Jump to content

Moto Zajednica

Ulja-osnovni saveti prilikom odabira

Recommended Posts

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Nebrojeno mnogo puta je na forumu pokretana tema oko ulja. Ja sam prekucao tekst iz nekog moto magazina da bih koliko toliko pomogao oko odabira ulja i prosirivanja znanja o ulju. Molio bih admine da zalepe ovu temu  da bi se u buduce u njoj raspravljalo o uljima. Hvala

 

Cesto se lome koplja oko toga da li je skuplje ulje sigurno i bolje za odredjene motocikle, a posto prodavci vec imaju razradjene trehnike tipa "Nije valjda da to ulje sipas u motor" recept za preplaceno i neodgovarajuce ulje postaje sasvim realan. Naime, sigurno ste prilikom ulaska u prodavnice ulja videli poseban odeljak sa uljima za motocikle. Prodavci sigurno nece trositi prostor i pare za nesto sto im ne donosi profit.Jeste li primetili koliko su skupljaulja za motocikle nego za automobile? Duplo, mozda i vise. Reklamiranjem kompanije su nas ubedile da je to ulje stvarno bolje nego ono za automobile i da se isplati dati duplo vise para. Da li zaista dobijamo vise? Mnogi motociklisti su se dvoumili da li se ulja za automobile i motore toliko razlikuju, a jos je veci broj onih koji su se bojali da ne ostete svoje masine u slucaju da je prodavac u pravu. Celokupna reklamna kampanja nije bila da vas nesto nauce o uljima nego da vas zaplase. Zaplasivanje je uspelo, skupa ulja za motore su postala znacajan udeo profita moto industrije i kod proizvodjaca ulja.

Tvrdeci da motocikli imaju drugacije uslove rada 9Vise se greju, vise obrtaja, kvacilo u ulju...), taktika proizvodjaca je uspela. Ova tvrdnja je pila vodu pre jedno 30 godina kada automobili nisu imali toliko konja koliko imaju danas, nisu se vrteli na tolikim obrtajima...nisu bili po svim karakteristikama blizu motocikala kao danas.

Druga tvrdnja da od kada su se poceli ugradjivati katalizatori u automobile, propisima je ogranicen udeo fosfora u uljima do granice u kojoj se moze koristiti u automobilima. Fosfor je osnovni element koji se koristi u jedinjenju ZDDP, koja je primarna komponenta aditiva za ulja i ima jedno od najboljih svojstava podmazivanja.  Tvrdeci kako ulja za motocikle imaju veci udeo ZDDP jedinjenja u sebi, pa zato i bolje podmazuju, bili su delimicno u pravu. Bilo nekad. Danasnji motocikli cesto imaju katalizatore tako da se ovakva ulja ne mogu koristiti u njima, a vec od oznake SJ po API specifikaciji, nivo fosfora je smanjen na 0,10%

Opadanje viskoziteta ulja. Ova tvrdnja je delimicno tacna, ali samo u odnosu na bazu ulja. Mineralna ulja pokazuju pad viskoziteta vec na 1500km, dok sinteticak gube viskozitet mnogo kasnije, zato je i period zamene duzi. Pad viskoziteta ne zavisi od toga da li se ulje koristi u autu ili motociklu, vec od baze ulja.

 

ULOGA ULJA

 

Motorno ulje ima nekoliko zadataka, aprvo koje mi znamo je da podmazuje.. Ulje formira tanak film izmedju delova motora koji se krecu sprecavajuci njihov direktan kontakt, samim tim i trosenje, zagrevanje... Ulje ima ulogu da skuplja i zadrzava prljavstinu i metalne opiljke i odvodi ih do filtera koji ih zadrzava. Ulje ima antikorozivno dejstvo. Gorivo sadrzi sumpor, prilikom sagorevanja on se vezuje za molekule vode i vazduha stvarajuci sumpornu kiselinu, a ona agresivno deluje na metal. Ako ulje ne odradi kako treba svoj posao kiselina ce pojesti motor iznutra. Ulje ima ulogu hladjenja posto vazduh i antifriz ne mogu doci do pojedinih delova motora kao sto su donja strana klipa, zupcanici menjaca, kvacilo.

 

VISKOZITET

 

Viskozitet je otpor ulja prema tecenju tj. medjusobni otpor slojeva ulja prilikom kretanja.Ulje moze biti gusto i od garezi, prljavstine, opiljaka...sto nikako ne pomaze prilikom podmazivanja. Primer oznake  SAE 20W 50. SAE je skracenica od "society of automotive engineers, W oznaka za viskozitet, 20 viskozitet na temperaturi od 0 stepeni, 50 viskozitet na radnoj temperaturi od 100 stepeni. . Kada je hladno ulje ima karakteristike retkog ulja viskoziteta 20, kada je vruce ima karakteristike gustog ulja viskoziteta 50, suprostavljajuci se prirodnoj pojavi da ulje prilikom zagrevanja postaje redje. U ovu svrhu se koriste aditivi.  Sinteticka ulja imaju manje aditiva zbog svoje sinteticke osnove,  drugacije strukture molekula, pa imaju i veci raspon kod multigradnih siintetickih ulja. Ovi aditivi su prva stvar koja se trosi i gubi originalan svojstva. Zato je pad viskoziteta mineralnih ulja veci u odnosu na sinteticka jer sadrze vise aditiva. Razlog preporucivanja guscih ulja kod starijih motora je povecan zazor i gusca ulja su tu da odrze  pritisak. Kod novijih masina koriscenje gusceg ulja moze da bude stetno zato sto unutrasnji prolazi i uljne magistrale mogu da budu preuske i ulje ne bi moglo nesmetano i u dovoljnoj kolicini da prolazi do odredjenih delova. To dovodi do veceg opterecivanja pumpi, trosenja masine... trkaci koriste najredje ulje, radi dobijanja dodatne snage smenjenjem parazitskih gubitaka koriscenjem guscih ulja, zato se i koriste izuzetno kvalitetna sinteticka ulja da bi imala dobra svojstva podmazivanja. Ne treba zaboraviti da oni rade generalke posle svake trke.

Viskozitet ulja i interval zamene birati po uputstvima iz servisne knjige.

 

API specifikacija

 

API predstavlja skracenicu od "american petroleum institute" Osnovne specifikacije ulja se odnose na: stvaranje pene, stvaranje naslaga na visokim temperaturama, hemijski sastav, zastitu od korozije... Npr. oznaka API SH/CG-4  slovo S oznaka za benzinske motore, slovo C za dizel, slovo H standard za odredjenu godinu API specifikacija je razvijena prvenstvenno da bi odgovarala automobilia, a uporedo je razvijena JASO (japanese automotive standards organization) spec namenjen za motocikle. Trenutno ima samo dve oznake MA- primena kod visokih zahteva trenja i MB- kod niskih zahteva trenja. Ulja sa ovim oznakam su namenjena motociklima i podlezu drugacijim standardima.  Smanjenje trenja pomocu nekih aditiva dovodi do smanjenja potrosnje goriva kod automobila ali izaziva proklizavanje kvacila kod motocikla

 

BAZA ILI OSNOVA ULJA

 

Motorno ulje predstavlja mesavinu 80% baze ulja i 20% raznih aditiva.

U osnovi, mineralna ulja se dobijaju rafinisanjem sirove nafte, imaju dobre osobine ali nisu tako otporna na visoke temperature kao sinteticka ili polusinteticka. Sinteticka se dobijaju hemijskom reakcijom radi dobijanja nekih osobina, a polusintetika su mesavina ove dve baze.

Baza ulja se moze dobiti na 5 nacina:

 

1.Smrzavanjem. Ovo je najmanje obradjeno ulje i ne koristi se u auto moto industriji

2.Mineralno ulje dobijeno rafinisanjem. Ovo je najcesca mineralna baza i predstavlja glavnu komponentu mineralnih ulja.

3.Sinteticka ulja. Dobijaju se dodatnim rafinisanjem i odredjenimhemijskim procesima od ulja iz prve grupe radi uklanjanja necistoca i povecanja otpornosti na visoke temperature(castrol sintec, motorex top speed...)

4.Potpuno sinteticka.Osnova im je PAO (polialfaolefin), kvalitetnija su od predhodnih, izdrzavaju vise temperature i postojanija su. Proizvode se u velikim kolicinama pa im je i cenapristupacna za potpuno sinteticko ulje. Ne sadrze parafin pa su im vrednosti viskoziteta na niskim temperaturama izuzetno dobro i nisu im potrebni aditivi.

5.Estri. Ovaulja za svoje poreklo imaju masne kiseline  biljnog i zivotinjskog porekla koje se hemijskim reakcijam pretvaraju u estre ili diestre. Estri su polarni tj. imaju magnetna svojstva i tako se bolje vezuju za metale.To pruza mnogo bolju zastiu prilikom trenja metal o metal, tj. prilikom startovanja dok ulje jos nema dovoljan pritisak. Imaju i najbolja svojstva preciscavanja. Najskuplji su pa ih proizvodjaci koriste samo kao dodatak drugim grupama ulja.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 216 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

- W oznaka za viskozitet, 20 viskozitet na temperaturi od 0 stepeni, 50 viskozitet na radnoj temperaturi od 1000 stepeni-pretpostavljam da je ovde trebalo da bude broj 100,a ne 1000.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 356 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Sjajan text. Uvek sam se pitao da li ulje za auto valja sipati u motor. Ja to radim godinama sa skuterom od 125cc. Radi odlicno. Mnogi moji prijatelji u poslednjih 20 godina takodje sipaju u motor kvalitetno ulje za kola, kao kastrol i sl. Ja do sad nisam u veci motor nikad sipao ulje za kola. Valjda nemam muda, a sa druge strane kazem sebi da me nece spasiti tih 1500dinara vise.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

- W oznaka za viskozitet, 20 viskozitet na temperaturi od 0 stepeni, 50 viskozitet na radnoj temperaturi od 1000 stepeni-pretpostavljam da je ovde trebalo da bude broj 100,a ne 1000.

Ispravljeno. Nije neki problem, zna se sta podrazumeva kao "radnu temperaturu"

 

Ja do sad nisam u veci motor nikad sipao ulje za kola. Valjda nemam muda, a sa druge strane kazem sebi da me nece spasiti tih 1500dinara vise.

 

"Reklamiranjem kompanije su nas ubedile da je to ulje stvarno bolje nego ono za automobile i da se isplati dati duplo vise para. Da li zaista dobijamo vise? Mnogi motociklisti su se dvoumili da li se ulja za automobile i motore toliko razlikuju, a jos je veci broj onih koji su se bojali da ne ostete svoje masine u slucaju da je prodavac u pravu. Celokupna reklamna kampanja nije bila da vas nesto nauce o uljima nego da vas zaplase."

Tebe je pogodilo nesto ovako,m ali nisi jedini. Svi smo manje vise podlegli uticaju marketinga

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 249 postova
  • Lokacija: cacak

 

O uljima netreba trositi puno reci.Tacno je da dobar deo trgovaca pokusava da izvara musterije,ali nemogu da shvatim da ulja koja su pravljena za automobile mogu biti ista kao i za motorcikle!Sta je sa aditivima za kvacilo?Svi znamo da nijedan auto osim starih Morisa nema kvacilo u istom ulju.Postoje proizvodjaci koji samo proizvode ulja za motorcikle,poput IPONA SILKOLAINA BEL RAYA PJ1ipar drugih koji jasno u dokumentaciji navode nacin izrade.Ester dupli ester i koji se aditivi jos dodaju.Najveci deo ulja za automobile su ulja HidroKrekovana sa dodatcima opet raznih aditiva sto nisu dobri za motorcikle.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ol' dirty bastard, 591 postova
  • Lokacija: Zvezdan
  • Motocikl: kawasaki

Nisam 'teo da pisem ovo do sad,al kad ste se vec dotakli....

u moju Yami vec godinama unazad ide neko Optima(valjda 20 ili 40  - 60),posto ja te stvari ne pamtim,ja lepo zapisao i kupio isto.

izaslo me oko 1300din kanta od 4 ili 5 l(dovoljno za zamenu) - doduse tad mi covek rece da mu je to zadnja kanta u radnji i da sledeca kolicina koja stize bice skuplja(to je bilo krajem leta prosle godine)

Znaci NAJJEFTINIJE ulje(verovatno)

i nista mu ne fali,cak se ne cimam oko toga kolko je to gusto pa dal' je to odgovarajuce ako cu i zimi da se vozim(a vozim bez prekida)......

lako pali,mnooogo lepo radi i ne zeza nista

mislim da se razumemo,da sam neki lovator i ja  bi mu sunuo neko ulje od 1000Din/L pa da me zamena kosta 50eu ;D

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1359 postova

ja sam pet godina vozio yuga u koji sam sipao multigradno ulje 15-40w valvolin za dizel motore , presao 130.000 km prodao u sa dobrim motorom . usput ulje je bilo na tocenje od proverenog coveka tako da sam sa jedne strane bio siguran jedino sto neznam ni dan danas koja je razlika izmedju ulja za dizelske i benziske motore .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 46 postova
  • Lokacija: vrsac

ja sam pet godina vozio yuga u koji sam sipao multigradno ulje 15-40w valvolin za dizel motore , presao 130.000 km prodao u sa dobrim motorom . usput ulje je bilo na tocenje od proverenog coveka tako da sam sa jedne strane bio siguran jedino sto neznam ni dan danas koja je razlika izmedju ulja za dizelske i benziske motore .

najvise u sadrzaju vodonika u ulju,za dizela ga ima vecu procenat

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uploader, 419 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: GSXR 600

Ajde neko objašnjenje za API secifikaciju ulja. Koliko sam video API SG, SF, SJ, TC, SL-CF... Koja razlika, da li su međusobno zamenjiva. Puno pričaju sipi CASTROL 10W-40, a API specifikaciju niko ne spominje.

Da li je svako ulje koje ispunjava API SG/SF specifikaciju, dobro za moj motor ( preporuka fabrike )? Ili mora da bude Motul, Castrol...?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Ajde neko objašnjenje za API secifikaciju ulja. Koliko sam video API SG, SF, SJ, TC, SL-CF... Koja razlika, da li su međusobno zamenjiva. Puno pričaju sipi CASTROL 10W-40, a API specifikaciju niko ne spominje.

Da li je svako ulje koje ispunjava API SG/SF specifikaciju, dobro za moj motor ( preporuka fabrike )? Ili mora da bude Motul, Castrol...?

S je oznaka za benziske motore, a slova koja idu uz S oznacavaju standard za odredjenu godinu i idu po abecedi. M je npr. standard za 2004 god. sto znaci da ako po manualu motor zahteva SM onda moze da se sipa SM i sve oznake iznad te (SN, SO, SP...)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 27 postova
  • Lokacija: sabac
  • Motocikl: honda ft 500

Voleo bih da čujem iskustva po pitanju odabira ulja za stariju generaciju motora sa vazdušnim hlađenjem.Vozim hondu ft500 iz 85-e godine, uzeo sam je prošle godine i prešao sam oko 2000 km, tako da hoću da je pripremim za novu sezonu sa novim filterom i uljem..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uploader, 419 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: GSXR 600

Izgleda da je za motorcikle bitnija JASO specifikacija JASO MA ili JASO MB.

 

In response to the requests from leading motorcycle manufacturers, the japanese Automobile Standards Organisation (JASO) has introduced JASO MA and MB, the first specifications to apply solely to motor oils for 4-stroke motorcycle with wet clutches. These standards set additional lubricant requirements beyond the spark-ignition motor oil grades defined by API or ACEA.

 

The JASO T 903 bench test determines coefficients of friction under various operating conditions compared with the reference oil. The results allow oils to be divided into two catagories:

 

MA = Non Slipping Oil

MB = Slipping Oil

Coefficient of friction measurements that conform to MA requirements guaruntee that clutch slipping will not occur under any load condition on even the most high performance racing bikes. These values are therefore specified by leading motorcycle manufacturers...."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Izgleda da je za motorcikle bitnija JASO specifikacija JASO MA ili JASO MB.

 

A izgleda da sam ja dzabe kucao onaj onoliki tekst. Lepo je gore napisano sta vazi za motore. Ako vas mrzi da citate nemojte ucestvovati u temi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 216 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

ja iz dosta postova  koji su vezani za ulje zakljucujem sledece:

dosta vas vecu vaznost daje robnoj marci,nego gustini ulja.

nekazem da marka nije bitna-jeste,ali prvo gustina ulja.

zasto gustina?

pa zato da bi ulje moglo nesmetano,u odredjenom vremenskom periodu,u odredjenoj kolicini da dodje do onih delova koji moraju biti podmazani.

kada ce ulju biti otezano da nesmetano cirkulise?ima nekoliko razloga,a jedan od njih je i veca gustina od one koju je proizvodjac predvideo.

motor starije godiste-neko ce reci istrosen,pa zato treba gusce.to je pricanje napamet.

istrosen,sta moze biti istroseno?mogu biti istroseni pokretni delovi,ali nemogu biti istroseni kanali kojima ulje treba da cirkulise do gornjih delova motora.a,i to sto je istroseno je zanemarljivo.motor ako dodje do momenta da nemoze da drzi pritisak ulja,tada su vec lezaji za zamenu,a pomalo bi i lupao.

postoji alat koji meri kako ulje 'dise' (citaj cirkulise)u motoru,i na osnovu toga se moze doci do zakljucka dali neko ulje odgovara tom motoru ili ne.

svaka prica bez alata i provere neznaci nista.

sto bi se reklo: crno na belo.

tako da je moj savet: gradacija koju proizvodjac propisuje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

...tako da je moj savet: gradacija koju proizvodjac propisuje.

I o tome ima pisano u delu VISKOZITET

I kad neko kaze da treba gusce ulje onda se misli na malo gusce, isto toliko malo koliko je malo potrosen motor. Znaci ne razlika u gustini kao voda i mast npr. nego kao voda i mleko

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 216 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

nekada i to malo gusce moze motoru da bude jako puno.

kazes malo gusce,isto koliko je i motor malo potrosen.

pa,kako ces ti znati da kazes koliko je nekome motor potrosen?

na osnovu cega ces doci do zakljucka o potrosenosti motora?

kako?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3622 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

nekada i to malo gusce moze motoru da bude jako puno.

kazes malo gusce,isto koliko je i motor malo potrosen.

pa,kako ces ti znati da kazes koliko je nekome motor potrosen?

na osnovu cega ces doci do zakljucka o potrosenosti motora?

kako?

Prilikom velikog servisa, kada se spanuje lanac radilice, moze da se vidi stanje pojedinih delova, merenjem kompresije...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1359 postova

ja sam pet godina vozio yuga u koji sam sipao multigradno ulje 15-40w valvolin za dizel motore , presao 130.000 km prodao u sa dobrim motorom . usput ulje je bilo na tocenje od proverenog coveka tako da sam sa jedne strane bio siguran jedino sto neznam ni dan danas koja je razlika izmedju ulja za dizelske i benziske motore .

najvise u sadrzaju vodonika u ulju,za dizela ga ima vecu procenat

 

jel smeta benzincima taj veci procenat vodonika

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

jel smeta benzincima taj veci procenat vodonika

Ne smeta. Po mom skromnom saznanju, u motocikle (ne baš najnovije generacije, već ono što se većinom vozi) se može sipati bilo koje automobilsko kvalitetno polusint ulje 10/40 ili 15/50 već u zavisnosti od stanja i konstrukcije motora. Može i sintetika, ali se mora obratiti pažnja da ne sadrži one ultra moderne aditive za smanjenje trenja motora, smanjenje potrošnje i sl, jer ti aditivi direktno ''prionu'' na lamelu, zbog čega ova vrlo brzo može da počne da proklizava. BMW-ovi i ostali modeli koji imaju suvo kvačilo tek ne treba da brinu ništa, tamo može stvarno svašta da se sipa. Jedino je vredno obratiti pažnju na interval zamene, jer ipak auto-ulja malo manje predju kilometara pod većim brojem obrtaja, od ovih tri put skupljih, znači malo ranije menjati i to bi bilo to. Izbegao bih sipanje mineralnog u 95% slučajeva, za to u 21. veku stvarno nema potrebe!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

Dali to znaci da ja u moj motor mogu da sipam bilo koje ulje namenjeno za auto koje ima SE ili SF klasu gradacije prema temperaturi i rezimu voznje

ili ipak treba sipati neko neko moto ulje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Virovitica
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

jel smeta benzincima taj veci procenat vodonika

Ne smeta. Po mom skromnom saznanju, u motocikle (ne baš najnovije generacije, već ono što se većinom vozi) se može sipati bilo koje automobilsko kvalitetno polusint ulje 10/40 ili 15/50 već u zavisnosti od stanja i konstrukcije motora. Može i sintetika, ali se mora obratiti pažnja da ne sadrži one ultra moderne aditive za smanjenje trenja motora, smanjenje potrošnje i sl, jer ti aditivi direktno ''prionu'' na lamelu, zbog čega ova vrlo brzo može da počne da proklizava. BMW-ovi i ostali modeli koji imaju suvo kvačilo tek ne treba da brinu ništa, tamo može stvarno svašta da se sipa. Jedino je vredno obratiti pažnju na interval zamene, jer ipak auto-ulja malo manje predju kilometara pod većim brojem obrtaja, od ovih tri put skupljih, znači malo ranije menjati i to bi bilo to. Izbegao bih sipanje mineralnog u 95% slučajeva, za to u 21. veku stvarno nema potrebe!

 

U kojem automobilu , osim starih Peugeota i Mini Morrisa isto ulje podmazuje i mjenjač ?

Koje automobilsko ulje zadovoljava API GL-4 mjenjačku specifikaciju?

Kvaliteta motornog ulja za motocikle mjeri se trajnošću mazivog filma u mjenjaču i na bregastoj osovini kod "pasivnog podmazivanja , a tlačno podmazvanje ležaja radilice i stjenki cilindara je sekundarno .

Kod kojeg se automobila (osim trkaćih i rijetkih komercijalnih) bregasta osovina konstantno vrti preko 3.000 RPM , a tko se razumije u mehaniku , zna da je najteže postići kvalitetan mazivi sloj na bregovima bregaste osovine koji se neće "poderati" na konstantno visokim obrtajima bregaste .

 

Dali to znaci da ja u moj motor mogu da sipam bilo koje ulje namenjeno za auto koje ima SE ili SF klasu gradacije prema temperaturi i rezimu voznje

ili ipak treba sipati neko neko moto ulje

 

Možeš , ali nije preporučljivo ... moto ulje je ipak moto ulje .

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

 

Sta sam ja  na prvoj stranici napisao?Pojedincima je izgleda skupo i ulje sa pijace na tocenje, pa neka probaju sa jestivim uljem ima ga i za 99 din.

Ti izgleda nisi razumeo polemiku prica je dali je moto ulje i auto ulje iste specifikacije i gradacije isto ili nije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja