Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha XT600 - all in one

Recommended Posts

  • Enduro, 569 postova
  • Lokacija: Šabac
  • Motocikl: Husaberg TE250 2013

Pa i ti, posao sa putnim gumama u blato i posle se zalis na XT-a :D

 

Ja na DR-u imam Mitas c-02 i ni na jednom terenu me nije izdao. Doduse, on je laksi malo od XT-a, ali je ta razlika neznatna.

 

Stavi ti na hard endura Michelin Sirac pa ces se na tom terenu isto tako muciti.

 

TT/XT sa dobrim gumama moze proci svuda :) : https://youtu.be/zLG7uPVqQk4

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 957 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Što volim ove rasprave....uvek onaj što nešto pita na kraju je neodlučniji u svom izboru.   :lol3:  

 

Elem, @Bocca - XT ti je jedna univerzalna mašina (kao i što tema kaže - all in one) sve možeš da voziš ali zato nigde nije najbolji.

Uz sve to XT je idiot-proof motor i kao pravi traktor je. Pouzdan i trajan koji prašta greške na gasu. Još jedna pozitivna stvar u vezi XT-a je što rezervnih delova ima relativno dosta i lako se servisira. Kome ne smeta kurbla 2kf je logičan izbor, a ukoliko želiš manje fizikalisanja verovatno ćeš izabrati 3tb model pre svega zbog cene u odnosu na novija godišta.

 

Čini mi se da je XT odličan motor kojim za male pare (za taj novac za koji ga budeš kupio uglavnom možeš i da ga prodaš) relativno brzo u životu shvatiš šta ti treba - hard enduro, enduro ili putni motor. Doktor je odlično objasnio čemu služi jedan i drugi tip motora i jedino je na tebi da odlučiš šta ti je potrebno, jer težina terena je za svakog individualna stvar što se može i zaključiti iz markuljinog clipa.

 

Ja sam sa mojim XT-om (trenutno preko 65.000km) i za ove 4-5 godine prešao blizu 20.000km uglavnom off-road vožnji sa dosta vode, prašine i puno blata i makadama (valjda zato više i ne liči na sebe kada sam ga kupio  :D ) i motor me je odlično služio, a nadam se da će tako i nastaviti dok ne obrne brojke  :sampion:

 

Ako se ipak odlučiš da kupiš XT-a moj savet ti je da ako ćeš bilo kakvo blato da gaziš odmah pređeš na ozbiljniji set guma poput Mitasa C-04 (ili C-02) nazad i C-17 (ili C-05 ako nadješ) napred i sebi uštediš vreme (ovo kažem na osnovu našeg iskustva jer smo mi svi više puta padali dok nismo shvatili kako moraš da obuješ motor ako hoćeš da voziš po blatu  :takoje: )  i padove koje ćeš sigurno imati sa manje-više putnim gumama dok ne shvatiš da su ipak potrebni kramponi na tu kilažu. 

 

Eto to je u kratkim crtama o XT-u.

 

Želim ti da napraviš pravi izbor za tvoje potrebe i da imaš sreće pri odabiru, a ako te još nešto zanima ti pitaj pa da ti pomažemo sa odgovorima. :)

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: motor, da

Dobar je XT, za sve...ja bih pre dve godine sigurno pazario XT-a , na mi se nije ukazala povoljna prilika za XR-om.

 

Baltrekk je tata za njega, malo samo pomesas loncice, tj ogibljenja od 2-ke ono od 3-ke , i napravis cudoviste za off..... gledam ljude koji ga voze

na nasim offroad voznjama, niko nema zamerke (Baltrekk, Doktor, Pit, MisaPei....).

 

A ja im samo zavidim , zbog anlasera  :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Bela Palanka
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Posto prelazim sa kdx kog prodajem, na xt spravu,  da se razumemo pravi hard enduro ne moze se voziti xt ni u ludilu, to je enduro sprava, na pojedinim mestima mozes da se usudis da je proteras, i to je to, prava enduro univerzalna sprava. Pokusavam da prodjem sa xt-om gde sam prolazio sa kdx-om, dosta se namucim, ili ne izadjem.Prvo je tu tezina, i 4t kompresija i obrtni moment koji  je takav, da ne moze da se kontrolise dobro uz neku uzbrdicu konstantnu,  a drugo nedostatak te male  2t snage sa drugacijim obrtnim momentom KDX-a koja mu je potrebna, da bi mogo da izadje uz neki kamenjar, preko neke strme stene, npr.strma kozja staza, za to xt nije, moze se probati samo ko ima tvrdo medjunozje... Ali je xt zahvalan motor, i mozes s njim da se navozis samo tako... Da obidjes mnogo vise, proputujes, dok sa laku hard enduro spravu, samo te spici adrenalin i nista ispred sebe ne vidis... Xt se vozi sa uzivanjem, da li to asfalt,.makadam, blatnjavi puteljak, xt sa uzivanjem gazi, ali eXTreme off road to nije... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Bela Palanka
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Izmenio sam ga, jer kucam sa telefona pa sam zauzet drugim stvarima(nadam se da je razumljiv tekst sada)Ja sam uzeo xt da bih proputovao, video mnogo vise, obisao cak i Balkan ako Bog da, jer je all in one za solidne pare... Ko ima mogucnost da ima dve sprave to bi bio pun pogodak, kao Ja nesto, ili kao avanturistaaa, Radisa ima transalpa, i kupio skoro exc 450 za anlaserom, milina, prava stvar  :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 153 postova
  • Lokacija: Raška
  • Motocikl: yamaha xt600

Nece se zajebes sa xt-om nikako. Ja sam bio na 3 enduro skupa letos.Raska,Banja Luka i Stara planina.I to sa putnim gumama zadnja michelin sirac koja je na Staroj bila slik. Kada smo isli za BL od petka do nedelje sam presao cirka 1200 km.Cetvrtak Raska-Bgd,petak Bgd-BL,subota 120 km off- na Kozari,nedelja povratak BL-Bgd. To sa hard endurom bi bilo malo mnogo.. Kako kaze nas kolega dr Kolew masina bi mozda izdrzala ali covek tesko,osobito ja sa svojih 115kg, Da ne pisem o padovima na Staroj zbog prethodne pijane noci,ne znam dal bi to jos neki teski motor izdrzao. I gradska voznja slag na tortu mos se provuces gde god oces,jedino u Kneza Milosa tesko.Svaki dan bar jednom odvezem Ćalije(Karaburma)-Trg republike.Ponasa se ko super-motard,izmedju auta na semaforu,trotoar,ostrvo...Za nju nije problem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 957 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Malo sam se igrao ovih dana.  :)

 

Montiran novi carb Keihin CR31 (ali će već sutra da se taj karb skine i da se montira stock) i prednja maska od WR450. :jee3:

Stigla mi je i alu-poluga za menjač takođe od WR-a i presvučeno je sedište. Ovaj put sedište je malo utegnuto i sniženo za koji cm i opšti utisak je da je dosta bolja kontrola motora.

 

Ostale su sada neke kozmetičke sitnice da se završe, kao i da smislim šta ću sa fabričkom sijalicom u WR masci ali jedva čekam da se sutra malo provozam. :vlajko:

 

post-14823-0-21761700-1446322110.jpg

post-14823-0-37932700-1446322118.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Probao sam danas jedan XT600E. Produžen mu prenos za 2 zuba pozadi, ne znam šta je unutra ali do stotke katapult :D 

Sa mojom težom rukom, svo vreme hoće na prednji.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 377 postova
  • Lokacija: Zemun-Beograd
  • Motocikl: Honda nc750,Xevo 400

Vlajko nemas oko cega da zavidis,imas drasticno laksi i snazniji motor od 3tb-a malo li je,spoji te 2 stvari i malo vise radnih sati a malo manje Net-a i foruma i eto ti dobitka:)))

 

Doktor  je jako lepo i ukratko objasnio,

 

Inace i ja i Jogi drug clan sa foruma vozili smo hard enduro motore  kawasaki kdx 250r i 220 ,cak sta vise i u prvom Xrosu  2014 vozili  Hard klasu A,ono sto cu ti ukratko reci je sledece:ako te iskljucivo ispunjava tesko prolazni ili kao mene sto je uzbudjivalo kad znam da 99% necu izaci a ja ipak probam i to svom snagom, onda juri hard enduro(nikako pun cross).

 

Ako te ipak ispunjava,planinski makadam,seoski putevi po koja avantura i ono naj bitnije sto sam skapirao sa xt-om vidis bre svet oko sebe,da sa jednim sipanjem benzina predjes i po 200km Off road terena,nema prikolice i voznje kolima do odedista pa skidanje i naj gore vracanje motora na prikolicu nakon iscrpne voznje,  onda slobobodno gadjaj Xt,TT-r,DR...

 

Ja kao ljubitelj malko ekstremnijeg off-a odlucio sam se za XT600 ali 2KF,sto gore drug Baltrek rece zahteva fizikaliju kurblanja,ali meni to ne smeta puno osim u nekoj Jaruzi kad padne i prelije a onda je muka upaliti a vec si iscrpljen od umora...

 

Ali zato drasticno bolje ogibljenje nego na 3tb-u,primetno vise snage i(ako papiri kazu da je ista) alu felne i to zadnja od 18 cola na 3tb-u je 17 celicana,i bez malo 20kg laksi motor,ne moras da razmisljas kakav ti je akumulator i jos po koja sitna prednost postoji...

 

za XT imas delova u izobilju,servisni interval je na 5000km,kod hard endura se broje radni sati ...i jos mnogo razlika...

dobro razmisli pre odluke ali prvo raskrsti sa sobom sta zelis od motora i gde ces ga naj cesce voziti inace dobronamerni savet hard enduro i ekstremne voznje na maksimumu tvojih mogucnosti nikad ne vozi sam jer je vrlo tanka linija izmedju uspeha i lom-a

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 92 postova
  • Motocikl: XT600E

 

Na rele alnasera dolazi plus sam akumulatora, i on prespaja i salje struju ka alnaseru. Cisto da znas sta da gledas. Na njemu imas dve matice M10. Da je prekidac u pitanju prestao bi da vergla kad izvadi kljuc iz brave, tako da je rele u pitanju.

 

Obicno ovako izgleda

 

SG178752.jpg

 

 

 

Red je da se javim. Odlicne upute sto da radim, svaka cast svima. 

 

Zalijepio je bio, i verglajuci ispracnio akumulator. 

Napunio sam akumulator, vratio ga u motor, cuknuo relej dva tri puta da odlijepi i upalio motor. 

 

 

Hvala jos jedan put! Svaka vi dala. 

 

Ajde da iskoristim dok sam tu, treba mi puz na prednjem tocku za mjerenje brzine s obzirom da se ovaj moj izlizao i ne radi vise. 

Ima li ko da ga ima ?  imao bih da mu dam za uzrat sajlu od brzinometra ili mozda nogar :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Menjaj relej, kad je zalepio jednom, zalepice opet. On na zalost ne moze da se otvori da mu se ociste kontakti, mada uz malo domisljatosti nije neizvodljivo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Bela Palanka
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Da li nekom varijaju obrtaji na motoru(XT naravno u pitanju) desava mi se kada vozim,stanem, i pustim gas, da mi  varira broj obrtaja, ne stalno, i kad opet mu dam gas on se vrati u normalu, mislio sam da je zaprljan karburator, pa sam sve detaljno ocistio, ali ispostavilo se da nije karb, jedino da nisu one sajle koje imaju stelovanje iznad karburatora. Jer imao neko slican problem?Ne desava se cesto, ali ponekad podigne broj obrtaja, pa ga vratim jednim cimanjem rucice malo po gasu, ali voleo bih to srediti... tesko se od babe pravi devojka, al da probam da je ukrotim :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 26 postova

Pozdrav svima nakon duže stanke

 

Išlo se radit vani. Nadam se da sada ima još više vlasnika ovih kultnih konja! :)

Još sam uvijek vjeran Xt-u toliko da ču sada i TT-a uzet.

Uglavnom, TT je u jakom dobrom stanju, dovežen iz Italije mnogo godina unazad i sa jako malo km ali bez papira.

Da ne duljim: pošto su puno rijeđi motori, molio bi znance koji su se time igrali za pokoji savjet!

Prijašnji vlasnik je sve ove godine pokušao nabavit šasiju sa papirima ali bez uspjeha!

Recite mi molim vas koja je caka sa stavljanjem mašine od TT-a na šasiju od XT-a?

Navodno jedna rupa ne štima itd...

Dali se to može pripasat, i ako da, kako?

Hvala svima i do slušanja :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 60 postova
  • Lokacija: Zagubica
  • Motocikl: Yamaha TTR 600

Yamaha TT nece da upali, tj upalim i radi sekundu dve i ugasi se ili upali na kratko samo izbaci dim i ugasi se a juce radila normalno sve, al danas sam sipao malo mešavinu mislim da to nema nikakve veze?? Moze pomoc bajkerii?? :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Bela Palanka
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Probaj ga sutra opet, ali dolij benzina, samo benzin, ako si sipao mesavinu malo jos sa nekim onim uljem ako je mesano preko 50% sto sipaju, sve je moguce da je do svecice...

probaj sutra ponovo, mozda zamastila, a ako ne puca iz auspuha, sve sumnjam na svecicu, da si je zamastio

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 60 postova
  • Lokacija: Zagubica
  • Motocikl: Yamaha TTR 600

Verovatno je svecica jer sam imao problem kad sam kkupio motor isto, radila lepo sve i nesto nije lepo palila i ja zamenim i palila na prvu kurblu a mislim da sam i tad sipao mešavinu :/ probam sutra pa daće Bog, ne moze ovako lepo vreme da prodje bez voznje :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 957 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Društvo,

 

Ja sam se malo igrao ovih dana....

 

Menjao sam prednje pločice, budžio nosače za far od WR-a (ranije je bilo sve zategnuto samo plastičnim vezicama samo za fotku :)), preradio pečurku za air-box (sad je bušno k'o sir), promenio filter za vazduh (sada je Twin-Air) i oprobavao različit set-up zadnje suspenzije.

 

Elem, pre par meseci sam postavio pitanje da li neko zna koja je razlika između drugačijih boja zadnjih opruga (konkretno crvene i crne) i svi smo znali da sigurno ima razlike ali ne i tačno kakve.

 

Dakle odgovor 'vako glasi:

  • Crvena opruga je nešto tanja (konkretno 12,5mm vs 13mm koliko je crna) i nešto duža, tačno 5mm naspram crne. Postoji i određenih razlika u samom amortizeru.
  • Amortizer sa crnom oprugom i mogućnošću podešavanja povrata je nekih 3-4mm duži u odnosu na zadnji amortizer sa crvenom oprugom bez mogućnosti ikakvog podešavanja.

 

Eto tako. Sad i vi znate.   :jee1:

 

Naravno kako sam ja jurio tvrđu oprugu, a ovu moju sam već maximalno zategao, ostalo mi je samo varijanta da napravim teflonski distancer koji će dodatno da pritisne oprugu kako bi bila tvrđa, a motor nazad još malo viši.

 

U svakom slučaju nakon različitih kombinacija (čitaj otelio sam se), distancer koji je dodatno zategao oprugu zadnjeg amortizera za 5mm, uslovio je sledeći rezultat: motor je viši za 3cm vs stari set-up bez opterećenja, odn. nekih 2 cm viši sa vozačem.

 

Sve u svemu nekih 20-30% tvrđu zadnju oprugu.

 

Danas sam jedva čekao da sve sklopimn i provozam se da vidim konkretnu razliku.

 

Mogu da vam kažem da imam neki subjektivni osećaj da je sada motor dosta stabilniji na većim brzinama (70-80km/h) po terenu, a primetno tvrđi na manjim brzinama i kamenom podlogom. Sada je više težište na prednjem točku, recimo nekih 10-15%, pa mi se čini i da je zbog toga i upravljiviji. Takođe, opšte zapažanje je da zbog svega toga što je izmenjeno i benifit progresivnih opruga u prednjim vilama više dolazi do izražaja.

 

U svakom slučaju sva ova za*ebancija oko zadnje opruge mi se čini da je konačno urodila plodom i vredno truda, jer se na kraju svega dobija stabilniji motor sa vešanjem koje je manje ''slinavije'' od fabričkog. :takoje:

 

Ne znam zašto sam vam sve ovo ispričao ali ko zna - možda nekom i bude od koristi. :D

post-14823-0-04939700-1447278972.jpg

post-14823-0-50109700-1447278989.jpg

post-14823-0-95964100-1447279001.jpg

post-14823-0-96104700-1447279015.jpg

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 205 postova
  • Lokacija: Bela Palanka
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Evo vec si me cacnuo, da i ja rasturam moj, ali kada krene lose vreme, taman da zamenim zadnju gumu, nabudzim one gume sto amortizuju zadnji lancanik, nsr mi tu ima malo lufta, sredio bih zadnju vilu, da nema lufta u onom (english linku) vesanju, stavim napred 14 zuba, i ja sam za prolece posle toga spreman boze zdravlje... Gde si nabavio filter twin air i koja je cena? I jel kod tebe ide onaj sa dupli sundjerasti kao na 2kf, ili ne?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 957 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Aj slikaj malo bolje te distancere, i gde idu, znam ja da ti imas te fotke po telefonu....

 

:)

 

Nemam ali nije ni bitno. Na poslednjoj fotografiji se vidi drugi amort ima belu plastiku. Dakle, dolazi sa gornje strane.

 

U originalu ta plastika je debljine nekih 2-3mm, a ja sam napravio varijantu od 8 i 10mm za svaki slučaj.

 

Takođe, na samom amortizeru, postoji jedan prsten sa mogućnošću zatezanja opruge u koracima od po 5mm ukupno 15mm. Pogledaj na poslednjoj fotografiji levi amort videćeš u gornjoj zoni tri štrafte odmah ispod bele nalepnice.

 

Mislim da je drugačiji filter za vazduh od 2kf u odnosu na 3tb ali nisam siguran.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja