Jump to content

Moto Zajednica

Moto elektrika i elektronika - pitanja i odgovori

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 102 postova
  • Lokacija: Темишвар
  • Motocikl: Yamaha XJ600 S 1998 г.

Хвала пуно на препоруци. Сутра ћу бити у Нови Сад. Да ли би то могло сутра да се среди?

Trimis de pe al meu SM-G950F folosind Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

Dobar dan svima.

Ako sam propustio neki post koji sve ovo što slijedi jasno objašnjava, izvinjavam se ali sam pokušao da nađem (doduše na brzinu) i nisam uspio. Malo ću opširnije objasniti jer sam već duže vrijeme pokušavao da se sam snađem pa evo ipak moram ovgako da potražim pomoć od nekog od vas koji ste iskusniji.

Imam problem sa punjenjem akumulatora. U pitanju je motor suzuki gsxr k7 1000. Naime, desilo se prije 10 tak dana da nisam posle pauze u kratkoj vožnji mogao da ga upalim. Izmjerim akumulator 10,5 V. Upalim ga na kablove i napon i dalje ostane isti. Podignem obrtaje u leru napon pada. Dovezem se do kuće 3 km i izmjerim napon 9,6 V.

Skinem akumulator, stavim ga na punjenje, sve bude ok testiram ga na pražnjenje sijalicom od 40 W tokom 2 sata i napon padne 0,5 V.

Vratim ga na motor i krenem dalje sa dijagnostikom.

Alternator/stator 3 faze: raskačim regler, ispitam omski (dioda na multimetru) među fazama postoji očitavanje tj nisu međusobno u prekidu. Izmjerim otpor među fazama svugdje je 0,8 oma (po servise manualu je od 0,2 do 0,9 normalno). Između faza i mase nema proboja. Upalim motor, na leru daje među fazama napon od 22 V, podizanjem obrtaja napon raste i na 3000 obrtaja dostiže 60 - 80 V , podjednake vrijednosti među svim fazama.

Regler: ispitam ga raskačenog, test dioda i utvrdim da u jednoj od kombinacija imam kratak spoj (tamo gdje bi trebao da mi očita jednake vrijednosti otpora). Spojim ga na alternator i vidim da mu je očitavanje na izlazu 1 V (tamo gdje bi trebhao da daje 13 V tj da time puni akumulator.

Nisam danima mogao da nađem regler, i na kraju u nekoj radnji kupim regler koji je za Beverly 500 cc i za koji prodavac tvrdi da ga je ugrađivao na jače motore (hayabusa, honda 750 cc, itd) i da mogu i taj da koristim. Elem kupim ga 90 €, montiram i on daje napon od 3 V i u leru i pri podizanju obrtaja. Probam sve kombinacije, spojim masu reglera (koja ga inicira), raskačim ga sa aukumulatora, bla bla i ništa, napon na izlazu i dalje konstantan 3 V. Garancije nema čim izađem iz radnje, ne mogu ni da probam sa drugim (pitao da mi daju jer je mooooožda ovaj neispravan) ali nema mogućnosti.

Akumulator je na motoru već 7 dana, napon mu je 12,7 V, palio sam motor makar 15 puta tokom tih dana (probajućio i testirajući sve prethodno), ali on drži taj napon bez obzira što sve vrijeme nema dopunjavanja (sa strane reglera). Zato mislim da akumulator nije potencijalni problem makar u ovom slučaju (ne davanja odgovarajućeg napona na izlazu reglera koji sam testirao i kad je raskačen sa akumulatora). Takođe sam provjeravao i da li ima "curenja" u sistemu (struju između minusa akumulatora i raskačene kleme sa minusa) i tu su očitavanja u normali.

Intresanta informacija: Kako je regler na mom motoru izvučen iznad prednjeg blatobrana, tako je kabal (3 faze sa statora) produžen. Taj kabal se tokom ovih testiranja grijao u roku od nepunih minut rada, i primjetio sam da se grije cijelom dužinom, ali na dijelu gdje su kablovi faza razdvojeni primjetio sam da se samo jedna faza grije, i ta temperatura na toj žici je da ne možeš da takneš prstom znači nije uobičajena (makar po meni). Razlog može da bude što je nastavljanje neadekvatnim kablovskim profilom, loš spoj sa kablom iz statora, itd., što će se riješiti ali više pitam iz razloga da li je moguće da je tu neki uzrok ovog dešavanja koji bi dalju dijagnostiku odveo u nekom jasnijem pravcu.

 

Dilema koju sada trenutno imam i u vezi koje i želim da se konsultujem sa vama da li da dalja ispitivanja usmjerim u sledećim pravcima je sledeća:

1. Alternator daje odgovarajuće vrijednosti u testovima koje sam izveo, ali nisam mjerio struju po fazama tj test proboja generatora u radu pa da li to da radim:

 

Testiranje izolacije generatora u radu regler.sper.hr

 

2. Da li da vizuelno pregledam alternator/stator tj da krenem u ispuštanje ulja skidanje svega bla bla ili možda imate neki savjer u drugom pravcu prije svega toga?

3. Čekam kod jednog prijatelja majstora da stigne regler koji je navodno za motore kao što je moj (mada nisam siguran da je to baš prava konstatacija) pa da probamo sa njim. Da li mislite da bi regler (ovaj koji sam kupio) mogao da bude neadekvatan ili možda (kave sam sreće do sada za sve) možda naletio na taj jedan koji je fabrički neispravan :-)?

4. Da li bi neki spoj u instalaciji (reče mi drug da je imao iskustvo slično gdje mu je starter paljenja bio nešto izgorio i prespojio) mogao da bude uzrok ovakvih parametara?

 

Eto, odiseja, ali sam htio da prekočimo kuckanja za nešto što mogu odmah da izložim a i mislim da će biti korisno i onima koji mi možda ne mogu pomoći ali mogu naći neke intresantne informacije u ovom opisu dijagnosticiranja. Ako sam nešto pogriješio, iskusne kolege će ispraviti a ja se izvinjavam.

 

Hvala svima unaprijed na odgovoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

Dobar dan svima. Nastavak na prethodno, stigao regler (koji sam pomenuo da čekam kod majstora) namontiran na motoru, sve puni i radi kako treba. Ja dođem po motor sjednem i odvozim 3-4 km, napravim pauzu pola sata i krenem da upalim - ne  može. Izmjerim napon na akumulatoru kad je motor ugašen 11,3 V. Upalim na kablove, regler ne puni. Vratim se kod majstora koji ustanovi ono što sam i pretpostavio da je i taj regler crkao. Regler u garanciji zamijeniće, to nije problem, ali jeste zašto crkava. 

Malo izguglam po nekim forumima i vidim da se pominje da bi xenon mogao da bude problem za regler. Vidim da se nešto tako pominje i ovdje u nekim komentarima. Ja sam za xenon izvukao prekidač tj ne pale se svijetla sa startovanjem motora. Taj dan sam ih upalio. Nije mi u tehničkom smislu baš jasno zašto bi xenon uticao da regler sagori (ili šta već). Svakako ću prilikom ugradnje sledećeg reglera gledati da ne uključujem xenon i da tako probam par dana, a onda ću ga i ukloniti i vratiti na fabričko.

Ne vidim nakon svega što je ispitano zašto se ovo dešava osim evo da probam i sa pomenutim načinom.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12217 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Trebalo bi da skines levu deklu i skines namotaje statora, vrlo lako moze biti da dok su hladni sve je u redu ali kada se dobro zagreju kratko spoje neku od faza na masu i nema punjenja. Dobro sve pregledaj i ako su namotaji pocrneli - menjaj ili nosi kod dobrog viklera. 

Ugradi mali voltmetar (na KP imas za 300 din) i prati u toku voznje napon punjenja, cim padne sa 14+V na 12, nesto ne radi - namotaji ili regler. 

 

Javi se Joski iz Temerina za stvarno dobar regler. 0638347397

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

Arakis hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru. I kad je motor ugrijan, znači posle vožnje od par kilometara (kroz grad temperatura motora oko 97 stepeni) mjerenjem napona na alternatorskim fazama daje vrijednosti koje su iz manuala, ler oko 20 V povećanje obrtaja na 3000 do 4000 daje između 50 i 70 V. Svakako ću i to uraditi jer vizuelnom inspekcijom može da se vidi i poslednji test (s obzirom da su svi prethodni pokazali vrijednosti koje su propisane). Majstor će to uraditi u naredna 2 dana a u međuvremenu s obzirom na garanciju poslednjeg reglera čekam da stigne neki koji je (kako kažu mnogo bolji - valjda sa mosfetom) pa kad prekontroliše namotaje vizuelno onda će da ugradi taj. Jošku bih kontaktirao odmah posle svega, ali shvatićete me da sam već dao 170 € (prvi regler 90 € i ovaj drugi 80 €) i moraću da probam da makar ovih poslednjih 80 iskoristim kroz garanciju, a onda da vidim u nekom doglednom vremenu kupim kod Joške da imam za rezervu da mogu odmah da odradim popravku.

Što se tiče savjeta za voltmetar, i mislio sam da ugradim kontrolu napona da imam vizuelno uvid tokom vožnje, tako da ću savjet prihvatiti.

 

Za Jošku sam čuo i evo da ga pohvalim da na našem (tu mislim na CG) forumu "No limit bajkers" ima komentar da je zamijenio besplatno čak jedan regler koji je tada ugradio sa slabijim komponentama prije 7 godina, odnosno on nije tada ništa uradio kako ne treba već je kasnijim usavršavanjem došao do šeme koja je pouzdanija ali nije htio da naplati ni posle 7 godina, tako da sve čestitke za ovaj gest koji baš nije bio u nikakvoj obavezi niti očekivanju da se napravi. Znam da pravi sa jačim mosfetima koji su definitivno trenutno mnogo bolja varijanta u smislu pouzdanosti i trajanja. 

 

Nisam dobio odgovor da li bi xenon mogao da prouzrokuje otkaz reglera, ali ja ću ga svakako skinuti sa motora, možda neću znati je li do njega ali ću makar znati da u buduće neće biti :-)

 

Javljam šta je bilo kad se odradi kontrola namotaja.

 

Hvala još jednom na izdovojenom vremenu i odgovoru.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Zna li neko gde bih mogao da kupim sijalice za migavce, 12v 21w oranž boje?

Trebaju mi sa pinovima koji stoje jedan naspram drugoga, na 180 stepeni. 

Svuda nalazim te oranž sijalice ali im nije takav raspored pinova. Možda bi mogao da brusnem jedan pin ali bih to ostavio za krajnju nuždu ako baš ne nadjem odgovarajuće.

Trebaju mi kao sa fotke samo oranž boje.

Fala

 

 

20190826_165706.jpg

 

20190826_165723.jpg

20190826_170712.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 102 postova
  • Lokacija: Темишвар
  • Motocikl: Yamaha XJ600 S 1998 г.

Био сам пре две недеље  (како пролази време!!) до Новог Сада са старим регулатором. Помислих да се можда варам и да је у питању лош спој каблова или слично. Али није. То се дало видети у повратку по мраку кад је светло постајало све чешће јаче и јаче при већим обртајима (5000 обр.) а чим стегнем квачило и заврнем гас, и сијалица се гаси. Онда мало турирам и опет проради, али то ми је да захвалим Богу што сам стигао до куће. 

После дугих размишљања, ипак сам се одлучио за Јошкин реглер. Како у Нови Сад не идем на скоро, у Ниш никако а за Београд чешће, досетим се ја да можда Г. Рајко има који реглер код себе. И шта да видиш?! ИМА. Одлично. Договорим се ја у финалу да ћу стићи код њега у недељу. Пошто није био код куће, оставио ми је реглер код сина. Шта рећи на тако нешто?? Најлепше хвала. Замолио сам у међувремену да ми монтира и прикључак на реглеру. Кад питам шта кошта реглер а оно исто, као да га није тако, као да је конектор нарастао на оно место где сам ја пожелео. За њега можда и није нека ствар да ми намонтира контакте али за мене јесте. За то исто хвала и остајем дужан. 

Данас пробам да га инсталирам, конектор паше, али реглер јако велик за место које имам. Па добро, ајде да га дотерам. Скратио сам га за по једно перо и мало га оћусавио од позади, избушио му рупе и ево како сад изгледа:

20190826_140215.thumb.jpg.ee74ae4e6f25d7e93beaddbe1d88d0d2.jpg 

Кренем ја мотор, кад оно неће да пуни колико треба. Знао сам већ да ми је слаб акумулатор, али рекох, ваљда ћу прогурати без да га мењам. Али не вреди.

На крају купим акумулатор, мотор завергла као змај, а што се пуњења тиче, 14,11 волти са упаљеним светлима на 3000 обртаја.

IMG-b929b8fe9dffd5f1d9841e72fde7352c-V.thumb.jpg.efc61baa628b8ac18f36fa06fd19ce1d.jpg

И, овако то изгледа на мотору:

20190826_171822.thumb.jpg.beb0d4651d591dee74b6647ebd409a13.jpg

Мислим да је то, то. Хвала свима на помоћи. 

 

П.С. оно црево је од е-ојлера. Марка Аракис :-) . 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 64 postova
  • Motocikl: Qingqi 125 2D

Pozdrav svima, interesuje me da li je ovo moguce raditi bez nekih posledica...
Imam akumulator koji je oslabljen pa bih prilikom prvog startovanja motora dok je jos u garazi na akumulatoru zakacio punjac za automobile  i dok je sve to povezano startovao motor?
Punjac je bez elektronike samo trafo i grec.
Na motoru CDI paljenje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Ako ti je oslabljen aku istresi kiselinu, dobro isperi vodom djubre iz njega, napuni destilovanom vodom i dopuni ga ali preko sijalice (55w) stavi je na plus, ako ga to ne ozivi za neki kraci period bacaj i NE pokusavaj nista drugo, garantovan put u propast.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 1 sat, Marko-2D je napisao:

Pozdrav svima, interesuje me da li je ovo moguce raditi bez nekih posledica...
Imam akumulator koji je oslabljen pa bih prilikom prvog startovanja motora dok je jos u garazi na akumulatoru zakacio punjac za automobile  i dok je sve to povezano startovao motor?
Punjac je bez elektronike samo trafo i grec.
Na motoru CDI paljenje.

Vožnjom sa lošim akumulatorom reskiraš da spališ regler a i namotaji alternatora su takođe u opasnosti.

 

pre 43 minuta, bdada je napisao:

Ako ti je oslabljen aku istresi kiselinu, dobro isperi vodom djubre iz njega, napuni destilovanom vodom i dopuni ga ali preko sijalice (55w) stavi je na plus, ako ga to ne ozivi za neki kraci period bacaj i NE pokusavaj nista drugo, garantovan put u propast.

Ako si isipao kiselinu iz akumulatora, moraš i da vratiškiselinu (a ne destilovanu vodu). Destilovana voda se doliva samo u slučaju kada do gubitka tečnosti dođe zbog "isparavanja" (elektroliza vode prilikom punjenja naponom od preko 14,4 Volti).

A i inače,teško da će ovim postupkom koji si opisao bilo šta da se postigne, jer ukoliko je aktivna masa sa ploča akumulatora već otpala, tu pomoći više nema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
On 26.8.2019. at 14:29, Pedja CG je napisao:

Arakis hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru. I kad je motor ugrijan, znači posle vožnje od par kilometara (kroz grad temperatura motora oko 97 stepeni) mjerenjem napona na alternatorskim fazama daje vrijednosti koje su iz manuala, ler oko 20 V povećanje obrtaja na 3000 do 4000 daje između 50 i 70 V. Svakako ću i to uraditi jer vizuelnom inspekcijom može da se vidi i poslednji test (s obzirom da su svi prethodni pokazali vrijednosti koje su propisane). Majstor će to uraditi u naredna 2 dana a u međuvremenu s obzirom na garanciju poslednjeg reglera čekam da stigne neki koji je (kako kažu mnogo bolji - valjda sa mosfetom) pa kad prekontroliše namotaje vizuelno onda će da ugradi taj. Jošku bih kontaktirao odmah posle svega, ali shvatićete me da sam već dao 170 € (prvi regler 90 € i ovaj drugi 80 €) i moraću da probam da makar ovih poslednjih 80 iskoristim kroz garanciju, a onda da vidim u nekom doglednom vremenu kupim kod Joške da imam za rezervu da mogu odmah da odradim popravku.

Što se tiče savjeta za voltmetar, i mislio sam da ugradim kontrolu napona da imam vizuelno uvid tokom vožnje, tako da ću savjet prihvatiti.

 

Za Jošku sam čuo i evo da ga pohvalim da na našem (tu mislim na CG) forumu "No limit bajkers" ima komentar da je zamijenio besplatno čak jedan regler koji je tada ugradio sa slabijim komponentama prije 7 godina, odnosno on nije tada ništa uradio kako ne treba već je kasnijim usavršavanjem došao do šeme koja je pouzdanija ali nije htio da naplati ni posle 7 godina, tako da sve čestitke za ovaj gest koji baš nije bio u nikakvoj obavezi niti očekivanju da se napravi. Znam da pravi sa jačim mosfetima koji su definitivno trenutno mnogo bolja varijanta u smislu pouzdanosti i trajanja. 

 

Nisam dobio odgovor da li bi xenon mogao da prouzrokuje otkaz reglera, ali ja ću ga svakako skinuti sa motora, možda neću znati je li do njega ali ću makar znati da u buduće neće biti :-)

 

Javljam šta je bilo kad se odradi kontrola namotaja.

 

Hvala još jednom na izdovojenom vremenu i odgovoru.

Xenon može da prouzrokuje otkaz reglera. Ovo tvrdim iz ličnog iskustva (više puta provereno). 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

@zika56 licno probao 3 puta, dva puta uspelo jer je bilo "na vreme" i radili jos 3-4 meseca, cetvrti put za probu nasuo kiselinu, aku je bio slabiji ali posle kiseline "umro", dali sam samo imao srece ne bih znao reci jer mi nije uza struka.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)
6 minutes ago, zika56 said:

Xenon može da prouzrokuje otkaz reglera. Ovo tvrdim iz ličnog iskustva (više puta provereno). 

I ja sam na više stranih foruma pronašao ovu informaciju, neki majstori po statistici kažu da im je 90% otkaza reglera bilo na motorima koji su imali xenon (pa sad slučajno ili ne). Koliko mogu da shvatim u pitanju su dvije stvari kod xenon-a: balast i njegovo trenutno podizanje napona na 25.000 V, i druga stvar ukoliko se balast nalazi blizu reglera mogao bi taj elektromagnetni inpuls da izazove kvar . Ovo poslednje sam čak i pročitao na nekim forumima, da predlažu da se kablovi od reglera odvoje od druge instalacije (ukoliko je ima). Možda je regler i najbezbolnija šteta s obzirom da i centralna jedinica (ECM) može da strada posebno ako dolazi do prekida u instalaciji svijetala pa se xenon pali i gasi.

Sad će svi (a i ja sam jedan od njih) reći pa znači li sad to da xenon ne možemo da ugrađujemo u motore, ali ja ne znam (a neka me neko ispravi) da se fabrički ugrađuje i na jednom motoru. Šta bi onda bio odgovor na ovu dilemu?! Ako baš kupujete xenon onda obratite pažnju na kvalitet proizvođača (uostalom kao i za sve), a druga opcija su led sijalice (ono što ću sada ja odabrati bez obzira na to da li je kvar prouzrokovao xenon) s tim što i tu imamo pratećih efekata.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 6 sati, bdada je napisao:

@zika56 licno probao 3 puta, dva puta uspelo jer je bilo "na vreme" i radili jos 3-4 meseca, cetvrti put za probu nasuo kiselinu, aku je bio slabiji ali posle kiseline "umro", dali sam samo imao srece ne bih znao reci jer mi nije uza struka.

 

Elektrolit (kiselina) u akumulatoru tokom "punjenja" i "pražnjenja" ne služi samo kao prenosnik elektriciteta od jedne do druge ploče, nego učestvuje u elektrohemijskom procesu kao aktivni element (menja svoj sastav), pa ukoliko bi smo umesto kiseline stavili samo destilovanu vodu (koja je uz to i električni izolator) ne bi u akumulatoru moglo da se dešava apsolutno ništa (ni prilikom pokušaja punjenja, a shodno tome ne bi moglo da bude ni pražnjenja). Jednostavno,akumulator bi se ponašao kao da u njemu nema ničega.

To što je pri tvojim probama akumulator "živnuo" znači samo da ga nisi dobro oprao od kiseline i da je ostala neka koncentracija (dovoljna da bude provodnik elektriciteta i dovoljna da se pojavi i neki kapacitet od par procenata). Da nije bilo te neke zaostale kiseline akumulator bi uvek bio potpuno "prazan" i ne bi postojala nikakva šansa da se napuni.

A inače je vrlo često dovoljno (kada je motor u dobrom stanju i kada nije hladno vreme) da motor uredno startuje i sa akumulatorom koji ima samo nekoliko procenata od nazivnog kapaciteta, pa vlasnik i ne primeti da je akumulator "gecrk" dok ne zahladni, ili dok iz nekog razloga treba da duže zavergla mašinu.

Promenio član zika56

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Onda je to "tajna" uspeha, nisam ni isao na to da ga isperem od kiseline nego ono crno trunje, kao pesak sto bude na dnu da ne napravi spoj u celijama (ako sam u pravu) i da, ne vergla dugo kada pali pa zato verovatno i radi jos neko vreme.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 64 postova
  • Motocikl: Qingqi 125 2D

Pitanje i dalje ostaje da li se sme to raditi?

Dakle ovako, na akumulator zakacim punjac, ukljucim u struju i tek onda paliti - startovati motor, cim se startuje motor odmah se skidaju kleme sa punjaca.

I da li ce izazvati neke posledice.....a akumulator ce morati nov u nekom buducem periodu.

Pitanje vazi samo za prvo startovanje motora u toku dana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 12 sati, Marko-2D je napisao:

Pitanje i dalje ostaje da li se sme to raditi?

Dakle ovako, na akumulator zakacim punjac, ukljucim u struju i tek onda paliti - startovati motor, cim se startuje motor odmah se skidaju kleme sa punjaca.

I da li ce izazvati neke posledice.....a akumulator ce morati nov u nekom buducem periodu.

Pitanje vazi samo za prvo startovanje motora u toku dana.

Već si dobio u prethodnom mom komentaru odgovor na ovo pitanje, ali očigledno nisi pročitao, pa da ponovim:

Vožnja sa neispravnim akumulatorom se uglavnom završava sa uništenim reglerom i spaljenim namotajima alternatora (a moguće su i teže posledice). Znači nije problem u samom startovanju, nego je problem tokom vožnje.

Moja ti je preporuka da prvo zameniš akumulator pa da voziš, da ne bi kasnije (pored akumulatora) morao da menjaš još mnogo toga da bi se vozio.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)
On 8/26/2019 at 12:00 PM, Arakis said:

Trebalo bi da skines levu deklu i skines namotaje statora, vrlo lako moze biti da dok su hladni sve je u redu ali kada se dobro zagreju kratko spoje neku od faza na masu i nema punjenja. Dobro sve pregledaj i ako su namotaji pocrneli - menjaj ili nosi kod dobrog viklera. 

Ugradi mali voltmetar (na KP imas za 300 din) i prati u toku voznje napon punjenja, cim padne sa 14+V na 12, nesto ne radi - namotaji ili regler. 

 

Javi se Joski iz Temerina za stvarno dobar regler. 0638347397

Skinuo deklo (isputio ulje), namotaji dobri, nema nikakvih tragova (crnih), lak na žicama izgleda sasvim ok. 

Šta mi je sad ostalo kao konstatacija:

1. Da ni jedan od dva reglera koji su montirani nisu bili kvaltetni ili odgovarajući - nemoguće jer ne bi jedan bio potpuno nefunkcionalan a drugi crkao u roku od 5 minuta vožnje

2. Da je xenon na motoru izazvao kvar - to je ostalo kao jedina pretpostavka na osnovu iskustva kolega sa ovog a i drugih foruma

 

Čekam da stigne novi (navodno kvaltetniji regler) od prethodnog koji je crkao. Pa da probam bez paljenja xenon-a?

U međuvremenu sam poslao poruku Joški da vidim šta i kako u vezi narudžbe, izrade i preuzimanja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12217 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ako su kineski regleri znaj da retko koji radi dobro :)

Probaj bez ukljucenih xenona, mozda ce taj regler da prezivi manju potrosnju? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

Onaj prvi je bio neki Italijanski (za beverly 500 cc) i nije uopšte radio od starta.

Ovaj drugi koji je crkao vjerovatno je bio neki kineski.

Ovaj treći će biti definitivno boljeg kvaliteta od prethodnog (zato i čekam). Ne očekujem da regler preživi ne uključivanje Xenona jer oni nisu potrošači, čak im je sijalica 10W manje potrošnje od standardne, problem je napon prilikom paljenja i auto restartovanje balasta u slučaju varijacije u naponu (a onda i ponovno podizanje napona na 25 do 30 hiljada volti). 

U suštini mislim da je jedini problem što Joška nije blizu i što nema serijsku poizvodnju :-) .... a dan ljeti kad imaš motor koji ne radi traje predugo :-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 3 sati, Pedja CG je napisao:

Onaj prvi je bio neki Italijanski (za beverly 500 cc) i nije uopšte radio od starta.

Ovaj drugi koji je crkao vjerovatno je bio neki kineski.

Ovaj treći će biti definitivno boljeg kvaliteta od prethodnog (zato i čekam). Ne očekujem da regler preživi ne uključivanje Xenona jer oni nisu potrošači, čak im je sijalica 10W manje potrošnje od standardne, problem je napon prilikom paljenja i auto restartovanje balasta u slučaju varijacije u naponu (a onda i ponovno podizanje napona na 25 do 30 hiljada volti). 

U suštini mislim da je jedini problem što Joška nije blizu i što nema serijsku poizvodnju :-) .... a dan ljeti kad imaš motor koji ne radi traje predugo :-)

Iz mog iskustva, xenoni (bar ovi jeftini) se nikako "ne slažu" dobro sa reglerima i vrlo često upravo oni uzrokuju crkavanje reglera.

I nešto vrlo bitno po pitanju opterećenja alternatora i reglera u zavisnosti od potrošača: Korisnici smatraju (a i logično je tako) da se sa povećanjem potrošnje povećava i struja koja dolazi iz alternatora (a na taj način i ispravljački i regulacioni elementi u regleru) i da su na taj način ovi sklopovi više opterećeni. Međutim to je (u slučaju motora sa alternatorima koji imaju stalne magnete kao pobudu) potpuno pogrešan zaključak i upravo je situacija suprotna, tako da je recimo struja kroz namotaje alternatora i kroz elemente reglera dvostruko veća kda u kolu nema potrošača, nego kada imamo potrošač od stotinak Wati (desetak ampera). Ovo naravno ne zanči da su navedene vrednosti i razlike potpuno iste za sve motore i za sve vrte opterećenja, nego su ove vrednosti navedene kao prosečne koje samdobijao prilkom testiranja raznih reglera sa različitim opterećenjima.

Prema tome, uvek motor vozite sa upaljenim svetlom (sa sijalicom snage koju je predvideo proizvođač motora), a smanjite potrošnju na farovima (ugradnjom LED svetiljki) samo u slučaju kada instalirate i dodatna svetla koja su stalno (ili pretežno) uključena.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 29 postova
  • Lokacija: Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

zika56 slažem se sve si u pravu što si naveo, ali logika većine je da se pogasi da se ne troši (tako je valjda od malena ... gasi svijetlo u stanu i po hodnicima neću da radim za struju :-)).

Ja sam lično vozio sa ugašenim svjetlima (samo ona mala pozicija), razmišljajući ajde da ne cimam xenon i instalaciju po danu. Kad je ljeto došlo većina vožnji je po danu a temperature su visoke i onda regler prespaja na masu jer nema toliko potrebu da puni akumulator, grije se usled toga a i usled temperature i eto ti razlog (jedan od) da crkne.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja