Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Prošla 2020. godina je mnogim ljudima promenila živote, a o planovima vezanim za odmore i putovanja da ne govorim...

 

Poput mnogih kolega, i ja sam se cele sezone vrteo po Srbiji željno iščekujući bilo kakvu lepu vest, bilo kakav napredak u borbi protiv pošasti zvane Kovid19. Skoro cela sezona je protekla u znaku restrikcija i zatvorenih granica, tako da i nisam gajio neku preteranu nadu da ću bez komplikacija uspeti da napravim iole veću turu van granica zemlje. 

 

Međutim, tračak nade se pojavio kada je krajem avgusta u javnosti počela da kruži vest, kako bi Bugarska mogla da bude prva koja će ukinuti sve restrikcije i građanima Srbije pustiti slobodan prelaz preko granice. Prvog septembra 2020. se to i desilo.

 

Bugarska? Naravno, zašto da ne...

 

Iako sam u Bugarsku išao i ranije, iako sam neka od mesta reprizirao, ispostaviće se da je to bilo jedno prelepo i zanimljivo putovanje. U 14 dana i 2.800+ Km stalo je svega pomalo... od planina, jezera, mora, zanimljivih mesta, pa i nesvakidašnjih situacija, neizvesnosti... Bio sam i na mestima za koja (verovali ili ne) mnogi bugari, pa čak i kolege bajkeri, nisu imali pojma da postoje ili jedva da su nešto načuli. :) 

U nastavku ću pokušati da vam opišem i fotografijama dočaram mesta koja sam obišao. Nekoga ću sigurno podsetiti na neka pređašnja putovanja, a nekoga ću možda i zainteresovati da obiđe ovu zanimljivu zemlju. :)  

 

 Capture.jpg

 

Nastaviće se...

 

  • Sviđa mi se 35
  • Hvala 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Za samo putovanje mi nisu bile potrebne nikakve posebne pripreme. U “komšiluku” mi je manje-više sve već bilo poznato, dok je pakovanje opreme i stvari već poodavno prešlo u rutinu.

 

Pored toga što nisam hteo da baš u prvim danima po ukidanju restrikcija budem na granici, jer sećate se, sve se menjalo iz dana u dan… imao sam i par obaveza, pa je odluka pala na sredu 09. Vremenska prognoza je obećavala, ne samo za dan polaska već i za sledeće dve nedelje što mi je otprilike i odredilo dužinu ovog putovanja.

 

Dan 1. (sreda, 09.09.2020.)

 

Nisam preterano ranio jer me je čekalo laganih 460 Km pravolinijske vožnje. Dobro raspoloženje i želja za putovanjem su ipak nadjačali monotoniju auto-puteva, tako da mi “najdosadniji” deo celokupne rute uopšte nije teško pao.

 

Velika Plana, Jagodina, Paraćin, Niš, Pirot… ređali su se gradovi, pa je tako na red došao Dimitrovgrad i granični prelaz “Gradina”, gde sam i ušao u Bugarsku. Ono što primetih je da kako sam više napredovao prema jugu, sve je manje vozila bilo na putu. U jednom trenutku će se ispostaviti da su dva cilindra sa kojim raspolaže moj motocikl, i radne mašine koje i dalje nešto rove po brdima pored nedavno izgrađene deonice auto-puta, zapravo jedini zagađivači vazduha u celoj široj okolini.

 

Sam prelazak gotovo prazne i tihe granice bio je rutinski. Nakon što mi je granični policajac uz pitanje “dokle idem” lupio pečat u pasoš, par metara dalje me je sačekao i debeli, brkati bugarski carinik koji je uz osmeh, mašući rukom da prođem bukvalno vikao: “Ajde, ajde… ti si dobar!” :D

 

Neposredno po prelasku granice nailazim na opsežne radove na putu, Bugari su ozbiljno zalegli na rekonstrukciju postojeće trase. Usled pomenute rekonstrukcije koja se proteže skoro pa sve do Sofije, zatvorene su i mnoge usputne benzinske pumpe, uključujući i dve dobro poznate koje se nalaze sa desne strane, odmah po ulasku u Bugarsku – Šel i Gazprom. Kako će ova deonica izgledati predstojeće sezone, ne znam, ali sam ovo napomenuo zbog ljudi koji računaju na točenje goriva odmah nakon prelaska granice.

 

Kada sam već spomenuo gorivo, ono je nešto jeftinije nego kod nas, mada i kod njih cene variraju od pumpe do pumpe. U proseku, za 1L (95 oktana) treba dati oko 1,70 leva dok su premijum goriva skuplja i malo su jeftinija od naših. Za jedan evro se u menačnicama dobija od 1,94 do 1,95 Leva. Što se vinjete tiče - nije potrebna za motocikle.

 

Pojačani i sve gušći saobraćaj na širokom putu nepogrešivo signalizira da je glavni grad veoma blizu. Odmah stičem utisak da ostali učesnici u saobraćaju imaju veoma razvijenu svest o prisustvu dvotočkaša u svojoj okolini. Pomeriće se i propustiti vas gde god to mogu, signaliziraće vam migavcem da prođete… što me izuzetno raduje jer, nije samo poenta da ću se ja negde provući, već mi prija saznanje da sam viđen, da gledaju i prate šta se dešava oko njih.

 

Ono što uvek uradim i što savetujem svima je da u menjačnici (recimo evre) zamene za leve. Mnogo je opuštenija varijanta nego da plaćate u evrima koji su uglavnom prihvaćeni svuda. U suprotnom, kusur koji bi ste dobili u levima za date evre, kao i sam kurs bi zavisio isključivo od trenutnog raspoloženja prodavca. Pred sam ulazak u Sofiju, sa leve strane nalazi se trgovina Metro, u kojem je odmah po ulasku (ne treba vam Metro kartica) veoma lako uočiti menjačnicu (šalter banke). Odmah do Metroa nalazi se velika Lukoil pumpa sa svim vrstama goriva i bogatim pratećim sadržajem.

 

U sam centar Sofije ovaj put nisam imao potrebe da se zavlačim, jer me je preko njene periferije put vodio dalje ka Saparevoj banji, koja je bila krajnje planirano odredište prvog dana.   

 

U istom ritmu, širokim putevima dolazim i do manjih mesta koja prethode samoj banji. Na prvom semaforu, sa moje desne strane staje policajac na motociklu i pruža mi levu ruku sa stisnutom pesnicom. Svojom desnom stisnutom pesnicom u znak pozdrava dotakoh njegovu. Sve što je rekao bilo je upitno: “Sapareva banja, Rila?”, ja potvrdno klimnuh glavom nakon čega se raziđosmo uz pozdrave. Nije me toliko iznenadilo njegovo gostoprimstvo, koliko me je iznenadio službeni BMW R90 kojeg je vozio (proizvodio se sedamdesetih godina prošlog veka). Nedaleko odatle stajem i pravim prve fotografije, to će ujedno na ovom putovanju biti i moj prvi susret sa predivnom planinom Rila.

 

20200909-162757.jpg

 

20200909-214707.jpg

 

Bez problema nalazim bukirani smeštaj. Radilo se o privatnoj trospratnoj kući koja je bez sumlje građena sa namerom da se sobe u njoj izdaju. Domaćini ljubazni a unutra sve novo i besprekorno čisto.

 

Sapareva banja je poznato omanje mesto čija je glavna atrakcija geotermalni gejzir koji se nalazi u centralnom gradskom parku. Zbog svojih izvora tople mineralne vode, banja je bila poznata još u vreme Rimljana. Danas u mestu postoji nekolicina popularnih kupališta sa toplom lekovitom vodom, koja neverovatno “miriše” na pokvarena jaja.

 

U mom slučaju, Saparevu banju sam izabrao za bazu u sledećih par dana, iz koje ću da “napadam” planirane lokalitete u okruženju. Iako bez prisutnih znakova umora, povlačim se u smeštaj da privedem ovaj dan kraju, kao i da na miru uz pomoć interneta, još jedanput prostudiram ono što me čeka u predstojećim danima.

 

Capture5.jpg

 

Nastaviće se…

 

  • Sviđa mi se 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 164 postova
  • Lokacija: Pećinci; Srbija
  • Motocikl: Yamaha GTS 1000

Još malo štiva sa Bugarskom da svo moje karanje kamiona u mladosti znanje dopunim i nekim drugim iskustvima. Bože zdravlja i biće neka turica :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Dan 2. (četvrtak, 10.09.2020.)

 

Nekada davno, hiljadama godina pre nego što je čovek koračao Zemljom, u planini, na današnjoj Rili, živeli su... divovi! Mladi zaljubljeni par, dvoje divova napravili su gore svoj dom, svoj mali svet. Bilo je to prostrano, lepo i osunčano mesto, puno topline i ljubavi... nije bilo živog bića koje se nije divilo njegovim izgledom i lepotom. 

 

Nažalost, za tu sreću i lepotu, jednog dana čule su i zle sile. Došavši i ugledavši radost i porodičnu sreću divova, zle sile rešiše da unište sve i zauvek izbrišu njihovu veliku ljubav. Poslale su razorne zemljotrese koji su tresli planinu i otvorili zemlju, crne oblake, jake vetrove... Mladi div nije posustao, branio je svako živo biće, svaku travku, cvet, odbijajući napade zlih sila. Međutim, njegova borba je samo dodatno raspirila mržnju zlih sila koje su odlučile da u potpunosti sprovedu svoj pakleni plan. U teškoj borbi protiv zla, mladi div na posletku gubi svoj život a zle sile, zadovoljne obavljenim poslom, napuštaju planinu ostavljajući za sobom pustoš, obrušene litice i pretužnu mladu ženu! Njena tuga je bila prevelika i beskrajne suze potekoše iz njenih očiju, niz grebene i prevoje, prema dolinama smeštenim između planinskih vrhova gde su se i zadržale,  formirajući kristalno čista i hladna jezera. 

 

Ispred jednog od tih jezera, koje danas nosi naziv “bubreg”, postoji ogroman kamen na putu ka dolini u kojoj se nalazi jezero okruženo strmim liticama. Prema legendi, to su dvoje okamenjenih ljubavnika koji čuvaju svoj dom u večnosti.

 

---------------------

 

Ovo je bio poznati mit o nastanku 7 Rilskih jezera koja su u sklopu zaštićenog nacionalnog parka Rila. Danas, ovo mesto predstavlja najposećeniju prirodnu atrakciju Bugarske iako je dostupna samo tokom leta. Ostalim mesecima, ovo mesto je okovano ledom. Jezera se napajaju vodom iz planinskih reka i izvora, kojima je ovaj kraj vrlo bogat, ali se i prelivaju jedno u drugo stvarajući čitav splet vodotokova. Sve to još zanimljivijim čini velika visinska razlika između jezera, čak 440 metara između najvišeg i najnižeg. Šest od sedam jezera nosi ime po svom karakterističnom obliku: Bubreg (Бъбрека) - najbolje za piknik, Oko (Окото) - najdublje kružno jezero u Bugarskoj! (37,5 m), Suza (Сълзата) - najmanje i najviše (2,535 m.n.v.), Blizanci (Близнака) - najveće, Trolist (Трилистника), Riblje (Рибното) - najpliće (2,5 m), dok je najniže jezero poznato jednostavno kao Donje (Долното) - 2,095 m.n.v.

 

Rila važi za jednu od najlepših prirodnih atrakcija na Balkanu, i jedan je od najvećih nacionalnih parkova ne samo u Bugarskoj nego i u celoj Evropi. Na ovoj planini ima više od 100 vrhova visokih preko 2000 m. Najpoznatiji je Musala, najviši vrh Balkana, na 2,925 m.n.v.

 

Pa kako ne posetiti ovo mesto?

 

------------------------------

 

Capturerl.jpg

 

Iako sam malo poranio želeći da već oko 08:30h, u vreme otvaranja, budem kraj žičare koja vodi ka početku pešačke staze, nije bilo potrebe za žurbom. Trebalo je preći samo 18 Km lepog, krivudavog planinskog puta. Kako je uspon rastao, tako je svež jutarnji vazduh sve više širio pluća, dok me je nezaboravni, jak miris guste borove šume naterao da vozim sa podignutim vizirom.

 

20200910-080613.jpg

 

Prilazeći ogradi koja inače i ograničava dalji prolaz motornim vozilima, prolazim kraj parkiranih automobila... ljudi već pristižu.

 

20200910-083030.jpg     

Nakon poslednje provere da li sam poneo sve što mi treba i da li sam sve zaključao, krenuh dalje pešice ka biletarnici i žičari. Dok sam prolazio pored prve kućice sa leve strane, stariji čikica, prodavac mi je ljubazno ponudio suvenire, vodu... Već sam imao vodu ali sam mu obećao da ću kod njega kupiti suvenire i još vode u povratku, ako mi obeća da će pripaziti na motor. Reče mi da sam mogao da prođem ogradu i parkiram odmah pored njegove suvenirnice, ali nije bilo potrebe. Uz osmeh potvrdismo naš dogovor a ja produžih dalje. 

 

20200910-084100.jpg

 

Kućica sa natpisom "Kasa" je mesto gde treba kupiti kartu za žičaru koja se nalazi malo ispred. 12 leva je cena karte u jednom smeru, dok je cena povratne karte 20 leva po osobi. Postoji opcija da se gore popnete i džipovima kako u toku, tako i van radnog vremena žičare. Međutim, kako i koliko... stvarno mi nije poznato.

 

20200910-084202.jpg

 

Početak žičare koja vodi ka pešačkoj stazi. 

 

20200910-084510.jpg

 

20200910-085323.jpg

 

Uspon žičarom traje oko 25 minuta i završava se na platou ispred Planinskog doma. Zanimljivo je da u tih 25 minuta vožnje žičara podiže posetioce sa 1,590 m.n.v. na čitavih 2,100 m.n.v.

 

20200910-090924.jpg

 

Nažalost, jedino su utabane staze ono na šta se možete osloniti jer putokaza gotovo i da nema. Od planinskog doma treba skrenuti desno i krenuti stazom koja kreće uzbrdo i dalje vodi grebenom ka jezerima i vidikovcu.

 

20200910-155258.jpg

 

Da bih malo pojednostavio i bar malo olakšao snalaženje nekome ko se bude odlučio da poseti ovo prelepo mesto, napravio sam "mapu" na kojoj se vidi pešačka staza u odnosu na jezera, objekte... 

 

Capture2.jpg

 

Od Planinskog doma pa do vidikovca "Jezerski vrh" i istim putem nazad potrebno je oko 4-4,5h i tuda ide ogromna većina. Teža varijanta je da se ode do vidikovca, a zatim u povratku na mestu koje sam obeležio kao "račvanje sa putokazima" da se skrene ka jezeru "Blizanci"... i dalje stazom koju sam obeležio crvenom bojom ka Planinskom domu. Crvenom sam je obeležio jer je dobrim delom kamenita i tom stazom ne treba ići bez ozbiljnije obuće. Za tu opciju je potrebno nekih 6 sati. Napomenuo bih da su navedena vremena informativnog karaktera. Realno potrebno vreme za obilazak se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Zavisi od kondicije, pauza, vremenskih uslova... ne zaboravite da se radi i o visinama od oko 2,500 m gde je vazduh ipak ređi, pa nije retkost da se i oni u najboljoj kondiciji lako zadišu. :) 

 

20200910-092722.jpg

 

20200910-092924.jpg

 

20200910-094607.jpg

 

Ljudi masovno prave i ostavljaju "skulpture" od naređanog kamenja. Već sam se i ranije po planinama sretao sa ovom "umetnošću" ali ne znam da li ima i neko značenje? :stabre:

 

20200910-095501.jpg

 

Uglavnom, i ja sam iza sebe ostavio svoje remek-delo, čisto da se zna. :D

 

20200910-095711.jpg 

20200910-095942.jpg

 

20200910-101716.jpg

 

  • Sviđa mi se 20
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Ono što je takođe zanimljivo za ovo mesto je da na Rilska jezera dolaze svi, ali bukvalno. Stari, mladi, deca od 5-6 godina starosti, kućni ljubimci... svi. Iako je moguće videti ljude u starkama, sandalama... kod bugara je veoma razvijena planinarska kultura i šanse nema da na stazi ili pored nje vidite pikavac, omot od nečega, praznu ambalažu...

 

Kad već spomenuh ljude u sandalama, mnogi dođu i nespremni, u neadekvatnoj obući, odeći... Dan je bio prelep i sunce je već fino pržilo na ovoj visini. U rancu sam pored vode imao i "šuškavac", da ga obučem kada se znojav popnem na vrh gde brije fin, hladnjikav vetar. Međutim, još je bilo rano za pomenuti šuškavac i ja iz ranca izvadim kremu za sunčanje, i to neku "najstrašniju" sa faktorom 50+. :) Na glavi mi je bio vojnički šešir, al' rekoh, bolje da još malo namažem vrat i ruke jer sam bio u kratkim rukavima. Krenem da se mažem... i primetim kako nekoliko metara od mene stoje četiri bugarke, onako... oskudnije obučene, sa nekim majčicama na bratele i sportskim "topovima". Sve gledaju u mene i ne trepću. :lol: Po (već) crvenoj boji kože na njihovim ramenima i leđima odmah skapirah o čemu se radi. Pružih onu kremu prema njima: "Hoćete?". Reći ću vam samo da se za par minuta stvorila još nekolicina žena oko mene, i da sam u tim trenucima verovatno bio među omiljenijim likovima na planini. :lol3:  

 

20200910-102441.jpg

 

20200910-102905.jpg

 

20200910-103405.jpg

 

20200910-105341.jpg

 

20200910-110107.jpg

 

20200910-110149.jpg

 

20200910-111408.jpg

 

20200910-112129.jpg

 

20200910-112212.jpg

 

20200910-112525.jpg

 

20200910-113341.jpg

 

 

20200910-114652.jpg

 

20200910-122751.jpg

 

20200910-132126.jpg

 

20200910-132401.jpg

 

  • Sviđa mi se 18
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

20200910-140236.jpg

 

20200910-141029.jpg

 

Ovo mesto sam pre par postova opisao kao "račvanje sa putokazima". Treba ga zapamtiti jer se tu u povratku odlučujete kojim ćete putem nazad. Iza mene se nalazi put koji je od Planinskog doma vodio grebenom, levo se ide ka stazi koju sam na mapi obeležio crvenom bojom, dok pravo uzrdo vodi staza ka vidikovcu. 

 

20200910-141339.jpg

 

20200910-141930.jpg

 

20200910-143225.jpg

 

20200910-144331.jpg

 

20200910-144729.jpg

 

20200910-150003.jpg

 

20200910-150327.jpg

 

Ovako izgleda deo staze koju sam na mojoj mapi označio crvenom bojom... 

 

20200910-150732.jpg

 

20200910-151747.jpg

 

20200910-150852.jpg

 

20200910-154240.jpg

 

20200910-160124.jpg

 

 

20200910-160129.jpg

 

20200910-161919.jpg

 

Po povratku na parking, učinih kao što sam i obećao. Čičica koji je prodavao suvenire mi je rekao da se samo nekoliko ljudi zaustavilo kraj motora radi slikanja, i da ga niko ni pipnuo nije. Ja, osim kupljenih suvenira, vode... i počastih čoveka. Po njegovoj reakciji, mislim da sam mu ulepšao dan...

     

  • Sviđa mi se 24
  • Hvala 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Nakon celog dana provedenog na planini, istim putem, pun utisaka vraćam se nazad u Saparevu banju. Odličan potez sam napravio što sam iskalkulisao da mi odlazak na 7 Rilskih jezera bude radnim danom. Ako do sada niste imali prilike da doživite gužvu na planini (u pravom smislu te reči), trebate doći na ovo mesto vikendom. 

 

Međutim, iako se utisci još uvek nisu slegli, iako se današnji dan još uvek nije završio... ja sve više razmišljam i "brinem" o onome što me sutra čeka. Neizvesnost koja me drži još iz Beograda, još od trenutka kada sam rešio da idem u Bugarsku... sada je blizu vrhunca. Godinama planiram da odem na jedno mesto za koje mnogi bugari, pa i bugarski bajkeri nisu čuli. Za odlazak na to mesto planovi nisu dovoljni, potreno je imati i dosta sreće. Jer zadnje što želim da zateknem je situacija kao na slici ispod...

 

4567545444m.jpg

 

Nastaviće se...          

  • Sviđa mi se 19
  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 764 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: MT-09 Tracer

Sjajno @yogibear kao i uvek!:takoje: - (lajkovi stižu čim legnu uplate):)

Obzirom da će ovo mnogima biti "domaći zadatak" i vodič ua Bugarsku mogao bi da ubaciš i smeštaje u kojima si boravio (ako si njima bio zadovoljan) tako da "prepisivanje" budućih putnika bude kompletno... 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Lepo si ovo opisao, samo si se poneo malo neiskusno u slučaju onih bugarki u majičicama. Ti im ponudio kremu za sunčanje . . . Ne radi se to tako, trebao si da se ponudiš da ih ti namažeš - svašta bi ti posle još upoznao .  :popovanje:

  • Haha 5
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA
On 2/13/2021 at 10:19 AM, drumskalisica said:

Lepo si ovo opisao, samo si se poneo malo neiskusno u slučaju onih bugarki u majičicama. Ti im ponudio kremu za sunčanje . . . Ne radi se to tako, trebao si da se ponudiš da ih ti namažeš - svašta bi ti posle još upoznao .  :popovanje:

Hahah, pa dobro, platio sam danak neiskustvu. Ali eto, sad' sam vam prodao foru sa kremom, nova sezona će za čas a Rila nije preko sveta. Da se ne ponavljaju moje greške... :D

 

  • Haha 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Dan 3. (petak, 11.09.2020.)

 

Osvanulo je i dugo očekivano jutro. Da li će ovo biti nezaboravan dan za pamćenje ili će se ipak završiti mojim razočaranjem... saznaću veoma brzo. Uspeh današnje glavne "misije" je neizvestan, ali je izvesno da je ovo jedan od onih dana zbog kojeg sam prethodnu noć jedva sklopio oči.

 

Iako je bilo oko 09h sunce je već fino grejalo. Najavljeno je 28°C što će (ako bude sve po planu) biti dodatna otežavajuća okolnost i pravi izazov za rashladni sistem motocikla. Sve je bilo spremno i ubrzo napuštam Saparevu banju. Prvi kilometri su iza mene dok o doručku i ne razmišljam...

 

20200911-105956.jpg

 

Sa lakoćom stižem i na odlični put #107 koji kroz mesto Rila vodi ka Pastri i dalje ka Rilskom manastiru. 

 

20200911-110840.jpg

 

Pastra je ono što mene trenutno zanima. U njoj nepogrešivo nalazim levo skretanje nakon kojeg, asfalta ima još samo petnaestak metara. Odatle počinje veoma loš lokalni betonski put. Samo skretanje kao i pomenuti betonski put ničim ne ukazuju na ono što sledi, samo oni koji poput mene dođu sa namerom znaju šta mogu da očekuju. Naravno, ukoliko budu imali sreće...

 

Capturekd.jpg 

Capture2332222.jpg

 

Capture46346357.jpg

 

Capture33321f.jpg

 

Nedugo zatim stižem do mesta koje će u mnogome odrediti ishod ove moje posete. Po šturim informacijama koje sam uspeo da prikupim sa interneta, čekaju me još dve krivine... Sa strepnjom prilazim i... RAMPA JE PODIGNUTA!!! egyptian.gif

 

Capture121.jpg

 

Ovo mi je bilo od velike važnosti jer da je bila spuštena i zaključana, mogao sam samo da se okrenem i odem. Tu nema nikoga koga bih mogao nešto da pitam, zamolim... Ali to nije sve, za potpuni uspeh moram da prođem još jedno takvo mesto na kome se nalazi i obezbeđenje (čuvar).nail-biting.gif.cd89248936ac560093e1a63f0e0e556b.gif

 

Capture12113344.jpg

 

Trenutak istine... nailazim i na kontejner sa čuvarem, rampa je podignuta dok me mešanac na lancu radoznalo gleda iz sklepane kućice pored. Stajem odmah iza rampe jer kroz prozor vidim da nekoga ima unutra. Čuvar prilazi prozoru ne otvarajući ga, dok ja upitno rukom pokazujem na nastavak puta. On pogleda levo-desno, i pokazujući prstom na mene rukama gestikulira pitanje koliko nas je, da li sam sam? Ja mu na isti način gestikulacijom odgovorih da sam jedan (sam), nakon čega mi je potvrdno mahnuo rukom u pravcu kretanja i pokazao stisnutu pesnicu sa podignutim palcem... :takoje: Da nije bilo kacige, mislim da bi mi se osmeh razvukao oko glave. :D Mojoj sreći nije bilo kraja!!! egyptian.gifegyptian.gifegyptian.gif

 

Između "Kalin" jezera (brane), planinskog vrha "Goljam polič" i mene stoji još samo priroda i nepoznati uslovi na očajnom putu. Prava mala avantura je zagarantovana!:jee3:

 

"Kalin" brana je deo sistema kaskadnih brana građenih na planini Rila u periodu 1925-1952. Ujedno to je i prvi hidro-kaskadni sistem u Bugarskoj u kojem se koristi slobodan pad vode kao energetski potencijal. Da bi imali predstavu o čemu se radi, postaviću prikaz.

 

28883994757.jpg

 

Međutim, ono što je meni interesantno je to da je Kalin brana, brana sagrađena na 2,394 m.n.v. i viša je od bilo koje druge brane na Balkanu. Nalazi se u fantastičnom prirodnom okruženju i do nje nije jednostavno doći. Pristup veoma lošem betonskom i na momente makadamskom putu koji vodi do nje, veoma je kontrolisan i limitiran. Našao sam priču jednog bicikliste koji je čak iz amerike došao do ovde da bi izvozao bicikl do vrha. Nakon dugog pregovaranja, kukanja, moljenja... jedva su ga pustili na drugoj rampi. Vozila (koja ne znam ni kako bi se mimoilazila) se ne puštaju gore, da se put koji je u već lošem stanju ne bi i dalje raspadao.

 

Mali broj znatiželjnih motociklista (koji uopše i znaju za ovo mesto) je imao sreću da prođe rampe i čuvare. Malobrojne srećnike koje je poslužilo i vreme i raspoloženi čuvari i dignute rampe... sačekaće izazov (put) dugačak oko 18 Km, sa 28 "lakat" krivina, put bez bankina sa prosečnim nagibom (usponom) od oko 10%, na pojedinim delovima i 20%!!! Poređenja radi, svima dobro poznata deonica auto-puta na ulasku (izlasku) iz Beograda - Bubanj potok, ima nagib od 7%! Nažalost, neke kolege su morale i da odustanu uglavnom zbog pregrevanja ("kuvanja") motora... Voziti prvom-drugom, ponegde i trećom, po toplom vremenu, 18 Km, pod opterećenjem i tolikom uzbrdicom... ipak je izazov za mašinu.

 

Ako tome dodam i da pomenuti put izlazi na visinu od 2,615 m.n.v što je ujedno i najveća visina u Bugarskoj do koje možete doći motornim vozilom koristeći tvrdu podlogu - asfaltni (betonski) put... prava mala avantura je zagarantovana! :)  

 

Ja ću pokušati, ali se bojim da fotografije neće moći u potpunosti da vam dočaraju ovo mesto, ovo treba doživeti...    

 

Capture4g.jpg

 

20200911-114055.jpg

 

20200911-120735.jpg

 

20200911-114718.jpg

 

20200911-114956.jpg

 

Nastaviće se...

 

  • Sviđa mi se 23
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Osim što se (očekivano) ventilator palio svaki čas, bavarac se uopšte nije bunio. Temperatura rashladne tečnosti je sve vreme bila u granicama normale. Ni meni vrućina nije smetala, uživao sam kako u fantastičnom pejzažu, tako i u svakom pređenom kilometru. Loše stanje puta zapravo kao da je davalo posebnu čar, draž celokupnom ambijentu. 

 

20200911-121940.jpg

 

Captureehetuue.jpg

 

20200911-122639.jpg

 

20200911-122006.jpg

 

20200911-123129.jpg

 

20200911-123035.jpg

 

20200911-123435.jpg

 

20200911-115038.jpg

 

20200911-124748.jpg

 

20200911-123830.jpg

 

20200911-122943.jpg

 

20200911-120049.jpg

 

  • Sviđa mi se 17
  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1539 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Za one koji se odluče da produže samo malo dalje od Kalin brane, doći će na sam vrh - "Goljam polič", kojeg sam spomenuo pre par postova. Na mapi sam put do njega obeležio crvenom, jer je nešto ozbiljniji makadam sa dosta kamenja u pitanju. Sa samog vrha, odnosno sa njegove druge strane, moguće je kao na dlanu videti branu i jezero "Karagol" koje je kanalom spojeno sa akumulacionim jezerom "Kalin". Iako je za 30 m na nižoj poziciji od "Kalin", po izgledu ništa manje nije atraktivno. Nisam se spuštao dole jer do brane "Kargol" vodi uzani put od krupnog kamena i nemoguće je stići motociklom.  

 

20200911-120656.jpg

 

20200911-133722.jpg

 

20200911-12345599.jpg

 

20200911-1234988.jpg

 

20200911-125154.jpg

 

Kada sam obišao i uslikao sve planirano, usledilo je jedno "dva sata kvalitetnog programa". :lol: Mir, tišina... žive duše nema u okruženju. Čist hedonizam na 2,400 m.n.v. :) 

 

GOPR025312.jpg

 

Nakon "punjenja baterija", došlo je i vreme za silazak. Još jedno interesantno mesto je bilo predviđeno za obilazak... 

 

20200911-151527.jpg

 

20200911-151522.jpg

 

20200911-162246.jpg

 

20200911-162456.jpg

 

20200911-165025.jpg

 

Zaista ne znam šta bih na kraju rekao za ovo predivno mesto. Što se iole "bliskog okruženja" tiče, poprilično sam išpartao Alpe, od Francuske do Slovenije... Karpate... možda će neko reći da nije realno porediti ovo mesto sa upravo spomenutim, nije naravno, ali ovo mesto ima neku posebnu draž. Ima nešto što su druga takođe prelepa mesta poodavno izgubila, a to je intima. Mesto je potpuno neopterećeno ljudima, vozilima... deluje tajnovito, divlje i netaknuto. Ako na to dodamo ograničenu i tešku dostupnost, dobijamo nešto što je svakako vredno truda i pomena.

 

Nastaviće se...

 

  • Sviđa mi se 36
  • Hvala 4
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Ako je nekome suđeno da dobije priliku da se popne do Kalin brane, to je onda definitivno bilo tebi. I potpuno zasluženo. A sa tobom i svi mi lagano do vrha... HVALA!

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Svaka čast za ovo. Kakva je temperatura gore, kakva je temperatura vode u jezerima ? Vidi se da sija sunce, al visina je to . Nadam se da si obišao i Buzludzharu kad si već bio tamo . 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja