocnice i dobra zastita od vjetra." ili "Sjajan za duza putovanja, odlican polozaj vozaca, mala potrosnja" ili neko moze napisati i par pasosa ako zeli, tim bolje.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

"Prednja kocnica ima lose doziranje i slaba zastita od vjetra" ili nesto slicno u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vas mali review. Tu sad moze svasta da se napise, da se detaljnije objasne i opisu stvari iz prethodne dvije stavke i da se jos malo prica o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i moze se dati i neka ocjena i recimo preporuka za kupovinu. Takodje, ovdje bi bilo dobro da onaj ko je proveo vise vremena sa motorm napise na sta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o odrzavanju...

 

 

 

Najlakse vam je da uradite copy-paste sadrzaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vas odgovor:


[b]1. Godiste motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vrijeme provedeno na motorciklu:[/b]


[b]3. Sta mi se dopada:[/b]


[b]4. Sta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 372 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: MTS 1200s DVT

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1990 god.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

1 god.

 

3. Sta mi se dopada:

VFR je sjajna mashina koja je vrlo prijateljski nastrojena ka vozacu. Prasta pocetnicke greske, polozaj sedenja je sjajan, kao i udobnost. Sto se tice samog agregata, tu nema mnogo sta da se prica, sve je vec vise puta receno na forumu. Samo menjas ulje, sipas gorivo i teras tocak :) Primerak koji posedujem sam uvezao iz Svajcarske, u fabrickom je stanju i posle 19 god po izgledu moze da parira novijim F modelima. ELF mono-viljuska je sjajan stvar, olaksava mnoge radnje oko zadnjeg tocka. 100 konjskih snaga uopste nisu za bacanje u V4 izvedbi. Povlaci iz nizih obrtaja odlicno, a ako uzmemo u obzir da su nove redne 6-ice mrtve ispod 8-9k rpm ovo je veliki plus za potezanje sa njima, bez obzira na tezinu :) Oko 10k rpm ispusta takav jeziv zvuk, da sa nekim otvorenim topom stvarno mozes da napravis gadnu pometnju u okolini :)

 

4. Sta je moglo biti bolje:

potrosnja malo veca, bar na ovom mom, otvoreno normalne voznje 5-6l, ostrija voznja 10l, grad 9-10l

za regler kazu da je problem, ja ga nisam iskusio

vrlo je nezgodan za manevrisanje pri malim brzinama, zbog svoje tezine

 

5. Moj utisak:

Sjajno! Cekamo da Hootchieman, Vlada008, MlaDeR pogotovo, a i ostali daju jos neki komentar :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 413 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vfr 750

Ovo je lepa prilika da iskomentarišem prvi motor na koji sam seo, obzirom da pre njega nisam ništa vozio. Ni skuter. Pokušaću da budem objektivan koliko mogu, obzirom da zaista volim motor koji vozim. Upravo mi je prošlo kroz glavu- jedini objektivni komentar o motoru ustvari može da da bivši vlasnik motora, koji nema svesnu ili podsvesnu potrebu da hvali svoga konja, već na njega može gledati i sa strane, iz perspektive trećeg lica, koje sa bezbedne distance može bez dlake na jeziku i lažne hvale, među oči ispaliti ogoljenu istinu o jednoj mašini.

Zato ću pokušati da budem objektivan koliko mogu, da emociju ostavim sa strane, i iz svog skromnog iskustva i motora na koje sam seo nađem Hondi VFR mesto u celoj priči.

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1993.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

1 sezona

 

3. Sta mi se dopada i ne dopada ili je moglo bolje- 3 u 1:

Spojio sam ove stavke u jednu, zbog forme opisa bih se bolje prilagodio ovom načinu, nadam se da neću pokvariti koncept na ovaj način.

 

Počeo bih dobrim stranama upravljivosti: VFR je mašina koja sarađuje sa vozačem. Ne znam ni sam kojim sam čudom dospeo baš do VFR-a kao svog motora, ali poslušniji i povozniji  motor nisam mogao poželeti. Utisak je da klizi kao na šinama, bez nervoze, glatko i sigurno, do krajnjih nagiba. Obara se poslušno, ponaša predvidljivo. U gradskoj vožnji je sasvim upotrebljiv, jedino malo zamara dva prsta kad se kvačila, obzirom da iz navike koristim dva prsta, jel... Kočnica neće zakovati, takođe prijateljski nastrojen sklop motora.

 

Celu priču o agregatu, koja uvek preti da postane hvalospev o snazi, elastičnosti i obrtnom momentu, preskačem, i kao štafetu predajem sledećem kolegi. Reći ću šta ja konkretno imam u vožnji od njega. Kontrolisanu sporu vožnju kada želim, bez obrtaljke koja traži još da bi isporučila snagu. I drugu krajnost, kad se zavrne gas- adrenalin, tri treptaja i dve glave za čas. I urlik iz mašine i iz izduva. Iako poteže zverski, nije R, i ne treba ga porediti sa Rovima, i očekivati da će skočiti na točak.

 

Ergonomija je bitan aspekt, naročito kad je neko visok 2m poput mene i nekoliko kolega koji ga jašu, i iz mog ugla će sve biti i predstavljeno.  VFR je idealan za vozača prosečne visine, a za previsoke je na granici tolerancije ali omogućava odlično kretanje na motoru. Prijatna vožnja je do 120, vetar je podnošljiv do otprilike 140, posle zaleganje ne gine. Empirijski sam došao do krstareće brzine koja mi najviše prija, i to 120kmh , sve preko na duže zamara. Sedišta bih rado malo modifikovao, posle nekoliko sati dupe zna da utrne i leti usija (objašnjenje sledi). Ono što je meni bitno- ne zamara kičmu, ruke, kolena (naravno, ipak su zgrčena, ali nemam teškoće usled jahanja VFR-a).

 

Cela mašina je vrela, i to znatno vrelija od uobičajenih za motore, leti je pravi pakao. Vreo ram, usijano sedište (ozbiljno razmišljam da stavim neki azbest ispod), vreo tank... ako se sedne u šorcu ne ginu kuvana jaja, i pečeni bataci sa unutrašnje strane, tako da se oprema podrazumeva.

 

Opterećen do deklarisanog, motor "legne" kao pegla, ima odličnu upravljivost i stabilnost, ali se zaista mora paziti na prepreke u vidu ležeće policije, ivičnjaka, dece, itd, ralica ima odlične šanse da pokupi nešto od navedenog.

 

O izgledu ću sebi dati za luksuz da se vratim u prvo lice. Sviđa mi se. Ne uklapa se u današnje trendove oštrih linija, ne uklapa se ni u agresivu R-ova, ali estetika koju ima je veoma u skladu sa današnjicom i prija oku.

 

Potrošnja... jebiga, troši. Što i ne bi bio problem kad bi imao autonomiju veću nego što ima, razmažen sam i bio bih zadovoljniji autonomijom od 400km umesto 200km (bez rezerve, koja je oko 4-5 l) kolika jeste. Kad nije otvoren put i ekonomik varijanta, kad se mešano vozi grad-opušteno-pegla, uglavnom se vrti oko 6.5-7 grubo procenjeno. Ekonomik, po mojoj proceni 5.5-6. A kako mu tank nije rupa bez dna (tankam obično 13 litara, tada pada na rezervu), naročito na dalekim turama, treba imati u podsvesti benzinske pumpe.

 

 

Održavanje i troškovi su u skladu sa brojem cilindara, kubikažom, gabaritima, dimenzijama lanca i guma... to košta koliko košta. Kad je uštelovan, miran si do sledećeg redovnog servisa, ventili su stabilnih zazora, agregat i količinu ulja zaboraviti kao varijablu. Zbog praktično punoletstva ovih motora, zahtevaju malo veću pažnju u smislu održavanja i čišćenja kontakata, zamene dotrajalih sitnica (gumice i gluposti) i slično. Dobra okolnost je što je ama baš svaki šraf moguće naručiti i dobiti kod nas, iz zastupništva Honde (masne cene). Osim redovnog servisa (pretreseno je sve sve), ono što sam do sad imao za ceh je pumpa za gorivo koja se razdihtovala i počela da kaplje, par membrana na karbonima, sajla kilometar sata.

 

 

5. Moj utisak:

Kez oko glave. Mogu da ga teram opušteno i gospodski jer je skroz artikulisan motor, mogu da zavrnem gaščinu i uz odjek oslobođenog urlika nestanem na horizontu. Mogu da ga opeglam krivine, a mogu i bez preterane brige da ga upregnem na daleke ture, posadim ženu iza sebe i pravac kraj sveta!

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 107 postova
  • Lokacija: Beograd

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1991 god.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

1 mesec.

 

3. Sta mi se dopada:

Osecaj sigurnosti, uravnotežen rad, sve je kako treba...ovaj motor uporedjujem sa mercedesom...tih miran opusta ali moze i da zabavi ako vi to želite :) Kvalitet izrade na nivou...ma sve...meni se lično svideo, ali baš svideo...sve zavisi zasta ko uzima motor...

Moj primerak je presao 60000 i kusur km. Juče sam radio servis...volim da čačkam tako da sam sam radio i primetio sam neke lepe stvari: motor suv ima naslage paucine, safovi na motoru i na karburatorima deluju kao ne taknuti...ma cela slika je bila neverovatna za tako star motor! Iskreno mene je to odusevilo...sve je na svom mestu sem hladnjaka za vodu...kada sam pokušao da pridjem svecicama on mi nije dao :( Ali sam ga odsafio i uspeo sam da pridjem bez skidanja creva. Skoro sam čuo čudne zvukove...ali oni su dolazili od odvrnutih svećica...3 od 4 su bile otegnute. :o Zategao svećice i sad prede! :)

Alat koji dolazi uz motor je fenomenalan...sve sto vam treba je tu...mislim da sitne opravke ne moze generalna da se radi mada za to vam i ne treba ;)

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Veći vizir, malo višlje sedenje...ali onda to nije to! ;)

A koliko se meni cini sve njegove nedostatke su resili noviji modeli...direktno ubrizgavanje, kompijuter, ABS... sve su to sada nedostaci bez kojih se moze...ali bi uticale na bolju voznju

 

5. Moj utisak:

Za te pare...po meni nema boljeg! Zadnja viljuška = prelepo! :D Ma nije sto je moj... :P

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 355 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC

Evo i mene  ;D

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Honda VFR750F RC36 model 1991.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

2 godine i 30.000km

 

3. Sta mi se dopada:

To je duga prica, sa ljubavnim prizvukom... Motor sam prodao da bih kupio enduro\MX motor i planiram opet da kupim isti model. Imao sam vremena da razmisljam o tome kojih bih F opet kupio i nisam nasao bolje resenje od VFR-a. Zato sto je jednostavno najbolji F po mom skromnom misljenju koji postoji i jedino mu moze parirati stari CBR1000F. Pre svega se istice V4 agregat cija je snaga u srednjim obrtajima cudo, posebno kada se vozi natovaren. Ceo motor se ponasa se kao BMW Alpina karavan i tek tada se uvidja prava funkcija V4 masine. Tada motor lezi, vuce kvalitetno i dobije pravi zvuk. Mislim da su tu namenu i imali braca Japanci kada su ga pravili-ma milina! Mono viljuska je sjajna stvar za petljanje oko zadnjeg tocka, ali mnogo pomaze i oko skidanja prednjeg, a zatezanje lanca je 2-minutna decija igra kada se koristi njegov fabricki alat.

 

Zastita od vetra je odlicna, do 150km\h moze da se sedi opusteno bez jacih udara vetra, a preko 150-160 lepse je sakriti se iza vizira i zalepiti laktove na rezervoar. Tada vozac ulazi u potpuno drugi svet, a suvozaca vazdusna struja pocinje da vuce u nazad i na gore (pitajte Kalinu) :-) Elem, sal tabla je predivna, a cajger za gorivo je napravljen tako da kada dodirne nulu, u rezervoaru ima jos 5 litara u rezervi, sto je sasvim dovoljno za 100km ako se vozi do 120km/h bez nekog preteranog prtljaga. Kada nije natovaren i samo sa vozacem, do 100km/h moze da potrosi 4.5l, ali slozicete se, to na ovom motoru nema mnogo smisla, jer tek na toj brzini pocinje da se ponasa kako treba, pa sve do 170km/h. Preko te brzine pocinje da gubi stabilnost, ali sa novim gumama i balansiranim tockovima, ta granica se pomera na maximalnih 230km/h :-)

 

Sediste je vrlo udobno i posle kraceg navikavanja nikakav problem nije provesti ceo dan u voznji. Sediste u sebi ima kanale za grejanje zadnjica ucesnika, koji sprovode topao vazduh iz masine, pa na vruce dane (preko 35c) ume bukvalno da pece d..e. Takodje, plastike su napravljene tako da guraju topao vazduh iz masine na vozaca, sto je super kada je spoljna temperatura normalna, ali je leti mnogo toplije voziti ga od endura ili R-a.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

1. Vesanje je po mom misljenju neprilagodjeno nameni motora, tj, suvise mekano za tesku turing namenu. Vise puta mi se desavalo da na losijim putevima i pri vecoj brzini, zastitna sipka izduva udari u asfalt. To samom motoru ne smeta nista, posto je stitnik i pravljen za to, ali opet, i motor lezi prenisko kada se optereti u full-u. To posebno vazi za zadnji amortizer koji na svojoj gornjoj pesnici ima jako tanak gumeni silen blok koji ume da strada od opterecenja. Dobar deo tezine se nalazi napred, pa i prednje opruge u amortizerima imaju tezak zivot. Zbog takvog odnosa opterecenja ovaj divan motor ne trosi prednje gume, on ih izlomi i radijalne zice popucaju pre nego sto se sara potrosi.

 

2. Stender u principu nije napravljen da se koristi redovno ako je motor natrpan stvarima. Kada kazem natrpan, mislim na sva tri kofera i puno zadnje sediste, dakle maximalno sto moze da se napakuje na njega. Posto nema nikakve lagere ili hevi djuti biksne, stender relativno brzo dobije luft i motor pocne da se klati levo desno. To ne umanjuje stabilnost kada je parkiran, ali ume da uplasi. Druga stvar u vezi stendera je ta da su njegovi krajevi koji dodiruju podlogu vrlo male povrsine, pa parkiranje na npr. zemlji pod punom ratnom opremom nije preporucljivo, posebno ako u toku noci padne kisa, pa se zemlja pretvori u blato.

 

3. Ovaj model nema predvidjeno mesto za montazu frame slider-a, pa plastike koje su kao od "Dobro Jutro" margarina vrlo brzo stradaju, cak i kod ispadanja motora u mestu.

 

4. Regulator/rectifier (citaj: regler) mu je slaba strana. Mnogo sam citao na netu kako je gomili ljudi zakazao, sto se desilo i meni vrlo brzo. Problem je u tome sto ti modeli imaju elektroniku zalivenu gumom u plasticnoj kutijici koja ne dopusta hladjenje. Vec kod sledeceg modela je to reseno metalnim kucistem sa rebrima za hladjenje, ali je to extra investicija od 100e manje-vise. Ja sam na svoj zamenjeni regler stavio i kuler za procesor koji je bez problema radio sve vreme.

 

5. Moj utisak:

 

Predivan motor, ne znam koji bih drugi F kupio i da hocu da promenim model. Jako pouzdana mehanika-sve sto pocne da se cuje ili da ne radi najbolje, moze da predje jos 10.000km najmanje i nema sanse da te ostavi na putu. Ima zvuk kao Korveta, posebno sa izduvom, trosi dosta manje od slicne kubikaze u linijskom rasporedu, vise snage u srednjim obrtajima, a pravljen je da parira hiljadarkama. Cak je i osecaj kao da vozis 1000ccm, a registracija je dosta jeftinija :-) Nije pravljen za velike putne brzine (preko 160km/h), ali sve moze i sve prasta, a ide bolje od GS-a 1200 :-)))

 

Romantika ce se nastaviti dogodine, kada opet kupim moju neprezaljenu ljubav RC36, pa ce moci preko noci da se druzi u garazi sa EXC450, a ja cu pred spavanje moci opet da joj poljubim rezervoar za laku noc...  :-*

 

  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7060 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Eto da i ja napisem po koju :)

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1991

 

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

godinu dana, presao 8000km s njim

 

 

3. Sta mi se dopada:

Na VFR-u sam osetio nesto sto nisam ni na jednom pra njega a vozio sam i imao svakakve motore,

velik je, tezak, mirno radi skoro bez ikakvih vibracija, uliva poverenje i vozac ima osecaj da moze sve s njim.

Jak je, ima 100 konja sto je slozicete se SASVIM dovoljno za bilo koju avanturu, bila ona brzinska ili putnicka.

sve je na svom mestu, pregledno, dostupno, udoban je ima veliko sediste, idealan za krace ture 200-300km.

ima sat i merac nivoa goriva, mnogo znace u voznji.

veoma dobra zastita od vetra do 140kmh, pogotovo su kolena dobro zasticena od vetra, dobro greje, idealan za prolecne-jesenje voznje.

veoma siguran i stabilan u krivinama cak i kad je netovaren teretom+suvozac.

ima velike i dobro postavljene pregledne retrovizore cime se nemoze svaki motor pohvaliti.

potrosnja mu moze biti razumna a takodje i velika, sve zavisi od temperamenta vozaca, ja sam na putovanju na more zabelezio potrosnju od 6-6,5 litara, sa finom umerenom voznjom.

troskovi odravanja, pakne za 3 diska 3x20eur , 4 svecice 4x10eur , siroke gume, 120- 170, jbg nije bas najjeftiniji, mada za razliku od drugih VFR zbog svog specificnog razvoda ventila preko zubcanika ima duplo duzi sevisni interval.

zvuk necu ni da pominjem, BRUTALNO, samo zamislite Ford Mustangov V8 kako se vrti na 12000 obrrrtaja :)))

 

 

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Kao sto svi imaju mane tako i VFR ima nekoliko, stvar koja mi je najvise smetala na njemu je bas to grejanje, posto je dobro u prolece i jesen, to automatski znaci da u leto (kad najvise vozim) onda je uzas, skoro pa nepodnosljivo (bar meni) greje u PM, duze voznje na 30-35 stepeni napolju u prevodu znace zagarantovana kajgana u gacama.

druga stvar, za moju visinu 188cm, malko mi je prenizak volan, i na duzim turama trnu mi sake, (pogotovo desna-palac i kaziprst).

sediste jako nagnuto, pa vozac i posle malcice jacih kocenja i malo drndanja na putu pocinje da klizi napred, takodje i suvozac.

kad se motor osrednje natovari (vecina natovari i vise nego ja) i jos kad sedne suvozac, vrlo cesta pojava na neravnim putevima (kakva je vecina u Srbiji) ce biti zuljanje centralnog nogara o asfalt, takodje jako treba paziti na ralicu koja ce cesto da zaore bankinu ako se ne pazi.

tvrda prednja viljuska, ne leze joj bas drndavi putevi kao sto su nasi.

 

 

5. Moj utisak:

Sve u svemu odlican motor, da imam vise kinte (kao sto nemam) sigurno bi ga imao kao drugi motor, zvuk i ugladjenost V4 agregata prosto osvaja, ko ga jednom provoza, ceo zivot ce ga pamtiti i pricati o njemu :)

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7060 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

dodao bi jos jednu veoma bitnu pozitivnu stavku koju sam zaborvio,

znaci VFR ima strahovito jak efekat motornog kocenja, to mi se jako svidja i jako je korisno u voznji, naravno ako se pravilno upotrebljava, i duze traju plocice na kocnicama :takoje:

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 543 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Imao vise komada 90-95

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

presao oko 20.000km sa njima

 

3. Sta mi se dopada:

polozaj, sediste, tabla, neunistiv agregat, predobar po krivinama u niskim obrtajima, zvuk...

 

4. Sta je moglo biti bolje:

zadnji amortizer slab, regler, malo jace kocnice, krte plastike koje s i u manjim padovima izlozene pucanju.

 

5. Moj utisak:

Motor za sve namene, imao sam 10ak komada. uz male doplate za opremu motor moze da bude idealan.

Retki su majstori koji umeju dobro da servisiraju i ušteluju ovaj motor!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: Zrenjanin - Pertovgrad - Veliki Bečkerek - Nova Barselona
  • Motocikl: Honda CRF 1100 Africa Twin adventure sport

Ja sam se u poslednje vreme jako zainteresovao za ovaj motor. Razlozi? V-mašina, F-tip motora i da ne nabrajam dalje. Interseuje me zašto ste naveli za model RC36 da se proizvodio do 1993 kad sam ja našao na netu da se proizvodio do 1997? Možda ja nisam našao pravi podatak. Druga stvar nije mi jasno zašto se jako slabo trguje ovim modelom. Možda je to samo moje mišljenje. Ovo mislim u smislu da ih ima jako malo u ponudi? U čemu je stvar?

 

P.S. Znam da ovaj post ne pripada ovoj temi ali niam znao gde da ga postavim a da pri tome ne otvorim novu temu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7060 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

RC-36 se proizvodio u dve verzije prva od 1991 do 1993, druga od 1994 do 1997, koliko znam masine su ostale iste sa sitnim izmenama a najvise promena su pretrpele plastike i tockovi

p.s. ima tema za ljubitelje VFR-VTR motora

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/76830-vfrvtr-tema-za-vlasnike-i-ljubitelje/page__p__1230740__fromsearch__1#entry1230740

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 157 postova
  • Lokacija: Stanka Paunovica Veljka 56
  • Motocikl: Bmw r 1150 rt

Izvinjavam se ako sam promasio podatak o potrosnji vfr-a 800.Interesuje me potrosnja tog modela. Hvala na odgovoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 100 postova
  • Lokacija: Pozarevac
  • Motocikl: Honda vfr 750 fl i Baotian BT49QT12 Rocky

1.Trenutno vozim jednu prelepu VFR-ku 750, 90 godiste.

 

2.Od skora sam vlasnik i presao sam par stotina kilometara,jer sam je krajem oktobra uzeo i nije bilo vremena za neke vece voznje..

 

3.Ne bih da preterujem ali sam jednostavno ocaran ovim motorom,neunistiv agregat, zvuk motora, izgled, snaga posebno u nizim i srednjim obrtajima... a i podatak da ga je koristila a i dan danas koristi VFR-ke japanska policija, kao zvanicni policijski motor je dovoljan podatak o njegovoj pouzdanosti, cak sam dosao i do podataka sa neta da su ga i Englezi koristili u civilnoj verziji kao motor Presretac na auto putevima pocetkom devedesetih...

 

4.Nisam mu nasao neku vecu zamerku do sada, ali nekako mi se cini da je sediste vruce od toplote motora,neznam kako ce biti leti na visokim temperaturama...verovatno moze nekim toplotnim izolatorom da se resi...iz drugih iskustava sam cuo i citao o cuvenom REGLERU i njegovim manama...najvise o grejanju istog..tako da ove zime nabacujem pc ventilator sa alu rebrima za hladjenje..sto se tice potrosnje pa moje misljenje je da je bicikla najbolja:aha: ....ona nista ne trosi...:hej:

 

5.Motor sa nekoliko namena, dobar i za sportsku voznju,i za duza putovanja sa odgovarajucom opremom...Neprocenjiv osecaj i kez od pola metra kad sam na njemu...:D:P:nanana::zvizduk: Nije sto ga imam,ali motor je extra...:zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ..., 355 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC

Mane: regler, pumpa za gorivo (kao i na svakoj hondi), slab zadnji amortizer za putnu namenu.

Sto se reglera tice premeri prema uputstvima iz service manuala, ali posle toga redovno obracaj paznju da li ti se cudno ponasa struja, tj. da li se na visim obrtajima svetla pojacavaju i smanjuju. Ako je to slucaj regler je opet za zamenu iako instrument pokazuje da je sve ok. Sa time se ne treba zezati jer moze da ti spali kompjuter. Ako ti regler rikne, stavi Joskin i ne razmisljaj vise nikad o njemu. A ventilator nabaci obavezno, i termo pastu izmedju rama i reglera. Cesto ces cuti da kazu da je i ram vruc, pa da ako stavis pastu regler se jos vise greje, ali to nije istina. Imas negde na netu temu na engleskom o liku koji je merio temperature sa, bez ventilatora, sa, bez paste i td. Zakljucak: pasta i ventilator. I rezervni regler. A savetujem Joskin regler odmah, a taj koji radi kao rezervni ispod sedista.

 

A ako imas regler bez hladnjaka, tj. zaliven smolom - znaci da nikad nije menjan i 90% da je crkao. Ako je sa rebrima sanse su nesto vece da je ispravan. Na oba vfr-a koja sam imao, na oba sam ga menjao.

 

A to sto je sediste vruce bices zahvalan kada se otisnes na put, a temperatura je ispod 20 stepeni.

 

Sve je to Japanac napravio bas kako treba, posebno na VFR-u. Na nama je samo da shvatimo zasto je nesto napravljeno kako jeste, a ne da pametujemo i unosimo modifikacije.

 

Imao sam vfr-a (RC36) ranije, pa sam 4 godine kasnije opet kupio isti takav, zato sto mi je to najbolji motor koji sam ikad vozio. Kvalitet, dizajn, potrosnja, performanse, udobnost.

post-519-0-73868800-1356619737_thumb.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ENDURO, 1344 postova
  • Lokacija: Vrčin
  • Motocikl: Honda XR600R

1. Godiste motocikla koji ste vozili:
1990. RC36 1. gen.

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

Posedovao sam ga tri meseca, prešao oko 4000km.

3. Sta mi se dopada:

S obzirom da sam na VFRa prešao sa endura sa 267mm diskom i jednoklipnim kleštima, kao i malim glavnim kočionim cilindrom, VFR je kočio brutalno, da napomenem da sam na njemu imao i pancirna creva. Zvuk, potezanje u niskim obrtajima, zupčanici pogona bregastih, hidro kvačilo, mono viljuška, motorno kočenje, udobnost, završna obrada, dizajn! Fantastična kontrolna tabla u sportskom maniru sa obrtomerom na sredini.

4. Sta je moglo biti bolje:

Ono što me najviše odbija od posedovanja ovakvog motora je težina rada na motoru. Npr. potrebno je skinuti obe bočne plastike i pomeriti hladnjak unapred kako bi se došlo do svećica na prednjim cilindrima. Mada, takav je agregat i mislim da je to izvedeno najbolje moguće, mali žuti su sigurno dali sve od sebe. Ogibljenje bi moglo biti malo tvrđe, doduše, možda je bilo bolje kada je motor bio nov, ipak je imao 25 punih kada je bio u mom posedu :) Kažu da regler može da pravi problem, meni nije, nismo se dovoljno dugo družili, nažalost.

5. Moj utisak:

Oduvek sam želeo da sednem na VFRa, uvek mi je bio opasno privlačan zbog dizajna, mono viljuške, zvuka, konfiguracije i načina rada motora. Nikada nisam bio ljubitelj F motora (nisam ni sad) ali VFR je nešto posebno, izvan te klase. Potrošnja oko pet litara kada se pazi, kada se da po gasu, potrošnja ume vrlo lako da skoči iznad 7 litara. Menjač odličan, kočnice takođe, ogibljenje malko musavije, kada se ulazi u krivine sa 150+ (na Autobahnu u Nemačkoj ;) ), krene da "mesi", kako god ga ja naštelovao. E da, napomenuto mi je da uglavnom kod VFRova ne radi štelovanje zadnjeg amortizera, meni je radilo besprekorno. Sviđa mi se što je servisni interval 10 000+km mada da je ostao još malo kod mene, ulje bih mu menjao na 5-6, šta mi teško.

Što se tiče sportske, žustre vožnje, nekome će se možda više svideti npr. CBR600 F2 zbog boljeg ležanja, manje mase i "sportskijeg" zvuka rednog četvorocilindraša, sve zavisi da li volite "screamere" ili motore sa dubljim zvukom koji ranije povlače :)

Konkurencija, hmmmm. U tom cenovnom rangu u klasi možemo reći da je GSXF750 Katana koja je po meni pet klasa ispod, po opremi, dizajnu, agregatu itd, čak Katana deluje i dosta teže i nezgrapnije. Ne znam šta bi drugo moglo da se uopšte i uporedi sa VFRom. Da se odmah ogradim, u pitanju je moj lični utisak iz mog ličnog iskustva vožnje pomenute Katane, prešao sam nekih desetak kilometara sa njom, ne znači da sam u pravu, jednostavno, to je moj utisak.

Sve u svemu, zadržao bih ovaj motor još jako dugo da nisam odlučio da se vratim na enduro, ipak me više radi da vozim slabiji motor, jednostavnije konstrukcije i sa dosta manje plastika, koji može da prođe svuda, da ne razmišljam da ne ogrebem plastike, da ne registrujem ležeće policajce, rupe, izbočine i slično. Jedan izuzetan, izuzetan motor, fantastičnog kvaliteta, po meni jedan od najvećih Hondinih pogodaka. Doći će opet u garažu uz jedan enduro, nadam se  :takoje: 
vfr-upload.jpg
VFR i ja negde kod Povlena, maj 2015.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3827 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

 

1996.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

 

Za sada nedelju dana, tek sam ga kupio...

 

 

3. Sta mi se dopada:

 

Snaga motora, potezanje iz svih obrtaja, zvuk V4 agregata, sediste (doduse, imam Bobanovo sediste), preglednost instrument table, izgled koji pleni i posle toliko godina...

 

 

4. Sta je moglo biti bolje:

 

Obzirom da se VFR vodi kao sport-turing motocikl, polozaj sedenja i ruku vise vuce na sport nego na turing, pa mislim da ce me ruke (sa mojih 187 cm visine) malo boleti nakon neke duze voznje, ali videcemo...za sada mu ne mogu naci zamerke, sto ne znaci da necu uraditi update ove revizije kad prodjem malo vise kilometar sa njim. Kod mog VFR-a je stavljen regler od Ducati-a pa mislim da necu imati taj cuveni problem sa punjenjem akumulatora. Kocnice su mogle biti bolje, obzirom da je tezak oko 230 kg, a moze fino da se zaleti, pa tu masu treba i zaustaviti na vreme...

 

 

5. Moj utisak;

 

Za sada me odusevljava snaga agregata, njegova sposobnost da potegne iz svih obrtaja samo zavrtanjem gasa. Nisam primetio da je upravljanje teze po gradu, ali i to cu da ostavim da prodje jos koji km pa da prosudim. Za sada sam odusevljen ovim motociklom, videcemo za ubuduce...;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4380 postova

1. Godiste motocikla koji ste vozili:
1900.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:
Tacno godinu dana.

 

3. Sta mi se dopada:
Naajvise mi se dopao izgled motocikla, pravi klasik i izgled koji ce jos potrajati. Kocnice su mu bile ok, narocito posle prelaska sa GPZ-a. 
Ogibljenje mekano, doduse za nase puteve ok, mada za ostriju voznju lose. Polozaj sedenja je meni odgovarao, preradjeno sediste udobno.
Zvuk V4 agregata je ok (nije kao redna 4 :D) i svidjao mi se zvuk zupcanika bregaste. Za tih godinu dana nije mi zadavao neke probleme.
Lako dotezanje lanca. Ima centralnu sto olaksava servis i odrzavanje. Dobri farovi i osvetljenost.

 

4. Sta je moglo biti bolje:
Pretezak je s obzirom na kubikazu i njegovu velicinu (nije narocito velik motor), pretpostavljam zbog mono viljuske i V agregata.
Ako se natovarite, a cesto i bez toga, mozete ocesati centralnim o lezeceg policajca ili izbocinu na putu. 
Potrosnja malo veca, izmedju 6-7l normalne voznje, otvoren put. Snagu razvija linearno sto nekome odgovara, a nekome je dosadno i bez uzbudjenja.
Zna da na naglom zavrtanju gasa zaigra zadnji kraj, obratiti paznju, dobro je imati dobre i sveze gume i raditi revmatching, pripaziti na belu liniju.
Probleme sa reglerom itd. nisam iskusio, ali do sada su to prethodni vlasnici sigurno resili. 
Osim reglera, instalacija im nije najsjajnija, pa cesto moze doci do topljenja dzekova i kod reglera i kod releja, pripaziti i zameniti na vreme.
Famozno grejanje nisam iskusio u tolikoj meri iz razloga sto sam vozio na otvorenom putu, cak i leti pod opremom. Ali ako planirate kupiti ovaj motor samo za grad, nemojte! Nece prijati ni vama ni agregatu.

 

5. Moj utisak:
Motor koji je radio posao bez problema, samo prede i ide. Nazalost motor sam vise voleo da gledam i slusam nego da vozim, jer mi tezina, a verovatno i raspored mase nije nikako legao. Siroke krivine su bile ok, stabilno, kratke nikako. Zahteva vise posla, nisam nikako imao sigurnosti sa njim u takvim voznjama. 
Verujem da je na to uticalo i starije ogibljenje, starije gume i moje neznanje, ali daleko vise zabave i samopouzdanja sam imao na GPZ-u, iako je motor 3 klase ispod.
Voleo bih posedovati jedan salonski primerak samo da ga gledam i povremeno provozam ali ne bih ga ponovo kupio kao motocikl za svakodnevnu upotrebu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja