Jump to content

Moto Zajednica

Crighton CR 700 W (Ono "W" je oznaka za "Wankel")

Recommended Posts

  • Drug član, 1538 postova

Priznajem da nisam očekivao da ću doživeti da se rotacioni, iliti po izumitelju nazvan vankel motor (Wankelmotor), ponovo pojavi u moto svetu ali evo ga. Podaci koji su na raspolaganju obećavaju mnogo. Zapremina agregata je 699cm³, maksimalna snaga je 220KS i ostvaruje je na 10500o/min dok je maksimalni obrtni moment 142Nm na 9500o/min. Sam agregat je težak 24kg, sa menjačem i prenosom iznosi samo 43kg tako da je kompletan motor, što bi se reklo "suv", težak taman ispod magične granice od 130kg. Tačno 129,5kg. Sam princip rada tog motora pruža skoro pa neverovatne mogućnosti unapređivanja jer se veoma rado vrti u neverovatno velikom broju obrtaja ali tada ima i veliku potrošnju pokretnih delova, što ga čini skupim za održavanje. Ali, ko ume da balansira na toj vagi, veoma je blizu čarobnjaštvu. Meni uvek smeta kada neko odmah udari "mala serija" argument jer to samim tim ne obećava kvalitet ali hajde, neka ti bude Brajane Krajtone, vreme će pokazati a i znam koliko može da košta kada se nešto novo osmisli. Biće napravljeno 25 komada po ceni od oko 100 hiljada evro jedinica i svi su za stazu. Ali Brajan je ipak i poslovan čovek pa nudi, naravno u zamenu za dodatnu količinu novca, pripremu za ulicu. 

Tekst sa više detalja na nemačkom je dostupan OVDE 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Ne razumem švapski...ali moram da kažem, da je s'obzirom na trenutak, ovo prilično hrabar potez. U vremnima kada se događaju ozbiljna previranja, da bi se održao već ustaljen nivo života i rada, ljudi se okreću poznatim proverenim stvarima i receptima. Istina, takav jedan trenutak mu dođe...pa, pravi, za neku revoluciju, zato i kažem da je potez hrabar. Verujem da je i tehnološki ozbiljno potkovan. Morao bi da bude, jer dosadašnja iskustva sa Wankel agregatima kažu da je to previše drugačije od ustaljenih, "običnih" motora...pa se samim tim i krug onih koji bi za to bili zainteresovani ozbiljno sužava.

I elektrika današnja, ona malo jača da kažem, mu dođe nesvakidašnja. Ali u atmosferi koja se stvara (namerno ili zbor istinske potrebe), da su fosilna goriva "no-no", deluje mi eto da je jedna ovakava stvar baš došla nekako u nedoba, iako je možda po svim kriterijumima super extra stvar.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Evo i prevoda onako kako ga baba Gugla prevodi. Nisam se ni malo potrudio da ispravim gramatičke greške, samo blentavo "copy/paste".

 

"Rotacioni motor sa dva diska isporučuje 220 KS, težak je nešto manje od 130 kilograma i vatren je. Crighton CR 700 W je malo drugačiji bicikl za stazu iz Velike Britanije.


Brian Crighton je već bio uključen u razvoj rotacionog motora u RCW 588 u Nortonu, sada je predstavio svoj motocikl oko motora sa rotacionim klipom - Crighton CR 700 W.


220 KS i 142 Nm
Međutim, nije dizajniran za upotrebu na putu, već isključivo za jurenje vremena kruga na trkačkoj stazi. I zbog toga se predstavlja izuzetno dobro opremljen. Kao iu tadašnjem Nortonu, središnji deo je rotacioni motor sa dva diska, koji ima ukupnu zapreminu komore od 699 cm³, snagu od 220 KS i maksimalni obrtni moment od neverovatnih 142 Nm. Maksimalna snaga je dostupna na 10.500 obrtaja, maksimalni obrtni moment se javlja na 9.500 obrtaja. Motor je težak samo 24 kilograma, uključujući menjač i kvačilo je 43 kilograma. Na zahtev se može ugraditi i električni starter.

Težina manja od 130 kilograma


Ove vrednosti moraju da se bore protiv suve težine od samo 129,5 kilograma - odnos snage i težine je neverovatnih 1,68 KS po kilogramu. Menja se šestostepenim menjačem koji je konstruisan kao kasetna konstrukcija. Poznati proizvođač okvira Spondon doprinosi izradi aluminijumskog okvira mosta. Isto važi i za aluminijumsku zakretnu ruku sa dve ruke, koja je oslonjena direktno na glavni okvir pomoću opružnog podupirača sa desne strane. Sam okvir sa svojim profilima služi kao rezervoar ulja za motor. Ležajevi glave upravljača i zakretne ruke su podesivi. USD viljuška na prednjoj strani dolazi ili od Ohlins-a ili od Bituba, amortizer uvek iz Bituba. Svi elementi vešanja ispunjavaju MotoGP specifikacije. Isto tako i kočnice iz Brembo-a. Dimag doprinosi karbonskim točkovima. Izduvni sistem je napravljen od F1 materijala Inconel. Crighton navodi da je visina sedišta 810 milimetara, a međuosovinsko rastojanje 1.374 milimetara.


Crighton CR 700 W je malo drugačiji bicikl za stazu iz Velike Britanije.
Cena od oko 100.000 evra
Proizvedeno je samo 25 primeraka CR 700 W. Kao osnovnu cenu, Crighton poziva 85.000 funti (ekvivalent oko 100.000 evra), a Crighton čak ima izglede za uličnu legalnu opciju. Ovo će verovatno biti moguće realizovati samo kao mala serija u Velikoj Britaniji."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Napokon, tu su i fotografije. Na linku OVDE ih ima 21 sa detaljima motora i konstrukcije a tu je i kraći snimak. Nažalost veoma kratko se čuje sam motor. Sam tekst se ne razlikuje značajno od prethodnog te ga neću prevoditi opet.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Sa tako malom serijom, staza i to samo bogati hobi vozači. Rekoh ja gore, ko ume da balansira na granici potrošnje pokretnih delova i snage, svaka mu čast. Da li je Brajan dorastao zadatku? Vreme će pokazati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja