Jump to content

Moto Zajednica

Saveti i iskustva

Recommended Posts

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: K5Tan600A
evo i jedna odlicna slika koja ce mnogima pomoci, ne samo i pocetnicima, ovdje se moze vidjeti koliko trebate biti daleko od bijele u lijevoj krivini.

 

To je klasican primer preranog ulaska u krivinu....

 

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: BMW 800GS Adventure

Danas sam proveo dan u centar za obuku vozaca, tema je bila ekoloska voznja, mada u daljem tekstu necu mnogo pricati o ekologiji vec o par (neverovatnih) tehnika koje sam naucio vozeci auto, a mogu se isto i primeniti kod motociklista.

 

Tokom dana sam vozio dva puta istom trasom, u vozilo koje putem kompjutera belezi razne podatke kao sto su potrosnja goriva, koliko puta sam promenio stepen prenosa, koliko puta i koliko dugo sam kocio i tako slicni podaci.

 

Sad cu preci na deo sta sam naucio.

 

Ekoloska voznja se zasniva na tome da se uvek unapred razmislja sta ce se desiti, pa samim tim najbitnije je rastojanje. Isao sam deonicom auto puta, i drzao sam da kazemo "normalno" odstojanje, odnosno odsojanje koje uvek drzim kada se svakodnevno vozim, za drugi prolazak sam frzao odstojanje od tri ili vise sekunde. Guzva na putu je otprilike bila ista prilikom oba prolaza, medjutim prilikom drugog prolaza sam samo zakocio tri puta (21 prilikom prvog prolaza), a postigao 2 km/h vecu prosecnu brzinu, i 7% manju potrosnju. Ono sto sam mogao da zakljucim je da mogu nakon toga je da sa odstojanjem sa izbegao da kocim bespotrebno i da sam imao vecu preglednost sta se desava ispred mene. Dok kad sam vozio kao obicno, svaki put kad bi se autu ispred mene upalila stop svetla, kocio da bih uspori nekih 10-15km/h da bi opet ubrzao na 120km/h.

 

Zatim u gradu sam opet isprobao da drzim vece rastojanje i vise obracam paznju ispred sebe. Rezultat je opet dosta bio sokantan. 19 puta sam promenio brzu (57 puta prilikom prvog prolaska) a samo sam se 7 puta potpuno zaustavio (18 puta kod prvog prolaska). Po obicaju kada vozim, najcesce kada naidjem na put sa pravenstvo prolaza, ja usporim nekih 25-30m ispred, najcesce stanem kratko i ukljucim se. Medjutim ako se uspori znatno ranije ispred raskrnice, i ako preglednost to dozvoljava, ja nisam uopste imao potrebu da se zaustavljam, sta vise, zahvaljuci tome, uspeo sam da mnogo bolje analiziram raskrsnicu, a pritom sam imao dovoljno vremena da odreagujem korektno. Takvom voznjom sam smanjio potrosnju za 16%, povecao srednju brzinu na 37km/h (28km/h kod prvog prolaza) i skratio vreme putovanja za 4 minuta (ukupno vreme voznje je bilo 27min)

 

Nazalost, ne mogu sve savete da vam prenesem, jer mnogo zavisi od date situacije u kojoj se nalazite, ali evo najbitniji saveti koji sam izvukao danas:

 

- Drzati rastojanje, cak i vise nego sto je potrebno, ne samo sto se time postici manja potrosnja, vec imacete znatno bolji uvid sta se dogadja na put

 

- Nikada ne stavljati auto u ler kada vozite nizbrdicom, kao prvo to je veoma opasno, a preko svega beskorisno. Auto u ler trosi oko litar goriva na sat, dok auto u brzini koji se spusta nizbrdo bez pritiska na papucicu gasa ne trosi gorivo jer tockovi pokrecu motor.

 

- Niski obrtji motora su veoma stetni (ispod 1500obr/min), pa ih treba izbegavati

 

- Preskakti brzine je pozeljno. Preskakti brzine kada ubrzavate ili usporavate je pozeljno ako vam to obrtaji motora dozvoljavaju, jer cuva celokupni sistem transmisije i manje zamara vozaca

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Pa znas kako, ako si je do sada vozio, ko ti to moze od sada zabraniti? :) Odgovor je da, mozes jer ima 125cc i 11kw.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Ajmo sada jednu grupnu terapiju. Zatvorimo oèi pokušajmo da se setimo današnje gužve kroz koju smo prošli. Zamislite gomilu automobila koji su menjali trake, naglo koèili, psovali jedni druge. Onda zamislite koliko puta ste pogledali u pešake, pretpostavili šta æe oni da urade, gledali u vaše cajgere, onda znakove na putu. Da nisu one trake na putu klizavija danas nego obièno? Vozaèi sa mobilnim telefonima, koji voze jednom rukom, i Vi koji pokušavate da u njihovo ime razmišljate šta bi mogli da urade. Jako sunce, loše štopaljke one narandžaste lade ispred... Noæna mora? Ok, ajde, otvorite oèi, kome su se oznojili dlanovi, neka ih obriše o butine. Zaista, vožnja po gužvi može da bude veoma naporna za vozaèa motocikla. Zašto? Pa zato što moraš da napregneš sva èula (aj baš na mirisu možeš i da kiksneš...) da bi ispratio sve što je potrebno. I još, posle svega moraš da „obradiš podatke“ da bi pravilno reagovao na sve njih. Ukoliko pogrešiš, ne valja... Motoristi najreðe dobijaju drugu šansu... Ovo su ustvari neka pravila koja sam èitao po raznim sajtovima. Kada se sve sabere, postoji 15, uh, kako bi ih nazvao... Aj da kažemo strategija, koje bi mogle biti od pomoæi u vožnji kroz gužvu. Aj se kladimo da æete provaliti da ste mnoge strategije i sami upotrebljavali.. instiktivno...

 

Gledajte u glavu vozaèa.

Gledanjem u pokrete glave vozaèa kroz staklo ili retrovizore je dobar naèin da predvidimo nagla skretanja vozila. Veæina vozaèa ne skreæe dok ne pogleda u tu stranu, pa makar i ne gledao u retrovizor.

 

Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)

Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. (Pa o tome je i Severina pevala, ej, Seve, jebote) Time eliminišeš mrtvi ugao.

 

Beži od pozicije „pored“ u raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica.

Iako ovo zvuèi prosto i benigno, po onim statistikama, najveæi broj kolizija se dešava upravo na raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica, zato beži od pozicije izmeðu vozila i ideje da se vozaè setio da je omašio skretanje pa naglim pokretom èisti mrtav ugao, praveæi mrtvog motociklistu.

 

Mazi koènicu i kada ne koèiš

Svi znate koliko èesto morate da brzo da reagujete i koliko je to „brzo“. Zato, uvek neka bar jedan prst bude na koènici, a desna noga blizu nožne. Zlu ne trebalo.

 

Budite primeæeni

Trudite se da Vas i vozaèi i pešaci primete na ulici. Vozite sa dugim svetlima, ako vozite iza neke dobre cice, a Vi onda spustite svetlo uz opasku “ovo je jedino što mogu da spustim gledajuæi u Vaše lepe usne...” (za bliže informacije obratite se Andreju i Endurcu). Bilo bi dobro kada bi vaša oprema bila u nekim bojama koje se lako primeæuju.

 

Vozite na sredini skale obrtaljke

Zašto? Pa zato jer u tim obrtajima imate dovoljno snage da naglo ubrzate, ali i pri puštanju gasa dešava se usporavanje agregatom. Druga stvar je to što se èujete. (Neki se mogu BAŠ èuti, za bliže informacije stati iza Pablovog VTR-a)

 

Saobraæaj usporava? Lagano se skloni u stranu

Ovo Vam može pomoæi da lakše furnete ako je potrebno. Takoðe Vas može spasiti da ne imitirate jaguarov znak na nekoj haubi koja je zaboravila da ukoèi. Kada se zaustavite, 95% opasnosti dolazi odpozadi, oèi u retrovizore, ruka na kvaèilo, i u prvu brzinu.

 

Zveraj okolo.

Ako stalno zveraš unaokolo i kada nema zgodnih cica pored puta, šanse da se dese iznenaðenja su svedene na minimum. Ako znaš šta se oko tebe dešava, znaæeš i šta možeš da oèekuješ. Ako planiraš da gledaš u to dupe sve dok ti vrat ne kaže da ne može više da se iskrene, onda bolje reši ostavinske papire, da tvoji nemaju problema sa imovinom. Zveraj okolo!

 

Skretanje iz suprotnog smera.

Ako nailazite na auto koji se iz suprotnog smera sprema da skrene preko vaše trake, budite sigurni da Vas taj auto primeti. To je samo jedna stvar i ne rešava problem koji bi mogao da se pojavi. Obratite pažnju na to koliko je zakrenuo toèkove, položaj ruku na volanu i ono u šta taj vozaè gleda. (Ako obojica gledate u isto dupe, trudite se da vi prvi skinete pogled) Ako vidite pomeranje, budite spremni da koèite, ubrzavate, skreæete...

 

Pregled podloge.

Obratite pažnju na podlogu kojom vozite. Na mestima na koima su èesta zaustavljanja, na sredini trake uglavnom bude masno, slièna stvar je na mestima gde je put talasast. Na autobuskim stajalištima, kao po pravilu, kaplje neko ulje. Pored voznog dela ulice, na krivinama uvek ima prljavštine. Gledajte... Šta da Vam kažem.

 

Vozi u otvorenim prostorima.

Upotrebi velièinu motora i promuvaj se do nekog otvorenog prostora u gužvi. Izbegavaj vožnju “u bulji”. Trudi se da ne voziš stalnom brzinom, na taj naèin te vozaèi u koloni primeæuju kao strano telo, a ne kao deo cirkusa.

 

Levi palac neka samo roka.

Kada si u gužvi, slobodno se razbacuj migavcima. Malo desni, pa otkaži, malo levi. Na taj naèin æeš privuæi pažnju vozila oko sebe i imaæe u vidu tvoje postojanje. Pominjaæe ti majku, uglavnom u sebi, ali æe ti instiktivno praviti prostora. A kao ti njima ne pominješ familiju ispod kacige? Bolje da se psujete u vožnji, nego da se “poljubite”.

 

Lepo je biti tanak! (Nemoj da je neko ovo zloupotrebio)

Velika prednost vozila koja mogu da stanu jednu traku je to što onda imaju “dve” trake u jednoj, pa mogu da idu levo i desno. To nam daje moguænost da vidimo dalje od vozaèa automobila i pre uoèimo prepreke na putu.

 

Više naèina za izbegavanje.

Motor je lakši, upravljiviji od kola tako da uvek imamo više naèina za izbegavanje problematiènih situacija. Aj da kažemo da skoro uvek postoji naèin za izbegavanje. Izletanje na trotoar je sigurno bolja varijanta nego pod haubu jugiæa. (Ne raèunajuæi da je na trotoaru èeta ðaka, roðenih u istom danu...) Trudite se da u glavi imate rutu za izbegavanje sranja.. ona se menja u sekundi, ali važno je da postoji...

 

Koristi “štit”

Ma ovo ste sigurno radili. Dve trake koje skreæu u levo, ti se montiraš u levlju i èekaš skretanje, puštaš vozilo sa tvoje desne strane da te štiti. Analogno tome i skretanje u desno... Drugo, pošto ne ludujemo po gradu (bar ja ne ludujem) saèekajte trenutak pošto se otvori zeleno, skoro uvek postoji ludak koji vata debelo narandžasto na popreènoj ulici i ide vrlo brzo...

 

Eto to je nešto što sam, ne mogu da kažem preveo, ali ajd, preprièao sa nekih sajtova na internetu. Problemi koje imamo dok se vozimo su problemi koje imaju motoristi svuda u svetu. Svakako moramo da budemo svesni svojih mana da bi mogli da smanjimo broj sranja koja mogu da nam se dese. Ne pobeðuje onaj koji zna u èemu je dobar, veæ onaj koji je svestan gde je loš. Nikada ne dozvolite sebi da pomislite da ste savršeni uèesnik u saobraæaju, nepažljivi æe vrlo brzo da Vam dokažu da niste. Na žalost, to urade na veoma bolan naèin.

 

Aj, bezbedno...

 

najzli

 

Namerno citiram ovaj post umesto da otvorim novu temu jer gore napisano je izuzetno dobro napisano i odlicna je stvar da se ponovo provuce nekom ispod ociju jer je proslo skoro 10 godina od postavljanja istog.

 

Nisam puno vozio ove godine, ali svakako vise od prosle i pretprosle zajedno ali mi je nekako i presela ta voznja. Na svu srecu nisam imao pad ali sam se vise puta toliko iscimao da sam psovao naglas u kacigi. Koliko sam primetio, pruzanje prvenstva prolaza iz sporedne ulice se radi tako sto izletis prednjim krajem na ulicu sa prvenstvom i gledas nije li neko slucajno stao da te propusti preko reda. Ako niko nece da stane, neka te malo obidju, ostavio si dovoljno prostora. Ja kao motociklista koji nailazim sam u tom momentu vec uveliko poceo da kocim i da bezim ulevo jer ne znam jel me video/la i samo blefira ili stvarno nisam vidjen. Redovna pojava, sto po centru grada, sto po magistralnom putu gde izlecu iz sokacica. Ili su pak napravili polukruzno pa su se sa pola automobila/kamiona vec ukljucili i onda ipak odlucili da stanu da propuste saobracaj. Na zaobilaznom putu, sa parkinga kod restorana se takodje tako ukljucuje, krene - ukljuci zmigavac - i ako niko nije stao onda jbg mora on da stane i da ipak pruzi prvenstvo.

 

Za poznavaoce kraja(loznica), sepackim putem vozim prema centru, kamion ispred dao levi zmigavac i skrenuo skroz na levu traku, tako da sam pretpostavio da skrece levo na industrijski teren 'carapare'. U momentu on mota pun desni da bi usao u neko dvoriste na desnoj strani - sreca pa se nisam zaletio i mogao sam 'normalno' da se zaustavim.

 

Vozim relativno uzanom ulicom i odjednom prelece lopta preko ograde sa desne strane, pravo po sredini motora pod zadnji tocak. Vec sam video kako se glavi izmedju tockova i kako ce zadnji kraj motora da odskoci u neku stranu ili da zablokira...sreca pa je lopta bila veca za nijansu i odbila se od oklop - nije uspela da podidje. Pomislih da nema gluplji nacin da se padne, iako sam vozio svega nekih 15-20km/h. Sta ces, deca se zaigrala i nekom legla lopta lepo na volej. Ne mozes im uzeti za zlo, nisu namerno ali ipak desava se. Mozda sam im trebao prici(ili roditeljima) da pripaze i odaberu drugi cosak dvorista..ali bio sam lenj da skidam kacigu rukavice, jos i vrucina u opremi kad stojis u mestu. Ucinilo mi se da sam cuo kako je prestala galama iz dvorista tog momenta i da su sami od sebe bili svesni da su napravili opasnu situaciju.

 

O stanju puteva mislim da ne treba ni da pocinjem. Gde je dobar kolovoz, tu je stvarno dobar, a gde nije - sa sportskim motorom je i 30km/h previse. Sad mi je jasno sto vecina motociklista po srbiji vozi neki v strom, afriku, dominatora, gs-a, ili one maksi skutere ili pak neke motore sa klasicnim polozajem sedenja.. Od zakrpa na putu(tu samo ostanes bez plombi u zubima) gore su mi bile one talasaste neravnine po duzini kolovoza, verovatno tragovi od kamiona. A od neravnina pak, one uzane a visoke, skoro ko lezeci policajac - ali po duzini. Ne znas kuda da vozis, da li kroz tu 'uvalu' ili po sred nekog tog brezuljka. Ispred krivine sa strepnjom se spremam da udjem u istu. Jedan dan beshe kisovito pa ne mozes ko covek ni da prikocis kad naletis na tako nesto.

 

A kad padne noc...nema ni osvetljenja na dobrom delu a nedostaje i krajnja linija. Sve jos nekako i ide dok drzim duga svetla, ali kad neko naidje u susret - ugasim svoja duga a on me zaslepi svojim svetlima..put prema trsicu zamalo dve krivine nisam ispravio. Opet za poznavaoce kraja Loznice, odlucih to vece da se vratim putem iznad trsica, prema Popkovoj kafani i plocama.. Do popka odlican put, posle popka - prekopan put! Parce asfalta, ostrvce, pa rizla, pa neka stencuga, pa parce asfalta.. Muda si mi prokljucala jer ne mozes brze od 5km/h a motor se usijao..

 

Sto ovo pisem, sigurno ne da bih se pozalio sto nisam mogao lepse da se vozikam i sto nije bio neki ugodjaj jer vozim sportsku masinu koja ne podnosi takvu vrstu puteva. Mozda malo i zbog toga da izbacim neku frustraciju .. Nego procitah malopre temu o nastradalom momku iz Prijedora pa se zamislih sta je on mogao da uradi da spreci sudar..uzeh da saberem svoja (jako skromna) iskustva na nasim putevima ali meni sasvim dovoljna da zakljucim da jedino:

1) Kao sto je neko pomenuo u drugoj temi - da se ne vozi nikako, ili,

2) Tokom voznje, 100% paznja na motoru iskombinovano sa 110%(i to je malo) defanzivnog stila voznje

 

..jedino to moze da obezbedi neku koliko toliko bezbednu voznju. Kao i sto onda zakljucih, opcija broj 1 i nije opcija jer ako ne vozis motor ne moze ti se na njemu nista ni desiti, ne treba fakultet da bi to zakljucio. Nosenje opreme ne bih komentarisao jer se to svakako podrazumeva a nekako pokusavam da izbegnem momenat kad ona dolazi do izrazaja, tj tokom udesa.

 

Dobra obuka i dobra kontrola nad motorom je takodje nesto sto je jako bitno, ali tu stanicu su uglavnom svi proslli i obuceni su kako su obuceni. Kurs bezbedne voznje bih svima stavio jako visoko na listu prioriteta. Kao 'strejndzer' u voznji motora na nasim putevima smatram da kod nas treba posebna kategorija A za nase uslove. Ne zbog kompleksnosti vec zbog rizika i opasnosti.

 

Da zakljucim, opcija broj 2, momci/devojke,

- pazite se, ne jurite, smanjite brzinu - bolje da niste mangup koji ce da protutnji vec budite onaj koji ce svaki put bezbedno da stigne gde je krenuo. Tih par minuta 'slave' kad ga zavrnes ili dignes na zadnji tocak ili ... nije vredno da te kuci celivaju hladnog, smestenog u par dasaka sa nekim peskirima..

- Gledajte dovoljno daleko napred da mozete blagovremeno da reagujete, kako na druge ucesnike tako i na okolnosti oko sebe. Ako ne vidite sve ispred sebe i niste 110% sigurni - usporite, odmaknite se, pomerite se, ako treba i zaustavite se, sve dok sam sebe ne uverite da moze i da je OK i bezbedno. Nigde neces zakasniti, a i da zakasnis malo bolje je to nego da izadjes kao clanak u novinama. Nema kompromisa, ako se kockas - jednom ces izgubiti. A u zalog si stavio ovaj put svoj zivot. Nije vredno zaista..

 

Toliko od mene, i mozda ce neko da pomisli - evo ga opet onaj smarac smara/kenja o bezbednosti, ali to me se puno ne tice jer kad pomislim da nekim cudom postoji neka mogucnost da se vrati vreme i da je Danijel Majkic -> (http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/110339-mladi-prijedorčanin-poginuo-u-saobraćajnoj-nesreći-–-foto/?p=1768632 ) kobnog momenta usporio predvidevsi mogucnost sasecanja ili na bilo koji drugi nacin sprecio sudar zato sto je procitao ovo pre toga.. mogao bih jos ceo dan da pisem o svemu tome i ne bi mi bilo tesko, cak da pisem jos i 7 dana. Kako vreme ima samo jedan pravac a za Danijela vise nazalost nema spasa ostaje samo da se mi kao druzina skupimo i saberemo glave sta cemo i kako cemo sacuvati se od svih opasnosti. Nadam da cu mojim skromnim pisanjem bar nekoga uspeti da 'probudim' pre nego bude kasno.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Evo i ja da podelim nesto, pogotovo sa mladjom publikom. Kocenje na motoru se radi sa obe kocnice ali je prednja mama, to svi znaju. Zadnja je vise za stabilizaciju, neki je uopste ne koriste, ja volim da kocim i prednjom i zadnjom mada zadnju pustim kada se motor stabilizuje i nagne se napred usled dobrog ugriza prednje kocnice. Ako zadnji tocak prokliza, nista strasno, plese motor, plesem i ja, namestimo se i nastavljamo dalje. Kada prednja prokliza, par puta sam u pocetku neiskusno stisnuo kocnicu panicno, motor je odmah poceo da roni levo ili desno, sreca pa sam isao polako i nista se nije strasno desilo a i vozio sam biciklu od 100+ kg. Jednom sam imao i udes, nakon toga osecaj na prednjoj je uvek prisutan dakle nema naglog stiskanja vec kao sisu kad stiskam. Tu zapravo dolazim do tog problema da sam se uvek bojao jako stisnuti prednju jer sta ako blokira. Nakon kupovine TDM 850 koji ima relativno dobre kocnice ali je tezak bas dosta, naglo kocenje vise nije tako jednostavno i zahteva stisak na prednju kocnicu. Nije to vise bicikla od 100 kg. I tu se setim saveta sa foruma da je potrebna vezba i vezba jer sva teorija sveta ne moze da te spasi kada ti kreten nabode kocnicu ispred tebe. I tu ja odem na parking i sve jace i jace kocim. Dosao sam do trenutka kada primenim pritisak toliko da skoro blokiram tocak ili ga malo blokiram i instiktivno pustim pa prihvatim opet da kocim. Zakljucio sam da se ne treba plasiti ako klizne prednji tocak jer se nece nista strasno desiti, ako se pusti odmah kocnica, i onda opet stisak progresivno "do koske" tj momenta pre proklizavanja. Tu je jako bitno razlikovati dve stvari: ako se odmah naglo stisne kocnica do panja, letis s motora, nema spasa. Ako se progresivno stiska i povecavanjem pristiska dodje do proklizavanja, samo otpustiti kocnicu i ponovo progresivno stiskati, nece se nista strasno desiti. To mi je dalo vece pouzdanje jer sada znam da mogu iskoristiti kocnicu do njenog teoretskog maksimuma (naravno zavisi od temperature asfalta, trenja podloge, gume, vlage itd).

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 116 postova
  • Lokacija: Derventa, Novi Sad
  • Motocikl: DR-Z400, Benelli Trek 1130

Bogam od kad sam ubacio intezivno i zadnju na TDMu cini mi se da mi je zaustavna vise nego duplo kraca. Zadnjom zapocinjem u vecini svijesnih slucajeva, i dodajem prednje koliko mi treba. Imam i nekakav osjecaj da mi na taj nacin ostane vise "snage" na prednjoj u slucaju da moram da se zaustavim prije neg planirano.

 

Naravno u panici prednja prva, prsti uvijek na njoj ali, time sto sam se forsirao da sve vise i vise koristim zadnju sad mi noga sama krece na nju sekundu posle.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S
On 9/6/2015 at 6:59 AM, Šumadinac said:

 

 

 

 

 

 

Malo da dignem temu iz mrtvih, prvi klip "Pravilna upotreba kočnica", prica se tome da je pravilno prvo kociti zadnjom pa prednjom.(i prednja se sme koristiti samo na pravcu).

 

Vidim da su se onda neki ljudi nadovezali u komentarima da to nije tako, pa jel moze neko da se malo ubaci sa objasnjenjem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
On 12/1/2017 at 22:57, filipfg je napisao:

Malo da dignem temu iz mrtvih, prvi klip "Pravilna upotreba kočnica", prica se tome da je pravilno prvo kociti zadnjom pa prednjom.(i prednja se sme koristiti samo na pravcu).

 

Vidim da su se onda neki ljudi nadovezali u komentarima da to nije tako, pa jel moze neko da se malo ubaci sa objasnjenjem.

Kočnice služe zašta su namenjene, ne za ukras,  nastoj da pohađaš neki od kurseva dodatne obuke, u ovim temama ima dosta napisanog:

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/88788-trag-kočenja/

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/96394-saveti-sigurna-vožnja-motocikla-po-kiši/

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/112939-kočenje-prednjazadnja-kočnica/

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/115829-kocenje-u-kriznim-situacijama/

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 775 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bandit 1250S
On 12/3/2017 at 8:28 AM, đunta said:

 

Hvala za linkove. Sve sam ih procitao. Ima dosta korisnih informacija, ali i suprostavljenog misljenja. 

Neki zakljucak koji sam izvukao je da se koci sa obe kocnice, prvo malo zadnjom pa onda prednjom.

 

A svakako na prolece pravac kurs.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lovely jubbly, 895 postova
  • Lokacija: Liguria
  • Motocikl: CB 1300

Clanak koji je izazvao dosta paznje zadnjih dana:

 

Allocating Attention to Detect Motorcycles: The Role of Inattentional Blindness

Pammer K, Sabadas S, Lentern S.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Keeway Superlight 150
On 4.12.2017. at 21:05, filipfg je napisao:

Neki zakljucak koji sam izvukao je da se koci sa obe kocnice, prvo malo zadnjom pa onda prednjom.

 

 

Upravo tako :) uvek prvo zadnja malo, i onda doziranje prednje uz zadnju istovremeno. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6803 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Volim da vozim noću, nisam izbegavao mrak. Nekoliko bitnih saveta za noćnu vožnju. 

 

1. Brzina kretanja motocikla i zaustavni put ne sme da bude veća nego što dobacuju farovi. 

 

Na primer, ako vozite 100kmh, uočavanje opasnosti i pokretanje sistema za kočenje je 1 sekunda odnosno već ste 28 metara bliži opasnosti. Treba vam još 3 sekunde i nekih 40 metara u idealnim uslovima. Dakle 4 sekunde i 68 metara. Ako kratko svetlo baca 60 metara, računica je jasna.

 

2. Motocikli sa dupli farovima.

 

Mogu da zavaraju druge učesnike u saobraćaju da se radi o automobilu koji je daleko. To je jedna od mana takvih farova. Poneki ablend pred raskrinicu, dodatna LED svetla pomažu.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 141 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Sym symphony 50

Dešnjak sam. Kad bacam loptu na koš levom rukom, ne mogu tablu da pogodim. Kratko rečeno, leva ruka kao da je drvena.

E sad koji je problem...Desnu krivinu mnogo lakše prodjem nego levu. Nemam uopšte dobar osećaj pri "kanter_1.0_stiringu". U desnoj krivini čak mogu lepo da se pozicioniram. 

Šta mi je činiti? Vežba i samo vežba?

Edit: Ima li neko Twist the wrist film?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6803 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Prirodno je. Meni leve krivine super idu a desne nikako. Vežbaj. Uostalom, nije ni bitno da li ćeš zaostati, biti poslednji u grupi. Bitno je da si svestan toga i da ne forsiraš kako sebe ne bi doveo u opasnost. Ko hoće brže, ko može, kome smeta neka tera.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 989 postova
  • Lokacija: Požarevac
  • Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere
Dešnjak sam. Kad bacam loptu na koš levom rukom, ne mogu tablu da pogodim. Kratko rečeno, leva ruka kao da je drvena.
E sad koji je problem...Desnu krivinu mnogo lakše prodjem nego levu. Nemam uopšte dobar osećaj pri "kanter_1.0_stiringu". U desnoj krivini čak mogu lepo da se pozicioniram. 
Šta mi je činiti? Vežba i samo vežba?
Edit: Ima li neko Twist the wrist film?
Ja sam mislio da je tako samo kod mene.

Sent from my TA-1000 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ima malo i do hemisfera mozga, malo do očiju, koje je primarno oko, a naj više do vežbe, trening sportske vožnje, ala pomenuti film,  nije naj delotvorniji za ispravljanje ove anomalije, bolje su poligonske vožnje među uskim čunjevima.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6803 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Počeo sam jedan tekst o vidu i zašto se dešava da nas neko ne vidi. Ono, "Izvini brate nisam te video". Ako dozvole obaveze biće gotov uskoro. Tekst zahteva malo oftamologije.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja