Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina motora Kawasaki ER5

Recommended Posts

  • U prolazu, 2 postova

Pozdrav svim clanovima,

 

Za forum znam vec 3-4 god i ponekad udjem da vidim sta se desava, ali u poseldnje 3 nedelje sam postao poprilicno redovan sve u cilju da saznam sto vise inforamcija radi kupovine motocikla i ulaska u svet na 2 tocka.
Imam 22 godine, A2 kategoriju posedujem vec 2 godine (mogu da polazem i za A-mada nisam siguran da mi je to sada potrebno). 
Jedini motor koji sam ikad vozio jeste u autoskoli kad sam polagao a to je Kawasaki ER5 2000+god. Posto motor nisam bas mogao da probam lepo da vozim jer je to ipak bila autoskola pa maltene nisam ni presao 60km/h, poceo sam da istrazujem o njemu i video sam da zapravo on meni ispunjava sve uslove.

 

Konkretno od motora zahtevam da:
1. Nije velika registracija- zbog toga kubikaza do 500cc
2. Ima dovoljno snage za putovanja- za sad planiram samo po Srbiji i nisam fanatik "ludacke voznje" (mislim da imam "kocnicu u glavi") ali ako idem na put voleo bih da vozim 120/130 a da pritom motor ne bude u 10k obrtaja.
3. Da ima rezervnih delova
4. Da bude prikladan za grad, posto ce se tu vrv najvise i voziti

 

Koliko sam saznao ovaj motocikl ima Kawasakijev "kraljevski dragulj" sto se tice agregata (legendarna cetvorka) pa ocekujem da je izdrzljiv, da ima delova i da ce me sluziti nekih 30 000 km koje ja ne bih trebalo da predjem u narednih 5 god. Svestan sam da mu kocenje nije savrseno a pre svega mislim na dobos na zadjnjem tocku.
Takodje u opticaj ulazi i Suzuki GS500E ali on ima vazdusno hladjene pa mi je ipak ER5 bolja opcija.
Ono sto me zapravo muci jeste realna cena ovih motora s obzirom da su to motocikli stari oko 20+ god. Neka maks kolicina para koju bih ja dao je 1200-1300e i to ako je stvarno u "ok" stanju pa me interesuje da vidim jesam li ih lose procenio (na oglasima su od 1500 do 2000e).
O motoru mastam vec 4 god, konacno mislim da imam sredstava da kupim jedan i uposte nisam u fazonu da srljam ili da kupim motor po svaku cenu, tako da kad sam cekao do sad spreman sam da cekam dok ne nadjem nesto sto mi odgovara.

Jos jedan detalj vredi napomenuti a to je da imam garazu i puno alata, pritom i zelje i vremena da se igram oko njega i radim sve vidove popravki (osim nekog totalno rasutaranja agregata, msm za to imam zelje i vremena ali bojim se da nemam znanja, iako sam nasao video materijale na YT gde ga postepeno rasturaju u sraf).

 

 

Hvala svima koji su izdvojili vreme da procitaju ovaj tekst i posebno hvala clanovima koji se odluce da mi pomognu i odgovore.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 476 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

Od ova 4 uslova ER5 ispunajva sva 4 :)
Jeste provereni agregat koji se ugradjivao u GPZ500, Kle, EN500, mozda sam zaboravio neki model. 
Meni je to bio jedan od izbora, al kad sednem na njega ne vidi se motor od mene :D

E sad sto se tice cene... poludelo je trziste skroz, bas mi kaze drugar jutros, honda NTV revere skuplja sad nego kad je on prodavao njegovu pre 7 godina, za TDM isto, a verujem i za sve ostale...

Ako si skupio 1200-1300 skupices jos malo. nemoj bas da uzmes motor koji zahteva ulaganja odmah ili neki krs, ume poprilicno para iz dzepa da izbije naknadno a i da ostavi gorak ukus u ustima ili odbije skroz od voznje motora.
 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 958 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Kawasaki ER 5 je redna dvica. I polaži za "A" kategoriju,jer kad pazariš motor od 498ccm,a to ti je ER 5-ica,za godinu dana ćeš shvatiti da ti je to malo i da ipak treba malo više. Posebno ako sjedne bolja polovina iza!!  Al već ako budeš mjenjao motor,da ne moraš polagati barem za "A" kategoriju. Er 5-ica je pouzdana mašina,ne troši puno,i lijepo se vozi!! Ali pod uslovom da si uzeo održavan motor. Ako nije održavan,posebno mehanički..,krene zajebancija.  Ja sam imao KLE-a 500,ista mašina,i nikakvih bitnijih problema nisam imao,dok su moje kolege imale sijaset problema. Da ne ulazim u detalje.. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 476 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

500ccm uopste nije malo, mozes godinama da budes miran sa tom kubikazom.
Sa A2 moze da se vozi gomila motora, moj TDM se vozi sa A2, drugarov VFR 800... tako da postoji izbor. Jeste lakse kad imas A kategoriju i jeste lakse kad imas vise para, al posto nemas ni jedno ni drugo mislim da je to lep izbor. Mada ti fali jos malo novca :)
 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6805 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Vozio sam ER5 baš dugo, skoro 6. godina.

 

Održavanje, odnosno delovi su rasprostranjeni i ima ih u raznom kvalitetu, odnosno cenovnom rangu. Nije skuplji za održavanje u odnosnu na neki maksi skuter 250cc - 300cc

 

Motocikl je čista OSNOVA mehanike. Retko ima problema sa njom ali tokom godina pokazao je nekoliko problema:

 

1. Curenje antifriza na spoju cevi kućišta termostata i bloka.

 

Rezultuje natapanjem svećice i gašenjem cilindra. Rešava se zamenom dva O-ringa koji koštaju oko 300 dinara u originalu.

 

2. Regler

 

Dešava se da im strada regler. U tom slučaju, poveća punjenje i može da izgori obrtaljka i far. Regler preventivno rešiš kod Joške ili Žike.

 

3. Sistem napajanja gorivom i vakuumi

 

Karburatori moraju da budu servisirani. Kad kažem servisirani mislim komplet osveženi novim potrošnim delovima i podešeni po fabričkim specifikacijama. 

 

Slavina za gorivo je problematična. Dve varijante su opticaju. Nova originalna od 70 eura, ili ugradnja obične, manuelne.
 

Sva creva za gorivo, vakuume i pripadajuće šelne treba zameniti novim. Ovde preporučujem da NAMENSKA creva za benzin i vakuum kupiš u WURTH-u zajedno sa kvalitetnim Zebra šelnama.  Na crevima rezervoara ugradi brze metalne spojke.

 

Nije ovo ništa što se ne dešava drugim motociklima, samo su godine i pitanju i te vitalne stvari moraju da budu osvežene. Ako sve ovo uradiš, računaj da si miran sigurno 5 godina.

 

Generalno, sam motocikl je dovoljno veliki i snažan da se može nazvati pravim "velikim motorom". 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 989 postova
  • Lokacija: Požarevac
  • Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere

Evo i ja da prozborim po koju. Neces se pokajati, dosta okretan i stabilan motor, po gradu je dobar jer nije nesto tezak, moze i da se krene slobodno negde dalje ne umara toliko, jedino ako nisi preko 1.90. Meni je bio ok legao, i bas mi se svidjao sto je upravljiv, na otvorenom do 100 trosi ispod 4.5 litra ako je dobar. Ima snage, nije lenj. Ja par puta vozio suvozaca i nije mi smetao, ima dovoljno mesta. Delova ima, i nisu skupi u odnosu na druge japance. Jedino obrati paznju na zadnje amortizere pri kupovini, u Srbiji ih je nemoguce naci za onaj noviji model, za stariji ne znam. Cale kupovao od nekog skutera od 500 kubika to je jedino slicno sto je nasao i nije nesto trajalo dugo, ali on svuda ide sa kevom pozadi i ne cuva ga nesto preko rupa tako da nije meradovan.
Mislim da nece brzo da te smori.


  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova

Hvala svima na iskrenim odgovorima.

 

Zaboravio da napomenem da sam visok 177cm i tezak 85kg tako da mi je motor taman. Suvozaca ne planiram da imam. Mislim da cu biti poprilicno zadovoljan sa tom kubikazom i snagom pa za sad necu ici na A. Jedini razlog polaganja za A jeste sto imam neki osecaj da motora sa vecom snagom ima vise pa im je i trziste uravnotezeno za razliku od A2 kategorije.

U toku dana sam kontaktirao par prodavaca cisto da vidim kako ce reagovati na cenu koju nudim. Nije se niko odusevio ali jos nista nije sigurno i gotovo. Nije da necu da dam vise nego trenutno nemam, a sa druge strane ne bih da propustim neku dobru priliku. Odgovor kao sto je napisao @Alekre mi mnogo znace jer ce ovo biti moj prvi motor pa da znam sta tacno da gledam i cemu da se nadam, takodje procesljacu i temu "KAWASAKI ER-5 i GPZ 500" na forumu koju sam, iz ne znam kog razloga, tek sad pronasao.

 

Zanima me takodje ukoliko motor nije bio vozen, odnosno najvecim delom je bio parkiran u garazi (recimo 3,4,5 godina unazad) kakve posledice mogu biti? Dal najvise trebam da se plasim rezervoara i zapusenih karburatora?

Kako da znam da su amortizeri spremni za zamenu i da li je moguci neki remont ili moraju novi posto koliko sam video cena je preko 200e +dostava...

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Solo Rider, 2778 postova
  • Lokacija: Sremčica
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

0-02-05-3e92f8a2531919d1574f70ad5fb91e70ER 5 je šurak kupio sinu zimus. 2003 izvoz iz Francuske 1200€. Bio do juće kod mene da prezimi. Jednom rečju fenomenalna sprava. Peglao sam ga na "kvarno" sa sve mojih 140 kg. Vozi se kao biciklo, poteže čak sa dvoje iznenadjujuće.Prva reg izašla 19.000.- din sa teh, pregledom, tablicama i saobračajnom....znači 100€ manje više sledeće godine. Totalno pristupačan za rad.Mislim kad se uradi "veliki servis" da si miran 5 godina. Motor za svaku preporuku, srećna kupovina 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 989 postova
  • Lokacija: Požarevac
  • Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere

Mislim da ce motor da ti bude taman. Amortizeri kad ovlaze oko onih "osovinica" koje rade gore dole znaci da su za zamenu, bar ja tako gledam.
A moj savet ti je Kupi ER5, sredi sta ima i uplati za A kategoriju. Koji god motor da kupis ima da smori vremenom, jednostavno to je takva bolest od koje boluje 90% nas.

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6805 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

I ja ti savetujem da položiš za A. 

 

ER5 je univerzalni motocikl. Vremenom će tebi da se iskritališe šta želiš i kad tad ćeš preći na specijalizovan motocikl. 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

odlican motor, imam ga vec 4tu godinu, medjutim ima svojih nedostataka - godine polako uzimaju danak, treba povremeno proveravati da li je sve funkcionalno..

kad smo vec kod delova, da li iko zna gde imaju da se kupe ili poruce posto nigde ne nadjem? mislim na pojedinacne delove masine (dihtunge...)

hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4394 postova
7 hours ago, Munjarez said:

odlican motor, imam ga vec 4tu godinu, medjutim ima svojih nedostataka - godine polako uzimaju danak, treba povremeno proveravati da li je sve funkcionalno..

kad smo vec kod delova, da li iko zna gde imaju da se kupe ili poruce posto nigde ne nadjem? mislim na pojedinacne delove masine (dihtunge...)

hvala unapred

Wemoto, Louis, Motorcycleparts.eu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 142 postova
  • Motocikl: Himalajac

Polazi za A.

 

Vlasnik sam ER 5. Uzet kao prvi motor i peglam ga 3 godine. Sve napisano o istom je tacno, dodao bih da su kocnice slaba tacka motora pogotovo sto nema ABS a pozadi je dobos.

 

Za te pare neces naci ocuvan ER 5 u Srbiji. Nisam video ijedan ocuvan a da ga ne cene 2000+, cak i mnoge zamazane kante cene toliko. Pre ces naci pristojan ER 6 za 3000 nego ER 5 za 2500. Jbg, strpi se za pare ili vidi neki kredit za ostatak. Ili idi logikom da ces prvi motor da bacis, i onako se na krsu uci voznja i odrzavanje pa da znas da se pozdravis sa tim parama koje das na njega. ''Skup je to hobi'' su reci mog majstora kad sam mu prvi put oterao motor.

 

Motor ne kupuj ako nemas kacigu, jaknu i rukavice kao minimum opreme. Novu kacigu i rukavice plus polovnu jaknu mozes uzeti pristojne za oko 200 EUR zajedno. Registracija sa saobracajnom i tablicama je oko 160 EUR.

 

Ako ti treba ortak za neko gledanje ER5 javi, Beograd i okolina. Dovoljno znam da mogu da ocenim el valja toliko da dovedes majtora na drugo gledanje ili da trazis dalje.

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja