Jump to content

Moto Zajednica

Keeway hurrican - signalicazija problem

Recommended Posts

  • U prolazu, 25 postova

Pozz jos jednom svima..Kao sto napisah u predstavljanju, kupio sam keeway hurricane, za ne tako velike novce i generalno sam zadovoljan njime, sem par stvari..Elem od pre neki dan mi se desilo da nece da radi kratko svetlo i nece da radi plava lampica na tabli za dugi svetlo, sve ostalo od signalizacije radi, i pozicije, dugo svetlo, stop i migavci, sve je to ok..Kad upalim prekidac na kratko svetlo popale se pozicije i osvetljenje table ali kratko svetlo nece..takodje kad pustim dugo svetlo, ono radi, ali plava lampica na tabli za dugo svetlo ne radi...Inace da napisem da sam skidao pomenute sijalice i proverio ih direktno na akumulatoru i ispravne su, tako da nije do njih..Da napomenem, ovo je sve radilo bez problema do pre nekoliko dana..Naime nisam ga palio 10tak dana dok sam bio na letovanju, i s obzirom da je akumulator los i slabo drzi struju, ja ga zaverglao par puta,  akumulator jedva da je mogao da okrene motor, i batalio sam ga..Kresnuo ga nekoliko puta na kurblu i upalio bez problema..Od tada vidim da ne radi kartko i ova plava lampica na tabli..Pre toga zadnji put kad sam ga vozio sve je bilo ok..Popricao sam sa likom od koga sam kupio skuter i kaze da nikad do sada nije imao takav problem, i da jedino sto mu pada na pamet jeste da je mozda problem u prekidacu, da probam vise puta da ga upalim, ugasim da vidim hoce li se resiti problem..Probao ja i to, ali slaba vajda, i dalje nece..Imate li neki savet odakle dalje krenuti u trazenju problema? Proverio instalacije kad skidao sijalicu i deluje sve ok..

Promenio član rackko1986

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova

Da napisem update - resen problem.. Neka zica oko instalacije je bila oguljena i kao malo smercovala, to je sanirano, stavljena nova sijalica i nov akumulator, i sad sve radi kako treba, kao i ranije..Za sad imam jos par nedoumica - pre svega treba da promenim sauh na skuteru, tako je kupljen sa onim jeftinim kineskim sauhom od 300 din i on zna od odradi posao jednom u 10 puta pri jutarnjem paljenju..Elem nasao sam na oglasima zamenski, dosta skuplji, nadam se i kvalitetniji.. Da li je teska operacije zamene sauha? Mogu li to sam da odradim? Pretpostavljam da je on tu negde oko karburatora ali ajd da pitam..Jos bolje ako ima neki DIY klip ili tutorijal :)

Druga nedoumica je oko registracije - sta je po ovim novim pravilima potrebno da skuter iskpujnjava da bi prosao tehnicki? Zvao sam jedan tehnicki koji se bavi tehnickim za skutere i samo su mi rekli da skuter mora biti u izvornom stanju, ne sme nista biti budzeno, dogradjivano i sl...E sad od svega sto ja vidim na mom skuteru da odudara od fabrickog stanja, to su retrovizori stavljeni su neki, pa rekao bih na oko malo lepsi od fabrickih i auspuh je stavljen neki zamenski keeway, ne izgleda kao originalni, ali ima oznaku keeway da je zamenski, pa me interesuje da li mogu zbog toga da me zezaju na tehnickom - auspuh i retrovizori? I na sta jos obbratiti paznju kad je u pitanju tehnicki? Do sad s tim oko skutera nisam imao dodirnih tacaka :) Hvala unapred svima za odgovore

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2911 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 1 sat, rackko1986 je napisao:

Druga nedoumica je oko registracije - sta je po ovim novim pravilima potrebno da skuter iskpujnjava da bi prosao tehnicki?

Tu teško nešto konkretno može da ti kaže, sve zavisi na kakvog lika ćeš da naiđeš na tehničkom, razna su iskustva. Bitno je da skuter ne izgleda očigledno dograđivano i skarabudženo, i uzdaj se u malo sreće.

 

Meni su prošle godine, još pre ovih pooštrenja propisa, da ne kažem poskupljenja, recimo tražili da skinem fabrički kofer za slikanje. Ja imao user manual ispod sedišta, pokažem im sliku i kažem da je fabrički, i da nema potrebe da se skida. Čovek insistira, baš me iznervirao, zainatio sam se i rekoh - ma nema šanse, zovi šefa... A on, znaš brate, nas će da drndaju, ovo ono, daj ja ću čas da skinem. I on uze razmontira kofer, slikao skuter, i onda ga vratio na mesto. Samo mi drndao šrafove bez ikakve potrebe, al šta je tu je...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova

Hvala na odgovoru, i izvinjavam se sto malo kasnim sa odgovorom, bio sam zauzet ovih dana. Elem, svratio juce do jos jednog tehnickog za skutere i raspitao se, i u principu ono sto je sada bitno jeste da imate potvrdu da vam skuter ne prelazi 45 km/h, bez toga nece da vam rade tehnicki..Ako nemate, mozete kontaktirati uvoznika ili neku lokalnu prodavnicu koja prodaje marku skutera koji vozite i izdace vam tu potvrdu uz nadoknadu od 1000-2000 din...Ja nisam uspeo da nadjem ko sada u Nisu prodaje Keeway, tako da sam nakon malo raspitivanja dosao do Kymco dilera, koji moze da izda i potvru za keeway..Ceka se 7-`10 dana, jer je guzva zbog novih pravila oko tehnickog, i kosta 2000 din..Videcemo kad stigne potvrda kako ce biti na tehnickom, u principu ne bi trebalo da bude nekih problema, ako je skuter ispravan sa signalizacijom i originalnim svim plastikama, tako da videcemo..

Drugu muku mucim jos uvek sa ovim automatskim sauhom...Skinuo sam karburator, i komplet ga ocistio, mada i nije bio nesto prljav, i zamenio elektronski sauh, i idalje imam problem sa jutarnjim paljenjem, ubijem se od verglanja i skakanja na kurblu dok upali, posle u toku dana pali bez problema...Lik iz lokalne prodavnice delova za motore, me je savetovao da zapusim rukom ili necim otvor ispod filtera za vazduh dok vergla, to mu dodje ista funcija kao sauh :) i da vidim hoce li lakse upaliti.. I istina, pali dosta lakse i brze, treba mi opet malo skakanja na kurblu ali ne kao inace...Elem, nakon toga i malo istrazivanja po netu, nadjoh da problem moze biti i instalacija za sauh(posto je sauh zamenjen jelte), odnosno da je mozda neka zica koja dovodi struju na sauh u prekidu, pa resih i to da probam..Merio unimerom, i u stvari nema nikakve struje da dolazi na onaj dzek gde se ubada sauh..Sad me zanima kolika bi struja tu trebala da bude, i da li na tom dzeku treba uvek da ima struja - i kad dam kontakt i dok se skuter vergla, i kad je upaljen ili kako? Ja probao kad dam kontakt i kad upalim skuter, i nema struje uopste, kad je ugasen a dat kontakt pokazuje 0,0, a kad upalim skuter pokazuje nesto bezveze tipa 0,03..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja