Jump to content

Moto Zajednica

Saveti i iskustva

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Ajmo sada jednu grupnu terapiju. Zatvorimo oèi pokušajmo da se setimo današnje gužve kroz koju smo prošli. Zamislite gomilu automobila koji su menjali trake, naglo koèili, psovali jedni druge. Onda zamislite koliko puta ste pogledali u pešake, pretpostavili šta æe oni da urade, gledali u vaše cajgere, onda znakove na putu. Da nisu one trake na putu klizavija danas nego obièno? Vozaèi sa mobilnim telefonima, koji voze jednom rukom, i Vi koji pokušavate da u njihovo ime razmišljate šta bi mogli da urade. Jako sunce, loše štopaljke one narandžaste lade ispred... Noæna mora? Ok, ajde, otvorite oèi, kome su se oznojili dlanovi, neka ih obriše o butine. Zaista, vožnja po gužvi može da bude veoma naporna za vozaèa motocikla. Zašto? Pa zato što moraš da napregneš sva èula (aj baš na mirisu možeš i da kiksneš...) da bi ispratio sve što je potrebno. I još, posle svega moraš da „obradiš podatke“ da bi pravilno reagovao na sve njih. Ukoliko pogrešiš, ne valja... Motoristi najreðe dobijaju drugu šansu... Ovo su ustvari neka pravila koja sam èitao po raznim sajtovima. Kada se sve sabere, postoji 15, uh, kako bi ih nazvao... Aj da kažemo strategija, koje bi mogle biti od pomoæi u vožnji kroz gužvu. Aj se kladimo da æete provaliti da ste mnoge strategije i sami upotrebljavali.. instiktivno...

 

Gledajte u glavu vozaèa.

Gledanjem u pokrete glave vozaèa kroz staklo ili retrovizore je dobar naèin da predvidimo nagla skretanja vozila. Veæina vozaèa ne skreæe dok ne pogleda u tu stranu, pa makar i ne gledao u retrovizor.

 

Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)

Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. (Pa o tome je i Severina pevala, ej, Seve, jebote) Time eliminišeš mrtvi ugao.

 

Beži od pozicije „pored“ u raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica.

Iako ovo zvuèi prosto i benigno, po onim statistikama, najveæi broj kolizija se dešava upravo na raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica, zato beži od pozicije izmeðu vozila i ideje da se vozaè setio da je omašio skretanje pa naglim pokretom èisti mrtav ugao, praveæi mrtvog motociklistu.

 

Mazi koènicu i kada ne koèiš

Svi znate koliko èesto morate da brzo da reagujete i koliko je to „brzo“. Zato, uvek neka bar jedan prst bude na koènici, a desna noga blizu nožne. Zlu ne trebalo.

 

Budite primeæeni

Trudite se da Vas i vozaèi i pešaci primete na ulici. Vozite sa dugim svetlima, ako vozite iza neke dobre cice, a Vi onda spustite svetlo uz opasku “ovo je jedino što mogu da spustim gledajuæi u Vaše lepe usne...” (za bliže informacije obratite se Andreju i Endurcu). Bilo bi dobro kada bi vaša oprema bila u nekim bojama koje se lako primeæuju.

 

Vozite na sredini skale obrtaljke

Zašto? Pa zato jer u tim obrtajima imate dovoljno snage da naglo ubrzate, ali i pri puštanju gasa dešava se usporavanje agregatom. Druga stvar je to što se èujete. (Neki se mogu BAŠ èuti, za bliže informacije stati iza Pablovog VTR-a)

 

Saobraæaj usporava? Lagano se skloni u stranu

Ovo Vam može pomoæi da lakše furnete ako je potrebno. Takoðe Vas može spasiti da ne imitirate jaguarov znak na nekoj haubi koja je zaboravila da ukoèi. Kada se zaustavite, 95% opasnosti dolazi odpozadi, oèi u retrovizore, ruka na kvaèilo, i u prvu brzinu.

 

Zveraj okolo.

Ako stalno zveraš unaokolo i kada nema zgodnih cica pored puta, šanse da se dese iznenaðenja su svedene na minimum. Ako znaš šta se oko tebe dešava, znaæeš i šta možeš da oèekuješ. Ako planiraš da gledaš u to dupe sve dok ti vrat ne kaže da ne može više da se iskrene, onda bolje reši ostavinske papire, da tvoji nemaju problema sa imovinom. Zveraj okolo!

 

Skretanje iz suprotnog smera.

Ako nailazite na auto koji se iz suprotnog smera sprema da skrene preko vaše trake, budite sigurni da Vas taj auto primeti. To je samo jedna stvar i ne rešava problem koji bi mogao da se pojavi. Obratite pažnju na to koliko je zakrenuo toèkove, položaj ruku na volanu i ono u šta taj vozaè gleda. (Ako obojica gledate u isto dupe, trudite se da vi prvi skinete pogled) Ako vidite pomeranje, budite spremni da koèite, ubrzavate, skreæete...

 

Pregled podloge.

Obratite pažnju na podlogu kojom vozite. Na mestima na koima su èesta zaustavljanja, na sredini trake uglavnom bude masno, slièna stvar je na mestima gde je put talasast. Na autobuskim stajalištima, kao po pravilu, kaplje neko ulje. Pored voznog dela ulice, na krivinama uvek ima prljavštine. Gledajte... Šta da Vam kažem.

 

Vozi u otvorenim prostorima.

Upotrebi velièinu motora i promuvaj se do nekog otvorenog prostora u gužvi. Izbegavaj vožnju “u bulji”. Trudi se da ne voziš stalnom brzinom, na taj naèin te vozaèi u koloni primeæuju kao strano telo, a ne kao deo cirkusa.

 

Levi palac neka samo roka.

Kada si u gužvi, slobodno se razbacuj migavcima. Malo desni, pa otkaži, malo levi. Na taj naèin æeš privuæi pažnju vozila oko sebe i imaæe u vidu tvoje postojanje. Pominjaæe ti majku, uglavnom u sebi, ali æe ti instiktivno praviti prostora. A kao ti njima ne pominješ familiju ispod kacige? Bolje da se psujete u vožnji, nego da se “poljubite”.

 

Lepo je biti tanak! (Nemoj da je neko ovo zloupotrebio)

Velika prednost vozila koja mogu da stanu jednu traku je to što onda imaju “dve” trake u jednoj, pa mogu da idu levo i desno. To nam daje moguænost da vidimo dalje od vozaèa automobila i pre uoèimo prepreke na putu.

 

Više naèina za izbegavanje.

Motor je lakši, upravljiviji od kola tako da uvek imamo više naèina za izbegavanje problematiènih situacija. Aj da kažemo da skoro uvek postoji naèin za izbegavanje. Izletanje na trotoar je sigurno bolja varijanta nego pod haubu jugiæa. (Ne raèunajuæi da je na trotoaru èeta ðaka, roðenih u istom danu...) Trudite se da u glavi imate rutu za izbegavanje sranja.. ona se menja u sekundi, ali važno je da postoji...

 

Koristi “štit”

Ma ovo ste sigurno radili. Dve trake koje skreæu u levo, ti se montiraš u levlju i èekaš skretanje, puštaš vozilo sa tvoje desne strane da te štiti. Analogno tome i skretanje u desno... Drugo, pošto ne ludujemo po gradu (bar ja ne ludujem) saèekajte trenutak pošto se otvori zeleno, skoro uvek postoji ludak koji vata debelo narandžasto na popreènoj ulici i ide vrlo brzo...

 

Eto to je nešto što sam, ne mogu da kažem preveo, ali ajd, preprièao sa nekih sajtova na internetu. Problemi koje imamo dok se vozimo su problemi koje imaju motoristi svuda u svetu. Svakako moramo da budemo svesni svojih mana da bi mogli da smanjimo broj sranja koja mogu da nam se dese. Ne pobeðuje onaj koji zna u èemu je dobar, veæ onaj koji je svestan gde je loš. Nikada ne dozvolite sebi da pomislite da ste savršeni uèesnik u saobraæaju, nepažljivi æe vrlo brzo da Vam dokažu da niste. Na žalost, to urade na veoma bolan naèin.

 

Aj, bezbedno...

 

najzli

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 276 postova
  • Lokacija: Niš, SRBIJA
  • Motocikl: DR 650

Vrlo poucno, iako se 98% pridrzavam ovih pravila... ovo za posmatranje glave vozaca u autu me nekoliko puta spasilo rizicne situacije.

Pre neki dan sam ugradio sirenu(pravu) i pomaze bas dosta, ljudi se cude kako na bajku tako jaka sirena(skinuo sam onu original -pii, pii- i sad sviram DII, DII :D ) Strecaju se i brecaju "gresni" vozaci automobila.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd

Najzli, stvarno ti svaka cast za trud!

Samo, ako smem da ispravim ovo dole:

 

 

Motor je lakši' date=' upravljiviji od kola tako da uvek imamo više naèina za izbegavanje problematiènih situacija.[/quote']

 

U ovome je nesto istina, a nesto i nije. Motor je laksi od kola, u to nema sumnje....verovatno je i istina to da sa motorom, ponekad imas vise izbora u resavanju zajebane situacije, ali sigurno nije tacno to da je upravljiviji od automobila. Velika mana vozilu sa dva tocka, je ta sto mu ponekad, fale jos dva :)

Npr: svako od nas je vozeci kola imao situacije kada je morao da napravi manevar u autoindustriji poznat kao izbegavanje severnog jelena (nagli pokret volanom u stranu, pa ispravljanje kola). Svi se verovatno secate pojave Mercedesova A klase i problema koje je ona imala kada je u pitanju 'polaganje' ovog testa (ja sam tada neko duze vreme bio u Berlinu i ludi Nemci koji su kupili A klasu, poceli su da na zadnju sofersajbnu lepe nalepnice: No Risk, No fun). Kasnije je to Mercedes ispravio naknadnom ugradnjom ESP-a....nego...malo sam skrenuo sa teme...

E recimo, to je stvar koja se neuporedivo efikasnije radi kolima negoli motorom, a pri vecim brzinama, motorom je, skoro pa, nemoguce izvesti.

Uopste, bezbroj je primera, a razlog je samo jedan - upravljivost i stabilnost su definitivno stvari koje su na strani vozila sa 4 tocka

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Ðuro, ne sporim, potpuno si u pravu, ali ja sam pisao o gužvi u gradu, u režimu kreni-stani. Tu smo u prednosti. "Severni jelen" se testira pri brzini od 60kmh, ako se ne varam... Tu je svaki automobil upravljiviji, u špicu, ipak, mi smo gazde.

 

O ovome i ovakvim stvarima stvarno treba da diskutujemo. Zato i postoji deo Motoristi na drumu.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Bravo majstore, hvla za trud!

 

Ja bih dodao jednu stvar - mislim da bi trebalo da se trudimo da "zauzmemo" celu traku, da bi smo izbegli da se neko dovuèe sa strane, a naroèito kada stajemo (prvi) na semafor. Jes' da po PSu treba da se nabijemo do strane u koju skreæemo (ako skreæemo), ali meni se èini bezbednije, sa stanovišta nepredvidivosti vozaèa 4toèkaša, ostati na sredini... ?

To se malo kosi sa "koristi štit", ali može biti korisno?

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: NBGD- Blokovi
  • Motocikl: Kawasaki KLX650

Svaka cast za trud......ovakve stvari stvarno znace. Pogotovo klincima koji tek krecu da voze gradom.....(nadam e da ce isti ovo da procitaju! :? )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1249 postova
  • Lokacija: underlittleforest
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

nishta ja od ovoga ne poshtujem da budem iskren ja imam svoj usraljeni rezim 40 na sat sredina moje trake i uzivanje kad svi stanu na semaforu tek ali tek tada polako nogama se gurama izmedju stanem prvi i shturnem kroz zeleno i opet pored sve te polake voznje stignem isto ko neko shto divlja pored mene ;) eto znam da je mrzno citat ovo bez znaka interpunkcije al shto cu ne volim ih sorry

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 681 postova
  • Lokacija: Podgorica - MNE
  • Motocikl: BMW S1000XR

Bokson, pa dobro stari ne moras bas sve skroz bukvalno da svatas :D al si me nasmijao da znas ;)

Najzli, od tebe nismo ocekivali nista manje interesantno od prilozenog. Svaka cast!

I podrzao bih ceh-a koji je pomenuo drzanje cijele trake.... nikad se ne sklanjam u stranu, uvijek je cijelu zauzem, i na semafore i na pravcu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 296 postova
  • Lokacija: Velika Krsna

E,owo nema ni u auto- shkolama! =D> Shto je owaj Najzli nachitan... :wink:

Od sad,pa na dalje i u buduce,ko planira polaganje prwo kod chika Najzlija pa u auto shkolu. Zagarantowano polaganje iz treceg puta..... :P

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

I ja podržavam ceh-a, no možda se nismo razumeli, radi se o situaciji kada skreæeš paralelno sa drugim vozilom. Trudiš se da koristiš to vozilo kao štit. Ako skreæemo levo, pustimo da nam vozilo bude sa desne strane. Radi se o dve trake koje skreæu, i/ili motoru koji skreæe sa unutrašnje strane krivine.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd

 

naravoucenije za vlasnike r-motora: kupite lepo skuter pa u grad a motor cuvajte za voznje u kojima cete uzivati

 

Bravo Boksone! Samo, ja bih ovo prosirio na vlasnike skoro svih motora! Piaggio X8 - truc,truc po gradu. Strom (ili sta ko ima) - putuj igumane!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5343 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Najzli svaka cast,ovaj tekst cu da isprintam sebi a i jednom kelegi sa kojim sam isao na Motorijadu u Batocinu,kroz Kragujevac,posto sam vozio iza njega zamalo 5 puta nisam bio "donji" ,on stane u krajnju desnu traku i kad se otvori zeleno naprasno ide lijevo ili obratno, ja sam se trudio da ga ispratim,sa sto manje rizika i ovom se prilikom izvinjavam nekom liku sa Jugom jer smo se jedva izbjegli,tj.da mi zadnji dio ne bude dio njegove haube,a i sreca sto je to bilo oko 23h,pa nije bilo skoro nikako auta!? Nismo ni mi cvjecke,bar ne svi!? A oni koji nisu na ovome forumu ostaju uskraceni za edukaciju!!!

Hvala Najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Treba postaviti nove sekcije na forumu bez daljnjeg, jedna Najzlijevi saveti i TomoBov OFF... mislim, to su ljudi koji su se izdigli iznad prosecnih tema i foruma :lol: :kul: :prayer: :prayer:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 438 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Yamaha Xt 600

Ovo sam trazio, hvala. Ponovicu pitanje ovde, post iz druge teme sam obrisao. Zanima me ponasanje pri stajanju na semafor. Da li obilazite, i sa koje strane, ili se provlacite izmedju 2 kolone, ili se zabijete iza kola i cekate da se semafor otvori?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd
Zanima me ponasanje pri stajanju na semafor. Da li obilazite' date=' i sa koje strane, ili se provlacite izmedju 2 kolone, [/quote']

 

Obilazim, sa svih strana...na sve nacine...provlacim se...sta god treba.

 

 

ili se zabijete iza kola i cekate da se semafor otvori?

 

ovo radim, ali kada sam u kolima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 118 postova
  • Lokacija: Beograd, Vracar

Zavisi od doba dana, raspolozenja i nivoa koncentracije.

 

Kad mi nije dan i kad sam sav zamisljen, vozim kao i kola. Ne guram se nigde, cekam, i nemam sta da razmisljam.

 

Kad su velike guzve kao sad kad idem na posao, isto vozim kao i auto, ne preticem kolone niti vozim izmedju traka (samo kad svi stoje kao na gazeli, ali na semaforu kad svi stoje, polako proklizim do istog, a posto obicno vozim srednjom trakom (novi bg, radim u pinkiju), provlacim se izmedju srednje i leve.

 

Uvece, kad su guzve manje, vozim vise kao motor :)

Tad vec ljudi nisu toooooliko nervozni, pa vozim sa sve preticanjima raznih vrsta, i provlacim se gde god ima mesta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1571 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1100RT

..najvisse se plasim (osim sebe samog :D) .. momenta kada se meni i koloni vozila iza mene upravo pali zeleno svetlo za prolazak, i to ispred zestoke raskrsnice tipa Kneza Milosa i Marsala Tita....i bogami, s obzirom na situacije i izgovore "tih" koji su proleteli i sasekli nam putanju na nase zeleno ( "ma prosao sam na zuto", "koje crveno?", "nisam video", i slicno, ) pocinjem da razmisljam u prilog Najzlijevoj tvrdnji, da treba iskoristiti STIT, tj vozilo pored tebe, naravno sa one strane sa koje dolazi saobracaj, ili makar, ako su trake u oba smera, treba stati iza vozila suprotno od nadolazece trake kojoj je "crveno " svetlo..... O ovome sam dosta citao po ozbiljnim stranim forumuma :D

 

Mada, svima nam je inercija da stitsnemo gas i prvi prodjemo raskrsnicu... ne znam, pocinje da mi se ne svidja ova logika kako sve vise kola i ima a u njima sve vise idiota, narkomana, pijanica, popaljenih tinejdzera i sl...

 

I trece, mozda upravo biker naleti i proleti kroz zuto ili crveno ulicom koja sece nasu putanju.....nisu samo 4-tockasi opasnost, o ovome retko razmisljamo, zar ne?

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 438 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Yamaha Xt 600

Tako je moj drug koristio stit, pa se zajebo. Doduse, vozio je kombi, i stitio se autobusom. Bus nabo kocnicu, on nije, i naleti mu lik sa bocne strane. U svakom slucaju treba pogledati levo desno...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 272 postova
  • Lokacija: Blok 38 LatN44°48'57.18 LonE20°24'17.19
  • Motocikl: Honda XL600V Transalp 1987.

Sjajan text upravo kad treba da krenem u saobracaj!

Odstampao i studiozno proucio, sto savetujem i drugima.

Hvala u ime neiskusnih :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ja bih dodao dve stvari:

 

1. Vozi kao da si nevidljiv

2. Vrlo bitno: rastojanje od vozila napred, dve sekunde.

 

Off: Risto kaci slike motora u galeriju, imas previse lep motor da bi ista bila prazna

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 375 postova
  • Lokacija: Mačvanska Mitrovica

sjajno...nesto do sad od tih saveta nisam ni koristio...ali eto sad cu posle ovog sjajnog posta iskusnog kolege...pozdrav i hvala... 8)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja