Jump to content

Moto Zajednica

Auto Škole - Iskustva

Recommended Posts

  • U prolazu, 6 postova

Pozdrav svima, nov sam ovde na forumu i nisam siguran da li sam baš pogodio mesto gde da otvorim ovu temu ali ne zamerite.

Hteo bi da pročitam ako ima neko sa foruma novije iskustvo u vezi polaganja u auto školama, konkretno za E kategoriju, kako je prošao, koja je škola ok, instruktor, da li postoje opcije teže ili lakše, odnosno proverene ili neproverene opcije odabira škole/instruktora i da li je to manje važno.. Itd.. 

Bio bi jako zahvalan da se neko javi sa nekim informacijama. 

Pozdrav! 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 300 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW F650GS, CRF 1000L

Druze 1. post na forumu pa odmah pitanje i to jos za E kategoriju na moto forumu.

 

Redosled ovde je malo drugaciji,prvo se predstavis u temi za nove clanove, dodje mu kao dobar dan u neku kucu kada udjes...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 839 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: NEMAM

Ja sam polagao C pa E pre neki mesec.

C -kategorija je oko 50 000 koštala.
E - je oko 30 000 , 1000 rsd gore gole.

Ove gore cene su za obaveze za auto školu,izlazak na polaganja i MUP takse.

Dodatni trošak je , u mom slučaju, lekarski, koji ne koštao oko 3500 rsd sa prepisom za E , pošto sam išao jedno za drugim , C pa E. Dakle ne plaćaš 2 lekarska nego jedno za C i prepis 1000, naravno,to važi da se uklopiš u 6 meseci za obe kategorije. Samo za E se uklapaš u mesec dana, vozi se 7 časova,nema testova,samo se izlazi na vožnju.

Drugi dodatni trošak je u mom slučaju 2x zamena dozvole. Kad položiš C vadiš novu dozvolu pa sa njom tek možeš krenuti na obuku za E.
Onda je opet menjaš kad završiš E.

Zaboravio sam koliko je izrada nove dozvole,ja mislim da je oko 1600 dinara.

Ako planiraš da radiš profi,onda imaš CPC sertifikat,koji sa slušanjem,polaganjem, taho karticom,izradom sertifikata prelazi cifru od 170 000 rsd.

Pa onda posle opet menjaš dozvolu da bi ti upisali COD95.

Eto...ukratko.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

Hvala ti druže, na opširnim informacijama oko toga, samo kako da kažem, kod mene je slučaj malo drugačiji.. 

Naime, ja sam već krenuo na polaganje za E kategoriju, sad u Februaru, (imam C od 98e kad sam i prvi put polagao,tada je bio zakon polažiš odmah za C dobiješ i B), samo što mi se ovo nekako odužilo..

U dva dana sam izvozio(na nekom kršu od Iveca, menjač mu na šamaranje, ) sve časove(7), platio im 35.000(5 po času) plus 3.000 lekarsko i plus 7.000 komisiju(Mup),ukupno 45.000..

Zovu me tek posle 25 dana na polaganje(samo praktični ispit) i ja se ludak ne setim tada da uzmem dodatni čas pred ispit nego ono, kao, prekrstim se, valjda ću uspeti..

Na dan polaganja osim predstavnika iz Mupa kao drugi član komisije stiže mi vlasnik škole(prvi put ga vidim) umesto instruktora?!

Naravno, vidim ja odmah teško će ovo proći danas,.. 

Krenemo prvo na poligonu rikverc, a prikolica krene da beži levo, pa napred izravnam, krenem opet, ona sad desno, ne vredi..  (ruda ima lufta u futeru, ne bi je isterao ispravno u rikverc ni sa 10 godina iskustva). 

Nista, vide oni, pandur dobacuje kao da sam iskrivio prikolicu pod 90° obario bi me momentalno, nego kao aj teraj sad, idemo u saobraćaj..

Vozim lagano, krenemo, stajanje, skretanje , počne kamion da trza, ne znam jesam pogodio 2 ili 4 brzinu, bila druga ali kvačilo hvata tek na vrhu a od početka do vrha hvatanja kvačila skoro pola metra.. Šou, i ovaj mi pandur još dobacuje. "Jesi video pri skretanju kako ti je zadnji točak od prikolice prešao ivičnjak(a ivičnjak baruština, propali deo asfalta).. Rekoh mu bilo je blizu.. A on, ne, ne, prešao je.. 

Sve u svemu, nedugo zatim uradim tu i tamo još koju grešku a onda šok, tokom vožnje ugasiše mi se na instrument tabli lampice, ne znam više jesam u sporohodnoj ili brzohodnoj, vlasnik se pogubio, kaže mi usred vožnje da stanem, udara po menjaču, pali gasi, kači neki lap-top da ga resetuje, strašno.. i kao nema šta, vraćamo se na poligon, ovaj iz Mup-a, samo čvaka hemiskom po testu, nakarika mi negativnih poena i kao .. očekivao je bolje da ću voziti, kao nisam još savladao tehniku vožnje,.. izvežbaj još malo i srećno drugi put. 

I evo od tada prošlo mesec dana, ne zovu iako sam posle polaganja odmah otišao u školu, platio ostatak što je ostalo i rekao im tamo da me prijave za ponovno polaganje..i da bi uzeo još jedan dodatni čas kad se javi termin polaganja.. Reče mi ok, javiće mi čim dobije termin..

Evo preko mesec dana prošlo, pitam se šta da radim sad, zvao sam ih i pre nekih 10tak dana, kaže javiće mi čim dobiju termin 5 dana pre polaganja,..(intonacija odgovora - ne smaraj). 

Eto, to je neko moje iskustvo, škola mi ne uliva neko poverenje, da li da menjam školu i da li se to uopšte može (uz neku potvrdu iz te škole o odveženim časovima)..? 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

Inače, planiram da vozim profi inostranstvo, frigo, na CMR, imam dokumenta EU članice, vozačka i tamo KOD95 završavam.. 

Sve već pripremljeno, obuka mi mesec dana u toj firmi, dupla posada, pa tek onda krećem solo.. EURO6 su kamioni.. 2017-18-19 godište, automatik menjač, motorna, retarder, distancer, tepomat.. 

Ali zapelo mi kod dobijanja E kategorije, teško je položiti na takvom vozilu sa obukom od 3-4 sata, još tako staro, gotovo i neispravno.. pitam se kako ih i puštaju da koriste takva vozila za obuku.. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 839 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: NEMAM

Da. Ti si pre 2019 položio pa stičeš pravo na CPC , samo periodične obuke posle da ideš.

Al pošto radiš inostranstvo onda te boli patka za to. Ne znam iz kog si grada.

Ja sam polagao u auto školi Michel na B.Brdu , skroz korektna saradnja a pritom i cena za sve to što sam položio je povoljnija nego u 10 drugih auto škola gde sam gledao cene.

Meni je plan ako ne ove godine onda sledeće da završim punu A , a za 2.godine bi voleo da završim D,ako finansije dozvole. Imam trip da ispunim dozvolu.

Dobro si ubo posao kao početnik,generalno je teško početnicima naći posao vozača. Barem tako kažu,nisam probao.


Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

Izgleda da sam ja onda fulao školu.. 

 

Gledao sam  i ja par školi pre ove i sve su bile tu sa istom cenom, 7 časova po 5hilj plus 7hilj. komisija i lekarsko oko 3 preko škole do 3,5 hilj. ako ideš mimo škole..

 

I onda je presudila opcija blizina stanovanja, okolica Zemuna.. 

 

Ako me ne pozovu za par dana, odoh onda do njih na razgovor, tražiti kad se može najranije očekivati ili premeštaj u drugu školu(moguće je da ne dobijaju često termin zbog manjka kandidata).. videću šta će reći.

Jebešga, kategorija mi treba radi posla i sigurno neću na tom i takvom kamionu za leba zarađivati i još da mi se tu sad stručno preserava jesam li dobro krenuo sa takvim kršem ili ne, da me obara zbog nekih poprečnih grana što su se počešale po prikolici a ulica uska da jedva kombi može proći. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova

A što se tiče posla, potrefila se konbinacija.. 

I sve to je i uticalo da se odlučim i oprobam u tom poslu. 

Sugestija rođaka koji već dugo taj posao radi plus kod njega u firmu idem.. porodično sam sad sa manjim obavezama(dete nam ide u školu), supruga može izneti te obaveze bez većih muka i neki period u tom poslu od par godina nebi nam trebao biti neki veći problem (moj izostanak po mesec dana i sl. ), kad dođem tu sam do 10 dana, porešavam šta sve treba i u sedlo opet. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja