Jump to content

Moto Zajednica

Ćerka na motoru

Recommended Posts

  • Drug član, 2729 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000
pre 41 minuta, feniks je napisao:

Prvo na ugašenom motoru, neka oseti ravnotežu i žiroskopski efekat vozila,

Kolega, uz duzno postovanje:

Ziroskopski efekat se postize rotacijom mase (tocka) i tezi da zadrzi telo u pravcu centripetalne sile. Posledica je uravnotezenje onoga na sta taj ziroskop ima uticaja. 

Pri gurkanju bicikla/cega god/ ova sila prosto ne postoji. (Da postoji, mogao bi da gurnes bajs nogom i vozis ga bez ruku dok se ne zaustavi pa cak i kad stoji - V=0/a=0 Wp bi bilo u plusu, sto je nemoguce) 

Guranje motocikla po dvoristu je odlicna vezba i svima je prepirucujem zbog osecaja mase. 

Ja sam vezbao sa tatom na motoru od 90 kg uz i niz ulicu. Kad sam vozio bez njega, pesma. Sa njim katastrofa, jer je bio tezi od mene 2x.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1693 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom

Moja cerka je sa 16. polozila za A1 (nema smisla polagati za AM) i vec tri godine vozi yamahu majesti 125 iz 1998-e.U par navrata sam joj nudio veci motor sa brzinama,nije htela uz izgovor da joj je ovaj odlican za njene potrebe i uzivanje.
1.Nisam ulozio mnogo para (400-500 evra) pa ako odustane nije neka steta.
2.Zasto skuter?Zbog haosa u saobracaju i da bi bila skoncentrisana na isti,da joj  saltanje ne odvlaci paznju i eventualni problem gasenja motora na semaforu
3.Mali tockovi u laganoj gradskoj voznji (dete i treba da vozi polako) nisu tolika mana kao na otvorenom putu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 692 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Lapsus calami (greška perom) kada uz osećaj ravnoteže dodadoh i žiroskopski efekat vozila.

:bacikosku:

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 436 postova
  • Lokacija: Železnik
  • Motocikl: Yamaha Fazer 600
Pre 1 sat, Kadezi je napisao:

Kao što napisah par postova iznad, imamo isti "problem". Kao i ti imam ćerku od 15 godina koja voli da se vozi sa mnom i uživa u tome. Ali moj savet ti je da ti njoj uplatiš B kategoriju. Dozvola za auto joj je bitnija od dozvole za motor. Na žalost, više se uz B kategoriju ne dobija Am pa ne može da vozi ni mopede. Takodje, mislim da će automobilom bolje i sigurnije upoznati saobraćaj. A motore i skutere može polako uz tebe i tvoje drugare lagano da upoznaje pa i da se odluči šta joj više odgovara kad bude iskusniji učesnik u saobraćaju.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

Upravo ovako...prvo B kategorija da upozna saobracaj i oseti sve to ,kao sto je kolega @Kadezi napisao a uz tebe polako nek proba i motor.Ja cu se truditi moje klincima ovim redosledom da uvodim u saobracaj.Greske u saobracaju su uglavnom bezbolnije u automobilu nego na motoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3006 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 48 minuta, ivica744 je napisao:

Moja cerka je sa 16. polozila za A1 (nema smisla polagati za AM)

Mislim da je ovo od presudnog značaja. Bolje je da dete prođe obuku, nego da je u fazonu - to ti je ko bicikla, sedi i vozi.

Mada, moja ćera još nema godine da vozi, ali ipak verujem da bih se pre odlučio da prvo završi za B, a ako hoće na 2 točka nek sama odluči kad bude punoletna...

Promenio član boza_kg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 768 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: motora bez trenutno

Ako ste u Bg u ja bih zaobišo kupovinu motora u širokom luku. Saobraćaj je u totalnom kolapsu svaki dan, ceo dan, a u špicu je nepodnošljivo. Svi su toliko nervozni, trube, žure, ne gledaju na druge, samo da prodju po svaku cenu. Nije to za 16 godina devojčicu. Ko god je pomenuo tomosa vozio je u neko drugo vreme kad nije bilo mnogo vozila na ulicama, medju koje spadam i ja sa t12 još 1975 te. Ako je neko manje mesto onda i može. Drugačiji je ritam svuda van Bg i NS.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2729 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Ja cu koju objektivno... 

Skuter, das gas i cekas malo i ides 65/70/90 km/h. 

50 ccm. 

Nesto sto ima menjac, ide isto ako je iste snage, ali ima posla. Pusti kvacilo da krenes, pa saltaj. Kad kocis, opet saltaj. 

Tu je onda glavno pitanje kome sta treba i ko sta zeli. 

Ako je afinitet ka motociklu, nesto maleno sa menjacem (makar kinez) ima smisla. 

Drugo, ja se vodim onom starom: idemo redom! 

Dugo sam vozio 50ccm, cak i na more isao. Pao sam valjda 100x sa tih sitnih motora, pa seo na 125 pao ni jednom, pa 500 opet ni jednom, pa 650 pa ni jednom.  Pa provozao jedno 500 motora od onda pa pao ni jednom (ko me zna, zna i sta mi je hobby) . A obisao mnogo zemalja po ovom poluostrvu. 

Stepenik po stepenik i pametna i bistra glava su po mom misljenju najbitniji. I da se zna sta je cilj. 

Moze da sedne na bilo koji motor, ali je prvo pitanje da li hoce da vozi motor ili da se voza na 2 tocka. Ako hoce samo da se voza, neki scoot od 50 da ga uvoza, posle neki liberty npr 125 (zbog vecih tockova), i onda po zelji. 

Upoznavanje saobracaja na 4 i na 2 ili na 18 tockova je zaista razlicito. (zavrsena saobracajna i imam sve kategorije  sem za autobus, i sve kategorije su koriscene, ne pricam napamet) 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1538 postova

Nadovezao bih se na ovo što je @abarth_maniac rekao. Svako od roditelja najbolje poznaje svoju decu i da li su dovoljno slobodna za više, za manje, da li im treba više vremena da se opuste i razuvere neke svoje strahove i slično. Moj sin, na primer, prvo u svemu vidi problem. Od svega nepoznatog je u stanju opreznosti, neka vrsta laganog straha. Jednostavno je oprezan i ne počinje ništa lako. Treba mu vremena a kada shvati šta mora, šta može, samim tim razuveri sebe da tu nema problema, e onda ga ne mož' skinuti k'o dete s trešnje. Jeste manji, upravo desetku skucao, ali je samo seo na moj motor. Prvo sam a onda sa mnom ali samo u mestu. Hteo sam da on bude taj koji će stisnuti dugme i pokrenuti mašinu ali jok. Ne pada mu na pamet. S druge strane ga privlači, osetim to ali unutrašnja prepreka mu ne da uživa u svemu. Ćerka, još mlađa, stajala je sa strane i odmah je bilo: "Tata, je l', mogu ja?" Različiti su. Poenta je da je kod nekog mladunca sve tako, lagano, oprezno a kod nekog drugog sve i odmah! Svaki roditelj to mora da oseti inače pravi grešku. Ili gura dete u neizvesnot i zonu nelagodnosti ili ga ograničava u sposobnostima. Složićemo se svi da i jedno i drugo ostavlja posledice kasnije. Zajebano rođaci ali je i to deo službe jednog roditelja. Možemo mi ovde do besvesti da drvimo menjač, kvačilo, gas, automatik, mali, veliki ali dokle god je to u saglasnosti sa karakterom.

Svi smo mi samo drugari sa foruma i interneta.

a24bd584afdf5e0e0126205393ab859c.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 156 postova
  • Lokacija: Bački Jarak
  • Motocikl: Suzuki GSX 750 inazuma

Definitivno je najbolji skuter od 50kubika za početak. S toliko godina, deca nemaju svest o saobraćaju. Lako se previde situacije koje bi iskusan vozač izbegao. Skuterčići bar ne daju opciju prevelike brzine, gde su eventualne greške lakše za izbegavanje. Ipak kod njih u tim godinama preovladava stav :"mogu sve". Hormoni divljaju, a svaka greška je preskupa. I dobro je sto se polaže za AM. Bar upoznaju osnove saobraćaja. Nama matorima je bilo lakše da vozimo "na divlje", jer nije bio pregust saobraćaj. A nadogradnja ...shvatiće i sama šta želi ubrzo.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1133 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000

Kao i u svemu oko dece niko ne moze reci tacnu formulu,sta je kome dobro ili lose,to moras proceniti sam jer najbolje poznajes svoje dete.Muka je to velika kako rastu,sve hoce a pojma nemaju.Kod mene cerka stize za polaganje za godinu dana i vec je rekla ona ne bi skuter,vozice dedin automatik ili kola,a posle ce videti za motor.Sa mnom voli da se voza od malih nogu,cim joj xs kaciga ful face nije bila velika.Mislim da nece samostalno voziti motor nikad(ali ajde,pretpostavka je majka svih zajeba).

Problem imam sa magarcem od 9 godina kojeg vec dve godine lazem za motoric.Sva sreca pa se od malih nogu lozi na croserice a ne na r-ove.Uvek je vise voleo drugarevog Dominatora nego bilo sta moje u garazi.Bicikl je provozao pre nego sto je prohodao.Napadao se,krsio,ali mogu da kazem da vozi dobro(da ne kazem odlicno).Od cetvrte,pete godine kad god se vozamo,ja mu pravim zamke iznenadjenja gde nema saobracaja(naglo skretanje u njega,kocenje ispred njega i slicno) da bih mu nekako docarao da mora biti na oprezu stalno.S ponosom gledam kad vozi sa drugarima i drzi jedini dva prsta na kocnicama spremna,kao da vozi motor.Naravno ludira se,pravi policajke i sve ono sto smo i mi radili,ali to su te godine.Mislim da cu ga jako razocarati ako mu ovo leto ne uzmem nekog krosica,jer je stvarno dobar i u skoli i na treningu i pomaze oko firme.Do sad sam se vadio da mu zena ne da,ali matore i oni,nisu vise naivni.Opet razmisljam bolje nek se nauci uz mene i sam,nego da mu zabranim pa da uzima od drugara za koju godinu-a to je vec recept za sranje,nadam se da se slazete sa mnom.

I neko spomenu vec-nije isto odrastati u BG,NS i u ostalim gradovima i selima.Da sam ostao tamo,veca bi mi frka bila nego sto je sad,a ni sad nije mala.

Eto ako neko ima nekog krosica za klinca pisite(i svu ostalu opremu,gladijatore stitnike),ili nemojte,ili pisite:na_glavi:jebiga nema pameti.

Ne pomogoh ti nista,ali svima je slicna situacija sa decom.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2400 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Beverly 250

15god nije vise malo godina, tu si vec da kazemo skoro pa zreo. Evo iz mog iskustva kao klinca, sa 8-9 sam naucio uz pomoc dede da cepam automatika. Sa 12 mi cale kupio automatika koji je isao 80kmh, vozio ga dve godine bez dozvole, posle polozio, dobio piaggio typhoon, sa 15 sam vec redovno terao njegov 125 skuter bez dozvole. U medju vremenu me nacuio da vozim apn, zbog saltanja brzina, Posle sam se oprobao i na transalpu po dvoristu. Tek sa 22 polazem za A2 i uzimam redovan motor sebi, i ubrzo sadasnju trandzu.
 

Htedoh reci to sto ima 15god ne znaci da je nezrela i da ne zna. Ako ces vec uzimati skuter, gledaj neki free ili liberty da ima velike tockove, ti mali klizaju ko dobar dan, sam sam pao sa njih pa znam. Druga je prica kad je redovan tocak, mislim da se u celu ovo pricu liberty 125 sjajno uklapa, manje trosi, malo je veci, veliki tockovi, mogu se dvoje bez problema voziti itd.

 

i pazite se komentarisanja voznje bez dozvole matori je na forumu :D i to je bilo po nasem kraju

Promenio član drmilan_

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1693 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom
Pre sat vremena, piki je napisao:

bolje nek se nauci uz mene i sam,nego da mu zabranim pa da uzima od drugara za koju godinu-a to je vec recept za sranje,nadam se da se slazete sa mnom.

Moja kad je izrazila zelju za motorom trazio sam savet od u klubu od starijih bajkera cija deca voze ili ne voze motore.Da li da joj nekako zabranim ili sta?Odgovor je bio zabrana nikako,bolje je ti polako uvedi u moto svet nego da sutra sedne sa nekom budalom i napravi sranje.Zabranjeno voce je nasladje,jelte?

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 145 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: KTM 890 Duke 2022

Khhhmm...

videh da se ni jedna kolezinica nije javila pa rekoh hajd da i ja kazem nesto...mene su učili da vozim na MZ ETZ 250, stara škola...krenulo se prvo od guranja motora, prešlo na podizanje pa tek onda na vožnju, insistirano uvek na punoj opremi ipah imadoh svega 12god, elem, moje lično mišljenje i ne želim vredjati kolege sa skuterima je da su skuteri skroz bezveze za nekog ko ima metar i šumsku jagodu i 58kg sa sve opremom.

Svi iole dobri skuteri su teški imaju široko sedište bla bla bla...tako da krenuti sa motorom male kubikaže tipa 125-250 koji je malko lenj i oprašta greške, samim tim takav motor je lagan te će devojče imati više samopouzdanja, naučiće da manevriše lakše, imaće onu prividnu sigurnost da može dohvatiti nogama pod...

E sad...moj sinak je naučio da vozi na mom hornetu 600, i prvi motor mu je bio kinez apolo 250, potrajao je celih godinu dana i posle xyz popravki kupila sam mu ktm 640lc4 duke 2...još uvek ga vozi (za koji dan će napuniti 20god), i sanja sad da uzme neki drugi.

Pošto sam mu majka veoma dobro ga poznajem i znam da je odgovoran i da nema onaj momenat zavrtanja gasa (jes da mu nikad nisam dala moju staru 929 fireblade da vozi), tako da ti najbolje poznaješ svoje dete, na kraju pitaj nju šta joj se svidja a predloži nešto realno...

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1312 postova
20 hours ago, stilgar said:

Ako ste u Bg u ja bih zaobišo kupovinu motora u širokom luku. Saobraćaj je u totalnom kolapsu svaki dan, ceo dan, a u špicu je nepodnošljivo. Svi su toliko nervozni, trube, žure, ne gledaju na druge, samo da prodju po svaku cenu. Nije to za 16 godina devojčicu. Ko god je pomenuo tomosa vozio je u neko drugo vreme kad nije bilo mnogo vozila na ulicama, medju koje spadam i ja sa t12 još 1975 te. Ako je neko manje mesto onda i može. Drugačiji je ritam svuda van Bg i NS.

Mi koji od 16 godina vozimo po Beogradu, taj isti kolaps i glavu u torbi (nazalost) dozivljavamo kao nesto normalno, u smislu da smo se vec navikli na manijake.

 

Vozim iskljucivo vece i teske motore kroz isti taj kolaps (iako nisam ljubitelj voznje po gradu) i ako "navatas" skila, sve ostalo ti posle bude smesno. Uvek filtering...

 

U prevodu, ako se navezba u BG-u, lako ce za ostalo. To je jedna skola koju ne moze sebi svako da priusti. Doduse i dan-danas ekstremno opasna po cenu glave, al svakako ozbiljna skola.

 

Posle te skole samo da nauci da krivinari, i zavrsila je fakultet. 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 89 postova
  • Lokacija: KMDŽ
  • Motocikl: NHX

O vrsti i tipu dvotočkaša može naširoko da se polemiše i ide u detalje, ali kakav god izbor i lični afiniteti da preovladaju, najveći problem svakako neće biti u ovladavanju sokoćalom, već u neiskustvu u saobraćaju. 

Možda preterujem, ali deluje mi opasnije pustiti tinejdžera u saobraćaj kroz BG na mopedu, nego mu dati R na stazi. Iskustvo u vožnji se ne stiče ni brzo, ni lako, a na dva točka često ni jeftino. 

Svakako bi bilo dobro da se duuugo vozika manje prometnim saobraćajnicama i po mogućstvu uz pratnju. Lično, svoje klince, ako ikada iskažu interesovanje za 2 točka, nastojaću da navučem na krosere, pa neka se krše do mile volje van puteva, da se ispucaju. Au saobraćaj polako i postupno, i po mogućstvu prvo na 4 točka. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 103 postova
  • Lokacija: Pančevo
  • Motocikl: Kawasaki en500c

Mi smo u Pancevu, tako da je situacija potpuno drugacija ali daleko od bezopasne, a jos dalje od onog vremena kada sam ja kao i vecina od vas ucio da vozim, ja sam bio treci osnovne kad me je calac stavio na T14 u ulici koja je bila nasuta sljakom iz železare. Moram nekako da utvrdim da li stvarno zeli ono sto prica, ne bih da cekam polaganje vec sam mislio da joj nabavim neki motoric da je prvo vidim na nekom parkingu, jer ko sto rece koleginica znam dete videću joj po licu dal se primilo....

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8137 postova

Kako sam ja rešio, čini mi se još gori, problem, možda ti da neku ideju:

 

Dva klinca, kojima sam teča, ulaze u nezgodne godine, stariji 13, mlađi 10. Nezgodne, jer im je teča zbog motora nekakvo polubožanstvo, rastu u garaži, stariji je štrajkovao glađu kod roditelja za motor (ne zezam se, drma ga toliko jako). Odgovornost je još gora, nisu tvoja deca, kako i šta činiti, roditelji te mole da ih učiš, jer vide samo pozitivne stvari u motociklizmu, pokušavaš da objasniš...

 

Na kraju, ja sam rešio tako što starijeg klinca vodimo na enduro, na savski Kej (vi imate Tamiš, odličan je nasip, sve ka Glogonjskom ritu od Pančeva, ili ka Kovinu niz Dunav). 

 

Ima vremena za saobraćaj. Kada se setim sebe sa 17-18, ne želim da mislim šta bi bilo da mi je neko onomad dao motor... Bolje skil osvajati u šumi i blatu, nego na ulici, u saobraćaju. Mnogo je u tim stvarima skupa i ta jedna greška, a ko ne napravi grešku u bilo kojim, a kamoli u godinama kada još ne znaš da si potrošiv.

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3006 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Dal ja pogrešno gledam na stvari, ali nisu isti motivi za devojčice (devojke) i klince, rekao bih.

Devojka pre želi da može da prođe od tačke A do tačke B, da ne zavisi od nekog da je vozi, da pritom izgleda lepo :), obučena po želji i ukusu...

 

Kaki bre blato, kaka oprema, enduro, šuma i bakrači...

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 572 postova
  • Lokacija: Bg-Ar
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000L, Kymco Xciting 250

Ja sam se cudio od kako sam postao otac. Kako je mogao meni otac da kupi prvi skutercic? Kako je smeo da me pusti na ulicu? Kako je mogao da zivi poreg tolike brige da li ce mi se nesto desiti? 

Sad, posle 15 godina (hvala bogu bez ozb. padova) shvatam da me je poznavao mnogo bolje nego sto sam ja mogao i da zamislim...

Ako znas svoje dete, zensko ili musko, znas kako su vaspitani i uceni, mozes mu dati avion da vozi, ako ne, i roleri su rizik...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 145 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: KTM 890 Duke 2022
11 minutes ago, boza_kg said:

Dal ja pogrešno gledam na stvari, ali nisu isti motivi za devojčice (devojke) i klince, rekao bih.

Devojka pre želi da može da prođe od tačke A do tačke B, da ne zavisi od nekog da je vozi, da pritom izgleda lepo :), obučena po želji i ukusu...

 

Kaki bre blato, kaka oprema, enduro, šuma i bakrači...

Grešiš ovaj grešiš šinko....:P 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja