Jump to content

Moto Zajednica

Probna vožnja Honde CRF 1100 Africa Twin Adventure Sports DCT-automatski menjač

Recommended Posts

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Husaberg FE 501

https://www.youtube.com/watch?v=FbXc0275ZTQ

Zahvaljujući ljubaznosti osoblja prodavnice motocikala u Badenu kraj Beča, imao sam prilike da probam Hondu AT Adventure Sports opremljenu automatskim menjačem.

Posle osnovnih i obaveznih instrukcija prodavca, krenuo sam u vožnju. Prvo što upada u oči je odsustvo menjača na levoj nozi, i odsustvo ručice kvačila.

Na desnoj strani pored osnovnog dugmeta za startovanje motora, nalazi se i dugme sa opcijom D ( drive ), N ( neutral ) i S ( sport ).

Mašina radi u mestu, oslonjena na nogaru, samo u N modusu. Da bi krenuo, moram pritisnuti dugme za D, odnosno S. Pritiskam poziciju D, mašina miruje, laganim dodavanjem gasa krecemo. Nema turiranja mašine u D ili S modu, jer se svaka promena gasa prenosi u pokret.

Nova Africa Twin je po merama na papiru veliki i težak motor. U praksi je motor veoma lepo izbalansiran, pozicija vozača je integrisana u motor, težište je nisko i pruža osećaj samopouzdanja i kontrole. Dvostepeno sedište je inače veoma udobno. Veliki rezervoar je u delu gde se kolena vozača oslanjaju na njega „enduro“ uzak, čime najavljuje dobru kontrolu vozila i van asfaltnih puteva.

U sporom kretanju, lakat krivinama, oseća se odlična ravnoteža mašine, koja niti „pada“ u krivinu, niti mora da se sili, sve to ide „tečno“ i lako, bez cimanja.

Zadnja raskrsnica, izlazak iz grada, prav put. Mašina je u D – drive modu, dajem gas, već na nekih 2 hijade obrtaja u minuti automatski menjač prenosi u viši stepen, tako da sam već na 60 km/h u 6. brzini. Mašina radi niskoturažno, vibracije su neprijatne, da ne kažem mašina se muči. Možda je to dobro za autobuse, ili kamione, da se voze na 1500 do 2000 obrtaja, ali ne za motor!!! Zbunjen sam, pogled mi skreće ka komandama na levoj strani kormana, gde se nalazi „tiptronik“, ipak rešavam da stanem na prvom parkingu i da temeljitije pogledam opcije.

Opcija ima puno, postoje već predprogramirani modusi za različite vrste okruženja: Grad, Touring, Šoder, Offroad. Odgovarajuće tome je i različiti obim informacija na kvalitetnom ekranu. Ostavljam opciju Touring, sa time što uključujem S – Sport. Napuštam parking, dajem gas. Sada već sve to izgleda bolje, na otprilike 3 hiljade obrtaja automatski menjač prenosi u viši stepen prenosa.

Ono što je veoma bitno znati kod svih modernih automatiziranih sistema promena brzina na savremenim motorima, da li je to Quick Shifter sa Blipper funkcijom ( prenos iz više u nižu brzinu bez kvačila ), ili je to automatski menjač DCT, je konstantno držanje gasa, ili dodavanje, a nikako oduzimanje gasa na kratko kao kod klasičnog menjača. Samo tako, „viseći“ konstantno na gasu, prenosi iz niže u višu brzinu ili obratno, biće bez osetljivog trzaja, skoro neprimetni. Promena u navici vožnje koja zahteva malo vremena….

Vraćamo se na vožnju, iako sada automatski menjač menja na nekim „pristojnim“ obrtajima, čime je uticao da novoj Africi i meni ipak ne prekratim druženje, krećem da se „mešam“ u sistem prenosa, koristeći kontrolu promene brzine na levoj strani kormana. Na palcu je dugme za promenu brzine na dole, na kažiprstu, kao na okidaču pištolja, idu brzine na gore. Pošto automatika i dalje vozi motor na niskim obrtajima, + - 3000, i vibracije motora zapremine 1100 kubnih centimetara su i dalje za moj ukus neugodne, čitaj niskoturažne, ubacujem pritiskanjem na dugme u nižu brzinu. Mašina vrti na nekih 5 hiljada obrtaja, crvena zona počinje na 7,5 oseća se kubikaža, ali fali moćni cimaj i ubrzanje. Kao kamion da vozim. Naravno, neko će pitati zašto nisam „svirnuo“ mašinu u veće obrtaje, obzirom da je nerazradjena, nisam hteo. Drugo, već na 5 hiljada obrtaja osećaš koliko ima potencijala na gore, a u slučaju nove Afrike to nisam osetio. Tamo gde kod KTM-a tek kreće „predstava“, tu se tradicionalno kod nekih japanaca „spušta zavesa“. Sve ima svoje prednosti i mane…

Svidja mi se ova kooperacija čoveka i elektronike, ponekad ja menjam brzine, a ponekad Africa.

„Osluškujem“ menjač, i zapažam da menja ponašanje, uči. Recimo, krećem u preticanje, naglo dajem gas u 3. brzini, mašina vuče, i ne menja u viši stepen, daje mi mogućnost efektivnog preticanja uz punu snagu motora, i tek pri stabilizaciji ručice gasa, po završenom preticanju, neosetno prebaci u viši prenos. Približavam se krivini, smanjujem brzinu, kočim, menjač lagano, bez cimanja, i ne prerano, ubacuje u niži prenos. Kada ja nekoliko puta zaredom prebacim iz nižeg u viši stepen ili obratno, u daljem automatskom prenosu, kao da je zapamtio obrtaje u kojima sam menjao, i tu menja.

Sveprisutna elektronika koja ti se osetno meša u vožnju i svo vreme govori: „ja sam tu, prisutna sam, i igraj sa mnom“. Deo pažnje vozača, bar u ovom prvom susretu, na početku, odlazi na osluškivanje automatike. Za uigravanje je potrebno vreme.

Postoje motocikli na kojima „izgoriš“, na kojima zaboraviš na sebe. Nova Africa Twin DCT to nije. Ona je savršeni high tech putni enduro motor, napravljen da predje milion kilometara bez problema. Da je to i bila namera inženjera dokazuje niska kompresija mašine i relativno malo kilowata / konjskih snaga, u odnosu na konkurenciju.

Ne sumnjam u njene Offroad sposobnosti. Ogibljenje je dobro, raspored težina na motoru doveden do perfekcije, kao i integrisanost vozača uz potpuni osećaj sigurnosti su sedlu. Zaštita od vetra je savršena.

Za koga je dobra Africa Twin Adventure Sports DCT, odlučuje karakter i navike vozača. Kome je prioritet komforno stići do cilja, sa suvozačem, ne brinući o pouzdanosti motora, njemu preporučujem probnu vožnju.

Ko voli visokoturažne motore, njemu ne bih preporučio. Kao ni puristima, ljudima koji cene jednostavnu tehniku u osnovnom obliku, sa svim manama i vrlinama.

Onoga čega nema, o tome se ne razmišlja, a to je ručica kvačila i nožna poluga menjača na Africi.

Ali, da li svi mi, naviknuti na manuelno menjanje brzina, razmišljamo o kvačilu i polugama?

Ne, menjanje brzina je rutina koju i ne primećujemo, jednostavno menjamo.

Razlika ii novitet, bolje rečeno, u novoj Africi, nije automatsko menjanje brzina samo po sebi, već do sada nevidjeni nivo automatizacije vožnje, skoro pa bi smo mogli reći dominacije tehničke inteligencije koja nas kopira, i uči, a onda preuzima odluke. I mi joj se prilagodjavamo, neosetno ali joj se prilagodjavamo.

Ipak, mi ljudi imamo jedan odličan mehanizam odbrane od perfekcije, a to je dosada. Tako je i bivšem vlasniku primerka Afrike iz moje priče već posle 700 kilometara dosadila, pa je zamenio za manje dosadni BMW.

Sreća, a to se na motoru veoma brzo reflektuje, je očigledno daleko od perfekcije.

Ivan Divljaković

 

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1841 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X

DCT je vrhunski menjač...ja imam potpuno suprotno iskustvo sa tim menjačem. Do duše vozio sam 750cc nisam 1000cc ali kapiram da nema neke preterane razlike osim nemerljive lakoće u kontroli gasa u odnosu na manuelni menjač.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zdjelarm, 127 postova
  • Lokacija: Vračar
  • Motocikl: Honda Africa Crf 1000 adv

Gs je manje zabavan od Afrike.

Afrika se bolje čuje, više se oseća motor.

Gs je brži i elektronika se mnogo više meša.

Sada dct, ja kada bih kupovao novu ne verujem da bih dao 1000 eur više za dct, ali da je mana dct, zasigurno nije.

Sa druge strane, luksuzni sportski automobili imaju menjač na volanu pa mi ne bi smetalo što na levoj nozi nemam kvačilo :)

Ako menjaš brzine manualno na dct manjaču uvek ćeš biti brźi od manuelnog menjača.

Sve je stvar navike.

Da je Afrika sporija nešto, jeste...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1195 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Ne znam da li je ovo prednost ili mana, ali ja više volim manuelni menjač.
Naročito onaj momenat kad me pri promeni brzine žena suvozač dotakne sisama po leđima!
Kod dct to nema, osim ako ne zabodeš kočnicu...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbea, 422 postova
  • Lokacija: Cukarica Beograd
  • Motocikl: Forza 350 ('22)

Mana DCTa je polukružno manevrisanje ili lomljenje oko prepreka.

Ja sam uzeo Integru jer jedina ima polugu zadnje tako da mi dodje kao kvačilo uz jači gas. Stara navika od skutera.

Nogom je teško dozirati tako malu kontru gasu, posebno sa punim opterećenjem.

Inače saltanje u veću u krivini, često se desi, zaista ne remeti ciklistiku samo je malo neprirodan osećaj.

Promenio član SQTR
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8859 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Dodj da ti dam da probas DCT al pre toga da mi garantiras da ces mi moped vratiti :)

Menjac je san snova kako radi, da ima negativnog ja ga prvi ne bi trpeo 70.500km.

  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra


Zahvaljujući ljubaznosti osoblja prodavnice motocikala u Badenu kraj Beča, imao sam prilike da probam Hondu AT Adventure Sports opremljenu automatskim


Hvala na informacijama. Više nego zanimljivo. Da nisi možda planirao da testiraš i novi Hondin NT?
(Mislim da je DCT korisniji za njega nego na Africi ali ima ovde kolega koji aktivno vozi off i sa Afrikom sa DCT)
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Husaberg FE 501
pre 31 minuta, X8 Vračar je napisao:

 

 


Hvala na informacijama. Više nego zanimljivo. Da nisi možda planirao da testiraš i novi Hondin NT?
(Mislim da je DCT korisniji za njega nego na Africi ali ima ovde kolega koji aktivno vozi off i sa Afrikom sa DCT)

Drago mi je, ova 700 km "stara" DCT Africa je bila u ponudi kod BMW dilera, tako da sam je uzeo čisto da vidim kako ide, a novi NT, probaćemo ako se ukaže prilika :)

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Husaberg FE 501
On 8.1.2022. at 21:59, Satelis je napisao:

Dodj da ti dam da probas DCT al pre toga da mi garantiras da ces mi moped vratiti :)

Menjac je san snova kako radi, da ima negativnog ja ga prvi ne bi trpeo 70.500km.

 :ljubav:hvala na ponudi, drago mi je da te dobro služi!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Husaberg FE 501
On 8.1.2022. at 17:24, Motorcyclist je napisao:

Mene je DCT smorio dok sam ovo citao. Verujem da je zanimljivije kada bih probao.

i mene je dok sam vozio...

Kao što si i napisao, treba probati i imati sopstvenu sliku o tome.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Husaberg FE 501
On 4.1.2022. at 17:31, zdjelarm je napisao:

Gs je manje zabavan od Afrike.

Afrika se bolje čuje, više se oseća motor.

Gs je brži i elektronika se mnogo više meša.

Sada dct, ja kada bih kupovao novu ne verujem da bih dao 1000 eur više za dct, ali da je mana dct, zasigurno nije.

Sa druge strane, luksuzni sportski automobili imaju menjač na volanu pa mi ne bi smetalo što na levoj nozi nemam kvačilo :)

Ako menjaš brzine manualno na dct manjaču uvek ćeš biti brźi od manuelnog menjača.

Sve je stvar navike.

Da je Afrika sporija nešto, jeste...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Kao bivši vlasnik R 1250 GS -a sa Quick Shifter-om mogu reći da je BMW-ov motor daleko živahniji i jači nego Afrikin 1100 motor,  a o ogibljenju na ulici ne bih trošio reči, jer je BMW-ov koncept boxera sa Teleleverom i dalje medju najboljima, ako ne i najbolji. O menjaju brzina mislim da je Quick Shifter bolje rešenje nego DCT, jednostavnije i lakše. U BMW-u funkcioniše besprekorno, isto tako i u KTM-u.  Afrikinu prednost sa DCT-om vidim u touring i terenskoj vožnji, samo bih joj želeo jedno 30 kila manje težine, i 3 k evra jeftiniju, jer po ceni po kojoj se prodaje ušla je u premium klasu gde opravdano ne može da konkuriše BMW-u, što pokazuje i statistika prodaje.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja