Jump to content

Moto Zajednica

BMW r 1150 GS pri ravnomernoj vožnji seca

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 2 sati, Pobesneli Max je napisao:

+381...

Mile Đunta

Za ovo gore, x5, etalon za potkusurivanje u mom moto okruženju je 5 ćevapa, ko na slici, s tim da uvek ispadne da neko dođe meni :lol2::

1249258884_EPROM3.jpg.c3b5da87d877b243ebc89e51e68b4ec2.jpg

 

 

On 14.9.2021. at 23:52, Vlada z. je napisao:

Zaboravio da napišem, urađena sinhronizacija kompjuterski kod dobrog majstora. Ali snage i dalje nema kao pre. 

Ovo jedno sa drugim jednostavno ne ide, uz dužno i poštovanje i uvažavanje.

 

 

On 15.9.2021. at 14:11, markone je napisao:

Imam ja jedan čip od onog John Gemi-ja koji mi je Čeča prodao pre par godina i nikad ga nisam montirao. Beš ga, radi mi motor ko singerica... Što da menjam.

Ko li ti napravi tako motor.:neznam:

 

 

On 15.9.2021. at 17:45, mradomir je napisao:

Ja sam na mom, odnosno bivšem Đuntinom GS-u imao taj efekat, skoro neprimetan, ali za mene iritirajući, a motor je bio u top stanju. 

 

 

Moj, sad i tvoj, bivši motor je bio unikatan primerak, povlačio je iz 1.000 obrtaja u bilo kom prenosu. Ko što je navedeno, džamperi kod modela R1100 služe za prilagođenje mapa shodno lokalnim potrebama, ala švajcarsko tržište, pa za nisko oktanski benzin, pa za ekstremno nisko oktanski, zatim za motor sa i bez katalizatora, potom sa ili bez CO2 podešavača i sa ili bez lambda sonde, odnosno, da pokriju razne kombinacije sa navedenim čioniocima. Svakako da utiču, ali je prevashodan kompromis u smislu da agregat pokrije što širi opseg rada, uz neizbežne nus pojavnosti, kao što je Mradomir naveo i na kraju vratio na postavljeno fabričko mapiranje jer je uz dobit imao i izraženu manjkavost u nekom opsegu.

 

Karakteristika performanse nekog agregata, primarno zavisi od baznih činioca, zapremina, radni hod i prečnik, stepen sabijanja, geometrija razvoda ventila, usisni talasovod i niz nekih pod faktora i faktorčića. "Sirove" krive su takve kakve jesu i post mapiranjem se ne može dodati snaga, osim ako agregat nije prigušen, što u ovom slučaju nije, neke manje korekcije momenta i snage su moguće, ali opet u  malim okvirima jer odstupanje od teoretske krive ne daje rezultat već degradaciju, barem u nekom segmentu, primer je trkaći agregat, bilo koji, gde nema vuče ispod više hiljda obrtaja.

 

Serija R1100 ima 4 vrste agregata, najlepši je R1100S, nevezano od modela na bilo kom se može naći neki od 3-4 različita ajnšprica, TB-a, R1150 ima i drugu ECU jedinicu, zatim, postoje dva tipa TPS senzora koji može biti na bilo kom modelu i godištu. Očito je da opšteg univerzalnog rešenja nema, već bi svakom primeraku trebalo da se pristupa unikatno u manjoj ili većoj meri.

 

BMW bokser je sklon pingu i surgingu, zato je i sam BMW kroz dva modela i tokom 10 godina i činio navedene izmene, tako da nije nimalo jednostavno ko što se čini, uvesti ga u visoku a zadovoljavajuću performansu po svim aspektima. Zato je kod serije R1200, BMW jednostavno suspendovao vozni komfor ispod 3.000 obrtaja, ali ostavio neku stanku iznad 4.000, obe anomalije se vrlo teško potiskuju, ne daju step motori i sonde, ali se i za to nađe burgija.

  

 

Što se tiče motora iz Švice, oni koji dođu kod nas su zapušteni i nisu prilično dugo videli ni servis ni mehaničara, radni sat je oko 130 CHF tako da jedan dan u servisu košta vreću para, a ono što se radi kod gastarbajtera svih nacija, jednostavno je krpež, zato su i osetno jeftiniji od nemačkih motora, mada i odatle ima frljoka. Za sve ove godine, samo za jedan R1200GS sam mogao da kažem da je redovno održavan, ništa ekstra  ali po dobrom zanatskom standardu.

 

Pre 7 sati, Pobesneli Max je napisao:

To je samo mit da su motori iz CH top! Znam gomilu koji nisu, pa i moj.

Ja nisam video motor kad je uvežen, već kad je došao nakon servisa kod nekog mehaničara, ja se inače  ne ustručavam da saspem istinu u lice, ali sam tad uspeo nekako da se suzdržim. Iako sam ga sputavao da ne "zlati" motor, nekako smo ga doveli u zavidno visoko stanje, doduše u periodu od sad već 3 godine i sad sledi samo tekuće održavanje. 

 

Agregat je podešen po svim parametrima i sa već ugrađenim pomenutim čipom i radio dobro  kao nikad. Svojevremeno sam ja od Grka dobio na poklona specijalno programiran čip za moj unikatni R1100GS, gde sam ja uradio neke modifikacije pa shodno njima, čekao sam ga više nedelja. Međutim, nikad nisam našao za shodno da ga ugradim, jednako ko što ni Markone nije ugradio sebi,  iako sam obećao da ću uraditi kolko mogu test. Mislim da ga nije ni Mradomir probao. Ne sporim ja ni malo tuđa pozitivna iskustva, kojih ima po netu prilično, već imam svoje mišljenje zasnovano na teoriji i iz prakse. Kad je motor Pobesnelog Maxa dobio nove bobine i urađen mu pun servis agregata, pala je odluka da uporedimo sa i bez čipa. Skinusmo ga jedan dan, morao sam da izvršim  nužno prepodešavanje, ovo su utisci neposredno po odlasku:

 

EPROM.thumb.jpg.ded691386e0bbf9af6f5acd0af5344df.jpg

 

A ovo tokom duge ture:

387437872_EPROM2.thumb.jpg.eed4307f3145568c18161ae2cbef980f.jpg

 

Kod pokretača teme, Vlade Z, ne radi se samo prostoj nepodešenosti koja bi se rešila solomonski. Sporadično se srećem sa serijom R1150, proletos sam imao par, jedan kupljen "sedi vozi", dovežen na šlepu na povratku sa prve vožnje, drugom, po rečima vlasnika sve urađeno a motor ne radi kako treba, tako je i bilo, radio ko da se puškom  tera. Na njemu su dirali sve što je moglo da se pipne i bukvalno sve bilo zeznuto, da nisam mogao da verujem da toliko loše može motor da bude ubogaljen, čačkali drugari, majstori, vlasnik, pitaj Boga ko sve ne. Urađen ali ostao neki ventil nagoreo, no, mislim da će naleći sa kilometražom. Kod tih starijih motora nije isplativo da se održavaju kod servisera i zato je to tako. Ne bih da licitiram mogući kvar i rešenje virtuelno, skoro me čovek zvao sa mora, kuka, ugasio mu se motor pri obilaženju na putu za CG, potom gasio palio potpuno besmisleno, ubih se od kombinatorike, a on nije stego klemu na akumulatoru, spadala i gubila kontakt, mogo izgine.

 

 

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 302 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: BMW R1200ST
On 15.9.2021. at 23:51, mikiroy je napisao:

Hvala mradomire u svakom slučaju. 

Ne bi ja sam da prčkam po tome. 

Žiko, ima li neko u Srbiji da menja eprom koji bi uspešno eliminisao ovu pojavu "trzanja" 

Ako ti treba Eprom javi se meni imam za sve R1100

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Dok sam ja sve pročitao, na sva pitanja upućena meni, već je odgovoreno. :D

 

Ali, ako neko želi da se oprosti od 8.500 din i da se igra sa čipom, ponuda stoji i dalje. :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 107 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: R 1100RT
Pre 2 sati, sasamajstor je napisao:

Ako ti treba Eprom javi se meni imam za sve R1100

Saša, konsultovaću se sa majstorom oko epromma, pa ti javljam. Koji eprom imaš? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 6 sati, mikiroy je napisao:

... konsultovaću se sa majstorom...

Da ne misliš slučajno na mene, da te razuverim, ja nisam majstor. :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 107 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: R 1100RT

Đunta ti si ekspert. Nemam ja para za takve:) Šalim se, ne zameri. Drugar me je upoznao sa Banetom iz Zemuna. Kaže da je ok. Ovako na prvu, mnogo prijatan čovek. Sad kakav je majstor, videćemo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 107 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: R 1100RT

Jedna intersantna stvar kod Baneta. Čoveka naravno ništa nisam pitao, ali reče da ako želim, mogu zajedno da radim s njim na mom motoru i da naučim neke stvari. Čovek me baš oduševio. Da me ne shvati Đunta pogrešno, potpuno razumem majstore koji ne vole da im se mušterije motaju  oko njih dok rade. Neko ne  trpi suvišna zapitkivanja, neko ne želi da prenosi znanje, a nije ni dužan naravno. Neko treći hoće potpunu koncentraciju dok radi. Svako ima svoja pravila i poštujem sve. Bitno je da je majstor dobar, pošten i pedantan u svom poslu. 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 19 minuta, mikiroy je napisao:

Bitno je da je majstor dobar, pošten i pedantan u svom poslu. 

Zato i rekoh, nisam majstor. ( Pobrko sam te sa nekim, izvini.)

 

 

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 107 postova
  • Lokacija: Batajnica
  • Motocikl: R 1100RT

Generalno, dobrog i poštenog majstora za bilo šta je teško naći. Iz tog razloga upuštao sam se u svašta. Oko gradnje kuće, auto mehanike, kućnih aparata i prilično sam zadovoljan mnogim stvarima koje sam radio. Mnoge stvari se naravno ne mogu uraditi u sopstvenoj režiji, koliko god čovek da ima volju i tada smo prinuđeni obratiti se majstorima, a tu je slobodno mogu reći više loših i nepoštenih nego obratno. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad

Jedno pitanje za sve ucesnike, da li znate da se EPROM cipovi mogu bez problema ocitavati i stancati po potrebi bez ulaganja veceg od cene jedne nes kafe u boljem kaficu? Mislim cip o kojem se ovde prica kosta ~2$, cak i da se uzme mikro kolicina (<10) od najprestiznijeg proizvodjaca cena po komadu je do 5$... A "rad" se zavrsava za par minuta ne zato sto se radi nesto komplikovano (kliktanje po ikonicama u vrlo striktrom redosledu) vec zato sto govorimo 8-bitnom cipu koji korene vuce iz doba C64/Amiga kucnih racunara.  

 

Ako ne ideja za solidarnost onda biznis ideja...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 597 postova
  • Lokacija: Loznica
  • Motocikl: Ducati Multistrada V4S
pre 7 minuta, Thaedass je napisao:

Jedno pitanje za sve ucesnike, da li znate da se EPROM cipovi mogu bez problema ocitavati i stancati po potrebi bez ulaganja veceg od cene jedne nes kafe u boljem kaficu? Mislim cip o kojem se ovde prica kosta ~2$, cak i da se uzme mikro kolicina (<10) od najprestiznijeg proizvodjaca cena po komadu je do 5$... A "rad" se zavrsava za par minuta ne zato sto se radi nesto komplikovano (kliktanje po ikonicama u vrlo striktrom redosledu) vec zato sto govorimo 8-bitnom cipu koji korene vuce iz doba C64/Amiga kucnih racunara.  

 

Ako ne ideja za solidarnost onda biznis ideja...

Veliki naklon za ovo napisano!!!

Ima nas svakakvih...

Neko gleda da pomogne, a neko da debelo zaradi...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre sat vremena, Thaedass je napisao:

Jedno pitanje za sve ucesnike, da li znate da se EPROM cipovi mogu bez problema ocitavati i stancati po potrebi bez ulaganja veceg od cene jedne nes kafe u boljem kaficu? Mislim cip o kojem se ovde prica kosta ~2$, cak i da se uzme mikro kolicina (<10) od najprestiznijeg proizvodjaca cena po komadu je do 5$... A "rad" se zavrsava za par minuta ne zato sto se radi nesto komplikovano (kliktanje po ikonicama u vrlo striktrom redosledu) vec zato sto govorimo 8-bitnom cipu koji korene vuce iz doba C64/Amiga kucnih racunara.  

 

Ako ne ideja za solidarnost onda biznis ideja...

Ja sam među prvima kupio ovaj čip i naravno da znam kako može da se očita i da se kasnije kopira na prazan Eprom, ali to smatram nemoralnim i nekorektnim prema onom ko je uložio znanje, trud i rad da bi došao do toga što je u čipu. 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad
3 hours ago, štampar said:

Eprom sa ''prozorčetom'' ,:stabre:?Koja mu je oznaka,imam punu kutiju raznih starudija pa ako nekom treba može da dobije besplatno...(nekom sam dao i ''wileprom programator'')

Ovde pominjani model je sa "prozorcetom", ali postoji nekoliko vrsta i podvrsta cipova pa nije bas daj sta das :) Koji je tip pakovanja, da li je za jednokratnu upotrebu ili moze da se vrsi upis vise puta, nacin brisanja podataka, radni napon, kolicina memorije... Ima ih raznih, ali za nekoga ko prepoznaje razlike (prim. radio je sa ovim tipom cipova) po kodu se prepozna o cemu je rec.

 

2 hours ago, zika56 said:

Ja sam među prvima kupio ovaj čip i naravno da znam kako može da se očita i da se kasnije kopira na prazan Eprom, ali to smatram nemoralnim i nekorektnim prema onom ko je uložio znanje, trud i rad da bi došao do toga što je u čipu. 

Sto apsolutno postujem. Samo iznosim cinjenice jer mnogi nisu upuceni.

 

Mada mi ovde nije bas najjasniji stav vlasnika pomenutih modela, umesto da se vrsi pritisak na proizvodjaca da taj isti problem resi ljudima je lakse da nekoga bukvalno gadjaju lepim parama (za to sto jeste i sto je "uradjeno") i na kraju svi srecni i zadovoljni. Jos i da razumem dok je neki model svez, ali ovde govorimo o modelima koji su ili punoletni ili samo sto nisu... 

Iskreno, razmatram vec duze vreme da ubedim sebe i prelomim nabavkom prvog propelera, ali citajuci ovde na forumu sta se od problema provlaci kao normalno i koje je cimanje naci nekoga ko zna da radi i mozes da mu apsolutno verujes i posle kazu premijum marka, poseban motocikl... Svidja mi se kombinacija paralever/duolever vesanja uz kardanski prenos, ali nisam siguran da mi se ostatak price svidja...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 7 sati, Thaedass je napisao:

Ovde pominjani model je sa "prozorcetom", ali postoji nekoliko vrsta i podvrsta cipova pa nije bas daj sta das :) Koji je tip pakovanja, da li je za jednokratnu upotrebu ili moze da se vrsi upis vise puta, nacin brisanja podataka, radni napon, kolicina memorije... Ima ih raznih, ali za nekoga ko prepoznaje razlike (prim. radio je sa ovim tipom cipova) po kodu se prepozna o cemu je rec.

 

Sto apsolutno postujem. Samo iznosim cinjenice jer mnogi nisu upuceni.

 

Mada mi ovde nije bas najjasniji stav vlasnika pomenutih modela, umesto da se vrsi pritisak na proizvodjaca da taj isti problem resi ljudima je lakse da nekoga bukvalno gadjaju lepim parama (za to sto jeste i sto je "uradjeno") i na kraju svi srecni i zadovoljni. Jos i da razumem dok je neki model svez, ali ovde govorimo o modelima koji su ili punoletni ili samo sto nisu... 

Iskreno, razmatram vec duze vreme da ubedim sebe i prelomim nabavkom prvog propelera, ali citajuci ovde na forumu sta se od problema provlaci kao normalno i koje je cimanje naci nekoga ko zna da radi i mozes da mu apsolutno verujes i posle kazu premijum marka, poseban motocikl... Svidja mi se kombinacija paralever/duolever vesanja uz kardanski prenos, ali nisam siguran da mi se ostatak price svidja...

Pa evo da ja iznesem nekoliko ličnih zapažanja oko "propeleraca":

Kupio sam R1100GS pre skoro sedam godina (doterao ga iz Švajcarske sa 40.060 na satu) i prešao sa njim do sada još 76.000km (ukupno oko116.000km).

Pročitao sam sve što je moglo da se nađe o ovim motorima po internetu i uglavnom su ljudi zadovoljni i ponovo bi ga uzeli. 

Ja volim da sam radim oko motora i da experimentišem pa sam i oko ovog motora sve sam radio (a iskreno nije ni imalo šta da se radi). 

Motor je izuzetno pouzdan, prost za osnovna servisiranja i podešavanja, sve je kod njega lako dostupno za rad. 

Ukoliko se pre toga neki "majstori" sa njime nisu igrali, do 100.000 km. (a verovatno i dosta preko toga) nećete da imate potrebe da se bilo šta bitno na motoru radi. 

Ja sam do sada (osim promena ulja, filtera i kočionih pločica) promenio sajlu brzinomera, semeringe na viljuškama, zadnji semering na kardanu i obloge lamele kvačila (za nju sam ja kriv što je proklizala na oko 90.000 km.)

Sveukupno me to koštalo ispod 50 evra (i plus još oko 100 evra što sam dao za neke nadogradnje), tako da su priče o nepouzdanosti, komplikovanosti oko servisiranja i održavanja jednostavno prenaduvane i nemaju osnova. 

Motor je školski primer proste mehanike i samo je bitno redovno menjati (kvalitetno) ulje i odrađivati ono što je predviđeno servisnim uputstvom. 

Ja nisam neko ko se previše trudi oko čuvanja, održavanja i servisiranja motora (naprotiv), pa kada kod mene nema problema sa ovim motorom mogu tek da zamislim kako bi bilo kod onih koji svoj motor paze i maze. 

A što se tiče direktno ovog problema oko nemirnog rada na nekim režimima i oko razloga zbog čega sam proizvođač nije na Epromu uradio ono što je uradio ovaj Grk, mislim da fabrika mora da poštuje i ekološke propise pri konstrukciji (pa mora da pravi kompromis), a pojedinca zabole .... za emisiju izduvnih gasova i ruke su mu određene da radi šta hoće. 

Grk je u nekim režimima obogatio smešu i postigao da motor ravnomernije radi i da još bolje povlači u niskim i srednjim obrtajima (i da malo manje troši gorivo). 

BMW R1100 i R1150 su primer pouzdanost i lakog održavanja i samo totalna nebriga i nazovi "majstori" mogu da im naude i da ih "izbace iz koloseka". 

 

 

Promenio član zika56
  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad
20 hours ago, zika56 said:

. . .

 

 

Secam se jos vremena kada ste bili u fazi nabavke BMW-a, pratim Vase piskaranje na forumu :) 

Ono sto mene greje su K1200S/K1300S, Hayabusa i GSX-R 1000 L0/K2, totalno nepotrebni mi motori, ali ispunjavanje zelje. Da se razumem u mehaniku, da, ali zdravstveno stanje je takvo da nekad nisam u stanju ni semeringe vila sam da menjam, a kamoli nesto drugo. Tako da samostalno odrzavanje otpada u startu, jer bice dana kada nisam u stanju tako nesto da radim, a sa druge strane bolje to vreme da iskoristim na nesto drugo. Jer vreme mi je stvarno dragoceno poslednjih par godina :) 

Ono sto mi se stvarno svidja kod BMW-a je drugaciji tip vesanja, izgled i svetinja zvana kardan! Nije da bezim od redovnog odrzavanja, ali cistiti i podmazivati lanac na motoru koji je cele godine na drumu bas i nije zabavno. Ako me secanje drzi vozili ste TA pa znate o cemu pricam... I zvuk, ne znam zasto, ali svaki put kad cujem zvuk tog agregata izmami mi osmeh.

Oglase pratim vec duze vreme, ali isto tako razmisljam gde bih i kome bih ostavio BMW motor na servisiranje uz detaljan pregled u svojoj okolini jer koliko sam ispratio posao je 90% zavrsen sa krstenim primerkom, a odredjeni sklopovi na ovom tipu motora su meni nepoznati (osim sto sam video uzivo i gledao slike i dijagrame) i samim tim problematicni za prepoznavanje potencijalnog problema...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!
On 9/19/2021 at 1:22 AM, Thaedass said:

Iskreno, razmatram vec duze vreme da ubedim sebe i prelomim nabavkom prvog propelera, ali citajuci ovde na forumu sta se od problema provlaci kao normalno i koje je cimanje naci nekoga ko zna da radi i mozes da mu apsolutno verujes i posle kazu premijum marka, poseban motocikl... Svidja mi se kombinacija paralever/duolever vesanja uz kardanski prenos, ali nisam siguran da mi se ostatak price svidja...

 

Niti je ovaj čip neophodan, niti je BMW nepouzdan. I moj R1150GS je trenutno na 144.000 + km. Od ulaganja sam imao samo redovne servise i moje viđenje dodatne opreme. Ništa ni značajnije ni ozbiljnije od zamene ležaja diferencijala pre skoro deset godina, a nekih par meseci od kada sam ga kupio. Verovatno nije na vreme menjano ulje... Od tada ništa. Da čuknem u drvo.

 

Kao što je i Žika napisao. Samo je bitno ne dirati ono što ne znaš, ne dati da te ubede da "nešto ne radi kako treba" oni koji nikad nisu vozili BMW Boxer, i ne davati "majstorima" da ti rešavaju "problem" koji ne postoji realno, već redovno ostavljati motor na servis nekom ko zna šta radi. Ima ih par u SRB.

 

Moram da napomenem da pričamo o motorima koji su stari skoro 20 godina i prelaze velike kilometraže. Neki prelaze godišnje tolike kilometraže da moraju minimum dva redovna servisa da rade. A to ne može da se poredi sa nekim novim motorima koji se voze par hiljada kilometra godišnje. U tom režimu BMW R1150GS uz redovnu zamenu ulja, filtera i kočione tečnosti može da traje večno. Naravno, nakon par decenija moraće da se zamene i delovi koji propadaju vremenom (gume, akumulator, kočiona creva ako nisu teflonska, i ostali delovi koji imaju gumu i plastiku u sebi).

 

On 9/18/2021 at 9:09 PM, Thaedass said:

Jedno pitanje za sve ucesnike, da li znate da se EPROM cipovi mogu bez problema ocitavati i stancati po potrebi bez ulaganja veceg od cene jedne nes kafe u boljem kaficu? Mislim cip o kojem se ovde prica kosta ~2$, cak i da se uzme mikro kolicina (<10) od najprestiznijeg proizvodjaca cena po komadu je do 5$... A "rad" se zavrsava za par minuta ne zato sto se radi nesto komplikovano (kliktanje po ikonicama u vrlo striktrom redosledu) vec zato sto govorimo 8-bitnom cipu koji korene vuce iz doba C64/Amiga kucnih racunara.  

 

Ako ne ideja za solidarnost onda biznis ideja...

 

Znam ja vrlo dobro koliko košta čip i kako može da se iskopira. Ali mi nije palo na pamet da Čeči predložim tako nešto. Čovek je to pošteno kupio od Grka, a ja sam ga pošteno platio Čeči. Ne treba mešati solidarnost sa krađom intelektualne svojine.

 

Ponudio sam ga na prodaju jer mi stoji. A kao što je stojao dve godine, može da stoji još. Sve dok mi ne dune da ga probam u svom motoru ili neko želi da ga kupi.

 

Sa druge strane, pozdravljam ideju da neko kupi čip za par dolara/eur i krene sa razvojem od nule. Kada ga dotera do nivoa da bude zadovoljan i do nivoa da može da ga ponudi tržištu po konkuretnoj ceni tada može da se priča o biznis ideji. Sve ostalo je čista krađa. ;)

 

A evo i anegdote na tu temu...

Nekada davno, kada sam bio mlad i bavio se računarima, čipovi su bili jako skupi. Memorija za PC računare je koštala kao 15 plata u vreme kada je plata bila 5 nemačkih maraka. E u to vreme mi dođe kupac i kada je video šta treba da plati 150 maraka uzme to u ruku i kaže: "Pa ovo moj plastičar u Pazovi napravi za pola marke!". U ruci je držao memorijski modul za PC. :D

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Svako gledište kroz ličnu prizmu je naravno legitimno, ali subjektivno i pojedinačno kao slučaj. Kao neko ko se bavi BMW problematikom, mogu sveobuhvatnije i da analiziram i da sagledavam i kvarove i popravke. Često navodim da je BMW bokser prost kao krug, nema jednostavnije figure, al da vidim ko će rukom da ga nacrta savršenim, uvek će biti neki jajasti oblik u većoj ili manjoj meri, što se posledično može projektovati kao anomalija i ne retko kvar. Naravno, po prirodi stvari, susrećem se sa već pokvarenim i problematičnim motorima, ali kroz presabiranje iskustva, slobodno mogu da kažem da dosta problema potiče upravo od nedovoljno dobrih ruku. Da bi se nešto valjano uradilo, mora se znati, umeti i imati potvrdno iskustvo, a ne samo hteti i misliti. Vrlo često mi se obraćaju ljudi za savete i na osnovu toga i po onome što zatičem, zaključujem da to rade prvi put, bez utemeljenog znanja, često ošljarski i od "majstora". Čuo sam se sa pokretačem teme, nisam mogao da obuzadam smeh, jednostavno sam reagovao spontano iznenađen, barem 3 puta mu je dirano usisavanje, a moguće da je već ranije motor bio razdešen i ko zna u kakvom stanju su svi elementi potrebni za fin rad agregata, većina oglasa i za auta i motore je "sedi-vozi", što naravno nije tačno, jer jednostavno malo je verovatno da je neko potrošio ozbiljnu sumu novaca da bi sredio motor za prodaju od par hiljada €. 

 

Dosta sam napisao u prehodnom postu, u ranijim izlaganjima kroz raznorazne teme sam navodio da se ne dira usis tamo gde BMW izričito zabranjuje, postavljao sam izvode iz fabričkih manuala gde jasno stoji da ako se poremeti protok smeše diranjem, moraju anšprici kod proizvođača na podešavanje, a skoro svaki oglas sadrži navod da je motor sinhronizovan, što u velikom broju slučajeva znači da je upravo čačkan gde ne treba.  Uz dužno poštovanje svima, malo ljudi razume uopšte rad agregata i kako se usisisavanje ponaša kao radni postupak u talasovodu i mlaznici, što praktično jeste, plus je BMW i tu atipičan, po nekim teorijama i pogrešan po načinu promene ubacivanja vazduha.  Bokser koncept traži apsolutnu simetriju između cilindara, kao na vagi, nije dovoljno da bude poravnat na nekom od alata jer je to kvazi usaglašenost, već mora da ima baznu jednakost u snazi, slikovito, ko pedale od bicikla, mogu biti različite pa se duža slabije pritiska i tako uravnotežava radni ciklus, ali kroz promenu brzine jednostavno nije moguće održati jednako konstantan moment kontrolišu svoje mišiće i bajs ima   izražajnije trzaje. ECU jedinica je programirana da čim pre osiromašuje smešu, da bi motor trošio što manje, da ne kažem, tačnije. Ako je jedan cilindar manje činkovit, negoduje osiromašenoj smeši više nego dobro nahrenjenom, pa višak goriva prija taličnom cilindru, dok ovaj dobar, jednostavno protera višak goriva kroz sebe. Posledica ne mora uvek da bude povećanje ukupne potrošnje u odnosu na predhodno ostvarivanu, ako se radi o relativno malom disbalansu, biće čak i manja zato što slabiji cilindar ne opterećuje bolji već i on vuče punom snagom koja je teoretski jednaga drugom, pa se manje otvara komanda ručice, ide sa manje gasa. Kad je veća raznolikost, obično je utrošak goriva veći i nesrazmeran podizanju performanse. Sve ukupno, dobro utrimovan motor će se ponašati kako je Pobesneli Maks naveo i nije jedini kroz moje skromno iskustvo. Zahtevno je sve to napraviti, pogotovu kod starog motora i na kome nema šta nije dirano, da ne govorim o napomenutim proizvodnim razlikama koje je BMW činio kroz godine i svaka traži različit pristup, barem malo, a BMW krije i osnovne podatke. Ne retko, ajnšprici moraju na stolu da se podese i poravnaju u idealnim uslovima, pa onda da se na samom motoru vrši podešavanje, često se mora ponavljati proces da bi se dobio valjan rezultat i to pored znanja i volje, iziskuje vreme  Neko će reći da to nije možda baš toliko bitno, sa aspekta samog rada možda i nije, ali sa tehničkog aspekta, svake nus anomalije kroz vreme oštećuju sklopove, recimo, lanci trpe i kad se oni poremete, razvod ventila odstupi od proračunatog,  dolazi i do razlike u geometriji  između cilindara i onda nije moguće uvek doterati motor u top performansu, mada to vlasnik uglavnom ne registruje, jer po pravilu  bude uvek bolje nego što je bilo, za tačan motor kažem, sa radošću se vrti.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova

Ljudi sada sam video priču na četu. Nisam bio sam svoj 7 dana. Razbi me Korona. Sad je malo bolje. Elem jedva čekam da prezdravim i odvezem mezimca kod Đute na pregled. U ovim teškim danima često se setih jednog slogana: nema tako lošeg dana koji tvoj ljubimac nemože da ulepša. Pozdrav svima. 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 23 sati, Vlada z. je napisao:

Elem jedva čekam da prezdravim i odvezem mezimca kod Đute na pregled.

Nemoj dvaput da kažeš, kod mene je veoma oštar kriterijum i ne prija mnogima kad im se saopšti pravo činjenično stanje.

 

 

On 20.9.2021. at 9:17, markone je napisao:

Niti je ovaj čip neophodan, niti je BMW nepouzdan. I moj R1150GS je trenutno na 144.000 + km. Od ulaganja sam imao samo redovne servise i moje viđenje dodatne opreme. Ništa ni značajnije ni ozbiljnije od zamene ležaja diferencijala pre skoro deset godina, a nekih par meseci od kada sam ga kupio. Verovatno nije na vreme menjano ulje... Od tada ništa. Da čuknem u drvo.

 

Kao što je i Žika napisao. Samo je bitno ne dirati ono što ne znaš, ne dati da te ubede da "nešto ne radi kako treba" oni koji nikad nisu vozili BMW Boxer, i ne davati "majstorima" da ti rešavaju "problem" koji ne postoji realno, već redovno ostavljati motor na servis nekom ko zna šta radi. Ima ih par u SRB.

 

Moram da napomenem da pričamo o motorima koji su stari skoro 20 godina i prelaze velike kilometraže. Neki prelaze godišnje tolike kilometraže da moraju minimum dva redovna servisa da rade. A to ne može da se poredi sa nekim novim motorima koji se voze par hiljada kilometra godišnje. U tom režimu BMW R1150GS uz redovnu zamenu ulja, filtera i kočione tečnosti može da traje večno. Naravno, nakon par decenija moraće da se zamene i delovi koji propadaju vremenom (gume, akumulator, kočiona creva ako nisu teflonska, i ostali delovi koji imaju gumu i plastiku u sebi).

 

 

Moj bivši R1200GS je okrenuo preko 170.000 km sada, Mackov je prodat sa 190.000km nedavno, kupac se zabezeknuo kako motor ide, koči, leži, šalta a i izgleda vrlo lepo na kraju krajeva. No, svaki motor u nekom trenutku traži, tako da se izrazim, jednu generalnu inspekciju i reset u vidu opsežnog servisa, naročito kad se kupi polovan motor i ne zna mu se istorija, mada ni ona ne znači previše, a tako je u većini slučajeva. Jednostavno se vremenom sakupi dosta toga, iako motor funkcioniše dobro. Po mom nekom viđenju, masa anomalija je uzrokovana neadekvatnim pristupom i rukama, što od strane samih vlasnika, što od kojekuda. Ovo sam recimo zateko prekjuče, filter goriva je iz 2017, (a sreću se još iz prve ugradnje iako je bilo plaćeno za  nov i sa zamenom), onoliki smerokaz protoka goriva, a okrenut  naopako i naravno, mora nov, ne zna se ko ga je tako ugradio, skoro je motor kupljen:

filter.jpg.cf3fe3080ffc3bab5b9a64fe6ebdf5b2.jpg

 

Kućište deformisano od pretezanja, vide se ispupčenja, neće da pusti dihtung ali se vibracija pumpe prenosi na rezervoar i čuje se nekad poprilično, ispravi se to,  novi zaptivač koji je ovakvim stezanjem spljošten previše,  košta oko 10€:

905035525_filter2.jpg.e705215dcfffbcc5fb8634a34515af96.jpg

 

 

Kućište filtera za vazduh, dva od 4 šrafa oblajznula, ubačeno nešto ali ne drži dobro pa se poklopac mrda, što nepovoljno utiče na usisni talasovod, pod time se misli na strujanje usisnog vazduha, kad zatitra, pulisara i sam rad agregata, (nije GS):

1651295277_filter3.jpg.f9992ad9bdea700352dddd067ba6853f.jpg

 

"Dihtung maker", što je nedopustivo i jasno napomenuto u fabričkom manualu da zaptivne površine i zaptivači, moraju da budu klot. Otpadaju pračići neizostavno, samo da se moli Bog da ne zapnu u uljnoj magistrali i umanje kapacitet podmazivanja:

1259476174_dihtmasa.jpg.01fc69e2bac5e0e37e0f31a0e96c9d2c.jpg

 

Poklopci ventila često sa iščupanim navojima i sa umetnutim žicama il ko zna čime, kupe ljudi moment ključ i majstori do...:

560600342_navoj2.jpg.51c7d8b9702e5ae62ef05954840c1ae0.jpg

 

Agregat bez zazora na klackalicama, ventili su sigurno glavkali i vrlo moguće da je neki blago nagoreo i nezaptiva, što uzrokuje neravnomeran rad, slabiju vuču i povećanu potrošnju goriva, zazor ventili ne tako tragično kakvi se mogu zateći, podešeno sve tačno na vršne mere i očišćen dosed  vrlo pažljivo, da ništa ne upadne u unutrašnjost agregata:

zazor.thumb.jpg.5b1e5c511723c9986d46caddff093b6c.jpg

 

Kočiona creva loša, izvršen pritisak da se uradi zamena, ukupno kočenje generalno nezadovoljavajuće, nivo tečnosti ispod mere:

nivo.jpg.cf3d990a57cbed2c35300b3805ea2af4.jpg

 

Zadnja kočnica sa baš smanjenom efikasnošću, sve zapeklo i loše odabrane pločice iako su Brembo, nejednaka potrošnja samih pločica, što je posledica loše ugradnje:

1193613172_konica.jpg.1a441ca932d0b60f80b4b67f4d685ff4.jpg

 

Posledično je i povećano habanje vođica čeljusti što će činiti neke nus pojave pri kočenju i smanjiti učinak u nekoj meri:

607937919_voica.jpg.8e5f649005d00d1cd704a5e1afd3733d.jpg

 

Ovo je sve na jednom motoru i redom kako se šta radilo, šta će se naći do kraja, se ne zna. Prosto ili ne, ne znam, ali svakako da nije dobro i vremenom dolazi do rastakanja i sterotipnih zaključaka. U okviru tematike, pogrešno je uvreženo da ajnšprici moraju da lupaju kod serija R1100 i R1150, oni jesu možda predodređeni da stradaju, ali veliku ulogu u trajnosti igra samo podešavanje usisavanja agregata koje može znatno uticati na smanjenje njihove trajnosti, a kad propadnu, jako je teško podesiti tačno agregat i redukovati pulsiranje talasovoda, a sama reparacija nije ni jeftina ni jednostavna, iako se na netu može naći svašta, što je uglavnom netačno u manjoj ili većoj meri.

 

Pored detaljnog i opsežnog servisiranja nakon kupovine i u nekom početnom rastegnutom periodu, sledi tekuće održavanje koje podrazumeva zamenu ulja u agregatu na 10.000km ili godišnje, ulje u menjaču i diferencijalu na 30.000km,( postoje teme za obe radnje), ne mora na 20, godišnje zamena kočione tečnosti, podešavanje zazora klackalica i ventila na 10.000km, tako je po fabričkom uputstvu, kad se uradi malo onako, "pic pic", mogu ventili na 20.00km a i tad bude tek neki ventil potrebno malo korigovati, a klackalice po potrebi, odnosno, ostaju mirne jako dugo, možda šezdesetak hiljada a da se ne pomere više od par stotih. Svećice, ništa fensi, na 20.000km, kad i filter vazduha. Svaki oglas sadrži da je motor izservisiran i sa naglaskom da je sinhronizovan, pokretanje ove teme kazuje dosta, ko što rekoh, samo jedan zatečen a da je tačan, R1200GS.

 

Kardanski sklop je individualan, veliki lager strada mimo pravila i to obično bude prvo ugrađeni i koji nije dobro utrimovan pri montaži, ili ako je urađena prosta zamena bez kontrole i podešavanja, a kad se uradi na optimum, mora da traje barem 100 hiljada i kusur. Pivot lageri stradaju, zahtevaju redovnu kontrolu i podešavanje, problem je što fabrički navod nije dovoljno dobar, pojednostavljenje samog postupka servisiranja, ono, kilo ključ i klik, dovodi do preranog kvara,  ležajevi nisu jeftini ni malo a zamena preskupa zbog nužnog rasklapanja celog kardana.  Kardansko vratilo kod ovih serija je dugotrajno i nije nužno nikakvo održavanje, to se radi kad mora da se vrši neka druga intervencija pa se mora rasklapti ceo sklop, inače samo podmazivanje radi toga, ja odvraćam vlasnike od te ideje. Vratilo u većini slučajeva strada nakon nestručnog podmazivanja, ili ti, "servisa" kardana, kako često vlasnici govore.

 

Za serije R1200 ima razlika, ali je to neka druga tematika, mada su posledice iste.

 

 

 

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja