Jump to content

Moto Zajednica

Dve tri reči o 2T auspuhu...

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Svi pričaju o tome da se performanse dvotaktne mašine menjaju promenom auspuha, a niko ne govori zašto...

 

Prosto je. Auspuh kod dvotaktnih mašina, često pominjan kao ekspanziona komora koristi talase kompresovanih gasova da poboljšaju punjenje cilindra.

 

Generalno, te ekspanzione komore, lonci, služe da ublaže zvučne talase koje proizvodi eksplozija, ali u konstruktivnom smilsu dvotaktnih mašina, bez ventila, one sluće da u jednom talasu budu sposobne da pokupe dovoljno zasićenih gasoba koji su izgoreli u cilindru, a u drugom talasu da budu reflektivna barijera radi održavanja kompresije u cilindru prilikom ekslozije i usmeravanja najvećeg dela energije na pomeranje cilindra i klipnjače.. radilice... menjača.. lanca.. točka.. vozila. Ima tu dosta toga što treba pomeriti. Znači svaki vat (W) snage. Mnogo više se isplati iskoristiti konstrukciju dvotaktnog auspuha za svrhu pospešivanja sagorevanja nego samo za zvuk. Odatle dvotaktne mašine nemaju „otvorene“ aupuhe već one male, da prostite, „prdavce“. Bez omalovažavanja, ti prdavci su dvotaktne turbine. Taj fenomen je otkriojos 1950 godine Walter Kaaden koji je radio u nemačkoj fabrici motocikala MZ. Kul. On je shvatio da postoji snaga u talasima zvuka koje proizvodi dvotaktne mašina i počeo da ih upotrebljava za pospešivanje snage. Ostalo je istorija.

 

Pazi foru, ništa komlikovano. Svaki put kada klip otkrije otvor za izlazak gasova kod dvotaktne mašine, a taj otvor se nalazi na cilindru, talas izgorenih gasova jurne u eskpanzionu komoru. Taj talas je, na 10000 obrtaja, zvuka 10000RPM/60sec=166HZ. Dakle, lako izračunaš frekvenciju zvuka na određenom broju obrtaja. Po tome je lako zaključiti da se igra talasima i samim time auspuhom ne zasniva na drugim karakteristikama motora sem na broju obrtaja. Ako znamo da kriva snage ima izgled aljkabve amplitude, jasno je da je možemo štelovati menjanjem ekspanzione komore, odnosno mesta gde se igraju talasi... Jebena je ova fizika. Sigurica je da ćemo sve te talasi pustiti da odu napolje ako skinemo ausouh ili stavimo protočni, 4T auspuh na 2T mašinu. Sada kreće sex. Ako bi stavili ravni cev kao auspuh, a to je odlika prvih 2T mašina, uvideli bi smo da bi kraćenjem cevi mogli da dobijemo povratni udar vazdušnog talasa u određenom trenutku i da tako naštelujemo da nam mašina daje najveći ssnagu u određenom trenutku. Ako taj trenutak pogodimo sa deklarisonim vrhom amplitude snage, na konju smo. Sve je kul. Zvuk i povratni talas putuje brzinom zvuka od izlaza iz cevke ka cilindru i samo je potrebno pronaći odgovarajuću dužinu cevi da bi se taj talas pogodio sa opaljivanjem svećice u cilindru.. Samo to... Problem je što je u manjim obrtajima talas udarao o cilindar i time nije imao uticaj na snagu a u višim obrtajima takođe mašio trenutak... Jebiga.

 

Tada izmisliše „megafon“. Levak kako bi ga ja objasnio. Svatili smo da sa njim gasovi i talasi mogu da izvače ostatak iz cilindra, paralslno sa tim praveći simfoniju unutar levka koja je promenom frekvencije pod uticajem pritiska i temperature mogla da pruži povratne talase na većem opsegu obrtaja motora. Eto mesta za vožnju. Juhu! Levak je izazivao pojavljivanje talasa na izlasku iz uskog dela, ipak zadržavajući te talase u komori. Nauka.

 

Zaključak do sada. Oblik i te kako ima uticaja na performanse dvotaktnog agregata. Fabrički auspuh je bolji od bilo kog drugog izmišljenog ili nabudženog na 2T makinu...

 

Naravno, ne završava se sve na levku... Daljim proučavanjem  i dodavanjem kontra levka na komoru i time zaustavljanjem slobodnog protoka gasova van auspuha dolazimo do toga da talasi divergiraju na kontra levku na kraju komore i vraćaju se ka cilndru osetno povećavajući snagu na još većem opsegu broja obrataja motora. Odatle onaj izgled najvećeg broja dvotaktnih auspuha. Da ne gušim više, postoje tri bitne mere kod dvotaktnih auspuha, dužina „stomaka“ obim „stomaka“ i dužina „prigušivača“... MA sve je nauka, ali ja sam samo hteo da kažem da će jebački zvuk vašeg otvorenog auspuha na 2T mašini doneti sve sem performansi vašem motoru...

 

Još jedna besana noć..

 

najzli

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2110 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Da ne gušim više, postoje tri bitne mere kod dvotaktnih auspuha, dužina „stomaka“ obim „stomaka“ i dužina „prigušivača“...

 

arbeitsweisezweitakt.gif

 

Aha. Evo na sliki se vidi kako to radi. Kada proracunavamo izduv za cvaju, ulazni podaci su precnik i hod klipa, precnik usisa, i broj obrtaja gde zelimo "zenit" snage, tj. "rezonantna"  frekvencija (btw, odlicno zapazanje).

Imao sam negde jednacinu kako proracunati i izraditi izduv za 2t motor. Probao sam u praksi i nisam uspeo. Mozda nisam trebao da racunam na prste.

Bilo kako bilo, za ljubitelje mirisa izgorelog ricinusa i ove, sada vec izumrle tehnologije, postoji mnogo dobre literature, ali ipak imam misljenje da u budzenju cvaje pored znanja, iskustva (pare i strpljenje se podrazumevaju) sreca igra bitan faktor. Verujem da na svetu ne postoji jednostavniji sklop koji moze vise da se zakomplikuje, nit manje parametara nit vece sanse da podju naopakao.

 

Fabrički auspuh je bolji od bilo kog drugog izmišljenog ili nabudženog na 2T makinu...

 

Noup.

Najbolje je ono sto je meni najbolje. Kako neki tamo 'talijan ili japanac moze da zna sta ja hocu. Cak i da sve optimiziraju do najvece moguce granice, na scenu stupaju kompromisi.

Buka, zagadjenje, upotrebljivos'.

Oko prva dva se bune oni sto misle da ce se kisne sume same obnoviti budemo li svi mi jeli maslacke i vozali elektricne tricikle.

Upotrebljivost je najveci problem. Cak i ako (kod sportaka recimo) zelimo snagu po svaku cenu, to se moze odraziti pogresno na voznost motocikla. Kada sam stavio gore pomenuti auspuh na cvaju od 125ccm motor je eksplodirao od snage. Na 11.000rpm. Ispod 8000 sam ga ubio ko zeca, imao je obrtnog momenta taman toliko da se odgurujem nogama da bih krenuo s mesta. Sve sto sam dobio je bilo eksplozija od 10000-12000. preko i ispod- nista.

Da ne pominjemo parcijalizatorski ventil na izduvnom kanalu (koji menja njegov promer), pa kojekakve prepravke u kucnoj (garaznoj) radinosti... Svi mi volimo da turpijamo zar ne? I sta onaj mali japanac zna sta je najbolje....  :)

 

 

A, da, izvrstan tekst Najzli!  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 845 postova
  • Lokacija: Niksic
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

eh sad, ubiste mi volju da ista cackam oko mog auspuha  :-\

 

meni je wre ogranicena na 15ks, i vjerujem da je jedna od blokada u komori?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6301 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Leteo je kao 'tica,pa mu crce radilica

Ova je tema toliko kompleksna da dve,tri reci nisu dovoljne.Bez osnovnih poimanja principa rada dvotaktnog motora i vec pomenutih formula za izracunavanje konusa i zeljenih duzina,moze da se napravi samo neupotrebljivi komad gvozdja.

Citam,vrlo cesto,teme (barem jedna nedeljno) "dal' da izvadim katalizator", " 'ocu li da dobijem ili izgubim" itd. u kojima kako ste vec primetili,paznja vrlo cesto bude okrenuta ka zvuku (isti slucaj i za 4T),manje ka samoj i vaznijoj efikasnosti izduva.

Probao sam vise puta,najvise na Tomosu i ono sto sam uspeo je samo da ga brze "ubijem".Naravno da je bilo slatko,ali je i trajalo kratko (kako kaze stih na pocetku)

Uporedo sa izradom auspuha,puno paznje treba da se obrati i na sklop motora.Menjanjem rezima obrtanja,povecava se opterecenje i habanje materijala,tako da su fabricki ugradjene komponente vrlo retko u stanju da izdrze to novo "stanje".Tako da moram delimicno da se slozim sa gore pomenutom konstatacijom,da je fabricki auspuh najbolji.Delimicno jer vazi staro pravilo,koliko para toliko muzike,pa ako se "grune" jos koja kinta za lezajeve sa srebrnom kosuljicom,kvalitetne klipove sa hromiranim karikama,olaksane klipnjace.................

Dvotaktni je agregat nazalost osudjen na smrt.Naizgled jednostavan u sebi krije mnoge tajne koje su decenijama ljubomorno cuvane

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja