Jump to content

Moto Zajednica

Raðevina... godišnji odmor. (dosadna prièa o svemu po malo)

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Upravo sam se vratio iz Krupnja, srca Raðevine. Moji su odatle, pa sam obišao babu i sjajno se odmorio. Iako nisam išao motorom, želim da Vam kažem par reèi o tom divnom kraju. Neæu biti subjektivan. Putevi su trojka od deset. Dve varijante dolaska, od Valjeva ili preko Šapca i Cera ili sa strane Loznice. Put Valjevo - Oseèina - Zavlaka - Krupanj lep za vožnju, relativno dobar, sa mnogo krivina, ili da kažem, bez pravca. Bukove i Hrastove šume svuda unaokolo, miris prirode i odsustvo civilizacije. Bez nekih stvari koje "treba" videti. Šabac - Tekeriš - Zavlaka - Krupanj, put sa više pravaca, dosta ošteæen, ali krpljen. Delovi sa lepim krivinama. Tekeriš je mesto gde se nalazi spomenik borcima cerske bitke iz I svetskog rata (ono vreme kada smo pobeðivali). Spomenik kaže: Vaša dela su besmrtna. Put sa Loznièke strane, to je ustvari put Loznica - Valjevo, sa preèicom ka Krupnju, blago užasan. Uglavnom naseljena mesta, šljaka i rupe. Blizina Tršiæa, rodnog mesta Vuka Karadžiæa. Na putu ka Krupnju se nalazi i manastir Tronoša. Vredi videti. Sledeæa taèka su Stolice, istorijsko mesto iz II svetskog rata.
Najzad Krupanj. Crkva u Dobrom Potoku, biser, rekao bih. Planinska crkvica oko koje je sposobni pop Aco, skupljajuæi staru graðu iz okolnih zaseoka, izgradio desetak vajata gde se nalaze stolovi za obedovanje. Postoji i 4 roštilja sa æumurom koji èeka i drvima za potpalu. Sve je potpuno besplatno, a u dvorištu crkve se nalaze i muzej Dobrog Potoka, Muzej Lova, Etno Muzej i galerija starih fotografija. Crkva datira iz 16 veka, i danas je od drveta. Po predanju starih krupnjana: Crkva u Dobrom Potoku poèela je da se gradi u Lazarici, ali što god majstori za dan ozidaju ono uveèe nestane. Onda su krupnjani tražili temelje, ali ih naðoše tek uveèe, zahvaljujuæi upaljenom kandilu, pored jednog potoka gde je i danas. Tako su dalje prestali da je grade u Lazarici i podigli su je na dobrom mestu - tamo gde je Bog hteo.
Krupanj se nalazi podno Jagodnje, planine na kojoj se nalazi vrh Maèkov Kamen. Tamo postoji kosturnica borcima iz prvog svetskog rata. U blizini se nalazi i Raðev kamen po kome je ceo reon dobio ime Raðevina. Na 20 kilometara enduro puta se nalazi i zadužbina Episkopa Lavrentija, manastir Soko. Soko grad je poslednje Tursko utvrðenje koje je osvojeno od Turaka. U vreme kada je bilo aktivno, imalo je više stanovnika nego Šabac tada. Nalazilo se na steni koja je visoka stotinak metara. Za one koji bi da se obogate, stoji narodno predanje da je ka zvezdi Danici, na 20 koraka od starog Duda zakopano tursko blago. Ne zna se koji je dud u pitanju i koliki je tada bio korak. Manasti je èesto pod mobom, tako da su izgraðeni ikonaci i napravljeno veštaèko jezero od vode koja izvire iz stene. Ja sam prvi put bio u tom manastiru još sredinom devedesetih. Veoma prijatno i spokojno mesto. Postoje i ostaci utvrðenja na stenama. Noæni život u Krupnju je vikendom kao na najluðim mestima u BG-u. Cene su malo drugaèije, toèeno pivo je 40 din, nes, espreso ili topla èokolada takoðe 40. Na cenovniku nema stavke iznad 100 dinara. Viski je 70 a rakija, koja je u tom kraju veoma dobra, je 20 dinara. Palaèinke su 25. Krupanj ima hotel Borac, bioskop, bazen... Krupanj je poznat po prvim rudnicima antimona u koje su pre II svetskog rata ulagali Englezi, pa je zato i prvi teniski teren na Balkanu izgraðen upravi u Krupnju. U zadnjih par godina, neki Holanðani su ulagali u te rudnike, gajeæi u njima marihuanu ali su svi bili pohapšeni.

Sledeæe sezone obavezno organizujem turu obilaska znamenja Raðevine. Krupanj je na 146km od Beograda. Ja obezbeðujem smeštajne kapacitete i program aktivnog odmora.

Nagradna igra: Onaj koji objasni pojam i upotrebu vajata dobije litru šljive iz mojeg šljivika.

Odosadio sam...
najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Da li znaš šta je to "vajat"? Moram da priznam, meni kao gradskom detetu, to je uvek bio prilièno nejasan pojam kada bih ga sretao u opisima srpskog sela. Na primer, ako se ne varam u "Hajduk Stanku" Janka Veselinoviæa se èesto pominje. Komšijin vajat je omanja drvena kuæica bez prozora. Lièio je na ostavu. Objašnjavali su mi da vajat ima dve namene. Danas je to ostava u kojoj se "drži oprema i voæe", meðutim nekada je imao i još jednu drugu znaèajniju namenu. U Maloj Prosvetinoj enciklopediji iz 1968. piše malo nejasno, možda stidljivo, da je vajat i "prostorija za život braènog para". Ali zašto bi pored velike kuæe, "braèni par" živeo u maloj kuæi, ostavi bez prozora, "klijeti", "pojati", "izbi", kako to piše u Enciklopediji. Meðutim, u jednom od svakako najboljih reènika srpskog jezika Miloša Moskovljeviæa, uništenom po nalogu partije 1966. jasno piše da je reè vajat turskog porekla (hayat) i da oznaèava "omanju, veæinom drvenu zgradu u dvorištu seoske kuæe u kojoj noæivaju mladenci..." Nekada kada se živelo u zadruzi, kada su u seoskoj kuæi, u jednoj prostoriji boravile zajedno i po èetiri generacije, mladenci - tek venèani par, noæu bi se izdvajali u vajat. Zato je ta omanja prostorija bila udaljena od kuæe u kojoj je živeo ostatak zadruge - za sluèaj ako bi se mladenci u strasti zaneli i postali suviše glasni. Vajat nije imao prozore - da ne bi mlaðarija zvirela šta mladenci rade.

Naravno, ubrzo bi mlada zatrudnela, pa bi se nekadašnji mladenci preselili u zajednièku kuæu, rodila bi se deca, život bi krenuo svojim tokom. U vajat bi se uselila oprema, voæe... da bi se opet sreðivao za nove mladence i tako ukrug. Sa nestankom zadruga, zajednièkog života u njima, vajat je izgubio jednu svoju funkciju - ako je uopšte negde ostao saèuvan, danas, služi iskljuèivo kao ostava.

 

01092006041853periskop1_2.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2247 postova
  • Lokacija: Beograd/Šumadija
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc
Imamo dobitnika!

 

najzli

 

Hehehe, èekaj da meni stigne destilat od divlje kruške, nego nema kod provajdera trenutno....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja